Kita sebenarnya lebih….

129 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Nak dijadikan cerita, semalam tunang akak Khai suruh buat reservation 4 tiket wayang cerita Geng. Hurm, GSC Alamanda untuk jam 6 petang dan 8 malam, kedua-duanya FULL house daa. Ditutup untuk tempahan online. Hurm see.. tak sabar nak tunggu berapa kutipan Geng ni nanti. Sungguh terharu walau nyatanya Khai langsung tiada kena-mengena. Eh ada, Khai adalah warga Malaysia yang berbangga dengan produk animasi 3D tempatan. Kan? dan korang?

Entri hari ni ringkas sahaja. Taknak susahkan korang untuk baca panjang-panjang. Biar entri ringkas, asalkan tepat, padat dan mutakhir. Haha, ala-ala slogan RTM gitu ye tak? Entri dipetik bulat-bulat dari Oh! Tidak.


Kita sebenarnya… Lebih gembira menyambut 1hb Januari daripada 1 Muharram.

Kita sebenarnya… Lebih tahu apa itu 14hb Februari daripada 12 Rabiulawal.

Kita sebenarnya… Lebih membesarkan hari Sabtu, Ahad daripada hari Jumaat.

Kita sebenarnya… Lebih Khusyuk mendengar lagu daripada mendengar Azan.

Kita sebenarnya… Lebih suka lepak, tidur, tengok TV daripada Sembahyang.

Kita sebenarnya… Lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nama nabi-nabi kita.

Kita sebenarnya… Lebih suka menyebut Hello! Hai! daripada Assalamualaikum.

Kita sebenarnya… Lebih suka menyanyi daripada berwirid, bertahmid.

Kita sebenarnya… Lebih suka memuji manusia daripada Tuhan (Allah) kita sendiri.

Kita sebenarnya… Lebih suka membaca majalah hiburan daripada buku-buku agama.

Kita sebenarnya… Lebih suka pergi konsert, karaoke daripada ceramah agama.

Kita sebenarnya… Lebih suka mengumpat orang daripada mengingati kebaikan orang.

Kita sebenarnya… Lebih suka mencarut apabila melatah daripada menyebut nama Allah.

Kita sebenarnya… Lebih suka kemungkaran daripada berbuat kebaikkan.

Kita sebenarnya… Lebih bangga dgn kejahilan daripada bersyukur dengan keimanan.

Kita sebenarnya… Lebih suka bersekongkol dengan pemeritah yang melakukan kezaliman daripada pemerintah yang baik.

Kita sebenarnya… Lebih cintakan Duniawi daripada urusan Akhirat.

Biar Khai tambah sikit..

Kita sebenarnya… Lebih suka membuka website atau blog hiburan berbanding blog agama dan ilmu. Percayalah, entri ini pasti akan mendapat hits yang paling sikit berbanding isu anak pontianak berbogel mahupun pengacara tv yang memalukan.

Lihatlah.. frankly speaking, sebahagian’nya terkena pada batang hidung Khai sendiri dan ada nya entri ini di sini, mulai saat ini, perubahan pasti akan berlaku. InsyaAllah. Jadi sama-sama kita lihat diri sendiri daripada memikikirkan perangai orang lain. Jom sama-sama kita kongsikan demi kesedaran bersama.

Oh ya, Salam Takziah kepada keluarga Siti Nurhaliza atas pemergian Allahyarham Tarudin bin Ismail pada jam 11:55 pagi semalam di Hospital Ampang Puteri, Ampang. Difahamkan Allahyarham di serang penyakit serangan jantung. Siti Nurhaliza mengalirkan air mata kesedihan apabila melihat Arwah bapa’nya pergi buat selama-lamanya. Ape pun kita sedekah Al-Fatihah Kepada Allahyarham Tarudin Bin Ismail dan semoga ditempatkan bersama insani yang beriman. Al-Fatihah


Renungkan bersama.. Mengapa Aku Tidak DAPAT apa Yang Aku Idam2kan…”Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah Maha Mengetahui sedang kamu tidak mengetahui” surah Al-Baqarah.. ayat 216…

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 2:16 pm 16 February '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 129 views
Dalam kategori: Religion | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

26 Comments »

Comment by berukmalaya
2009-02-16 15:28:14

ala ni berubah kejap je

[Reply]

Khai Reply:

welkamback admin mediafarklaya.. haha =( terharu gila..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-02-16 15:31:09

welkamback admin mediafarklaya.. haha =( terharu gila..

