Selamat hari Ibu, Mak!

2,610 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Photo sebenar adalah hak milik Aminor Azmi.

Buat yang masih ragu-ragu, bila hari ibu pada tahun ini, ianya pada hari Ahad ini bersamaan 10 Mei 2009. Bagi Malaysia, sambutan hari ibu setiap tahun akan disambut pada hari Ahad ke’dua pada bulan Mei.

Tadi Khai call mak abah di kampung. Saja bertanyakan khabar mereka. Mula-mula akak Khai yang dalam pantang tu angkat. Bebel-bebel jap dengan dia, dia passing kat Abah. Bebel-bebel lagi dengan Abah, diorang passing plak kat emak. Dalam hati, alamak habis kredit aku. Dah la Maxis call Celcom. Haha. Ape la ko ni Khai. Call keluarga pun ko boleh terdetik dalam hati macam tu. Kalau call awek dulu, berjam-jam pun tak heran. Kadang-kadang sehari habis 50 hengget pun senyum je. Awek punya pasal. Last-last kau clash jugak dengan awek kau tu. Dengan keluarga? air dicincang, takkan pernah putus la Khai!. Moga menjadi pengajaran juga pada korang yang lain.

Habis je bebel macam-macam dengan mak kat kampung, lepas je dia cakap suruh Khai jaga diri baik-baik, terus Khai potong percakapan dia. Khai cakap, Mak! Selamat Hari Ibu.

Tiba-tiba nada suara mak Khai berubah. Macam nada terharu + sedih gitu. Dia cakap terima kasih, tapi kenapa awal sangat wish. Then Khai jawab saja nak jadi anak mak yang pertama wish dulu. Hehehe. Lihatlah kawan-kawan ku semua, bertapa terharunya seorang ibu bila anak-anak mereka hanya mengucapkan selamat hari ibu. Tuhan saja yang tahu betapa mereka rasa disayangi dan dihargai.

[audio:ibu.mp3]

Nak cabar korang la kan, play lagu kat atas ni. Kalau korang rasa hiba atau mengalirkan air mata, itu tandanya korang betul-betul sayangkan mak korang.

Mereka tidak mahukan harta, mereka tidak mahukan emas permata, dan mereka juga tidak mahukan duit kita. Apa yang mereka mahu hanya dua. Anak-anak mereka berjaya dan sentiasa mengingati mereka hingga ke’hujung nyawa.

Terlalu banyak kita lihat dan dengar kisah anak-anak derhaka kepada orang yang melahirkan mereka. Oh! sahabatku, janganlah begitu. Hargai mereka semasa mereka masih ada. Jika mereka sudah tiada, menangis air mata darah sekalipun, yang tinggal hanya kenangan dan hanya doa kita sahaja yang mampu dikirimkan kepada mereka di sana.

Khai ada akak yang punyai anak kecil. Bila Khai lihat dia berjaga malam menidurkan anak dan betapa risaunya bila hanya seekor nyamuk cuba menghampiri, Khai dapat gambarkan itu yang berlaku 21 tahun lalu bila Khai dilahirkan. Masa kita kecil dulu, ibu kita takkan pernah terlena walau penat bagaimanapun hanya semata-mata mahu menunggu kita tidur dahulu. Bertapa besarnya pengorbanan mereka. Kalau masa kita kecil dulu mereka tidak menatang kita bagai minyak yang penuh, mungkinkah? Mungkinkah untuk Khai menulis entri ini dan mungkinkah, kalian dapat membaca hingga ke baris ini?

Khai berdoa, agar kedua-dua ibu bapa Khai dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Khai juga berharap, biarlah Khai yang pergi dahulu sebelum mereka. Khai tak dapat bayangkan, jika mereka dah tiada nanti, bagaimana untuk Khai teruskan hidup dengan darah mereka yang deras mengalir di dalam badan ini. Terimalah doa’ku ya Allah.

Akhir kata, Selamat Hari Ibu kepada semua ibu-ibu di dunia. Terima kasih kerana sanggup bergolok-gadai membesarkan anak-anak mu sejak dari kecil sehingga berjaya. Sesungguhnya tiada apa yang dapat mengandingi kasih sayang seorang ibu walau dengan apa cara sekalipun. I Love U mak!

Ditulis pada 1:31 am 8 May '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 2,610 views
Dalam kategori: Hidup Khai, Istimewa | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

96 Comments »

Comment by mrx_lonely
2009-05-08 02:23:42

fuhh.. terharu bro.. selamat hari ibu mak… =(

..
 
