(Review) Si Tikus yang mati berjasa

4,391 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Baru-baru ni saya ada membeli seekor tikus yang saya berikan nama dia “Mr Mice Jr”. Tikus ini tiada ekor tetapi mempunyai teknologi Bluetooth. Harganya RM155. Beli kat Plaza Lowyat lah macam biasa. Dan kedai menatang tu pulak diberi nama “Sri Komputer”. Kalau nak beli menatang berkaitan komputer, memang tu la kedai yang akan saya tuju. Tak pandang yang lain dah. Serius!

Kenapa tiba-tiba saya buang tebiat pergi beli tikus yang harga sampai RM155? Satunya sebab tikus lama saya yang nama dia “Mr Mice” dah meninggal dunia. Dia sakit lepas tu saya beli lah dia ubat (bateri la tu), tapi dia tetap sakit dan beberapa minit lepas tu, dia pun menghembus nafas yang terakhir. Lepas saya tanam dia (buang dalam tong sampah), saya terus siap-siap ke LowYat. Jalan jem punya pasal sampai terlepas solat Maghrib (saya ganti).

Masa tu saya memang desperados gila perlukan tikus. Sebab tanpa tikus, saya susah gila nak buat kerja. Saya dan tikus memanglah tidak boleh dipisahkan bagai keyboard dengan motherboard.

Di LowYat, sudah di set dalam kepala lutut, saya nak beli tikus (mouse) yang lebih kurang macam yang lama. Juga dari jenis (brand) yang sama. Yang takde ekor sudah tentu. Saya benci ekor (wayar) dan something yang memenuhkan lubang najis (USB Port) di lappy (Miss Merlot) saya. Kerana banyak benda lain yang perlu saya cucuk di lubang najis itu seperti cekera keras luaran (ex-hdd) dan juga batang riang (joystick) untuk bermain PES2010. LMAO~.

Belek punya belek, akhirnya saya beli tikus bernama Logitech V470 Cordless Laser Mouser for Notebook with Bluetooth Technology. Disebabkan nama tikus ni panjang sangat, jadi saya berikan “nickname” untuk dia iaitu Mr Mice Junior bagi menggantikan Mr Mice yang dah kembali ke (tutttttt).

Marilah saya perkenalkan anda semua dengan Mir Mice Jr dan proses installasi nya yang tidaklah susah mana.

Logitech v470 1

Dalam bungkusan tersebut, anda dapat seekor tikus, beg comel untuk tikus, CD installasi Bluetooth Detection dan juga manual yang besar gedabak jika dibuka lipatannya.

Logitech v470 2

proses installasi’nya seperti berikut (pastikan Bluetooth kat lappy dah on la ye.

Logitech Mouse 1

Logitech Mouse 2

Logitech Mouse 3

Logitech Mouse 4

Logitech Mouse 5

Logitech Mouse 6

Sedikit perbezaan kedua-dua ekor tikus ini.

Mr Mice Series 1

Mr Mice Series 2

Mr Mice Series 3

Mr Mice Series 4

Mr Mice Series 5

Kenapa dia tak perlukan penerima luaran (external receiver) macam Mr Mice saya dulu, sudah tentulah kerana dia menggunakan Gigi Biru dalaman. Maksudnya komputer riba (lappy) yang terbina (build-in) dengan Gigi Biru (Bluetooth) sahajalah yang dapat menggunakan tikus ini.

Kenapa saya beli tikus yang harga beratus-ratus sedangkan tikus 20 hengget pun ada? Sebabnya tikus ini memberi effect yang besar bagi mereka yang hidup dengan komputer dan perlukan tikus untuk melakukan kerja-kerjanya (terutamanya design). Dan ketika saya baring di katil pun saya boleh menonton apa-apa cerita di Youtube atau di External Harddisk tanpa perlu kejap bangun kejap baring untuk mencari tikus. Itu menariknya tikus yang ada Bluetooth di mana dari jarak 20 Meter sekalipun dari komputer ianya tetap boleh digunakan.

