Pomodoro

Salam. Korang pernah dengar tak tentang Teknik Pomodoro? Dulu-dulu (ini tahun 2010 punya cerita) kalau Khai nak fokus pada sesuatu kerja tu, bagi mengelakkan sebarang distraction yang mampu mengalihkan-perhatian kita, memang kena gunakan teknik Pomodoro ni.

Ianya tentang 25 minit bagi pengkhususan fokus kepada satu task. Contohnya kalau nak fokus pada menulis, kita set masa 25 minit tu untuk tujuan tersebut. Tak ada sebarang distraction lain dibenarkan dalam tempoh masa tersebut. Fokus dan terus fokus sepenuhnya! Andaikata lepas habis 25 minit tu tapi kerja tak siap juga, takpe kita kena rehat kejap dalam 3 ke 5 minit sebelum sambung semula. Kalau repeat sampai 4 kali, pastikan korang lebihkan sikitlah masa untuk rehat tu.

Sekarang dah tahun 2022 pun, Teknik Pomodoro ni masih Khai gunakan (kadang-kadang lah) bagi mana-mana kerja yang rasa malas gila nak buat/siapkan. App kat gambar atas tu antara yang terbaik ada kat App Store yang boleh korang cuba. Bila guna Pomodoro ni, insyaAllah apa sahaja kerja akan automatik siap dengan sempurna, badan pun tak lemau.

(more…)

Posted on 21 October '22 by , under Daily Craps, Motivasi. No Comments.