Archive for 'Gadget'

(Menarik di Nokia N8) Nokia N8 (N8-00) Symbian^3 Review

Salam guys. Oleh kerana hari ini adalah hari terakhir untuk Khai menulis review mengenai Nokia N8 seperti yang diarahkan oleh pihak Maxis, maknanya ini juga adalah entri yang terakhir untuk review Nokia N8 ini berlangsung di Justkhai ini. Dalam entri ini, Khai akan rangkumkan semua perkara yang Khai tak ceritakan dalam entri sebelum ini.

1. Ovi Navigation/Maps/GPS

Benda ni paling penting dalam dalam setiap smartphone kerana zaman sekarang, dah takde siapa nak sesat lagi untuk pergi ke mana-mana. Khai sendiri kalau ada member call tanya “eh Khai, camne nak pergi sana ye? Masuk kanan, kiri then lepas tu?”. Khai pun memberikan jawapan mudah iaitu “bro, phone ko kan ada GPS? lol”.

Untuk semua smartphones terkini keluaran Nokia, semuanya sudah dilengkapi dengan GPS dan Maps. Memang korang tak perlu susah payah nak install Garmin GPS (berbayar) lagi. Korang beli smartphones Nokia je, dah tersiap sedia Ovi Maps yang percuma! Berikut adalah antaramuka Ovi Maps yang diperlihatkan.


Lagi gambar.. (more…)

Posted on 12 November '10 by , under Gadget, Review. 51 Comments.

Review: BlackBerry Torch 9800 dari Celcom

Sekarang semua orang sibuk bercakap pasal BlackBerry® Torch™ 9800. Maklumlah benda baru keluar semua orang sibuk bercakap kan? Sama macam iPhone 4 baru-baru keluar hari tu (sekarang semua dah senyap).

Selepas kehangatan iPhone 4 mula reda, dalam diam-diam pihak Research In Motion (RIM) telah mengeluarkan BlackBerry Torch ini dan sekaligus memadam terus kata-kata peminat Blackberry kononnya untuk membeli iPhone 4 sebelum ini. Aku tak pernah guna BlackBerry tapi akak-akak aku memang hantu BlackBerry dan memang aku selalu try BlackBerry diorang. iPhone semua ni macam sampah je bagi diorang. Kenapa agaknya ya? Kerana setiap orang mempunyai minat yang berlainan. Kalau minat semua orang sama, jangan tanya kenapa korang nampak seorang perempuan berjalan dengan 10 orang kekasih. Fuh! Tak rela dowh! Tak pun semua orang pakai baju warna merah sampai berdarah mata korang nengok.

Dalam banyak-banyak jenis Blackberry, BlackBerry® Torch™ 9800 dengan the new BlackBerry 6 OS, ada sedikit membuatkan aku sedikit teruja. Sebab aku memang peminat touchscreen phone. Dah tak musim la button ada keypad-keypad ni. Membazir ruang skrin je. Elok-elok dapat layan video dengan screen besar, dah terpaksa jadi kecik sebab keypad makan ruang yang besar. BB Torch memang ada keypad kan, tapi sebab dia boleh slide, so skrin dia agak besar dari kebiasaannya. Touch screen paling penting sebab memudahkan. Kekurangan pada Blackberry yang pernah aku guna sebelum ni, skrin dia yang kecil. So bila surf apa-apa website, rasa tak puas betul selain leceh gila nak gerak dari satu ke satu link yang lain.

Korang tak pernah tertanya-tanya ke kenapa golongan artis seperti Intan Ladyana, Awal Ashari, Scha Alyahya, Lisa Surihani, Lady Gaga serta ramai lagi dan golongan super-berjaya (CEO, Managing Director whatsoever) untuk kompeni besar semuanya guna BlackBerry? Ini kerana BlackBerry ni memang phone yang berada di dalam kelas’nya sendiri. Orang yang pakai BlackBerry ni, kebanyakkan orang yang business minded dan berduit. Korang pakai BlackBerry, sure kawan-kawan korang akan cakap “Waaaa! Blackberry siot”. Kahkah! Padahal tak tahu ada yang kumpul duit berbulan nak beli BlackBerry sebijik. Hehe. (more…)

Posted on 26 October '10 by , under Gadget, Review. 37 Comments.

Ada Apa Dengan Nokia C3

nokia-c3-

Sempena dengan pelancaran Nokia N8 di Malaysia baru-baru ini, Nokia Malaysia & Celcom telah memberi kepercayaan pada Khai untuk mencuba satu dari produk baru yang dibawa masuk oleh mereka, iaitu Nokia C3. Telefon pintar ini dikeluarkan lebih kepada user yang lebih gemarkan melayari internet, Facebook & Twitter secara online melalui handphone dan akan terjual dengan harga yang amat berpatutan (tidak lebih dari RM550).

Beberapa hari Khai cuba Nokia C3 ni, not bad at all. Dan untuk meringkaskan entri ini, Khai akan terus memberikan review super-adil (unbiased) untuk korang semua. Kalau nak phone ni dengan harga RM99, baca hingga hujung artikel okeh. (more…)

Posted on 13 October '10 by , under Gadget. 68 Comments.

