Archive for 'Istimewa'

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin – Part 1

Seronok bila dah sampai kampung. Bila umur dah 20-an ni, dalam setahun tu boleh kira beberapa hari je akan balik ke kampung. Kononnya sibuk sangat la ye tak? Hehe. So bila dah sampai hari raya macam ni, gunakan peluang yang ada tu untuk pulang ke kampung. Best bila ada kampung ni. Rasa rugi sangat la sesiapa yang takde kampung ni. Hehehe. Untung saya dilahirkan sebagai seorang anak kampung. Hehe.

Pagi semalam lepas sahur je gerak terus dari KL. Perjalanan mengambil masa 3 jam lebih untuk sampai ke kampung Khai di Negeri Sembilan. Sampai je depan rumah, terus nampak buah rambutan dah bergantung-gantung bukan main merah lagi. Serius menguji keimanan saya yang sedang berpuasa. Hehe. Ni semua adik beradik dah balik. Awal mereka balik (baguslah tu). Hehe. Seronok bila nengok mak abah gembira anak-anak dia balik awal-awal sket untuk buat persiapan hari raya. Lagi seronok bila nengok anak-anak saudara main. Macam-macam ragam mereka ni.


Abang Ipar layan PES2011 kat PS3

InsyaAllah, esok kita dah raya dan hari ini adalah ramadhan yang terakhir untuk kita. Entah ada kesempatan lagi nak bertemu ramadhan tahun depan atau tidak, wallahualam. (more…)

Posted on 29 August '11 by , under Hidup Khai, Istimewa. 43 Comments.

Happy Birthday to Me: Genap 23 Tahun Usia


* ini kek harijadi tahun lepas

Salam Ramadhan buat semua pembaca Justkhai yang disayangi. Terima kasih kerana masih setia dan sudi untuk membaca blog usang ni. Hehe. Khai tak suka dengan “busy”, tapi si dia cakap, “busy is a good problem”. Bila fikir balik, ada betulnya cakap dia tu. Apapun bila kerjaya kita semakin mencemburui masa yang kita ini, di sini baru ada cabaran dalam hidup. Bagaimana kita nak uruskan kerja, urusan peribadi, urusan diri, kawan-kawan, family, hubungan dan banyak lagi. Hidup biar sedap! 🙂

Artikel ini dikeluarkan tepat pada jam 12 malam, 3 Ogos 2011. Khai dilahirkan pada 3 Ogos 1988. Jadi ini bermakna, Alhamdulillah kerana dipanjangkan umur untuk bertemu dengan usia 23 tahun ini. Well, antara usia Khai 22 tahun pergi ke usia 23 tahun, sememangnya seribu satu perkara yang telah Khai lalui dan lakukan. Antaranya ialah: (more…)

Posted on 3 August '11 by , under Hidup Khai, Istimewa. 82 Comments.

Saya sayang Chickenpox

Tajuk macam nak lempang diri sendiri je! Haha. Disaat kitorang tengah buat-buat sibuk untuk renovate office Oh! Media, boleh pulak aku sebagai mastermind diserang Chickenpox! Habis tertunda segala perjalananan office yang telah dirancangkan. Tapi takpelah, mungkin ini dugaan. Allah beri awal-awal sakit macam ni sebelum aku benar-benar terpaksa buat-buat sibuk nanti. Setiap kali aku kena sebarang penyakit, ianya membuatkan aku sedar tentang bertapa kerdilnya aku di sisi dia dan betapa banyak dosa aku di sisinya. Sakit inikan memadam dosa lampau kita.

Ini hari ke 4 aku di kampung. Di sinilah dulunya dunia kecil aku. Tempat aku jatuh bangun, dibuli dan membuli. Di sini tiada apa lagi yang istimewa kecuali ada dua insan yang paling aku sayang. Bila kena demam macam ni, memang membuatkan aku semakin rindu untuk ke sini menikmati udara yang amat segar dan menikmati kasih sayang sepenuhnya insan yang dipanggil ibu dan bapa. (more…)

Posted on 19 July '11 by , under Hidup Khai, Istimewa. 53 Comments.

