Pringles meragukan

1,843 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Pernah makan Pringles? Korang suka makan? Kalau korang suka makan, Khai pun suka makan. Best kan? Di Petronas, di 7-Eleven atau di mana-mana pasaraya pun, korang pasti akan ternampak lambakan Pringles yang tersusun rapi. Persoalannya di sini, sejauh mana status halal makanan ringan yang terlalu popular ni?

Biarpun, terlalu banyak ‘spastik’ yang kelihatan ala-ala Pringles seperti Mister Potato dan banyak lagi (dalam botol kertas yang tinggi tu), tapi rasanya Pringles lebih terasa keasliannya dan jauh lagi best dari yang lain tu iye tak? Even mahal sikit pun, tak ape lah bukan selalu korang cakap.

Cuba korang cek betul-betul kanan, kiri, atas dan bawah botol berisi Pringles ni, di mana cop halalnya? Kalau jumpa beritahu Khai, dan Khai tanpa segan-silu akan belanja korang dua botol Pringles secara percuma. Peliknya, Even Mister Potato mempunyai tanda cop halal Jabatan Agama Islam yang agak besar terpampang, sejauh mana kita sebagai orang islam alert mengenai perkara ni?

Dengan status yang masih meragukan, agaknya camana Pringles ni boleh dijual dengan senang lenang bersama produk kaum sejenis’nya yang lain hingga menjadi kegilaan kanak-kanak islam untuk membeli. Kalau di Petronas, dari luar Petronas dah nampak kot?

Oleh itu, Justkhai secara rasmi & penuh kekerasan, menyeru semua agar memboikot produk ini sehingga status halalnya benar-benar terjamin. Jakim, sila buat kerja!!

Update: 10 September 2008
– Saudara Ubey di bahagian komen memberikan link dari website Jakim mengenai aduan yang diajukan oleh orang ramai. Antara soalannya adalah mengenai produk Pringles ini dan Dove. Saksikan sendiri.

Aduan
kedua-dua produk dove dan pringles tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM kerana kedua-duanya adalah barangan import walau bagaimana pun tindakan akan diambil untuk memastikan hal sebenar perkara ini. 04 November 2004. merujuk kepada maklumbalas dari pihak JAKIM (sepertimana di atas) terhadap kesahihan halal makanan ringan pringles – adakah pihak JAKIM telah melakukan siasatan terhadap produk tersebut. ini kerana, senarai kandungan pada produk berkenaan ditulis dalam bahasa asing dan logo halalnya meragukan. harap dapat disiasat segera berikutan produk berkenaan amat digemari oleh rakyat malaysia terutama kanak-kanak.
terima kasih.

Jawapan Jakim
Berdasarkan pemeriksaan yang telah dibuat oleh JAKIM didapati produk Prinlges untuk pasaran Malaysia dan negara-negara Asean telah dikilangkan oleh sebuah kilang yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM, kilnag tersebut memang telah disahkan halal oleh JAKIM dan tidak menggunakan apa-apa bahan yang tidak halal dikilang tersebut. Berbalik kepada Pringles, pihak kilang pengeluar menyatakan bahawa pemilik jenama Pringles sendiri yang tidak beminat untuk mendapatkan pengesahan halal JAKIM kerana mereka beranggapan jenama mereka adalah establish dan tidak perlu mendapatkan pengesahan halal JAKIM walau pun dikilangkan di kilang yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM manakala bagi produk Dove, pihak pengedar Dove di Malaysia telah memaklumkan bahawa Dove untuk pasaran malaysia tidak mengandungi bahan yang diharamkan dan ia selamat untu digunakan oleh pengguna Muslim.

Hurm.. boleh pulak suka suka dia x berminat nak dapatkan logo halal dari Jakim. Kalau macam tu, blah ar dari Malaysia. Entah ar.. kalo rasa ragu2, teruskan memulau Pringles…

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 2:54 am 18 August '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,843 views
Dalam kategori: Religion | Tweet This!

