Review: Gumuu – web perkongsian Multimedia tempatan

427 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Hari-hari kalau kita online, memang kita akan bermain dengan gambar, video, teks, audio dan bahan multimedia yang lain kan? Dan semuanya ni kita semua akan gunakan platform sedia ada bagi memudahkan proses perkongsian. Contoh macam video, kita gunakan Youtube. Kalau audio pula, kita gunakan Mediafire dan kalau gambar, kita gunakan Flickr atau Picasa. So untuk bahan multimedia, kita terpaksa menggunakan pelbagai platform berlainan yang nyata melecehkan dan membazir masa.

Jadi, kerana kelecehan tersebut, lahirnya inisiatif untuk sebuah website yang dipanggil Gumuu. Gumuu adalah sebuah web 100% di dalam bahasa Melayu yang dibangunkan oleh Digide Technology dengan kerjasama Oh! Media. Kiranya memang made in Malaysia for Malaysian. Web ini masih lagi di dalam peringkat pra-matang (alpha). Dengan UI yang ringkas tapi menarik, memang mudah sangat untuk korang faham sendiri dengan Gumuu ni.

Dalam peringkat alpha ni, Gumuu hanya menyokong file video, audio, foto dan sebarang dokumen. Dan bila korang upload, semuanya akan diselaraskan mengikut akaun. So pastikan korang jadi antara yang terawal mendaftar di Gumuu. Pendaftaran sangat senang dan PERCUMA tanpa sebarang bayaran. Siap korang akan dapat saiz storan yang besar lagi..

Gambar berikut antara fungsi utama yang telah Khai cuba dengan jayanya.

Gumuu juga menyokong perkongsian dalam kumpulan. So korang boleh create group kat situ dan share dengan member-member dalam group korang je tanpa dapat dilihat orang lain. Kalau nak set to private, mesti la lagi boleh kan? hehehe.

Profile Khai: http://www.gumuu.com/khai

Gumuu juga menyokong personal URL mengikut username untuk page profile korang. So lebih senang nak kasitahu orang address profile korang tu. Kalau username korang “rosmerah“, profile page dia akan jadi “gumuu.com/rosmerah“. Sama la macam profile Facebook korang kan?

Khai dimaklumkan oleh pembangun Gumuu ni yang diorang tengah bekerja keras untuk menyertakan sistem komen (boleh komen video macam kat Youtube), dashboard user dan banyak lagi perkara baru yang akan terus diperkenalkan sedikit demi sedikit. Tentunya Gumuu akan jauh lebih menarik pada masa akan datang selepas di’release sepenuhnya.

Kenapa Gumuu?

* Integerasi semua fail dalam satu akaun.
* Ringkas dan mudah.
* Pendaftaran PERCUMA.
* Storan besar PERCUMA

Selebihnya korang kena la try sendiri. Register dan upload apa sahaja yang dibenarkan mereka dan try berkongsi dengan yang lain. Kalau bukan kita nak sokong, siapa lagi kan? Melihat projek anak tempatan seperti ini, membuatkan Khai nak sangat-sangat lihat Gumuu ini makin maju ke hadapan dari hari ke hari. Mungkin suatu hari nanti, boleh menjadi antara web media yang termantap dan dikenali seluruh dunia pula.

Web URL: www.gumuu.com
Facebook Fanpage: http://www.facebook.com/gumuu

Ditulis pada 8:33 am 21 October '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 427 views
Dalam kategori: Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

31 Comments »

Comment by syafieq
2010-10-21 08:43:13

terbaek unye project!
made by malaysian…for malaysian ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by ball on
2010-10-21 08:43:25

WOw..o.0 nice…. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by kazuya
2010-10-21 08:55:58

aku nak try gak… ๐Ÿ™‚ sokong malaysia…

..
 
Comment by syahirul
2010-10-21 09:01:34

yeah berjaya jadi orang terawal…

http://www.gumuu.com/syah

dapat username baik punya.. gyahahhaa~ btw fungsi add kwn dlm kumpulan tu hanya by email? taklehmudah lagi ke search kwn dlm komuniti gummu, senang sket.. kdg2 tak tahu email kwn ape kan..

ape yg aku tgk, ia masih terhad penggunaannya.. ye la baru alpha kan.. takpe good job…

btw space setiap akaun takkan no limit? memang besar gile ke space n bandwidth dia? mcm fb mungkin? hehehe…

all da best gummu…

..
 
