HP ProBook 4411s – Kekasih’ku Miss Merlot

11,449 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Dipendekkan cerita, Khai beli notebook baru. Alhamdulillah. Dari bulan lepas lagi dok sebut-sebut dekat Twitter dan akhirnya selamat dibeli juga. Duit yang digunakan pun memang 100% hasil pencarian di internet ni la. Nuffnang, Advertlets, Innity dan banyak lagi. Dan ini adalah artikel pertama di blog dalam mana-mana network Oh! Media yang Khai tulis menggunakan notebook ni. Feel tu ada sikit lain macam la. Biasalah benda baru dalam hidup kan. Ops, bukan benda tapi awek baru. Jangan jeles ek. Kahkah!

Khai beli HP Probook 4411s. Notebook ni baru masuk Malaysia bulan lepas dan mungkin ini kali pertama korang nampak blogger melayu yang tulis pasal ProBook ni. ProBook ni bukan senang nak cari taw. Tak percaya korang amik gambar-gambar dalam blog ni, pergi Low Yat dan cubalah tanya mana-mana kedai. Khai cari laptop ni pun memang separuh mati. Nasib tak mati je. Erk! Kalau tanya kedai notebook HP yang terbaru, dah sah-sah dia tunjukkan HP Pavilion DV3 tu. Cantik memang cantik, tapi tak secantik dan se’tough HP ProBook.

Khai tunjuk gambar laptop ni kat satu kedai ni. Sambil buat muka pelik dia cakap, “Ini laptop lama maa.. Haiya, dah takde orang jual lagi.”. Punya la bangang tak ambil tahu pasal notebook tapi kerja kedai jual notebook. Kalau dah kedai kau takde jual tu, cakap je la takde kan senang.

ProBook ni first Khai jumpa dekat Ampang Point. Esoknya datang balik dah habis kene sapu. Cis! Lepas tu cari kat Low Yat dan Imbi macam nak patah kaki. Semua kedai takde. Kalau nak kene tempah. Nak cepat punya pasal last sekali ada pun kat kedai HP tingkat tiga kat Low Yat tu. Itupun stock last sekali. Selamat cepat.

ProBook ni disasarkan pada golongan professional dan businessman dan sebab tu susah nak cari. Sebab permintaan kurang. Maklumlah, bukan untuk funky-funky layan game atau memang student atau budak muda-muda. Diorang tak pandang punyalah. Hehehe. Khai bukannya professional atau businessman, tapi Khai tahu apa yang khai cari dan kejar dalam masa beberapa tahun akan datang. Ialah, laptop bukan kita nak pakai sehari-dua kan? Jadi berfikir sebelum membuat tindakkan.

SPEC PROBOOK

FIRST IMPRESSION
Since first time Khai nengok notebook ni kat Ampang Point dengan akak Khai, hati dah terpaut. Bila nengok apa-apa jenis notebook yang lain, semua rasa sampah je (frankly speaking). Tak kiralah apa-apa jenis pun. Superb la HP! Dengar warnanya, dengan design’nya especially keyboard dan gaya penuh simple memang bergaya.

HARGA
Harga sebenar RM3000. Khai upgrade RAM jadi 4 gig pada harga RM3100. Khai kasi nama dia Miss Merlot bersempena dengan design dan warna. Kalau Khai ada sebut pasal Miss Merlot dalam mana-mana artikel blog ni nanti, jangan buat muka pelik pulak ek? Itulah awek I. Hahaha!

JENIS
Probook ni ada banyak jenis dan siri. Tapi design sama je. Warna ada dua juga iaitu hitam dan merlot. Kalau hitam dia takde graphic card. Kalau warna merlot baru ada. Kalau hitam tu harga dalam RM2200 macam tu je sebab takde graphic card. Normal la tu kan. Graphic Card penting sebab kadang-kadang nak juga layan Need For Speed Shift time bosan kan? Hehehe.

RAM
Spec asal dia memang kasi 2GB RAM. Jadi jangan lupa upgrade la kasi 4GB atau lebih. Baru best nak buat kerja berat-berat kan. Ikutlah tahap penggunaan korang. Macam Khai, lappy baru ni guna Windows Vista Business. Tu yang Khai up jadi 4GB. Kalau korang guna Windows XP atau Windows Se7en, 3GB RAM pun dah cukup sebab dua Windows ni guna maksima 3GB je. Korang letak RAM sampai 8GB pun dia tetap guna sampai 3GB je. Membazir la 5GB RAM yang lebih tu.

OPERATION SYSTEM/OS
Dalam notebook lama, Khai guna Windows Se7en. Kenapa notebook baru ni Khai tak guna Se7en agaknya ye? Sebab bila Khai guna Windows Vista Business original yang HP kasi sekali ni, dengan RM80 caj penghantaran, Khai akan dapat Windows Se7en yang original lepas je Windows Se7en release penghujung oktober 2009 ni. Dia siap akan hantar kat depan pintu lagi. Terbaik punya service. Tak sabar pulak nak tunggu Se7en ni release. Hehehe.

Itu yang terlintas dalam kepala Khai untuk tulis. Kalau korang ada apa-apa nak tanya, boleh tanya kat bahagian komen bawah entri ni yer. Atau ada pendapat korang sendiri ke, share la bersama.

Sedikit kiasan, kalau ditanya apa yang Khai kejarkan dalam hidup, sememangnya jauh menyimpang dari kebanyakkan remaja lelaki lain. Orang lihat Khai sama je macam remaja lain tapi apa yang Khai fikirkan dalam hidup, takde siapa yang tahu. Khai hidup sebenarnya lebih mengejar apa yang Khai cari dalam 10 tahun akan datang dan ianya bermula dari sekarang. Sedikit demi sedikit. Renung-renungkan dan selamat pergi beli notebook baru. Hehehe.

Pilihlah HP atau Compaq. JANGAN beli Acer nanti menyesal. Kenapa Khai cakap macam ni? Bukan setakat Khai memang benci Acer, tapi cubalah korang tanye mana-mana kedai komputer pun, antara HP/Compaq dan Acer mana lagi bagus? Dan dengar sendirilah jawapan diorang. Tak tipu ni oiii. Yang dah memang guna Acer tu jangan la nak touching pulak siap kasi komen terasa hati. Dah ada tu pakai je la tapi kalau nak beli notebook baru, fikir-fikirkan.

P/s: Apalah aku buat 10 tahun akan datang nanti yerk. Adakah aku tetap kahwin dengan dia?!! (to ‘dia’ u know who u are.)

Rujukan Khai sebelum beli:
1. HP ProBook 4411s Notebook PC- Overview [hp.com]
2. HP ProBook 4411s – Budget Business Class [Hardwarezone]
3. Reviews for the HP ProBook 4411s [notebookcheck.com]
4. HP ProBook 4310s hands-on [engadget.com]
5. HP ProBook 4411s Review [vr-Zone.com]

* Rujukan No 5 tu paling bagus kot sebab ada 4 part untuk rujukan dari pelbagai aspek termasuk gaming.

Apa la jadi kat notebook ni 3 tahun akan datang ye? Hurm.. Bila dah guna HP ni, baru betul-betul HP award student! Woot!

Update 21 Oktober 2009:
Dah 20 hari lebih khai guna probook ni dengan sangat-sangat lasak. Jarang sekali shutdown. Hurm, nak update sikit pasal gaming performance. Khai dah install beberapa game termasuk NFS Undercover, NFS Shift, PES2009, Assassins Creed, The Sim 3 dan banyak lagi. Semuanya running sangat smooth. Thanks to ATI Mobility Radeon HD4330 graphics. Semua game ni gambar smooth habis. Cantik sangat-sangat. Kebanyakkan laptop baru yang member Khai beli memang tak lepas nak install Assassins Creed tu. Tapi Khai boleh. Gambar pun memang detail habis. Macam real! Hehe. Itu sahaja update terkini. Ada lagi nanti yang baru Khai update lagi.

Update 03 November 2009
Dua hari lepas Khai install Grand Theft Auto 4: Liberty City aka GTAIV. Bukan calang2 laptop lepas tau main game ni? Laptop yg latest pun x lepas sebab graphic card x cukup power. Miss Merlot ni berjaya beraksi dengan hebatnya. Gambar memang macam real dan puas hati. Hahaha!