Design tikus amat penting di mana lagi mahal, lagi terbaik design’nya bagi memastikan tangan kita tidak letih. Begitu juga dengan laser’nya (orang dah tak main lah tikus ada bola-bola ni), lagi mahal lagi kuat dia punya detection (tak tahu melayu dia apa) walaupun kita gunakan tikus tersebut di permukaan cermin atau yang bewarna cerah. Guna tapak tapak tangan, dinding, baju, seluar dalam atau apa-apa pun lah semua dia berfungsi dengan lancar sekali di mana selalunya tikus-tikus biasa tidak mampu lakukan.

Jangan tanya kalau anda terjumpa dengan tikus yang berharga sampai RM300. Tapi yang harga macam tu selalunya tikus untuk pemain permainan game tegar (gamer) dan selalunya saiz’nya agak besar-gedabak. Dan saiz bateri biasa selalunya tahan 3 TAHUN untuk mouse tersebut. Maksudnya tidak menggunakan kuasa yang tinggi untuk beroperasi. Yang saya beli tu sekadar 4 bulan la kot (jika digunakan secara optimal).

Mouse Setting

Paling kool, tikus ni ada setting dia sendiri dan kita boleh setting dengan mudah dan tak membuang masa. Battery Indicator pun ada sekali jadi tak perlu risau kalau-kalau bateri tiba-tiba habis mengejut

Selamat berkenalan dengan Mr Mice Jr. Tak lupa selamat tinggal buat Mr Mice yang sudah mati itu kerana telah banyak berjasa di dalam hidup saya selama bertahun-tahun sampai dah 3 kali tukar ubat (bateri). Ada apa-apa soalan, boleh bertanya di bahagian respon ya? atau baca dulu review tikus ini di Gizmodo atau di website Logitech sendiri.

P/s: Rasa macam haram je tulis blog guna “saya” dan bahasa baku. Ades, camana ko nak up’kan bahasa melayu baku ni Khai?!! Failed! Kalau yang tercampur-campur juga tu, sorry my bad (ass). Inilah yang selalu Amanz rasa agaknya bila menulis review mengenai komputer. Kool la abang (bro). LOL~

P/s lagi: korang bayangkan bila panggil member dengan “BRO” kita rasa normal. Tapi kalau tukar jadi melayu as “ABANG” atau “BANG” sumpah rasa diri macam gay dow.. hahaha.

Lagi-lagi P/s: W00t! Mael juga gunakan tikus ini untuk komputer riba dia.

Ditulis pada 7:19 am 17 November '09 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Gadget, Review | Tweet This!

Tag: , , , , , ,


RSS feed

73 Comments

Comment by razer
2009-11-17 07:30:23

first?
hahah
sengal

Comment by razer
2009-11-17 07:40:45

khai ni bkn junk, saje je nk test RAZER keyboard n mouse

hahahaha

 
Comment by Pembebel Seksi
2009-11-18 03:55:55

kalau dah bis bateri
leceh arr

Comment by Khai
2009-11-18 07:50:08

x leceh ar.. 7E pun ada jual batery.. hakhak.

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by IntanNurArissaRashid
2010-02-19 01:29:55

buat le spare… takkan dah hujan br nak carik payung kutsss.. :o

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Paan
2009-11-17 07:38:06

Ahaha, pasal mouse lak khai? Kehkeh.. Tergelak jek aku bace. Haha

Comment by Khai
2009-11-17 07:39:48

hahaa.. entri bosan. Aku menulis sambil melayan kebosanan.. harap lawak bodo pun lawak bodo gak, tp kot kot ada input, sama2 la kita. :)

Hari tu kat Facebook saja kasitahu beli mouse baru. Ramai la terejut (baru tahu) ada mouse yang takde wayer.. biar betul diorang tu kan.. hehehe.. so artikel ni untuk diorang lah ye..

