Upin & Ipin Setahun Kemudian

19,271 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

*jika korang mencari strip untuk blog, sila baca hingga ke akhir entri ini.

Ingat lagi bulan ramadhan tahun lepas yang diserikan dengan kemunculan kartun 3D pertama di Malaysia, Upin & Ipin? Bagaimana plak tahun ni ye? Mungkinkah Les Copaque akan menghasilkan lagi untuk siri ramadhan tahun ni? Ya!! Tahniah untuk mereka kerana mengeluarkan lagi episod Upin & Ipin setahun kemudian.

Jom nengok trailer untuk kemunculan semula mereka ni.
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Mqcc9MrEAE0 450 300]

Jom nengok cerita dia!!

Espisod 7 – Tadika

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=bJ7CeCX39oI 450 300]

Espisod 8 – Anak Bulan

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=55KP01bm8SY 450 300]

Espisod 9 – Adat

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=hixNooDTTkc 450 300]

Espisod 10 – Tamak

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=bhN3aYBMQSs 450 300]

Espisod 11 – Lailatul Qadr

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=BvBDqF2AYXE 450 300]

Espisod 12 – Kisah dan Tauladan

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=UCjv3GbmC7w 450 300]

Espisod 13 – Coomin Soon ~

Sehingga entri ini ditulis, baru ada 2 episod yang dah diupload ke Youtube. Khai akan update entri ni sampai la abis ke semua episod. Macam biasalah, diorang kene release’kan kat TV9 dulu baru lepas masuk Youtube.. kalau ada masa untuk nengok TV tu, buka lah TV9 setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, jam 7 malam. Sambil nak berbuka tu, sambil layan Upin & Ipin iye tak?

Oh ya, Khai tertanya-tanya ke mana perginya Noor Ezdiani yang tidak lagi menjadi latar suara untuk Kak Ros yang cantik, ayu lagi menawan. Kini suara Kak Ros digantikan dengan Ida Shaheera. Bagi mereka yang tidak obses dengan Upin Ipin, mesti tak perasan akan perubahan suara Kak Ros, tapi bagi Khai suara yang kali ni terlalu berbeza dengan sebelum ni. Tidak lagi kene dengan ayuan Kak Ros yang dulu. Jatuh sikit saham Upin Ipin sebab main tukar suara Kak Ros ikut suka. Mungkin mereka ada sebab tersendiri.

Apapun all the best untuk Upin & Ipin. Dan agaknya bila animasi Geng nak keluar wayang ni. Tak sabar dah nak tunggu. Asib kene tunda je. Sabar je la yer.. Apapun Khai yakin, Geng nanti pasti box Office dan Khai harap ni la animation kita yang pertama mampu sampai ke luar negara.

Ini ada wallpaper, buah tangan dari mereka. Sangat cantik


Ini pula buah tangan dari Khai. Seperti tahun lepas, akan ada strip dari Khai untuk korang letakkan di blog korang. Hasilnya samalah macam yang korang dapat lihat di bahagian bawah kanan blog ni. Kalau nak, jangan malu-malu la pulak copy script di sini.

Tak tahu camane nak pasang? Alaa, siannye dia. Ok la macam ni..

Untuk pengguna wordpress yang di’host sendiri.
- Selepas script tu korang copy, sila ke theme directory korang dan edit header.php
(../wp-themes/nama-theme/header.php)
- paste di atas < */head*> .. of coz tanpa this * stupid and silly icon.

Untuk pengguna wordpress free dan blogspot.
- Khai pun tak tahu. Tapi korang still boleh letak strip ni di bahagian sidebar menggunakan script berikut.

Any problem, jangan malu-malu tanya Khai di bahagian komen. InsyaAllah, Khai tak ngorat punye (wanita sahaja).

