Bahu Ku Untuk Kamu

justkhai-happy-weekend

April memang bulan yang memenatkan lepas dari awal tahun syok berehat sebab kerja tak banyak plus income syarikat pun merudum berpuluh peratus serabut kepala aku. Haha! Benda ni aku peratikan je tiap-tiap tahun dan ianya memang dah jadi rutin tahunan. Fasa pertama setiap tahun, perniagaan akan perlahan dan masuk sahaja 1 April, masa tu baru tahu erti penyesalan kerja datang macam gunung berapi yang dah beribu tahun tak meletus, akhirnya kebabomm! (more…)

Ditulis pada 15 April '14 oleh | 288 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 7 Respon

Faktor Membuat Diri Rasa Terinspirasi – Part 1

justkhai-inspirasi-2

Setiap orang dalam dunia ni samaada mereka bekerja atau berkarya sebagai hobi, mesti ada sesuatu perkara yang dijadikan inspirasi dari sesuatu untuk sesuatu. Ada orang letak wallpaper kereta impian di desktop dah cukup buat dia rasa terinspirasi. Ada yang bila buka lagu kegemaran dia dah mampu buat dia rasa terinspirasi. Begitu juga ada yang suka baca kata-kata pujangga dari orang yang berjaya dan akan buat dia rasa terinspirasi.

Jadi itu cara mereka. Oleh kerana blog ini namanya “Just Khai”, apa pula cara atau panduan yang menginspirasikan diri Khai sendiri? (more…)

Ditulis pada 27 March '14 oleh | 1,334 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Motivasi | Promo di Twitter! | 10 Respon

Selamat pengantin baru untuk Halim dan Cik Maz!

justkhai-hanz-kahwin-2

Penat tak habis lagi menghadiri majlis kahwin sahabat di Felda Redong, Labis. Ini belah perempuan, next week baru belah lelaki pula. Pun akan pergi juga. Hehe. Ini perkahwinan sahabat baik yang sangat dinanti-nantikan. Akhirnya selamat juga korang diijab-kabulkan berkat usaha berterusan juga doa dari insan yang menyayangi korang. Alhamdulillah.

Well seronok sangat sebab sampai petang Sabtu terus ke masjid utk majlis pernikahan. Then malam tidur home-stay yang best gila. Malam tu dengan pengantin-pengantin sekali main dam ular. Habis Dam Ular, sampai pukul 6 pagi main Fun Run. Siapa kalah kena minum air kopi pekat gila hasil bancuhan 3 paket kopi tanpa gula ditambah dengan 2 keping biskut. Gelak sampai senak perut. Haha!! Alhamdulillah, satu cawan pun Khai tak kena. Diorang yang lain semua ada bahagian masing-masing. Kahkah! Nyata korang memang noob lagi main Fun Run tu. LOL!

justkhai-hanz-kahwin

Apapun buat Halim & Maz, moga kalian panjang umur, murah rezeki dan hidup behagian serta berkekalan hingga ke syurga. Kita dah ibarat dah pun berlayar dalam satu bahtera yang sama. Sama-samalah kita mengharungi segala apa yang mendatang dengan kesefahaman yang tinggi. InsyaAllah.

Ditulis pada 24 February '14 oleh | 216 views telah diterima.
Dalam kategori Istimewa | Promo di Twitter! | 3 Respon

Fast Update #9

Korang tahu tak agaknya bila Fast Update #8 ditulis? Hampir setahun dah. Haha!

justkhai-beanie-1

Boleh kena kencing manis wooo…

justkhai-beanie-2

BeaniePlex… tengok wayang macam baring atas katil kat rumah.. Best betul. Lepas ni gerenti akan pi lagi.. Syok gila baq ang layan film dgn yg tersayang kat sini… Cubalah try sendiri kat TGV Sunway Pyramid tu.. (more…)

Ditulis pada 20 January '14 oleh | 701 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 5 Respon

Aktiviti Malam 2014

justkhai-tahun-baru-2013-1

Macam best plak bila Justkhai dah ok ni. Tak adalah susah-susah lepaskan gian menulis kat Dayre la, Facebook la, Tumblr la dan sebagainya. Haha. Alhamdulillah, dah masuk tahun 2014 dah pun. Kejap je pejam celik pejam celik dah tahun 2014. Petanda usia meningkat setahun lagi ke angkat 26 tahun. Juga petanda kereta pertama yang diusahakan dengan titik peluh sendiri dah masuk usia 2 tahun juga setahun hidup sebagai seorang suami.

justkhai-tahun-baru-2013-4

Banyak jasa dia.

