Terima Kasih Semua :'(

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun Justkhai hilang dari radar. Hilang dari segala kenangan. Hilang bagi memberikan fokus kepada sesuatu yang diluar normal. Hilang dari segala jenis haters yang memuncak. Hilang dari dikenali. Sepanjang proses mendiamkan diri, macam-macam perkara yang dah jadi juga macam-macam perkara yang Khai dah belajar. Tapi hal paling best bila menghilang, kau nampak yang orang yang membenci kau akan kurang (mereka slow down cari mangsa lain). Lepas tu kau nampak siapa kawan siapa lawan. Kadang-kadang orang yang kau baik dengan dia pernah tolong macam-macam tapi last-last boleh jadi musuh kau. Atau yang kau taknak anggap dia tu siapa-siapa, rupanya itulah kawan dan teman yang terbaik untuk kau.

View dari office baru Oh Media Sdn Bhd. Banyak siokk Hehe.

Tahun ini (2018), usia Khai akan masuk ke series yang baru iaitu 3 series. Hehe. Lama blog ni ya sebab ingat lagi masa birthday umur 20 tahun pun pernah Khai tulis kat Justkhai ni. Memang dah lebih 10 tahun pun blog ni. Tapi apa nak buat sebab peredaran zaman. Dunia blog tidak lagi seindah dan semanis dulu. (more…)

Posted on 8 January '18 by , under Istimewa. 17 Comments.

Saya suka Langkawi

Hari ini hari ke-7 Khai di Langkawi. Genap dah seminggu kat sini. Serius dah rasa rindu dengan KL. Langkawi ni senang cerita, kalau korang dah biasa hidup di KL, pergi Langkawi 4 ke 5 hari ok la untuk bercuti. Lebih dari tu korang akan rasa banyak benda tak cukup. Tapi mungkin sebab bukan bermastautin di Langkawi ni. Maksudnya banyak benda yang kita risaukan. Office Soho, kereta, ikan (sebab takde orang kasi makan) begitu juga Hamster dan macam-macam lagilah bermain di kepala. Belum nak story pasal rindu dengan insan-insan yang kita sayang lagi.

7 hari kat sini memang berbelang. Hitam habis kat sini. Haha! Buka jam, berkesan putih kat bahagian jam tu. Buka sandals pun sama, nampak berbelang. Pakailah sunblock ke apa, langsung tak berkesan. Haha. Kalau dah hari-hari berjemur panas kat Langkawi ni. Tapi habis event terus berjalan sana-sini sampai kalau sebut je nak pergi mana, gerenti takkan sesat dah. Hahaha. Langkawi ni kecil je. Pusing-pusing pun last-last jumpa tempat yang sama balik. (more…)

Posted on 19 October '12 by , under Acara, Hidup Khai. 30 Comments.

First World Problem: Idea

Selalu idea datang bila tengah mandi kan? Tak pun masa tengah duduk membuang air besar. Separuh orang masa tengah solat (kes solat tak kusyuk la tu, haha). Kalau laptop ni kalis air dah lama aku bawak masuk bilik mandi dan blogging time mandi sambil perah otak untuk buat apa-apa yang boleh mendatangkan hasil. Tapi selalu masalah yang datang, tak tahu nak start mana (kononnya banyak sangat idea) sampai lepas tu satu pun tak jalan.

Rasanya “first world problem” ni semua orang pun ada rasa antara sedar dan tidak je. Jadi agaknya apa jalan penyelesaian dia? Pada aku kalau ikut cara aku sendiri (setiap orang dengan cara berbeza), aku akan letak satu benda sebagai yang utama atau bak kata orang putih, priority. Kalau jenis yang malas nak mencatat macam aku ni (kononnya semua benda boleh save dalam kepala, ceh!), memang elok sangatlah set aje otak tu dengan priority mana yang nak jalan dulu. Ada nombor satu, dua, tiga dan seterusnya.

