Fast Update #4

509 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Fast Update 4

Wah, nak taknak, nak kene update gak ni. Dah ade komen tu suruh update sebab tension hari-hari masuk tak ber’update jugak. Hahaha. Ala bukan taknak update, tapi orang cakap belum sampai seru. So ni dah sampai seru, baru ar boleh update. Errr, ape aku nak update ni ek? Hahaha. So ini adalah fast update nombor 4. Versi blogging banyak tajuk dalam satu tajuk. Huh?

Upgrade to WP 2.6
Cerita gembira, semalam Khai dah berjaya upgrade blog ni ke version 2.6. Kali ni nak update bapak punya susah sebab kat campus ni ade proxy bagai (tak boleh guna ftp). So nak taknak Khai gunakan cara Khai sendiri. Kalau sesiapa ada masalah macam Khai, silakan guna cara ni yer.

1st, buat backup database blog dulu. Then Khai upload zip file wordpress yang latest tu. Delete core file wp-admin & wp-includes. Then extract zip file tadi via cPanel. Create new database. Edit config.php then import balik backup file tadi ke database yang baru. Point ke root/wp-admin/upgrade.php dan selesai. Haha, inilah cara terbaik kalau korang berada di tempat Khai. Benda mudah boleh jadi susah.

Smarter Way To Prevent Image Hotlinking with .htaccess
Dan petang tadi, Khai belajar perkara baru tentang cara paling mudah nak halang orang main copy je url gambar dalam blog then letak kat blog diorang tanpa izin. Nak ambil, mintak izin la babe! Ini main ambil je nak perabih bandwidth orang dan balasannya, akan keluar satu mesej F*CK percuma untuk mereka. Kalau korang nak buat juga, sila ke blog Hongkiat yang hensem lagi bergaya (macam aku tahu je rupa dia camne).

Wallpaper Hutan Terbaik
Wallpaper Hutan Terbaik
Contest kat PsdTuts dah tamat. Contest design wallpaper khas untuk AudioJungle. Gile!! Tak kira winners atau runners up, semua wallpaper boleh buat Khai sakit hati. Memang gempak gile. Kat office, Khai dah pakai wallpaper pemenang No 2. Gambar harimau pakai headphone. Sweet je muka beliau. Bila bos buat hal je, so leh la bayangkan harimau tu dengan muka bos. So tak jadi nak sakit hati. Kalau korang guna Vista, bila pakai memang cool sebab kebanyakkan wallpaper ni berlatarkan hitam. Ala-ala Limkokwing. Haha. Korang boleh pilih mana suka di AudioJungle. Bos, ni aku dah tolong promo’kan lagi Limkokwing ni, tak reti-reti nak naikkan alaun praktikal aku ke?

Stacy AF6 & Haziq AF4 di Limkokwing University
Stacy AF6 & Haziq AF4 di Limkokwing University
Semalam freshie student of Limkokwing datang mendaftar. Heboh pulak budak2 ni cakap (Utusan pun cakap) si Stacy ngan Haziq ada sekali. Sah yang kini mereka juga telah menjadi pelajar di Limkokwing University. Bersaing bersama Acha Septriasa & Dafi. Rupanya ramai graduan-graduan dari Limkokwing ni ye seperti Awal Ashari, Sazzy Falak, Fazura, Ning Baizura, Farah Asyikin, Maya Karin dan ramai lagi la. Kalau dah namanya University of Creative Technology iye tak? Tapi Stacy ni special case sikit coz dia SPM pon tak lepas, then dapat masuk Limkokwing. Sponsor sepenuhnya pulak tu. Ini tidak adil!! Mungkin rezeki dia..

Berita lanjut mengenai Stacy.

Pemanis Mata
Pemanis Mata
Percaya atau tidak kalau Khai kata kotak A & B tu sama warna? Mesti tak percayakan. Kat forums Scukz kecoh pasal ni. Mamat otai designer dalam office Khai ni pun semua hampir gila menyelesaikan masalah ni. Korang boleh la check guna Photoshop or anyelse.. gunalah eyedropper atau crop then sambungkan dua kotak tu. Keajaiban akan berlaku. Serious!!