Eat This Google!: , , , ,


RSS feed | Trackback URI

93 Comments »

Comment by Mad Nor
2008-08-18 08:57:13

boikot

..
Comment by haniko
2008-09-15 08:32:26

I agree…dh la xsedap…
byk pak aji lak 2…
msin!!!

..
Comment by hasifzul
2010-01-08 03:47:27

sdap ar!!!!

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by asdar_saifullah
2008-08-18 09:32:03

marilah kita sesamer memboikot “pringles”…….

..
 
Comment by syuxx
2008-08-18 09:48:20

aku memang dah lama tak makan benda ni.
baik lagi makan kerepek ubi tempatan.
support usahawan local. haha

..
Comment by MK
2008-08-19 21:27:26

sekarang pun ada kerepek ubi tempatan ala-ala Pringles pe, yang jenama AgroMas tu ^^

..
Comment by Khai
2008-08-20 09:36:25

x pernah nampak pon… mmg la ada kot, tapi cuba la perluaskan lagi pasaran.. ni buat ntuk orang2 negeri je ke? hehehe…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by smaelz83
2008-08-18 10:04:01

mmg dah lama x mkn sejak cikgu inggeris kat sekolah ckp yg Pringles ni ada campur Lemak Babi.. itu pasal xder cop halal..

..
 
Comment by ? me ?
2008-08-18 12:24:42

dari dulu memang takderk cop halal
so mmg dah tak makan pringles lagi
byk lagi kerepek kentang yang ader cop halal

..
 
Comment by edasweety
2008-08-18 12:25:07

tp kalo pringles yang keluaran Malysia Halal tak?kalo yang import tu…botol kertas die tinggi n gemuk skek…yg malaysianyer..kurus n rendah jek…ke same jek??hehe..kompius arr…mmg ske sgt mkn pringles time2 bosan.nak2 kalo ngah keje ni…heheh πŸ˜‰

..
Comment by Khai
2008-08-18 12:29:31

Nengok je pada cop halal.. kalau ada, makan je tanpa rasa was-was.. tapi pastikan cop halal dari Jakim..

Even yg ada cop halal jakim tu adalah haram, itu bukan salah kita.. itu tanggungjawab Jakim sendiri di mana kita semua rakyat Malaysia bergantung pada mereka untuk menjejaki makanan halal dan haram..

..
 
 
Comment by cencorot_91
2008-08-18 13:04:05

huhu..
aku mmg tak mkn mnde ni..
mak aku tak bagi..

..
 
Comment by itczones
2008-08-18 14:22:21

khai g report!

..
 
Comment by flameduyplicate
2008-08-18 15:45:26

eh, ade la tande halal kat situ..cube tgk baik2..tapi, tande halal tu cam lain sket la…kalau nak makan just kene yakin…kalau x yakin, xyah makan..hahaha

..
Comment by Khai
2008-08-18 21:16:59

Skang di tangan Khai ade sebotol pringles colour unggu berperisa Salsa Tomato… puas Khai check, dan terbukti langsung tiada tanda2 harga halal.. ape tanda halal yg lain skit macam ko cakap tu bro?xplain plese..

..
Comment by darkries
2008-09-14 21:18:32

kalau leh bagi gambar sebagai bukti..
hehehe..kan senang..
guna hp untuk ambil gambar..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-09-15 01:09:36

tu tak bape senang lagi.. nak senang gi kat petronas.. before bayar duit nak isi minyak tu, gi masuk dalam jap.. ya la pringle2 yang ada kat dalam tu.. hehehe..

 
 
 
 
Comment by PakciQue
2008-08-18 16:51:23

La..iye ke..baru je 2 minggu lepas aku tarah sebiji pringles..aiyak..ni yg nak g kedai ni…
Tp, seperasan aku, mcm ade je..

..
 
Comment by pat
2008-08-18 19:13:36

kalo jacker tu ade tande halal ker x ek…x prasan la plak…

..
Comment by Khai
2008-08-19 09:08:47

jacker ada..

..
 
 
Comment by NEMESIS
2008-08-18 20:12:25

hello2…pringles ade yang tidak dilabel ngan tande halal..antaranya pringles warna ungu dan merah….yang lain ader…lau mende nih da berubah korang tengok dululah…

..
 
