Siapa yang cipta Iklan Raya 2010 TV3 ni?

410 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Ada korang nengok iklan Aidilfitri kat TV3? Diorang ni nak buat iklan 1Malaysia mungkin tapi iklan tersebut nampak bodoh dan macam orang takde agama. Agama islam dihina secara halus depan mata kita sendiri. Iklan tema raya ala 1 malaysia. Siapa yang buat iklan ni? Orang Islam sendiri atau bukan? Mungkin ramai antara korang yang akan cakap orang Melayu kita terlalu sensitif dan kekampungan. Kononnya korang tu orang bandar la ye tak?

Benda melibatkan agama ni kena la sensitif sikit kot. Tak boleh nak pandang remeh temeh lagi. Pandang sekeliling kita, tak nampak apa isu yang tengah hot sekarang? Dan kepada TV3, tolong tarik balik iklan ini!! TV3 sekarang ni “macam dibayar” untuk buat semua ni. Bermula dari Juara Lagu ke cerita-cerita yang ditayangkan (lucah-lucah di bulan Ramadhan), sampailah ke tahap iklan ini.

Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
2.Buku – Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas – Simbol Paganism

Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.


1.Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian

Scene 4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu

Sungguh halus apa yang cuba diselitkan dalam iklan ini. Terpulang pada kita semua. Pada Khai bila pertama kali nengok iklan ni pun, dah nak geleng-geleng kepala. Mula-mula iklan dah hancus. Bila la TV3 nak prihatin sikit pada agama ni ye? Owner orang Islam kot tapi kenapa mesti jadi begini?

Konsep 1 Malaysia tak boleh disamakan dengan konsep 1 Agama. Ada otak pakai la dey!!

Update: Pihak TV3 telah menarik balik iklan ini kerana mengambil kira pendapat penonton yang mahukan iklan tersebut dihentikan tayangannya. Terima kasih TV3 dan Datuk Farid Ridzuan.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 5:20 pm 5 September '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 410 views
Dalam kategori: Religion | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

96 Comments »

Comment by wazy
2010-09-05 17:29:29

Semakin pelik dengan iklan raya ni
dah lari dari tema Aidilfitri
hmm harap pihak tv3 dapat lakukan sesuatu

..
 
Comment by julianick
2010-09-05 17:30:37

waaa…pendedahan yg mantop…thx

..
 
Comment by lee
2010-09-05 17:31:55

apelah tv3 ni

..
 
Comment by acab
2010-09-05 17:31:57

TV3 ni makin hari makin x betul. page dorang kat fb pun dah deactivate.

..
 
Comment by princessanna
2010-09-05 17:44:58

KNAPE PERLU MASUK SANTA?
PELIK2 JE LAH :choler:

..
 
Comment by zaqyah
2010-09-05 17:46:59

astaghfirullah…mmg nmpk terng sgt mnghina agama islm..tp,msih rmai yg kta ni semua xda apa2…knp mereka ckp mcm tu?xda kepekaan agama ke…???

..
 
Comment by rashid
2010-09-05 17:52:44

Sama-samalah kita menentang tentera dajjal ni…dah menular ke stesen media kita…hope ohmedia maintain the truth..

..
 
Comment by adha
2010-09-05 17:52:49

siapa dalang ni..ade kaitan ngan freemason kejadah semua tu..dulu AJL ni iklan plak..jap g kluar drama plak :((

..
 
Comment by azwan
2010-09-05 17:54:48

hairan dengan tv3..mana mufti? mana ulama yang lain..bangkitlah.kat malaysia ni Islam dah teruk dihina. :bloody:

..
 
Comment by aisple_aislesz
2010-09-05 17:57:45

aissh aku mula2 x perasan tpi setelah aku baca post ni , baru aku rase betul jgk tu terutamya yg naik beca merah tu , itu kan mmg gaya santa claus , adoh mak ……. =(

..
 
Comment by ejardkethot
2010-09-05 18:07:51

SOKONG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~
tlg jgn trlalu semangat satu malaysia smpai
minda kita tertindas !!

..
 
Comment by msbmna
2010-09-05 18:08:22

Siapa lagi kalau bukan kerja-kerja si tangan-tangan tersembunyi? :((

..
 
