Help

Page ini telah menerima kunjungan sebanyak 1,731 views

Khai dihujani pelbagai soalan oleh readers melalui email, YM, Shoutbox dan juga di bahagian komen blog ini. Kadang-kadang soalan yang sama ditanya oleh ramai readers dan membuatkan Khai perlu menulis berulangkali jawapan yang sama. Dengan itu, wujudnya page FAQ ini..

Boleh tanya apa jua soalan, cuma pastikan soalan yang ditanya perlu’lah detail se’detail detailnya, insyaAllah Khai akan jawab dengan penuh rasa tanggungjawab dan ingin membantu..

1. Iena bertanya bagaimana untuk meletakkan player lagu seperti di blog ini. Player yang dimaksudkan adalah player bewarna “pink” yang wujud pada banyak entri di Justkhai.
– Blog ini menggunakan WordPress sebagai Platform dan nyatanya mereka yang menggunakan WordPress seperti Eina sedia tahu mengenai plugin. So player tersebut menggunakan sebuah plugin yang diberi nama “WordPress Audio Player”. Iena boleh dapatkannya di official website plugin tersebut. Klik Sini. Sila rujuk cara pemasangan dan setting yang tersedia di sana.

Subscibe Blog Nih || Subscribe Via Email || Favourite this blog

RSS feed | Trackback URI

17 Comments »

Comment by iena
2009-01-14 01:47:48

Khai, macam mana nak letak lagu kat entry?

Contoh:
http://justkhai.com/blog/special-entry-oh-cun-released/

guna background, font n warna yg berbeza.

[Reply]

Khai Reply:

Usya FAQ no 1.. plugin tu just untuk player sahaja.. nak ada background macam blog ni, kene customize sendiri di css theme yang diguna.. πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-01-14 01:50:04

Usya FAQ no 1.. plugin tu just untuk player sahaja.. nak ada background macam blog ni, kene customize sendiri di css theme yang diguna.. πŸ™‚

[Reply]

..
 
 
Comment by iena
2009-01-14 14:33:17

next question~

macam mana nak tukar saiz font kat wordpress?
nak besarkan ke, kecil kan ke.

n what’s the function of HTML waktu nak post entry?
mcm quote, more dll..

thanx..:D

[Reply]

Khai Reply:

mudah je nak tukar saiz font… bukan style.css theme yg digunakan.. kemudian “font-size” untuk content, then ubahlah berapa px yg u nak.. biasanya orang pakai 12.. bergantung jenis font yg diguna.. macam justkhai ni, saiz 12 dan nama font “lucida”..

function tu u boleh la try satu satu.. dan lihat apa yg jadi.. tapi yg more tu, ntuk jadi macam justkhai ni.. cuba tekan home, dan terdapat byk entri kat kat home tu.. then setiap entri khai selitkan dengan tag “more”… so bila entri panjang, takde la menjela2 sampai penat korang nak scroll ke bawah.. mean nak baca lagi, kene tekan more..

harap membantu.. πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-01-14 14:48:43

mudah je nak tukar saiz font… bukan style.css theme yg digunakan.. kemudian “font-size” untuk content, then ubahlah berapa px yg u nak.. biasanya orang pakai 12.. bergantung jenis font yg diguna.. macam justkhai ni, saiz 12 dan nama font “lucida”..

function tu u boleh la try satu satu.. dan lihat apa yg jadi.. tapi yg more tu, ntuk jadi macam justkhai ni.. cuba tekan home, dan terdapat byk entri kat kat home tu.. then setiap entri khai selitkan dengan tag “more”… so bila entri panjang, takde la menjela2 sampai penat korang nak scroll ke bawah.. mean nak baca lagi, kene tekan more..

harap membantu.. πŸ™‚

[Reply]

..
 
 
Comment by iena
2009-01-14 14:51:40

ermm thanx khai…

yg font tu, bukan semua nak tukar size.
just certain word atau ayat sahaja.

[Reply]

Khai Reply:

i see… dari tab “HTML”, apply code ni masa tulis entri..

begitu juga nak warnakan huruf.. just tukar size tu kepada font color=”red”

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-01-15 10:08:56

i see… dari tab “HTML”, apply code ni masa tulis entri..

begitu juga nak warnakan huruf.. just tukar size tu kepada font color=”red”

[Reply]

..
 
 
Comment by wan
2009-01-15 00:07:43

khai leh x bagi file WinXp activation crack

[Reply]

Khai Reply:

Bagi sesiapa yang menggunakan Win XP pirate dan dah nak xpired (keluar lambang bintang kat sebelah jam), boleh apply crack ni..

Download here..

* jgn tanye camana nak buat.. baca read me tu dulu baru buat.. oh ya, bagi yg dah betul2 xpired sampai dah x boleh nak masuk windows tu, sila buka pc dan tekan F7 berulang kali, kemudian pilih “safe mode” dan baru apply crack ni..

[Reply]

wan Reply:

time kasih yup

bgus2 berkongsi ilmu yg berguna

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-01-15 10:17:52

Bagi sesiapa yang menggunakan Win XP pirate dan dah nak xpired (keluar lambang bintang kat sebelah jam), boleh apply crack ni..