Comment by mawar mustika
2008-08-18 20:22:56

kalu xsilap aku pringles ni memang dh lame xde halal….memang dari dulu lagi aku xmakan…

..
 
Comment by Dakjaat
2008-08-18 20:25:47

errr… bro .. actually mende ni mmg halal pun .. kalau tak halal .. tak mungkin dapat terlepas dari kelulusan bahagian keselamatan makanan … hehehee! bawak bertendang .. hehehe!

..
Comment by Khai
2008-08-18 21:12:37

terlepas dari bahagian keselamatan makanan tu mmg la patut since orang makan takde lagi yg mati bro.. tapi masalahnya, dari segi sudut keagamaan, Islam.. halal atau tidak..

menda2 haram mmg x mati pon kalo makan..

..
 
 
Comment by amilah
2008-08-18 21:39:17

hairan jugak
kalau tak halal
kenapa jakim tak bising pun bila model2 iklan pringles semua melayu

..
Comment by darkries
2008-09-14 21:21:10

comment ni yang aku suka sangat..
lucu pula rasanya..

..
 
 
Comment by PakciQue
2008-08-18 23:34:42

Aku dah cek kat kedai. Mmg xde logo halal pun. Tak kire le kaler ape pun. Mak aih. Gile kentang!

..
 
Comment by miss madiey
2008-08-18 23:44:52

hurm, x perasan laks bende2 camnih..
syok sngat dok lyan kelazatannyew…

..
 
Comment by ann
2008-08-19 00:24:56

jom boikot

..
 
Comment by mahsyar90
2008-08-19 00:32:16

yep aku memang dah tahu yang pringles tu haram..sebab tu aku tak beli..hehe..buat pengetahuan semua pringle di oversea(luar malaysia) ada mengeluarkan sejenis perisa ‘bakon’ yang bermakna kinzir(tak salah aku di perancis)..cuma ia tak dipasarkan di Malaysia sahaja atas dasar sensitiviti..korang jangan beli la barangan pringle ni..jangan beli…jangan beli…sebaliknya kalau nak makan kentang sangat pun beli la potato chips ke..hehe
ini adalah fakta!

..
Comment by Khai
2008-08-19 09:11:44

tx for da info, bro..

..
 
 
Comment by NuNu
2008-08-19 09:56:18

byk agi jajan len yg xder logo halal..

cam air kikkapoo tu,ner ade tnda halal..

jajan len pon kdang2 cop halal pown yg ouwtar nyer..

khai cube mintk kt jakim,cop halal yg betol,supaye ktowrk xtertipo lg…

ps::jajan[mkanan ringan] t da plak owg bndar yg x thu..

..
Comment by Khai
2008-08-19 11:26:09

2 hari lepas, i check air kikapo tu ade tanda halal ke tak.. dah ade upernye skang ni.. yg tin hijau tu kan.. member i suka sangat minum… hurmm.. dah halal bagus lew.. sbb before khai dgr gak cite kikapo ni tak halal…

..
Comment by me amor
2008-08-21 11:52:06

ish…..aku pun mnat kikapo ni…ko jgn mcm2 khai….

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-08-21 12:27:44

byk air lain lagi yg leh ko beli.. so jauhilah kikapoo… sedia payung sbelom? sbelum ape adik adikkk? hujannnnnn….

 
 
 
 
Comment by kak ida haryani
2008-08-19 12:30:22

akak dah lama tinggalkan progles nih..mau dekat 5-6 tahun….sejak kuar isu benda ni x halal..dn kat umah akak, mmg dh diharamkan ubat gigi colgate….skang cuma pakai ubat gigi safi je…

..
Comment by Khai
2008-08-19 18:05:15

tapi kan kak haryani, pasal colgate tu.. x yah diragukan lagi since JAKIM dah mengesahkan yang colgrate tu halal diperlakukan dengan nilai… hahaha…

..
 
 
Comment by azleah
2008-08-19 12:34:36

org melayu kat sini pun (kedah) especially student sedap je crunch2 pringles ni depan mata..

huhu…

..
 
