Pomodoro

Salam. Korang pernah dengar tak tentang Teknik Pomodoro? Dulu-dulu (ini tahun 2010 punya cerita) kalau Khai nak fokus pada sesuatu kerja tu, bagi mengelakkan sebarang distraction yang mampu mengalihkan-perhatian kita, memang kena gunakan teknik Pomodoro ni.

Ianya tentang 25 minit bagi pengkhususan fokus kepada satu task. Contohnya kalau nak fokus pada menulis, kita set masa 25 minit tu untuk tujuan tersebut. Tak ada sebarang distraction lain dibenarkan dalam tempoh masa tersebut. Fokus dan terus fokus sepenuhnya! Andaikata lepas habis 25 minit tu tapi kerja tak siap juga, takpe kita kena rehat kejap dalam 3 ke 5 minit sebelum sambung semula. Kalau repeat sampai 4 kali, pastikan korang lebihkan sikitlah masa untuk rehat tu.

Sekarang dah tahun 2022 pun, Teknik Pomodoro ni masih Khai gunakan (kadang-kadang lah) bagi mana-mana kerja yang rasa malas gila nak buat/siapkan. App kat gambar atas tu antara yang terbaik ada kat App Store yang boleh korang cuba. Bila guna Pomodoro ni, insyaAllah apa sahaja kerja akan automatik siap dengan sempurna, badan pun tak lemau.

(more…)

Ditulis pada 21 October '22 oleh | 20 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps, Motivasi | Promo di Twitter! | Respon Anda

Media Sosial Bukan Milik Kita, Tapi…

24 jam sebelum ke Bali jadi rasa nak menulis dulu di Justkhai ni. Ok macam ni, bila korang terlalu aktif menjalankan media sosial (dari sudut bisnes bukan main suka-suka), pernah tak terfikir yang itu semua bukan milik kita? Apa yang kita cipta kat sana, bila-bila pun boleh hilang. Bila-bila pun boleh kena ban, zuppp hilang terus dari radar. Menangis kat bucu katil. Huhu. Berlainan dengan website atau blog, apa yang kita kongsikan, semua milik kita sepenuhnya. Kita ada kebebasan untuk menulis apa sahaja, berkongsi apa sahaja, dan tak perlu nak takut apa-apa. Nak buat carian pun lebih mudah. Itulah sebuah rasa kebebasan yang pernah kita kecapi dulu.

Tapi ramai yang tak sedar betapa pentingnya sebuah blog dan website. Sebesar mana kita cipta jenama kita di sosial media, akhirnya kita sebenarnya tetap menumpang “dalam rumah” orang lain. Kau ada 100 juta followers di TikTok sekalipun, sampai masa kalau akaun nak kena ban/hack, hilang segalanya. Kau ada Facebook Pages sampai 10 juta likes pun, kalau Facebook nak buang pages kau tu sekelip mata juga akan hilang. Kena flag 3 kali pun dah bye!

Sebab itu, kita kena ada “rumah sendiri”. Apa tu rumah sendiri? Mestilah domain dan hosting yang mewujudkan sebuah website sebagai rumah kita sendiri. Bila rumah sendiri, tak ada sesiapa yang lebih berhak melainkan kita sebagai empunya. Macam blog ni juga, cukup untuk buat backup sebulan sekali. Kalau ditakdirkan hilang sekalipun, kita ada backup. Kalau syarikat hosting tak best, kita boleh tukar hosting lain pada bila-bila masa yang kita suka.

Kalau ikut pengalaman Khai sendiri dari sudut perniagaan, sosial media kita ada berjuta pengikut sekalipun, itu sebenarnya akan jadi aspek ke-2 bila sampai masa kita nak lepaskan segalanya. Itu semua. bakal jadi sokongan sahaja. Apa yang pertama dilihat dahulu adalah website kita. Dah berapa lama wujud, berapa banyak pageviews, unique visitor, dan banyak lagi. Akhirnya harga branding kita ditentukan melalui data pada website kerana logiknya, itu sahaja yang hak kita semutlaknya.

(more…)

Ditulis pada 31 July '22 oleh | 56 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | Respon Anda

Terima Kasih Semua :'(

* INI ADALAH PIN POST. ARTIKEL TERBARU SILA LIHAT DI BAWAH YA! *

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun Justkhai hilang dari radar. Hilang dari segala kenangan. Hilang bagi memberikan fokus kepada sesuatu yang diluar normal. Hilang dari segala jenis haters yang memuncak. Hilang dari dikenali. Sepanjang proses mendiamkan diri, macam-macam perkara yang dah jadi juga macam-macam perkara yang Khai dah belajar. Tapi hal paling best bila menghilang, kau nampak yang orang yang membenci kau akan kurang (mereka slow down cari mangsa lain). Lepas tu kau nampak siapa kawan siapa lawan. Kadang-kadang orang yang kau baik dengan dia pernah tolong macam-macam tapi last-last boleh jadi musuh kau. Atau yang kau taknak anggap dia tu siapa-siapa, rupanya itulah kawan dan teman yang terbaik untuk kau.

View dari office baru Oh Media Sdn Bhd. Banyak siokk Hehe.

Tahun ini (2018), usia Khai akan masuk ke series yang baru iaitu 3 series. Hehe. Lama blog ni ya sebab ingat lagi masa birthday umur 20 tahun pun pernah Khai tulis kat Justkhai ni. Memang dah lebih 10 tahun pun blog ni. Tapi apa nak buat sebab peredaran zaman. Dunia blog tidak lagi seindah dan semanis dulu. (more…)

Ditulis pada 7 July '22 oleh | 131,894 views telah diterima.
Dalam kategori Istimewa | Promo di Twitter! | 21 Respon