(Tutorial) Cara Mudah Download MP3 melalui Google

8,779 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

google-mp3

Kalau bulan Ogos tahun 2009 lepas (kejap je dah setahun lebih), Khai ada tulis pasal (Tutorial) Cari MP3 Sekelip Mata dengan Google. So dari entri tu, wujudnya tutorial ringkas ni mengenai cara terbaik mencari lagu menggunakan Google sahaja.

Tolong la jangan guna P2P software macam Imesh, Limewire or whatsoever jika korang bukan advance user sebab risiko untuk PC korang dijangkiti virus dari software P2P tu amatlah tinggi. Memanglah senang nak cari apa sahaja dengan peer to peer software ni, tapi karang sebulan sekali duk format Windows balik. Tak ke buang masa korang tu? Hehehe. Untuk advance user, korang punya pasal la sebab korang memang kebal virus.

Ok, untuk tutorial kali ni, sangat ringkas ok. Khai dah try search & download beratus-ratus lagu, video, document dan apa sahaja. Buat masa ni, masih belum ada yang mengecewakan.

Sebagai contoh, kalau korang nak cari lagu “Justin Bieber ft Ludacris bertajuk Baby” korang hanya perlu masuk Google dan taipkan ini dalam search box perkataan berikut.

site:mediafire.com justin bieber ft ludacris – baby

Since Google sekarang jadi Google Instant, so lebih mudah untuk korang search dengan cepat. Taip je terus keluar result kat bawah. Cool weh! Hehe. Klik gambar kat bawah ni untuk size sebenar.

google-mp3-tuts

Penjelasan:
site:mediafire.com | search engine hanya akan keluarkan result dari URL yang ditulis. Kalau tak jumpa di Mediafire, korang boleh try web download yang lain seperti 4shared, Rapidshare dan sebagainya. Lihat result pada gambar kat atas ni. Semua result adalah hanya dari satu website iaitu Mediafire .

justin bieber ft ludacris – baby | Nama penyanyi dan tajuk lagu. So korang boleh try search apa sahaja lagu yang korang nak download dan cari selama ini. Kalau lagu tu ada manusia lain atas muka bumi ni yang dah upload kat internet, insyaAllah ada lah nanti dalam result. Selain mp3, korang boleh search mp4, software atau apa sahaja melalui cara yang sama.

Itu sahaja. So untuk yang baru tahu, boleh la try kejap lagi ye cara senang ni. Untuk yang dah tahu, anggaplah ini perkongsian untuk mereka yang tak tahu lagi. Lepas ni, korang tak perlu pening-pening lagi dah masuk forum sana sini untuk men’download. Asalkan tahu tajuk lagu dan penyanyi je, korang boleh download dah. Well, ini tahun 2010. Nampaknya lagi meningkat tahun, lagi tinggi risiko untuk kedai DVD tutup. Dunia dah maju, zaman dah berubah. Hehehe.

Ditulis pada 1:37 am 19 September '10 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Tutorial | Tweet This!

Tag: , , , , , , ,


RSS feed

39 Comments

Comment by slimshadys
2010-09-19 01:51:58

dude, kat google search je cmni -baby justin bieber mp3

Comment by Khai
2010-09-19 02:02:16

Yup.. Cara keyword semua orang pun dah tahu rasanya. Hehe. Cuma yang ingin di’highlight’kan dalam entri ini mengenai search lagu dalam satu direkotori website sahaja di mana website tersebut dipercayai (ada scanner virus dan sebagainya). Search by keyword mmg boleh, tapi result dia bukan semua keluarkan lagu untuk di’download. Mungkin akan terjerat dengan mana-mana web scammer (selalu terjadi kat newbie).

 
 
Comment by cyberfly
2010-09-19 01:58:57

keyword terbaik bagi aku :

mediafire baby justin mp3
mediafire dalam perpisahan shahir mp3

 
Comment by afiq aiman
2010-09-19 02:00:29

kewl

 
Comment by nik
2010-09-19 02:19:09

aku guna software p2p .
takde masalah dalam 5tahun nie .
aku advance user ke camtue
haha :)

 
Comment by gilagajet
2010-09-19 02:23:58

ilmu yang baru.bagus la ko ni khai.tengkiu2

 
Comment by Zul
2010-09-19 02:26:30

Thankz Bro, Menjadi… Mediafire, I luv u! Hehe!

 
Comment by imam123
2010-09-19 02:36:20

4shared.com

ok gak site tu. kdg2 ade lagu yg tak jumpe kat mediafire, kat situ ade…

 
Comment by FiNê
2010-09-19 02:43:21

Encik Khai pun layan Justin ßißir gak ker?
:)
Thx for the information.. :D

Comment by Khai
2010-09-19 05:58:10

Tak layan artis, tapi layan muzik.. Hehehe.. Suka lagu Faizal Tahir, tapi tak suka Faizal Tahir.. Suka lagu Liyana Jasmay, tapi tak suka Liyana Jasmay. Sah mmg aku pencinta muzik bukan pencinta artis.. hahaha..