Update 02 Disember 2009
Kat bawah ni pandangan bawah Probook ni. Langsung takde lubang angin atau apa-apa lubang sekalipun. Kaki curi RAM pun pening kepala camana nak curi. Hahaha. So ape yang bestnya bila lappy korang takde lubang angin kat bawah ni? Bila lappy korang punya lubang angin disebelah tepi (macam probook ni) atau mungkin disebelah belakang, korang tak payah nak letak fan cooler tu kat bawah laptop ni. Lepas tu nak on laptop atas tilam pun takde masalah since langsung tak mengganggu lubang angin yang berada di tepi/belakang. Lagi best letak laptop atas riba pun tak panas kaki. Baru namanya komputer riba ye tak?

Ditulis pada 7:37 pm 30 September '09 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Gadget, Hidup Khai | Tweet This!

Tag: , , , , , , , , , ,


RSS feed

177 Comments

Comment by unwanted
2009-09-30 19:44:30

pergh..
mantap².
tahniah khai untuk “awek” baru ni.
jaga elok² la ye.
awek” lama jgn dilupa pula..ha3

Comment by Khai
2009-09-30 20:12:40

awek” lama yang ada dua mata, satu hidung boleh blah.. lalala.. :cool:

Comment by sir_aniep
2009-10-03 23:08:51

cari awek apple “mac book pro” ahaks :)

(Comments wont nest below this level)
Comment by ejardkethot
2009-10-08 05:01:03

hee….kalu mac !!~ saya ponk nakk satu :bloody:

 
 
Comment by IntanNurArissaRashid
2010-02-18 08:55:10

alaaa.. buleh blah kununnn, tp dok pk j lagi akn khwn ngan dia ke gak… akn ke… akn ke… agak2nye? ermm.. adik adik… hehe.. pape j la khai,,akk arap khai akn epi sokmp… 4eva… tamo silap pilih taw… ;)

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by x-po
2009-09-30 20:13:22

haha cian awek lama dia tu..mesti bersawang nnt

Comment by Khai
2009-09-30 20:18:13

bersawang ke, melingkup ke.. lantak dia.. hahaha :p

p.s: aku skarang dah jadi lelaki paling kejam dalam dunia..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Pembebel Seksi
2009-10-02 01:53:34

aku guna compaq je 8) 8)

 
Comment by Taufik SM
2009-10-02 16:01:44

beli laptop je keje kau ..

maklumla mat jambu ni dah kaye le ni …huhuhu

blog pun popular … :)

 
 
Comment by Ala-Hai
2009-09-30 19:45:30

tahniah la yer khai

 
Comment by Ala-Hai
2009-09-30 19:46:15

khai main nfs Shift dengan awek tuh….kita main sesorang jek….

Comment by Khai
2009-09-30 20:13:13

sape suruh main sorang2.. main la dua2 orang.. baru kena dgn hukum karma.. :8

Comment by hafizmd
2009-10-01 16:51:40

haa..kan dah kene..hehe 8)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Een Rockstar
2009-09-30 19:50:12

Nice design and features…aku dh nk msuk 4 thn stil setia dgn awek aku yg xseberapa ni..sapa lg klu bkn miss acer aku..apa2..miss acer aku stil mantap…taun dpn insyaallah ada rezeki miss acer ni dpt la madu dia..apa2 pn congratz sbb beli laptop bru..
aku nk tny ko psl innit la..aku xpnh cuba o innit..dgr cita system and service innit cm hampeh…hope ko dpt bt post psl innit..

Comment by Khai
2009-09-30 20:19:27

khai pun.. kalau bukan akak khai nak guna laptop, Khai akan tetap setia dengan HP Compaq yg ayah khai belikan 3 tahun lepas masa nak masuk Limkokwing.. byk berjasa.. lagi2 ayah kita yg belikan kan? mesti la sayang..

 
 
Comment by Hanis
2009-09-30 19:52:27

best..best.
:)

 
Comment by hana
2009-09-30 19:54:36

suddenly fall in love wif miss merlot too! :bloody:

 
Comment by hazim
2009-09-30 19:54:43

so sexy!!!
pergh..kena cari satu gak nie..

 
Comment by Jaws
2009-09-30 19:56:02

respek laa sama lu khai..
haha..
nak tiru cam ko ler..

Comment by Khai
2009-09-30 20:19:57

jom la jaws.. kita bermadu dgn miss merlot ni.. :bloody:

Comment by Jaws
2009-10-02 19:07:35

aku bukan nak tiru komp ko..
aku nak tiru ape ko buat leh?
hahha..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by unwanted
2009-09-30 20:02:53

P/s: Apalah aku buat 10 tahun akan datang nanti yerk. Adakah aku tetap kahwin dengan dia?!! (to ‘dia’ u know who u are.).

last pasal perempuan juga.. :8

Comment by sepatu putih
2009-10-02 10:25:25

ok la tu pasal perempuan…klau pasal laki…pelik la plak nnti…hehehe

 
Comment by Taufik SM
2009-10-02 16:02:55

kpd khai , kawin je la ngan laptop ko ni ….

huhuhu….

 
 
Comment by loq
2009-09-30 20:03:18

whoaa!
HP terbaik lah. Aku pon bercita-cita nak beli satu notebook ni
next year lepas SPM
:D

 
Comment by Ikhwan
2009-09-30 20:03:40

fuhh, cayala khai ! congrate ! cemburu2.. :8

 
Comment by xun
2009-09-30 20:05:16

chantek awek baru ko. :)

Comment by Khai
2009-09-30 20:27:04

chantek lagi awek ko yang putih tu bro.. ada tatto buah apple lagi.. lagi jeles.. :cool:

 
 
Comment by zool
2009-09-30 20:05:30

Ko memang caiyok.. kaya2..

 
Comment by mea
2009-09-30 20:06:39

comel nye. eh khai da ade bape awek sebenarnye. i mean da ade bape laptop ni? mesti banyak sampai boleh buat koleksi kan? ;)

Comment by Khai
2009-09-30 20:20:59

erk! ingat beli laptop cam beli gula2 ke mea? sposen dpt dua? hehehe..

Ada satu ni je la.. yg lama nak kasi kat akak khai..

Comment by mea
2009-10-01 17:15:02

bagi la mea yang lame tu.. buat sedekah.. dapat pahala.. heeehee

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by zool
2009-10-01 22:37:55

Eleh ko kan kaya.. Beli laptop lima belas pun boleh… :)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by n4s
2009-09-30 20:09:11

jgn setakat awek aje. bila nak masuk meminang? :[

Comment by Khai
2009-09-30 20:22:29

kalau dgn miss merlot ni, kahwin dulu baru nikah.. agama tak melarang… hehehe.. tul tak? :-[)

Comment by unwanted
2009-10-01 08:39:31

hahaha..
betul tu khai.
kalau “guna” dulu, tp takyah nikah pun takpe..haha.

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by analyzer
2010-02-22 22:43:15

hahaha..
ulama malaysia pun sokong kenyataan khai ni kalo die terbaca..hehehe..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Cik Nad
2009-09-30 20:10:48

Cantek nye.. mcm best jek..

10 taOn akan dtg? mesti la oredi married, anak 3.. heee..

8) 8) 8)

Comment by Khai
2009-09-30 20:26:16

hahaha.. lawak la u ni cik nad.. Kalau Khai dah kahwin kan, nak anak dua orang je. Kalau dapat laki satu, perempuan satu.. lagi durian runtuh.

 
 
Comment by Adney
2009-09-30 20:14:29

tahniah kerana sudah memilki lappy baru. Sangat comel dan mantap :8

 
Comment by fifie ierina
2009-09-30 20:31:53

salam…

perghh, gempak gle pictures utk show off notebook baru nie.. serius lawa gle!

anyway, xley nk cakap byk la cz cemburuku sgt ketara.. hehehe, alhamdulillah “pkwe kesayangan” sy dr keluarga Compaq, so kre not bad gk la kn? cewwah!

congratulations khai! this entry makes me recall why i respect u as one young talented humble boy, having difficulties to reach ur dreams but never give up to touch the sky! we’re happy for you..