Comment by syima5424
2009-11-17 08:41:00

ngeh. sedih tol pd sesiapa yg br tau ada tikus yg xde ekor. huhu. beli la 1, mesti terasa ke-syiok-kannya. wallawei !~ :)

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by gadissenyum
2009-11-17 09:32:10

hahahaha
saya agak terasa di situ~
miahahaha
xpa la….at least i got new info~ (ayat penyedap hati)
btw, encik Khai tujukan entri ni utk golongan spt saya~ (jeles x??) haha
(n_n)v

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by t-rex
2009-11-17 11:25:20

Pnh beli wireless mouse brand microsoft 4 tahun lps..xsmpai 5 bulan da rosab sbb usb yg kt laptop 2 asik terkene ngan tangan..lame2 patah…da la mahal. dlm RM 180.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Azfarul
2009-11-17 08:10:31

huhu best gak mouse wireless…
free je.. :love:

 
Comment by loq
2009-11-17 08:53:27

aku masih kempunan nak gune mouse wireless ni. Tapi takpe,aku ade gaming mouse pon ok ape? 8)

 
Comment by Iezzo
2009-11-17 09:05:14

Siap amik gambaq mouse tu atas bawah…haha..hg memang tadak keja la Khai..ekekeke

Rasa macam skema gila dok ber’saya2′ plak..ahahahaha..Gigi biru? hakhakhak..adoiyaiiii… :bloody:

Comment by Khai
2009-11-18 07:51:32

sejak ada miss merlot ni (ada build-in bluetooth yg superb), mmg tangan gatal je nak bluetooth ntah ape ape gambar je masuk dalam blog.. hahaha..

dulu dari phone-usb-pc .. skarang smuanya WIRELESS! best2..

 
 
Comment by catzer
2009-11-17 10:04:38

Bluetooth mouse aku dah masuk sethn pakai still ok..heheh..mmg best beb tak serabut dengan cord2 sedia ada. :)

 
Comment by Eriyza
2009-11-17 10:14:57

Wah, sanggup perabis wang tuk ‘seekor’
tikus. Akak guna ‘tikus’ cikai jer. Hehehe!!! :cool:

 
Comment by kliaman
2009-11-17 11:04:14

Bila nak wat majlis tahlilnyer……hahaha.. :o:

Comment by Azfarul
2009-11-18 11:28:56

haha !

 
 
Comment by YaNa
2009-11-17 11:09:40

aku pakai tikus acrox transparent kaler putih..lampu kaler biru..comey.. sayang sangat kat tikus ni.. :love:

 
Comment by Adney
2009-11-17 11:20:50

Tetikus pun jadii la… =(

 
Comment by megat
2009-11-17 11:26:09

sudah tiba masa aku memotong ekor tikus-tikus yang ada. sesungguhnya lebih mudah dan meriangkan.

mahal sungguh harga tikus-tikus tersebut. tikus yang sedia tidak boleh dippotong ekornya kah?

Comment by ejardkethot
2009-11-17 19:39:18

mmg confirm masuk kubur la kalu potong ekornya!!~ haha :bloody:

 
 
Comment by joegrimjow
2009-11-17 11:59:56

tikus pon ada name
;)

 
Comment by ahmasufi6177
2009-11-17 12:24:24

sumpah aku rasa pelik bila kau sebut ‘saya’ :[

Comment by Khai
2009-11-18 07:52:40

pelik gak kat diri sendiri.. =.=’

 
 
Comment by ishak hasimi
2009-11-17 12:51:41

mahal gak..kat sarawak nie dalam rm 60 je tikus pakai bluetoot tu,bagi saya tak pelik lah kalau pakai saya,lagi sopan hehehehe :) :) :) :)

 
Comment by aman
2009-11-17 13:24:06

martabatkan bahasa melayu yer adik (bro gak) haha.