 
 
Comment by x-po
2010-09-19 04:47:24

aku selalu download lagu kat 4shared.com je..tapi aku akn try plak guna tutor bro ni hehe

 
Comment by -cry reen-
2010-09-19 06:10:10

boleh dr mediafire je ek? huhu
dulu2 pnh guna cara ni, tp skrg usm dah block sume website ni
4shared xleh, mediafire xleh, rapidshare pn xleh..
selain dr mediafire, tmpt len xde ek?

 
Comment by MuJE
2010-09-19 06:53:35

stakat ni website paling best aku carik pape is filestube.com hehe… boleh pilih nak link mane satu… mediafire ke, megaupload ke… sesuai sgt2 untuk newbie. same jer ngan khai ajar ni… dpt result from website mediafire jugak… hidup filestube!

 
Comment by MuJE
2010-09-19 06:55:36

sori sume… mlas nk bukak email nk anta kat khai.. cane nak dptkan widget wowzio tu ekh?

 
Comment by Sy8
2010-09-19 07:38:25

nice share khai……thanks! :love:

 
Comment by Cursefinger
2010-09-19 07:48:15

hehe, mmng trick ni la aku gunakan selalu. bukan untuk cari lagu je, malah semua bende yang aku nak cari macam movie, software, patch, dan pelbagai. memudahkan kerja. kalau x de kat mediafire, try kat web lain mcm megaupload.

 
Comment by mosyar
2010-09-19 07:49:37

hohohoho. tq bro. setiap orang ada cara tersendiri nak download mende2 ni. ada yang suka cara ni, ada yg suka cara itu.

pe2 pun, tq skali lagi bro. :) :) :)

 
Comment by Anarm
2010-09-19 09:09:05

aku biasa buat cara camni time cari movie or software.. hehe :)

 
Comment by Evo
2010-09-19 12:15:09

Setahu aku, download lagu percuma dari internet tu salah dari segi undang-undang, hukuman pun berat. Kalau pendapat aku salah tolong perbetulkan ye.. :)

 
Comment by Encik MT
2010-09-19 12:17:09

awww~ bestnye cara nie! thx ya! meh cini,Encik MT kasi kiss meh..meh la…eh,napa larik plak tuh? Encik MT gurau jew la!!
jgn larikkkk! hahaha.

 
Comment by Eriyza
2010-09-19 14:03:45

Amatlah susah mencari lagu Cina wal Korea.
Huhuhu!!! :bloody:

 
Comment by Akuro San
2010-09-19 14:42:57

Saya cari lagu ALYAH – KAU BISU.
Guna cara ni pun tak dapat gak~ sadis tul ~ :o:

 
Comment by alcatraz77
2010-09-19 15:03:33

TQ bro, kerna infomasi ini :)

 
Comment by derus
2010-09-19 18:44:23

ermm..try guna cara nie..selalu guna 4shared dah ok pun..

 
Comment by Kic Ssan
2010-09-19 20:36:54

aku memang dah lama pakai keyword mcm tu. :p

 
Comment by arip
2010-09-19 22:31:06

khai…

kalo gune software youtube senang x dpt virus..??

sy dwnload lagu gune software youtube…

 
Comment by titan
2010-09-20 00:37:04

aku selalu cari kat 4shared je. Takde, baru aku cari kat rapidhare atau mediafire.

 
Comment by bobota
2010-09-20 04:40:34

bro.. nape skang ni kebanyakan lagi kat mediafire bile download sekerat je lagu tu.. tensen gak camni.. harap leh bantu.. :|

 
Comment by FiNê
2010-09-20 16:31:26

Owh..Mcm itu pun ada?
:)
Tapi klau 1(satu) hari nanti aku buat single or album..(angan² la tpi mane tahu jadi kenyataan?) :bloody:
So,ko suka lagu aku jer la tapi tak suka aku lah?
=( =(

 
Comment by FiNê
2010-09-20 16:37:36

Owh..Mcm itu pun ada?
:)
Tapi klau 1(satu) hari nanti aku buat single or album.
(angan² la tpi mane tahu jadi kenyataan?) :bloody:
So,ko suka lagu aku jer la tapi tak suka aku lah?
=(

 
Comment by h3r0
2010-09-21 17:15:40

mencari di google memang best..

 
Comment by Wan
2010-09-21 22:00:17

yup aku sokong cara ni
ares, limewire, bearshare ngarut ja

 
Comment by Anip
2010-09-22 08:17:56

dunia dah maju..hehe..semua lagu2 ambil dalam internet jer..

xperlu susah nk g bli cd..just download..maybe cara khai bagi lebih mudah..jom kitry macam mne tgk.. :)

 
Comment by Web Blurbs
2010-09-22 14:20:27

Very nice earphones. Did you know that “Baby” of Justin Bieber got the highest number of views as of today? :)

 
Comment by encikbeliau
2010-09-27 05:39:28

aku cari kat 4shared.com je.. ;)

 
Comment by nia sasuke
2010-09-27 17:17:22

dude, guna idm seswai ngan mediaapi ni..i like mediaapi :)

 
Comment by Foxcrew88
2010-09-27 21:17:09

Nak yang lagi senang nak cari apa2 file? gi kt filestube.com, dia bagi semua link file hosting site.. aku cari series ngn movie kt situ je…

 
Comment by nazri
2011-12-29 07:59:25

ahaha~~

nk senang lagi just letak .mp3 kat belakang tuwh

macam baby.mp3

gerenti jumpe instant :P

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?