SELAMAT MAJU JAYA.. DENGAN SATU MATLAMAT YG JELAS, LANGKAHLAH KAKI KE HADAPAN DGN BERANI DAN GIGIH.. INSYAALLAH, HARAPAN 10 TAHUN AKAN DATANG MAMPU DCAPAI JAUH LEBIH CEPAT DR TUE.. :love:

Comment by Khai
2009-09-30 20:38:38

pakwe baru u compaq? ok la tu.. compaq tu anak tiri kepada HP wut? hehe..

Thanks untuk kata2 manis mu tu.. sgt inspired.. insyaAllah. sebagai orang islam, saya percaya pada qada’ dan qadar Allah SWT. Sesungguhnya saya hanya hambaNya yang hina dan menghinakan.

Comment by fifie ierina
2009-09-30 20:58:58

kata2 manis hanya datang dr orang yg sweet2 belaka.. dan orangnye spe? ehem ehem ehem, malunye nk cakap.. hahaha! xley blah la oiii =p

yea betul tu.. keep it humble, because we’re never great if Allah doesn’t wnna let us to be great.. wallahualam..

smileeee~ :8

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Akak Qaseh
2009-09-30 20:37:01

Salam..amboi khai laptop baru…
tahniah…pas ni jgn lupa pos la citer n info yg besh yer…
slamat berbisnesssss…..heheh

 
Comment by clara ixora
2009-09-30 21:09:33

huhu… nice…
tp nape cite psl hp, compaq n acer jer… dell xok ker?? =(

Comment by Khai
2009-10-01 20:24:30

Dell sangat2 ok.. satu line je dengan HP. Khai tak cerita pasal Dell sebab Khai minat HP..

 
 
Comment by h3r0
2009-09-30 21:44:32

jelesnya aku ngan insan bernama khai nie.. he he he…

Lappy baru apa cite? itlah manusia, dpt kekasih baru, kekasih lama dilupakan… he he he :)

 
Comment by belalang
2009-09-30 21:58:57

shiot…. pedih uluh hati je… jeles seyh… hu3
makan hti tgk notebook tue.. hu3

setujuj ngan info khai.. he3
acer mmg hampeh.. he3 :)

 
Comment by hytiq
2009-09-30 22:24:36

bgos,khai ade gf bru g..
bnyak nye r aweks si khai ni.b’tambah2.
dri motor ke ps2 ke notebook pasni spe lagi la..huhuhu 8)

 
Comment by beliamuda
2009-09-30 22:47:29

Wah, jeles tengok laptop baru ni.. nampak cam style gak dia nya design.. simple but power eh? hehe..

dua bulan lalu, masa nak usha laptop baru, terus my Acer ni disambar kilat.. sib baik makan adapter LAN je.. haha.. aku survive tenet ngan wifi je la.. oh, it’s really is an Acer..

kena start funding untuk beli laptop baru nih… hayat Acer ni dah tak lama..

 
Comment by Syah
2009-09-30 23:01:56

sememangnye HP Superb..huhu.. design keyboard mcm Sony vaio…kn3..smart..

 
Comment by joegrimjow
2009-09-30 23:11:08

tengah kumpul duit nak macbook

 
Comment by syinrayafa
2009-09-30 23:49:44

haha…best wooo….ada awek dua mata x terjaga…haha.. serius la khai business pasni…

 
Comment by Mr.sPoCk
2009-10-01 00:43:46

mac lagi bez..hahaha

 
Comment by sis mieya
2009-10-01 03:20:18

Bestnye lappy baru..nanti2 leh la pinjam..ekekeke
x baek lupekan yg lame tau.. :)

Comment by miss butterfly
2009-10-02 01:35:26

jgn lupaaa i jugak khai.. hikhik :)

 
 
Comment by Kill-Vearn
2009-10-01 03:36:10

aku tetap admire dan setia dengan sony vaio.. ia terbaik dari HP malah jauh lebih baik dari compaq yang cepat rosak dan acer yang tak tahan lama :)

p/s: dpt dvd win 7 ori nanti jgn lupa kirim2kan..

Comment by Khai
2009-10-01 20:26:22

siapa cakap vaio terbaik dari HP? Lebih kurang je pun. Mahal dari segi brand je tu.. biasa je

P/s: Vaio pernah menjadi impian aku beberapa tahun lepas. Tapi tidak sekarang..

Comment by nim
2009-10-01 21:04:26

sape kate hp@compaq x tahan lama….. tahan wooo… ty la khai kalu x caye…. ceh2…. vaio mahal sbb brand dia berprestige sikit…. keyboard macam khai punya miss merlott tu, vaio dah keluarkan dulu…. dia amik inspiration daripada japan punya landskap…. yg batu2 untuk kita jalan tu, dkt lantai…. selalu dkt dalam buku deko ada…. dia jarak2….
lagipun keyboard style macam ni, selesa…. masuk habuk pun senang nak bersihkan…. tak la dia masuk terus dalam tu kan….
saya rasa, dalam byk2, mac number one, hp atau compaq number two… vaio number three… vaio ni dia fragile, nak kena manja2…. tapi memang tahan lama…. compaq lagi tahan lama…. acer, no komen, pernah guna, tapi kejap aje…. sbb x best…. asus, jgn beli…… hehehe…..

(Comments wont nest below this level)
Comment by fifie ierina
2009-10-02 00:50:11

hehehe! nim, komen awak nie sgt informative + positive.. saya ske sgt baca.. ble scroll atas td, cm da sedey je ble cz orang tu berkata yg Compaq cepat rosak.. huk3! :8

 
Comment by Khai
2009-10-02 14:36:02

To nim, tepat sekali. Khai guna HP compaq sebelum ni. Beli 3 tahun lepas. Memang lasak gila laptop tu tak pernah buat masalah pun. Kadang2 sebulan tak shutdown. Teehee!

 
Comment by nim
2009-10-03 01:41:00

to fifie, sape yg kata compaq x tahan, sbb dia x try lagi… jgn sedih yea…. hanya kita2 aje yg memahami isi hati… huhuhu….

to khai, saya pakai compaq lepas spm, 2006…. sampai skrg, maintain…..monitor dia pun x loose, ketat lagi….. button dia x ada masalah…… cuma skrg saya jadikan compaq tu tempat untuk simpan gambar aje la… sama la, sebulan x shutdown pun, no problem….. saya ada vaio, saya pakai untuk saya main photoshop aje…. dgn surf internet…… vaio ni, untuk org yg suka multimedia okay la…. tapi, macam khai, future businessman, pilihan miss merlott tu memang tepat….

~saya suka eja merlott instead of merlot..
sbb ape, saya suka…. :-[)

 
Comment by Akuro San
2009-10-03 11:48:32

lerr… apsal lak kamu kata ‘Asus jgn beli…’? saya pakai Asus, ok jer… siap ada waranty 2 tahun lagi. kalau laptop lain, belum tentu boleh dapat waranty 2 tahun.
dan kamu tak boleh la nak kata yg Asus lebih teruk dari Acer. sbb saya rasa, Acer jauh lebih teruk lagi. kakak saya pakai acer setahun lebih pun dah mcm2 problem dia…

 
Comment by tehsafiah
2009-10-03 17:37:02

erk…ye…setuju ngan akuro san
at least kualiti asus jauh lagi ok daripada acer
aku pun pakai asus gak

 
Comment by Khai
2009-10-03 20:28:02

akuro san, setahu khai mana2 brand pun leh upgrade warranty tu jadi 2 atau 3 tahun kan? Kalau tak silap la..

Tapi asus mmg ok.. sebaris je tu di dalam prestige tersendiri.. terpulang pada tahap kepenggunaan setiap org. Sebab tu masing2 ada pilihan tersendiri dan kenapa dia stick dengan sesebuah brand tu..

macam khai, mmg akan stick dgn HP sampai bila2..