[Reply]

..
 
 
Comment by cidimidi
2009-02-16 15:36:10

betul2…. erm… u put it there too? thanks.. :8

[Reply]

..
 
Comment by aniez
2009-02-16 15:36:36

ape lagi si berulmalaya ni nk….
asyik bikin kecoh je kat blog org
:aie:

[Reply]

..
 
Comment by zkai_S
2009-02-16 15:36:48

hm.. mmg scara jujurnya.. hmpir ksemua 2 mmg trkena kt diri kita sndri..
even kite ckp nk brubah.. slalunya akn jd sparuh jln..
xpon, kite buat, tp msh xsempurna..
contoh.. kita nk lebihkn solat(wajib n sunat) dari tgk tv dan yg swaktu dgnnya..
tp dlm masa yg sama.. solat tuh masih lg dilewat2kn..
even solat yg kite wat byk.. tp wat akhir2 waktu.. kn masih xsmpurna tu?
smuanya bgantung pd diri kite senarnya..
zkai sndri tga usaha tok jd yg lbih baik..
manusia mudah lupa+godaan nafsu n syaitan..
jd hati kite senarnya rapuh..
sbb tu kalau lupa.. kena cepat2 istighfar..

p/s: xske bile kite ckp or suruh org wat kbekan.. tp die cakp xdpt hidayah lg.. bg zkai.. jika kite xde usaha utk cari hidayah Allah.. mcm mana Allah nk bg hidayah tu? Sgalanya prlu usaha.. even nk msuk syurga pon kite kene usaha kan?

[Reply]

Khai Reply:

itulah… jika difikirkan… masyaAllah…. =(

bagi Khai hidayah tu pun mmg perlu dicari.. tapi ada juga yang datang sendiri.. Contoh Ali Setan tu… time mabuk mabuk balik rumah bukak tv, keluar plak orang ngah mengaji.. terus dari situ dia insaf.. Allah kalau nak beri petunjuk, 100 juta kali lebih mudah dari ABC.. :oups:

[Reply]

MiLza_gaDis ciNta Reply:

ali setan…….??
x lame ag dpt le jd ank sdare sabit.. :love:
bro khai tlog doakn yer.. 😉

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-02-16 16:39:22

itulah… jika difikirkan… masyaAllah…. =(

bagi Khai hidayah tu pun mmg perlu dicari.. tapi ada juga yang datang sendiri.. Contoh Ali Setan tu… time mabuk mabuk balik rumah bukak tv, keluar plak orang ngah mengaji.. terus dari situ dia insaf.. Allah kalau nak beri petunjuk, 100 juta kali lebih mudah dari ABC.. :oups:

[Reply]

..
Comment by MiLza_gaDis ciNta
2009-09-04 00:30:06

ali setan…….??
x lame ag dpt le jd ank sdare sabit.. :love:
bro khai tlog doakn yer.. 😉

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by menteil
2009-02-16 16:11:03

huhu.. memang ada terkena..
insaf2..
untuk selamanya mugkin…
amin…

[Reply]

..
 
Comment by x-po
2009-02-16 17:00:43

bro, ali setan tu dlu pemabuk ek?xtau plak aku..hoho

p/s: aku dh mskkan link ko bro..sory la..tak perasan plak..hoho

[Reply]

..
 
Comment by ain
2009-02-16 17:15:40

seramnya tengok muka mayat tu..

[Reply]

Khai Reply:

normal lah tu untuk mangsa serangan jantung.. :oups:

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-02-16 18:06:07

normal lah tu untuk mangsa serangan jantung.. :oups:

[Reply]

..
 
 
Comment by anarm
2009-02-16 17:24:49

kena tepat atas batang idong aku :o:

[Reply]

..
 
Comment by emma songall
2009-02-16 17:27:37

okayh.
semua tue memang lumrah.
me also jz like all the list above.:aie:
but im trying to change and make myself a reminder.
every 2weeks at least mesti ade entry yg berperanan sebagai pedoman hidup.;)

[Reply]

..
 