Comment by zool
2008-08-19 16:03:54

Gigi aku sakit.. Jangan kata nak makan pringles..
Makan keropok lekor pun tak bleh..

..
Comment by Khai
2008-08-20 09:33:33

abis kalo x sakit ko nak makan pringles la ek? hehe

..
 
 
Comment by bd fabregas
2008-08-20 02:16:33

biasa makan jacker je..

..
 
Comment by hazri
2008-08-20 08:02:33

sepatutnya di Malaysia kita perkenalkan logo haram sebab kita dikatakan sbg negara Islam. jadi yang haram tu kene dihighlightkan…mane2 produk yg tak lulus Jakim kita cop HARAM besar2, hahaha…

..
Comment by Khai
2008-08-20 09:34:49

hahaha… ini khai setuju… ataupun at least, makanan haram jgn campur2 dengan yg halal.. tol tak? buat cam tesco.. petronas ni pun satu jugak….

..
 
 
Comment by titan
2008-08-21 00:40:36

dulu aku makan. Sekarang aku tak makan dah..

Tapi selalunya aku cek bahan2 yang buat sesuatu barang tu. macam gula-gula hacks. ada tanda halal ker? aku tibai gak gula-gula tu..

Simple bagi aku. Kalau ko tak ragu2. Hentam sahaja. Tapi sekali ko mempersoalkan tentang halal seseuatu gula-gula atau jajan atau keropok. Jangan kau makan..

..
 
Comment by blogmenjerit
2008-08-21 03:09:50

weyh, aku baru beli. xbuka lagi… uwaaa…

nak buat entri ni pun tunggu la aku sudah mkn dulu. hahhaaaa

..
Comment by Khai
2008-08-21 12:29:19

hahaha.. makan je la bro kalo ko masih rasa ragu2… hehehe

..
Comment by blogmenjerit
2008-08-23 05:55:32

aku jual kat ko ek murahhh2

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by samdaddycool
2008-08-21 03:48:28

Aku memang perihatin dgn kandungan sesuatu makanan.. pengalaman aku kat Uk dulu , kitaorang kena check label ‘vegetarian only’ ataupun kandungan bahan kimia… yang sebabkan pringles tak halal sebab ada kandungan E471 (emulsifier).. of course buat daripada lemak.. jeng.. jeng.. jeng… ba alif ba ya…

tapi ada satu lagi – vegetarian E471…

bole check sini… http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071014002311AAxS4xS

..
Comment by Khai
2008-08-21 12:30:47

bukti yg jelas lagi nyata.. thanks samdaddycool~ u mmg cool… kami tak hangat, tapi coooolll… bak kata xfresh fm bodo tu ye tak?

..
Comment by samdaddycool
2008-09-08 14:14:37

.. jgn marah xfreash.. kesian diaorang..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by BaRaGaS
2008-08-21 13:12:21

Oh tidakkkkkkk

..
 
Comment by ketuk_angel
2008-08-21 14:12:57

huk alloh… padan ler solat xkhusyuk, amalan kebaikan kurang… rupernyer makanan penyebabnyer… Udah ler pringles tuh besh.. huhuhu

p/s

sebab tuh atok2 kite beli ayam idup, sembelih sendiri, masak sendiri, makan sendiri, lebih yakin dan halal..

kalau nak kepek ubi halal, buat jer sendiri.. murah pon murah.. kehalalannye pon dah pasti…

..
 
Comment by chot
2008-08-21 15:59:49

aku dah 2 tahun xsentuh pringles ni..sebab utamanya xde logo halal la..kini monster potato jadi santapan..

..
 
Comment by nawkaz
2008-08-22 09:50:29

aku dr skola rendah da tau psl ni..tp time tu kecik lg..so mkn je..skg ni bru ade kesedaran..

..
 
Comment by miar88
2008-08-23 01:26:45

mmg xde r cop halal…
td belek kt mall…
mmg xde…huhuhu…

..
 
Comment by lin
2008-08-23 17:45:46

aah..lin pun tgk gak..
memang xde tanda hal..jom boikot..
geram2..dulu aku lah peminat nyer..he3
sknag…boleh bla

..
 