Comment by ...
2010-09-05 18:14:49

taw da..yg pnting iman kita~ :choler:

..
 
Comment by toru
2010-09-05 18:36:40

aku first time tengok terus da cakap biar betul….

ermm…kenapakah mereka susah nk paham..

1 malaysia mgkin boleh kerana kita bangsa malaysia..

tp sampai kiamat pun 1agama xboleh…erm..jgn la disamakan konsep itu..

nabi pernah berpesan kan…agamamu agamamu..agamaku agamaku….

..
 
Comment by payneic
2010-09-05 18:40:38

aulakalimah.blogspot.com/2010/09/kebenaran-di-sebalik-penipuan-dan.html

..
 
Comment by kyo_9
2010-09-05 19:12:44

pergh.. banyak gak makna tersirat tuh..
dahsyat giler pemikiran~
macam2 kontroversi leh buat nih..
ntah2 blog lain pon buat citer tersirat lain..
boleh bikin jauh nih~ πŸ™‚

..
 
Comment by MuJE
2010-09-05 19:15:07

dorang da tarik balik da… da takde kat tv da pon…huhu

..
 
Comment by Shibli
2010-09-05 20:04:45

huhu tv3 ni ada agenda nak rosakkan akidah org islam mungkin… tak gune sungguh :bloody:

..
 
Comment by Sylarius
2010-09-05 20:39:20

Pada pendapat aku. Iklan ni iklan muflis idea. Tak nampak langsung semangat Hari Raya dalam tu. Macam berat ke suasana menjelang Krismas. Diceduk dari iklan Krismas barangkali.

Aku tak fikir pengarah tu berniat memasukkan unsur-unsur merosakkan akidah dalam iklan tu. Takda idea raya atau pengarah raya tu tak memahami erti raya mungkin.

Wallahualam.

P.s: Tak baik bersangka buruk. Bulan puasa ni beb.

..
 
Comment by connie
2010-09-05 20:42:20

perasan je kat fb tgh kecoh2 pasal bende ni.tapi betul ke ape y khai tulis ni?
1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
2.Buku – Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
5…..
mana khai tau?TV3 takde la pulak xplain ape2 kn?

..
 
Comment by aten
2010-09-05 20:49:52

iklan dah kena tarik. baguslah.
tv3 dah mintak maaf.
len kali, view dulu sebelum luluskan.
hurm.

..
 
Comment by ejam
2010-09-05 20:57:21

bila asyik menunjukkan keburukan org lain dgn mencanang2kan tanpa bukti kukuh hanya ikut dan patuh inilah Allah nak tunjukkan bahawa anda TV3 juga tidak lepas dari melakukan kesalahan dan kesilapan, lebih teruk lagi memainkan agama dan sensitiviti bangsa…

semoga sedar diri perbaiki kualiti, jgn dok ikut telunjuk pihak yg betulnya belum tentu…

..
 
Comment by jambol depan
2010-09-05 21:57:25

πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰ pendedahan mantap πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰

..
 
Comment by aizuddin
2010-09-05 22:48:29

nasib baik dah tarik balik..siap masuk berita tadi dia ada cakap pasal ni 😎

..
 
Comment by smackers
2010-09-05 23:06:46

saya setuju dengan semua komen di atas, tetapi terjemahan blog ini terhadap iklan dari tv3 boleh menyebabkan pertelingkahan antara rakyat berbangsa lain. Seems a little bit leaning towards racial hatred no?

this kind of comments / behaviour is quite unnecessary. πŸ™‚

..
 
Comment by neyrashazeyra
2010-09-05 23:44:17

no komen πŸ™‚

..
 
Comment by Faisal Reza
2010-09-05 23:54:47

Yang penting kita bersatu… ada isu2 begini… kita cepat2 bantah

..
 
Comment by ismail
2010-09-06 00:25:05

This is the person in-charge of TV3 commercial and marketing:
http://mymsa.ipnhub.com/mma2010/shereen_ooi.htm

..
 
