Valentine’s Day

636 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

love.gif

Yea yea.. Valentine’s Day dah sampai juga akhirnya.. tentu y’all semua memang menanti2kan saat ni kan? maklumlah, kalau x sambut, awek merajuk pulak!! yang gurlz tu plak, kalau tolak pelawaan si dia, nanti dibawanya awek lain keluar, berputih mata pulak!! Kalau kat Malaysia ni, budaya menyambut Valentine’s Day atau hari kekasih ni memang dah jadi satu kebiasaan namun still tak terlalu over. Kalau tak sambut, nanti member2 kata kolot atau kampung pulak. Right? Khai malas nak membicarakan soal hukum menyambut hari kekasih tu, tapi y’all fikir2 lah sendiri..

Valentine’s Day ni berasal dari negara Spain. Berkisarkan kejayaan seorang paderi bernama Pedro St. Valentino yang berjaya menewaskan dan menyembelih umat islam yang secara tidak langsung menjatuhkan empayar islam di sepanyol. pada tanggal 14 Februari 1492 dan kejayaannya itu diketahui seluruh pelusuk spain sehinggalah dia dipanggil mengadap Permaisuri pada ketika bernama yang bernama, Isabella. Permaisuri Isabella ni tanye dia nak ape sebagai ganjaran. Dan paderi tersebut berkata ingin mengahwini kekasihnya. Permaisuri naik berang dan penjarakan paderi tersebut. Maklumla Paderi mana boleh ade kekasih. Walaubagaimanapon permaisuri tu tetap meraikan kejayaan menewaskan dan menyembelih umat islam di tanah Spain. Maka Velentine’s pon diraikan oleh semua pasangan kekasih di Spain dan mereka dibenarkan untuk membuat apa sahaja yang mereka suka. Kesimpulannya di sini, dalam hakikat kita menyumpah orang Yahudi yang menghina Rasulullah, tetapi kita masih alpa kerana kita juga sentiasa turut meraikan Valentine’s Day yang disambut sebagai kejayaan musnahnya orang islam setiap tahun. Pendek kata tepuk dada tanye selera.

Kita sibuk berkempen memboikot barangan orang Yahudi tetapi kita tidak perasan yang kita bersama mereka menyambut hari kemenangan menewaskan agama kita. Idealist barat ni harus dibuang dari kebudayaan umat islam dinegara ini. Sampai bila harus berlanjutan. Insaf insaflah wahai teman. Batalkanlah niatmu menyambut Valentine itu. buangkan perkataan Valentine’s dari kamus hidup kita. Bukan tidak boleh meraikan percintaan kita, tetapi janganlah pada tanggal 14 Februari ketika orang yahudi bergelak ketawa melihat gelagat umat islam yang menyambutnya dan tidak perlulah keterlaluan. Kita orang melayu.. ada adat tersendiri.. dah orang timur tu tetap orang timur. jadi lah orang melayu yang tidak mudah lupa asal usul keturunan. Ingatlah, Malaikat sentiasa mencatatkan amalan baik dan buruk anda.

Kalau boleh jangan ada seorang pun dari sahabat2 kita yang menyambut hari kekasih ni. Ceritalah pada rakan2 anda tentang hakikat kebenaran menyambut hari kekasih ni. Bukan takde hari lain nak kasi bunga dan coklat kat couple korang tu.. Ngada2 sungguh!! Artikel di atas tu Khai tak tahu la kesahihannya.. ape pun perkara utama yang nak dinyatakan di sini, jangan sambut ok!!!

Pssttt: Aku yang menyampaikan.. – KHAI | Qoute articles from Scukz Forums.

Ditulis pada 10:08 pm 13 February '07 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 636 views
Dalam kategori: Religion | Tweet This!


RSS feed | Trackback URI

24 Comments »

Comment by balqis
2007-02-13 22:56:35

senang2, xpayah sambut je ๐Ÿ˜›

..
 
