Archive for 'Gadget'

Ada Apa Dengan New iPad (iPad3/iPadHD)

Assalamualaikum kepada pembaca Justkhai yang dirindui. Dah macam surat cinta. Haha. Artikel yang akan korang baca kat bawah ni nanti sebenarnya dah berbulan jadi pekasam dalam blog ni. Ada beberapa sebab kenapa Khai tak publish artikel ni awal-awal. Ini kerana kurangnya contoh-contoh video dan gambar untuk dikongsikan. Rasa tak best kalau nak berkongsi sesuatu pada orang lain, tapi tak lengkap. Tapi disebabkan takut cerita pasal iPad 3 ni pun dah basi dan korang pun tak heran lagi nak baca, ada baiknya kalau Khai publish ajelah. Harap-harap dari artikel yang Khai rasa “tak siap” ni, adalah satu dua info bermanfaat yang dapat disampaikan. InsyaAllah still ada 🙂

Kalau salah tolong tunjukkan ya?

Sebenarnya tak rajin nak tulis review pasal New iPad ni memandangkan tak banyak perkara baru pun yang nak diceritakan dan kebanyakkannya korang sendiri dah tahu melalui bacaan di tempat lain. Kalau di Oh! AppleMY, dah ada pun artikel tentang 10 perkara yang perlu anda tahu tentang New iPad. Dan kalau korang nak baca review Khai pasal iPad2 pun, boleh lagi sebab tak banyak beza.

Tapi disebabkan ramai yang minta untuk Khai keluarkan juga review New iPad ni di blog ni, so here it is! Kata mereka kalau review di blog Justkhai ni, lain macam sikit. Apa yang lain macamnya, entahlah. Ada-ada je korang ni. Apapun bagi tidak mengecewakan mereka yang inginkan review ini, berikut adalah sedikit sebanyak perkara tentang New iPad yang boleh Khai coretkan. Semuanya jujur ya dari pandangan seorang pengguna Apple dan produknya. Khai bukan fanboy/ifag atau sebagainya. Tak faham bila kita gunakan produk Apple, orang akan gelarkan macam tu. Saya ni anak orang kampung je. Cari duit sendiri nak beli semua ni dan bila saya beli something, tentulah saya akan gunakan seberapa manfaat yang boleh. So, tak baiklah cakap macam tu. Hehe. (more…)

Posted on 25 June '12 by , under Apple, Gadget. 86 Comments.

Review: iPhone Ribbz Protection Case

Ini mungkin kali pertama korang dengar nama Ribbz ni. Ribbz merupakan jenama untuk casing iPhone dan mereka hanya mengeluarkan casing yang benar-benar berkualiti dan dapat menghalang iPhone dari mengalami sebarang kerosakan kalau terjatuh. Semua orang tahu iPhone ni design dia memang nak cantik aje tapi problemnya, depan belakang guna glass. Kalau nasib tak baik terjatuh, memang retak seribu le jawabnya. Nangis tak berlagu. Wuuuu!

Ribbz ni dah lama cuma baru-baru ini menyerang pasaran Malaysia. Saya sendiri baru tahu. Bagaimana hebatpun korang menjaga phone tu dari jatuh, kalau bukan sekarang esok lusa mesti akan jatuh juga. At least sekali dalam hidup. Kalau tak pernah jatuh, memang bukan manusia lah tu. Hehe. Jatuh dari poket masa duduk memang selalu sebab dia akan menggelongsor keluar. Dalam kes saya sendiri, iPhone memang selalu jatuh bila bangun untuk keluar dari kereta. Semasa drive bila terima call, terus letak atas riba. Lepas tu bila nak keluar kereta, main keluar je. Ambik ubat! Pernah alami perkara macam ni? Hahaha. Selalu ye tak?

The durable & light-weight Ribbz iPhone cover design will guard your phone from damage, and is shock resistant.

Tak ramai dari pengguna iPhone yang suka mengenakan casing pada iPhone mereka. Bagi saya sendiri, saya pun kurang suka menggunakan apa-apa jenis casing sebab kalau tak kena pada casing’nya, memang akan mencacatkan design iPhone yang saya rasakan mempunyai design yang tercantik berbanding phone lain setakat ini. So tepuk dada tanya selera sendirilah nak pakai atau tidak. Suka dengan design yang cantik atau suka dengan protection iPhone dari jatuh dan terus terbarai. Hehe.