 
Comment by Akuro San
2009-10-04 20:27:32

khai, warranty utk laptop Asus mmg 2 tahun. bukan upgrade…

 
Comment by nim
2009-10-05 02:24:41

sbenarnya, saya x tahu model mana yg member saya pakai… dia beli about two years ago……tiap2 kali dia balik sabah, mesti dia kena pergi hantar dkt kedai dia beli tu, sbb dia punya screw between monitor dgn bdn laptop dia loose….
x boleh selalu nak tutup atau bukak…. laptopnye jadi macam org patah leher……. bila dia dah hantar kedai, kedai hantar kilang balik…… sbb still dalam warranty, jadi bila dah hantar kilang, it takes a month untuk siap…. biasa la kalau barang under warranty…….
and then, another one of my friends face the same problem……
jadi, laptop diorg, stick dkt atas meja aje, x boleh nak bawak g mana2….. kalau ada presentation pun susah…..
lepas hantar kilang, benda sama berlaku lagi…….
betul, warranty dia 2 tahun, dalaman dia okay, cuma luaran dia x tahan lasak……
sampai geram diorg nak letak batang kayu ke, besi ke, mcam bonet kereta, ada besi yg boleh tahan penutup bonet tu terbukak…. huhu…..
maybe model yg those macam akuro san and tehsafiah beli, asus dah improve quality produk diorg…..
im sorry again pasal asus jgn beli tu…..
kalau dah ada reponses yg kata asus x macam yg saya cakap, means that asus bagus la, sbb dia dah berjaya membuang kekurangan diorg, meningkatkan quality barang diorg……

 
 
 
 
Comment by unwanted
2009-10-01 08:43:12

khai, rasa nk update blog la.
pinjam laptop baru leh.. :8 8)

 
Comment by shahrul
2009-10-01 09:42:03

Laptop HP/Compaq terbaik lah. huhu
Boleh jd businessman ni.

 
Comment by yana
2009-10-01 09:51:02

tahniah dapat laptop baru.. jeles tol..pinjam jap 3 hari wat men game ‘Left 4 Dead’ leh..? haha
adoi..cadang nak beli apple tp budget xcukup..
letak je la buah apple ori lekat kat cover laptop..wakaka..
insyaallah next year tangkap HP satu..
same as u tp len version, laptop lama kasi adik yg baru masuk IPT..

 
Comment by kawaii
2009-10-01 11:33:15

Nakkkk :bloody:

 
Comment by leha
2009-10-01 11:49:09

comel awek. sungguh jeles. hehehe

antara mac, sony vaio and hp… which one better?
ramai cakap vaio x bagus. mac susah sbb command dia lain dari laptop lain (actly i dun mind learn how to use it as long as its performance worth the price. haha )

Comment by Khai
2009-10-02 14:39:03

khai pun suka mac.. tp Khai malas nak learn cara2 dia dan bahasa2 OS dia. Sebab tak biasa pakai.

Baik otaikan apa yang kita dah tahu. Asah lagi pisau yg memang dah tajam. Buat ape nak beli pisau baru then terhegeh2 nak asah kan? Hehehe.

Kalau ditanya Khai, dari review dan segala macam yg dibaca serta juga pengalaman 3 tahun dikelilingi lambakkan laptop, sebab tu la khai pilih HP.

Comment by budak mac
2009-10-05 02:14:50

x la.. mana susah pakai MAC.. pastu sume best..
n then.. MAC mana bnyk virus macam pc..khai.. brape kali ko format laptop ko tu slame ko pakai?.. n then brape kali bnyk heng ko nye laptop?.. tetapi bila mana ko pkai mac.. aku ckp la.. aku dah pkai.. x berlaku ma.. jatuh hati.. ko klu nak tgk video lawak mac ngan pc.. http://www.apple.com la.. hehehe.. pc kena kutuk je..tp pc..hp dah cukup bgus. hrga pon bgus// tahniah la.. tp klu ko pakai mac lagi tahniah//

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-10-05 04:29:41

x pernah kena virus lagi dan x pernah lagi format kerana virus.. hang pon x pernah lagi kalau ram tinggi.. hehehe… alhamdulillah.. pendek kata, kesedaran dan pengetahuan bagaimana virus berfunsi dan bertindak perlu ada.

P/s: mac mmg la best..sape cakap x best.. depend on individual la.. hehe.. pada khai, sama je.. dua2 pun boleh hasilkan apa yang kita nak kalau ada skill..

 
Comment by ah keng
2009-10-10 00:27:35

haha.. ya ya.. betul.. kesedaran trhdp virus tu pntin..
ak pun pakai windoze xpna lg format sbb virus.. format sbb menyampah bnyk sngt file beterabor slalu la.. hihihihi..

tapi malangnye skarang… sy jatuh cinta dengan linux.. bye2 windoze.. bye2 virus..

ade lagi tapi, masalahnye sini matrikulasi.. haha.. blajar sn informatik.. name je modul “open source software” tapi..

blajar Dreamweaver ngn Flash.. :[ haha.. menatang ape ni? hahaha.. software dedua last ni pakai last pun darjah 6..

 
 
 
 
Comment by azrain
2009-10-01 16:34:45

aku mmg tgh pakai laptop acer (aspire 4730zg) pun…baru 6 bulan…hahahaha…mmg tgh problem nie…lcd screen prob…mase beli ari tu mmg dah tau akan ade prob nie tp degil gak gi amik sbb grafic card yg agak power la berbanding yg lain2 (laptop yg dlm range price lebih kurang same)…nie aku nak gi hantar repair dulu then aku ingat nak jual…huhuhu…mmg nampak menawan laptop ko khai….biler la aku leh rembat…*sigh*

 
Comment by Mr.sPoCk
2009-10-01 20:14:00

@leha aku sggst ko beli mac la..puas hati beb..pas2 kalau first2 ko x biasa ngan mac ko leh gna windows dlm macbook..kira buat 2 os gna boot camp..lagi satu mac mmg taik virus pon x leh msk..hahaha..lgpon bila ko dh biasa ko akn ase dh x nk gna windows..mac simple n powerful.

Comment by leha
2009-10-01 22:36:49

oh, hebat sampai camtu ek. ko pakai mac? share la pengalaman lain lagi. hehe. tQ

 
 
Comment by takenaga
2009-10-01 21:04:12

biase ah orang berniage. bende tu die tak ade lagi cakap tak kluar lagi la, bende lame sbb tu tak jual la, u nie kuno la ape la.

Aritu baru aku tgk depan2 orang tu tipu customer pasal screen protector untuk iphone yang scratchless and anti print jari. die boleh kate xde. standard sume mesti ade cap jari and calar. adoii.

Comment by Khai
2009-10-02 14:40:41

haha.. biasalah nak lakukan produk yang ada kat kedai dia. Kononnya bila apa kita nak tu takde or barang lama, kita beli la yg mana ada kat kedai dia tu. ces! :[

 
 
Comment by shidi
2009-10-01 21:24:11

ko upgrade RAM ke 4GB, cecah RM3100 kn…
klo trus ke 8GB, kna brapa eh?

*alang2 upgrade, baek to the max…..heee~ :)

Comment by Khai
2009-10-02 14:42:16

DDR2 2GB = RM99
DDR2 4GB = RM400+ something..

Kalau guna sampai 8GB pun, OS kita amik 4GB juga. Itupun Vista. Kalau XP dan Se7en, akan pakai 3GB je.

Comment by shidi
2009-10-04 12:01:05

hmmm…
setahu aku la kn…
OS yg guna 3GB hanya spisis x86..
klo spisis x64,
bleh support full memory..
eg;
vista ultimate x64 max to 128GB RAM
Se7en ultimate x64 max to 192 GB RAM

Allahua’lam..

*tgh tunggu DDR 3…..kasik lagi berdesup….huhu.. :8

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Mr Fathi
2009-10-01 21:36:34

Gua still pakai Dell lama.Latitude D600.Laptop paling lasak aku penah dalam rumah.Pernah sekali minggu lepas tgh penat baraan raya,layan la tenet jap.nak amik air kat dapur,tgh nak bangun n gerak ke dapur,terlanggar wayar charger laptop gua.dah la letak atas katil.apalagi terjatuh dia kat lantai.huh banyak takut woo.terpadam seketika.bila ON balik,still macam biasa,tak ada rosak.huh Dell,U memang HEBAT.Acer?????abang aku pakai tak sampai 6 bulan LCD screen warna merah je :p …tak tau la apa masalahnyer.ACER Cap Taiwan mana bagus

 
Comment by iesha
2009-10-02 00:03:12

kat rumah ni mcm2 brand ada (majmuk). ada laptop Sony Vaio n Dell. ada desktop Dell jgk and iMac. tapi dulu abg gne laptop acer, and mmg xtahan lama. mcm dah jd gila je laptop tu.

btw, dkt limkokwing mmg gne iMac eh? coz abg tinggalkan dia punye iMac kat ctu je since 2006 or 2007 mcm tulah. apa2 pun, xkisahlah. yg penting dia xletak iMac lg satu kat sana. hehe

ingt lps spm, nak beli macbook (tak pasti yg mana 1). harap2 parents kasilah tapi kena dpt straight A’s la kann.. errr, doakanlah ya? hihi :D

Comment by Khai
2009-10-02 14:43:24

boleh plak main tinggal2 macam tu je ek? hehehe..