Comment by aad_lfcfn
2007-02-13 23:55:09

tul tu..memang “sampah” pun.

..
 
Comment by zilaso7
2007-02-14 21:56:13

kite pun x smbt gak….

..
 
Comment by aiman kisah
2007-02-14 22:47:34

xsambut pun xpe..janji kite sayang kekasih kite n setia..:d:d

..
 
Comment by faidhi
2007-02-14 23:26:18

x layan valentine nih … /:)

..
 
Comment by YaNa
2007-02-14 23:42:52

disebabkan aku nya anniversary 17 feb so kami x sambut valentine..
sambut anniversary je..bahagia gitu..ahaks

..
 
Comment by YaNa
2007-02-14 23:43:47

korang jgn sambut valentine tau…
tak elok

..
 
Comment by Diana
2007-02-15 00:01:16

how about having lunch with hubby at some special place and getting pressie from him? Kira celebrate ke?

..
 
Comment by xodrop
2007-02-15 00:49:55

salam for brother khai n for all my dear fellow muslims n non muslims readers.

Valentine is indisputably HARAM to celebrate.

HOWEVER, it is not because of the ‘his-story’ as u described/pasted above.go n check the real history again. the last city of muslim realm in spain (Granada) was surrendered to the christians( ferdinand n isabella) on 2 JANUARY 1492, NOT 14 FEB 1492.

regarding this saint valentino,valentine was believed to hv lived during claudius the 2nd punye reign.ie during roman empire. (around 200AD++). nabi muhammad S.A.W lahir pd 570 AD…. so how can this valentine arahkn org celebrate kejatuhan islam kt spanyol y beratus2 tahun after muhammad(saw)’s death?
mngenai pemilihan 14 feb sbg hari valentine, selain drpd pndapat itu adelah hari si valntine tu mati, mgkin juga attributed to the fact that feb was bird-mating season (kt france n ade satu country lg nih. x igt da), n satu lg pndapat, it is a christian celebration to welcome the converting pagans (sun worhipper, gods-worshippers etc) mase early christian era dulu.
i ve googled numerous websites( reviewed sources ) about valentine, roman empire and history of spain. and not even once had i found any association btween islam n valentine (selain drpd emel2 n post2 kt frenster tu, n unreviewed sources ie blog persendirian etc n cerite ni i only found dlm bhs melayu.)

i once asked my christian friends about this story, n she was so damn surprised and looked so dejected n i instantly regretted asking her about it.
valentine story according to mass majority of christians are that this saint was imprisoned n while in there he helped a couple ( or a few couples? not sure) to communicate with each other as males n females were in separate blocks.as a priest, this guy had a privilege to walk around the prison quite freely(he had to conduct confessions session n all other christian rituals i guess)

in short, my points are ;
1. Valentine is obviously a kind of religious celebration (initially) w/pn skang sgt secularised already.same thing w krismas, very2 much secularised. so kite x leh smbut di sebabkn fact ini:)

2. islam is a religion of peace that shd be free from any association with fitnahs, mitos n provocative stories. true, muslims n jews were massacred after the fall, but as far as history is concern it has nothin to do with 14th feb!so, betulkn la niat kita, dr elok2 dapat pahala, sekali kite dpt dosa lk sebab sebar fitnah n hatred kn.this is just an example. got belambak2 lg emel fwd y x berasas cmni.

islam is a religion consisting faith n PROOF – syeikh YUSUF ESTES

sekadar memberi pandangan. may Allah guide my every opinion..

wassalam (peace) =)

..
 
Comment by fishbol
2007-02-15 02:30:27

cube la try carik website mat saleh ke ape..mende ni budaye dorg,so cube2 la carik pasal budaye dorg.
lgpn cube try search internet.ade ke org name pedro st valentino? (jgn klik link bahase melayu sbb yang pastinye,mende copy and paste ni la jugak y kuarnye.

ni lak petikan dr link wikipedia psl valentine y ade dlm entry ni:

On St. Valentine’s Day in 1349, roughly 2,000 Jews were burned to death by Christian mobs in Strasbourg.

kate boikot yahudi.asal xsuke lak hari ni?kan ramai yahudi kene bunuh arini.

akhir kate,cek dulu.