Sebut setahun dah jadi suami tu, soalan paling biasa dapat macam biasalah “bini dah ada isi belum?”. Khai pun jawab “Kitorang belum puas lagi dating”. Hahaha. Tapi abaikan tentang itu. So 2014 apa yang berubah? Tak ada apa pun yang berubah tetap kena teruskan berusaha keras mencapai cita-cita dan impian.

justkhai-tahun-baru-2013-6

Malam tadi layan bunga api dari balkoni rumah je macam tahun-tahun sebelum ni. Tapi tahun ni bertemankan isteri di sebelah. Kalau dulu dengan kawan-kawan. Malam new year ni memang trauma dah nak keluar. Ingat lagi tahun lepas dengan 3 orang kawan lain kononnya bosan tak tahu nak buat apa, so kitorang plan konon nak layan bunga api kat KLCC. Akhirnya tersangkut berjam-jam dalam terowong nak ke parking KLCC sampai semua kereta terpaksa berundur ke belakang untuk keluar. (more…)

Ditulis pada 31 December '13 oleh | 811 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Istimewa | Promo di Twitter! | 4 Respon

Kerja Dan Riadah Menjelang 2014

Haaa! Kan dah kata Justkhai memang betul-betul dah jadi “Just Khai”. Blog personal. Haha!!

justkhai-lepak-oldtown-2

So today seperti biasa dalam seminggu, akan cari ruang lain selain dinding di office untuk berkerja. Since dah ada bini ni, memang rajin buat kerja kat luar. Selain mencari suasana lain, sambil kasi bini rehat sikit tak payah masuk dapur. Hehe. Tapi selalu juga kitorang keluar dating macam zaman bercinta dulu-dulu tanpa bawa kerja sekali. Tempat ni pun memang port banyak kenangan. Tak cari tempat lain dah.

justkhai-lepak-oldtown-3

Hari ini patutnya nak teman si Shibli dan Zetty beli SmartTag yang design baru tu. Tergoda tengok SmartTag aku lah tu kan Shibli? Hahaa. Tapi malangnya office Touch n Go tu belum pukul 5 lagi dia dah tutup. Tahu nak balik cepat je budak-budak yang kerja situ. Tak patut betul. So kempunan la Shibli nak beli SmartTag hari ni tapi kempunan dia tu digantikan dengan berpinggan-pinggan menu di Old Town. Haha.

Roger si Abdul Rahim Nasoha (Aim Dot Dot lah tu), beliau busy plak sebab akak dia kena masuk hospital. Tak pastilah kenapa tapi moga cepat sembuh yer. (more…)

Ditulis pada 30 December '13 oleh | 625 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps, Hidup Khai | Promo di Twitter! | 6 Respon

Masih Benafas

justkhai-masih-bernafas-1

Berbulan blog ni bermasalah. Sibuk sangat dengan urusan lain sampai terpaksa biarkan je dulu. Bila orang tanya, nak jawab apa pun tak boleh just cakap ada masalah ajelah. Sebenarnya tempohari masa nak shutdown hosting lama dan bawa ke hosting baru, data tak sempat nak backup. Nasiblah database memang backup. Masalah dia sebab Justkhai ni dah terlalu lama, nak restore database tu jadi susah sebab memanjang failed walaupun dan compress ke .gz dan lain-lain. Fedup nak buat. Tapi 2 hari lepas saja try balik beberapa kali, Alhamdulillah lepas pun masuk semua database.

Khai sayangkan Justkhai ni. Bukan sebab ianya blog peribadi Khai tapi sebab dalam blog ni terkandung banyak ilmu yang dah pun sedikit sebanyak membantu ramai orang. Even sometimes kalau Khai dah lupa, Khai pun refer balik. Selain tu terkandung juga banyak tips tentang dunia blog dan bagaimana nak menjana pendapatan darinya. Tiada satu pun artikel yang menyusuh korang beli Ebook tak masuk akal, tapi semuanya dikongsikan dari pengalaman Khai sendiri yang bermula dari blogger mamak hingga ke blogger aircond kata orang. (more…)

Ditulis pada 29 December '13 oleh | 755 views telah diterima.
Dalam kategori Blog, Hidup Khai | Promo di Twitter! | 11 Respon

Ada Apa Dengan Sony QX-100?

justkhai-sony-qx100-1

SONY QX-100 merupakan produk terbaru dari Sony yang sangat mengagumkan. Khai taknak cerita panjang dalam artikel ni sebab nanti akan ada review lengkap di Oh! Geekz dari saudara Shibli Nuqman. Jadi dipendekkan cerita, dengan QX-100 ni, tak payah lagi nak bawa DSLR ke mana-mana kerana hasil gambarnya sangat baik dan on-par dengan DSLR tu sendiri. Selain itu cukup mudah digunakan kerana digunakan bersama smartphones yang kita gunakan seharian.