Comment by muhdzahari
2008-08-23 22:31:01

pringles memang dah lama aku khuatiri haram. abang aku yang bagitahu, sebab tak de cop halal pon kat produk tu. lagipon kat skolah dulu, cikgu aku penah bagitau pasal kod (bermula ngan huruf E) kat bekas pringles. kod tu membawa maksud lemak b*bi

..
 
Comment by iN
2008-08-24 01:57:37

kesah nih dh lame..x silap aku taun 2005 aku da tau psl mende nih sebab abg aku ngan aku gile pringles nih..tapi satu hr dia tnye aku cube cek betul2 cm xde tanda halal..jenuh da aku cr seluruh bekas dia..ngan kotak2 kt kedai aku g selongkar..memang xde..dan kemedian aku dengan abg aku serta merta benti makan mende nih..walaupun lazat macam mane pun..hoho…oleh itu..x yah la makan ye..pis

..
 
Comment by qarya
2008-08-25 17:22:40

support keluaran usahawan local.

..
 
Comment by michihanna
2008-08-25 22:02:44

pringles ni mmg aku was2 nk mkn..(mmg x mkn pn..)..aku was2 sbb xnmpk tanda halal (aku ni cm jahil2 gak..hehehe tp aku ttp mncri info ttg bende ni),so ble was2 aku tgglkn trus, tp ble bace entri ko ni plus info2 dr yg dtg comment menguatkn lagi ke-was-was-an aku..hehehe..tp ape2 hal pun thanks for da info dude! πŸ˜‰

..
 
Comment by micasa
2008-08-28 11:14:59

DA LAMA X MAKN PRINGLES…..EMMMM….kne pk 100X lu

..
 
Comment by nadia
2008-08-28 14:23:23

dah lama tau pasal ni…sejak tu tak makan dah…takut woo…kalau betul2 tak halal dah jadi darah daging pulak…huhuh

p/s:makan mister potato plak.heheh

..
 
Comment by YaNa
2008-09-05 11:25:23

klo was2 jgan makan..
ako pon was2 so xmakan dah

..
 
Comment by ubey
2008-09-09 23:14:01

lepak sudey~. sme jenis barang2 yg masuk mesia adalah halal mostly kecuali tertulis non-halal. even buletin frenster merepek yg kata starbuck haram oleh jakim pn x betol gak. hehe. insya allah anda berada di mesia, yakin halal.

..
Comment by Khai
2008-09-10 01:16:32

ye ke ni ubey.. ni yg wat khai rasa esok gak nak melantak pringle 3 botol ni… huuuuuuuu…

..
Comment by ubey
2008-09-10 02:09:47

hehe. tp betul yg khai tulis tu. suh si ‘A’ wat keje. byk makanan diragui status halal haram, tp cm xde tindakan susulan je. bab saman org laju je. *syhhh*

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by samdaddycool
2008-09-10 04:25:21

ko jgn memadai ubey.. E471 tu ko tau ke content dia apa? Jgn pandai2 bagi hukum….

..
Comment by ubey
2008-09-10 05:44:05

E471 tu kod emulsfier utk mono digliserida (tlg betulkan ejaan) boleh diekstrak sama drpd haiwan atau tumbuhan. so kalau jakim da luluskan makanan yg ade E471, maksudnya E471 tersebut diekstrak dari tumbuhan la. Contoh sumber E471 yg blh diekstrak drpd tumbuhan adalah kacang soya

..
 
 
Comment by samdaddycool
2008-09-10 06:04:17

kalu yang ekstract daripada tumbuhan akan ditulis vegetarian E471 / prooved halal. Dan pringles tak menyatakan vegetarian E471, dan tiada logo halal pun dari mana-mana negara utk packaging pringles…

..
Comment by ubey
2008-09-10 06:49:20
..
 
