Aku, Mereka, dan Oh! Media

Bercerita bagaimana Oh! Media bermula, tak boleh lupa tentang rutin usia remaja aku. Rutin seorang Khai sejak tahun 2011 boleh dikatakan sama sahaja. Pada yang mengenali mungkin tahu, tapi lebih ramai yang tidak tahu cerita bagaimana Oh! Media dibangunkan hanya seorang diri.

Memang ramai ingat Oh! Media ni besar ada berpuluh staff walhal dari menulis artikel hinggalah ke email, Facebook, Twitter, dan Instagram, semuanya perlu diuruskan seorang diri. Sekarang ni bila aku fikirkan semula, semua ni tak boleh jadi tanpa ada pengurusan masa yang sangat ajaib. Hinggakan dulu selalu gaduh dengan awek sebab tiap kali dia ajak dating, aku taknak. Ajak keluar makan pun aku taknak. Dia merajuk ke apa memang takde masa la nak pujuk bagai ni. Haha! Sampai tahap dia pulangkan semua hadiah yang aku pernah bagi kat depan rumah pun, member yang jumpa barang tu bawa masuk rumah.

Masa zaman tu, semangat pada startup ni memang tinggi. Tapi kalau ikutkan, bukan tu je sebab aku taknak keluar tapi mungkin sebab aku rasa diri tak ada apa-apa masa tu dan perlu jadikan passion sebagai profession. Masa tu cuma ada laptop dan motor jer. Motor pun beli 2nd sebab motor yang beli baru masa study kena curi. Musibat sungguh! Masa tu, driving pun tak reti apalagi nak ada lesen kereta. Nak ada kereta sendiri, boleh terus lupakan je. Haha. Kau bayangkanlah, bila gf ajak keluar dating, dia sendiri yang kena datang ambil aku kat rumah. Aku mampu duduk sebelah driver je. Rasa useless betul. Haha.

Ini je la kenderaan yang ada masa tu.. – Gambar: 29 Dec 2010

Ok sambung cerita. Setiap malam bila orang lain sibuk tidur, aku macam orang gila sibuk cari bahan untuk jadualkan berpuluh-puluh posting random di Facebook tanpa pernah miss bermula dari pukul 8 pagi sampai 10 malam (15 post) untuk esoknya. Maknanya, untuk sepanjang hari esok aku tak perlu sibuk cari posting menarik untuk dihidangkan kepada followers Facebook Oh! Media.

Jaga engagement ni sangat penting untuk mula bina jenama online. Itu waktu malam dan esoknya aku teruskan dengan update punyalah banyak website. Masa tu Ohmedia ada banyak pecahan website macam Oh! Artis, Oh! Tidak, Oh! Islam, Oh! Cun, Oh! Geekz, dan segala macam Oh! lagi. Website ohmedia.my masa tu dah ada tapi cuma dijadikan corporate website sahaja hinggalah pada tahun 2013, semua pecahan website tu digabungkan menjadi satu.

Kenapa? Kalau dulu pecahan website ni perlu untuk merealisasikan passion, tapi sebenarnya bila dah jadi profession, ianya cuma memecahkan trafik dan tak nampak cantik di mata client kita.

Inilah “formal” attire setiap hari. Tshirt dan berkain pelikat. Hahaha!

Ketika itu, waktu tidur aku setiap hari cuma dari 7 sampai 11 pagi (ini habit yang kekal sampai ke hari ini). Ini waktu tidur yang sama untuk ramai ikon seperti Tun Dr Mahathir dan juga mendiang Tan Sri Lim Kok Wing (2 ikon yang aku follow rapat ketika itu). Ianya habit yang boleh buat untuk yang kerja gunakan otak tapi tak gunakan tenaga yang mana otak hanya perlu direhatkan memadai untuk 4 jam sahaja.

Lepas bangun dan mandi segala, terus check ratusan email yang masuk sejak awal pagi tadi. Ya, memang banyak gila email samada dari client nak beriklan sampailah ke followers yang berkongsi pelbagai berita sensasi especially untuk Oh! Artis dan Oh! Tidak masa tu. Semuanya perlu dibaca dan dibalas dengan pantas dan efisyen.

(more…)

Posted on 24 June '22 by , under Hidup Khai. 2 Comments.

Aku Jual Oh! Media – Part 3 (Last)

Ini sambungan dari kisah sebelum ini tentang Oh! Media. Ini mungkin part yang terakhir tentang kisah Oh! Media ini. Mungkinlah…. Jangan risau cerita ni memang straight to the point aje. Takde nak plot twist bagai ke apa.

Oh ya, ini makluman tentang Instagram @ohmedia. Ramai tak tahu yang semua content Justkhai ni dah beralih ke Instagram selama ni sebab tu blog ni tidak lagi aktif macam dulu. Lagipun zaman blog kan dah habis? Ye ke? Well not for me la atleast. Hehe. Apa yang ada kat Instagram @ohmedia tu memang datang dari Khai seorang sahaja selama ini. Content kat IG tu pun totally lain dari apa yang keluar di Facebook Oh! Media sebabnya IG @ohmedia tu hanya fokus pada apa yang Khai ingin kongsikan sahaja. Bukan tempat berkongsi segala berita dan cerita macam yang ada di Facebook. Segala benda kat Instagram Oh! Media tu hanyalah Khai seorang sahaja selama ini.