Comment by izzat aziz
2009-05-08 02:30:00

btol2.. rmai yg tak tahu.. tp ahad kedua bulan ni.. hehe

..
 
Comment by Khai
2009-05-08 02:42:58

Orang kata aku lahir dari perut mak..

(bukan org kata…memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku….mak
Bila lapar, yang suapkan aku….mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut….Mak

Bila bangun tidur, aku cari….mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ….mak
Bila nak bermanja, aku dekati….mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah….mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya….mak
Bila nakal, yang memarahi aku….mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma….mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah….mak

Bila takut, yang tenangkan aku….mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk….mak
Aku selalu teringatkan ….mak
Bila sedih, aku mesti talipon….mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu…..mak

Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil… “mmaaakkkk! ”

Bila sakit, orang paling risau adalah….mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga….mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu….mak
Bila ada masalah, yang paling risau…. mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku….mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk…..mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku….mak

Yang selalu berleter kat aku…mak
Yang selalu puji aku….mak
Yang selalu nasihat aku….mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk…..mak

Aku ada pasangan hidup sendiri….

Bila seronok, aku cari….pasanganku
Bila sedih, aku cari….mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada….pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada….mak

Bila bahagia, aku peluk erat….pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat….emakku

Bila nak bercuti, aku bawa….pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah….mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu…aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila… aku akan talipon pasanganku
Entah bila… aku nak talipon mak

Selalu…aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila… aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

“Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja… bolehkah kau kirim wang
untuk mak?
mak bukan nak banyak… lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah”.

Berderai air mata jika kita mendengarnya……..

Tapi kalau mak sudah tiada……….

MAKKKKK…RINDU MAK…. RINDU SANGAT….

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya….

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya…..

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya…..

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya…….

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis
ibunya….

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya…..

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya……

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan
malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.
Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang
dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu
berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis
sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan – PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu – PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu – PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu – PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku – PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh
siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

“Saya Sayangkan Ibu”. Kemudian si anak mengambil pen dan menulis “Telah
Dibayar” pada mukasurat yang sama ditulisnya.

“Jika kamu menyayangi ibumu, “forward”kanlah Email ini kepada sahabat-
sahabat anda.

1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu
2-4 orang : Kamu sayang ibumu
5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu
10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu

(^^,)

**”SELAMAT HARI IBU”**
pada ibu2 seluruh dunia πŸ™‚
terima kasih utk segalanya.

..
Comment by aRiF
2009-05-08 10:39:19

Terharu… dan besyukur kerana aku masih mempunyai ibubapa =( =( =( =(

..
 
Comment by Eriyza
2009-05-08 10:56:57

Make me cry. =(

..
 
Comment by Atack
2009-05-08 20:28:21

ko buat aku nangis la khai…jap gi mak aku balik…aku nak suh mak aku dukung aku

..
Comment by cayataro
2009-05-08 22:22:59

oit3..
sian la mak ko..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Mr.Bintang
2009-05-09 02:05:13

khai.. aku copy ye email ni… =( =( =(

Selamat Hari Ummi… =( =( =( =( =(

..
 
Comment by adamhawa
2009-05-09 04:37:17

khai…. =(
aku bce comment ko neh ngn membe aku… =(
nga bce tetibe smpai 1 part neh die nanes =(
upe2nye aku tlpe =(
die da xder mk =(
mak die tggalkan die tyme SpM trial =(
die nanes kt bahu aku =(
aku phm ap die ase =(
n aku xkn pat ase ap die ase cz aku still ade ummi lg n aku pasti akn ase 1hri nnti =(
n mse 2 aku hrp aku da bsedie 2k mghadapinye =(
n aku hrp aku sm[t mbls jsenye wlpun sekelumit =(
coz aku taw jse ibu xkan tbalas… =(
sElaMaT hARi uMMi =(

..
 
Comment by Kreuger
2009-05-09 20:27:36

beruntung mereka yang masih ada ibu/mak/mummy/ma/mum

yang tadek… cuma doa dari seorang anak insyaallah
akan sampai kepada ibu tercinta. =(

..
 
