Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 2

Ini adalah artikel bahagian 2. Kalau korang belum baca yang part 1, boleh berbuat demikian terlebih dahulu. Takut-takut nanti tak faham cerita je kan? hehe.

Jika di bahagian 1, Khai bercerita mengenai bagaimana Khai daripada seorang yang tidak ambil peduli langsung mengenai apa-apa pun produk yang Apple keluarkan, tetapi akhirnya menjadi penggemar produk berkualiti Apple ini. Ini semua bukan soal fanboy seperti kata Apple Haters, bukan soal banyak duit, bukan soal nak menunjuk-nunjuk, tapi jawapan yang sama untuk semua pengguna Apple, adalah bila dirasakan sesebuah produk yang dibelinya itu dapat memberinya kepuasan. Dapat memberinya kesenangan dan kelapangan dalam melalui urusan harian yang semakin lama semakin mencabar.

Secara peribadi, selama ni Khai bertukar ganti dari satu gadget kepada satu gadget baru yang lain. Tidak pernah timbul soal puas. Sentiasa sahaja rasa ini tak cukup, itu tak cukup. Kadang-kala sampai rasa tak terkejar dengan lambakkan produk dan gadget diluar sana. Khai memang penggemar gadget kepada yang tidak tahu. Kalau orang ada yang gilakan perempuan, ada yang gilakan motor, ada yang gilakan kereta, tapi untuk diri seorang Khai, yang dikejarnya adalah teknologi yang sesuai untuk dirinya. Yang selalunya membawanya ke dalam dunia kehidupan dan pekerjaannya yang tersendiri.

Khai pernah post di Twitter andaikata Khai dicampakkan seorang diri ke sebuah pulau dan dibekalkan makanan yang mencukupi, sebuah Macbook Pro dan talian internet yang laju, InsyaAllah Khai akan boleh hidup tanpa pernah ada rasa sunyi dan kebosannan. Itu apa yang dapat Khai bayangkan. Kalau benar-benar terjadi, wallahualam lah kan? Hehe.. (more…)

Posted on 13 January '11 by , under Apple, Gadget. 101 Comments.

Apple Mac App Store!

Salam guys! Hari ini mungkin satu hari yang bersejarah kot untuk pengguna Apple Mac diserata dunia apabila Apps Store untuk Mac akhirnya dilancarkan seperti yang dijanjikan pihak Apple sebelum ini. Khai rasa ini first time lah kot ada OS yang lancarkan Apps Store di mana menempatkan beribu-ribu applikasi dan game menarik di dalam satu tempat.

Ya game! Seriously ini memang yang dinantikan oleh pengguna Mac untuk memadam kebosanan ketiadaan game menarik untuk dimainkan. Jika korang adalah pengguna iPhone dan korang happy dengan pelbagai apps yang boleh di’download percuma mahupun berbayar dan berjaya memudahkan urusan harian korang, kini pengguna Mac boleh tersenyum puas!

Bila korang lakukan software update dan restart, akan nampak satu lambang yang sangat familiar untuk pengguna iPhone dan iPad iaitu lambang “App Store” di bahagian Dock.

Dan berikut adalah wajah pertama Mac App Store. Klik gambar untuk saiz sebenar ye! (more…)

Posted on 7 January '11 by , under Apple. 56 Comments.

Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 1

Dulunya, barangan jenama Apple bukan siapa-siapa untuk aku. Kalau ada orang story pasal Apple dengan aku, sumpah aku tutup telinga or buat benda lain semata-mata malas nak melayan. Lalu depan Machines or Mac Studio pun, aku buat kedai tu macam tak wujud je. Langsung tak nak singgah nengok apa-apa yang menarik. Dan persepsi aku pada Apple ketika itu, amat teruk sehingga pada aku jenama Apple dan produk mereka hanya propa dan hoax semata-mata. Dan sehingga banyak perkara membuatkan persepsi aku berubah.

Pada yang dah lama mengenali aku dan blog ini, pasti tahu yang blog Justkhai ini adalah blog Apple Haters paling terang lagi bersuluh. Hahaha! Dan aku dalam setiap kerja apa kerja yang aku lakukan, sentiasa tidak memilih Apple dalam apa-apa jua produk yang mereka keluarkan. Dan sehingga hari ini, timbul persoalan ramai mengapa aku, seorang yang amat-amat bencikan produk Apple, boleh menggemari produk Apple with peace of mind pada ketika ini? (more…)

Posted on 28 December '10 by , under Apple, Gadget. 106 Comments.

Kehidupan aku bersama Apple MacBook Pro

Entri ni ikhlas nak cerita tentang pengalaman hampir seminggu Khai menggunakan Macbook Pro. Untuk yang baru terjebak dengan blog ni, korang boleh la baca dulu entri teaser pasal MacBook ni hari tu.

By the way entri ni memang betul-betul Khai punya cerita dari apa yang Khai rasa. Bukan nak puji lebih-lebih atau nak kutuk lebih-lebih mana-mana pihak (PC atau Mac). Kalau korang nak tahu, first komputer yang Khai guna, Khai tak kenal Microsoft Windows dulu, tapi kenal dengan Apple OS dulu. Masa tu 1st time guna komputer dan online kat rumah akak Khai di Desa Pandan, KL. Masa tu akak Khai guna old Mac lengkap dengan dial-up. Masa tu Streamyx mana wujud lagi der. Hehe.

So tu la dia pengalaman Khai menggunakan komputer buat pertama kali lebih kurang 12 tahun yang lalu. Dan selepas itu hidup Khai hanya dengan PC (Windows). Kat mana ada Khai, kat situ ada PC. Kat mana ada PC, kat situ ada Khai. Pendek kata kasi la Khai satu pc dengan connection internet yang laju dan makanan yang mencukupi, then campak kat pulau pun insyaAllah boleh hidup. Hahah! (more…)

Posted on 25 November '10 by , under Apple, Review. 183 Comments.

Teaser: Macbook Pro akhirnya!

15 November 2010, bermulalah satu langkah baru dalam hidup Khai. Berpatah arah dari tukang kipas Microsoft Windows kepada Apple Mac OS X. Bermula dengan jumpa seorang teman lama di The Gardens, dan kemudiannya keluarkan hint di live blog bertajuk “I smell something here!” dan selepas live blog di keluarkan, bermulalah proses jual beli sebuah Macbook Pro di Machines, Mid Valley Mega Mall. Dan ini adalah artikel pertama yang ditulis menggunakan Macbook Pro. Another epic episode for me and this blog!


(more…)

Posted on 16 November '10 by , under Gadget, Hidup Khai. 116 Comments.