Archive for 'Istimewa'

Blogging kerana minat atau nak jadi kaya?

Salam guys. Tiada mukadimah melainkan straight to the Ampang Point je la ye? hehehe.

Lama tak tulis artikel berkaitan blog. Takpelah sebab dah banyak sangat kot Khai tulis sebelum ni tinggal korang yang belum baca tu nak selak-selak artikel lama atau tidak je kan? Tapi kali ni saja nak bangkitkan isu mengenai lambakkan blog yang tumbuh macam cendawan ni. Lima tahun yang lalu di awal-awal Khai membabitkan diri dalam bidang ni secara serius, dunia blog kat Malaysia ni (terutama blog Bahasa Melayu) tak semeriah sekarang yang memang warna-warni dengan pelbagai ragam. Masa tu blog melayu boleh dikira dengan jari je kot.

Semalam, member Khai yang bernama Hanz (bukan nama sebenar) kasi Khai duit suruh belikan dia hosting dan domain. Well nice, satu permulaan yang betul dan baik untuk bergelumang dalam bidang ini. Khai terus tanya dia nak blogging sebab minat atau nak jadi kaya? Dia jawab kerana minat. Nice dude.

Dulu ada member Khai suka sangat nengok Khai dalam bidang ni dan dia pun nak buat benda yang sama. Beli laptop, then study sikit sebanyak secara personal dengan Khai tapi akhirnya, dia give up dan terus kecundang dan terpesong penggunaan laptop tu ke benda yang sia-sia (game, facebook etc). Kerana niat asal dia nak ada blog sebab nak jadi mudah, kaya dan senang dalam semua perkara. Nak ada duit tanpa perlu bekerja keras (di mata dia walhal tidak sebenarnya).

Percaya tak dalam apa-apa bidang pun, minat yang akan menjadikan korang berjaya? Bakat tolak tepi dulu sebab bagi Khai, bakat ni boleh diasah kalau korang rajin cuma kalau dah memang ada bakat kurniaan Tuhan sejak azali, lagi mudah untuk korang berjaya dari orang lain. Jadi bersyukurlah dan percaya pada instinct. Kalau ada bakat tapi takde minat pun, tak guna juga kan? (more…)

Posted on 29 July '10 by , under Blog, Istimewa, Motivasi. 60 Comments.

Andres Iniesta Write The Future

iniesta

Ok, akhirnya lepas sebulan sakit and rabak-rabak mata melayan World Cup, hari ni habis pun akhirnya. Hari ni kompem ramai yang pergi opis mata rabak nak terkoyak sebab final nye match sampai 120 minit kot? Nasib ada goal jugak dari Andres Iniesta, kalau tak tambah lagi penalti, dah ramai amik MC terus esok. Bos pun belum tentu masuk office. Hehehehe. (more…)

Posted on 12 July '10 by , under Hidup Khai, Istimewa. 38 Comments.

Ada Apa Dengan Penjara Pudu

penjara-pudu-1

Penjara Pudu. Hurm, rasanya siapa yang tak pernah tahu kewujudan Penjara Pudu ni, korang memang bukan rakyat Malaysia (syuh syuh). Dulu masa Khai kecik (5 ke 6 tahun macam tu), selalu teruja bila lalu sebelah Penjara Pudu ni. Time tu lukisan kat tembok dia cantik lagi sebab terjaga. Nak nengok dalam memang tak dapat la, tapi teruja dengan lukisan pemandangan sepanjang tembok penjara tu. Memang sangat cantik dan menarik. Tapi lagi teruja bila dah besar sikit, baru tahu yang lukisan tu dilukis oleh banduan-banduan yang pernah menghuni penjara tersebut. Tembok (mural) sepanjang 384 meter tu (terpanjang di dunia) diorang lukis menggunakan 2,000 liter cat! Hebat kan diorang. Korang boleh buat? Hehe.

So baru-baru ni heboh yang Penjara Pudu ni akan dirobohkan dan kini dah pun dirobohkan sikit demi sedikit. Serious rasa sedih tu memang ada sebab tempat tu banyak kenangan untuk ramai orang dan diri Khai sendiri. Bukanlah bermaksud kenangan pernah menghuni kat dalam dia, tapi Penjara Pudu ni memang ada sentimental value dia, biarpun ia hanya sebuah penjara (tempat orang jahat). Kisah hantu dia pun ada sebab ada 180 pesalah telah menjalani hukuman gantung sampai mati kat sini. Woot!!

penjara-pudu-2

So malam tadi dalam pukul 4 pagi macam tu, lepas habis layan Argentina VS Greece kat Dataran Merdeka (yay! Argentina menang!), terus pergi buat lawatan sambil belajar menggedik kat Penjara Pudu jap nak nengok keadaan terkini dia. Dari pintu utama penjara tu, tembok sebelah kiri memang dah habis dimusnahkan. Tembok belah kanan, sedang manangis mengenang nasib beberapa hari lagi.

