Teaser: Macbook Pro akhirnya!

12,287 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

15 November 2010, bermulalah satu langkah baru dalam hidup Khai. Berpatah arah dari tukang kipas Microsoft Windows kepada Apple Mac OS X. Bermula dengan jumpa seorang teman lama di The Gardens, dan kemudiannya keluarkan hint di live blog bertajuk “I smell something here!” dan selepas live blog di keluarkan, bermulalah proses jual beli sebuah Macbook Pro di Machines, Mid Valley Mega Mall. Dan ini adalah artikel pertama yang ditulis menggunakan Macbook Pro. Another epic episode for me and this blog!



Dan percayalah, bila korang dah memiliki Macbook ni, tanggapan dan kebencian korang (peminat pc) selama ni kepada Apple akan terus meleset. First impression bermula hanya dengan memasang charger pada Macbook dah membuatkan korang akan berkata “WOW!”. Itu baru masa nak pasang charger. Selebihnya akan terus Wow Wow dan Wow lagi! Terdetik dalam hati Khai, “dengan skop kerja yang aku buat sekarang ni, kalau dari dulu aku guna Macbook ni, rasanya mesti lagi best! Uwaaa!”

Memang kita biasanya akan teruja bila mencuba sesuatu yang baru. Tapi sesuatu yang baru pada Macbook ini, benar-benar luar biasa dan memperlihatkan betapa PC (Windows) boleh dikatakan 10 tahun tercicir di belakang. No wonder, pengguna Apple Mac dikatakan berada di dalam kelas mereka yang tersendiri. Arikel seterusnya mengenai Macbook insyaAllah akan Khai keluarkan dari masa ke semasa. Khai memang suka review benda-benda menarik kat blog ni atas satu je niat, nak berkongsi dengan yang tak tahu. Yang dah tahu nak baca pun boleh tapi jangan la melebih-lebih. Hehe.

Jika anda adalah seorang pembenci produk Apple, teruskan mengikuti perkembangan artikel ini dan Khai berani jamin, korang terus akan memasang impian untuk rembat sebiji juga. Betul. Khai dulu benci gila dengan Apple ni. Dan sekarang dah jadi pengguna Apple juga. Oh Tidak!

Apapun, tak susah mana pun guna Apple ni lagi-lagi kalau korang jenis cepat belajar. Beberapa jam je masa yang diperlukan untuk korang mahir dengan fungsi asas yang ada. Dan sebagai pengguna yang baru, Khai meminta pendapat dan pandangan dari sesiapa pembaca blog ini yang merupakan seorang fanboy Apple untuk memberi tunjuk ajar berdasarkan pengalaman kepenggunaan korang selama ini. Anyway, nantikan artikel seterusnya. InsyaAllah.

Dari video di atas ni, sendiri boleh putuskan harga Macbook Pro yang mahal ini disebabkan jenama atau kualiti pembuatannya.


“Nak taknak, Miss Merlot dan Miss Merlot Jr kena juga bermadu.”

Update: Kehidupan aku bersama Apple MacBook Pro

Ditulis pada 7:36 am 16 November '10 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Gadget, Hidup Khai | Tweet This!

Tag: , , , , , , , , ,


RSS feed

116 Comments

Comment by iZwaN
2010-11-16 07:48:48

Best la dh ada macbook..

 
Comment by faiezesa
2010-11-16 07:49:13

tahniah… sumpah aku terjeles… :)

 
Comment by nikamirul
2010-11-16 07:49:39

aku dah lama pasang impian.tunggu la bila dah kerja nanti haha :)

 
Comment by Kura
2010-11-16 07:50:40

Apasal x beli Macbook Air terus? Barulah kacak!

