Sayo~Nara

290 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Assalamualaikum pembuka bicara. Tadi aku ternampak satu buletin di Myspace yang menyela kewujudan sebuah video di youtube yang menghina lagu Negaraku. Apabila aku tonton sekali imbas, tiada apa yang hina pun aku rasa. Aku rasa ianya membuatkan lagu Negaraku menjadi lebih unik seiring dengan zaman sekarang. Tapi aku tahu, ianya sebuah isu sensitif dan lagu Negaraku memang tidak dibenarkan untuk diubahsuai atau dengan erti kata lain, akan merosakkan lagu tersebut. So apa pendapat kalian? Klik sini untuk lihat video.

Sekarang sudah pukul 3:45 pagi. Sebentar lagi dalam pukul 8:30 pagi, aku akan bertolak ke Taman Negara Malaysia, Pahang. Tujuan aku dan beberapa lagi member ke sana bukan sekadar ingin bersiar-siar melihat keindahan alam ciptaan Tuhan ini, tetapi ada assignment yang perlu aku selesaikan di sana. Subjek Malaysian Studies ni memang menyusahkan sampai nak kena cari tempat jauh-jauh. Kalau nak support tambang aku pergi balik, takpe juga. Hish!! Mungkin aku akan berada di sana selama 3 hari 2 malam. Sabtu nanti baru balik. Aku harap semuanya berjalan lancar di sana.

39032633_9750b5acb5.jpg

Erti Merdeka dari pandangan aku telah aku rungkaikan dalam entry sebelum ini tetapi gambar di atas ni, adakah ini erti sebenarnya Kemerdekaan dan cintakan negara bagi rakyat Malaysia?

Entahlah..

psstt: blog berkemungkinan takkan diupdate selama 3 hari akibat aku yang nak jenjalan gi Taman Negara ni. Byee!!

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 4:11 am 9 August '07 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 290 views
Dalam kategori: Acara | Tweet This!


RSS feed | Trackback URI

16 Comments »

Comment by musnazdotnet
2007-08-09 08:37:14

adus, nampaknye macam sedih la pulak, bendera malaysia terpijak itu macam…. adeh… mamat yang beli air minuman tu kemudian dia buang kat tanah pulak, maka dia adalah penghianat negara! hu ha!

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2007-08-09 08:51:22

bukan orang yang buat design cawan tu ke bro? even cawan tu dibuang dalam tong sampah so tak dipijak2, hakikatnya, patutkah bendera malaysia tempatnya di tempat sampah?

[Reply]

..
 
Comment by lolz
2007-08-09 21:06:31

rasa cam pernh tgk gambar nie…org komen tu kata tgk dr sudut positif..rumput2 dan bendera tu cume lukisan yg ditampal dinding..keke..gurau jek..

[Reply]

..
 
Comment by rokudaime_jr
2007-08-10 00:16:21

Bro…pasal lagu negaraku tuh…Ko faham x maksud lirik tuh…Utk pengetahuan ko…lagu tuh mengutuk cara kepimpinan pihak polis dlm menjalankan tugas….Itu satu hal…Yg buat lagi aku bengang..penyanyi tuh kata….”AZAN SUBUH” tuh satu perkara yg x elok…memekak pagi2 buta….Hohoho…patut ke???Topik ni ada dlm scukz….sile2 usha…okies..lepas tuh ko bg pendapat ko plak…Benda ni jadi serius bile dia babitkan agama….Ciss…Mempersendakan agama…memang satu tindakan yg kurang bijak bg aku….
Erk….sori…aku teremosi lak kat blog ko nih…Ops..sblom terlupe…aku ada tag ko kat blog aku….jenguk2 ek??

[Reply]

..
 
Comment by musnazdotnet
2007-08-10 08:12:47

[Comment ID #11324 Will Be Quoted Here]

memanglah, kalau difikirkan tak perlu buat corak bendera pada kotak minuman at the 1st place… tapi bila dah terjadi mcam tuh, buang la ‘sampah’ tu di tempat yang sepatutnya supaya ia tidak kelihatan menyampah. kalau buang dalam tong sampah, tak de la kita nampak bendera m’sia bersepah-sepah ditempat yang tak sepatutnya….. hmmm…

[Reply]

..
 
Comment by Qubezo
2007-08-10 14:54:35

Er, yea, aku sokong rokudaime_jr! Memang dia ada mengutuk, aku leh faham dia cakap skit2

[Reply]

..
 
Comment by zack_han
2007-08-10 16:19:28

[Comment ID #11330 Will Be Quoted Here]
aku sokong apa yang rokudaime kata…ikut pembacaan aku kat semua paper…Macam tulaa…Menteri Cina pon malu ngan tindakan budak tu…Ni adalah salah satu contoh KAFIR YANG PERLU DIPERANGI!!!tapi yang sedihnya, polis tak leh ambik apa2 tindakan sebab mamat tu ada kat Taiwan…

[Reply]

..
 
Comment by Effi Weiland
2007-08-10 16:45:05

yes sir. gambar di antri ni memang menunjukkan betapa hinanya maruah jalur gemilang. jika bendera pun boleh dibuang apa pula lagu negaraku

lagu negaraku sama tarafnya dengan bendera. tidak boleh diubah sesuka hati dan diperolok-olok seperti lagu Britney Spears. to some extend to can say it is sacred. have you seen Borat The Movie. if so have you seen the reaction of the Americans when the Star Spangled Banner was mangled by Borat. thats how we are suppose to react when our.. OUR national song is mangled by a gutless no talent fellow Malaysian. that is not artistic nor is it artistic freedom. more like artistic wanking and poking fun on sensitive issues

thats just my 5 cents.

btw: ur links on my blog as of today. looking forward to a link exchange.