Comment by apiz
2009-05-10 11:56:33

klu aku, baik bg jer link artikel ni…

..
Comment by Khai
2009-05-10 20:17:54

link dari email boleh share ke bang? ajar sket :[

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by zai
2009-05-08 03:26:46

sye tujukn ucapn slmt hr ibu ni,
pade mak aku yg sdg tdo drumh..
anakmu ini sntiase mrindui&
sntiase mnghrgai ksh
sygmu mak..isk..isk
ucapn ni jugak ditujukn pade
bakal2 mak mrtue aku gak(psl byk awek) :[

xkish la ye wat ucapn kat cni..bukn ape,
aku dail radio era tu,xprnh nye dpt..huhu..

p/s: chelsea the best πŸ™‚ πŸ˜€ 😐 =( :bloody:

..
Comment by Mr.Bintang
2009-05-09 02:06:16

owg tngh sedih ko sempat lg ngan chelsea.. =(

..
 
 
Comment by cayataro
2009-05-08 04:22:09

yeah..
epi mother’s day pade sume mak2 ibu2 kt dunia ni.. πŸ˜‰ πŸ˜‰

pada bakal2 ibu gk dn
juge pada bakal2 ibu2 mertua anda2 sume okeyh.. πŸ™‚ πŸ™‚

hihihi..

slmt ari ibu! πŸ˜‰ πŸ˜‰

..
 
Comment by cidimidi
2009-05-08 07:52:39

bagus2… lagu belaian ibu- hijjaz lagi wat kiter sdih.. mak da baca artikel kiter untuk dia.. tp kiter lak yg nangis.. =(

dia steady je.. mak mmg tabah.. (“,) Semua ibu yang bertanggungjawab mmg penyabar n sangat kuat.. :8

..
Comment by Khai
2009-05-08 16:59:28

ibu bapa kita takkan pernah menangis di depan kita. “Ego”seorang ibu sememangnya takkan tunjuk dirinya dalam kesusahan di depan anak-anaknya..

Tidak pernah tahu dibelakang kita, kadang2 dia menangis rindukan kita. Kadang-kadang dia menangis dengan perangai kita dan kadang-kadang dia menangis menanggung kerinduan pada kita.. :8

..
Comment by cidimidi
2009-05-08 19:42:17

betul2… tp ble lihat mata diorg.. bila kita perhati gerak geri, percakapan.. anak mata.. mesti kita akan faham.. that’s why still kuatkan smangat utk tersenyum, nk sihat n tolg diorg mcm biasa..

klu la sakit ini ble disembunyikan supaya xbuat diorg susah hati.. =(

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by vanilla millo
2009-05-08 08:34:58

selamat hari ibu utk mak yg amat amat amat aku syg..
maafkan diri ini kerna selalu menyakiti hatimu

..
 
Comment by nabilah_2908
2009-05-08 08:58:38

hrumm…sebak nyer bile dgr lagu nie…bnyk dosa ngn my mom..pape pun my mom still the best..xde gntinya..selamat hari ibu..:)

tul ckp khai..brhbs bagai ngn kekasih kita..akhirnya pts gk..tp kasih keluarga..xkn pernh putus smpai bilaΒ²… :love:

..
 
Comment by PakciQue
2009-05-08 09:38:13

Pagi tadi, HotFM ada buka topik “Ibuku No. 1”

Dan seperti biasa, mesti ada yang teriak punya bila bercerita pasal ibu. Dan aku pun tumpang sebak gak. Memang menitis beb.

Kalau kau pasang filem hindustan mcm mana pun, aku susah nak nangis kalau setakat watak menangis menagih cinta sang dara.

Tapi, kalau kau tengok drama Ta’in dulu, memang menangis beb. Drama Mertua vs Menantu masa episod terakhir pun meleleh beb.

Nantikan entri Hari Ibu aku pada Sabtu atau Ahad ini. Ok.

..
 
Comment by nus
2009-05-08 10:37:21

hi kai,
this is my 1st comment dlm blog u..wpun sy adalah ur blog reader fan..tp x pnh nk comment..tp x tau la..entri kali ni..nk drop comment gak..
btw..so syahdu ok..
n sbb entri u ni..trus kol mak saya..byk nk share..tp x pe la..sume org punya kisah sendiri..apa yg penting..siapa ibu kita..??bagaimana si ibu mlayan kita??ibu sy x serupa ibu org lain?? ibu ttp sesorg ibu..di situ terletak syurga kita kan kan…??
selamat hari ibu!!

..
Comment by Khai
2009-05-08 17:02:21

betul.. tahniah pada kamu nus..

Walau apapun perangai seorang ibu semasa kita membesar, ingatlah, dia yang mengandungkan kita ke sana ke sini 9 bulan 10 hari.