Comment by lAl
2010-10-21 09:02:07

Seronoknya bahan buatan Malaysia!!!

..
 
Comment by Amirez
2010-10-21 09:04:16

satu lagi hasil anak tempatan yang terbaik

..
 
Comment by fendidahada
2010-10-21 09:05:14

steady lah..im proud to be malaysian… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by stormz
2010-10-21 09:16:23

sy sokong brg buatan malaysia!!

dh register gummu td ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by MuJE
2010-10-21 09:24:00

yeay dah register!

http://www.gummu.com/munzirshafie

tapi nak tanya la.. nape gummu? haha…

..
 
Comment by Mohd Isa
2010-10-21 10:56:02

aku baru masuk dalam dua tiga hari lepas, tak tahu pula gumuu ini menyediakan file sharing, tak sangka ada projek macam ni. wajib support ni. daftar time. hehe

..
 
Comment by landax suparman
2010-10-21 11:39:09

Waahh!style~~dari malaysian untuk malaysian~

..
 
Comment by arnamee
2010-10-21 11:52:01

Salam khai. wah!nk try, nak try:)

..
 
Comment by paihujey
2010-10-21 14:37:41

cayalah anak malaysia..malaysia boleh..

..
 
Comment by h3r0
2010-10-21 16:33:20

Steady laa.. i like it…

..
 
Comment by Eriyza
2010-10-21 19:47:36

Interesting.
Nak cubalah. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by ali mamak
2010-10-21 20:20:41

laa.. baru tau ke gumuu ni..
da berbulan2 website ni wujud..
dan terbaik dari malaysia la..

..
 
Comment by Wan Perlis
2010-10-21 22:05:15

support buatan malaysia

..
 
Comment by azrain
2010-10-21 23:05:52

name mmg dah unik. bleh pegi jauh kalau btul2 komited. gambateh! teruskan usaha!

..
 
Comment by Sarimin
2010-10-21 23:09:55

wajib support ni ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by ridz87
2010-10-22 07:49:10

menarik ๐Ÿ˜‰ congrats pada anak tempatan ? boleh la try ni. anyway jgn lupa ye singgahla blog bru sy. pelbagai isu menarik sy kongsikan .hehehe ( tumpang promote blog ckit ye bro khai )

..
 
Comment by PutraRocker
2010-10-22 11:05:38

mantop o_O ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by nabilpotter
2010-10-22 16:53:16

i follow… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by khairilz
2010-10-22 18:35:39

terbaik dari ladang

ohtidak.com down, asal eh?

..
 
Comment by wazy
2010-10-22 18:45:37

jom rama-ramai sokong buatan Malaysia

..
 
Comment by mello
2010-10-22 19:24:23

“Dan bila korang upload, semuanya akan diselaraskan mengikut akaun. So pastikan korang jadi antara yang terawal mendaftar di Gumuu.” tak paham..pe maksudnya tu?

bandwidth ntuk photo-photo yg di share ada limit tak? thanx

..
 
Comment by aizuddin
2010-10-23 19:02:43

yes dah join tanda support ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by Nur Najaa^^
2010-10-23 21:06:47

seriusly nampak gempak dan macam best !
cool entri khai ! best ! ^_^
yeah ! memang terbaek ! Malaysia semakin maju. :love:

..
 
Comment by Hafiz Zawawi
2010-10-24 00:37:27

download laju.

Pendapat: Bila kita search dlm Gumuu ni, boleh tak letak indicator result search dia tu as image ke, document ke.
Kita kena bukak one by one utk tahu type of file.

..
 
Comment by Mr Fathi
2010-10-24 17:42:51

woow!!! produk Malaysia utk rakyat Malaysia…nak usha2 jap…thnx Khai 4 the info…I like ur blog and all Oh! websites ๐Ÿ™‚ ….

..
 
Comment by samanosuke_04
2010-10-25 06:17:23

alamak.. aku baru jerr nak buat projek camnie.. haha!.. nampaknye makin bertambahlaa medan nak fameskan diri.. hoho

..
 
Comment by yang
2012-11-26 14:34:18

nice aku pun plan nak buat jugak

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post