 
Comment by Abang Long
2010-11-16 07:53:28

Ramai kawan x mau guna apple sbb dah biasa ngan windows. Tp bila saya cuba berkenalan ngan apple via ipad, ok gak rasanya. Biasalah, benda baru mana nak sama ngan lama. Tertarik ngan teknologi yg diaorg kongsikan ngan kita semua…

 
Comment by Bro Nagos
2010-11-16 07:55:40

MAMPU GUNA THEME APPLE AJA :)

 
Comment by pakeri
2010-11-16 07:56:59

die punye charger tu cam magnetkan?melekat terus..xdela cam laptop biase,senang tertanggal..pastu die punye mousepad pun same,macam2 fuction leh wat..tp keyboard die kena amik mase la nak biasekan..dulu kat lab felda kat limkokwing pun ade apple,best gak pakai die.tak cam windows,takde effect2.klu nk kena install software

 
Comment by shazmil
2010-11-16 08:06:18
 
Comment by anjung streamyx
2010-11-16 08:08:13

aku pon nk grab 1 r

 
Comment by naem
2010-11-16 08:15:25

nnti beli sbijik..huahuahua

 
Comment by hafeez saifullah
2010-11-16 08:23:23

salam!!

ahahaha……
Bnde yg dh aku agak sjak posting “pulau” kt fb hrtue. Kt kl x taw laa tp kt tmpat student & x-student LUCT slalu cari kt mines laa (skrg sumer pndah tgkt atas).

Biasa laa mac ada pro n kontranya, mcm windows. Ada software yg specifically kite xkan jumpa kt windows, means you’re need mac such as Final Cut Pro (khai dr hrute menyebutnya).

by the way, selamat ber”macbook”…..ahahahaha :)

 
Comment by faisal
2010-11-16 08:34:31

macbook mmg best..tapi boleh dpt latop yg 2 kali ganda specs lagi power dari macbook dgn harga yg sama…dah dewasa sikit nanti, dah x main game, boleh la pakai macbook…

 
Comment by Jamal Rafaie
2010-11-16 08:36:52

Masih lagi tak de bajet nak beli.. hehe.. Insya-Allah satu hari nanti.. ^_^

 
Comment by husna
2010-11-16 08:39:39

i’m a macbook user jgk…but macbook white je mampu….n i love it..baru bape bulan pakai..mase mula2 dlu mmg xbese kai macbook…da bese ng acer…siap msukkan window lam macbook ni…konon2 nak gune window je..last2,sampai kesudah x guna window..so,buang je la

 
Comment by paihujey
2010-11-16 08:47:35

perghhhh..brg pnas lg tu.. :)

 
Comment by nabilpotter
2010-11-16 08:54:01

Peeh…tahniah khai..ni betul2 dah maju..Mac Book pro xde warna putih ke?
ak minat apple jugak..tapi hanya minat je weh..xmampu lagi..heheheh

 
Comment by Ain
2010-11-16 08:54:22

kan ak dah ckap . bestt pakai Mac . hhaa .
sebab ak dah ada mac book pro tu . mmng best gylaa .
and ak pun dah ada iMac . mmng best lah pakai .
men game pun okee . Internet cepatt gylaa . pakai Safari . =DD
Mac the best , :love: ! =P

 
Comment by TheSharkox
2010-11-16 09:04:59

Aku pun sama dengan Bro Nagos,

“Mampu pakai theme dan wallpaper Mac je..hehehe :)

 
Comment by fairuz
2010-11-16 09:19:02

Mmg best pakai Mac tapi aku tak kagum sangat dengan Mac sebab yang ada kat School aku macam tak best sangat n agak leceh. Tapi sangat2 kagum dengan (Product Developement) PD Team dieorg. Sangat mantop & berfikiran ke depan & high determination utk hasilkan sesuatu yang unik. Engineers macam ni yang kita nak utk majukan Msia. Muslims macam ni yang kita nak utk Islam. Jom contohi mereka! :)

 
Comment by clumzycaffein
2010-11-16 09:19:31

Lepas ni Khai da tak usik la Miss Merlot tu. Hehehe

 
Comment by panadol
2010-11-16 09:23:20

woooahh, jelesnya..
bla la leh dpt rembat sbijik nie..

 
Comment by hilmi
2010-11-16 09:33:46

erm, aku pon minat gak Apple ni tapi ta mampu lagik =(

sekadar mampu donlod iTunes je kat dlm laptop :aie:

 
Comment by nabel
2010-11-16 09:51:20

khai ! seronok gila kot pakai macbook pro. lagi lagi kalau iMac, screen dia dah la besar gila gedabak enn.