Dijaganya bagai menatang minyak yang penuh. Kita bernafas hingga ke hari ini pun hanya kerana sifat kasih sayang dia semasa kita baru melihat dunia dulu.

Ibu tetap seorang ibu. Tiada tolok bandingan kasih sayangnya dengan mana-mana manusia di muka bumi ini.

..
 
 
Comment by aRiF
2009-05-08 10:37:23

Huhu… first time aku betul tersentuh dengan artikel yang ditulis oleh khai. Kalau tak tersentuh jugak, tak tahu nak cakaplaa… Egois! =( =( =(

Minat betul aku baca (expecially kat “comment by Khai” tu)!

Betul-betul terharu.
Banyak dosa jugak aku ni ye dlm tak sedar.
Selamat Hari Ibu.. Ampun Maaf dipinta bu (bukan hari raya je baru nak mintak ampun…huhu) hari-hari lain pon boleh.

Akhir kata,
” Barangsiapa yang memandang kedua-dua orang tuanya dengan perasaan kasih sayang, ALLAH S.W.T akan mengurniakanya ganjaran pahala haji yang mabrur” – Mafhum hadis Nabi S.A.W

..
 
Comment by fifie ierina
2009-05-08 10:41:53

khai, mtk izin nk copy paste k…
no worries, da bg kredit utk owner blog ni..
really nice entry, ngis ble bce.. cz i’m
currently studying overseas, tp cme dpt
hantar kad ucapan pd mak sbg tanda ingatan..

have a nice day πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-05-08 17:24:13

for sure .. hehe πŸ˜€

..
 
 
Comment by iqa
2009-05-08 10:46:27

selamat hari ibu mak..
neh buat aku rase cam banyak buat salah jer kat mak aku. =(

mak la yang lahir kn kite..yg jaga kite dr kecik smapai la skg..
tuh pn kadang2 ada anak yang x nak syang mak dorang.

aku teringat lak kt moyang aku kt uma aku tuh.
anak-anak2 die xnak jg mak dorang..
so,ayah aku neh cucu die. at0k aku plak da tade(atok aku anak moyang aku).so,ayah aku yg sgup jaga moyang aku tuh.ntah la.. :8
aku sayang wooo kat mak aku tuh.
love u mak!! =(

..
 
Comment by Eriyza
2009-05-08 11:01:20

Semoga roh ibuku dicucuri rahmat.
Anakmu ini sentiasa menyayangimu selamaΒ²nya.

..
 
Comment by Umarvellous
2009-05-08 12:45:08

Selamat Hari Ibu Kepada Warga JustKhai.Com! :love:

..
 
Comment by Anarm
2009-05-08 13:45:39

sedih btol aku dgr lagu tu.. =(

..
 
2009-05-08 14:11:51

nk wish 10 ari bulan jugak..lg best kowt..
heheh..

..
 
Comment by fazrewl
2009-05-08 14:15:52

terharu aku…
lagu nie mmg best..
slalu kalu ingat mak aku, mesti lyn lagu nie…

..
 
Comment by titan
2009-05-08 14:18:29

aku pun sayang mak aku gak.. =(

..
 
Comment by nikillas
2009-05-08 14:35:29

hurm.. tetiba teringat lagu sudirman..

ayah dan ibu… ayah dan ibu..
engkaulah permulaan kami…

..
 
Comment by azleah
2009-05-08 14:39:10

lagu siti – Air Mata Ibu – dia punya effect lagi power…sob² aku tahan air mata. runtuhkan keegoan wanita aku. huhu.

..
 
Comment by ubey
2009-05-08 15:09:17

huhu. mse aku kecik2 lu. umo 5-6 taun. aku patah kaki sebab lompat dari buaian. bajet superman. 3 minggu duk spital, 2 bulan kaki kena balut. 2 bulan gak jalan hencot2. sekarang alhamdulillah ok. tp sepanjg aku sakit xley jalan tu. memang byk sgt jasa2 mak aku. mandikan aku, najis2 sume, mkn minum. sepanjang berbulan2 aku menyusahkan parent. hari ni pun masih xleh balas lagi jasa diorg. Ya Allah.. sedih beb

..
 