So, Ribbz ni dah selamat sampai di office Oh! Media dengan jayanya. Terima kasih kepada pihak Leonicle Dot Com kerana menaja Ribbz Protection Case (RPC) ni khas untuk review di Justkhai kali ini. So ok atau tak Ribbz ni? Jom kita tengok. (more…)

Posted on 6 April '12 by , under Advertorial, Apple, Gadget. 32 Comments.

Review: Apple iPhone 4S


Di atas permintaan pembaca blog ni, so Khai keluarkanlah sedikit review tentang iPhone 4S. Khai gunakan phone ini so kalau ada yang cakap kenapa review pasal iPhone je, jawapan dia kerana saya akan review apa yang saya gunakan. Itu sahaja. Hehe. Dari mana datangnya iPhone 4S ni, boleh baca artikel sebelum ini.

Mengenai design iPhone 4S ni, sekali imbas memang tak nampak langsung sebarang perbezaan berbanding iPhone 4. Buktinya casing iPhone 4 juga boleh digunakan untuk iPhone 4S. Apapun berlaku sedikit perubahan pada butang volume di iPhone 4S. So kalau casing iPhone 4 yang dah siapkan lubang dibahagian tepi, memang dah tak muat.


— casing atas tak boleh, casing bawah boleh.

Review ni mungkin ringkas sahaja. Khai taknak cerita pasal processor segala tu since korang pun tahu yang iPhone 4S ni menggunakan processor yang sama seperti di dalam iPad2. Kalau nak bezakan antara iPhone 4 dengan 4S ni, memang akan terasa peningkatan kelajuan dia berbanding iPhone 4. Terasa sangat-sangat ringan. Bayangkanlah iPhone 4 dah cukup ok, apa lagi iPhone 4S ni iye tak? Info lanjut sila ke laman web rasmi, Apple.

Jadi untuk review di Justkhai ni, Khai akan ceritakan tentang tiga perkara yang paling banyak ditanya oleh followers blog ni dan Oh! Media iaitu SIRI, gambar dan video yang dihasilkan oleh iPhone 4S.

SIRI

justkhai-iphone4s

Apapun kita sentuh dulu mengenai SIRI kerana ini faktor utama kenapa ramai yang nak dapatkan iPhone 4S ini. Gambar-gambar berikut mungkin dah cukup menjelaskan bagaimana SIRI ini sangat memudahkan hidup tuannya. (more…)

Posted on 9 December '11 by , under Apple, Gadget, Review. 121 Comments.

Di mana dia, Apple iPhone saya?

justkhai-iphone4s

Tengahari 4 Disember 2011 lalu, Khai ke Balakong untuk majlis perkahwinan anak saudara seorang kawan bersama 3 yang lain. Dipendekkan cerita, iPhone Khai hilang dan baru perasan masa dalam kereta on the way nak balik rumah. Raba-raba poket, alamak!! Mana iPhone aku? *pengsan*

Nak taknak pusing balik dan cari merata tempat, memang dah takde lagi. Ramai yang tanya di Twitter, tak try find iPhone tu guna Find my iPhone ke untuk cari balik phone tu. Jadi ini kisahnya. Disebabkan masa tu memang susah nak dapat internet (selalu online kat iPhone je bila di luar), terus suruh member try find iPhone tu ada kat mana. Dengan menggunakan app “Find my iPhone”, katanya yang iPhone tu sedang bergerak, which mean memang sah la dah ada kat tangan orang lain. Dari Balakong, terus pencuri tu ke Shah Alam. Berhenti di perhentian bus dan teksi seksyen 17 dan akhirnya tiba ke rumahnya di disebuah kawasan perumahan pangsa sekaligus membuatkan iPhone tu memang takde harapan nak dapat balik. Kalau rumah dia jenis teres ke, memang boleh tahu rumah dia kat mana. Tapi disebabkan dia duduk kat kawasan flat bertingkat, memang susah nak tahu mana lokasi sebenar iPhone tu.