Limkokwing University guna Mac dan juga HP

 
 
Comment by izzat aziz
2009-10-02 01:15:05

kalau boleh kahwin dengan laptop.. aku nak macbook pro..haha
hp/compaq berbanding acer.. well aku guna acer.. klau bukan sebabkan tak de budget lama dah aku buang laptop ni.. tapi dari pengalaman aku.. compaq slalu ada masalah dengan cooling. Acer agak tough.. aku jarang tutup laptop.. seminggu sekali je.. boleh tahan.. tapi compaq setakat ni dah tiga kali aku dengar dari kawan aku motherboard dia burn sebab terlalu panas.. tapi dari segi design compaq win by far… Macbook still idaman hati.. haha

 
Comment by rEza Maarof
2009-10-02 03:15:24

nk tanya sket..
until now kau pakai ProBook tu kn..
cooling system dye ok x?.
x burn ke?.sbb kawan ak nyer sorang da terbakar da..

Comment by Zik
2009-10-02 06:04:26

laptop kalau nk pakai kena hati2 skit, sbb tanpa penggunaan yg sempurna dan keadaan persekitaran yg baik untuk laptop boleh membawa bencana. tak kira jenis apa.. mahal murah semua bergantung kepada owner.

jgn guna dkt tempat berabuk dan panas. sebaiknya dlm aircond. kalau tk ada aircond boleh jer letak kipas kecik mengadap laptop. seelok-elok biar bwh laptop terangkat sikit supaya udara boleh mengalir dgn lancar.

ni pengalaman sendiri la.. pakai laptop bekas abg ak ni sampai sekarang tahan. kipas semua ok walaupun cikai masih guna celeron dan standard graphic card intel. laptop sama je dgn manusia. ada masa kena rehat untuk refresh tenaga. software yg tk guna tu buang tkde la membazir resources..

Comment by Khai
2009-10-02 14:45:07

Betul la kata zik tu. Thanks Zik!

To reza, sejak Khai beli laptop ni, Khai belum shutdown sampai hari ni. Sikit panas pun tak rasa. Pelik camana member u sampai boleh terbakar.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by ketuk_angel
2009-10-02 09:12:55

hurm… aku baru la nak bercadang nak beli hp pavilion tuh… nko dah rembat yg lg latest…. siut jer… pepe pon aku respect kat nko… berjaya dengan internet je… sesuatu yg ramai xtau dan x percaya… heee ;)

 
Comment by shirosh
2009-10-02 15:06:57

Arahan dalam terminal untuk Mac OS hampir sama dgn arahan dalam Linux. Contoh: Ls untuk paparkan senarai fail. Kalau windows guna dir/w. Kalau lihat ip dalam Mac OS dan Linux guna ifconfig tapi dalam Windows guna ipconfig. Kalau dah tau guna Linux, tak susah nak guna Mac OS, vice versa. Alah bisa tegal biasa. Kalau duit terlebih guna Mac OS, kalau tak guna Linux je. :)

 
Comment by samanosuke_04
2009-10-02 16:12:25

waaa… bleh laa bawak jalan2 sekali kat taman miss merlot ko ngan aku punya Baby Black.. hoho, cam anjing plak..

woit, ko bli pakai duit ads jer? Damn, camne bleh dapat duit byk tue?

 
Comment by zamri
2009-10-02 21:43:20

miss merlot sgt cantik.. cute.. 8)

 
Comment by juju
2009-10-02 22:21:34

to @nim

sape kate asus jgn beli?
asus brand the best tau skang.
warranty sampai 2 taun lg. ko pegi la US ke ape, diorg guna asus or dell.
ko tgk best gaming lappie, asus terbaik. ko bace la review2 kt google.

ko rugi la khai. bru nk rekemen asus u80v. harga lebih kurang. processor c2d 2.5ghz, ati 4570, backlit keyboard, ade express gate (8 sec boot). cpt gile untuk yg mls nk tunggu boot windows.

Comment by Khai
2009-10-03 01:26:33

Setiap laptop pun macam handphone juga. Ada kelebihan yang ini, dan ada juga kekurangan yang ini berbanding yg itu.. hehe..

macam asus u80v tu, webcam 1.3 je.. HP probook ni 2.0 mp.

Asus tu berat pun berat. Sampai 3kg.. Probook baru 2.2kg je.

Asus storage keluar kilang 250GB. Probook 320GB. Harga lebih kurang. RM3100 juga tapi ram dia 2gb.

Asus ni mmg power dari segi processor (smua pun tahu) tapi failed dari segi yg lainnya. bunyi pun x seberapa. Sama je dengan acer.

Kalau Asus 8 second boot, Probook pula 10 second.. 2 saat tu 3 kali kelip mata je.. hehehe.

Tapi ye ke processor dia 2.5ghz? nengok kat internet 2.1ghz je..

Tapi itulah, sblum kita beli nengok juga keperluan apa kita nak buat. Macam kalau setakat nak bukak myspace, guna word etc, pergi cc je la. hehee..

Comment by nim
2009-10-03 01:48:58

saya cakap asus jgn beli tu based on experience….
kawan saya, dua org pakai asus, dua2 dapat masalah sama…..

tapi x tahu la kalau model skrg dah ganas dah…..
tapi, kalu gaming, pernah tahu alienware x…..
lebih kurang macam cik merlott khai, susah mau cari…

tapi khai, i salute u….. u dah buat pilihan bijak….

(Comments wont nest below this level)
Comment by juju
2009-10-03 02:18:01

itu dulu.
i qoute “asus brand the best tau ‘skang’.” model lame2, mmg mslah sket. skang nie asus da naik blik.

alienware susah mau cari? sbb xde distributor sah. cume Dell je distributor die. harga die pon mhl gler. alienware nie spec xde la bgs mane. berat same je, heat pon same je. cume brand je.

u80v nie pon susah mau cari gk pe. ko try tnye sume kdai kt lowyat. sume xde stok. last stock bru smpai lps raye aritu. sume da licin. tggl display set je kt my place nie.

aku ckp based on experience jugak. u think aku sje ckp ke. pnt aku taip je kalo aku nk sje2 giving out my point.

 
Comment by Khai
2009-10-03 03:11:49

ialah setiap pendapat dan pengalaman berbeza2 kan..

p/s: alienware tu mahal nengok la pulak spec dia pulak.. dulu pernah gak ngidam nak beli (tapi pc la).. mmg brand untuk gaming.. dan saye bukannye kaki gaming.. skit2 tu ada la time bosan + frust putus chenta.. kahkah! (xde maknanya)

juju, asus mmg la ada yg terbaik ntuk game. tp bukan semua. Asus Gaming tu je dan ianya agak mahal kan? Dalam 5k+ kalau x silap nengok kat flyers aritu.

 
Comment by nim
2009-10-03 11:32:21

maybe la, model lama kot…..

khai, ohartis kenapa?
xle bukek pun?

 
 
 
 
Comment by juju
2009-10-03 02:09:39

mane ko dpt fact 3kg? ko igt ni 15″ ke? haha.. to be exact its 2.15kg okay…

xde 2.5ghz? Actually, it depends on the model. Ni spec Rm3300+. yg 2.1ghz araound rm2700.