Download gambar di sini.

Ditulis pada 2:22 am 22 July '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 509 views
Dalam kategori: Istimewa, Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

31 Comments »

Comment by mrkay
2008-07-22 05:55:45

hotlink protected tuh kan boleh set dlm cpanel.. tp aku tak penah cuba lagi..

aku tak updagrade lagi.. still 2.3 lagi.. serabut sgt file2 dlm ftp aku ni.. kene kemaskan dulu baru bleh buat… huhu..

..
Comment by Khai
2008-07-22 09:03:55

kalau x silap khai, calam cpanel tu untuk setting kat directory je biar stranger tak boleh nak view directory.. tapi pernah gak dengar orang cakap boleh setting dalam cpanel ntuk mengelakkan bandwidth kene curik..

so, bila setting dalam .htaccess, bagi Khai 200% lebih mudah.. just copy n paste..

tapi kepada pengguna wordpress yg menggunakan custom permalink, jgn lupe paste kan script permalink skali dalam .htaccess tu. hehe..

camne boleh serabut tu bro? nape x pasang maid suh kemaskan.. hehehe..

..
 
 
Comment by flameduplicate
2008-07-22 09:55:51

smart2..apesal scukz xleh masuk?dah 2 hari dah nih

..
Comment by Khai
2008-07-22 10:31:47

nape x leh masuk la bro? baru je smalam khai layan forums..
http://www.scukz.com/portal

..
 
 
Comment by me amor
2008-07-22 10:15:48

wah….mkin seronok ar korang kat sna ek…erm….mcmla ko tak tau “org2” kat sna tu mmg kudukut…huhuhuhu

..
Comment by Khai
2008-07-22 10:39:32

nape? dah rindu ngan campus ke? hehe..

..
Comment by me amor
2008-07-22 10:44:54

huhuhuhuhu….rndu ke????eleh….poyo je….

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by nieza
2008-07-22 10:16:05

wah..besh nye….rugi dah nk abesh blajar kt limkokwing. kalo xleh bkenalan ngan stacy. hehe

..
Comment by Khai
2008-07-22 10:40:20

stacy tanye awak aritu, dia cakap rugi jugak x dapat jumpe nieza.. so dia kim salam..

hakhak.. suke la tu..

..
 
 
Comment by xmindfreakx
2008-07-22 10:41:13

ari scukz amat susah untuk ditembusi..talian penuh ke bro

..
Comment by Khai
2008-07-22 10:48:58

uwaa… tensionnya.. khai x boleh nak check scukz ni.. kat opis ni proxy.. hadoi x senang nak buat kerja macam ni..

boleh korang tolong siasat mana yg patut? sbb malam tadi ok je khai masuk Scukz… geramnyee.~~~

..
Comment by me amor
2008-07-22 11:16:05

alololo…..ciannye dia…huhuhuhu…(pdan mke…wek….:P)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by me amor
2008-07-22 11:12:24

aku pning nak slesaikn pemanis mata tu…tp kan….shadow tu mmg ada bg effect kat warna kotak B tulh…ble aku gne marquee tool kat phtoshp,aku amik skali ngan kotak kat tpi A tu…warna kotak tpi A tu brubh sme ngan kotak A ble dbawa dkt ngan kotak B..tp warna kotak tpi A tu x sama ngan warna kotak tepi B.. (pening aku ble bc blik…huhuhu…)

..
 
Comment by me amor
2008-07-22 11:14:27

senang cite….ble kotak A dbawa ke B,warna kotak A akn brubh cerah dan sbaliknya…tp aku tak tau nape.aku tetap nak kaitkan ngan shadow tu…huhuhuuhu…eleh khai…ko pun tak tau….sruh aku selesaikn…

..
 
Comment by NP
2008-07-22 11:20:57

kotak A ngan B tu mmg same kaler…hanye mate2 yg best jer ley nampak..haha ape kejadahnyer…tapi kan mmg same kaler so same kaler la….ape aku ngarut nih?…mesti mende ijau tu adalah antara penyebabnyer..huhuhu

..
Comment by Khai
2008-07-22 12:26:00

ape yg dimaksudkan dgn mata best tu NP? adakah mata yg selalu mononton porno di komputer? hahaha..

