Archive for 'Istimewa'

Terima Kasih Awak!

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun Justkhai hilang dari radar. Hilang dari segala kenangan. Hilang bagi memberikan fokus kepada sesuatu yang diluar normal. Hilang dari segala jenis haters yang memuncak. Hilang dari dikenali. Sepanjang proses mendiamkan diri, macam-macam perkara yang dah jadi juga macam-macam perkara yang Khai dah belajar. Tapi hal paling best bila menghilang, kau nampak yang orang yang membenci kau akan kurang (mereka slow down cari mangsa lain). Lepas tu kau nampak siapa kawan siapa lawan. Kadang-kadang orang yang kau baik dengan dia pernah tolong macam-macam tapi last-last boleh jadi musuh kau. Atau yang kau taknak anggap dia tu siapa-siapa, rupanya itulah kawan dan teman yang terbaik untuk kau.

View dari office baru Oh Media Sdn Bhd. Banyak siokk Hehe.

Tahun ini (2018), usia Khai akan masuk ke series yang baru iaitu 3 series. Hehe. Lama blog ni ya sebab ingat lagi masa birthday umur 20 tahun pun pernah Khai tulis kat Justkhai ni. Memang dah lebih 10 tahun pun blog ni. Tapi apa nak buat sebab peredaran zaman. Dunia blog tidak lagi seindah dan semanis dulu.

Sekarang ni zaman blog boleh dikatakan dah habis bila semua orang beralih kepada media sosial. Bila buka url kawan-kawan blogger dulu, boleh kata macam semua dah tak wujud lagi. Gila sedih pulak tengok kenapalah korang tak jaga domain tu elok-elok dan biarkan blog tu sebagai kenangan yang tak akan hilang ye tak?

Tahniah la pada yang masih maintain blog sendiri dan lagi salute kalau masih kekal dengan momentum update blog peribadi selalu. Zaman sekarang ni zaman kritikal. Ramai yang menulis hanya kerana duit. Bukan lagi kerana passion untuk berkongsi macam zaman kita mula-mula wujudkan blog dulu lagi. Iyalah ikut peredaran zaman la. Sekarang generasi kita bukan lagi boleh chill je macam dulu tapi kena struggle teruskan hidup. Ramai yang dah berkeluarga plak tu.

Blog Justkhai yang sengaja Khai hilangkan dari radar ni, alhamdulillah masih ada walau agak banyak jugalah gambar-gambar yang hilang. Jadi kalau tengok mana-mana artikel yang tak ada gambar tu, faham-faham ajelah ye dah hilang lah tu namanya. Hehe.

Blog Justkhai ini memang sentimental dan berharga buat diri Khai sendiri. Ini blog yang memegang begitu banyak menyimpan kenangan zaman remaja Khai. Sebuah blog yang dah jadi sebahagian dari diri Khai sendiri kerana jatuh bangun hidup masa zaman nak mencari tapak atas muka bumi Tuhan ni dulu, segalanya dikongsikan di dalam blog ini. Daripada kisah cinta bagai nak rak, lepas tu cinta tak kesampaian, motor hilang, ini dan itu semuanya dalam blog ni. Hehe.

A post shared by Oh! Media Network ? (@ohmedia) on

Memang kalau dekat online ni biasa sangatlah orang tanya mana Justkhai? Ada yang kalau jumpa bertanya bila nak aktif menulis balik kat Justkhai? Tahun demi tahun bersilih ganti, akhirnya 2018 Justkhai kembali diratah enjin carian Google lagi.

Tapi niat utama Khai live kan semula Blog ni adalah kerana teringat tentang banyak perkongsian tentang perjalanan hidup seorang Khai tu sendiri yang insyaAllah boleh menjadi rujukan kepada ramai anak-anak muda kat luar sana. Kalau tak banyak, sikit pun jadilah agar mendapat manfaat dia. Perjalanan seorang yang dulu dikenali sebagai memilih blogging sebagai kerjaya. Seorang yang dikenali sebagai paling tak suka kerja bawah orang.

Alhamdulillah, 10 tahun berlalu Khai masih belum pernah kerja dengan orang. Belum pernah merasa makan gaji. Belum pernah merasa terima arahan untuk buat ini dan buat itu. Mempunyai kebebasan masa dan kewangan, itukan impian yang pernah ditulis di dalam blog ini suatu masa dulu ye tak?

Nak kata berjaya tu jauh sekali kerana banyak perkara yang harus dicapai lagi tetapi boleh dikatakan Khai sangat berlapang dada dengan apa yang dah dicapai dan dijalani sampai ke hari ini hasil dari titik peluh dan juga impian sendiri. Tidur 3 jam sehari masih kekal sampai ke hari ini kalau korang nak tahu. Hehe. Apalagi yang Khai buat sekarang ni? Hurm adalah baik tak payah cerita dan berkongsi segala benda macam dulu lagi sebab zaman sekarang ni lebih ramai yang akan menyakiti kita berbanding yang mahu bergerak bersama. Hehe.

A post shared by Oh! Media Network ? (@ohmedia) on

INI CORETAN TERAKHIR

Ini akan menjadi artikel penutup di Justkhai ini. Biarlah blog ini terhenti dengan bernisan dan bukan hilang begitu sahaja.

Kalau korang rindu nak baca Justkhai ni, semua yang sepatutnya ditulis kat sini dah beralih ke Instagram. Instagram mana? Instagram Oh! Media la mana lagi. Hehe. 100% yang ada di Instagram tu adalah dari pemilik Justkhai ini. Orang yang sama dengan cara penulisan yang sama.

www.instagram.com/ohmedia.

Jom la kenal-kenal dengan Miss Merlot, Mr Sugomi, Miss Jasmine, Miss White dan ramai lagi dekat Instagram tu. Hehe. Jadi kat bawah ni antara gambar-gambar terkini yang ada kat Instagram. (more…)

Posted on 8 January '18 by , under Istimewa. 16 Comments.