Buat banyak entry pasal macbook pro ni tau, aku pun ingat nak angkat satu. tapi nak guna langsung tak reti beb. aiyoo. -.-’ :)

 
Comment by azah
2010-11-16 10:05:43

Nampak smart,
agak2 bila mampu beli :)

 
Comment by jamal
2010-11-16 10:08:34

tak mampu nak pakai g…
tp mmg mnat gla r ngan macbook nh. 4 sure 1 one day will have 1!

 
Comment by azleah
2010-11-16 10:10:11

memang ada cita2 nak rembat macbook gak..suka kaler putih

 
Comment by Hadi
2010-11-16 10:23:55

mempunyai cita-cita nak ada 1 . apakan daya duit tarak tapi suka lagi Macbook Air !! :8

 
Comment by aslina
2010-11-16 10:33:46

huhuhh… tak mampu pakai macbook… gune os lebey kurang mcm mac os pun kire ok la kot… kekekeke… gune linux jek. ubuntu tu. takyah gado2 pasal pirate application… takyah bayar… memang sesuai la untuk orang suke bende free mcm aku… kekekee… 2-2 punya platform (windows + mac os) pun bley install dengan selambe… :love:

 
Comment by Macman
2010-11-16 11:15:50

apple software segala mcm dari OS ke software ke games semua boleh beli kat Summit USJ. pegi kedai yg jual cd-cd games n softwares. ask for mac.

 
Comment by CiPheR
2010-11-16 11:27:03

salam,
justkhai.com’s new tagline
-just khai, and his mac and his ps3, and all the duniawi things he has and like to brag about…

brulah ak faham pepatah ‘kejarlah dunia, dan dunia akan lari drpd kite…..’

and im not a blogger writer.

 
Comment by Azah
2010-11-16 11:55:41

photoshop lanun? huhu… dw je trial kat adobe.com, klau nk serial contact aku… hihi…

 
Comment by Anzur Anuar
2010-11-16 12:08:36

wah! best bro. :D

 
Comment by amirudin
2010-11-16 12:13:07

mari ke epicenter.salah satu kedai apple yg bagus service dia di pavilion. :)

 
Comment by suhaisweet
2010-11-16 12:25:47

Layan blog abang yg femes giler nih..

 
Comment by kakakkatak
2010-11-16 12:49:30

macbook dihatiku……..cb dulu br tau kehebatan mac book tebaek dr ldg. :)

 
Comment by aku
2010-11-16 14:02:01

fuhh, lepas nie mesti ipad n iphone4 plak.

 
Comment by burung
2010-11-16 14:17:57

Apa daaaaaaaaa……….
Pakai MAC yang MAHAL tp Photoshop/Apps nak yg Pirate.

Comment by Khai
2010-11-16 17:06:23

lol. benda dah tahu ada pirate, pakai la pirate. Personal use je kot bukan under company license. Macam x biasa plak kan? hehe..

 
 
Comment by zool
2010-11-16 14:18:14

Aku nak angkat laptop pun tak mampu..
nak buat spek baru pun terkial2 kira duit lagi..huhuhuh

Selamat Hari Raya Aidiladha juga…

 
Comment by faster
2010-11-16 14:19:43

wey khai…bape K ko beli macbook nie?aku pon rase nak tkar acer capok aku nie..dr mase aku study aku pkai nie..da 4 taun..agak old skool der~ HAHA :)
ingat nak tukar pkai sony vaio…any idea?!

 
Comment by n3dmax
2010-11-16 14:38:08

welcome to the club bro!!! chaiyokkk lahh! :D

p/s : try cari kat mines. tak silap aku haritu kat sana ada..

 
Comment by h3r0
2010-11-16 14:53:41

Memang jeles ngan khai nie…
Aku dah kata dah, akan datang khai mesti terlekat ngan produk apple punya…

Tahniah,
rezeki masing2..

 
Comment by me amor
2010-11-16 14:57:11

nak gak!!!! :bloody:

 
Comment by mello
2010-11-16 15:04:04

barang yg berjenama tinggi biasanya kualitinya turut tinggi la.. tak dpt lari jauh dh 2 elemen tu.

