Surf Internet percuma melalui handphone

64,825 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Since ketagihan terhadap Facebook, Twitter dan internet semakin menjadi-jadi ni, so siapa yang ada guna handphone agak canggih (boleh install application), meh la Khai kongsi cara untuk korang surf internet secara percuma melalui handphone. Khai tahu pun dari member dan sedikit search melalui Google. Tapi untuk pengguna Maxis prepaid (Hotlink) aje lah. Khai dah cuba buat kat Maxis Postpaid, tapi tak boleh. Untuk pengguna telco selain Maxis, sorry la tak dapat den nak tolong. Blog ini adalah Wilayah Maxis! Hehe.

Anyway, sebut percuma, semua orang terbeliak mata. Siapa yang taknak benda percuma kan? Kalau hantaran kahwin pun percuma, lagi la ramai terkeluar biji mata. Teehee! Benda ni i’m not sure samaada Maxis tahu atau tidak kebocoran dalam sistem mereka. If baru tahu, silalah update. Kalau nak terus beramal pun, apa salahnya. Ok, silalah follow cara-cara berikut.

1. Download dan install Opera Mini 5 ke dalam handphone korang. Korang boleh download terus via handphone melalui address ini: m.opera.com || Dan kalau korang malas nak membazir kredit (sebab phone korang takde WiFi, boleh lah download secara manual di http://www.opera.com/mobile/ kemudian install sendiri ke dalam phone korang.

2. Dah setel download dan install, korang kena ubah setting line phone korang dulu dari Maxis Line ke Maxis Broadband. Benda ni penting sebab ini yang membuatkan korang boleh online secara percuma tak kira di mana-mana sahaja. Follow cara berikut.

* Press * 100 #
* Select 7 for service
* Select 1
* Select 9 for Prepaid Broadband
* Select 4 for Server Switching
* Select 2 to switch to Prepaid Broadband
* Finally, press 1 to Proceed

3. Then korang akan dapat sms berbunyi “your SIM has been changed to the profile of Broadband. APN = bbnet you” dari nombor 28222. So sekarang line korang dah pun ditukarkan kepada Prepaid Broadband.

Bila korang tukar line SIM korang dari line kepada Prepaid Broadband, takde effect pelik yang jadi cumanya korang tak dapat nak receive atau send apa-apa MMS lagi. MMS bukan SMS ye (kalau Khai tak guna MMS sangat pun). Tapi kalau korang nak switch back setting asal, follow je balik cara nombor 2 tadi. Untuk tukar-tukar setting line ni, tiada charge akan dikenakan untuk berapa kali pertukaran yang dibuat pun. Yehha! Free lagi!!

So dah pun selesai. Now pergi kat menu application handphone korang untuk run Opera Mini 5 yang korang download & install tadi. Sekarang, korang dah boleh surf ape-ape website pun secara percuma. Tak percaya, try la surf apa-apa website dalam beberapa minit then check balance balik. Berkurang ke tidak balance korang tu? Tak berkurang kan? Nice!

So sekarang korang bebas nak main Twitter ke, Facebook ke atau apa sahaja yang memerlukan line internet dari handphone korang. Bukan untuk surf je, tapi untuk download apa sahaja adalah percuma. Semuanya percuma dan jangan lupa ucap terima kasih kepada Maxis yang baik budi dan tentunya orang yang penat menulis ni, Incik Khai! Hehe..

Beberapa mobile web yang popular:

1. Facebook Mobile (m.facebook.com)
2. Facebook Touch (touch.facebook.com)
3. Yahoo Mobile (m.yahoo.com)
4. Youtube Mobile (m.youtube.com)
5. Gmail Mobile (m.gmail.com)
6. Google Mobile (m.google.com)
7. Twitter Mobile (m.twitter.com)
8. Myspace Mobile (m.myspace.com)
9. Ebuddy Mobile (m.ebuddy.com)
10. Zedge Mobile (m.zedge.net)

Pssttt: Benda ni actually bukanlah hack pun tapi hanya dari setting. Dah lama sebenarnya tapi ramai lagi yang tak tahu so sharing is caring.. Untuk info lanjut dan komen-komen yang lainnya, boleh refer juga di status Oh! Media mengenai perkara ini.

Pssttt lagi: Maklumat tambahan dari user “jantanterhangat” melalui ruang komen di bawah, untuk sesetengah telefon bimbit khusunyanya pengguna Nokia, tetapan berikut perlu dilakukan.