..
 
 
Comment by yanti
2008-07-22 14:25:19

khai,

nice blog, idea segar, graphic cantik …keep it up …

yanti
http://www.rosyanti.blogspot.com

..
Comment by Khai
2008-07-23 14:58:12

thanks yanti.. already add ur link up… 😀

..
 
 
Comment by azleah
2008-07-22 15:03:51

Aik, Stacy SPM pun tak lepas, camne nak amik Foundation or Diploma???

..
Comment by Khai
2008-07-22 15:45:51

takpe.. limkokwing asalkan otak kretip je, leh je sruvive.. tapi kene gak ada kelulusan ntuk masuk.. tapi dah dia ni pemes, dikecualikan le tu..

dia amik course sound n music..

..
 
 
Comment by chot
2008-07-22 15:25:43

ko study kat Limkokwing ke khai?

..
Comment by Khai
2008-07-22 15:47:54

laa.. dah habis study dah pon bro.. eh lom abis la kiranya sbb skang ni tengah internship// internship pon kat limkokwing gak… http://contentcreation.com.my aka CCC

..
 
 
Comment by me amor
2008-07-22 17:04:25

khai……bkan gmbr kat ats ni je yg leh wat warna yg berbeza jd sme….aku wat kat gmbr lain yg gne warna sme(mcm biru) tp lain kepekatan(biru pkat ngan muda ar) ttap tnjuk hsil yg sme cm gmbr pemanis ko kat ats ni…:)

..
 
Comment by putri_xue
2008-07-22 22:14:52

waahhh…me sgt berminat nak upgrade my wordpress tu tp macam risau kalau2 yg segala itu hilang..
bole kah nanti khai buat detail tutorial to update wordpress itu?

thanx!!

..
Comment by Khai
2008-07-23 14:59:49

well, dulu masa scukz.org masih wujud, kemain detail gila babeng khai buat tutorial macam2 untuk wordpress .. last2 hilang macam tu je hasil kecuaian pihak CGyhost..

nanti la.. insyaAllah, khai mmg ada cita2 nak up balik web macam tu nanti… tunggu masa jer… tunggu taw!!

..
 
 
Comment by deennasour
2008-07-23 13:14:30

lim kok wing kan hebat, tu pasal ramai nak masuk…jeles tol

..
Comment by Khai
2008-07-23 15:09:50

itu la.. i wonder how ‘he’ doing it..

..
 
 
Comment by titan
2008-07-23 23:58:19

hoho. skali update. kuar macam-macam..

..
 
Comment by kota kinabalu serisempelang
2010-01-25 12:42:08

hai stacy apa kabar bole tannya knp kau ikut rambut agnes monica tiada stail lain ka hehehehehe byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

..
 
Comment by Johana Kasim
2011-05-20 19:48:31

Kalau sakit hati dengan bos, baca je kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

Pagi-pagi, sudah mencemuh,
Si pemandu terus terdiam mengeluh,
Bos ini jenis yang kecoh,
Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

“Ada pelanggan hendak jumpa”,
Itulah kata si setiausaha,
Bos enggan, mengantuk katanya,
Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

Bos memanggil mesyuarat mengejut,
Ada pekerja berjalan bak siput,
Bos pun menengking sampailah semput,
Para pekerja terkentut-kentut.

..
 
Comment by najib
2011-10-16 15:17:59

aku pun setuju jugok ngan ‘kota kinabalu serisempelang’ knapa lah stacy tu selalu tiru2 agnes monica… cam tak dok artis laen pulok… dah lah muka macam cucur udang..suara tak best langsong…gigi macam kuda pulok…haiz…cam mana bole jadi artis…
ish…ish…tak minat langsong… knapa la artis2 kita ni suka sangat tiru-tiru artis indonesia… cam tak tau malu lah.. baik kita menyanyi guna baju kurong…cam tu lagi best kan?

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post