Tonton video ni dulu.

Seperti yang dikatakan tadi, QX-100 ni berfungsi melalui smartphones yang kita guna. Tak kiralah iPhone, Samsung, HTC atau Sony sekalipun, asalkan ianya run iOS atau Android dan mempunyai sambungan WiFi atau NFC terbina. Smartphones yang tak ada NFC macam iPhone boleh connect guna WiFi. Untuk review ni, Khai gunakan iPhone 5 dan iPad sebagai viewfinder untuk menguji kehebatan Sony QX-100 ini.

justkhai-sony-qx100-5

Cara guna dia cukup senang untuk digunakan bersama iPhone. On kan QX-100 ni dan terus connect dengan iPhone melalui WiFi. Ramai yang tanya kalau dalam hutan tak ada WiFi tak boleh pakai ke QX-100 ni? Untuk makluman, sebenarnya WiFi yang digunakan adalah WiFi dari QX-100 ni sendiri. Bila on, dia akan keluarkan satu WiFi Spot untuk disambungkan terus dengan iPhone. Jadi ambil phone dan connect dengan WiFi, terus boleh guna. Jadi kat mana-mana pun memang boleh guna (walau dalam gua sekalipun). (more…)

Ditulis pada 25 October '13 oleh | 2,697 views telah diterima.
Dalam kategori Gadget, Review | Promo di Twitter! | 24 Respon

Hidup Tengah Malam

justkhai-inspirasi-2

Pagi buta macam ni memang hidup. Best sebab tak berdepan dengan kesibukan waktu siang. Nak ke mana-mana pun tak kisah sebab kalau siang 1 jam sampai, bila pagi buta ni 15 minit dah boleh sampai. Banyak masa dapat dijimatkan dan segala macam kos lain lagi seperti minyak dan pelbagai faktor lain.

Jika anda boleh tentukan masa sendiri, tak perlulah sibuk kacau masa mereka yang sibuk ketika waktu siang. Gunakan kelebihan masa yang fleksibel tu pada waktu tengah malam dan awal pagi. Hati pun senang tak pening kepala. (more…)

Ditulis pada 23 October '13 oleh | 885 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 14 Respon

Filem Jobs

JOBSposter

Malam tadi sempat menonton filem jOBS bersama ketua editor Oh! Geekz, Shibli serta beberapa orang sepupunya dan juga Hilal Azmi, wartawan dan pengacara sensasi Astro Awani di Times Square. Menonton filem yang bermula jam 12:20 pagi ini dan habis pada jam 02:20 pagi. Dua jam mata tak berkelip cuba menerima terlalu banyak inspirasi yang boleh diabadikan dalam diri. Apapun ini adalah tayangan paling awal untuk filem ini kepada umum di Malaysia. Di US filem ni dah mula ditayangkan sejak bulan lepas lagi. Jadi mana boleh tahan, mestilah kena tonton awal-awal kan?! Haha!!

Mungkin ada yang kata filem ni khas untuk yang menggemari Apple dan yang mengikuti kisah hidup Steve Jobs semasa hayatnya. Pada Khai semua tu tak penting pun tapi apa yang penting adalah inspirasi yang cukup padat datang bersama dengannya. Sangat happy bila dapat gambaran yang lebih jelas tentang bagaimana sebuah syarikat yang bermula dari dalam garaj kini dah pun menjadi sebuah syarikat gergasi dunia setelah terlalu banyak cabaran dan dugaan yang cukup memeidahkan untuk seorang pengasas’nya sendiri. Jadi kalau berkempatan untuk datang menonton, pergilah tonton filem ini nanti. Memang tak rugi. (more…)

Ditulis pada 4 September '13 oleh | 1,469 views telah diterima.
Dalam kategori Apple | Promo di Twitter! | 20 Respon