Processor: Intel Core 2 Duo P8700 (2.53GHz, 1066MHz FSB, 3M L2 Cache)
Memory: 2x2GB DDR2-800
Display: 14.0″ HD (1366×768)
Graphics: ATI Mobility Radeon HD 4570 512MB
Hard Disk Drive: 500GB 5400rpm
Webcam: 1.3MP
Accessories: Optical Mouse, Targus Carrying Bag

hp 2.0 mp? lol. buat pe tggi2. nk guna webcam, gamba clear pon, line tenet kte nie x laju mane, kalo ko pnye line bgs, line org slow, ttp lag, gmba still x lawa. whats the point.

“bunyi pun x seberapa. Sama je dengan acer.” hello.. ko pernah guna ke lappie nie? ske2 ckp speaker x seberapa. denga dulu beb. ske ati je same kn dgn acer.

and lastly, hp/compaq 2nd worst dude. admit it. u, urself penah anta repair lappie u. xde la lasak mane.

i work at cycom lowyat. most of lappie sent there for repair were hp/compaq, acer. hp/compaq terkenal dgn heat die yg melampau, skali ko x pkai cooler, mmg pns gler. then, case slalu aku dpt from customer, proc/gc terbakar. rm400 skali repair.

aku bkn nk condemn ke ape. just ma 2 cents, from my pov. ko da beli, aku nk wat cane. ko akn ttp backup gk lappie ko, to make urself x hepi n x regrets. anyhow, congrats la ayas lappie bru called “merlot” nie. hv a nice day. salam.

Comment by Khai
2009-10-03 03:05:34

emo? rilex.. hehehe..

x pernah pun nak backup hp sbb mmg guna hp.. tp sendiri pakai, sendiri rasa.. sendiri pun tahu dia punya brand prestige. yg lain tu x pakai tpi ramai je member yg pakai.. what to do..

Asus mmg x pernah pakai. Tapi ada je member guna. Sebab tu tahu. xkan nak tahu semua kene beli sebijik2 kan.. hehe..

Mcm yg juju cakap la, “jgn samakan laptop asus dulu dgn sekarang”.. so janganlah samakan compaq yg panas2 dulu tu dgn yg sekarang..

Ni laptop baru ni sejak beli aritu x shutdown (sleep pun tak) + buat kerja berat-berat (render 3dmax, photoshop, dreamweaver etc), sikit pun x rasa panas. Jangan cakap perlu beli fan cooler tu, lubang angin kat bawah laptop pun takde.. teeheee..

lg satu yg panas selalu tu mostly compaq kot sbb mostly guna AMD. Compaq murah je satu line dgn Acer. kene la pada harga.

Dan tak cakap pun cam2.0 tu bagus. Sekadar nak compare je. Lg pun internet orang dah x pakai dial up. Mostly 1.2mb ke atas. Laptop pun bukan nak pakai sebulan dua. Internet makin lama makin laju. So ada je kepentingan’nya di situ.

Salam & waiting for ur reply.. :8

p/s: pasal berat yg silap tu sorry la. Salah tempat baca review kot. Kat internet ni review bukan betul sgt kadang2.. cheers~

Comment by shidi
2009-10-04 12:15:47

haha…..
pk masa dpn~ ;)

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by nas
2009-10-09 15:09:01

udah-udahla tu duk berdebat pasal laptop mana best, cam yg ko penah ckp dulu…ada pro and kontra mane2 laptop pon…laptop mahal giler pon kalau tak reti jaga men pakai jek jahanam gaks.

juju sama ko pun sama khai, ko tak bole la sbb ko nak kata laptop ko bagus….ko burukkan laptop jenis lain…

Ada bajet bnyk beli yg bagus..ada bajet sket beli je yg murah tp tahan…

membe aku beli nbook jenis koman2 jek tp yg high end pnyer spec bagus gak..dah bertahun takdek kasi masalah..men game kuat jugak…buat keje pun best gak…

harga 2000 lebey je..takla membazir… yg penting kite tau berjimat dan tau apa yg kita nak beli…jgn ngok spec cam hebat pastuh beli…

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-10-09 20:18:20

salam saudara nas,

kami berdebat secara baik n professional. Kalau nas tidak boleh terima, itu masalah yang perlu diubati dari hati. Mungkin ada titik2 hitam di hati anda.

Apa yang ditulis, langsung tidak berniat untuk “memaksa” sesiapa jua membeli laptop pilihan mereka. Tapi sebelum beli, fikirlah masak2 kerana laptop bukan hanya mahu digunakan sehari dua.

Kalau anda katakan laptop rakan anda tu cikai2 tetapi hebat, tak rosak atau sebagainya, mungkin itu bukan nasib mereka yang lain.

Tiada perkataan membazir yang harus diungkapkan sedangkan kita membeli sesuatu mengikut tahap kepenggunaan kita dan kemampuan kita.

Wallaualam.. :8

 
 
 
 
Comment by juju
2009-10-03 03:39:36

x emo.. i saje je kasi pns sket. sket.. hahaha.

bkn ape, i bkn emo coz u bought hp. even kt 1st comment tu i x tulis pape pon ckp lappie nie x okay. i cume ckp rugi u da beli awl2. kalo x i bole rekemenkn u80v. itu je.. got it? hehe. i ckp rugi jer, bukan ckp xbgs miss merlott tu.

yg selebih tu just my point to state dat i x agree dgn ayat “jgn beli asus” dgn samakn asus dgn acer. itu je.

anyway, liat jugak ko nie nk tdo yer. gudnite. nk tido.. daa~

Comment by Khai
2009-10-03 03:44:46

hehe. ye juju.. i got it.. i rasa u pun stuju kalai i cakap Asus, HP, Dell, Vaio boleh dikatakan boleh duduk sama rendah, tinggi sama tinggi.. tapi still di dalam kelas dan prestij mereka yang tersendiri.

hurm, bukan setakat liat nak tido.. ni ngah packing2 barang kul 10 pagi nnt nak pindah umah.. x larat nye lah.. hehehe.

Comment by nim
2009-10-03 11:43:31

hehe… juju ni macam garang je… takut pulak rasa…. huhu…..
by the way, nanti kalau khai dah byk duit, beli laptop byk2… boleh try satu2 kan?

n juju, im sorry about “x payah beli asus tu……”

betul la khai, semuanya sama aje….
cuma bergantung pada tuannye sahaja…….

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by boyah89
2009-10-03 06:13:58

aku pakai dell vostro je,skrin besar.berat kot.haha
mcm siot..
sjak 3-4 blan ni aku tak tutp pon laptop..kalu hari yg klas aku panjang,aku kasti hibernate..tak off sbb aku dload cite je..bnyk2
hahaha
harap2 tak rosak la.. :)

Comment by Khai
2009-10-03 08:59:02

erk.. hibernate tu dah kira tutup tu.. rasanya download pun akan stop skali.. sleep je len kali.. :)

 
 
Comment by titan
2009-10-03 09:57:26

kalau laptop atas 3k-4k. dah kira bagus tu. uprgade RAm gi 4GB. tu dah cukup mantop..

Comment by shidi
2009-10-04 12:20:54

“dah cukup mantop..”
tu utk kegunaan biasa…
klo yg kegunaan hpyer~gaban mcm ktorg nie,
still x ckup maaa…

*nafsu manusia x penah puas…sigh~ :bloody:

 
 
Comment by Akuro San
2009-10-03 11:24:14

HP dengan Compact jer yg bagus? aper ASUS tak bagus ker?
huhu~ cian boyfriend I…

 
Comment by Berita Semasa
2009-10-03 11:32:33

tahniah khai…..sekarang ini dah ada kira-kira nak sambar dell
takpun asus. ada model dah tengah aim sekarng ini

 
Comment by Shin
2009-10-03 12:11:41

huhu.. HP Probook. orait gak tu.

aku pon nk bli laptop gak!~
better tunggu next year.. time 3.0 USB kuar, klou boleh 3.0Bluetooth dgn Teknologi WIFI N pulak..
Kene tunggu macbook latest laa! nmpk gayanya!~ 8)

 
Comment by xflixz
2009-10-03 16:15:35

Khai,terbaek la..aku mmg suke giler design die..simple je..takde la pelik2..hahaha..

 
Comment by EiNS
2009-10-03 16:41:51

Khai, kalo ko nak guna windows yang boleh support sampai 64GB Ram atau 128GB Ram ko boleh guna windows x64 aka windows 64 bit….