Menu -> Settings -> Connections -> Access Points -> Maxis 3G Internet -> Access Point Name: tukar dari unet kepada bbnet

1. Buka samada Opera Mini atau Bolt

2. Untuk Opera Mini, pastikan tetapan berikut telah dilakukan:
- tekan #8
- pilih Advanced
- pilih Protocol -> tukar ke Socket

DISCLAIMER: Blog ini tiada sebarang hubungan dengan Maxis atau Hotlink. Cara yang dipapakan mungkin juga akibat kebocoran sistem mereka dan pihak blog ini tidak bertanggungjawab jika ianya merugikan mereka akibat kecuaian pihak mereka sendiri. Blog ini tidak cuba mengajar pembaca membuat perkara tidak baik ini tetapi sekadar cuba berkongsi mengenainya. Jika artikel ini di baca oleh pihak Maxis, mungkin juga artikel ini untuk membuka mata anda untuk melakukan sesuatu. Perkara ini juga telah lama tersebar di internet hampir berbulan yang lalu (sila Google) dan bukan yang pertama di blog ini. – Pelanggan Pospaid Maxis yang setia.

Ditulis pada 6:02 am 31 August '10 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Tutorial | Tweet This!

Tag: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed

109 Comments

Comment by Nazz
2010-08-31 06:08:38

wah stylo la… :bloody:

 
Comment by jambatan
2010-08-31 06:09:48

Nanti boleh la try..thx!

 
Comment by joegrimjow
2010-08-31 06:10:47

biar betik?
ye ke takde charge tersembunyi?
maxis kan mmg biasa dengan term tu
hehe

Comment by Khai
2010-08-31 06:43:06

Ye joe.. Tak caya boleh tanya kawan2 kita yg dah lama guna benda ni.. antara salah satunya cik Eyra..

 
 
Comment by min
2010-08-31 06:11:20

maseh khai :D
…kalu celcom postpaid tau dak cmna?
nak gak tenet pree.

Khai replied: Sama2.. Sharing is caring sbb ramai lg yg x jelas pasal ni even benda ni dah lama wujud sebenarnya. Pasal celcom tu, rasanya tak boleh kot. Tak tahu la kalau ada celcom user yg tahu dia punya setting. Khai tak tahu sebab bukan pengguna Celcom..

 
Comment by mohdisa
2010-08-31 06:11:36

pergh, ini yang kita mahu. tambahan pula aku mengguna K800i jerk…memang confirm takleh connect WiFi. haha…inilah masanya untuk bertukar…haha

 
Comment by Zala Wajik
2010-08-31 06:12:03

dosa tak bertambah ke bro selain kredit tak berkurang??

Khai replied: Try tanya ustaz kat masjid berhampiran anda.. Harap jawapan memuaskan hati anda.. :P

 
Comment by Affandy
2010-08-31 06:12:38

maxis? sy pnguna celcom! :o:

 
Comment by syed
2010-08-31 06:17:17

pergh bro…kt tmpat aku ade bdak nme mereng…dye kte nk suh dye wat bg rm5..pergh sakit atie gler ngan dye…nseb wa ade mber yg baek bg free charge jerp…hahaha….

Khai replied: Hehe. Biasalah tu semua perkara melibatkan service, orang tu boleh minta charge di atas persetujuan. Hope korang yg x tahu tp dah tahu lepas baca entri ni, rasa bersyukur sbb dapat guna RM5 tu untuk buat duit raya kasi kat anak saudara nanti.. Hehehe.

 
Comment by lanlan
2010-08-31 06:20:10

kantoi suda psl nie.. hehe..

 
Comment by thechemistree
2010-08-31 06:23:06

Opera Mini 5 je ke? kalo opera mobile 10 xley ek?

Comment by Khai
2010-08-31 06:42:38

Not sure. Tapi u boleh try test boleh ke tidak (jalan ke tak kredit tu). Kalau x boleh, download n install la balik Opera Mini 5..

 
 
Comment by naem
2010-08-31 06:23:40

nice..mekaseh..huuhu

 
Comment by ejardkethot
2010-08-31 06:28:56

nk kena rekemen kat abah nie…
slalu sgt online pkai hp dia…hehehehe..mohon share!!

 
Comment by zydee
2010-08-31 06:34:28

bkn fon canggih je leh gne layari intnt free ni…
akunye fon nokia 2630 pon leh gne 2…
huhu.. :)

 
Comment by Bobby
2010-08-31 06:39:47

tak boleh pun………… =(

Comment by Khai
2010-08-31 06:41:32

part mana yg x boleh tu?