 
Comment by ubey
2008-09-10 06:40:57

tu kt UK. ni kt mesia. hehe. ade satu kes yang sme iaitu ice cream wall’s. diorg gune E471 gak.

http://www.unilever.com.my/ourbrands/foods/Walls_Halal.asp

bawah ni soalan sejak 2005 berkenaan status halal dove n pringles di web jakim. pringles xnk pengesahan halal walaupun kilang diorg sudah sudah disahkan halal dan diyakini tidak menggunakan bnd2 haram. mayb utk marketing sape tau~

http://www.halaljakim.gov.my/aduan_siar_c.php?id=982&a=U

..
 
Comment by ubey
2008-09-10 06:59:43

mm.. asal ak komen x kuar. spam ke. hehe. sori sam. xnk gado2. cube buke web jakim. pringles dikilangkan kt kilang yg halal dan disahkan tidak menggunakan bahan2 yg tidak halal. ^^. ak x ckp. tp web jakim yg ckp

..
Comment by Khai
2008-09-10 10:17:53

dah approve…

..
 
 
Comment by samdaddycool
2008-09-10 07:41:49

ok Ubey.. aku cool (bukan nak gado pun).. cuma aku mmg tak puashati dgn status halal dia.. sebab masa aku kat UK, memang ada produk yang declare barang-barang dia samada vegetarian base atau tidak.. (suitable for vegetarian)..

sebab utama, rakyat negara maju memang sangat-sangat menjaga status sesuatu produk (sebab diaorang kuat saman-menyaman).

dalam kes pringles, (dan lain-lain produk) – status halal dikeluarkan oleh JAKIM selepas mereka (pengeluar) menghantar permohonan status halal… persoalannya….;

1. ada tak logo tu endorse pada packaging? (kalau halal kenapa tak letak.. atau dah ada ke? – sebab sejak isu ni timbul, memang aku tak sentuh langsung / tak amik port psl pringles)
2. korang rasa ada ujian makmal tak untuk produk tu?
3. kilang kat mana? (aku rasa memang USA)..

so. kalau yakin, go on.. kalau ada rasa was-was.. tinggalkan..

Ubey.. selamat hari raya, maaf zahir batin… πŸ˜›

..
 
Comment by catzer
2008-09-12 02:20:36

aku suke gile pringles ni..adei..tp dah lama gak tak mkn sbb aku dilarang mkn junk food byk2..

..
 
Comment by lin
2008-09-13 01:22:20

pringle…lin pernah dgr satu masa dulu yang
sabun dove pun tak halal..
mana tau khai tau ke…leh g tau

..
 
Comment by ubey
2008-09-16 17:05:51

erm.. hehe kene tanya mereka yang pakar berbuhung E471 ni. sape2 amk kos kawalan nutrisi tu ley tmbah2 ek kt cni. sabun dove halal. buka website diorg.

..
 
Comment by Samra
2008-09-26 19:41:21

Kalau kita baca ingredients pringles ni begitu meragukan sebagai contoh enzymes. Enzymes apa? Jauhi was-was…

..
 
Comment by tomei
2008-12-10 05:03:05

pringles sebenarnya ada dua jenis satu botol panjang n gemuk satu lagi botol panjang n kurus……….i syor kan supaya korang beli pringles yg botol panjang n kurus coz itu adalah produk buatan malaysia dan ianya selamat dimakan tapi yg botol panjang n gemuk adalah produk dari us dan i rasa i tak sure selamat atau tak utk dimakan……..i tak nampak pun ada perkataan E471 kat bahagian ramuan nye cuma ada pengemulsi (sumber sayuran)………

..
 
Comment by adam
2008-12-23 19:52:14

salam, sekadar berkongsi. sy skrg ni kat luar negara n sepanjang pemerhatian sy, kebanyakan makanan yg dibuat di luar negara ni sgt concern pasal vegetarian. so kalau nak bimbang pasal babi punya gelatin ka, xdak hal la. in fact, kebanyakan barangan guna gelatin soya. Tapi bab campuran wine tu, x pasti la mcm mana. pringles kat sini memang takdak masalah. takdak plak dia mention Exxx tu. lgpun, kebanyakan E tu bleh ja makan, except certain2 je. E471 tu ok saja rasanya. x termasuk dalam list yg xleh makan. sekadar berkongsi. ni sumbernya.

http://www.islaminireland.com/documents/HALAL_FOOD.pdf

..
 