..
 
Comment by Khai
2007-02-15 02:53:18

X kisah la fakta copy paste tu betol ke tidak.. janji mesej utama yang nak disampaikan adalah jangan celebret valentine……. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by fishbol
2007-02-15 07:18:06

tak mengate kat sape2, ingatkan je. mcm semue orang asyik duk forward/sebarkan mende salah je. pieace:)>-

..
 
Comment by jam_ida
2007-02-15 15:13:25

tp kan nk elak pon susah..tgkla syrt2, penaja2 kat mesia nie..mwat promotion best2 time valentine nie..patut ke xpatut…dgembar gembur cm nk sambut merdeka…[-(

..
 
Comment by Fahmishah
2007-02-15 22:08:15

hehe…tapi kadang2 ada gak yg sambut walau pun dah tahu.

..
 
Comment by Khai
2007-02-15 22:49:34

[Comment ID #6023 Will Be Quoted Here]

huhuhu.. nengok je la tv3 tuuu .. kemain meriah dengan bunga merah.. eheeee….

to fishball, thanks anaway :d

..
 
Comment by arya
2007-02-16 02:33:16

tekezutt gak baca mende ni tp bkn apa cuma sblum nipun org ada dengar yg valentine’s dy ni mcm x baik utk kita smbt.. 4 what reason i dah x ingat tp since org mesia ni masih jg sambut terang2an esp yg malazu i mean malay dgn iklan yg x sdh so i pun terikut2lah juga.. biasaa.. naluri manusiakan.. dan this yr pun i x lah smbt cuma ucap slmat sj utk kwn2 n lov one also.. apapapun apa yg kita buat sebenarnya berdasarkan dari NIAT kalau niat kita just utk mengingatkan kasih syg ngan org yg kita syg rasanya x salahkan?? bukannya niat kerana maksud dr cerita2 yg tersebar sebelumni.. 4 me valentine day is 4 hari memperingati kekasih/org yg kita syg.. rasanya pasti dpt pahala jg kalau kita dpt hanya sekadar buat org yg kita sayang itu tersenyum dgn ucapan kita.. so everybody RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL..

..
 
Comment by Khai
2007-02-18 01:16:06

bagi Khai la, kalau boleh buangkan je niat nak sambut valentine day tu.. even macam kata arya tu, just memperingati hari kekasih, tapi kenapa 14 feb kita nak mengingati hari kekasih? bukan macam menyambut juga ke tu? lagi bagus tunggu je besday couple masing2, itulah masa sesuai untuk memperingati hari kekasih… for me la …. Niat tidak menghalalkan cara.. ingat tu :)>-

..
 
Comment by nawkaz
2007-02-21 15:03:24

isk..sian aku..tiap2 kali valentine, walopon aku x smbut..msti aku tgh xde awek..sodeh den..

..
 
Comment by aku
2009-02-11 03:36:50

mengape perlu smbot vltine’s day..
punceye couple la..
couple ni sah ke dari hukum agama???
xkan..
jerat yahudi telah memakan diri kite semua…

..
 
Comment by fazrewl
2009-02-12 18:05:09

Xpayah la sambut.
dalam nak sambut ulangthn perkenalan ngan besday msg2 dah la…
buat kopak duit je, nk bg hadiah2 nie… :p

..
 
Comment by ejardkethot
2009-02-15 04:14:53

dr sklah lg ustaz2 dok cta kisah nie…tp still ada yg sambut..
hurm…apa la nk jadi :oups:

..
 
Comment by edham
2009-02-15 16:13:03

sokong khai..budak kecik otak matang..gud2 ๐Ÿ˜‰

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post