 
Comment by aqbal
2010-11-16 15:20:20

tahniah khai~

10 recommended apps for mac
1) jitouch (multi-touch tambahan yg best)
2) iwork & office 2011 mac
3) vlc (utk video tapi klau nak guna quicktime, tmbah component video manually @ install perian)
4) iLife ’11
5) iAlertU (utk security)
6) iAntivirus (free AV klau nak pasang la)
7) Parallels Desktop 6 (klau nak pasang Windows)
8) Toast 10 Titanium (utk burn CD)
9) Paragon NTFS (ni utk kasi MacOS read n edit NTFS format kat external HDisk, klau x MacOS bley read je n xbley transfer file ke external)
10) Glims (plugins utk Safari bagi mereka yg dah biasa dgn Mozilla sbb bley undo close tab n reopen last window session)

njoy~~ jitouch je yg aku beli apps die, yg lain ade yg free ade yg ehem2..xyah bazir2 klau ade Pirate kan..Macbook xde yg Pirate, tu sbb beli mahal tapi berbaloi~~ :)

other mac users can suggest other apps yg best..so far ni yg diperlukn..

Comment by Khai
2010-11-16 17:05:04

Thanks a lot Aqbal.. really appreciate it! nak balik kampung dah. Nanti balik KL balik, i’ll try apa yg u suggestkan tu!!

 
 
Comment by ezzow
2010-11-16 15:45:03

penghalang utama aku ntuk memakai macbook:

-agk mahal, dr segi spec nye yg not really update. berbanding generasi laptop masa kini yg jauh lebih maju dr segi ram,storage dan graphic cardnye. dan lebih murah. :)
-xleh main game pc yg best2. :bloody:
-oh ye. macbook xleh anta suke2 je ye kat lowyat klau rosak. 8)
-accessories nye yg $$$ ka-ching!
-pasni xleh lah nk hacking2, registry ka, crack, tune up,upgrade ram. eh,bukan x lehh langsung.. tp limited.
-overall, same function as windows. but only eye candy.

anyway,just share opinion ye khai..
but no doubt la. this is one super sexy machine.

aku yg economy-minded person ni mampu memilih windows saje lah. dh jd ceo nnt baru angkat macbook. hihi

Comment by Khai
2010-11-16 17:03:29

- Macbook dah pakai I5 processor.. Ram plak beli je dah 4GB DDR3 terus..
- Pasal game plak, mac boleh je main game windows yg best-best. tapi install windows dulu la kat dalam mac.

dan apa yang anda katakan mengenai apa yg boleh dibuat pada windows tu, mmg x perlu dibuat pada Mac sebenarnya. Sebab mac xde masalah macam yg ada pada Windows.. I pun baru tahu tu yang i share.. hehehe..

 
 
Comment by ashraf's Blog
2010-11-16 16:20:08

wah, cayalah khai…bagi kat aku ProBook tu leh….. :o:

 
Comment by syahirul
2010-11-16 16:21:45

serius aku jeles sgt ni.. haha.. kene try guna baru taw best ke tak.. takde sape yg pakai mac dlm kwn2 terdekat so takde pendedahan… nanti aku nak terai…

 
Comment by arnamee
2010-11-16 17:12:13

Salam khai.

wah, mac !:)
salam raya juga:)

 
Comment by sayut
2010-11-16 18:48:47

khai klau nk list apps yg best untuk macbook ckp ye heh,dh jd fanboy apple hmpir setahun,photoshop amek kt warez-bb.org haha nk beli mhl sgt lg mhl dr macbook kot,klu mek situ adobe cs5 complete suite pon dpt :)

 
Comment by Ali ridha
2010-11-16 18:52:16

awat Khai x ambil Macbook Air.
senang nak bawa kemana saja.
ringan dan senang nak didukung.
masuk tandas lagi senang. :)

 
Comment by Kid
2010-11-16 20:42:30

pergh cool! :D

 
Comment by sofia
2010-11-16 22:57:16

huhu…idaman nih…bile lah nak dapat nih..huhu =(

regards,
Sofia Smiley

 
Comment by fz
2010-11-17 02:26:29

you need an adobe premium bundle for mac to install a.p.