So lepas satu dah selesai, beralih kepada nombor dua. Lepas tu terus kepada nombor 3 pula dan seterusnya. Paling penting kena ada jadual la kot lagi-lagi kalau kerja sendiri ni. Anda boss, anda juga kuli kan? Hehe. Macam Khai ada jadual tertampal di dinding tapi nak ikutnya tu bukanlah senang sebab waktu yang kita jalani setiap hari tu pasti ada perubahan. Tapi paling tidak ada juga panduan untuk diikuti. Jadi kenalah pandai-pandai uruskan.

Tapi bila dah dapat dan tunaikan list tu, jangan lupa untuk pecahkan pula antara ibadah, kerja dan hal peribadi. Kalau ikutkan semuanya tu dah kira ibadah dah kan tapi tentunya tetap ada keutamaan? So nak hidup kenalah pandai-pandai. Tak pandai bawa diri ke laut lah gamaknya nanti. Bak kata pepatah yang aku nak tulis pun dah malas sebenarnya sebab dah cliché sangat dah so aku ubahlah sikit ikut suka hati aku yang lebih kurang berbunyi begini, Jangan yang sepak tak kena, yang tendang melantun ke muka sendiri. Eh, ada ala-ala macam yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran tak? Ah lantak lah! Haha.

BLABLABLA!! bala bala! (more…)

Posted on 1 September '12 by , under Motivasi. 14 Comments.

Saya Masih Releven

Hai. Khai tahu lama Khai tak update blog ni. Mesti ada juga yang masuk ke sini then dah rasa meluat sebab balik-balik artikel yang sama je kat atas. Hehe. Khai minta maaf sangat-sangat kerana dah tak dapat nak komited pada blog kesayangan Khai ni macam dulu. Suatu ketika dulu, blog ini selalu diupdate dengan pelbagai artikel yang boleh Khai katakan, bila korang baca, tentu dapat “something”. Tak banyak pun pasti ada sikit yang diselitkan. And the good news is, semua artikel tu masih ada di dalam blog ini dan ianya tidak akan ke mana-mana. Biarlah kekal selama 5 tahun lagi, 10 tahun lagi atau selagi hayat dikandung badan. InsyaAllah.

Dalam banyak-banyak artikel tu, tentunya ada terselit artikel-artikel yang mendatangkan ketidak-puasan hati sesetengah pihak. Di sini, Khai nak mohon maaf secara terbuka tentang kewujudan artikel-artikel seperti itu. Kadangkala kita tulis terlalu dari hati, sampai tak perasan boleh menyakiti hati orang. Jadi Khai harap, mana yang baik tu jadikanlah ikutan, mana yang buruk tu, datang dari diri Khai sendiri. Seorang manusia biasa, budak kampung yang sekadar berjuang untuk memajukan diri dan keluarga. Tak ingin sekali berniat nak bermusuh dengan sesiapa. Khai selalu “diusik” oleh banyak pihak dan terus-terang, kadangkala hilang juga rasa sabar. Tapi Alhamdulillah, usia mendewasakan kita. Semua itu tidak lagi berbekas di hati dan biarlah ianya pergi di bawa angin bayu. (more…)

Posted on 13 June '12 by , under Hidup Khai, Istimewa. 75 Comments.

Fasa Pertama 2012 Tentang Kehidupan Saya

Assalamualaikum.

Lama sangat tak update blog ni. Sebenarnya bukan tak mahu update tapi tiada cerita yang mampu dicoretkan. Saya tak suka menulis blog dengan kisah remeh-temeh dan tak memberikan satu input yang bermanfaat buat pembaca. Kerana itu saya lebih memilih untuk tidak update blog ini dan meninggalkan pelbagai artikel di dalam blog ini untuk terus di baca oleh semua orang yang masuk ke blog ini.

Apapun, saya tak ingin nak mengecewakan mereka yang masuk ke blog ini hanya kerana mahu membaca artikel yang baru. Banyak permintaan yang saya dapat dari email dan Twitter bertanya bila saya nak update semula blog ini. InsyaAllah, saya akan update blog ini semampu saya disebalik kesibukan urusan harian. Saya update ini memang untuk anda yang meminta artikel baru.