Aku dan hari ini – Part 1

Hari ini seperti kebiasaannya sejak 2 tahun yang lalu, aku tidur selepas waktu subuh. Di kala matahari mengintai-ngintai dari bawah tanah. Cuma dalam tempoh masa 100 hari sebelum ini, aku akan tidur selepas pukul 7 pagi. Di mana selepas aku kejutkan si dia suruh bangun pergi kerja. Jangan malas-malas. Hehe.

Pukul 10 macam tu aku bangun dan online kejap nengok apa yang menarik (time-time ni terhasil’nya web “oh oh” yang korang rajin leparking tu. Bila nengok jam macam dah terlambat, bingkas aku bangun pergi mandi. Aku kalau mandi je mau makan masa 20 minit. Tak caya tanya la member-member aku. Syok oo mandi shower lama-lama kan. Nasib rumah aku takde kolam renang. Kalau tak mau 20 jam baru siap mandi. Haha!

Then terus gerak ke Plaza Lowyat dengan penuh malas’nya. Aku memang rasa nak lompat-lompat bila dah sampai Lowyat tu. Dengan event CSL yang super-meriahnya lagi (Gambar kat atas tu). Tapi perjalanan nak sampai sana tu, masyaAllah! Tuhan saja yang tahu. Sampai sana, aku terus ke HP tingkat paling atas sebab Sabtu lepas aku hantar Merlot Jr tu pergi repair. Problem’nya sikit je dekat button A keyboard tu. Button A tu korang tak payah tekan dah, sentuh sikit je dah keluar. Kiranya terlalu sensitive sangat sampai kerap jadi typo (double A’s). Aku hantar HP kat Lowyat. Then HP Lowyat hantar ke HQ kat Damansara sana tu. Diorang janji dalam masa 2 minggu tapi baru 6 hari dah setel. Terima kasih daun keladi. Kalau nak cepat, kita pergi sendiri ke HQ tu dalam 2 jam dah siap.

Dah sampai Lowyat, tak best la kalau pergi terus balik kan. Aku pun usya-usya game PS3 kot-kot ada yang baru. Tapi malangnya semua yang lama. Nak beli PlayStation Move, boleh habis stok pulak kan. Suruh tunggu lagi 2 minggu. Kalau korang dah ada PS3, dalam RM400 macam tu korang dah boleh layan PSMove. Tapi harga PS3 dah murah la sekarang. Time aku beli dulu, RM1299 untuk 120GB. Cuba nengok gambar kat bawah ni dah berapa sekarang? Harga sama tapi kapasiti dia jauh lebih besar. Berganda! Ciskek! (more…)

Posted on 8 October '10 by , under Gadget, Hidup Khai. 37 Comments.

Sampai juga akhirnya iPhone 4 kat Malaysia

Petang tadi dapat invitation dari Maxis melalui email dan sms mengenai jemputan untuk datang ke majlis pelancaran iPhone 4 hujung minggu ni. Finally sampai juga iPhone 4 ke Malaysia. Since Khai bukan peminat Apple Brand dan tak berapa nak follow semangat fanboyism ni, tapi tetap ada rasa minat nak tahu mengenai perkembangan semasa gadget dan teknologi.


So 23 hingga 25 September ni, akan berlansunglah pelancaran iPhone 4 oleh Maxis di The Gardens, Mid Valley. Mungkin Khai akan pergi kot pada 25 haribulan belah petang. Pergi dengan beberapa blogger yang lain, insyaAllah. (more…)

Posted on 22 September '10 by , under Gadget. 47 Comments.

Baru Beli iPod Shuffle dari 1TradeZone.My

Untuk pembaca setia Oh! Tidak yang tak pernah terlepas walau satu entri pun kat sana, perkara ni mungkin bukan baru untuk korang sebab dah pernah krew Oh! Tidak menulis tentang ini. Dan dari artikel tersebut, ramai yang cakap baru tahu dan ada yang cakap kan bagus kalau dari dulu tahu pasal website jual beli buatan Malaysia ni. Baguslah kalau ramai yang dah tahu sebab tu yang kita cuba nak lakukan.

Before, Khai pun tak pernah tahu yang web jual beli MUDAH tu adalah website buatan Singapura. So bila wujud sebuah website tempatan yang diberi nama 1Tradezone.my ni, so rasa terpanggil untuk berkongsi dan menyokong tu memang ada. Lagi ramai yang buat jual beli, lagi meriah kan? Takde masalah sebenarnya untuk kita pilih mana website yang sesuai untuk kita jual barangan terpakai atau baru yang kita ada mahupun menjadi pembeli, tapi pilihlah yang lebih memihak kepada kita dan yang ternyata lebih memudahkan dan menarik untuk diguna-pakai.

Semalam, masa bosan-bosan Khai pun search apa-apa gadget menarik untuk dibeli. So 1Tradezone sekali lagi menjadi tumpuan. So apa gadget menarik yang Khai jumpa? (more…)

Posted on 24 August '10 by , under Gadget. 28 Comments.

