Apple Mac App Store!

1,582 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Salam guys! Hari ini mungkin satu hari yang bersejarah kot untuk pengguna Apple Mac diserata dunia apabila Apps Store untuk Mac akhirnya dilancarkan seperti yang dijanjikan pihak Apple sebelum ini. Khai rasa ini first time lah kot ada OS yang lancarkan Apps Store di mana menempatkan beribu-ribu applikasi dan game menarik di dalam satu tempat.

Ya game! Seriously ini memang yang dinantikan oleh pengguna Mac untuk memadam kebosanan ketiadaan game menarik untuk dimainkan. Jika korang adalah pengguna iPhone dan korang happy dengan pelbagai apps yang boleh di’download percuma mahupun berbayar dan berjaya memudahkan urusan harian korang, kini pengguna Mac boleh tersenyum puas!

Bila korang lakukan software update dan restart, akan nampak satu lambang yang sangat familiar untuk pengguna iPhone dan iPad iaitu lambang “App Store” di bahagian Dock.

Dan berikut adalah wajah pertama Mac App Store. Klik gambar untuk saiz sebenar ye!

Dan seperti biasa, kita nengok mana-mana apps yang percuma yang top dulu, dan berikut adalah antaranya.

Dan contohnya, korang pilih untuk install Twitter for Mac. Maka paparan mengenai app tersebut termasuk screenshot dan komen pengguna lain akan dipaparkan untuk korang buat keputusan samaada berbaloi atau tidak untuk di’install.

Dan lepas korang pilih install, dalam beberapa saat terus korang dah boleh gunakan apps yang korang download tadi. Ianya akan terus dimasukkan ke folder Applications dan diletakkan dalam list Dock secara default.

Serius ada banyak lagi. Dan berikut pula adalah apps berbayar paling top setakat ini.

Dan untuk mengingatkan sekali lagi pada sesiapa yang tidak pernah menggunakan Apple Mac, antara perkara yang Khai rasa membuatkan Windows kelihatan agak ketinggalan adalah dari segi install app/software antara dua OS ini.

Jika di Windows, orang selalu panggil software dan untuk Mac pula, orang panggil apps. Windows punya software bila korang nak install, macam biasalah perlu lalui proses yang membosankan iaitu next, next, i agree, dan kemudian tunggu sehingga habis 100% installation yang lama (bergantung kepada saiz software).

Untuk Mac, habis je korang download apa-apa app/software, terus drag n drop ke dalam folder “Apps” dan terus korang boleh guna apa yang korang download tadi. Sejak Khai guna, ini antara satu sebab kenapa Khai tak rasa nak patah balik menggunakan Windows. Pengguna Windows jangan marah plak sebab ni Khai punya pengalaman yang dirasai sendiri.

By the way, kalau korang tak mempunyai Apple Mac, korang boleh lihat Mac App Store ni melalui website mereka.

Ok cukup sampai di sini sahaja entri kali ni. Nak berenang dalam-dalam kejap untuk download mana-mana apps yang menarik! Dan entri ini cukup memberitahu semua kenapa Khai terpaksa melupakan jasa-jasa Windows selama ini kerana dah jumpa pengganti yang lebih mampu meningkatkan produktiviti dan kretiviti diri ini. Apa kata korang?

Pssttt: Untuk Windows juga dah ada dan dinamakan Allmyapps. Tapi bukan dari Windows yang hanya akan mengeluarkan Apps Store mereka selepas Windows 8 dilancarkan kelak)

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 6:07 am 7 January '11 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,582 views
Dalam kategori: Apple | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

56 Comments »

Comment by syafieq
2011-01-07 06:28:46

budakmasih blaja….sesuai ke nak pkai mac???
seriously….smart sungguhhh…
senang nak install ape2….. πŸ™‚

..
Comment by Khai
2011-01-07 06:35:19

Sangat sesuai. Ikut bajet masing-masing sebenarnya sebab harga Mac sedikit mahal untuk student. Siapa anak orang kaya tu, suruh la daddy belikan. Hehe..

..
 