Disebalik kesuntukan masa saya untuk menulis kembali blog ini, membuatkan saya sedar tentang usia saya yang semakin meningkat. Jika dulu saya dapat update blog ini dengan bebas sekali dek kerana keluangan masa yang melampau, kini nampaknya semua itu hanya tinggal kenangan. Semakin memingkat usia, semakin padat masa harian yang perlu diuruskan sebaiknya. Lebih-lebih lagi sejak kehadiran kereta impian saya, lebih ligat saya bertemu client sana-sini serata KL.

Bukan saya langsung tak punya masa untuk menulis blog cumanya bila saya punya kelapangan, saya akan cuba sedaya upaya untuk tidak lagi mengadap komputer. Masa tersebut mungkin saya memandu ke mana-mana yang saya suka. Mungkin saya bertemu rakan-rakan yang saya sayangi atau mungkin saya keluar dengan si dia untuk beriadah dan menjadikan dia tempat saya meluahkan perasaan. Apapun iPhone masih tidak lekang ditangan untuk membuka email, Instagram dan tentu sekali Facebook! Hehe. (more…)

Posted on 23 March '12 by , under Apple, Blog, Hidup Khai, Motivasi. 74 Comments.

Bila orang tanya aku mengundi siapa?

Salam guys, hari ni nak berbicara soal politik. Aku bukanlah tahu sangat soal politik ni sebab aku kurang sikit nak ambil port setiap hari pasal perkembangan politik ni, tapi tentulah aku ada pendapat aku sendiri. Pendapat yang selalu aku bualkan dengan kawan-kawan bila melepak di Mcd atau di kedai mamak.

First of all, kalau orang tanya aku vote apa, aku memang akan jawab aku tak pergi mengundi pun. Sebabnya pilihanraya akan datang ni, baru aku layak untuk mengundi. Jadi nanti, nengoklah kalau rajin aku pergi la mengundi. Tanggungjawab kepada negara iye tak? Hehe.

Undi itu rahsia? Bagi aku tak lagi. Semua orang yang berbicara soal politik, terang-terang kita boleh tahu dia menyokong parti politik mana. Ada yang sokong bermaklumat dan ada yang sokong ikut suka sahaja. Kalau orang tanya aku, aku jawab yang mungkin aku akan vote PAS. Aku tak ambil port dalam-dalam soal politik ni. Tapi kenapaaku memilih PAS?

Abang aku ada cakap, kalau nak mengundi, undilah parti yang lebih condong ke arah agama Islam iaitu agama aku sendiri. Itu sahaja yang dia pesan. Jelas yang PAS ni bukanlah 100% kerana agama, tapi at least mereka condong ke arah itu. Satu lagi, setahu aku seorang suami kalau tak dapat arahkan isteri dia bertudung, maka jatuh dayus kepada si suami. Jadi, tak mungkin aku nak memilih pemimpin yang dayus. Nanti akhirat kalau ditanya kenapa aku memilih pemimpin yang dah jelas aku tahu dia dayus, apa aku nak jawab kan? (more…)

Posted on 3 July '11 by , under Hidup Khai, Politik. 94 Comments.

Tips jika mahu menjadi Top Malaysian Blogger

Salam all. Izinkan Khai publish artikel ni dengan menggunakan ayat “kau”, “aku” dan sebagainya instead of “khai” dan “korang”. Anggaplah ini artikel dari seorang sahabat buat sahabatnya. Ada orang cakap blog Justkhai ni macam blog gay. Sebabnya owner dia gelarkan diri sebagai “khai” instead of “aku” macam blog yang lain. Memang mentaliti paling bangang dari orang yang bangang (siapa makan karipap dia yang terasa intinya). Hehehe. Kenapa Khai tulis macam tu akan dijelaskan dalam artikel akan datang bagi memuaskan hati pihak-pihak yang bangang itu tadi. Jangan terasa hati ye?

Ok kembali untuk artikel “Top Malaysian Blogger” ni atau bahasa member-member “Blog Malaysia Paling Popular“. Guna aku kau ni ye. Jangan terasa macam bukan berada di Justkhai pulak? So lebih senang si copy paste buat kerja tanpa perlu edit nama “Khai” tu dengan nama dia. Hehehe. (more…)

Posted on 5 November '09 by , under Blog, Tutorial. 170 Comments.