Ditulis pada 11:02 pm 7 September '08 dan pastinya oleh . Siape lagi?
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Tag: , , , ,


RSS feed

55 Comments

Comment by asx
2008-09-07 23:49:36

Aku kenal seorang crew dari Les Copaque . Mereka memang committed dengan kerja masing-masing. tahniah! =)

Comment by Khai
2008-09-08 03:48:07

wah.. betul ke? boleh kenalkan khai sekali tak? tapi.. bukan dengan crew tu… kenalkan ngan adik comel yg jadi suara upin ipin tu…

nak jumpe perent dia.. nak masuk meminang.. then tunggu dia besar baru khawin…. waaaa…

Comment by smaelz83
2008-09-08 20:13:19

Salah sorang crew Les Copaque adalah kawan sekolah aku.. hebat dia skang.. hohoho

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Rjuna
2008-09-08 00:36:31

Aku dah pasang strip tu kat blog aku, pandai ko jana trafik kui kui, its cool

Animasi 3D nih buat aku rasa bangga, sebelum nih ada Saladin tuh pon baru Episod 1 & 2, nanti Geng keluar jom nonton ramai2 support

 
Comment by ketuk_angel
2008-09-08 00:40:33

ceh… cepat jer dia menghebahkan informasi… baru jer nak uat entry pasal website upin ngan ipin nih sebab tersesat semalam… ceh ceh dan ceh

 
Comment by menteil
2008-09-08 02:26:36

huhu… memang animasi yang aku nantikan tahun nie..

 
Comment by Rjuna
2008-09-08 03:17:48

strip tu kadang2 keluar ayat mencarut dr ko khai, konon aku curi bandwidth link dari blog ko, haha can u fix it

Comment by Khai
2008-09-08 03:46:57

hohoho.. sorry bro.. problem FIX!!

 
 
Comment by atok
2008-09-08 05:27:44

Puan Diani bersalin En. Khai…itu sebab tukar suara

Comment by Khai
2008-09-08 09:03:12

owh.. ye ke? serious?

 
 
Comment by syuxx
2008-09-08 06:00:20

hehe. Ini lah yang membuktikan malaysia boleh!
kan best kalau banyak talent dari malaysia buat benda macma ni.
tak perlu lagi adik2 korang tengok animasi dari luar yg kadang2 penuh kesesatan jugak.

Comment by Khai
2008-09-08 09:03:34

betul betul betul…

 
 
Comment by ckucin
2008-09-08 13:01:29

smlm baru dpt tgk upin dan ipin setahun kemudian.. mmg ternyata beza sungguh sora kak ros.. rasa macam kurang umpph..

 
Comment by samdaddycool
2008-09-08 14:29:28

memang cool.. syok layan upin & ipin ni…

download.. letak dlm pc / laptop… layan masa tunggu waktu berbuka (utk hilangkan bosan countdown berbuka.. :P)

 
Comment by Serabut Dot Com
2008-09-08 17:11:58

comel upin ipin ni , mesti ramai awek awek comel layan cite ni…kah kah kah

 
Comment by ubey
2008-09-08 20:48:59

geng2 les kopak dtg mse UTP convofair aritu. mmg tabik ah diorg. betul betul betul. cume kak ros da x cun skrg. asal ek. taun lepas cumil je. hihi

 
Comment by zool
2008-09-08 21:26:22

Memang comel n kelakar katun ni…
Suka suka suka..

 
Comment by hafizashaari
2008-09-08 23:20:57

hidup malaysia..! tapi ayat dialog citer upin & ipin tuh kekadg cam skema cket… tp klu org bkan melayu mgkin ok klu dngar..

Comment by Khai
2008-09-09 14:58:38

normal la tu.. diorang still baca dialog (mungkin dialog dalam ayat baku lagi skema).. tapi diorang cuba jadikan macam cakap2 kita seharian.. kekadang ada le kekantoian di situ yg nampak jelas..

tapi still ok… mmg ok….. bagus bagus bagus…

 
 
Comment by Rebina Biru
2008-09-09 04:20:49

Salam Ramadhan..
Serius aku katakn layan siot cite upin & ipin ni. Best r suara bdk 2, cumeL je..