 
 
Comment by Izo Hakim
2010-08-31 06:43:53

Abis la Khai da publish benda ni..Nanti mesti sampai ke pengetahuan Maxis..hehe :)

 
Comment by jantanterhangat
2010-08-31 06:47:39

salam..hm..dah install n setting untuk n82..
n then open opera..bila nak surf web..dia tnya Chose network to transfer data..aku select dari overall pilihan maxis..still x dpt dan tnya pasal network apa nak guna..huhu

Comment by Khai
2010-08-31 07:08:27

Try refer problem u ni di page Oh! Media tu.. Link ada di hujung entri di atas. Ada yang problem yg sama tapi dah dapat diselesaikan atas bantuan user di sana.

 
 
Comment by are_min
2010-08-31 06:53:07

npe aku stay x blh ek??

msuk opera jer dia tulis

“unable to connect to the internet.please check your setting.”

tlg la aku bro khai..thankz 4 da share bro… ;)

 
Comment by emen
2010-08-31 06:56:28

khai..
untuk clcm xde kew?

 
Comment by mrnamie
2010-08-31 07:01:47

hadoi.. aku pakai celcom lak…jeles mode activate… erk

 
Comment by Bobby
2010-08-31 07:10:14

aku nay X6 tak leh masuk opera mini 5, opera mobile 10 ja boleh. aku try guna opera mobile 10 die tulis error proxcy server…

 
Comment by jantanterhangat
2010-08-31 07:14:18

hm..khai dah dpt.ni dpt dari 1 web..ada setting tambahan

Untuk sesetengah telefon bimbit .. khusus brand Nokia
tetapan berikut perlu dilakukan

Menu -> Settings -> Connections -> Access Points -> Maxis 3G Internet -> Access Point Name: tukar dari unet kepada bbnet

1. Buka samada Opera Mini atau Bolt

2. Untuk Opera Mini .. pastikan tetapan berikut telah dilakukan:
- tekan #8
- pilih Advanced
- pilih Protocol -> tukar ke Socket

harap membantu

Comment by Khai
2010-08-31 07:40:24

Cool! Terima kasih di atas perkongsian tersebut. Entri updated!

 
 
Comment by Bobby
2010-08-31 07:20:11

dah leh connect tapi die mintak user id ngan password
maxis macam dah tau ja………

 
Comment by menteil
2010-08-31 08:21:54

er.. kalau selain opera mini boleh la?
macam gravity or foursquare..

 
Comment by are_min
2010-08-31 08:26:49

x dpt jgk la…cm nk nangis la ni..huhu..

aku rse fon sony xleh la….

 
Comment by Kujie
2010-08-31 08:29:23

selalu dah guna cara ni, guna hp anak kak jie..hehe…sebab dia maxis
mak mak moden kena ambek tau hal ni, jgn kalah dgn anak-anak… 8)

kak jie selkom postpaid, tak de free

 
2010-08-31 09:00:53

Tolong delete post ni.. Jgn nak menyusahkan org lain pulak.. dah org boleh masuk besok2 Maxis block korang jugak yg susah.. Jgn nak tunjuk terror.. nak sebar bukan dgn cara begini.. Otak ada kan? Hah.. gunakan.. Sebelum korang kena maki ngn otai2.. sy nak tgk besok post ni sudah delete!!!!

 
Comment by buragas
2010-08-31 09:17:54

“unable to connect to the internet.please check your setting.”
nape plak jd camnie…. uhuhuh =(

 
Comment by aweeen
2010-08-31 09:17:55

mmg free pun… skrg ni tngh pakai la..
hampeh tul… kwn aku yg buat kn.. tp dia amek RM5
lau aku tau.. aku buat sendiri :o: :o:

 
2010-08-31 09:27:17

Jgn suka sgt dik.. x lama lagi korang xkan dpt guna.. Maxis dh detect!!!!! Owner blog ni bikin line panas. Sucks!!!!

Khai replied: Ye ke dah detect? dah lama dah diorang detect tinggal x fix je lagi.. Dah sampai masanya ntuk ko bayar plak kot dari pakai free je.. kedekut.. hahaha!

 
Comment by jippon
2010-08-31 09:35:12

aku pakai sony satio…ianya fungsi utk satio x khai?

 
Comment by fahmi ibrahim
2010-08-31 09:41:26

aku kena tuka kepad maxis la cam ne…

 
Comment by aween
2010-08-31 10:36:12

betul gak.. pas ni mesti maxis dh tau problem dia… kompem kena ttp.. biar la… khai nk buat baik di buln pose.. heheh :)

 
Comment by khaiCLONE
2010-08-31 10:51:22

bodoh lar post entri ni…dah lama kot benda ni boleh buat…xyah lar nk tunjuk terrer…kang xpsal2 maxis detect benda ni..delete ah entri ni oiiii!