 
Comment by pembaca
2010-11-17 05:35:55

to: cipher.

ouch.
kinda deep.
xDD

 
Comment by akikun
2010-11-17 07:41:04

sye dh ade macbook sejak 2002 lgi…. ;P

 
Comment by aizuddin
2010-11-17 07:43:23

ces..bau kedai lagi :o:

 
Comment by Affan
2010-11-17 09:33:38

mantap khai. aku dah byk tgk org guna, sbb kat kanada, mac tu dah macam benda biasa. barang apple lain pun. tapi aku tak guna lah, takde duit duit. hihi

 
Comment by bob
2010-11-17 13:33:49

hahaha macbook,ape guna pakai macbook kalau install software pirate,still bole kene virus laaa(jangan ingat mac takde virus),memang laa macbook takde virus macam window,tapi biasanya virus di embeded terus dalam software pirate so lagi susah la di kesan,

kalau betul nak pakai pc tapi nak jimat baik pakai linux,lebih mesra pengguna,lebih efficient dan kurang menggunakan ram,bagi pengguna baru saya cadangkan anda cuba ubuntu linux,

anda bole download di ubuntu.com dengan percuma dan format laptop anda menggunakan ubuntu.ianya lebih selamat kerana segala software di dalam ubuntu di kawal oleh launchpad di mana software di periksa terlebih dahulu sebelum di lepaskan kepada end user

apa tu linux??? tak familiar,jangan tipulah.
anda mungkin pernah dengar android?? atau meego
hahaha kedua-duanya mengguanakan linux sebagai teras sistem mereka,so jangan takut komuniti linux selalu ada untuk membantu anda

oh by the way hampir 90% software dalam linux adalah percuma,ada lebih dari 35000 software untuk di pasang

 
Comment by fendidahada
2010-11-17 17:12:33

download je bro..hehe…aku pun nak rembat mac ni..tapi tunggu ada hasil baru rembat..skrg pengguna microsoft je..ada jugak try2 hack guna mac dalam microsoft platform..tapi tak sepuas guna mac original…

 
Comment by Hadi Rofiee
2010-11-17 17:33:01

Salam Aidiladha.

Alamak, aku pun teringin juga. Dalam perancangan mencari laptop. 8)

 
Comment by syahdila
2010-11-17 19:06:06

besh2.. hahaha.. aku dah try pasang hackintosh.. mmg besh giler.. go apple go.. hahaha.. tapi aku tetap peminat linux.. triple-boot woo.. hahaha

 
Comment by ohcikgu
2010-11-17 20:52:19

wahh..sudah angkat macbook ka..waa..waa lagi..

 
Comment by Noor
2010-11-17 22:07:50

sy slh seorg pmnat n pngmpul brng2 apple..no doubt smua pralatan yang drng jual amat hebat..beautiful + user friendly..so canggih..sy x pnah mnyesal gnakan all the thingz..welcome to Apple world Mr.Khai.. ;)

 
Comment by oksig3n86
2010-11-17 22:27:32

huhu pepepun kamu dah miliki.. tahniah lar.. tapi, engat.. asal usul apple pun dari GNU.. jeng jeng… lurve linux,lurve freesource.. modified laptop seringan apple.. then pakai linux pape gune themes mac os..hohoho :)

 
Comment by syahrilhafiz
2010-11-17 23:32:08

wow…betul ke apa yang aku baca ni
wow..tahniah la bro boleh ankat sebijik..
mana taw pasni boleh buat contest hadiah macbook sebijik..gyahaha~~

 
Comment by PutraRocker
2010-11-17 23:36:00

perghh…mantop syl..bila la nk merasa bau mac ni der..kekekek :p

 
Comment by acap
2010-11-17 23:46:28

Mac ni satu je saya tak berkenan! banyak software direka khas untuk windows, walaupun ada yang ada options nak pilih mac atau windows. windows kebanyakan software memang support.

sebab tu saya mencik mac! hahaha! tapi saya suka graphic dia yang maha dasyat tu lah. tu je. tapi kalau nak graphic, beli je lah graphic card yang hebat2! :D

