Saya suka Langkawi

Hari ini hari ke-7 Khai di Langkawi. Genap dah seminggu kat sini. Serius dah rasa rindu dengan KL. Langkawi ni senang cerita, kalau korang dah biasa hidup di KL, pergi Langkawi 4 ke 5 hari ok la untuk bercuti. Lebih dari tu korang akan rasa banyak benda tak cukup. Tapi mungkin sebab bukan bermastautin di Langkawi ni. Maksudnya banyak benda yang kita risaukan. Office Soho, kereta, ikan (sebab takde orang kasi makan) begitu juga Hamster dan macam-macam lagilah bermain di kepala. Belum nak story pasal rindu dengan insan-insan yang kita sayang lagi.

7 hari kat sini memang berbelang. Hitam habis kat sini. Haha! Buka jam, berkesan putih kat bahagian jam tu. Buka sandals pun sama, nampak berbelang. Pakailah sunblock ke apa, langsung tak berkesan. Haha. Kalau dah hari-hari berjemur panas kat Langkawi ni. Tapi habis event terus berjalan sana-sini sampai kalau sebut je nak pergi mana, gerenti takkan sesat dah. Hahaha. Langkawi ni kecil je. Pusing-pusing pun last-last jumpa tempat yang sama balik. (more…)

Posted on 19 October '12 by , under Acara, Hidup Khai. 30 Comments.

First World Problem: Idea

Selalu idea datang bila tengah mandi kan? Tak pun masa tengah duduk membuang air besar. Separuh orang masa tengah solat (kes solat tak kusyuk la tu, haha). Kalau laptop ni kalis air dah lama aku bawak masuk bilik mandi dan blogging time mandi sambil perah otak untuk buat apa-apa yang boleh mendatangkan hasil. Tapi selalu masalah yang datang, tak tahu nak start mana (kononnya banyak sangat idea) sampai lepas tu satu pun tak jalan.

Rasanya “first world problem” ni semua orang pun ada rasa antara sedar dan tidak je. Jadi agaknya apa jalan penyelesaian dia? Pada aku kalau ikut cara aku sendiri (setiap orang dengan cara berbeza), aku akan letak satu benda sebagai yang utama atau bak kata orang putih, priority. Kalau jenis yang malas nak mencatat macam aku ni (kononnya semua benda boleh save dalam kepala, ceh!), memang elok sangatlah set aje otak tu dengan priority mana yang nak jalan dulu. Ada nombor satu, dua, tiga dan seterusnya.

So lepas satu dah selesai, beralih kepada nombor dua. Lepas tu terus kepada nombor 3 pula dan seterusnya. Paling penting kena ada jadual la kot lagi-lagi kalau kerja sendiri ni. Anda boss, anda juga kuli kan? Hehe. Macam Khai ada jadual tertampal di dinding tapi nak ikutnya tu bukanlah senang sebab waktu yang kita jalani setiap hari tu pasti ada perubahan. Tapi paling tidak ada juga panduan untuk diikuti. Jadi kenalah pandai-pandai uruskan.

Tapi bila dah dapat dan tunaikan list tu, jangan lupa untuk pecahkan pula antara ibadah, kerja dan hal peribadi. Kalau ikutkan semuanya tu dah kira ibadah dah kan tapi tentunya tetap ada keutamaan? So nak hidup kenalah pandai-pandai. Tak pandai bawa diri ke laut lah gamaknya nanti. Bak kata pepatah yang aku nak tulis pun dah malas sebenarnya sebab dah cliché sangat dah so aku ubahlah sikit ikut suka hati aku yang lebih kurang berbunyi begini, Jangan yang sepak tak kena, yang tendang melantun ke muka sendiri. Eh, ada ala-ala macam yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran tak? Ah lantak lah! Haha.

BLABLABLA!! bala bala! (more…)

Posted on 1 September '12 by , under Motivasi. 14 Comments.

Saya Masih Releven

Hai. Khai tahu lama Khai tak update blog ni. Mesti ada juga yang masuk ke sini then dah rasa meluat sebab balik-balik artikel yang sama je kat atas. Hehe. Khai minta maaf sangat-sangat kerana dah tak dapat nak komited pada blog kesayangan Khai ni macam dulu. Suatu ketika dulu, blog ini selalu diupdate dengan pelbagai artikel yang boleh Khai katakan, bila korang baca, tentu dapat “something”. Tak banyak pun pasti ada sikit yang diselitkan. And the good news is, semua artikel tu masih ada di dalam blog ini dan ianya tidak akan ke mana-mana. Biarlah kekal selama 5 tahun lagi, 10 tahun lagi atau selagi hayat dikandung badan. InsyaAllah.

Dalam banyak-banyak artikel tu, tentunya ada terselit artikel-artikel yang mendatangkan ketidak-puasan hati sesetengah pihak. Di sini, Khai nak mohon maaf secara terbuka tentang kewujudan artikel-artikel seperti itu. Kadangkala kita tulis terlalu dari hati, sampai tak perasan boleh menyakiti hati orang. Jadi Khai harap, mana yang baik tu jadikanlah ikutan, mana yang buruk tu, datang dari diri Khai sendiri. Seorang manusia biasa, budak kampung yang sekadar berjuang untuk memajukan diri dan keluarga. Tak ingin sekali berniat nak bermusuh dengan sesiapa. Khai selalu “diusik” oleh banyak pihak dan terus-terang, kadangkala hilang juga rasa sabar. Tapi Alhamdulillah, usia mendewasakan kita. Semua itu tidak lagi berbekas di hati dan biarlah ianya pergi di bawa angin bayu. (more…)

Posted on 13 June '12 by , under Hidup Khai, Istimewa. 75 Comments.