Download here..

* jgn tanye camana nak buat.. baca read me tu dulu baru buat.. oh ya, bagi yg dah betul2 xpired sampai dah x boleh nak masuk windows tu, sila buka pc dan tekan F7 berulang kali, kemudian pilih “safe mode” dan baru apply crack ni..

[Reply]

..
Comment by wan
2009-01-15 11:09:09

time kasih yup

bgus2 berkongsi ilmu yg berguna

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Faeiz
2009-08-14 19:19:00

Hello khai,
aku nak tanya ni,ko guna plugin apa untuk kuar popup bila mouse hover kat link-link yang ada kat blog ko? dah berdarah mata aku carik ni. :bloody:

[Reply]

Khai Reply:

salam..

nama dia nice tooltips..
http://bueltge.de/wp-bubble-tooltips-plugin/142/

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-14 19:50:51

salam..

nama dia nice tooltips..
http://bueltge.de/wp-bubble-tooltips-plugin/142/

[Reply]

..
 
 
Comment by Faeiz
2009-08-14 20:34:43

Thanks untuk info tu Khai.
Satu lagi masalah timbul,lepas je aku guna wp-greet box,terus tarikh post aku dia sapu.
Camna ko settle dengan letak tarikh kat bawah post tu?

[Reply]

..
 
Comment by 13lob
2011-04-19 10:15:10

holla

[Reply]

..
 
Comment by 13lob
2011-04-19 10:27:59

khai…ko ni founder oh!media kan? nak tanye cket la…sbb aku dh kene banned kat oh!media*hahaha :p

1. kenape crew2 oh!media skang ni suke sgt banned org ye, smalam diorang post gamba yg xberape enak la kan…org yg komen gamba tu sume xpuas hati sbb bile diorang komen, crew oh!media mcm pertahankan org yg dlm gamba yg buat perkare xelok tu…by the way gamba tu dah di delete..dgn aku2 skali kene delete…kami sbg pembaca ni bagi pendapat yang betol je..tindakan crew mendelete gambar tersebut menampakkan ape yg kami bagitahu tu adalah betol, tapi kenape dengan pembaca yg bg komen ni skali kene delete…aku xsempat printscreen ape yg jadi kat post tu…
kadang2 aku tgk oh!media sibuk memburukkan org…tapi bile org tegur kesilapan oh!media, crew2 macam xleh nak terima plak…kate ade pembaca yg biadap lah dan sebagainye padahal ape yg kami bg tau tu kene pd tempatnye….dan bukannye kami mencarut xtentu pasal….mmg ade yg biadap dan mmg patut kene banned tp kalo pembaca bg teguran yg kene pada tempatnye terima la teguran tu….
harap bro khai sebagai founder amik perhatian la ttg perkare ni dan nasihat la elok2 anak2 buah khai yg kuat sentap xtentu pasal tu….susah la kalo nk maju camni :))

[Reply]

Khai Reply:

Salam.

Mungkin semua tu hanya salah faham. Khai ada juga dimaklumkan mengenai perkara ini tapi bukanlah mengenai mereka yang telah di’ban dan sebagainya. Malah Khai sendiri yang memberi arahan agar gambar tersebut di padam. Menurut mereka, apa yang dijelaskan mereka adalah sememangnya pemuda dalam gambar itu berdosa, cuma usahlah kita masyarakat di luar ni mengutuk kejahatan orang lain tanpa melihat diri sendiri. Sebab bila kita kutuk orang, dosa free-free kita dapat. Orang yang dalam gambar tu mmglah berdosa tapi jika one day dikatakan dia bertaubat, zero dah dosa dia. Yang kita mengumpat dia ni, siapa nak maafkan.

ITu apa yang diberitahu pada Khai. Maaf jika perkara tersebut menimbulkan suasana tidak senang kepada anda.

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-04-22 12:29:40

Salam.

Mungkin semua tu hanya salah faham. Khai ada juga dimaklumkan mengenai perkara ini tapi bukanlah mengenai mereka yang telah di’ban dan sebagainya. Malah Khai sendiri yang memberi arahan agar gambar tersebut di padam. Menurut mereka, apa yang dijelaskan mereka adalah sememangnya pemuda dalam gambar itu berdosa, cuma usahlah kita masyarakat di luar ni mengutuk kejahatan orang lain tanpa melihat diri sendiri. Sebab bila kita kutuk orang, dosa free-free kita dapat. Orang yang dalam gambar tu mmglah berdosa tapi jika one day dikatakan dia bertaubat, zero dah dosa dia. Yang kita mengumpat dia ni, siapa nak maafkan.

ITu apa yang diberitahu pada Khai. Maaf jika perkara tersebut menimbulkan suasana tidak senang kepada anda.

[Reply]

..
 
 
Comment by 13lob
2011-04-19 10:28:45

btw…malas nk post kat oh!media…jap g xsampai plak bende ni kat khai :))

[Reply]

..
 
Comment by sharizal
2011-05-31 23:19:19

cantik la jai punya blog, tak serabut. grafik sungguh cantik. lebih maju daripada blog saya.minta jai tolong komen blog isteri saya ni

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post