Respon aku bila kerajaan sekat rakyat download sana dan sini

Salam guys. Baru-baru ini satu Malaysia memang kecoh la bila SKMM mengeluarkan notis kepada semua pembekal internet agar menyekat akses rakyat Malaysia untuk ke-10 website download yang popular. Tidak cukup dengan itu, baru-baru ini, Norman Abdul Halim (Norman KRU) yang juga kepala kepada RIM, meminta kerajaan menutup laman web Jiwang.Org dengan alasan laman tersebut juga menjadi tempat terbesar rakyat Malaysia berkongsi lagu.

Ya itu memang betul. Jiwang ni memang dah lama. Founder dia pun Khai kenal sejak zaman Khai buat forum Scukz lagi. Dulu selalu berborak di YM. Tapi sekarang dah jarang-jarang dah. Jiwang ni memang terkenal dengan followers yang amat setia. Biarpun sekarang bukan lagi zaman Forum, tapi mereka masih ada user yang setia tetap berbakti di sana tanpa sebarang bayaran. Semua pun tahu yang produk mereka bukan satu je, malah memang banyak. Database Torrent diorang pun pastinya terbesar di Malaysia.

Bila kerajaan kita buat semua ni, ramailah yang marah-marah dan kerajaan diugut untuk digodam lagi. Tapi semalam tunggu jam 3:30 pagi, tak kena pula. Pandai kerajaan kita awal-awal dah switch off website mereka. Jadi hacker pun tak dapat nak buat apa-apa la kan. Eh, gomen projek web juga-juta, takkan tak boleh nak tangkis serang hacker kot sampai terpaksa switch off website? Tapi ok la tu kira better la dari malu bila web ditutup atas sebab digodam hacker luar.

Untuk Khai, Khai sebagai manusia biasa memang tak terkecuali juga dari men’download movie dan memang selalu sangat download MP3 dari Internet. Kalau filem tu memang tak banyak sebab Khai memang takde kesabaran untuk bersabar menunggu sesuatu filem tu habis di’download. Hehe. Oklah, secara logiknya, kalau kita dengar lagu single artis tu kat radio dan rasa macam sedap, takkan kita nak pergi ke kedai terus beli satu album diorang yang original kan? Padahal yang sedapnya satu lagu je dan yang lain tu main tangkap muat. Mestilah kita nak download satu dua lagu penyanyi tu dulu kemudian cuba dengar dan kalau betul-betul berminat, cuba dapatkan yang original di kedai. (more…)

Posted on 16 June '11 by , under Daily Craps, Istimewa. 65 Comments.

Selamat Hari Ibu, Ibu!

Alhamdulillah. Masih lagi bernafas dan diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk terus menulis blog ini disamping untuk terus bermuhasabah diri dan beribadah kepadaNya. Artikel ini tidak panjang, hanya sebuah artikel untuk menghargai seorang wanita yang paling di sayangi, iaitu hamba Allah yang bernama Khatijah binti Abdul Manap.

23 tahun yang lalu, 9 bulan 10 hari dia mengandungkan aku dengan penuh susah-payah. Ke sana ke sini membawa kandungan yang bukanlah ringan sebenarnya. Cuba gantung apa-apa kat perut korang, dan bawalah benda tu selama 9 bulan untuk tahu bagaimana rasanya menjadi seorang ibu yang mengandungkan anak yang akan mewarnai kehidupannya.

Tanggal 3 Ogos 23 tahun yang lalu, aku dilahirkan dengan disinari bulan terang dipagari bintang. Kelahiran cara normal dengan berat badan hanya 3.2kg sahaja. Diazankan ditelinga kanan oleh papaku dan terus diberi nama, iaitu nama aku pada hari ini. Sebiji macam di dalam IC. (more…)

Posted on 8 May '11 by , under Istimewa. 13 Comments.

I’m lucky I’m in love with my best friend


[audio:150juta.mp3]

Lama tak berbicara soal cinta dalam blog ni macam ceritera sebuah cinta seorang Khai yang dulu. Seronok bila baca balik sebab semua tu dah jadi kenangan. Bila kita dah jumpa sang pengganti, doesn’t mean kita perlu melupakan perkara yang lalu. Kerana perkara yang dah berlalu tu selalunya menjadikan siapa kita hari ini. Apa yang silap dalam hubungan terdahulu, dalam hubungan kini kita perbetulkan.