 
Comment by a1zudd1n
2009-11-17 15:14:42

ak budak mice..hehe

 
Comment by izzat aziz
2009-11-17 15:35:02

aku masih lagi duk guna si tikus yang aku beli 2 tahun yang lalu.. walaupun berekor dahla warna hitam.. tapi sunguh tahan umur dia.. masih tidak menunjukan apa-apa uzur lagi..
tapi sebab dah tua.. aku rasa nak tukar yang muda gak.. orang kat tikus muda lagi comel :)

aku nak apple tikus ajaib.. best…

Comment by Khai
2009-11-18 07:54:05

ramai yang guna tikus ajaib buah epal tu, ramai yg switch pakai logitech ni. Baru je baca komen2 review kat logitech tadi.

 
 
Comment by hana
2009-11-17 19:37:49

mr mice jr mkn bnyk e… klh bapak dier.. mr mice.. hehehe :)

Comment by Khai
2009-11-18 07:54:34

itulah.. owner dia lagi kopak kalau macam ni.. sigh~ :-|

 
 
Comment by ejardkethot
2009-11-17 19:38:15

hahaha….khai mmg bg aku gelak sorang2 dpn laptop nie…
pasal mouse rupanya…igt tikus apa la tadik… :D
hoho…baku bebenor ayat mu!!~ hahahaha…
nice input..mungkin suatu hari akan ku beli mouse tnpa wayar ni…tggu fed up mouse yg tgh gna ni dlu..hehe 8)

 
Comment by titan
2009-11-17 19:47:45

aku pakai yang biasa aje. Gunakan apa yang ada. Tapi memang ada terniat nak sambar tikus logitech tu.. :p

 
Comment by affuan
2009-11-17 20:42:30

Hidup blogger memang selalunya tidak misteri. Sampaikan beli mouse pun bleh buat satu entri panjang berjela-jela. Siap bagi nama lagi tu. :[

 
Comment by DINA
2009-11-17 23:00:38

haha.. lawak r ko khai.. pasal mouse pon leh crita pjg camne.. ni baru crite pasal mouse bru kau.. xtau la nnt detail mcmne plak kau cerita kat kami pasal ur future wife plak.. haha apa2 pun kau wat nt aku sokong kau… aku tabik r kau bro! hehe 8)

Comment by Khai
2009-11-18 07:55:38

kalo nak nikah nanti, sure’lah ada blog khas.. siap domain lagi.. err.. khainakkahwin.com macam best je.. kahkah

 
 
Comment by mohdisa
2009-11-18 02:53:07

cis, ingatkan tikus betul. ades, i tertipu mak…hehe…tak mampu lg nak sapu tetikus beratus ni. waa

 
Comment by hazwan
2009-11-18 08:01:22

LMAO tu amende khai??

Comment by Khai
2009-11-20 19:00:59

laughing my ass off..

 
 
Comment by dilot
2009-11-18 12:47:21

tikus dilot masih tikus yg lame..dh lame ternak tikus ni,..

 
Comment by syinrayafa
2009-11-18 14:05:59

haha…aku skang dh xpakai tetikus dh…. guna touchpad laptop je…adobe, movie dsbgnya…haha.. aku bg tikus aku ke adik aku…yg herannya xtakut plak dia dgn tikus tu…hahahaa…

biasa tahan lama mana eh bila tikus pakai betri…? mcm best je… logitech memang power…tikus lama khai yg lama mcm kembar je dgn yg br..haha..

Comment by Khai
2009-11-20 19:02:14

hehe.. yg lama ngan yg baru beza skit la dari harga. Past design dia lagi smart.. satu part je semua termasuk button klik. Lepas tu ada dia punya control panel sendiri. Baru best.