Comment by shaiful
2010-09-06 01:02:00

mulanya rasa pelik gak sbb tv3 mohon maaf dan menarik balik iklan yang disiarkan.iklan apa?
Cari kat youtube baru faham. Jarang tengok tv3 kecuali astro,psl tu lambat dpt tau.
Banyak cara org kafir ni boleh menyesatkan kita. Tak boleh cara kasar guna cara halus macam hiburan.Hati-hatila!

..
 
Comment by mancai
2010-09-06 05:04:59

patut di beri tindakan siapa pembuatnya ni..

..
 
Comment by Aretikz
2010-09-06 05:26:42

Memang benda ni tak patut la.. mereka sepatutnya sudah tahu iklan ni memang tidak boleh pakai.. mungkin sensitiviti islam dalam hati kurang kot..

..
 
Comment by afendiothman
2010-09-06 05:32:23

thanks la khai sebab ko share video tu..aku xsmpat nak tengok kat tv…anyway iklan tu seyes ade mksud tersembunyi..agak2 sape lah pengarah dia eh…

iklan petronas thun ni cun jugak…ala-ala p ramlee gitu… πŸ™‚

..
 
Comment by Random-Apples
2010-09-06 07:10:41

mule2 tgk xphm sgt iklan nih..lepas bc post ni br phm..huhu

..
 
Comment by iqrame
2010-09-06 08:18:00

itu semua adalah pesanan kepada ahli2 (dajjal) yg faham sahaja…. ada agenda disebalik iklan….. kita tgk cerita2 hollywood, kebanyakan ada pesanan tersembunyi……. anyway berhati2 kepada umat islam sekarang….

..
 
Comment by random
2010-09-06 10:28:58

errr….hanya pertanyaan dari saya yg tak tahu.

sebelum TV3 nak siarkan tu takde tapisan ke???
rasanya akan ada tapisan kut sebelum apa2 iklan boleh kluar tv, ke boleh suka-suka je kluar tv asal orang bayar???

tak kan orang-orang TV3 tak sedar kut benda-benda ni sampai perlu pandangan orang ramai dulu???

kalau sorang skali tengok boleh nampak, tak kan dorang tak nampak masa nak bagi kelulusan untuk keluar tv tu???

kalau ada tapisan tu,mesti ramai je ahli-ahli penapis tu dan tak kan takde yang ISLAM kut dan kalu bab-bab iklan raya aidilfitri yang berkaitan dengan ISLAM ni, tak kan bagi kat bukan ISLAM yang review sebelum boleh siar tu???

saya tak tahu selok belok hal-hal tv ni, hanya sekadar tertanya-tanya…

πŸ™‚

..
 
Comment by hisham
2010-09-06 10:44:56

nih sebabnya 1malaysia tuh… kan 1malaysia tu = 1yahudi yang apco buat tuh… so kita sebenarnya telah dijajah semula dibawah pemerintahan Najib Tun Razak… atau mungkin sejak zaman Tunku lagi… kita sebenarnya x merdeka pon…. =(

..
 
Comment by afiq aiman
2010-09-06 12:13:19

khai blh join venture buat the arrivals…tapi betul la…sekarang ni suma yg berbentuk illuminati menjadi hiburan…tnpa kita sedar sedikit demi sedikit budaya tu diserap masuk dlm jiwa kita

..
 
Comment by jepp
2010-09-06 13:17:40

Teruknyer.. Jelas2 hina Islam. Tulisan jawi terbalik. Ya Allah. Gerammnyer… Ape tindakkan kerajaan kita kali ni? Dimana title Islam?

..
 
Comment by eyl
2010-09-06 13:41:48

terkejut jugak aku tengok, baru je tahu sbb baru balik dari kolej. duk kolej xtgk tv.haha

..
 
Comment by Azleah
2010-09-06 14:29:50

Rasanya video kat blog ni biasa saja. Tak ada yang menghina. Tak tau la ni iklan betul ke tak yang korang kata ada bible etc tu.

..
Comment by Khai
2010-09-06 14:56:11

Benda macam tu, mmg la dia akan buat secara halus. Takkan nak tunjuk terang-terangan pulak kan? Even tulis jawi yg diterbalikkan tu pun ditunjuk x sampai 1 saat.. untuk apa diterbalikkan? dan 1 saat x kasi org perasan? nasib masih ada yang memperhalusi benda-benda macam ni. If tak salah, tv3 takkan tarik balik..