Windows 32 bit hanya 3gig usable je :-|

Comment by shidi
2009-10-04 12:25:33

yerp!
sokong ko 1110%..
puas ati pakai x64…hehe
ko pki version pe bro?

 
 
Comment by nuwa
2009-10-03 18:52:10

perghh!! style siot,

acer mmg tak bole pki pun wey!! hahaha

 
Comment by Khai
2009-10-03 19:42:55

yup eins.. tahu tu.. lupa nak tulis dalam artikel.. tp kalau boleh, ko buat la entri kat jomphp (atau dah ada?) apa beza 64 dgn 32.. saya x nak google.. nak baca kat jomphp gak.. muahaha!!

 
Comment by aidaa N.
2009-10-03 22:53:07

khai ! argh, jelesnya – cantik gila kott design die :O

 
Comment by key
2009-10-04 03:41:04

yeah, saya pakai ACER. dan die mmg sgt …..
~ tahniah kepada diri sendiri~

p/s: pesanan kepade lappy :bloody: . “s0ry ek, ter-kutuk cket je.”

Comment by shidi
2009-10-04 12:27:54

betul3…
karang majuk lappy tuh..
1 kje pn x siap…..haha :D

 
 
Comment by Blog Selebriti
2009-10-04 11:55:37

oww..saje nak singgah justkhai sebab ohartis down..tengok dah ade awek baru eh?

bleh tahan gak notebook ni walaupun bukanlah yg terbaek eh :P
tengok spek biasaje..kecuali dia punya gfx ngan dia punya body la..

aku masih setia dengan xps m1330 huhu..blum cadang nak bermadu lagi :D

 
Comment by lanunsepet
2009-10-04 12:09:04

laptop baru lar….. aku nyer murah ja khai.. MSI… mesti korang tak bese brand ni kan…

aku tetap sayang MSI aku..haa3

Khai.. amacam performance dier puas hati tak? jgn ko pi tumpah kan air sudah..he3

 
Comment by x-Bf Fasha
2009-10-05 16:06:13

3 thn lg jadi sampah gak laptop ni hahaha
barang it standard la..
apa2 pon biasa jer laptop nie..cuma design ni melampau cantik..
hp mmg kuarkan design cun2..tapi kualiti masih meragukan sebab aku keja HP..

 
Comment by vaio user
2009-10-06 02:41:15

khai, x penah shut down laptop? x rosak ke bateri?

Comment by Khai
2009-10-06 06:19:09

before, guna compaq presario, mmg guna sejak beli x amalkan buka bateri n online guna charger.. mungkin sebab tu 3 tahun laptop tu bateri dia x pernah problem..

ni nak cuba apply kat laptop baru perkara yg sama la ni… ini mmg ajaran sesat, korang jgn la ikut.. Khai saje je buat eksperimen.

 
 
Comment by MiLza_gaDis ciNta
2009-10-06 03:57:43

bro……ngan ada nyer acer 4530 ni
dpt la daku b’knalan ngan just khai ni =(
law x xde mknanya nya nk lepak ari2
pnjm y kwn punya.. :choler:

so cpt mntk ampn kt acer!!!!!!!!!!..hik3 :o:
xde la biol sgt pncpta acer
leyh gak hsikn laptop koman2 pn :D
arap kt aku,guna pn x bape btul.. :o:

 
Comment by comnut
2009-10-06 22:03:42

specs Miss Merlot not bad. Harga pun boleh tahan. Congrats 2u dah ada ‘awek‘ baru… :D

 
Comment by mungkin91
2009-10-07 17:42:44

owh..ada awek baru ae..
awek lama kasi aku r ae… :D

 
Comment by kentank91
2009-10-07 17:45:41

aku punya awek masih setia ngan aku..
takut r nak tukar..
nanti dia merajuk plak..huhuhuh :cool:

 
Comment by kampunggurlz
2009-10-08 02:21:13

aloorrrrrrrrrrrr khai……….

kte gune acer r…………….

perli2…..agugugu :o:

 
Comment by ejardkethot
2009-10-08 04:58:18

hensem btoi keyboard dia…..waaaaaa… :love:

 
Comment by azleah
2009-10-09 07:16:25

khai, ko taw x laptop IBM (kot)… cam best aaa laptop tu, even buka 24 hour pun tetap x panas punya, tapi harga around 10ribu oooo…nak yg tu, nak yg tu…x suka laptop yg cepat panas.

Comment by Khai
2009-10-09 10:28:18

mahalnye harga sampai 10ribu.. ye la ibm kan.. microsoft nye kan..

ala beli je la laptop macam miss merlot i ni.. ni dah 5 hari tak tutup… skit pun x rasa panas.. bukan setakat 24 hour.. hehe..

 
 
Comment by mastura
2009-10-09 16:34:08

hi khai.

sy baru je berangan nak beli lappy. Previously, i pakai HP tu pun company yg beri..tapi best lah pakai HP..specnya udah lupa sebab company dah ambik balik lappy tu..yelah sebab kontrak dah tamat..

hm..perbincangan dlm ruang ni memang menarik..sebab dpt byk info utk dipertimbangkan utk membeli lappy baru..

 
Comment by iZwaN
2009-10-10 13:44:17

good info bout laptop…
maybe will consider to buy it later…
tggu laptop ACER nie hancur dlu…
hehee…

nway..congratz for ur new miss merlot..

 
Comment by Nelder
2009-10-10 23:33:31

Acer suckss…aku pengguna laptop acer,dah rm1000++ aku habis untuk membaiki kerosakan laptop acer.So sekali lagi,ACER SuckSSS!

 
Comment by todox09
2009-10-11 09:54:18

ak pkai acer 4530 br sthn je gune warty dah abis bln 7 lagi….skrang laptop ak hang x leh on lngsung ak tye kt kdai die kte rsak mtheboard….kalo nk beki kne pg acer srvis..ak tye mber2 ak kalo rsak mthrboard bape caj..kwn ak kte dlm rts2 gak ah..ak pg acer svis die kte rsak mtherboard gak tp die xcek2 pn dlm rm700 nk gnti bnde 2..mhl nk mpus.. ari 2 ak nk pkai hp tapi kak ak bli acer kte acer elok ni tgk dah hang trus…bek jual nk beli hp baru…huhuhu..boikot acer…. :p :p

Comment by Khai
2009-10-11 10:02:03

mmg silap besar la akak kamu kata “acer elok”.. lol :bloody:

 
 
Comment by pakcik
2009-10-21 17:53:37

Salaam.. pada Khai..tahniah.. pakcik terstumble blog hang ni masa nak cari harga probook.. alhamduliLlah,suka hati pakcik kerna review khai molek2… pakcik tak tahu trend bebudak beli notebook tapi memang pakcik cari model notebook yg guna utk bisnes cam probook, latitude etc. pakcik nakle tahu, apakenamanye kedai yg khai gi beli, boleh ke share breakdown harga dia atau pun terus email kat pakcik kalau benda ni sensitip. pakcik ada jumpa site ni, tengok harga dia pun ok.. kot ada yg boleh bagi pakcik rekemen kedai lg murah? packik nak beli 4411S upgrade ke 3-4Gb ram. terima kasih semua, wassalam.
http://buylaptop.com.my/web/category.asp?Cat=25&CatText=HP

Comment by Khai
2009-10-21 21:08:55

salam pakcik. terima kasih ya..

lappy hp probook 4411s tu khai beli di Lowyat Plaza, KL. Naik 3 ke 4 ntah macam tu la. Tapi naik je eskulator tu, terus nampak kedai HP.

Try la nengok kalau2 ada lagi sbb khai beli hari tu, dia cakap yg khai beli ni last. Nasib sempat.

Harga seperti kat web yang pakcik bagi tu, betul lah tu. Spec pun semua sama. Tapi ingat, beli yg merlot. Jgn warna hitam sbb hitam takde graphic card. Sbb tu murah sikit.

Harga RM3k. Upgrade RAM dari 2GB ke 4GB tambah RM100 lagi.

laptop ni mmg terbaik dari ladang. Sikit pun tak menyesal kalau beli.

 
 
Comment by jojo
2009-10-22 10:54:47

ape pndapat khai or korang sume dgn brand dell?