 
Comment by fara
2010-08-31 11:02:26

gila terbaik! sudah boleh online dgn freeeeee!tengkiu khaiii!nanti ada info lg share2 la ye!muehehe

 
Comment by FREE DOMAIN LIFETIME
2010-08-31 11:12:14

wah best gila..tapi buat Yusaini SkullKrusher adalah kaki cemburu dalam dunia ni asyik 2 jeles..huhu :)

 
Comment by where
2010-08-31 11:16:12

tuk i-phoe bleh x??hehe ;)

 
Comment by lizz
2010-08-31 11:16:52

kalau gune time roaming boleh khai???wahahaha!!!! kat sini aku leh mampu lagi,if gune roaming charges tu..pergh!!!

 
Comment by adha
2010-08-31 11:24:11

teringat time zaman surf internet gune kod free maxis ngan celcom..tapi dah kene block plak :o: nak pakai opera tapi gne csl i-100.. camne tuh:((

 
Comment by zer0
2010-08-31 11:38:37

trick ni dah lama ar..ko baru tau ker khai?hahaha

Khai replied: Dah tahu since dalam perut mak aku lagi (sarcastic), cuma baru hari ni teringat nak share ngan public.. hahaha!!

 
Comment by akif_alia
2010-08-31 11:41:26

khai aku da try n suruh org tlg wat tok model hp aku tp xdpt…

cam ko ckp try msk setting tu kn…
xde dlm model hp 5800 aku ni…

try bg ape² cre yg len..

 
Comment by karim
2010-08-31 11:43:59

ikhlas sgtla ko khai.. dr dulu rajin share dgn org.. hehe thanx

 
Comment by eiyda
2010-08-31 11:53:23

da lame kot i gn cr ni..heheheh :)

 
Comment by Tanaka
2010-08-31 11:56:22

wei.. xberhati perut dan xfikir masa dpn btl la poster mcm ni! Dasar NEWBIE!! Kalo trick mcm ni tersebar, peluang untuk surf free dah xde tau x!!

DELETE POST NI SEGERA!!!

 
Comment by Lucid Lynxx
2010-08-31 11:57:34

Aku cucuk kt pc,gune hp buat modem,berjaya…hehe :)

 
Comment by afiq aiman
2010-08-31 13:02:37

smat siot! boleh join khai buat live blogging la kot

 
Comment by STAFF MAXIS
2010-08-31 13:11:57

P/S If u are only user of 1 off this kind off illegal acces..maybe nothing happen..but if u promote to many people 2 use this illegal trick..the goverment/maxis can take the action UNDANG-UNDANG

“Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 , yang menyediakan denda berkaitan penyalahgunaan Internet; Akta Tandatangan Digital 1997 , serta Akta Jenayah Komputer 1997 dan Akta Hakcipta (Pindaan) 1997 .. benefit dr penjualan bnda2 berkaitan perkhidmatan berbayar dan services mereka, adalah satu kesalahan jenayah mutlak..

Jgn sampi aku pkt dgn crew aku pegi buat report ..add rumah ko, domain site ko,number prepaid yg ko daftar, kejap je nk trace…

“KESALAHAN ANDA ADALAH SATU JENAYAH SIBER JIKA DIDAPATI BERSALAH ANDA DIKENAKAN TINDAKAN” INGAT!!! JENAYAH MEMBAWA PADAH”

Comment by Khai
2010-08-31 14:18:50

Staff maxis ke ko ni? apesal kurang pintar macam ni pun boleh kerja kat Maxis? Memalukan Maxis je.. Kepada Maxis, tolong pecat dia ni dari pangkat cleaner kat maxis tu.. Amik bangla je jadi cleaner.. yay!

 
 
Comment by feat
2010-08-31 13:32:51

bro…tkr sim ke maxis brdbnd tu xde charge mingguan ke bulanan kee??tkt nie??

 
Comment by STAFF MAXIS
2010-08-31 13:33:11

P/s Tunggu aku buat Report…Khai Hassan (KHAIXY@GMAIL.COM) +60172356014 begin_of_the_skype_highlighting              +60172356014      end_of_the_skype_highlighting Fax: + 60.172356014 No. 7 Jalan 5 /76 B Desa Pandan Off Jalan Kampung Pandan Ampang, KUALA LUMPUR 55100 Malaysia.

Khai replied: Hahahaha! LOL.. Tahu alamat rumah upanya. Meh la datang kita buka puasa sama-sama. Kalau sesat, call la number tu boleh tunjukkan ke jalan yang benar nanti. InsyaAllah.