..
 
 
Comment by Hanep
2010-09-06 14:40:24

Cam bangang iklan ni. Jelas2 bodo. Nampak sangat bukan melayu buat ni.

Sape yg tak nampak salah iklan tu mmg taktau nak cakap per laa. bawak2 mengucap.

..
 
Comment by hulalalbadak
2010-09-06 15:00:12

aku dh byk kali ulang video nie, tp msh xjmpe kat mne tulisan jawi terbalik 2.. bleh sape2 bgthu kat mne??? xpuas ati selagi xjmpe nie……

..
Comment by Khai
2010-09-06 15:07:18

Ada, tapi tak sampai 1 saat pun. Di mukasurat sebelum budak tu selak gambar beca..

..
 
 
Comment by TV3 Dah Mcm Berok !!
2010-09-06 15:27:15

huhuhu….aku xder nak komen aper2..yang pasti iklan mcm nie perlu dijawab oleh tV3…atas dasar aper dia buat iklan rayer tahun ni, dah mcm BEROK.. aku pantang klau agama dan bangsa aku dimain2 kan mcm nie… dia ingat rayer yg dismbut oleh umat islam nie, mcm smbut ari krismas kaa…nie org kater BODOH x kena tempat…buat iklan bukan mndatangkan perpaduan, memecahbelahkan lagi perpaduan antara rakyat Malaysia… Bangang…..Bahalol…Bengap…Tolol…. baik aku tgk Berok Mat yeh depan umah aku dari iklan yg ko buat…hahahhahha…. :p

..
 
Comment by arleemz
2010-09-06 15:42:01

judi bola dibolehkan ini kan iklan cam ni…. x kan kerajaan nak ambik tau…. atau wat2 x tau…. (mesti kerajaan suka sbb iklan raya 1 malaysia)…atau pun org yg cipta idea iklan ni nak bodek kerajaan kot? 8)

..
 
Comment by h3r0
2010-09-06 15:46:32

memang rosak laaa…
tak habis2.. semua nk persendakan orang islam..

..
 
Comment by nurulz
2010-09-06 15:51:10

st time tgk iklan ni, hari jumaat lepas. st tgk je, da t’kejut masa beca tu dan tertanya2..”nape iklan ni cam krismas jer?”. tp tak lame pastu iaitu smlm tgk biter iklan ni dah ditarik blk. kita yg tak t’libat dgn iklan ni pn, blh pk bnda tu sume, takkan depa takleh kut. lg satu, pls melodi tv3, mtk terjah sape2 yg b’tggjwb , nk tau gak cmane dpt idea camni, sape punya idea dan p’jelasan. smlm pun dlm biter, just bgtau ditarik blk tp tak bgtau kenapa, iklan mcm mane…nk sorok la tuh!!!!. out of topic…kenapa senario asam garam, si wahid tu takde erk? just azlee ngan lan pet-pet?

..
 
Comment by mami
2010-09-06 16:00:47

at first sight pon tgk dah dpt buat conclusion kot..kenapa dia org tak realize benda ni..hmm tahla..sekarang ni,nak menjatuhkan islam ecara halus je..mn yg kurng ilmunya tak sedarlah akan benda ni semua.pd yang membuat selidik atas setiap perkara tersebut, terima kasihlah atas hebahan yang bernas ini..untuk tatapan umat islam kita..

..
 
Comment by TV3 Dah Mcm Berok !!
2010-09-06 16:11:54

Sebagai rakyat Malaysia, sy nak penjelasan dari TV3… jgn ingat menberhentikan iklan tue dia boleh terlepas dari soalan yg ditanya oleh org ramai….web tv3 dan fb tv3 pon dah reaktif…jgn ingat dengan reaktif semua berkaitan dengan tv3, dia terlepas dari isu iklan ini….sy harap seseorang akan tmpil bagi penjelasan setiap soalan yg telah dibangkitkan…siapa yg buat iklan ini ? siapa punya idea iklan ini? siapa perangcang iklan ini? siapa yg meluluskan iklan ini ? …JAWAB2… :choler:

..
 