[Reply]

..
 
Comment by jinbara
2007-08-11 00:02:55

pasal lirik lagu tu… aku dh letak maknanya kat scukz…

[Reply]

..
 
Comment by jinbara
2007-08-11 00:04:04

lg satu… pasal dia kutuk polis, gomen semua tu.. kira mcm sad but tue la..

cuma yg part azan tu je yg mmg x patut…

[Reply]

..
 
Comment by gurl life
2007-08-11 17:39:53

psl cina tuh dok kt malaysia kalo dia xsuke kan…aper laaa…bodoh siot jerks la,. wat org sakit hati jer suketi jer kutuk2 negara kiter. bengong tol….tp suara dia apsal sedap pulak, hahahahaaa

[Reply]

..
 
Comment by pat
2007-08-16 03:28:53

pekejadah nye niza ni..huhuhu suara die bukan sedap pown..mengutuk pasal azan..perh…mmg tal leh trime…gelap btol ati budak tu ye..isk isk..sadis..

[Reply]

..
 
Comment by SyNoR
2007-08-28 12:17:24

Banyak pendapat yang mengulas lagu tu, pada aku kalau bab polis & karenah birokrasi tu memang sesikit (baca.. banyak) berlaku di negara Malaysia ni.. tapi bab azan yang disamakan dengan ayam & RnB tu kira mengutuk la tu.. takde pulak dia nak mengkritik kuil cina atau india atau gereja? apesal? apa tujuannya?

Menghina Azan Subuh:

(tengok meanings yang dia tulis kat dalam blog dia sendiri..)

“Negara ini aku memang suka
????pukul 5 pagi
??morning call?????
Ada morning call akan suruh aku bangun
???????
Kadang-kadang beberapa ‘buah’ nyanyi sama-sama
?????????
macam tengah duet lagu cinta
????????R&B??
Suara tinggi rendah macam tengah nyanyi R&B
??????????
Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka out of tune
????????????
Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka pecah suara
??????? ????????
Ada juga suara yang macam kokokan ayam tetapi dia bangun lagi awal dari ayam
??????????????
Macam ini baru kite tahu mase untuk bersiap ke sekolah dan kerja”

memang tak ambil kira sensitiviti. apa pun peluang ni diambil oleh pak pak politikus untuk menaikkan saham mereka… tahniahhhh untuk semua!!

[Reply]

..
 
Comment by SyNoR
2007-08-28 12:18:27

Banyak pendapat yang mengulas lagu tu, pada aku kalau bab polis & karenah birokrasi tu memang sesikit (baca.. banyak) berlaku di negara Malaysia ni.. tapi bab azan yang disamakan dengan ayam & RnB tu kira mengutuk la tu.. takde pulak dia nak mengkritik kuil cina atau india atau gereja? apesal? apa tujuannya?

Menghina Azan Subuh:

(tengok meanings yang dia tulis kat dalam blog dia sendiri..)

“Negara ini aku memang suka
????pukul 5 pagi
??morning call?????
Ada morning call akan suruh aku bangun
???????
Kadang-kadang beberapa ‘buah’ nyanyi sama-sama
?????????
macam tengah duet lagu cinta
????????R&B??
Suara tinggi rendah macam tengah nyanyi R&B
??????????
Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka out of tune
????????????
Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka pecah suara
??????? ????????
Ada juga suara yang macam kokokan ayam tetapi dia bangun lagi awal dari ayam
??????????????
Macam ini baru kite tahu mase untuk bersiap ke sekolah dan kerja”

memang tak ambil kira sensitiviti. apa pun peluang ni diambil oleh pak pak politikus untuk menaikkan saham mereka… tahniahhhh untuk semua!!

[Reply]

..
 
Comment by SyNoR
2007-08-28 12:19:33

Banyak pendapat yang mengulas lagu tu, pada aku kalau bab polis & karenah birokrasi tu memang sesikit (baca.. banyak) berlaku di negara Malaysia ni.. tapi bab azan yang disamakan dengan ayam & RnB tu kira mengutuk la tu.. takde pulak dia nak mengkritik kuil cina atau india atau gereja? apesal? apa tujuannya?

Menghina Azan Subuh:

(tengok meanings yang dia tulis kat dalam blog dia sendiri..)

“Negara ini aku memang suka
pukul 5 pagi

Ada morning call akan suruh aku bangun

Kadang-kadang beberapa ‘buah’ nyanyi sama-sama

macam tengah duet lagu cinta

Suara tinggi rendah macam tengah nyanyi R&B

Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka out of tune

Walaupun kadang kala sebahagian daripada mereka pecah suara

Ada juga suara yang macam kokokan ayam tetapi dia bangun lagi awal dari ayam

Macam ini baru kite tahu mase untuk bersiap ke sekolah dan kerja”

memang tak ambil kira sensitiviti. apa pun peluang ni diambil oleh pak pak politikus untuk menaikkan saham mereka… tahniahhhh untuk semua!!

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2007-09-01 13:38:29

owh.. thanks for the translation.. now jelas lagi bersuluh……

mmg x patut.. bagi aku mmg patut dibuang agama.. jgn duduk negara islam lagi.. baru la tak dapat dengar azan hari hari..

tak pon gi duduk dalam hutan ngan beruk, harimau, gajah dan menatang lain yg tak tahu menahu pasal azan..

siot nye namawee!!

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?