 
 
Comment by Mr Fathi
2009-11-18 18:01:47

Khai dengar2 tikus En Bill Gates(Microsoft) pun sedap….malah cumel dan tidak berekor…berwarna Albino(putih) lagi… :) yg wrna2 lain pun ada…

saya,saya,saya perghh skema…lepas ni pakai ‘AKU’ pula

Comment by Khai
2009-11-20 19:03:31

aku survey yg Micro$oft punya, macam ada yg x betul je. Mouse besar gedabak, harga mahal, ada receiver yg panjang (org lain dah pendek2 dah)

 
 
Comment by asx
2009-11-18 19:07:46

hmm . aku dah gune , and sangat2 lag . plus a lil bit berat .

aku jual rm90. sape nak ? =)

ade calar2 sket bwh mouse (common lah) .

Comment by Khai
2009-11-20 19:04:36

sgt2 lag? tu ada kaitan dgn WiFi lappy ko tu bro. Kalau x nak lag, pakai dia punya v470 control panel tu dari cd yg dia kasi.

Comment by asx
2009-11-21 05:28:52

hmm , for mac die xde software . =)

(Comments wont nest below this level)
Comment by asx
2009-11-21 05:36:19

jap , mistake , ade mmg ade . but with osx . not very good. try tgk review2 die .

so sape nak bli ? =)

 
 
 
 
Comment by samanosuke_04
2009-11-18 22:46:39

hoho, hidup logitech!! tikus ngan papan kunci hinggalah fon kepala saya, semuanya logitech!!

 
Comment by zool
2009-11-19 11:12:53

Ye lah ada duit apa salahnya beli yang terbaek kan..

 
Comment by nif
2009-11-19 18:33:32

khai..nah jmpe ke mouse wireless yg harga 39..kira murah lah 2.pakai dia pun kira ok lah..tp ttp guna USB ni…tp kira xde eko pun jd lah..tq bg bnyk inpot, w’pun seko tikut yg x b’nyawa.. :)

 
Comment by anti-stygix
2009-11-19 21:19:46

tul ke review pasal “sri komputer” ko ni?? sbb aku tgk kat inter net rmai yang kutuk kedai ni. Ada 99 pages, semua nye kutuk xde pon yang puji. Btw ni link nye : http://forum.lowyat.net/topic/208454

Comment by Khai
2009-11-20 19:06:11

pengalaman aku ngan Sri komputer setakat ni semua ok. Apa yang diorang kena tu, ko tak rasa ke akibat tak research dulu pasal produk yg dia nak beli before pergi Low Yat?

Comment by anti-stygix
2009-11-20 20:03:12

mungkin jugak, tapi kebanyakan x suke dengan customer service kat situ.. aku bukan pe ingatkan kalau kedai tu ok, aku nak g rembat HP ProBook 4416s kat situ. since ko dah suggest.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by anyss
2009-11-19 22:44:00

hurm..nk sekor mr.mice jr ni…

 
Comment by mantis
2009-11-20 01:05:35

tikos ko memang best khai.. hari tu aku main2 dgn tikus ko.. lincah sungguh.. makin cacat(x ada ekor) makin laju pulak dia jalan.. hehehe..

 
Comment by futurelawyer7
2009-11-20 09:52:10

sampai rm155?…takbleh blah..biasenyer yg mahal cantuh org guner tuk desktop…kalo tuk laptop nyer yg rm40-rm70 (Rm 70 jename microsoft tu kalo tak silap) dah cukup bagus dah…aku guner jenama e-view…dah dua kali terhempas jatuh ker bumi (kekurangan takder ekor..senang lar si tikus terpelanting kesane-sini)…elok jerk smpai skang…tp yg takder ekor nie mmg best..lubang taik kmputer nie penuh gak sbb nak letak receiver dia,tp kalo ader ekor malas aku..pnjg sgt sampai berbelit2…

Comment by Khai
2009-11-20 19:07:11

eh ne de.. mahal org guna untuk notebook/netbook. Guna untuk pc yang ada wire pun takpe. Tak bawak pergi mana2.