Call banyak kali dia tak angkat. SMS pun taknak balas. So memang confirm’lah dia nak ambil terus phone tu. Bukan senang orang nak pulangkan kalau dah jumpa iPhone ye tak? Haha. Mula-mula member Khai dah lock phone tu so orang yang ambil tu memang tak boleh nak off phone tersebut. Bila dah rasa takde harapan nak dapat balik, sempatlah Khai wipe terus iPhone tu. So semua data-data yang ada dalam iPhone tu, sempat dipadam bersih tanpa meninggalkan sebarang kesan lagi. Nak find pun dah tak boleh lagi sebab Apple ID pun dia delete terus dari phone tu. (more…)

Posted on 5 December '11 by , under Apple, Gadget, Hidup Khai. 81 Comments.

Semangat untuk beriadah kembali membara

Semalam dah update, hari ini update lagi. Kalau nak tahu, semalam Khai dah lancarkan satu kempen atau cabaran untuk diri sendiri iaitu satu hari, satu update di blog ini. InsyaAllah, kalau Khai free dan tiada apa aral, Khai akan update blog ini seperti dulu. Kalau takde apa-apa isu baru, Khai akan buat personal update sahaja. Tapi walaupun personal, Khai takkan buat korang baca tanpa sebarang pengisian. InsyaAllah akan ada something yang Khai akan kongsikan untuk pengetahuan baru kita bersama.

Semalam, macam biasalah hari Ahad selalunya Khai akan sediakan sedikit masa untuk si dia. Semalam kami ke Midvalley untuk menonton filem “Sekali Lagi” lakonan Sam dan Lisa Surihani. Kami bukan berdua ya tapi ditemani seorang kawan lain. Iyelah orang kata kalau keluar berdua, nanti syaiton jadi orang ketiga. So kita keluarlah bertiga biar syaiton nak jadi orang ke empat pun, lantak dia lah. Janji tak kacau kami bertiga (boleh plak macam tu ye? haha). Apapun filem Sekali Lagi tu memang best dan rasa puas hati dan berbaloi masa untuk menonton.

Oh ya, kalau korang guna iPhone, boleh download app GSC dari App Store. Senang kalau pakai app tu je sebab korang boleh beli tiket dan pilih seat semua melalui iPhone sahaja. Lebih menarik, pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Paypal sahaja (atau Maybank2u). No wonder applikasi yang memudahkan macam ni hanya akan membuatkan kaunter nak ambil tiket e-payment & Gold Class pun, nak kena beratur panjang juga tak macam sebelum ni. Sabar ajelah!


* teruja bila nengok kat tiket tu ada tulis Paypal. Selalunya Maybank2u. Hehe.

Habis nengok wayang, terus ke SportsLand. Makin cantik kedai ni sebab baru lepas renovate hari tu. Kalau korang biasa pergi Midvalley, takkan tak tahu kot kat mana? SportsLand ni kedai jual pakaian sukan terutama jenama Nike. Yup, jenama pebret Khai dari dulu sampailah hari ni. Tujuan utama masuk ke kedai tersebut, sebab nak beli kasut untuk ber’jogging. Kasut jogging bukan takde (baru sekali dua pakai), tapi Khai nak beli kasut Nike yang boleh sumbat Nike+ kat dalam.

Sedar tak sedar, badan dah makin membulat. Berat dah makin naik walaupun last Khai timbang, berat badan dan ketinggian Khai masih lagi ideal. Perut pun berada di paras bahaya ni. Haha. Beberapa tahun dulu, badan kurus sekeping macam lempeng. Angin kuat sikit je terus melayang (nampak benar menipunya. haha). Sekarang, jauh betul beza dari dulu. Biarpun orang nengok Khai biasa-biasa sahaja (gambar di atas adalah gambar terbaru), tapi Khai la yang risau tentang kesihatan. Kerja depan komputer jadi riadah dan sukan luar ni memang perlu. Terima kasih Allah kerana memberikan kesedaran tentang kesihatan hambaMu ini. Moga dipanjangkan umur untuk beribadah kepadaMu. Amin 🙂

Jadi nak dipendekkan cerita, Khai pun belilah kasut Nike LunarGlide2 dan juga Nike+ iPod Sensor (beli berasingan di Machines). So meh Khai review sikit pasal kasut dan juga Nike+ iPod Sensor ni. (more…)

Posted on 4 July '11 by , under Apple, Gadget, Hidup Khai. 37 Comments.