Semua orang berhak berbicara mengenai cinta sebab kalau dah memang Allah jadikan hambaNya dengan perasaan kecintaan yang tinggi untuk pelbagai perkara. Berbicara soal cinta kepada kekasih, semua orang akan mengalaminya. Samada cinta bertepuk sebelah tangan atau cinta suka sama suka, kira sama’lah tu. Kalau dalam dunia nyata, Khai lebih gemar diam dari sibuk menjadi doktor cinta. Orang kata kalau kita pun tak pasti rumah kita dah cukup tiang ke belum, jangan la sibuk nak pasangkan tiang kat rumah orang lain. Nanti rumah orang lain dah jadi banglo, rumah kita senget sebelah sampai tak kesudah. So, cukuplah sekadar jadikan kisah orang lain sebagai pedoman hidup kita dan pasangan.

Alhamdulillah. Selepas sekian lama menderita dengan cinta terdahulu dan melalui 1001 halangan, tangisan dan kekecewaan dek kerana seorang wanita yang tidak pernah menghargai, ditakdirkan Tuhan untuk Khai menemui seorang insan yang macam tak pernah Khai jumpa sebelum ini. Terlalu istimewa di mata sampai bila pandang perempuan lain, nampak perempuan lain tu macam tiang elektrik je. Seyes! (more…)

Posted on 4 October '10 by , under Hidup Khai, Istimewa, Kisah Cinta. 71 Comments.

Ini Novel Hari Raya 2010 saya!

Warning! Ini adalah artikel kisah peribadi. Haters tidak digalakkan untuk baca. Nanti kepala korang jugak yang akan masuk air. Teehee!

justkhai-raya2010-3.jpg

Tiba-tiba rasa sangap nak update blog. Baru sampai KL untuk hidup normal kembali dengan internet yang tidaklah selaju mana, tapi cukup untuk buat tidur itu satu pembaziran masa ntuk aku. Hahaha! “AKU”? Kata-kata yang selalu digunakan dalam Oh! Khai. Kadang-kadang rasa rindu gak la nak update kisah diri balik macam dulu kat Just Khai ni. Since wujud Oh! Khai tu, sepi Just Khai ni dari sebarang kisah peribadi. Bila nak update, sentiasa nak kena fikir sebarang informasi yang ingin dikongsi. Walhal kisah peribadi yang menjadi identiti mewujudkan blog ini dulunya. Di tulis bukan nak suruh orang lain baca pun, tapi sebagai menyempurnakan kehendak suka membaca kisah dan catatan sendiri. So kali ni nak update kisah raya kat Justkhai. Ketepikan Oh! Khai dulu. Hehehe. Sorry diary.

Dua hari sebelum raya, balik kampung di Gemas, Negeri Sembilan dengan member-member. Kitorang konvoi je naik motor dari Kuala Lumpur. Dari KL nak ke kampung Khai tak jauh pun. Ada la dalam 2 jam setengah macam tu. Tapi kalau bawak superman, tak sampai 2 jam pun dah boleh sampai. Hehe.

So kat kampung banyak habiskan masa dengan family & kawan-kawan je lah. Streamyx dah potong awal tahun hari tu sebab takde siapa nak guna. Membazir itu amalam syaitan. W1max pulak takde coverage lagi dan Maxis Berukband, baiklah takde dari ada. Buat sakit hati je. Siput vavi jalan pun lagi laju. Hehe. (more…)

Posted on 15 September '10 by , under Hidup Khai, Istimewa. 36 Comments.

Antara Internet dan Bulan Kemerdekaan Negara

Salam 1Malaysia guys! Motif entri ni dimulakan dengan Salam 1Malaysia, tentunya lah artikel ni lebih bersikap patriotik. Kalau tengah-tengah bulan Ogos ni orang sebut pasal partiotik, apa lagi kalau bukan sebab Merdeka kan? Takkan sebab Deepavali pulak? Hehehe

Oleh kerana Khai nengok suasana sekeliling Khai, langsung tak nampak inisiatif kerajaan kita dan rakyat untuk sambutan bulan kemerdekaan negara untuk tahun 2010 ni, So Khai cuba la sampaikan sedikit sisa-sisa patriotik yang ada dalam jiwa Khai ni melalui blog. Kalau nengok kat TV pun, macam nak taknak je iklan merdeka tu diorang buat. Mungkin tak boleh salahkan diorang sebab merdeka tahun ni jatuh pada bulan puasa dan nak dekat-dekat raya pulak tu. So mungkin ramai antara kita yang lebih rela habiskan duit untuk beli baju raya dan juadah hari raya berbanding membeli bendera untuk dikibarkan di depan rumah mahupun di kenderaan.