Comment by nur hidayah isa
2010-09-06 16:30:46

sampai mcm tu skali…ish3….

..
 
Comment by najihah
2010-09-06 17:27:12

tak patut buat iklan macam ni… :choler:

..
 
Comment by addrick
2010-09-06 20:45:48

yang bt jln cite iklan ni, yg mengarah iklan ni, itu satu hal. tapi
mangkuk mane yg luluskan iklan ni utk on air? πŸ™‚

..
 
Comment by Bros
2010-09-06 22:10:20

1. How do you know that beca page is from the bible?
2. Have you seen the bible before? Is there proof?
3. How do you know the dark night and the caged bird meant back-spacing Islam?
4. The way you comment seems so in-detailed, who are you? One of the producers?

..
 
Comment by Sassy Balak
2010-09-06 22:58:14

yela, org melayu kan mentaliti kelas ke-3. manela nk paham serangan halus2 ni. makhluk halus yelah pakar.
sbb tu la tv x kisah tunjuk ape2 pun.
sbb tu la ade org still berkeras ape yg ade kt tv tu x bawak ape2 masalah.

KAN?

anyway, knape la pakai beca terbang? at least pakai la kereta kude ke, xpun beca yg x terbang pun dh boleh ape. maybe nak selitkan unsur fantasi, tp agak2 la. hal agama memang x boleh dipersendakan seremeh mane pun.

maybe la buku = bible atau malam=islam mundur tu x betul sangat, tapi scene pak cik santau kelaus naik beca tu, tipu la kalo x terlintas ape2 dlm otak.

..
 
Comment by SAMAH
2010-09-06 23:08:10

macam siot je ko ni.
DAH LA AMIK GAMBAR, POINT2 ORANG LEN.
copy paste je kan. pastu xde refer kat penulis dan gambar asal. ish2

..
 
Comment by PutraRocker
2010-09-07 01:48:29

kuruskan badan gemokkan iman der!wooot3 o_O

..
 
Comment by PEREKA CERITA
2010-09-07 02:17:32

wah… thank coz share video iklan ni… iklan ni dah di claim n xleh dipublishkan lg..

..
 
Comment by nuoxs
2010-09-07 02:31:14

aku dah perasan iklan hari jumaat lepas … terkejut beruk tgk mcm iklan yahudi…MasyaAllah….. sedarlah wahai insan yang bergelar islam … buka minda … buka mata luas-luas ….

..
 
Comment by Feymes Aymes
2010-09-07 03:34:28

hum hum, x payah la pergi jauh sgt pasal iluminati freemason tu semua. nanti ade org betah. cukup lah kaitkan unsur2 krismas yg ade dlm iklan ni.
kes die senang je; jgn campur baurkan islam dgn agama lain. siapa yang betul2 x rase ade unsur krismas dlm iklan ni, entahlah.

p/s actually dh ade dh unsur2 campuran dlm amalan beraye kt msia ni, malas nak cakap je, makin org betah pulak.

..
 
Comment by najaah
2010-09-07 09:12:48

saya suka.. saya suka hampir SEMUA komen2 di atas. Ini menunjukkan yang Muslim Malaysia ni masih RAMAI yang prihatin hal-hal atau isu-isu sensitif macam ni. Syukur IKLAN ni dah ditarikbalik.. Tapi kan lagi best kalau TV3 buat kenyataan MAAF TERBUKA baru PUAS HATI!!!. Yang peliknya, FINAS tak terlibat sama ke dengan kelulusan iklan ni. :choler: Iskh3… (TAK INGAT PUNYA PANAS HATI :p hari Jumaat tengok iklan nih) Seb baek puasa.. Dugaan…. Tahniah 8) kepada yang prihatin dan membuat teguran kepada TV3.

..
 
Comment by Anip
2010-09-07 10:15:52

iklan2 di atsa telah ditaik balik..baguslah..heheh

..
 
Comment by aina
2010-09-07 10:19:39

betol ngan ape khai tulis tu.setakat mitak maap n tanpa beri alasan dan sape bertanggungjawab buat iklan ni ape cer.

punye beriya2 buat jejak rasul pasal bani israel n yahudi, aleh2 tv3 pun sama naek terapkan unsur2 tu. agama x sama ngan bangsa.