 
Comment by R.i.C.H.D.u.D.e
2010-08-31 14:18:45

Ni STAFF MAXIS ni apsal lak nk dengki-mendengki plak? Blah la lu! HAHAHAHA aku dh dpt online free!! BOOOOOOO….!!

Two Thumbs Up to KHAI!! :)

 
Comment by N
2010-08-31 14:28:03

kah kah kah, staff maxis?? *gelak guling2 :)

tenet free o tenet free

 
Comment by T
2010-08-31 14:32:30

p mampus ah ko khai.. nak share bukan ceni caranya, kalo hackers xkan nk tunjuk depan2.. adehh.. kalo xdpt free lg lepas ni siap la web ko :p :p

Khai replied: oh eh? kalau camtu nnt aku publish kat TV3.. mungkin cara yg betul untuk share.

 
Comment by Jihad Cyber
2010-08-31 14:40:01

hek eleh,staff maxis,kau nie mesti bdk lgi kan….
klu kau p maxis center skali pun kau ksi report mcm tue kt diorng,kau mesti kene gelak…
wakakakaka,what a kid……..
ko ingt maxis nk sumbat khai dlm penjara ker?
huahahaha,nie dunia cyber la kid.
klu maxis dpt tau pun,maxis cume bt update jer kt system…
and xpun maxis bt report kt cyber security mlysia….
klu nk tau cyber security mlysia pun tgh buzy lawan hacker indonesia,entah2 xlama lgi down la website cybersecurity.my tue digodam kt indo…..

p/s: mesti ceo2 celcom tgh borak psl nie and berkata “Look maxis,what a noob system their got”,(gurau jer)huahuahauh
to staffmaxis,rajin la plak kau nk bt report n p hntar kt maxis tu yer(mision anda nk takutkn khai,FAIL),huhahahaha……………………… 8)

 
Comment by T
2010-08-31 14:48:04

kalau harap nk kena block ni baik ko xyah share.. jadi cam celcom dulu .. dok elok2 bleh main tiba2 je nnti.. no wonder web ko pnah down dulu kan? :p

 
Comment by tunn teja
2010-08-31 15:00:32

dang! kenapa bagitau kat public?? :[
kalau maxis dapat tau camne?? :((
dah lama dah benda ni, selama ni aku ber-fb and twitter pakai free mobile internet ni la…

 
Comment by tunn teja
2010-08-31 15:07:11

nak sharing pun tak payah la letak kat blog, bagitau kwn2 cukup la..
kalau lepas ni dah tak leh surf free…
semuanya salah kamu, kamu, kamu!!! :choler:

Comment by Khai
2010-08-31 15:18:39

xpe.. blog ni x femes pun.. sekadar ntuk bacaan kawan-kawan.. Share kat kawan2 la ni.. <3

 
 
Comment by StryderMurder
2010-08-31 15:26:41

Jgn terlalu mengejar populariti dan taksub sehingga sanggup melakukan benda yg menyalahi undang2…menyebarkn bnda illegal sebegini di blog anda bertujuan untuk ape sebenarnye?menambah visitor @ pengunjung ke blog anda atau mahu mengundang padah? Ingin mencabar admin isp?? Atau ingin surat saman dari c.e.o kami….nak tgk rang undang2 akta komunikasi yg dilunaskan…….kite bebas meyebarkan pelbagai perkara di blog2…tp klu sampai mengajak org rmi melakukan perkara illegal…bahkan tlh dibahas dlm hukum islam…tp mgkin ade yg tidak kisah dgn kenyataan haram…asalkn enjoy…ini yg melayu kite slalu buat…..tggu sbntar lagi..anda berjaya menjadi blogger haluan kiri sperti raje petra..

 
Comment by neyrashazeyra
2010-08-31 16:04:36

1st; kenapa staff maxis tu sengal sgt? ahaks. sila la dtg ke alamat tu. nanti ade hantu jadian sambut lalalala

2nd; dulu celcom i guna setaun buat menda yg sama ni. tukar setting, ada no 0808 tu. but now da ta boleh sbb celcom detect. and bout this entry, korang yg guna ta payah gelabah sgt sbb maxis mmg da detect., cuba sapa2 yang ta buat lg, buat skrg. tak boleh kan? sbb mmg da ta boleh dah gne mende ni. diorg da tau pon.

3rd, just nak share. aku dapat tau maxis da tau sbb kawan aku ade masalah lepas tkr2 setting bnyak kali, dia tak leh nak mms terus. so maxis marah2 dia sbb maxis dapat detect dia buat cara ni. sampai skrg dia tak boleh MMS :)

4th; ikut korang la kan nak guna ke tak cara ni lg. sbb aku guna je terus. tp ta payah la nak tkr setting bnyak kali. kang sim korg jugak problem. maceh!