Khai pun sama je sebab tu sama-sama la kita hayati bulan merdeka ni melalui internet. Ok la ada juga dari takde langsung kan? Ok dari hanya pandai berbicara tapi tiada tindakkan. Yeehhaa! So kita mulakan dengan menanam semangat kemerdekaan melalui internet dahulu. Bagaimana? (more…)

Posted on 19 August '10 by , under Daily Craps, Istimewa. 41 Comments.

0308 – Surprise Party dan Kasih Sayang

Alhamdulillah. Ini official entri dalam Justkhai ni sempena birthday aku yang ke-22 tahun. Entri semalam bertajuk tu, mukadimah je kot. Dan entri ni tak panjang, tapi hanya untuk menyemadi’kan gambar-gambar kenangan dan peribadi untuk mengukir senyuman aku sendiri di masa hadapan. Kerana apa? Kerana hari ini adalah hari paling istimewa dalam hidup aku. Sebab gua kena surprise party gila babeng punya. Hasil usahasama berminggu-minggu si dia dengan family Khai dan kawan-kawan. Terbaek la korang sebab aku memang betul-betul surprise habis kot? Rasa nak geget je idong sorang-sorang time tu terkujat punya pasal.

Plan’nya pukul 9 Malam dengan Cik Eifa, gerak ke McD. Dari haritu lagi dia dah warning untuk tempah aku awal-awal. So dengan senang hati malam tu aku ready nak celebret besday ala-ala romantik la dengan berdua-dua’an. Masa lepak tu, aku nengok sibuk sangat dia dengan phone. Kejap ummi call la, kawan call la. Padahal tu semua kawan dengan akak aku yang call nak teruskan planning kejam diorang. Hahaha. Pandai ek dia? Hehe. (more…)

Posted on 3 August '10 by , under Hidup Khai, Istimewa, Kisah Cinta. 65 Comments.

Happy birthday to me & Justkhai

Tibanya tarikh 3 Ogos setiap tahun bagi aku, adalah satu tarikh istimewa di mana pasti berlakunya penambahan angka dalam usia aku samaada rela atau tidak. Bila menjelang tarikh tersebut pada setiap tahun dan ketika aku masih mampu bernafas, antara perkara utama yang rajin aku lakukan adalah membaca semula artikel hari jadi sendiri yang aku tulis pada tahun-tahun sebelumnya. Melihat komen-komen dari pembaca blog ni, memberikan aku semangat dan membaca artikel aku sendiri, memberikan aku gambaran apa yang aku tertinggal dalam hidup. Itu bagusnya ada blog yang boleh dianggap sebagai diari untuk diri sendiri. Untuk entri kali ni, aku cuba tulis sependek mungkin dan kata ganti diri “aku” digunakan atas sebab tertentu.

Beberapa artikel yang dikeluarkan pada 0308 terdahulunya:
Blog post birthday 21 tahun (2009)
Blog post birthday 20 tahun (2008)
Blog post birthday 19 tahun (2007)

Alhamdulillah, 22 tahun lepas tanggal 03 Ogos 1988 jam 2 pagi,susah payah mak aku keluarkan aku dari perut untuk aku melihat bumi. Harapan aku, apa sahaja yang aku lakukan hari ni dan esok, sentiasa memberikan kesejukkan kepada perut dia yang melahirkan dan mampu membalas setiap keringat Abah yang gugur ke bumi bagi mencari nafkah membesarkan aku dan menjadikan aku seperti aku yang sekarang. Untuk abang dan akak-akak yang sentiasa aku sayangi, terima kasih atas jasa korang selama ni. Dari masa kecik (basuhkan kencing berak. lalala) sampailah ambil berat masa study dan sampailah kini sentiasa berada di belakang aku memberi aku gambaran jelas mengenai erti kehidupan sebenar yang akan aku tempuhi. (more…)

Posted on 2 August '10 by , under Hidup Khai, Istimewa. 63 Comments.