How to Use: Google Reader

Page ini telah menerima kunjungan sebanyak 793 views

google-reader
* klik untuk skala sebenar.

Khai mengerti, dalam kehebatan kita semua mengguna pakai Google Reader, masih ramai yang ketinggalan (maaf ye). Masih ramai yang tidak tahu apa gunanya RSS Feed di dalam sesebuah blog. Tahukah korang yang RSS Feed ni sangat-sangat membantu korang untuk mengetahui akan adanya update di sesebuah blog. So korang tak perlu buang masa datang ke sesebuah blog tu hari-hari tapi hampa kerana tiadanya update. Lain lah kalau korang nak nengok balik komen-komen korang tu dibalas atau korang nak join discussion mengikut komen di dalam sesebuah entri tu.

So Khai jelaskan lah secara ringkas bagaimana ingin menggunakan RSS Feed.

Kalau ditanya Khai, apa platform paling sesuai untuk mengguna pakai Rss Feed, pastinya Khai akan jawab, Google Reader. Yup! Google pastinya terbaik dari apa jenis feed readers lain pun atas muka bumi ni.

1. Bagaimana nak access Google Reader?
– Masuk Google.Com, kemudian klik “more” kat atas tu dan pilih “reader”. Rujuk gambar di bawah.

2. Login dan…?
– Kalau dia suruh login, korang login la guna Google Account. Masih ada yang tidak mempunyai Google Account? Hurm, nampaknya korang betul-betul jauh ketinggalan ni. Tidak mengapa, register di Gmail.Com. Selain dapat sebuah email gmail, korang juga secara automatik dah mempunyai satu Google Account yang boleh digunapakai dipelbagai website under Google seperti Youtube, Picasa, Feedburner dan sebagainya. Jika korang dah memiliki Google Account, teruskan ke step 3.

3. Add a Subscription
– Klik button “Add s subcription”, dan letakkan URL blog yang korang inginkan. Contohnya letakkan “justkhai.com” kemudian klik “Add”. Google Reader akan automatik mencari RSS Feed blog tersebut dan ianya akan tersenarai terus dalam list Google Reader korang. Rujuk gambar di bawah.

Maka dengan itu, korang akan dialert sekiranya blog tersebut terdapat entri baru (new update) atau korang boleh gunakan Google Reader untuk membaca mana-mana blog tanpa perlu masuk ke blog tersebut (sekiranya korang malas nak berdiscussion melalui komen)..

Harap tutorial ringkas yang Khai buat ni dapat memperkenalkan Google Reader dan apa kegunaan’nya kepada mereka yang masih ragu-ragu apa fungsi Rss Feed yang ada disemua halaman blog. Sebarang pertanyaan, feel free untuk bertanya. Menjadi tanggungjawab Khai untuk membantu korang yang masih ragu-ragu. Oh ya, Jangan lupa subscribe blog ni yer..

Salamx!!

Subscibe Blog Nih || Subscribe Via Email || Favourite this blog

RSS feed | Trackback URI

19 Comments »

Comment by Faiz
2009-01-13 20:29:40

kalu blogger nak letak code untuk pengunjung setia dia plak macam mane ? :[

..
Comment by Khai
2009-01-13 20:57:26

pardon? x paham ape ko tanye ni

..
Comment by Faiz
2009-01-18 00:13:58

tuh,gambar belah kanan ko…nak taruk,pe code dia?

(Comments wont nest below this level)
Comment by Hairi
2009-11-03 11:15:47

still x paham ape yg faiz tanye ni.. :oups:

 
 
 
 
Comment by ubey
2009-01-14 15:41:58

hoho. google reader ni dh lame diadaptasi dalam blogpsot. sape2 yg gune blogspot mesti perasan widget follow kan? kalau kita follow blog tu, secara automatic kita add blog tu dalam google reader. setakat ni xde lg plugin untuk wordpress.

..
 
Comment by menteil
2009-02-15 20:26:10

huhu.. time tak dapat masuk blog ko aku baca kat google reader jer..
tapi tak sampai separuh pon.. huhu..

..
 
Comment by marzuki
2009-03-02 16:17:05

lambat cara ni khai, aku guna google connect je.

..
 
Comment by sir_aniep
2009-05-05 06:53:45

Hoo kalau tak mau pakai goggle reader leh guna feedreader … aku ada tulis tentang nie di http://mahir-it.pkg-petaling.net/2009/01/21/membaca-dan-mengikuti-berita-1000-buah-web-dengan-mudah/

tapi bestnya google reader ialah bila aku surf dengan iphone atau ipod touch screen dia akan resize detect saiz screen … cool ! 8)

..
 
Comment by gadissenyum
2009-11-14 21:39:57

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooohhhh~
baru ku tau~
hehe….

..
 
Comment by maizatul hana
2010-01-30 09:26:53

hana still xphm la… πŸ™‚

..
 
Comment by eddy
2010-02-13 11:20:34

hahahaha πŸ™‚

..
 
Comment by nazz
2010-06-10 21:03:01

khai leh ajar aku tak camner nak wat feedburner cam blog ko nih yang kat bawah belah kanan tu…statik jer..

..
 
Comment by Nur Fikri
2010-07-18 15:33:06

πŸ™‚ Ok juga ilmu yang ada di blog justkhai ini.Macam-macam ilmu yang boleh didapati.Cayalah macam ini lah yang dikatakan sebagai blogger sejati..hheehhe bodek sikit.. πŸ™‚

..
 
Comment by episodbaru
2010-08-18 21:10:26

wah menariknya
terima kasih sebab share!

i like ~~~ πŸ˜€

..
 
Comment by Shahran
2011-03-27 02:37:53

rasanya dia nak tanya rss chicklet total reader tu..

..
 
Comment by syaffa
2012-01-01 06:00:35

TERBAAEEKKK!!! tapi tak pandai laa.. πŸ‘Ώ

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post