..
 
Comment by mantia
2010-09-07 11:22:41

memang buta dan bodoh TV3…………..

..
 
Comment by Hadi Rofiee
2010-09-07 12:53:44

Salam perkenalan.

Kali pertama lihat, dah pun terasa ada yg tak kena. Siapa2 yg tak rasa apa2, memang pelik.

Di manakah pantauan oleh pihak b’wajib, semoga mereka mengambil pengajaran. ! 😐

p.s: ulasan saudara sangat terperinci. Saya sukakannya.

..
 
Comment by azim cregs
2010-09-07 13:26:01

org Yahudi takut nk perang dgn Islam sbb Islam sanggup mati shahid.

tu sbb dia guna kaedah lain yg senang nk pengaruh minda Muslim πŸ™‚

Allahu Akram..
Selamat Hari Raya

..
 
Comment by Ruby
2010-09-07 14:23:46

huh ! tak logik iklan ni ! lain kali tv3 kena prihatin dengan segala ciri berkaitan agama kat malaysia ni. 1MALAYSIA bukan 1AGAMA! 😐

..
 
Comment by Hanep
2010-09-07 14:26:03

DEMANDING FOR EXPLAINATION :p

..
 
Comment by gilagilagirl
2010-09-07 17:26:13

mcm bodo jer mcm ejek agame islam jer
sapo yang buat kerje mcm ank hram ni..
klau aku dpt tau sape die aq tembak pkai shutgun :o:

..
 
Comment by gilagilagirl
2010-09-07 17:28:28

relpy for bros:
oi ko cube tengok video tu..
dah terpapang ejek agama islam ko nk mempersoalkan lgi ker bodo:choler:

..
 
Comment by anonymous
2010-09-08 01:36:54

Aku takowt~ =(

..
 
Comment by zaqyah
2010-09-08 18:04:20

Gud job khai… πŸ™‚ teruskan menjaga imej Islam

..
 
Comment by lennon_mccartney
2010-09-08 21:38:25

pape pon..cuba korg tgok ni!!!
obefiend.blogspot.com/2010/09/departure-3-iklan-raya-tv3-2010-sebuah.html 😐

..
 
Comment by Nine
2010-09-09 04:26:27

dah nak macam film Harry Potter + Avatar iklan raya nih πŸ™‚ ..duk rasa bukan org Islam yang buat iklan nih, cuma Malaysian jer..

Kajian yang berguna untuk Umat Islam..nice Khai..

..
 
Comment by asad
2010-09-09 06:46:59

Salam..just pendapat saya lah,semua tu tak dirancang dengan sengaja.Saya percaya takde orang melayu yang akan dengan sengaja memperlekehkan agama sendiri ke tahap komersial.Mungkin kita terlalu fikirkan lebih-lebih,tapi yang pelik pasal beca merah tu macam ada unsur hari krismas plak.
Lagi satu mungkin tv3 nak cuba campurkan elemen moden dengan traditional,saya rasa better dia iklan ala tradtional saja macam iklan petronas..kisah-kisah di kampung untuk dijadikan kisah teladan.

..
 
Comment by teenya
2010-09-09 08:14:29

khai, thanx pasal info ni…akak dh lama tk tengok TV….bila tengok iklan raya dlm blog khai ni, memang akak rasa satu macam…yg ketara sgt, beca dan pakcik tu…nampak ala-ala mcm santa claus bawa kereta rusanya…..mengarut betul lah dia org ni….kalau nk nampak moden sgt, jgnlah sampai mcm ni….mcm yg khai bg tahu…mana boleh campur adukkan fahaman lain dgn agama kita…..lain kali TV3 kena hati-hati….

..
 
Comment by Konspirasi Mengarut
2010-09-09 12:30:44

kenapa cepat percaya teori yang seperti ini. Inilah teori konspirasi yang paling mengarut sekali. ada halaman yang dah counter hujah yang seperti ini

beritasemasa.com/illuminati-freemason-disebalik-iklan-raya-di-malaysia

..
 