 
 
Comment by Abang Luth
2009-11-20 12:32:22

wah wah, tikus dalam kotak dijadikan review dalam blog. erm, kalau tikus yang berharga rm20 takkan la jadi bahan review dlm blog nih. hahaha. sebab dia berharga ber-rat-rat boleh la ditulis dalam blog hahahhaa

btw, aku memang hampeh dalam bab nak tukar bateri tikus ni. Bila pakai best, time nak tukar bateri je hampeh.. hehe

Comment by Khai
2009-11-20 19:08:22

Tikus RM20 tu “tikus asalkan ada” bro. Takyah wat review. Hakhak.

 
 
Comment by hafizmd
2009-11-20 12:36:30

hahaha..tergelak aku bace ‘term’ yg dimelayukan tuh..”joystick = batang riang”..hahaha..klakar btullah..pe2pun..aku still gune mause yg de ekor tuh..umur pjg lgi nie.. :)

 
Comment by ::lilduck::
2009-11-20 21:25:58

cool!saya sgt suka tikus comel walaupon tidak berekor.ada ekor rasa geram nak tarik jek.haha.what u say bout wireless keyboard,khai?it’s kool too!!i love both!ada kwn saya tu buat kje atas katil jek,mcm mls tp comel pon ade.like tikus!

Comment by Khai
2009-11-21 01:05:02

Wireless keyboard tak terfikir plak sebab kalau nak menaip ape-ape mesti duduk depan lappy kan? kalau guna desktop pc, mesti beli punya. Hehehe.

Member u tu bukan malas sebenarnya. Cumanya dia lebih suka kepada sesuatu yg simple dan memudahkan. Macam khai la. Hehehe.

 
 
Comment by muta-muta
2009-11-21 00:21:50

ahaha..btol2.
mouse amat la penting bg gamer tegar cm sye..
ahaha.
bru lepas angkut razer lachesis 3 4 bln lalu
amat menyukainye..
dpi ley set smpai la 4000dpi
senstive pown ley adjust sesuke ati..
ahaha
besh3 :8

 
Comment by blogresipi
2009-11-21 03:41:46

betul jugak. kenapalah tak pernah terfikir sebelum ni kalau pakai bluetooth mouse boleh jimatkan port usb. lepas ni better pakai bluetooth speaker dan bluetooth external hd kalau ada. best!

 
Comment by naz
2009-11-25 13:24:31

pakai bateri menyusahkan, nak kena beli lak bateri, baik pakai tikus berekor jer..

 
Comment by sis mieya
2009-12-04 16:12:49

hehe entry tgh bosan tp sempat lagi wat lawak die nih..
u ock my world babeh :) :choler:

 
Comment by sis mieya
2009-12-04 16:13:09

hehe entry tgh bosan tp sempat lagi wat lawak die nih..
u rock my world babeh :) :choler:

 
Comment by hilmi
2009-12-13 09:17:19

khai, seb bek ko beli kat Low Yat, ari tu aku gi Wangsa Walk, tikus yg sebijik mcm ko punye ni (Mr. Mice Jr), RM259!! half price! :aie: :bloody: :[ :[

 
Comment by aku
2010-06-12 18:16:28

alaaahhh..gelabah jeh…slama ak hdup pn pkai tkus bola2 xde mslah papepn.. para designer pon ckp xde mslah… glabah la kao khai.. klo tgh2 buzy pa2 abis plak bateri..mau ak bling mouse cm engko 2…

 
Comment by syaf
2010-08-06 00:19:24

hai khai, da lama da post ni, nk tanya, selama guna V470 ni ad lagging x? tga usha jgk mouse ni..

 
Comment by Khai
2010-08-06 06:17:54

@aku – para designer ckp takde masalah? designer sekolah x abis kot? x pun skolah dia ada mouse tu je.. so xde pilihan lain.. hahaha!

@syaf – sampai sekarang khai still pakai dan takde masalah langsung.. mmg suka sgt sgt.. aritu beli mouse laser bluetooth brand HP.. tp still x leh lawan dengan logitech ni la.. terbaik sgt.. selesa.. hehe..

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?