Terkilan memang tak hengat. Sebab apa? (more…)

Posted on 23 June '10 by , under Istimewa. 62 Comments.

Nenek Pergi Buat Selama-lamanya

nenek

07 Jun 2010 bersamaan 24 Jamadilakhir 1431 hijrah lebih kurang jam 9:30 malam, tibanya panggilan Tuhan buat Jamilar binti Dusin yang telah kembali ke rahmatullah atas faktor usia. Jamilar binti Dusin bukanlah orang lain untuk diriku. Dialah seorang ibu, dialah seorang nenek dan dia juga seorang oyang. Dan kepada ku, dialah satu-satunya nenek yang ku sayang dan hanya dia satu-satunya nenek yang sempat aku bermanja sejak kali pertama udara di bumi ini ku hela. Tiada nenek lain lagi. Dan pemergiannya, amatlah dirasai. Semoga roh’nya Allayarhamah Jamilar binti Dusin ditempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman.

nenek-1
(more…)

Posted on 8 June '10 by , under Hidup Khai, Istimewa. 43 Comments.

Betapa Tipikalnya Kita Orang Malaysia

Cuba rujuk gambar di bawah.

Tipikal-Malay

(more…)

Posted on 2 June '10 by , under Istimewa, Religion. 148 Comments.

Persepsi aku bagi isu Logo Crocs

[Entri ini menggunakan aku. Harap maklum]

Apa kata ulama’ mengenai isu ini?

Kata Ustaz Hasrizal (Saiful Islam) di Facebook miliknya

Entri yang ringkas mengenai isu Crocs ini. Ada pula mulut-mulut puaka yang perli-perli bila aku nak buang kasut Crocs Yukon Woven aku tu. Dan semestinya mulut-mulut puaka itu tentunya tak perlu diperkenalkan lagi. Siapa lagi kalau bukan si anonymous atau nama lainnya manusia berakal tetapi tidak mempunyai telur.

First, Yukon Woven tidak mempunyai logo Crocs di bahagian atas tapak bahagian tumit. Tidak seperti yang terdapat pada Crocband. Yang keduanya, bagi aku… (more…)

Posted on 26 May '10 by , under Istimewa, Religion. 182 Comments.

Allah Selamatkan Kamu, Pak Hassan

Hari ni hari jadi abah aku. Dah makin tua abah aku sekarang. Masuk 59 tahun dah umur dia. Aku sedar makin tua dia, makin meningkatlah umur aku. Sejauh mana kehidupan aku selama hampir 22 tahun ini mampu membuat dia ketawa? hanya dia dan Allah saja yang tahu.

Kepada Abah, orang sayang abah sangat-sangat. Tak lebih tak kurang rasa sayang orang dengan mak. Abah adalah abah terbaik di dunia bagi saya. Abah tak pernah walau sekalipun pukul orang time kecik dulu tapi tanpa pukul dan marah-marah, abah tetap berjaya jadikan orang manusia yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Alhamdulillah.

Setiap satu dan sekelumit dosa orang didunia ini, bukanlah ditanggung salah abah dan mak lagi tapi salah orang sendiri. Tahniah kepada abah kerana berjaya membimbing kita sekeluarga sehingga ke tahap ini. Sesungguhnya, orang bersykur atas segala-galanya dan rasa betul-betul beruntung dilahirkan di dalam sebuah keluarga Pak Hassan. (more…)

Posted on 22 May '10 by , under Hidup Khai, Istimewa. 60 Comments.

Ada Apa Dengan Crocs?

Justkhai-Crocs-Logo

Crocs? Rasanya satu Malaysia dah kenal apa lagi dunia. Walaupun korang tak minat, tapi mesti selalu nampak orang pakai kan? Tak pun kalau pergi Uptown Downtown, itulah yang paling banyak kedai jual. Dah macam takde benda lain nak jual. Semua nak jual brand buaya darat ni. Ada seorang makcik ni dulu Khai perasan dia jual kain baju kat Downtown. Sekarang ni dah tak jual kain dah tapi jual Crocs. Huh! Anyway, ini adalah sebuah cerita pendek (cerpen?) dari mana diriku mengenali dan bagaimana diriku boleh berminat dengan jenama dan design si buaya darat yang diberinama, Crocs!