Comment by ske choc
2009-05-08 15:10:39

aku btul2 nagis dgr smua ni….
aku rse aku adlah ank yg tak bersyukur sbb slu mempertikaikan kasih ibu pada aku, akak n adk..
aku slalu rse yg mak lbih kan adk n akak sdgkan pd hakikatnya aku taw mak bersikap adil. kasih sayang mak tak pnh berubah walaupun kite dlm keadaan ape…
cme hati anak ni yg kerap digoda syaitan dan dipujuk supaya mempertikaikan kasih sayang mak…

sekarang aku sedar kasih dan sayang ibu tak penah berubah sejak dia mengandungkan kite hinggalah kiamat nanti…
aku pnh dgr… sorang ustazah crite…

kalaulah seorang ibu berdoa pada Allah…
hanya satu yang dia minta…
“SELAMATKANLAH ANK2 AKU DUNIA & AKHIRAT”

dan kalaulah mereka diberi kesempatan…
mereka ingin capai anak2 mereka masuk ke syurga bersama mereka dan merasai nikmat syurga sebagaimana Allah memberi mereka nikmat syurga kerana menjadi seorang IBU!

Selamat Hari Ibu… Mak….

..
Comment by Khai
2009-05-08 17:26:30

betul. Jika ibu berdoa, dia doakan anak-anak dia. Dia x sebut nama certain2 anak.. tapi semua anak dia (anak-anak ku)..

Kasih ibu oh, di bawa ke surga.. :8

..
 
 
Comment by key
2009-05-08 16:06:05

huhu~
sayang umi!
(*10 ek? bukan 11? silap lak~ 8) )

..
 
Comment by Fatin Pauzi
2009-05-08 16:12:20

Ta berani ar buka lagu tu. Tau, konfem nangis. :bloody:

..
 
Comment by shar
2009-05-08 16:29:41

ish.. tk payah bukak lagu pun bole nangis… terharu sngt2 :'(

..
 
Comment by Pink Shiba Sakura
2009-05-08 17:39:30

Urmm tks for the link invitation, kalau boleh malas dah nak dengar lagu2 IBU, cerita2 IBU, ghaser bingit tinger, ghaser hati membeku semuler cam ais…ghaser diri nak balik saat dulu2…..STOP STOP……

Why? Coz mak bapak i dah lama meninggal dunia…so pelik nak sambut camner?

Huhuhu anyway selamat hari ibu buat semuanya, kepada anda semua yang masih mmpunyai IBU, remember IBU adalah segala-galanya….hurmm dah tau dah camner ghaser tak der IBU……so hargaila IBU anda…HARGAI la selagi hayatnya di dunia ini….

For Khai beruntung yer masih ada IBU AYAH…n for KHAI bagus entri diatas tuh…harta bender bukan minat IBU AYAH Sejati……

..
 
Comment by lixdo
2009-05-08 19:04:00

ibu dulu dgn ibu sekarang banyak berbeza, ibu dulu sangggup bersengkang mata untuk tidurkan anak. tapi ibu sekarang tidur dulu sebelum anak tidur. ibu dulu utamakan anak drp diri sendiri sampai sanggup berlapar asalkan anak kenyang, tapi ibu sekarang utamakan diri sendiri drp anak biar anak lapar janji perut kenyang.

dan bermacam-macam lagi beza ibu skg dgn ibu dulu.

Sila ambik ingatan bahawa apa yang kita buat pada anak2 akan terbalik menjadi anak2 buat kembali pada kita bila mereka dewasa nanti.
8) 8)

Sebab tue anak sekarang perangai dia orang tak sama dgn anak dulu.

p/s: bukan semua ibu sekarang bersikap sebegini.
ini adalah luahan daripada kisah benar

..
 
Comment by lily
2009-05-08 20:43:19

ish..sebak gle aku khai..
air mate dh bertakung dh nieh..
huhu..nway..thnx menyedarkn kuh!!

betapa besar pengorbanan ibu terhadap kite..
bile lg kite nk brjase lau bkn skrg kn??
bila mak dh xde,xde gune nk menangis lgi..

MAK!! I LOVE U!!
ur da GREATEST mom in da world!!

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-05-08 22:17:20

mak… selamat hari ibu…

terima kasih kerana melahirkanku
terima kasih kerana menyusukanku
terima kasih kerana membesarkanku
terima kasih kerana melayan karenahku
terima kasih kerana mendidikku
terima kasih kerana percaya padaku
terima kasih kerana mendengar rintihanku
terima kasih kerana membahagiakanku
terima kasih kerana menyintaiku
terima kasih kerana menjagaku
terima kasih atas segalanya

terima kasih mak… terima kasih…. :8

..
Comment by maisarah
2009-05-10 14:23:13

sama-sama nak??
πŸ™‚ :bloody: :bloody: :love:

..
 