 
Comment by EiNS
2011-01-07 06:50:43

“once u go crack, u never go back”

Soon, smua software atau “apps” untuk Mac kena download melalui apps store…software2 yang hendak disubmit pula mestilah lepas kriteria ketat oleh pihak apple…same as iphone…

satu benda je yg pasti, iaitu piracy makin susah berlaku di mac os x…dan korang kena spend duit yg mahal lak semata-mata nak beli apps tuh…$2.99 tu mampu lg beli tapi kalo ratus2 dollar…??? mampu tgok saja je la wei

unless someone create a jailbreak for mac app store…adanya cydia and some sort of installous…baru sedap nak download apps…hahhaha

app store ntuk windows? btw dah ada dua b4 mac app store kuar lagi…iaitu intel appup store dan allmyapps…nak bca allmyapps aku dah tulis review kat jomphp.com

..
Comment by Khai
2011-01-07 06:58:28

Aku tak rasa piracy akan susah nak berlaku selagi torrent wujud. Mac App Store takkan effect pada piracy. Cuma aku perasan strategi Apple keluarkan Mac App Store ni sebab nak mendominasi software Mac yang diorang buat. Sama yang berlaku pada iPhone di mana mana-mana apps yang lebih kurang atau lebih hebat dari apps yang mereka keluarkan, akan ditendang bulat-bulat dari store. Ini dari apa yang aku baca dari sebuah website baru-baru ini.

Oh dah ada keluar dulu ke store untuk Windows? Seyes tak perasan. Nanti aku baca kat jomphp.

..
 
 
Comment by aizuddin
2011-01-07 07:28:28

aku masih tertanya-tanya kenapa windows tak buat jugak style drag terus boleh guna..kan senang sikit nak pakai 😎

..
 
Comment by Borhan
2011-01-07 07:29:07

cet.. linux dah ade lama dah.. selamanya free!

..
Comment by Khai
2011-01-07 08:53:20

Yeah, good for you. πŸ™‚

..
 
 
Comment by syahrilhafiz
2011-01-07 08:15:15

angry bird akan datang ada gak kat linux..
yahoo!!!

..
 
Comment by mkck kantin
2011-01-07 09:17:51

aku tingin dow…
tp duit mau korek kt ne? =(

..
 
Comment by kyle
2011-01-07 10:34:52

huhu, nak order online ipad!!! πŸ™‚

..
 
Comment by minmasri
2011-01-07 11:09:39

Peh, cayalah..kalu bab2 advertising mmg Apple #1 πŸ™‚

..
 
Comment by fendidahada
2011-01-07 11:18:41

bila nak rasa guna apple ni..makan apple selalu la…takpe..tanam semangat nak miliki satu…so kena usaha sungguh2 ni.. πŸ™‚

..
 
Comment by Ali ridha
2011-01-07 11:34:07

perisian apple ni kualiti
lebih sikit dari windows.
pernah sekejap guna Mac os x.
warna skrin sesuai buat
kerja grafik. πŸ™‚

kepada netbook.aku jual la :p

..
 
Comment by Izzat Aziz
2011-01-07 12:32:11

Kawan aku ada cakap ‘once you use mac, you never go back to windows” tapi aku masih dapat pasang niat je nak guna mac.

Btw ada satu kawan aku ni, dia guna macbook pro, tapi tak leh nak connect internet kat rumah dia, guna streamyx rasanya.. bila connect internet guna macbook je satu rumah tak kan dapat internet (wifi) termasuk macbook tu.. macam blackout dah jadi.. tahu tak kenapa?

..
 
Comment by Shibli
2011-01-07 12:49:52

nice entry bro.. laju nye ko.. aku pun tak sempat nak usha2 lagi mac app store ni.. don’t worry skit hari lagi akan muncul gak pirated apps untuk apps2 yg berbayar dlm tu… πŸ˜‰

..
 
Comment by RyuTsubasa
2011-01-07 17:52:22

Salam Khai,
Semalamkan 6 hb Januari, hamba pun pergilah laman sesawang dia tapi masih lagi coming soon dan baru perasan yang waktu kita ngan AS sehari lambat. kui kui kui! πŸ™‚
buat penat jer menunggu baru hari ni dapat update! πŸ™‚

..
 
Comment by karim
2011-01-07 17:58:24

ade jalbreak x untuk mac? kalaula ade cydia mcm iphone.. perghhhhhhhhhhhh.. tapi nak beli tu yg malas tu..

apple ni terkenal dgn kedekut.. apps berbayar.. kalau yg free mesti lite version xpun trial je.. huhu

..
 
Comment by mie
2011-01-07 18:26:19

mac lebih awesome ..

..
 
Comment by Akmal
2011-01-07 19:22:21

Say…What??? Windows 8? urgh no need to upgrade to windows 7 yet then HAHA

malangnya Bluetooth berjaya memenangi hati aku hahaha so drop from 3k budget to 1.5k lama lagi la mac oi haha

..
 