Last year, Khai nampak seorang mamat Chelsea kerek ni pakai CrocBand warna biru line merah. Oleh kerana mamat tu kerek semacam (mungkin dia bajet awek dia tu cun), terus rasa meluat nengok dia dan kasut-kasut tu sekali. Dan tak pasal-pasal dengan awek dia yang tak bersalah tu pun meluat jugak nak nengok. Hahaha. Errr, tapi memang awek dia cantik pun! (more…)

Posted on 7 May '10 by , under Hidup Khai, Istimewa, Review. 84 Comments.

Respon Khai Pada Dunia – Part 2

Artikel berikut adalah kesinambungan dari artikel Respon Khai pada Dunia – Part 1.

i-love-u

Salam guys. W00t!! Hampir terlupa untuk udpate Justkhai ni. Manjang rajin update Oh! Khai tu je. Hehehe. Tapi memang betul la bukan senang nak update Justkhai ni sebab tak boleh nak cerita yang biasa-biasa (expectation korang agak tinggi). Apalagi hal personal, semuanya dah Khai pindah masuk Oh! Khai dan Khai rasa korang yang rajin masuk Justkhai ni pun nak baca something yang bermaklumat dan berfaedah. Who cares about me? Betul tak?

Ok, kesinambungan untuk Respon Khai pada Dunia – Part 1, kita teruskan untuk Part 2 pula. Macam biasa, 5 respon diberikan dalam setiap bahagian.

6. Who the Hell behind Petaling Street, Downtown, Uptown etc?

downtown-kl

Kerat jari kalau korang tak kenal semua tempat-tempat ni. Uptown Damansara, Uptown Danau Kota, Downtown Cheras, Downtown Shah Alam dan Petaling Street. Dan Khai sanggup kerat jari kuku (huhu) kalau ada lagi antara korang yang tak pernah jejak tempat tersebut untuk beli baju, kasut atau at least baju dalam! Woot!

Kat situ semua murah-murah dan sedia maklum kesemua benda yang dijual kat tempat-tempat macam tu, memang bukan original dan kebanyakkan barang datang dari negara China dan Indonesia. Persoalannya, bolehkah tempat-tempat macam tu boleh ada di Malaysia dengan senang hatinya?

Polis mana? (more…)

Posted on 27 April '10 by , under Daily Craps, Istimewa, Motivasi, Tergempar. 82 Comments.

Pelancaran Oh! Khai dan Oh! Dara

Dimaklumkan kepada semua kawan-kawan ku di sini, dua web lagi under Oh! Media baru dilancarkan dan kedua-dua website ini bukanlah website komersial di mana tiada iklan yang akan diletakkan.

1. Oh! Khai

ohkhai

Dulunya diari online Khai yang beralamat khai.via.my tapi dah di’upgrade keupayaannya dengan cover-up sekali untuk live blogging (blogging via phone). Ini bermakna blog live blogging Khai yang beralamat di www.justkhai.com/live dah tiba ke penghujung usia’nya tapi masih ada sampai bila-bila untuk rujukan. Oh! Khai meliputi kisah hidup dan pandangan untuk kehidupan yang jauh lebih peribadi berbanding Justkhai. Dan mungkin tiada lagi kisah personal di Justkhai selepas ini. Dan itulah tujuannya untuk menjadikan Justkhai tidak terlalu personal seperti sebelum ini. Sikit-sikit tu boleh. Hehehe.

URL: www.ohkhai.com

2. Oh! Dara

ohdara

Sebuah website ilmiah ber’orientasi’kan seks dan kehidupan alam perkahwinan. Biarpun Khai dan mereka yang terlibat nyatanya masih belum berkahwin, tapi bila diperkatakan melalui ilmu, pastinya ianya adalah ilmu dan tolong jangan pernah pertikaikan biarpun melibatkan seks. Dari survey yang dilakukan, di dapati orang melayu paling ketinggalan dalam pengetahuan mengenai seks bairpun telah mendirikan rumah tangga. Nafkah batin ni sebenarnya tersangatlah penting dalam kehidupan berumah-tangga kalau nak bahagia sampai korang monopause. Hehe. Pemikiran yang terbuka amat diperlukan semasa melayari.

URL: www.ohdara.com

Beberapa website lain masih di dalam pembinaan termasuk sebuah website komersial iaitu Tanpa Warna yang akan menjengah dan memeriah dunia internet pada June 2010 ini dan seterusnya secara berperingkat. Sokongan berterusan dari korang semua amatlah diperlukan. Majulah Blogger untuk Negara. (more…)

Posted on 22 April '10 by , under Istimewa. 59 Comments.