 
Comment by samanosuke_04
2009-05-08 23:44:37

fuh.. menusuk kalbu giler entry kali nie.. huhu, tringat aku kat mak aku yg kat tanah air..

eh2, apsal mata aku merah nie? Hua3..

..
 
Comment by Mr.Bintang
2009-05-09 02:10:11

sapeΒ².. tolong.. kasi aku tisu.. =( =( =( =( =(
sob.. sob.. sob..

x pe lah.. x yah tisu.. nak nangis sepuasΒ²nya…

ummiiiiiiiiiiiii….~! =( =( =( =( =(

..
 
Comment by iovantgarde
2009-05-09 06:29:06

terharu dengan entry ni..terasa sayu sangat..tak dapat bayangkan kalau hidup ni takde mak aku dah..huhu :bloody:

..
 
Comment by Aby RAd
2009-05-09 11:02:08

org melatah..knape mesti pgl mak?
” oh mak kau”

xpenah pun dgr “oh bapak kau” hehe..

..
Comment by zai
2009-05-10 18:46:30

skrng da lain aby..
skrng orng melatah sbut
“oh artis”
hehe…. πŸ™‚

..
 
 
Comment by Zizie
2009-05-09 11:03:25

Khai!!!
Semalam baru ak selisihan faham ngn mak aku.
Bila aku bukak entry ne…….
Sumpah aku dah takda air mata nk digugurkan ke bumi.
Arrrhh! Aku sedih!!!! =(
Hargai ibu anda selagi mereka masih hidup.
Perkataan percakapan mereka adalah doa.
Dan doa seorang ibu akan dimakbulkan oleh tuhan.
Aku amat amat amat bersalah…………………….

..
 
Comment by d|n
2009-05-09 12:36:18

selamat ari ibu pada mama aku..
moge pjg umo n murh rezki..
x lupe gak pd sume warge ibu kat dunie ni..
korg mmg terbaik.. πŸ™‚

..
Comment by maisarah
2009-05-10 14:22:26

woi memang la mak ko panjang umur x kan pendek umur.
kat dunia ade banyak org ibu macam mane ko kata baik ade jahat πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
 
Comment by Taufik SM
2009-05-09 15:55:33

ibu..ibu….. engkaulah ratu hatiku …..

nyanyi r pulak ….

sedap kan suara saya ? ..hehehe πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by widuri
2009-05-09 17:42:08

yup..aku pun mmg slalu baca blog si khai nieh..
n x penah nak ntar2 kumen nieh..

ohh tpi kli nieh..waaaa…
mmg touching habes arr..hukhuk
meleleh glew!!..nak2 bila baca komen khai yg pertma tuh..addeyh…
=( =( =( =(

skunk aku kat umah..
tapi segan nk gitau n nak wish kat umi
“selamat hari ibu..”
asl segan??
tkut ak nangis dpn dia..
ohh dasr hipokrit..huaaa

arh..x kira..esok..sebelum umi pegi keja..
ak nak gitau juga!!:o: cayok!! hehe

umie..slamat hari ibu!!
umie laa yg terbaik..
terima kasih atas segalanya..
syg umie!!!!! :8 :8 :8

..
 
Comment by tiQa
2009-05-09 18:12:50

Buat mak yang tersayang,
Selamat hari Ibu.

πŸ™‚

(p/s: taatilah dan sayangilah ibu bapa sementara mereka masih ada di sisi supaya tidak menyesal di kemudian hari.)

..
 
Comment by Fzalah
2009-05-09 19:05:42

besday aku sama ngn hari ibu. bangge2 πŸ™‚

..
 
Comment by iza
2009-05-09 19:22:52

sedihnye..tp bajet x nk nangis…mama de kt cni..hehe..mmg touching abis…esk,jnji nk wish kt mama…janji!!!!

..
 
Comment by onetrg
2009-05-09 22:15:09

khai aku suggest ko letak lagu warisan-jasa bonda lagi best n syahdu.try r khai yerk..pe hal pon slamat ari ibu tuk my ibu love u 4 ever..

..
 
Comment by aman
2009-05-09 23:50:05

Selamat Hari Ibu buat semua yang berkaitan =)

..
 
Comment by faiz
2009-05-10 00:16:11

khai..
skali skala msuk la pasal politik skit..
sal DUN Perak 7 mei ker..
cam meriah je sidang tu..
hahaks~
=(

..
 