Dulunya IG @ohmedia tu asalnya pun memang personal IG sebelum dijadikan IG untuk Oh! Media. Basically, apa yang ada kat Instagram Oh! Media tu sepatutnya jadi content Justkhai ni. Jadi tak hairanlah kenapa caption kat Instagram Oh! Media tu sentiasa panjang berjela macam tulis blog dah kan? Haha!

Tapi lepas ni, secara perlahan-lahan Khai akan serahkan pada staff untuk teruskan IG @ohmedia tu tapi dengan cuba mengekalkan style yang sama tapi pada masa yang sama, follow vision pengurusan yang baru. Khai akan lebih banyak update Instagram @ohkhai atau @ohgeekz sahaja lepas ni tapi IG @ohmedia tu sekali-sekala Khai akan usik juga.

Okay… Kita sambung tentang “Aku Jual Oh! Media”.

(more…)

Posted on 26 September '20 by , under Daily Craps. 6 Comments.

Aku Jual Oh! Media – Part 2

Sampai masa untuk sambung semula penceritaan bahagian 1 sebelum ni.

Bila Khai wujudkan Oh! Media sebagai sebuah syarikat pengiklanan, Alhamdulillah semua blog dan juga forum dapat bergerak dengan baik. Tapi bila semua blog ni makin naik dan zaman forum semakin jatuh, maka ketika itu dengan berat hati Khai pun menutup forum SCUKZ.COM buat selamanya dan berikan fokus pada semua blog-blog ini. Tapi masa tu ahli forum semua tetap terus support semua blog yang ada tu. Terima kasih banyak-banyak kalau ada antara korang ahli Scukz yang masih membaca blog ni.

Bila fokus dah diberikan pada blog-blog ni, maka bermulalah tahun yang amat-amat sibuk dengan event ke sana-sini. Event yang Oh! Media pergi masa tu semuanya berbayar. Khai akan reject mana-mana jemputan event yang nak kita buat coverage untuk filem atau produk mereka tapi tak mahu nak keluarkan bayaran. Masa ni juga Oh! Media siap buat kempen kesedaran untuk semua blogger agar demand bayaran dan jangan turun ke event secara percuma.

— Apa Jadi Lepas Tu?


Tahun demi tahun pun berlalu, akhirnya domain ohmedia.my yang sebelum ni digunakan untuk urusan rasmi (berita tentang syarikat), akhirnya Khai jadikan domain tersebut sebuah portal utama yang menggabungkan semua blog-blog yang lain di bawah satu bumbung. Sebab keputusan ni dibuat ketika itu adalah kerana 2 point berikut;

1. Bila ada banyak blog bukan sahaja sukar untuk kita manage semua, tapi ianya juga memecahkan traffic yang masuk. Masa tu bila client nak beriklan, mereka akan tanya apa blog yang paling tinggi traffic? Zaman tu memang ohartis.com paling top dan semua iklan memang menuju ke sana sahaja. Jadi nak elakkan traffic ke website kita ni pecah ke blog sana sini, sebab tu la semuanya digabungkan menjadi satu di bawah domain www.ohmedia.my (kekal sehingga kini).

2. Kos RM6,000 sebulan bukan kecil pada ketika itu. Jadi untuk menanggung kos server yang tinggi setiap bulan, Khai buat satu tindakan bijak apabila mengalihkan website ohmedia tu daripada self-hosted WordPress kepada Blogspot (which is percuma). Daripada kos setiap bulan mencecah RM6,000 selepas tu kos bulanan turun kepada RM15 sahaja (untuk Google Drive). Sehingga hari ini kalau korang masuk website ohmedia.my tu sebenarnya ianya masih menggunakan Blogspot sahaja. Sampai ke hari ni juga kalau orang tanya pasal hosting web Oh! Media then Khai jawab guna Blogspot, diorang macam mindfuck gitu tak percaya betapa genius’nya keputusan beralih dari kos RM6,000 kepada RM15 setiap bulan tu. Haha! Like a bawse!


Ketika itu juga, laman Facebook Oh! Media semakin aktif dan dikenali hingga menerima jutaan pengikut dalam masa yang sangat singkat. Pernah page kena padam oleh Facebook (masa tu dah ada 1 juta followers). Tak berputus asa terus buat pages baru (yang kekal sampai hari ni). Pages baru ni pun pernah juga kena hack sampai habis gambar peribadi didedahkan ke page tu tapi nasib dapat semula. Disebabkan kes ni la, Khai tak lagi upload gambar yang nampak muka atau apa sahaja gambar yang terlalu peribadi ke internet.

Dipendekkan cerita, website dan Facebook Pages Oh! Media ni menerima impak yang sangat dahsyat malah sampai ke hari ini, Facebook Oh! Media tu masih lagi dalam rank no. 1 bagi kategori jenama popular di Malaysia (menurut Social Bakers).

Oh! Media ni dari awal memang Khai sentiasa nak dia dipersembahkan sebagai sebuah branding. Kita taknak dia jadi macam page-page yang lain. Jumlah followers pun bukan jadi keutamaan lagi. Kerana tu banyak pages lain (yang sekarang ni mungkin lagi ramai followers dari Oh! Media) tak pernah kita kategorikan sebagai pesaing pun. Oh! Media buat urusan dia sendiri sahaja.

(more…)

Posted on 26 August '20 by , under Daily Craps. 11 Comments.