Comment by amane
2011-01-07 19:33:46

Aku dah beralih kepada Macbook pro..baru ambil sebiji bulan 12.2010. Antara azam aku yg tercapai..thanks kongsi info. Perbanyakkan lagi tip guna mac os..Nak tanya ni..ade ke forum yg bincang pasal mac dari Malaysia ? Kalau ada bagi link ye..sekali lagi thanks for info.. πŸ™‚

..
Comment by Khai
2011-01-07 22:00:52

Tahniah. Erm, susah nak jumpa forum2 yang bercerita pasal Mac di Malaysia. So we all memang ada wujudkan satu group khas di Facebook. Sekarang perbincangan dan perkongsian ilmu antara kami. InsyaAllah, sedikit masa lagi Oh! Media akan keluarkan website yang bercerita segalanya mengenai Apple.

..
 
 
Comment by mie
2011-01-07 19:47:38

kalau nk download apps crack mac os x try dekat http://katz.cd .. sini bkan setakat mac .. windows .. porn (haha) , movie dll

..
 
Comment by ariff
2011-01-07 20:57:05

dah download app angry birds for mac. main skrin besar baru puas hati.

..
Comment by Khai
2011-01-07 22:01:30

Wah! Aku still berkira-kira nak rembat ke tidak. Puas hati tak perabis 5usd tu? hehe..

..
 
 
Comment by mie
2011-01-07 21:37:07

pulun angry birds dkat ipad pun masyuk

..
 
Comment by mamat
2011-01-07 21:58:12

:choler: aku nk dowlode nape xleh :choler: marah marah!!!

..
 
Comment by RyuTsubasa
2011-01-07 23:42:33

App Store dalam Mac mostly tak ada best kecuali Guidance dengan VirusBarrier Express. bulan depan nanti mesti ada lagi best! Khai so far download ape?

..
Comment by Khai
2011-01-08 12:19:04

Antara yang menarik dah Khai download seperti VirusBarrier, Guidance, Caffeine, TextWrangler (developer tool), Tilen, Citrix Reveiver, Mobiscope, DropCopy, Remind Me Later, Twitter (new twittie for Mac), Stufflt Expander dan beberapa game buat penghilang bosan. Hehe..

..
 
 
Comment by mosyar
2011-01-08 13:03:25

hohohoho…best ke game tu eh? luaran iklan nmpk mcm best.

..
 
Comment by niza
2011-01-08 17:51:38

nk tnya…secure ke kita bg billing address kita time register tu??

..
 
Comment by niza
2011-01-08 17:52:33

nk tnya…secure ke kita bg billing address kita time register tu?

..
Comment by Khai
2011-01-11 09:38:37

Secure. Jangan risau πŸ™‚

..
 
 
Comment by samanosuke_04
2011-01-08 18:48:05

hehe.. nampaknye khai daaa jadi pengguna apple skang.. kesian windows.. huhuhuhu

..
Comment by Khai
2011-01-11 09:37:58

Still guna kedua-duanya.. Hehe. Mac untuk kerja dan Windows untuk surfing before tidur..

..
 
 
Comment by mie
2011-01-09 03:12:29

dlu ada perbincangn dkt mac.com.my . skrg dah xde..

..
 
Comment by irruhila
2011-01-09 03:43:04

salam…

mcm mne os window 7 nk tkar mcm os mac

dgn gune kn 1 software ?

..
Comment by Khai
2011-01-11 09:36:43

Itu namanya “Hackintosh”. Tapi byk masalah yang akan berlaku kelak. Better kumpul duit dan belilah macbook terus.

..
 
 
Comment by takenaga
2011-01-09 12:29:54

bile dah klua cydia, installous untuk mac, buat la review yee. muahahaha. :p

..
 
Comment by faezah
2011-01-09 12:51:38

khai..i ni teacher..so agaknya type apple macbook pro ssuai tak saya nak pakai?plz bagi pandangan sket?tengah fening gak ni nak ambik ke tak..bajet memang dah ader dah nih. πŸ˜‰

..
Comment by Khai
2011-01-11 09:35:35

Sesuai sahaja. Tapi mungkin akan mengambil masa untuk menguasai OSX tu nanti. Tapi benda dah ada depan mata. Takde masalah punya. hehe..

..
 
 
Comment by niza
2011-01-09 16:28:58

irruhila..ari tu sblm mac..sy guna snow transformation pack..jadik gak..tp kita pnya lappy jd slow time startup and shutdown

..
 