Comment by deennasour
2009-05-10 02:11:20

aku ni khai, jarang nak ucapkan selamat hari jadi ke, selamat hari guru ke, selamat hari ibu atau ayah ke.
jarang sgt.
memang dpt dikira. nak bagi hadiah kat orang?
lagik lah…kemalasan yang melampau.

tapi dalam jarang2 tu, pagi tadi 9 mei2009, ucap jugak aku kat mak aku.
siap tpon agi walaupun tgh join jelajah rakan muda kl-kemaman.
fuh

..
 
Comment by boyah89
2009-05-10 02:50:38

owh mak..
walaupun aku dekat perantauan,,aku akan tel mak aku esok..
wooo
tunggu anakanda balik july ni..

..
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-05-10 03:07:01

mak, adik sayang mak!! πŸ™‚

..
 
2009-05-10 05:19:50

oh ibu….kau disiram bayu pagi…….:D

..
 
Comment by not
2009-05-10 09:13:52

selamat hari ibu mak…..

..
 
Comment by me myself
2009-05-10 11:12:25

erk.nk kol mak aku la..

..
 
Comment by aca_kadir
2009-05-10 20:04:13

waa…ako nak mama…
mama sori for being sturbbon all these time…
org tau dlm 3-3 org ler paling bnyak nyusah kan ma abh..
huhuhu… =(
org x sabo nak balik kamis ni,… πŸ™‚
mase ako susah ati ma ler yg bnyak tenag kan ako…
nak2…time2 nak abes stdy ni stressssss jer panjg sem… 😐 :aie: :bloody:
ma la yg kuat kan smgat kate ako bley buat…
ma org syang ma…syg abh juga…maaf kan org cox penah pkir yg ma lebih sygkan abg dari org n ayong bt d truth is ma sgt2 syg kami 3-3…sume same jer …

ma…slamt ari mama…buat ma ako NURIAH MOHD NURUDDIN :love: :love:

..
 
Comment by ella
2009-05-10 21:06:55

nice post khai…. :8
aku sayang mak..uhukkk =( :8

..
 
Comment by miss kaka
2009-05-10 23:02:25

selamat hari ibu to my mum,
norizan bt ismail..
sayang mama..

..
 
Comment by BAGAK
2009-05-11 05:13:31

memang terharu..
sebak terasa

..
 
Comment by azhelmy
2009-05-11 07:52:21

bagi aku, setiap hari adalah hari ibu….

..
 
Comment by xmindfreakx
2009-05-11 10:54:00

kenapa tidak digunakan gambar ibu sendiri bro?…apa2 pun,bagus semangat kau..aku dapat ucapkan serta kasi sedikit hadiah..

..
Comment by Taufik SM
2009-05-11 16:29:58

ala khai kan pemalu … gambar die pun x berapa nak tunjuk πŸ˜€

..
 
 
Comment by zira
2009-05-11 14:00:42

takder perkataan yang bleh mewakili perasaan untuk seorang ibu.
ape2 pun ingatan yang tulus adalah hadiah terbaik untuk mereka… πŸ˜‰

jgn luper asal usul kita..terutama bg yang dah berjaya..

..
 
Comment by eda
2009-05-11 15:03:25

teharu bila baca entri khai ni…begitu besar pengorbanan seorang ibu kan….xtau bak taip pe dah…sedeh sangat ni…sob..sob…

selamat hari ibu umi!!
luv u so much!!

..
 
Comment by eda
2009-05-11 15:04:21

heppy mothr’s day/…

..
 
Comment by ejardkethot
2009-05-11 15:59:30

selamat hari ibu…
smlm aku dh wish…aku pelok cium mak ..n bg hadiah sikit kat mak…sayu je mak bapak aku..sjak dua menjak ni..byk dugaan yg menimpa…terima kasih mak

..
 
Comment by wanie2621
2009-05-11 16:01:00

sgt terharu dgn luahan khai..sbg seorg ibu,aku sendiri rasa sedih sgt..dh bleh rasa susah payah seorg ibu..selamat hari ibu sedunia utk mak aku dan semua ibu2 didunia ini..
tp bg aku,di saat aku melahirkan anak sulung aku,itulah hari aku menjadi ibu secara peribadi..
dan tarikh lahir abg sulung aku pula hari omak aku menjadi ibu..
“Mak,anak2 omak ni,slalu ajo mendoakan kesihatan omak dan abah..”