Comment by zarin
2009-02-16 18:27:59

khai,nnt da tau bp kutipan geng tu jgn lupa inform yeee.smgt jugak nk tau nihhh..

[Reply]

..
 
Comment by ~miss shanas
2009-02-16 19:53:19

insaf sudeh..huhu

[Reply]

..
 
Comment by azleah
2009-02-16 20:46:11

Hidup kita mesti kena balance. Dunia..dunia juga tapi akhirat tu jangan la lupa atau buat2 lupa. Orang nasihatkan aku – jaga hubungan dengan tuhan dulu baru la kita jaga hubungan dengan sesama manusia. Solat jangan tinggal dan kalau boleh tambah sedikit masa solat tu untuk yang sunat, tak khatam al-quran tak apa tapi ‘hubungan’ dengan tuhan itu la yang penting. Once kita tak jaga hubungan kita dengan tuhan, tuhan pun akan turunkanlah bermacam2 jenis ujian ke kita, yang ringan, sederhana dan berat. Rasanya korang pun faham maksud aku apa.

[Reply]

..
 
Comment by fazrewl
2009-02-16 21:40:09

Nak berubah nawaitu kena kuat.
Tidak berubah seseorg itu sehingga dia mengubah dirinya sendiri…. 8)

[Reply]

..
 
Comment by abdusfauzi
2009-02-16 23:43:06

yang kat last-last ade quote tu, kalu letak kat atas, mungkin boleh jadi pemula bicara setiap post kut, takut ade yang skip x nak baca, rugi je diorang. 🙂 short, but useful quote. 🙂

[Reply]

..
 
Comment by azizwan[dot]com
2009-02-17 04:00:17

entri yg menarik.. well done 🙂

dan takziah buat datuk siti nurhaliza sekeluarga.

[Reply]

..
 
Comment by Atack
2009-02-17 11:58:15

org melayu patut ikut org arab yg slalu sapa saudara seislam dengan assalamualaikum bukan dgn haiiiiii…eh lupa lak nak bagi salam seblm tulis..hehehe

kita patut bagi salam seblum tulis pape komen pon..ye x? 8)

p/s Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh mista Khai

[Reply]

..
 
Comment by Akmal
2009-02-17 18:13:14

hehehehe tulis semua kat atas jangan buat satu jangan buat separuh tak yah buat langsung eiii salah salah kena ikhlas nak berubah baru dapat redo allah :8

P/s Saya tak tahu nak comment pasal bapa Siti tapi Takziah dan Al-Fatihah =(

[Reply]

..
 
Comment by ejardkethot
2009-02-17 22:00:44

mmg kna btg idung sndiri!!~ :aie:
huuuuu…asyik nk cakap berubah ja …tp x bwat2 ponk..
khai sumbat la entri pasal kesedaran byk2 …sbb ..apa2 kt blog khai…pasti ejard baca punya…huuuuu…

[Reply]

..
 
Comment by Rashah
2009-02-22 11:57:08

betul la..byk yang terkna kt btg idung sendri…huhu insaf

[Reply]

..
 
Comment by ella
2009-04-20 21:00:48

bukan setakat kat batang idung je..satu badan memang tekena r…. :aie: :aie: kira ok la tu ada jugak kesedaran walaupun mungkin sekejap…tp, harap biar berpanjangan la kan… 😉 😉 kalau nak kesedaran, boleh je arahkan tangan suh click website/blog saifulislam..hehehe..banyak contoh tauladan…. 🙂 🙂

[Reply]

..
 
Comment by blurGURL
2009-05-29 21:39:59

hurmmm… bese la…. ALLAH kn tawu yg mne tebaek t0k hamba2 nyer…. maka dgn itu sentiasa meminta pentunjuk kpd nyer…. 🙂 bile kite dpt sesuatu…. ALLAH tarik sesuatu yg plg kite rapat…. ALLAH xkn bg pe yg kite nk… krn kite manusia yg mudah lalai….dan redha setiap kententuan nyer mest ade hikmah nyer… sama ade cpt 0r lmbt…. 😉 a-fatihah

[Reply]

..
 
Comment by pening
2009-06-09 22:50:07

Mmg ade kebenarannye entri d atas…mmg sebagai manusia biase kita selalu alpa dgn keseronokan duniawi..sama2lah kita muhasabah diri & memohon rahmatNya…. 😀

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?