Comment by wazy
2011-01-09 23:31:07

satu hari nanti nak guna juga mac book sebab tertarik dengan beberapa aplikasi mac

..
 
Comment by panglima hitam
2011-01-10 14:34:06

good info… buat hati tertarik nak pakai mac

..
 
Comment by mknace
2011-01-11 14:39:22

πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ terbaeekkk!!!!

..
 
Comment by NAZRI aka MOJI
2011-01-12 00:48:12

dr 2007 pakai MBPro…
TAK PERNAH LAGI PAKAI ORIGINAL APPS…
semua pun crack atau pun dptkn SN jer…hahaha..
btw,nice review..
pendapat sya lar…
Apple PALING SENANG NAK PAKAI….
org yg tak reti pakai komputer akan lebih pandai pakai komputer selepas menguasai MAC OS X..
Windows & open source yg lain (linux dll) adalah untuk mereka yg lebih pakar & susah+serabut nak pakai..
but,for people yg dah biasa pakai komputer windows HANYA UNTUK KEGUNAAN harian yg biasa akan TERASA SUSAH nak pakai MAC OS X…
tapi mereka yg pandai godek2 komputer/dunia siber akan lebih mudah sedikit…

..
 
Comment by stra
2011-01-13 06:51:58

android dah ada dulu kut konsep app store..android market

..
 
Comment by mie
2011-02-02 08:03:26

sebelum ada macbook pro, buah hati pengarang jantung gw ibook g4 .. chenta pada apple sama chenta pandangan 1st tgk lisa surihani.. haha.. dengan vmware or Parallels bleh smbungkn apple dengan sumber terbuka.. tp xyah la smbungkn windows.

..
 
Comment by nabel
2011-02-26 20:40:04

ehem, memang seronok betul guna mac sekarang ni kan. Nabel pun insyaAllah dalam beberapa hari lagi akan guna Macbook. Pasal khai la ni guna? haha,

jap, yang view pic tu khai guna apa dia? Lightbox jugak ke ? -.-‘ cantik pulak yang khai punya. ngee πŸ™‚

..
 
Comment by faeez
2011-08-08 01:15:42

wa dah pakai MBP 13 i5.. hahaa.. tp kn best kalo app store boleh jailbreak! adoii.. wa ni student lagi.. kalo nk beli2 pakai visa sume tu mmg x lah.. hehehe.. ade gak install windows pakai bootcamp.. buat nk main game je.. hehe.. tp ade prob la bile nk main.. sbb MBP ni pakai intel HD graphic.. ade game yg x support.. main COD black ops pon dah sangkut2.. damnn!! tp nk buat kerja cam adobe primier,illustrator dan kerja yg mengunakn graphic wa mmg respect la dengan MBP ni.. hahaha.. pliss kalo leh crack game bagitahu.. hahahha

..
Comment by Khai
2011-08-09 01:52:06

MBP bukan untuk game, tapi untuk kerja kan? Hehe.. Tapi kalau nak beli apa-apa app dari App Store, try Google or Torrent. Banyak je kat luar sana tu yang crack punya. hehe.

..
 
 
Comment by Faris
2011-12-11 11:17:42

Huh! Jelesnya…sungguh mudah guna Macbook Pro ni kan, kiranya short cut dan jimat masa takle macam guna windows. Kalo la aku dah beli Macbook Pro ni untuk kerja lagipun boleh bawa ke mana jua dan bateri pun bertahan sehingga 7 jam. Nampaknya laptop Windows lama dijadikan sebagai Lappy Of Entertainment. Kalo dah rasa Mac sekali masa aku try kat mana-mana Apple Reseller, sekali tengok windows je nampak macam dah juah banyak ketinggalan 10 tahun ke belakang…

..
 
Comment by yanachika
2012-03-27 08:03:05

hi nak tanya lah saya br bli macbook pro….kenapa saya x boleh install pirate nyer software cth;photoshop….bila dah install tetiba kata serial number x sah…aduh tolon cmne nih.

..
 
Comment by khai..
2012-07-08 17:23:25

aku juga..pecinta produk apple… πŸ˜‰

..
 
Comment by khai..
2012-07-08 17:32:13

salam…cik khai..saya nak tanya..macam mana…kite nak copy paste..gambar dan files..dari macbook ke ipad 2…. terima kasih..

..
Comment by Khai
2012-09-01 19:17:47

Salam. Boleh transfer guna Dropbox (install di ipad dan di Macbook). Atau gunakan iPhoto untuk wireless transfer terus ke iPad (untuk gambar)

..
 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?