Comment by Apik Syah
2010-09-09 23:40:40

yang buruk jadi pedoman ….. harap ia x berulang lagi …

tv3 harus peka pada masa akan datang…

apapun… selamat hari raya saya ucapkan pada semua muslimin dan muslimat… maaf zahir dan batin

..
 
Comment by gcores
2010-09-10 19:34:09

dgar cite, video 2 dh kne banned..xpnah plak tgok iklan ni kat TV..mgkin xsmpat kot..

Khai replied: Cuba baca update entri kat atas tu. Memang dah di tarik balik (bukan di banned).. Sempat la iklan ni bersiaran sehari dua hari tu. Tahniah pada si pentafsir bijak yang bertindak pantas. Kalau iklan tu tak salah, kenapa tv3 perlu tarik balik? Kenapa tak keluarkan statement penjelasan dan menjawab pertikaian sahaja kan? Well.. well…

..
 
Comment by bdk bwh umo
2010-09-11 09:32:03

haha.. adess ku hanye mampu tertawa sbb..
rmi org M’sia yg hanye tau mengambil tnpe berfikir…
nmpk bende lawa/unik/pelik ambek, tp asal usul bende uh x tau..
adess…. xtau arr pengaruh freemason&illuminati nie masok M’sia pon bkn nyer org mason tu yg bwk.. org M’sia gak, sape ku x tau… lg pon kite dh lame ade dlm sistem diorg.. caye x >??
kalau x… makne nyer msh blm bersedia nk kuar dri sistem diorg yg akan membawa kpd new world order dimana pengaruh semua agama ingin dihapuskn.. tgk arr skarang rmi umat manusia yg jauh dri agama diorang =( org Islam x mcm Islam, org Kristian x mcm Kristian, org yahud’ x mcm yahud’ “tahniah” xrase pelik ker >??
haha… kt ats ade org tanye pernah nmpk bible x…
yup ku pernah nmpk,pegang dan bace bible, edisi ke bape ku x tau…tp… ku rase len arr ssh nk ckp.. x seronok bace, bace Al-Quran lg seronok
nie antare perkare yg penting gak,.. kenape mesti kuarkan kate2 yg buruk+kesat >??
xkesah la mcm mane tafsiran yg dikuarkan, nk tau mksd iklan nie tanye org yg wat iklan nie… yg paling penting kite xleh sllu sngt bersangke B***K, x elok
,,.. persoalannyer skarang dh sedia atau belum… tu jer….. nk tls pnjang2 pon nnti ade org kate ku tnjk pandai,, nk tls panjang2 pon xdpt sbb masalah ruang…
sempena Hari Raya Aidilfitri nie pulang ke asal usul kite,, TOLONG,, PLEASE la kite same2 dekatkn diri kite kpd Allah SWT yg Maha Berkuasa, Maha Pengampun lagi Maha Pengasih & Maha Penyayang.kembali d’ktkn diri kpd Allah lg pntg drpd pikirkn psal iklan,ade kesan ker iklan itu kat kamu >??…
sebok nk hujah2 psl iklan nie, tp kalau ibadat xde,.. baik x yah berhujah… xrase pelik ker >?? knpe org2 bsr mcm ulama2 berdiam diri dgn hal2 mcm nie >??,diorng msti arr lg berilmu dri kite, tp knpe diorg diam.. sbb diorng tau ade perkare yg lbh penting dr fikirkan hal remeh,(yup hal remeh).
camnie arr konklusinyer… bile diri kite dah dkt dgn Allah, Allah akan tlg kite, sntiase dkt gan kite, sentiasa jage kite, sentiasa teman kite InsyaAllah. kedian hal2 mcm nie dpt di tangkis gan sng..caye la.. ku percaya sbb ku sentiasa diberi peluang…

P/S : sape nk flame sile2

..
 
Comment by banzai
2010-09-11 20:18:13

tak heran lh, our PM sendiri agent Freemason/Illuminati dan byk Menteri dan Artist lain yang seangkatan. Kan telah dikatakan dlm Quran yg Syaitan akan menyesatkan umat manusia hingga hari Kiamat. Mereka usahakan sejak dari Nabi Adam hingga sekarang, Slowly but surely. Hati hati wahai umat manusia semua.