Ada apa dengan Apple iPad 2?

justkhai-ipad2- review

Salam guys,

Mungkin ramai yang dah tahu pasal iPad2 ni kan? Atau ada antara korang yang dah baca review di projek web terbaru Oh! Media iaitu Oh! AppleMY. Tapi takpe sebab tu lain. Oh! AppleMY tu memang web pro Apple. So meh la baca review versi seorang Khai pula. InsyaAllah segala kelebihan dan kekurangan akan Khai ceritakan.

Terlebih dahulu, kepada pembenci Apple di luar sana, kalau korang ke entri ni untuk buat kecoh tak tentu pasal, dipersilakan main jauh-jauh. Tapi kalau korang pembenci Apple dan ke entri ni untuk berkongsi tentang kehebatan produk lain (pesaing iPad2) tanpa memburukkan produk Apple, anda memang dialu-alukan. Cubalah lebih professional dan tolong hormati minat orang lain. Kalau anda tak minat, mungkin orang lain minat. Jadi jangan merendah-rendahkan minat orang lain bagi memuaskan hati sendiri.

Dalam minggu lepas, Khai beli iPad2 ni di Lowyat. Harga memang agak mahal sikitlah since iPad2 memang belum masuk pasaran Malaysia. Tapi di Plaza Lowyat tu, ada la beberapa kedai yang dah jual iPad2 ni. Walaupun US set, tiada apa yang berbeza pun kecuali dia punya plug je korang dapat US punya power chord. Tapi tu bukan masalah besar, sebab produk-produk Apple ni korang charge guna USB port kat lappy, habis cerita.

Sebelum tu, lihat gambar-gambar ini terlebih dahulu. Ianya berkaitan dengan artikel yang akan disampaikan ini. Tiada caption akan dikeluarkan sebab Khai rasa korang semua akan faham sendiri kot? Hehe.. (more…)

Posted on 5 April '11 by , under Apple, Gadget, Review. 219 Comments.

Ada apa dengan Apple iPad

Alhamdulillah akhirnya dapat permission untuk update blog ini. Menunggu buah untuk jatuh memang menyakitkan. Kalau blog ini mempunyai hati dan perasaan, tentu blog ini kembali tersenyum semula. Permission apa yang dimaksudkan, biarlah rahsia apa yang pasti kali ini Khai nak update pasal Apple iPad. Wohha!

justkhai-apple-ipad

Mungkin masa artikel Khai ini ditulis, dah beribu-ribu mahupun berjuta mereka yang lain telah memiliki tablet hebat keluaran Apple ini. Apapun apa yang Khai tulis ini, khas kepada mereka yang tertanya-tanya patut atau tidak untuk membeli iPad. Adakah ianya berbaloi atau ianya sekadar satu pembaziran.

Khai beli iPad ni 4 hari lepas rasanya di Mac Studio, Plaza Low Yat. Harga dia RM1540 sahaja untuk iPad 16GB WiFi. Since Khai selalu online di rumah, jadi iPad dengan 3G tak Khai perlukan. Dan since Khai nak gunakan untuk surfing, email & blogging sahaja, 16GB dah lebih dari cukup. Ada beberapa kedai lain selain Mac Studio ni yang jual lebih mahal dan ada yang jual lebih murah. Tapi Khai kalau nak beli barang-barang macam ni, Khai lebih gemar untuk memilih reseller yang sah dilantik oleh Apple sendiri. So boleh beli tanpa rasa ragu-ragu. Kalau nak beli case atau apa-apa accessory tu, itu lain cerita.

justkhai-apple-ipad

Apple iPad adalah satu produk Apple yang baru Khai beli. Sebelum iPad, Khai dah beli Macbook Pro, iPhone 4 dan iPod Nano. So pada sesiapa yang ingin cuba meminati produk Apple ini, korang buatlah macam Khai. Beli dari “kepala” (antara Macbook White, Macbook Pro, Macbook Air atau iMac) dan kemudian ke produk hebatnya yang lain. Korang akan rasa apa yang Khai rasa jika ianya benar-benar sesuai dengan hidup dan kerja korang. (more…)

Posted on 20 February '11 by , under Apple, Gadget, Review. 138 Comments.

Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 2

Ini adalah artikel bahagian 2. Kalau korang belum baca yang part 1, boleh berbuat demikian terlebih dahulu. Takut-takut nanti tak faham cerita je kan? hehe.

Jika di bahagian 1, Khai bercerita mengenai bagaimana Khai daripada seorang yang tidak ambil peduli langsung mengenai apa-apa pun produk yang Apple keluarkan, tetapi akhirnya menjadi penggemar produk berkualiti Apple ini. Ini semua bukan soal fanboy seperti kata Apple Haters, bukan soal banyak duit, bukan soal nak menunjuk-nunjuk, tapi jawapan yang sama untuk semua pengguna Apple, adalah bila dirasakan sesebuah produk yang dibelinya itu dapat memberinya kepuasan. Dapat memberinya kesenangan dan kelapangan dalam melalui urusan harian yang semakin lama semakin mencabar.

Secara peribadi, selama ni Khai bertukar ganti dari satu gadget kepada satu gadget baru yang lain. Tidak pernah timbul soal puas. Sentiasa sahaja rasa ini tak cukup, itu tak cukup. Kadang-kala sampai rasa tak terkejar dengan lambakkan produk dan gadget diluar sana. Khai memang penggemar gadget kepada yang tidak tahu. Kalau orang ada yang gilakan perempuan, ada yang gilakan motor, ada yang gilakan kereta, tapi untuk diri seorang Khai, yang dikejarnya adalah teknologi yang sesuai untuk dirinya. Yang selalunya membawanya ke dalam dunia kehidupan dan pekerjaannya yang tersendiri.

Khai pernah post di Twitter andaikata Khai dicampakkan seorang diri ke sebuah pulau dan dibekalkan makanan yang mencukupi, sebuah Macbook Pro dan talian internet yang laju, InsyaAllah Khai akan boleh hidup tanpa pernah ada rasa sunyi dan kebosannan. Itu apa yang dapat Khai bayangkan. Kalau benar-benar terjadi, wallahualam lah kan? Hehe.. (more…)

Posted on 13 January '11 by , under Apple, Gadget. 101 Comments.

Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 1

Dulunya, barangan jenama Apple bukan siapa-siapa untuk aku. Kalau ada orang story pasal Apple dengan aku, sumpah aku tutup telinga or buat benda lain semata-mata malas nak melayan. Lalu depan Machines or Mac Studio pun, aku buat kedai tu macam tak wujud je. Langsung tak nak singgah nengok apa-apa yang menarik. Dan persepsi aku pada Apple ketika itu, amat teruk sehingga pada aku jenama Apple dan produk mereka hanya propa dan hoax semata-mata. Dan sehingga banyak perkara membuatkan persepsi aku berubah.

Pada yang dah lama mengenali aku dan blog ini, pasti tahu yang blog Justkhai ini adalah blog Apple Haters paling terang lagi bersuluh. Hahaha! Dan aku dalam setiap kerja apa kerja yang aku lakukan, sentiasa tidak memilih Apple dalam apa-apa jua produk yang mereka keluarkan. Dan sehingga hari ini, timbul persoalan ramai mengapa aku, seorang yang amat-amat bencikan produk Apple, boleh menggemari produk Apple with peace of mind pada ketika ini? (more…)

Posted on 28 December '10 by , under Apple, Gadget. 106 Comments.

Teaser: Macbook Pro akhirnya!

15 November 2010, bermulalah satu langkah baru dalam hidup Khai. Berpatah arah dari tukang kipas Microsoft Windows kepada Apple Mac OS X. Bermula dengan jumpa seorang teman lama di The Gardens, dan kemudiannya keluarkan hint di live blog bertajuk “I smell something here!” dan selepas live blog di keluarkan, bermulalah proses jual beli sebuah Macbook Pro di Machines, Mid Valley Mega Mall. Dan ini adalah artikel pertama yang ditulis menggunakan Macbook Pro. Another epic episode for me and this blog!


(more…)

Posted on 16 November '10 by , under Gadget, Hidup Khai. 116 Comments.