:)

 
Comment by law
2010-08-31 16:05:23

mendedahkan maklumat sulit atau rahsia pelanggan adalah satu kesalahan..
ini bermakna syarikat telekomunikasi telah gagal untuk menjaga maklumat rahsia ini..

sehingga terjadi seperti di kelantan,seorang CEO menyaman syarikat telekomunikasi terkemuka negara kerana mendedahkan maklumatnya.

 
Comment by Kenn
2010-08-31 16:21:03

Saya menggunakan imej JUSTKHAI utk mesej sambutan merdeka tanpa meminta keizinan terlebih dahulu. Saya harap penghargaan yang sepatutnya telah dilaksanakan dalam paparan imej ini

Sama-sama kita perjuangkan juga kemerdekaan sistem pendidikan negara ini dari ciri-ciri anti-nasional

Comment by Khai
2010-08-31 16:37:25

Hi Kenn, sure tiada masalah untuk menggunakannya selagi memberi mesej yg baik. But jika awak download wallpaper yang ada pada artikel tersebut, mesti lebih menarik imej’nya (kerana lebih besar dan tidak pecah).

 
 
Comment by aizuddin
2010-08-31 16:47:09

dulu ada cara untuk celcom..tapi dah lupa dah :love:

 
Comment by sis mieya
2010-08-31 17:22:36

alahai korang2 ni..
kenapalah ada setting kat maxis kalo bukan utk d gunakan..
lbh baik maxis x payah buat setting mcm tu kan..
pada siapa yg tak tau..pd pendapat sis entri ni utk d share dgn siapa yg x tau..pd siapa yg dah pun tau..just bersediala utk kene block sbb maxis mmg da lame tau & sdg buat something utk remove..as long as u guy still blh guna..so just gunakanlah tanpa was was…ahaks

utk yg sakit ht or x faham..sila fahamkan betul2 apakah tujuan entri ni..sis x rasa khai tunjuk terror or nak menunjuk-nunjuk..setahu sis tuan punya blog ni mmg suka shara apa yg dia tau..sharing is caring..
so x perlu berprasangka buruk bulan yg mulia ini..

reung2kan dan slmt beramal…

 
Comment by Cursefinger
2010-08-31 17:58:20

ngaaaa..! tergelak aku baca comment staff maxis dan sewaktu dengannya.

aku baru tau trick ni sebulan yang lepas. ramai member bising kata aku ta habis2 online kat hp je. kunun kunun aku banyak duit la. padahal…. haha

eehh.. pe beza fb mobile dgn fb touch ?

Comment by Khai
2010-08-31 19:45:56

Org yg komen tu, Jenis-jenis manusia yang x boleh terima kalau dalam hidup diorang dah takde lagi benda yg percuma.. and kalau boleh diorang sorang je yang nak guna percuma. Orang lain tak boleh. Haha..

 
 
Comment by Jihan
2010-08-31 19:02:20

owhh..bnda ni dah berzman dah .. maxis pun dah tau. diorg lambat amnil tindakan coz tgh cari setting & cara yang sesuai nk blok balik. sama la macam guna line free tenet celcom berukband dulu kat pc . lagi gila bapak free. dah lama baru la celcom blok.

 
Comment by boyah89
2010-08-31 19:14:33

ala khai,time aku nk balik sana la bru nk post
=( =(

 
Comment by mat api
2010-08-31 19:46:26

@kenn…x perlu minta izin saye rase…sbb owner blog ni pun mengajar kite semua cara penggunaan internet secara haram,dari segi undang2 kerajaan dan undang2 islam…gune tanpe keizinan jgk kn? 2,619 orang yg views..klu separuh je pun mggunakannye,hasil dari penulisan ini….dah cukup syarat dah…

Comment by Khai
2010-08-31 19:49:05

No animal harm in this entri. Semuanya setting yg dibuat dari pihak Maxis sendiri. Itu kelemahan mereka. Jangan salahkan orang bijak memanipulasi ye adik adik..

 
 
Comment by zull
2010-08-31 20:01:16

neyrashazeyra ckp cuba sapa2 yang ta buat lg, buat skrg. tak boleh kan? sbb mmg da ta boleh dah gne mende ni. diorg da tau pon..
.apsal aku wat td bleh je..laju..

 
Comment by tora
2010-08-31 20:08:58

no nature harm in this entry. setting dah set utk copy n paste, amik je xyah mintak2.. jgn salahkan org yg bijak manipulasi ye. gmbar artis2 tempek watermark besar2 pon mcm ler original khai ni g amik..