 
Comment by oksig3n86
2010-11-18 00:20:43

just type google, cari linux themes mac os.. sebijik.. tapi taklar seringan si mac apple tu.. huhuhu,khai mesti tak pernah tanya,nape mac os tak install windows jer?? hohoho sebb windows slalu hang, tak macam kuarga UNIX > MAC > LINUX ni.. tap ape2 pun nant senang arr nk bawk ke sanan ke sinun, rengan tak rase pape2.. jaga elok2 suda.. :8

 
Comment by tiger os x
2010-11-18 04:07:35

aku dah pernah pakai dari thn 2000 benda alah nie..
tp jenis mac apple, g4, apa lg ek? aku pun dah lupa… ekeke..
ok mmg ok, tp sofwer mmg mcm hampeh nak cari,
yg pirate laa, yg ori blambak ler… tp bapak mahal… :aie:

 
Comment by eddie achin
2010-11-18 04:46:45

PC? PC yang pakai air untuk sejukkan processor dia pun aku dah pakai dan cuba….overclock lah …memacamlah..tapi yg nyatanya PC Mmg ketinggalan…. MAC jugak yg best…. Software pirate pun xadalah susah sangat nak carik…janji rajin masuk forum dan Torrent…. :)

 
Comment by sanik
2010-11-18 15:19:33

yeahh.. me too new apple MBP user.. teruskan mereview! :D

 
Comment by buat duit
2010-11-18 17:34:14

i pun baru tahu pasal mac ni..maklumlah..still guna microsoft lagi..bak kata khai..10 kali tercicir ke belakang..cepat la citer ciri2 wow, wow dan wow you tu..

 
Comment by ain
2010-11-18 20:33:34

wahai khai….aku sgt jeles! :o:

 
Comment by ejon
2010-11-18 21:01:28

khai..

nak senang…

download cs5 dkt adobe…(sgt laju… hahaha…)

pastu wat crack ni…

jadi.. aku dah wat…

To install-

1.) De-compress the file
2.) Mount “Photoshop_12_LS1.dmg”
3.) Locate and click on the file “Install” on the image
4.) Select trial serial and install
5.) Quit photoshop if it opens after launch
6.) Open the ‘Terminal’ application and paste in the following:

sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts

7.) Enter your password and a text document will pop open
8.) Paste in the following between 127.0.0.1 localhost and 255.255.255.255 broadcasthost

127.0.0.1 activate.adobe.com
127.0.0.1 practivate.adobe.com
127.0.0.1 ereg.adobe.com
127.0.0.1 activate.wip3.adobe.com
127.0.0.1 wip3.adobe.com
127.0.0.1 3dns-3.adobe.com
127.0.0.1 3dns-2.adobe.com
127.0.0.1 adobe-dns.adobe.com
127.0.0.1 adobe-dns-2.adobe.com
127.0.0.1 adobe-dns-3.adobe.com
127.0.0.1 ereg.wip3.adobe.com
127.0.0.1 activate-sea.adobe.com
127.0.0.1 wwis-dubc1-vip60.adobe.com
127.0.0.1 activate-sjc0.adobe.com
127.0.0.1 hl2rcv.adobe.com

9.) Save the hosts document (command+s)
10.) Run the following in terminal to flush your cache:

sudo dscacheutil -flushcache

11.) Open Photoshop CS5 and click on the help menu and select “Deactivate…”
12.) Select “Deactivate Permanently” then done. Quit photoshop
13.) Reopen Photoshop and enter the serial

1325-0621-9125-0765-3648-0614

14.) Your done

 
Comment by shafake
2010-11-19 00:57:45

khai, macam mana tiba tiba boleh berubah arah ni? tidak ku sangka sangka :)

 
Comment by azizi
2010-11-19 03:24:12

sy nk jual macbook 2.4G, 500GB HDD (upgrated), 2gig DDR3 rem.. dulu tahun 2009 beli ngan harga 5899.. tp skang nk jual ngan harga 3000…

tiada major problem..cuma nk tukar utk beli iMac jer.. sesiape yg berminat sms /call ..COD kt Semenyih..