P1 W1MAX-Inside 4G Laptops Review – Part 1

Baru balik dari Packet One, Jalan Templer. Well, got this from P1 W1MAX tadi (mana satu notebook nak pakai ni? huhu). Thanks Miss Cynthia! Comelnya ko sampai terkurang pahala puasa aku sebab “tersalam”. Huhu!! Anyway, Dell Inspiron Mini. Ada apa dengan netbook ni? WiMax-Inside 4G Laptops. Maksudnya dah siap build-in dengan WiMax 4G kat dalam. So korang on je netbook ni, terus dapat online dah. Who needs WiFi? Haha.Terbaik bukan?

Lagi gambar.. (more…)

Posted on 20 August '10 by , under Gadget, Review. 46 Comments.

Ada Apa Dengan HP Mini 210 Netbook?

Sambungan dari artikel “Saya Memerlukan Sebuah Netbook” yang Khai post semalam, petang tadi, Khai ke Plaza Lowyat untuk beli HP Mini 210 ni. Disebabkan research semua dah cukup lengkap dari rumah, so sampai Lowyat, Khai terus tuju je la untuk “ambik” satu dan tempat utama kalau Khai nak cari lappy adalah kedai Hewlett Packard (HP), tingkat paling atas kat Lowyat tu. Tempat yang sama Khai beli HP Probook (Miss Merlot), HP Printer, HP Mouse, HP headphone dan yang terbaru ni HP Mini (netbook). Kalau nak beli barang yang diyakini, carilah dealer yang rasmi dan sah ye? Kenapa perlu beli kat kedai-kedai bersepah kat Lowyat tu?

Ok dipendekkan cerita, berikut adalah key features untuk HP Mini 210 yang Khai beli ni.. (more…)

Posted on 17 August '10 by , under Gadget. 57 Comments.

Saya Memerlukan Sebuah Netbook!

Memandangkan skop kerja Khai dah makin meluas dari sebelum ni, dalam sehari dua ni, maybe Khai akan angkat satu netbook baru kot untuk tujuan khas blogging dan email. Netbook ye bukan Notebook so tentu-tentulah netbook yang comel tu. Hehe. Since Miss Merlot ni Khai dah kasi heavy duty kat dia, rasanya untuk mendapatkan mood dan feeling ber’blogging balik macam dulu, perlukan satu device yang lebih ringan dan selesa di bawa ke mana-mana terutama untuk menulis di atas katil. Habis menulis, terus boleh tolak ke tepi dengan satu tangan tak pun dijadikan bantal terus. Hehe.

Khai rasa lepas ni kalau lepak McD atau Old Town, memang netbook akan sentiasa Khai bawa sebab dia tak leceh. So bila idea tu datang, boleh terus blogging dengan bebas. Bukan tak boleh nak blogging guna Miss Satio, tapi kalau nak masukkan content yang berjala-jela dan bermaklumat ni, kena ada keyboard untuk menaip kerana idea tu datang selaju taipan jari di atas keyboard. Kalau tekan keypad, rasanya idea dah ke Perlis, jari baru nak sampai Penang. Hehe. Got it? Kalau nak bawak Miss Merlot (HP Probook) ke mana-mana, agak leceh since Khai pun malas nak letak dalam beg semua. Kalau netbook ni, anggap je la macam bawak buku nota. Kepit kat pinggang sudah.

So, netbook apa yang nak Khai grab nanti ni? (more…)

Posted on 16 August '10 by , under Blog, Gadget, Hidup Khai. 47 Comments.

Ada Apa Dengan Sony Ericsson Satio

Peringatan awal kepada pembenci Justkhai di luar sana yang selama ini tak habis-habis memberi fitnah kata Khai nak berlagak la, apa la dengan gadget-gadget baru dia, lantak korang la. Pesanan untuk kamu, syuh syuh. Pergi main jauh-jauh kerana artikel ni sekadar akan menceritakan mengenai gadget baru yang baru dibeli. Berkongsi dengan mereka yang berminat untuk mendapatkannya. Benda baik kita kongsi la kan? Kepada yang nak baca, teruskan pembacaan kerana insyaAllah perkongsian ini memberi sedikit pengetahuan berguna untuk kita bersama.

Guys, meet my very new girlfriend, Miss Satio.


Motif utama kewujudan entri ini dibuat adalah untuk peringatan Khai sendiri mengenai apa yang pernah Khai beli. Dan kerana itu apa sahaja akan tertulis di Justkhai mahupun Oh! Khai dan kedua-dua blog ini tidak pernah memaksa sesiapa pun untuk membaca. Kalau suka baca boleh teruskan dan jika tidak, anda tahu apa yang perlu dilakukan.

Actually Satio ni Khai beli 2 June 2010 lepas dan terus diberikan nama Miss Satio. Macam nama awek jepun lak kan? Hehe. Warna yang dipilih, semata-mata kerana ingin sama dengan warna Miss Merlot dan Miss Merlot Junior iaitu warna merah hati atau maroon (merlot). Satio dipilih selepas menitik-beratkan enam jenis keperluan utama untuk diri Khai iaitu; (more…)

Posted on 3 June '10 by , under Gadget, Review. 130 Comments.