Comment by Khai
2010-08-31 23:15:21

Byk bahan yg ada kat ohartis tu, semuanya diterima dari manager artis dan rakan photographer ohmedia. Kalau anda tak tahu, jgn berbunyi kerana agak sumbang dan sedikut busuk di situ. Lagi satu, perkara yg tiada share & kena mengena dgn anda, anda tidak perlulah ambil peduli. Kan lebih mudah? Kalau ya pun gambar tu byk bukan original, jgn salahkan orang yg bijak memanipulasi ye? Hehe..

 
 
Comment by mat api
2010-08-31 20:10:59

saya tidak menyalahkan orang bijak memanipulasi…tetapi klu org bijak itu melakukan benda yg illegal…tidak perlu lah dicanang satu malaysia,seolah mgajak org lain same agar berkongsi keseronokan hasil pencurian,cukup la sekadar diri sendiri yg mencuri dan memakan hasil curi itu…jgn menggandakan dosa dibulan puasa…

ibarat mengambil kesempatan diatas kelalaian org lain….seorang lelaki india tua tercicir duit…patut kah kite sebagai seorang muslim,mengambil duit itu,tanpa kebenaran dan membahagikanye dgn org lain?? ibarat dia yg salah kerana tidak sengaja mencicirkan duitnye sendiri?? adekah kerana dia kafir,kite boleh mengambil kesempatan di atas kelemahan nye??kelalaianye?? adekah kite berhak??

Comment by Khai
2010-08-31 23:18:01

Frankly speaking, saya tidak menggunakan pun teknik di atas. Kerana saya pengguna Maxis Postpaid.. Ianya sekadar berkongsi ilmu bagaimana untuk menggunakan kemudahan dan setting yg tersedia dari maxis untuk melayari internet secara percuma. Adakah itu mencuri? Jika anda rasakan perkara ini menyalahi, ada baiknya anda melaporkan kepada pihak berkenaan. Kewujudan entri ini bukan sekadar ingin memberitahu dunia mengenai perkara ini, tetapi juga khas untuk pihak Maxis sendiri. Kalau saya nak ambil peluang dari kelemahan sistem mereka, adalah baik jika saya buat bisnes di blog ini. Siapa nak layari internet online, bayar RM10 dah caranya akan diajar melalui email. Macam tu? Hehe..

 
 
Comment by ......
2010-08-31 20:28:56

lol

 
Comment by neyrashazeyra
2010-08-31 20:41:33

zull boleh buat ok la. ade yg buat ta lepas. kawan2 kat twitter ade yg buat ta jd. kena olak credit. ahaks. ikut nasib gak. ade kawan2 yang maxis da warning sbb dapat detect :)

 
Comment by Pergh
2010-08-31 20:56:48

pergh mamt api kalao ko nak guna, guna je la x yah nak bising2 kalu x nak pi main jauh2 :)

 
Comment by rashid
2010-08-31 21:10:33

numbering yang khai bagi tu tak same kot…contoh pilih no7 bukan 8 untuk setting internet setting…goodluck

Comment by Khai
2010-08-31 23:19:28

Thanks for the note, Rashid.

 
 
Comment by Faiq
2010-08-31 21:11:22

untuk pelanggan celcom, korang bleh dpt sms free tp mende ni ade mase, kdg2 xdpt gak, kene keep trying la..

dlm sms setting tukar message center no ke u mobile punyer no..

aku xingt da no message center u mobile sbb da lame pkai postpaid.. huhu.. pandai2 la korang cari.. tp dlu time aku gune, member2 seblah pon aku men sms, haha.. sonok gak..

effect dier korang pnyer balance akan bertukar, ntah sape pnyer balance dier tunjuk, tp lps tukar balik celcom pnyer message center akan tunjuk balance sebenar korang.. xditolak insyaallah.. xsalah nak try..

 
Comment by apek
2010-08-31 21:57:38

berjaya!..tapi nk tuka blk ke biasa xleh..mms da xleh.. :bloody:

 
Comment by KetamBatu
2010-08-31 22:18:01

Ni lagi sorang bodoh share benda2 mcm ni kat web. Tak habis-habis menyusahkan orang!!!!!

Comment by Khai
2010-08-31 23:20:54

Risau benda ni akan ditamatkan ke? Risau lepas ni x boleh nak layari internet percuma lagi? Hehe. Mengenai bodoh, anda sendiri cubalah lihat ke cermin dan itulah orang bodoh yg sebenarnya. Tahniah! (layaklah untuk anda kerana “bodoh” itu terlalu murah bagi anda untuk diberi pada orang… ceh)

 
 
Comment by Ayie
2010-08-31 22:29:29

Thanks khai..