 
Comment by niaini
2009-10-26 00:57:37

cun la HP PROBOOK ni….x penah jumpe pun ag….
yela,last aku g low yat pun awal tahun ritu…huhu….
tapi cun ar specs die sumer….
tahniah untuk anda yg dapat awek baru eh… :)

 
Comment by naz
2009-10-27 22:04:44

nak beli laptop baru jugak la.nak rcmndation dr khai. check ur mailbox khai.hehe =)

 
Comment by radd
2009-11-04 13:28:58

eeeee….jelesnye tgk laptop tu…

 
Comment by burlycobra
2009-11-10 06:14:51

hehehe..bestnye tgk laptop 2..khai, nk tnye pndapat utk laptop dell??

Comment by Khai
2009-11-10 13:12:51

dell ok.. hp pon ok. dua2 ni macam satu line je dia punya kualiti. Kalau peminat dell, belilah dell samaada dari segi design atau harga.. kalau HP, amiklah HP..

Untuk Khai, HP forever da best.. hehe

 
 
Comment by a1zudd1n
2009-11-19 16:08:31

ptut la aku pelik sblm ni..
tlepas entri ni upenye..hehe :)

 
Comment by tekateki
2009-11-19 17:31:56

hai khai..hp pavilion dv3 or dv4 better? u think?

Comment by Khai
2009-12-02 19:07:16

yup2.. dv series sangat bagus juga. Belilah tanpa sebarang syakwasangka.. wohhaa!!

 
 
Comment by Shidi
2009-12-02 20:22:50

ATI Mobility Radeon HD 4330 512mb 64bit je kn..
dh lama ku curang terhadap ATI,
x sangka 64bit Memory Bus pn leh spprt high quality graphic setting utk game2 latest..
TERBAEK ah! :[

Comment by Khai
2009-12-02 20:50:39

untuk sebuah laptop bukan untuk game, itu dah cukup terbaik.. ini laptop bukan pc.. hehe..

 
 
Comment by hilmi
2009-12-03 00:00:36

khai.. ade x graphic card untuk lappy?? sbb aku nye lappy ni xde built-in graphic card.. igt nak tambah ar… bapak aku kate kalo ade pon yg externalnye, yg internal nye ade x?? and harga die bape rat?? :8

Comment by Khai
2009-12-03 00:25:16

Setahu Khai, lappy punya graphic card memang tak boleh nak ganti2. Kalau beli dah macam tu, macam tu je la sampai bila2. So bila nak beli laptop, carilah betul2 yang mempunyai graphic card yang baik sebab dah beli sekali, tiada penggantinya lagi.

Mengenai external GC untuk lappy, Khai x pernah dengar lagi. Tak tahu la kalau memang betul2 ada. Tapi setahu Khai memang takde.

 
 
Comment by arieiza
2010-01-02 23:43:32

laptop TOSHIBA ok x?
ape pendpat u khai? :)

Comment by Khai
2010-01-15 10:17:36

Toshiba pun ok.. tp x berkembang kat malaysia. Support pun payah..

 
 
Comment by faiezesa
2010-01-12 15:17:22

errrr…. terbeli gak ProBook 4411s ni… sbb jeles ngan khai… hahaha… best… best… best… laptop terbaik yg pernah aku beli…. :) :) :) :) :) :)

 
Comment by amar..
2010-01-20 13:42:15

nk tnye..ade org ckp acer ni lg bagus n sng nk dpt spare part kalo rosak..kalo hp @compaq ssh skit..sbb brg ssh nk cari tol ke??penin pale r..nk bli lptop ni..
ade x mane2 reference leh leh dirujuk?

 
Comment by bento malaya
2010-02-03 02:11:21

Aku pon sudah menjadi salah seorang pemilik Merlot!~haha

 
Comment by bob
2010-02-11 20:19:07

sape kata acer tak bagus saya pakai acer 4730z dah 4 bulan tak shut down ok jer

apa yang mendatangkan masalah adalah operating sistem yang kita guna sebab window takde sistem seperti powertop dan driver essential untuk mengawal dan menggunakan prosessor dgn efficient jika prosessor tidak di gunakan dgn efficient itu akan menyebabkan prosessor menjadi panas dan akan melambatkan kadar memproses maklumat

try guna linux, saya boleh bukak sampai 160 applikasi serentak (yang heavy seperti graphic editor)tanpa ada masalah, siap dgn 4 workspace lagi(mcm ada 4 komputer dalam satu laptop)dgn hanya 2 ghz processor dan 2 gb ram

dan takde masalah proses menjadi lambat atau “hang”masalah di sini adalah window itu sendiri jika operating sistem lain seperti bsd,solaris atau linux tak ada masalah seperti “hang”dan sebagainya. :bloody:

anda tidak lagi perlu beli laptop yang terlalu mahal sebab kalau semua nya cool hardware akan lebih tahan lama

lagi satu tak payah install antivirus sebab unix sistem nih kebal dari virus ;)

oh yea dgn pengalaman saya bekerja dgn syarikat komputer, pengguna compaq akan menghadapi masalah jika hardware mengalami kerosakan, anda tentu tidak mahu membayar lebih rm700 ringgit semata-mata untuk power supply kan hehehe;)

 
Comment by akira
2010-03-14 00:49:33

salam,
sy suka amd nyer processor. so, skrg nak beli laptop lenovo edge.
emm, ok x khai? 1st time nak beli laptop. biasa pki desktop je :8 :8

 
Comment by malique
2010-04-05 14:31:51

laptop fujitsu okey x..??
ape pendapat ko khai..??

 
Comment by Sy8
2010-04-18 21:56:20

salam khai, syed sasaki disini..hehe..

boleh tak khai cerita sikit kelemahan/keburukan notebook ni? tak kira la dari apa2 segi sekalipun…

sebab aku pun nak beli yang ni jgk la bli sambung blajar nanti..woot!

 
Comment by zana
2010-06-03 13:58:25

salam khai,
bila tgk u pny miss merlot, i pn terasa cm nk ade gak 1. tp i kt jb la… kt mana agakny nk cr eh… i try bukak web hp, tp cm dh xde plak yg ni… mmg dh xde keluar lg ke? yg i tgk 4431s klu x silap… ke sama je eh…

 
Comment by Melz
2010-08-17 16:35:44

Mak aih review abes kau khai miss merlot nie.. hehe nice one lah

 
Comment by Khai
2010-08-18 03:51:12

Guys, untuk yg bertanya keburukkan, buat masa ni Khai tak jumpa apa-apa keburukkan lagi pasal notebook ni. Alhamdulillah.. Memang berbaloi rasanya memiliki.. Hehehe..

 
Comment by aiman
2010-09-04 18:24:03

slm…nk tny khai..
nk beli laptop baru ni.tp xtaw nk beli jenis pe.yg dlu punya acer, tp dh patah riuk cver dy..nk baiki x bley, so kne cari yg baru…
model pe yg tahan lasak yep?nk gna utk stdi, esemen ngn ngajar..nk yg murah2 jep, tp cun…tlg bg cdgn…mceh..

 
Comment by aidil
2010-09-21 15:53:46

ko ni tengah memburu cinta lama ke khai?

 
Comment by hanafi lotfy
2010-10-10 01:24:34

khai.aku baru nak guna HP Pro Book tapi gune prossesor i3.ok x?

Comment by Khai
2010-10-10 11:49:39

Ok sesangat la tu. Hehe. Masa Khai beli Probook ni dulu, takde lagi processor i3, i4 semua ni. Kalo korang beli sekarang, mmg itulah spec terbaru diorang..

 
 
Comment by hanafi lotfy
2010-10-11 02:12:43

okeh.tq2. ;)

 
Comment by senpai
2011-01-09 20:11:05

khai tanya sikit….antara dell, hp, asus ngan samsung mner ok lagi?? mean tuk student punyer… :)

Comment by Khai
2011-01-11 09:34:28

Prefer HP dan Dell. Dua jenama yang berada di dalam kelas’nya yang tersendiri.

 
 
Comment by Ir. Cacing Kerawit
2011-01-17 20:26:34

HP mmg best…dia punya customer service terbaik woo..mmg xmnyesal klau gna HP product…printer, pc, laptop aku smua HP^^

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?