Apple mmg bagus.. tahniah Khai psl dh beli…

 
Comment by azizi
2010-11-19 03:27:35

0122725890 Azizi ;)

 
Comment by Adigoz
2010-11-20 17:16:28

hai khai… saya bru mengenali kmu.hahhaha.. best blog kmu penuh info terkini.. thx..
khai nk ke application2 mac yng piratenye.. boleh bagi.. :)

http://pspiso.com/showthread.php?t=291920

mcm2 software crack for Mac (25%) and Window (85%) :) :o:

Comment by Khai
2010-11-21 02:24:34

woot! ada juga ye? Web tu dulu i selalu masuk untuk download game PSP.. Ada juga software semua ye? Hehe. Thanks!

 
 
Comment by MONAT
2010-11-20 21:59:55

WAHHHH!! KHAI DAH ADA MAC!! :)
Sumpah~ aku amat terjeles!! :)
Dah pasang cita2 nak rembat sebijik ni khai~

 
Comment by Princess MOMOY
2010-11-21 11:20:55

nak jugak tp x mampu
:bloody:

 
Comment by Ahmad Jer!
2010-11-23 02:38:51

gadget untuk orang kaya ni. :) hehehe :bloody:

 
Comment by hafizmd
2010-11-23 12:43:05

woow…tahniah dah beli macbook…hehe..lepas ni..pasti ade tip2 menarik utk pemilik macbook pula…best2..

 
Comment by LUN
2010-11-24 12:39:54

khai… did you know thai macbook pro’s trackpad are made from glass? super smooth. amazing :)

 
Comment by ....
2010-11-24 15:00:48

ader 1 pic tuh…kuku pjg..eeeiiiiiiiii :bloody:

 
Comment by daoz
2010-11-26 10:15:03

assalamualaikum..
hehe.mantoppp!thniah2 bro khai 8)

review psl moto yg best bro khai pkai xde ke? :8

 
Comment by sha amane
2010-11-27 19:13:22

nice. macbook pro terbaik ahh..

 
Comment by lilduck
2010-11-28 02:14:28

i recommend sony vaio z series.

 
Comment by Dave
2010-12-01 01:46:31

Yeah a cool macbook pro. What a beauty.

 
Comment by zainul
2010-12-08 17:51:34

trima kasih khai..

saya slah seorg pminat setia macbook pro ni..dlm masa trdekat ni mau sambar satu macbook pro..insyaAllah

kalu ada apa2 yg xtau psal macbook pro, khai bleh ajar saya kan..

 
Comment by fique
2010-12-13 23:40:03

dh dpt sopware photoshop utk Mac?kt area aku ada jual.. lanun versi.. ^__^

Comment by Khai
2010-12-14 04:52:55

Dah dapat.. download kat website adobe then apply crack yang dah dijumpai di internet..

 
 
Comment by hadri hamid
2010-12-22 19:01:30

mac sistem lebih upgrade dari windows, dia pakai osx. Harga nak kata mahal sangat x jugak kalau dikaji apa yang ada kat sistem tu. Sony pun harga boleh tahan gak,aku pakai Y series rm2999, 320 G, 2 duo x ada drive. berat 1.7kg
sekarang aku pakai macbook air harga rm 3299, 64 G,2 duo x ada drive berat 1.06 kg (mmg ringan giler,kalau travel mmg bagus sesangat)……so beza sikit je. nak up lagi beli external hard disk 500G dlm rm 170. mac grafik mmg cun dan ON dan OFF mmg cepat sangat x macam windows. So kalau ada duit lebih belilah apa yg berkenan. Ramai orang kutuk mac sbb harga mahal, mmg betullah tp bila dah pakai baru tahu bezanya.

 
Comment by Azizwan
2010-12-31 19:34:26

okeh, aku jeles dgn menatang berbadan aluminium tu.. tahniah btw..

 
Comment by Anip
2011-01-13 20:15:36

memang terperinci juga proses pembuatan macbook nie. huh! terpegun aku tengok. patutla harga mahal, sebab kualiti dia memang kaw2 baik. huhu. aku nak cuba pakai lah. :)

 
Comment by Ila
2011-01-22 08:25:45

Salam Khai… Yang tangan tngah menaip tu? tangan Khai ke?? Apasal kuku panjang? Lepas ni JGN berkuku pngjan lagi ek?? Tak elokla… =)

Comment by Khai
2011-01-24 11:02:45

Salam Lia. Itu bukan saya. Itu seorang pemuda berbangsa cina yang memperkenalkan fungsi asas Macbook Pro selepas saya membuat pembelian. Hehe.