 
Comment by ajeb
2010-08-31 22:30:28

khai,leh update cara yg *100# tu x?menu dia da tukar la..
8 da jd hotlink special,..huhu..free punya pasal kan..thanks! ;)

 
Comment by cik peanut
2010-08-31 23:25:13

yang celcom pun muleh, pernah beronline 24 jam serhari semalam dengan hanset jer, free pf charge, siap buleh hantar mms free agi..
tapi, itu dulu,
celcom dah detect dah skunk.pandai y~

 
Comment by ann
2010-08-31 23:45:10

alahaaaaaaaaaaai, rugi rugi, slalu beli Maxis RM18 untuk 2weeks tu.. cisss. takpe, da habes, boleh tukar.. haha

 
Comment by Ayie
2010-08-31 23:52:33

wahahaha… lawak beb baca komen orang yang jeles pasal entri ni… khai.. esok blog aku ada citer pasal entri ni… aku dah trackback kan ;)

 
Comment by faiz_192
2010-09-01 00:46:31

Berdasarkan pengalaman guna benda alah ni 2 bln, benda ni :
- x blh stream video
- x blh dwnload fail yg besar
- line selalu x stabil (kena selalu refresh)
- wat org ketagihan nak on9 24/7…

Tu je yg aku tau….. Hehehe… :)

 
Comment by momo kazumi
2010-09-01 01:13:17

hurm.mm…da wat da…antra maxis n clcom…ske ag maxis…skang b.band celcom xley gne coz adew troubleshooting,,tpon celcom nk kne 4 owg bwu ley jwap cmnew nk wat..tp…still xley ag…byar2 dah…tp…pe pown xdew..maxis…plez dont ban dis free things…cpz it will get worse if evry maxisian yg pkai maxis ni akn sdih…just let it be as agive to our support 4 maxis… :8 :8 :8

 
Comment by neyrashazeyra
2010-09-01 01:19:34

apek da ta leh mms? same thing goes to all my friends yg guna cara ni. thats y lah ade risiko. but aku ta suka mms so no hal la kot? :P

 
Comment by flizzie90
2010-09-01 01:50:38

tp kan ada x care nak link free nak tngokm astro free dlam line maxis nie???dah lame try cari…tp xdapat

 
Comment by apek
2010-09-01 01:53:42

hmm tu ar neyrashazeyra..packet data ilang..tatau camne nk setting.. =(

 
Comment by Anarm
2010-09-01 05:11:25

memang free.. good!! :)

 
Comment by dmnyx
2010-09-01 07:48:05

hmm cara ni dah tak bole guna kot. Sbb x dpt msg dr Maxis bila nk switch to Prepaid Broadband. Tatau la line aku gay ke ape or dia da block ke ape. Haih :o:

Btw, thanks for sharing Khai! 8)

 
Comment by joe-
2010-09-01 08:43:07

khai..aku nak tanye..utk kite buka opera mini…video yg dimainkan di pesbok..tk leh tgk ke…? atau kna install software…?

 
Comment by paan
2010-09-01 10:06:28

speechless aku..
dengan mudahnye sekarang disebar2
hahahaha
lantak lahh

 
Comment by Omar
2010-09-01 10:35:44

maxis..dulu masa thn 2008/2009 pun ada gak.. kebocoran sistem dari jam 12am sampai 6am, korang dapat online tanpa perlu setting apa-apa walaupun kredit tinggal 0.01 sen.. dgn syarat masih aktif line prepaid tu.. tapi sekarang dah dilumpuhkan…

mungkin diorang dah upgrade la kot.. tapi upgrade, kuar yang ni punya pulak kot..haha :)

 
Comment by Faiq
2010-09-01 10:48:23

no message centre tu +60193900045.. try la.. time bleh korang gne.. time xleh korang gune yg biase.. kan bleh add message centre no yg baru, switch je..

 
Comment by azleah
2010-09-01 12:26:04

Kalau tak salah la, DiGi lagi awal buat benda ni cuma tak kecoh je… Kengkwn on9 through DiGi 24/7 tu…

Jap g after kelas nak try num Maxis kat bilik tu la. Hehehehe.

 
Comment by IcedNyior
2010-09-01 12:47:00

Makin banyak orang post dan kongsi “hack” ni, makin senang la Maxis/Hotlink dapat tahu.

Sah derang pandai google. Tak lama lagi block ler tu

 
Comment by NuoX
2010-09-01 13:33:57

Alaaa~ Celcom tak dpt…… =(

 
Comment by donnyien
2010-09-01 14:25:00

aku pengguna digi… :o:

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?