Comment by Jaws
2009-02-25 17:24:41

jom kita boikot..
leh plak dia suka suka tanak apply..
ini negara ramai orang islam kot..
aku dah lama tak makan benda2 yg dalam kotak tinggi nih..
sekarang aku g kedai mesti beli ekropok ikan, keropok udang ng keropok bawang..
homemade nyer..
org melayu wat..
aku pun taktau apsal dah addict ng benda tuh.
haha.. 8)

..
 
Comment by minah
2009-03-04 18:33:33

alah xpyhla mkn …da r mhl xder tnde halal………………. πŸ™‚ πŸ™‚ :o: 8) 😎 :love:

..
 
Comment by fadz
2009-06-01 13:56:22

salam,give da info sket bleh tak.benda2 yang ada ‘E’ x kira la berapa no. 471 ke 007 ke..mmg sume haram ke???
konfius sgt ada kata yg lain halal sbb dari pengilmulsi tumbuhan dan ada yang paparkan haram terus yang ada ‘E’ ni:oups:

..
 
Comment by pening
2009-06-10 18:55:21

A’a…..dulu penah termkn..tp lps perasan xde halal..terus beli mr potato….x pun kalau nk suci lg menyucikan…grg je sendiri kntg tu..gerenti halalnye..

..
 
Comment by grea
2009-07-25 18:22:12

:[
xsangka n xtrlintas pun..hush!kene up to date btul la otak ni..!kk..lain kali dh xmau sentuh or usik or try pringles dh!

..
 
Comment by a1zudd1n
2009-11-10 18:46:30

boikot..mkn mr potato je..sodap gak..hehe πŸ™‚

..
 
Comment by Alisha
2009-11-30 16:57:20

Dari web JAKIM

SIJIL HALAL TERBARU YANG DILULUSKAN
[MAKLUMAT SYARIKAT & PRODUK]

SUPER FOOD TECHNOLOGY SDN. BHD. [315296-P]
LOT 7648, MUKIM PLENTONG
P.O.BOX 63
81750 MASAI
JOHOR DARUL TAKZIM,MALAYSIA
Tarikh Sah Sijil : 16/10/2009 – 15/10/2012

SENARAI PRODUK YANG DILULUSKAN

1. Original
[Pringles]

2. Wild Spice
[Pringles]

3. Cheesy Cheese
[Pringles]

4. Salt & Pepper
[Pringles]

5. Sour Cream & Onion
[Pringles]

6. Basil & Garlic
[Pringles]

7. Smoky BBQ
[Pringles]

http://www.halal.gov.my/maklumat_produk.php?id=JAKIM-20071017-172529

..
 
Comment by wan
2009-12-11 11:31:45

pesal jakim tuh cam nk kne langgar ngan steamroll akuh jer..

..
 
Comment by DF
2010-01-08 01:05:20

nie lah malaysia
semua nak haram.
apa yg halal pon aku tak tahu.
nak mkn mkn jgn banyak bunyi.

..
 
Comment by nan
2011-10-25 09:19:30

sorg hmba Allah ade keje kt Jakim..kalo nk ikotkn halal brdsrkn prosedur,mknn kt mesia bp kerat je halal..bkn skdr kndunganny tp kbrsihan kilang..tp kalo nk ikot cmtu bp sgt la mknn yg bleh dimakan..so,tnda halal tu bknnya 100% suci la yer..
lagi 1 kalo mknn tu made in mesia sekalipon tgk la founder nya plk…kilang besau2 bknny milik org islam..phm2 jela..
mesia..
kilang gardenia brsebelahn kilang carsberg..kilang yeos bersebelahan kilang babi…aigoooo!!!!

..
 
Comment by puteri_queen
2012-02-01 07:26:02

entah2 pringles tu ada babi kot
πŸ™ πŸ™‚ 😯 😑 . lagi satu nan mcm mana engkau tau engkau bukannya tuhan pon 😈 πŸ‘Ώ

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?