 
 
Comment by zul
2011-02-21 00:16:53

dh dapat ker adobe photoshop for mac?sy pengguna baru mbp ni..n sama gak sblm ni kalau takde adobe alahai susah nyer nak mengedit..so cari2 dptlah jumpa adobe for mac…

Comment by Khai
2011-02-22 02:48:09

Oh sudah dapat. Hehe. Baik punya!

 
 
Comment by rahmat
2011-02-26 22:33:43

lepas bace entri ni makin berminat lak nak beli macbook sebiji

Comment by Khai
2011-02-28 05:42:50

Harus untuk memilikinya. Hehe..

 
 
Comment by KamenRider
2011-05-15 13:30:58

salam khai..nk tanya.. khai beli macbook pro yang mana 1 eh? yg 15-inch: 2.0GHz??? thankx ye khai.. :)

 
Comment by fizah
2011-06-12 11:30:13

as’kum khai. nk tnye, kat app store tu, nk install yg free, mmg kne register cc jgk ke? :oups:

 
Comment by Zarul Umbrella
2011-08-10 10:49:28

mmg best kalau sekali da pegang Mac..korang akan kejar Mac yg lain mcm iPad,iMac,iPhone dll tu..sumpah tak tipu..lagipun senang sbb korang tak yah nak pening2 kepala dengan virus ke malware..selama lebih setahun setengah aku pakai MacBook dan MacBook Pro,,i never complain..always compliment

 
Comment by Zarul Umbrella
2011-08-10 10:51:08

tak yah pun..juzt ignore je..tapi kan ada masalah bila nak update..dinasihatkan letak cc

 
Comment by Ryu Tsubasa
2011-10-07 20:27:25

As salam Khai. Kat mana nak cari Adobe serial lebih-lebih lagi Adobe Director 11? kalau ada bundle lagi bagus! Terima Kasih Khai! :P

 
Comment by Faris
2011-11-24 18:16:06

Aku ni dari dulu lagi mmg peminat Apple sebab aku tertarik rupa design dan OS dia cuma agak pelik pasal dah biasa guna Windows tapi niat dlm hati aku tetap nak memliki Macbook Pro sebiji. Walaupun mahal tapi puas hati bila menggunakannya. Cuma produk Apple ni tak boleh nak main game macam Need For Speed, Battlefield, James Bond & Harry Potter. Kebanyakannya game hanya Windows je yg boleh support pasal special for Windows. Tapi kelebihan Apple Macintosh ni memudahkan kerja dan lain-lain lagi pasal tak selembap macam Microsoft Windows. Disebabkan idola blogger aku (ko la khai) dah guna produk Apple serta review yg cukup menarik, aku dah terus rasa teruja nak membeli produk hebat ni.

Comment by Khai
2011-11-26 18:43:21

Macbook Pro bukan untuk game sebenarnya. Memang khas untuk buat kerja yang ringan-ringan sampailah yang berat-berat. kalau untuk kaki game, eloklah sediakan satu pc khas untuk game tak pun beli PS3 mahupun Xbox. hehe..

 
 
Comment by mohammad adhar
2012-02-20 00:20:34

sekarang ni dah keluar macbook air dah…mesia dah keluar ker keluaran ni…. :?:

 
Comment by Felica
2012-04-14 05:48:41

Thanks a ton, I personally felt like I’ve realized something new and exciting.

 
Comment by Hadie
2012-05-24 12:13:02

macbook yang khai beli ni berapa inch punya ?

 
Comment by apizstefan
2013-02-28 08:53:50

betul cakap khai aku da guna mac book ni da 3 bulan memang terbaik laa!!! satu pelaburan yang terbaik laa kalo beli bende cam ni.. :D

Comment by Khai
2013-03-01 14:58:40

Yeah. Once u go Mac, you never turn back.

 
 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?