Peranan Facebook dan Permainan Online

Meluncur profail Facebook merupakan sesuatu yang agak mustahil untuk tidak saya lakukan walau dalam sehari. Untuk saya, Facebook adalah sesuatu yang rutin, sama seperti sesuap nasi yang perlu saya salurkan ke dalam perut yang semakin membesar (haha). Pada saya, Facebook bukan sekadar tempat untuk membina empayar perniagaan dengan berkongsi pandangan atau mengikuti perkembangan insan-insan yang hebat di dalam karier mereka, malah ianya juga adalah tempat kita untuk berkongsi apa sahaja maklumat terkini, jauh lebih pantas dari tabloid.

Bagi saya, Facebook bukanlah tempat untuk mencari kenalan. Mencari kenalan di Facebook selalunya akan berhasil sesuatu yang amat sia-sia. Berkawan di Facebook adalah jenis berkawan datang dan pergi. Hari ini dapat kawan baru, esok bila dapat kawan baru lain, kawan lama dilupakan. Bagi saya, jika saya merasakan mencari kawan di laman sosial itu sekadar suka-suka, maka saya telah merugikan diri saya sendiri kerana telah membuang masa dengan perkara sampah seperti itu. Satu lagi perkara yang amat saya benci bila diri saya lakukan, adalah berchatting perkara yang tiada asas.

Well, dalam kepala saya hanya satu iaitu menggunakan Facebook untuk kepentingan saya untuk berjaya di masa akan datang. Setakat hari ini, saya telah berjaya menghasilkan beribu-ringgit sebenarnya hanya melalui Facebook. Terkejut? Dahulu saya rasa ianya perkara yang mustahil tapi akhirnya, saya dah buktikan pada diri saya yang ianya langsung tidak mustahil. Tidak mengapa, saya akan ulas perkara ini di dalam keluaran ebook pertama saya yang akan datang.

Bagi saya, saya masih jauh lagi dalam untuk berada di dalam kelompok orang-orang yang berjaya biarpun sesetengah orang disekeliling saya menganggap saya seorang remaja yang berjaya. Ya, manusia tidak pernah puas dan saya termasuklah di dalam golongan itu. Berpuas hati dengan sesuatu sebelum masanya, adalah sesuatu yang merugikan. Namun dihati, haruslah tebal dengan rasa syukur. Alhamdulillah.

Sedang melayari Facebook sebentar tadi, saya didatangi pula satu soalan dari seseorang. (more…)

Ditulis pada 24 October '11 oleh | telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | 40 Respon

Bukankah Kita Yang Lebih Mengenali Diri Kita?

Hari ini merupakan hari yang agak berinspirasi untuk saya tapi sedikit memenatkan. Minggu lalu mungkin satu minggu yang amat baik untuk soal perniagaan di dalam hidup saya tetapi agak kurang sedikit di dalam soal hati dan perasaan. Dalam 1 tahun 3 bulan dan 15 hari kami bersama, ini kali pertama kami bergaduh yang agak dasyat juga. Tapi saya maintain. Masih lagi seorang lelaki yang kool dalam menyelesaikan masalah. Bila dah baik balik, tentunya perasaan cinta itu bertambah beribu kali ganda rasanya. Ah, persetankan tentang itu kerana ianya bukanlah penting sangat.

Saya masih ingat semasa saya masih kecil, saya tidak pernah dipukul oleh kedua ibu-bapa saya. Sehinggalah dah besar panjang begini. Kalau dimarahi tu biasalah. Budak-budak bukan? Tapi menurut mereka, saya seorang anak yang baik dan sentiasa dengar kata. Eh, biar betul? Kata mereka lagi, sukar sekali untuk melihat saya melawan kata atau buat perangai di belakang pengetahuan mereka.

Orang kata, budak-budak masa kecil kalau berperangai baik, nanti dah besar akan terjal dan begitulah sebaliknya. Alhamdulillah, mungkin saya masih dapat mengekalkan keperibadian saya sehingga ke hari ini. Kedua ibu-bapa saya bukanlah orang senang, tetapi mereka tidak pernah mengajar saya tentang kehidupan yang susah. Mereka tidak pernah mengajar saya bagaimana susahnya untuk mencari duit. Alasan mereka, tidak mahu kehidupan saya sama seperti mereka, susah seperti mereka. (more…)

Ditulis pada 21 October '11 oleh | telah diterima.
Dalam kategori Motivasi | Promo di Twitter! | 34 Respon

Mengejar Teknologi

justkhai-teknologi

Pagi ni update blog dari Mamak RNK Bistro, Pandan Mewah. Dah nak pukul 6 pagi ni, saja online temankan member yang mata dah berakar katanya. Sakit mata lah tu. Tadi masa on the way ke sini, terfikir tentang teknologi. Makin hari teknologi makin canggih sampai tak terkejar. Kalau langsung tak kejar, pasti akan tertinggal. Kenapa Khai kata macam tu?

Ok, kita ambil laptop sebagai contoh. Makin hari makin canggih laptop di jual kat pasaran. Orang kata, laptop ni akan expired dalam masa 2 tahun. Maksud dia tu bukan laptop tu akan confirm jahanam dalam masa 2 tahun, tapi dalam masa dua tahun pastinya laptop tersebut akan dikategorikan sebagai laptop yang ketinggalan zaman. Kenapa?

justkhai-teknologi

Hari demi hari, pelbagai software yang dikeluarkan. Dan rata-ratanya menerima sentuhan terbaru dan canggih untuk setiap keluaran. Kita ambil contoh Adobe Photoshop. Kalau laptop kita 2 tahun lalu boleh run Photoshop CS2 dengan bergaya, hari ini laptop yang sama kalau nak run Photoshop CS5 pastinya akan mengalami masalah lagging dan sebagainya. Cara developer nak paksa orang ikut perkembangan ni, sebab tu CS5 punya file tak boleh buka kat CS2 dan sebagainya. (more…)

Ditulis pada 13 October '11 oleh | telah diterima.
Dalam kategori Apple | Promo di Twitter! | 43 Respon