..
 
Comment by MrMantiz
2009-05-11 20:57:29

kpd ibu2 sedunia. yang beragama islam terutama. sy ucapkan selamat hari ibu. harap masih tidak t’lmbat utk sy ucapkan “selamat hari ibu”. tahniah kerana anda b’gelar ibu. dan tahniah juga buat mereka yang menyayangi ibu2 dan isteri mereka. semoga diberkati Allah. Amin.

..
 
Comment by jambatan
2009-05-11 22:33:54

mak sedara aku bru jer meninggal khamis yg lalu..mula2 die ade fibriod tp past2 die kne kanser pankreas stage ke-4 da..aku rs kesian tgk ank die..2 org, pompuan..tp sume da besa2..aku wish mak aku happy mother’s day smalam, terigt dkt cousin aku tu.. =(

..
 
Comment by irku!
2009-05-12 13:45:20

betul tu khai.. sayangilah ibu kita..

“selamat hari ibu untuk ibu-ibu di luar sana..”

..
 
Comment by ain
2009-05-12 14:43:51

hari ibu ni membuatkan sy terkenang pd mak kandung..tak pernah sambut sama2 sejak lahir. jumpa pun berapa kali jek..

skrg ni ddk dgn keluarga angkat..syukur sgt mereka syg sy mcm keluarga sndri..

pd sesiapa yg ada mak tu, hargailah emak anda..

lagu ni sedih betul..teringat mak..

..
 
Comment by inspirasiizra
2009-05-12 16:41:10

terharunya,,
kalau bab2 sal ibu ni,,
memang aku mudah sebak dan nangis,,
=( =( =(

..
 
Comment by AMR
2009-05-12 18:52:59

Oh! Ibu…
Kaulah ratu dihatiku…
Tempat ku menumpang kasih…
Kalau kau tiada di dunia ni…
Apa akan jadi padaku..
Isk.. Isk..
Sedihnye.. =( Oh! Ibu…
Kaulah ratu dihatiku…
Tempat ku menumpang kasih…
Kalau kau tiada di dunia ni…
Apa akan jadi padaku..
Isk.. Isk..
Sedihnye..

..
 
Comment by KIMIZ
2009-05-12 21:55:54

Malang sekali ramai anak2 masa kini yang tidak mengenang jasa ibu… Rasanya orang2 mcm ni mmg berhati binatang.. Cuba renungkan wajah ibu kita semua.. Betapa redupnya wajah mereka memandang kita… Betapa mulianya pengorbanan seorang ibu…. Betapa hebatnya seorang ibu menyayangi kita………. IBU.. I LOVE YOU…………………. =(

..
 
Comment by Media Siber / Dakjaat
2009-05-13 10:38:44

aku sms jer… pastu esok mak aku call aku terus.. hehehehe! sms pun dah buat orang terharu. . wawawaaw~

..
 
Comment by PakciQue
2009-05-14 13:37:28

Nak tahu apa aku buat sempena hari ibu? Kenalah ke blog aku.

..
 
Comment by julietANNA
2009-05-14 16:02:33

saya sayang mak saya!muakekemuakeke πŸ™‚
xbrani baca n bukak lagu tu sbb tgh dok kat org rmai ni πŸ˜€

..
 
Comment by adik
2010-03-29 17:06:56

terus terang dalam hidup aku ini aku tak pernah ucap selamat hari ibu..selepas dgr lagu td,trasa hiba yang sangat2… :oups:

..
 
2011-02-12 12:54:06

lagu tu kan intro jek dah bertakung kat mata..lom lg dgr lirik dia..bnjir hostel..huwuwuwuw…mama! mak ! fara syg kalian sgt2!!! ayh n abh gak !..thanx khai mengingatkan…

..
 
Comment by tasha
2011-05-03 15:43:55

teharu sangat πŸ˜‰ πŸ™‚ :8 :oups: =( 😐 :o: :[ :choler: :love: :p 8) :beurk: πŸ˜€ :aie: :(( :-[) 😎 πŸ˜† :bloody:

..
 
Comment by tasha
2011-05-03 15:45:15

selamat hari ibu pade semua ibu heheheheehhe πŸ™‚ πŸ˜‰

..
 
Comment by Isaiah Ohren
2011-12-01 05:45:07

(casual feminine fragrance) and less feminine than β€˜Chance Eau De parfum Because of the presence of dark sensuous fruits,

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

  • Capturing the Moments