..
Comment by Khai
2010-09-12 14:59:32

Salam. Ada bukti ke untuk kata PM kita macam tu?

..
 
 
Comment by verdrules
2010-09-12 00:34:55

Syukur ke hadrat ilahi krn msh ada insan yg dpt menilai yg tersurat & tersirat dlm iklan tu…
Next time tv3 kena lebih prihatin dgn isue yg ada kaitan ngan agama beb….

..
 
Comment by Wali9
2010-09-13 00:58:03

1 malaysia!!! 1malaysia!!! 1malaysia!!! :o:

..
 
Comment by sarah
2010-09-13 17:16:04

*Kalo kat melaka bersepah beca warna merah tak jadi isu pun?

*Buku bergambar = Bible?Kalo buku teks sekolah rendah?

*Bunga teratai,tak nampak patung buddha pun?

*Kejap lagi malam,Islam mundur?

*Pakcik pakai songkok putih=POPE?Nik Aziz pakai serban putih=POPE jugak la?Orang tua semua rambut putih takde
yang rambut blonde

..
 
Comment by sarah
2010-09-13 17:19:41

*kalo orang naik beca kat Melaka warna merah masuk kristian la?

..
 
Comment by shita
2010-09-14 11:54:20

sbnrnya ada lg unsur2 dan maksud tersirat lain. contohnya:
– awan yg menyalib di setiap menara masjid (durasi 0:27)
– 6 bucu cahaya (sekiranya digabung akan membentuk bintang 6 bucu)
– bunga teratai (upacara hindu)
– pulau pinang : tempat bertapak illuminati
– teluk intan: illuminati lode kat sini
– menara KL: Malaysian Illuminati punya capital
– extra budak melayu: murtad berkembang
– beca berhenti depan kondo: masuk kristian adalah kool, urban, modern dan sbgnya

so xkan lah byk sgt kebetulan…betul tak khai??
x payah la korang nak menegakkan benang yang basah…nnt x pasal2 korang yang ikut naik beca merah tu..hikhikhik

..
Comment by Khai
2010-09-15 01:37:54

Betul betul.. need to agree with that.. Thanks for sharing.

..
 
 
Comment by pakcik bin pakchat
2010-09-14 20:23:36

Kenape tulisan Jawi di terbalikkan ? korang ade perasan kan?
tu masih lagi x menghina? sekurang kurangnye umat islam akan lebih peka..masing2 ade pendapat…tp sbg umat islam kene pertahan kan agamanye…

..
 
Comment by musa
2010-09-16 22:19:37

Orang kapir jahat laknat ni (yahudi nasrani a.k.a illuminati whatsoever) takkan puas hati kalau orang islam tak join agama (atau cara) depa. Dalam Quran dah disebutkan, kan?

Selagi tak join atau rosak, selagi tu depa tak berhenti berusaha sampai bila-bila (selagi Allah izinkan lah kan).

“Sehebat-hebat perancangan depa yang ala genius tu, maha hebat lagi perancangan Allah”

p.s: cayalah khai! teruskan jihadmu! πŸ˜‰

..
 
Comment by Fahmi Raazali
2010-09-18 10:03:10

iklan tu mmg mengarut… suka-suka je campur-campurkan cenggitu….

..
 
Comment by nickname rejected
2010-09-20 11:45:33

mcm2….aku rasa iklan raya setiap agama x perlu di satu malaysiakan..satu malaysia,satu malaysia jugak..tpi bertempat la……x gitu khai? :-[)

..
 
Comment by Anip
2010-09-22 08:29:22

hehe..iklan raye ari tu hangat diperkatakan..nasib baek iklan tu tak disiarkan suda..hehe :love:

..
 
Comment by yuna
2010-09-22 10:24:44

nanti!!!!!!!!!!!!!!
ada sambungan lagi iklan tu
lagi penghinaan
sila tengok dlm facebook sy
hantar la mesj dan add la sy sekiranya ingin melihat lebih lagi
hayuna_kido@yahoo.com :8 :8

..
 
Comment by serol
2010-09-23 12:47:42

pelik macam mana boleh terlepas di tayang kat tv. tak cek betul2 dulu ke? hairan bin ajaib…

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?