 
Comment by khaimmu
2008-09-09 14:37:24

senang je jwpannya …
suara latar kak ros dahulu tu dia sebok ngan trial SPM da umur dia bawu 17 :) ….

tu sebab dia crik pnganti lain …
hurmm ….

yg pasal movie GENG tu akan kuar tahun dpan …
dibawah GB …
hehe ….
one more things GENG dlm proses posting production .. so tunggu je ler tahun depan … :P

Comment by Khai
2008-09-09 14:57:27

sorang cakap ngandung, sorang cakap nak exam SPM… ape ape je la.. nak taknak tunggu gak la crew2 les copaque kasi jawapan…

 
Comment by haris&siti
2008-09-14 01:06:48

slh info 2

suare kak ros yg lme bru je bsalin
dats y ganti ngan kak ros baru(kak ida)
info ni kompem
i g tye sdri kak ida
=)

n yg geng 2
crew les’copaque ckp mybe nk kuar dis year jgk
klu smpt
=)

 
 
Comment by syima5424
2008-09-09 18:20:04

ms dpt tau tv9 nk kuarkn cte ni, teruja gle2. xsbr nk tgk dak comel dua org tu. hee.
a’ah. btol3. sore kak ros da tukar. sore dia jd beso ckit.

 
Comment by Xango
2008-09-10 12:38:25

Berapa kos untuk buat anamisi 5 minit tu dan berapa lama masa kerja untuk 5 minit siri tu ? Ada yang pengalaman dalam animasi boleh tulong agakkan atau ade member dalam Les Copek tu….

Comment by Khai
2008-09-10 14:04:16

diorang guna 3d max kan… so takde la lama sgt kot masa nak animate dia.. tapi yg pastinya nak render mmg lame la.. hahaha.. then nak masuk bunyi segala.. ntah la…

mana budak2 les copaque ni…

 
Comment by khaimmu
2008-09-10 14:30:47

diorg guna
adobe audition …
3d max ..
autodesk maya
adobe illustrator ..
adobe photoshop …
hehe :D

kos bagi 5 minit animasi tuh rm 60 ribu …
ambik masa nak wat animasi tu dlm 5 atau 6 bulan ..

yup render dia mmg lama ..
tapi les copaque dia guna 1 pc utuk satu scene
x silap aq r ….

Comment by haris&siti
2008-09-14 01:09:26

err
td tye crew lescopaque
utk 1 episod 5 minit 2
dlm 3,4 ari je blh siap
dorg render sdri
sbb utk tv je
klu cm geng 2
dorg kne anto kt mimos
sbb HD
server mimos 32g
pc les’copaque yg utk render 2
4g
=)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by mush
2008-09-10 14:38:16

adik khai, bleh x klu nk letak script upin & ipin yg comel ni kat myspes, tOlon bole?

Comment by Khai
2008-09-10 14:43:52

boleh2.. nanti malam datang balik sini.. khai update skit ntuk letak di myspace.. thanks eh!

Comment by mush
2008-09-14 17:04:10

adik khai, mana nya, nk letak script tu kat myspes nihhh

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by bd fabregas
2008-09-11 02:15:40

Blog aku lebih berseri dengan script upin dan ipin.. Terima kasih khai..

 
Comment by azleah
2008-09-11 09:18:55

dpt tgk sekali je sebab busy.. memang kak ros pelik sgt kali ni. huhu.. ok la..

 
Comment by smaelz83
2008-09-11 16:51:19

Ha, member aku yg keje Les Copaque tu dah sahkan yg Kak Ros asal bersalin.. hohho…

dan kalo korang berminat nak beli merchandise upin & ipin sila la dptkan di http://www.worldofgeng.com/

p/s: aku xder dpt komisen apa2 eh dr promo ni.. just tolong kawan2…

 
Comment by safwan
2008-09-11 22:42:18

Di LCP, kami gunakan maya :)

 
Comment by Hamdi
2008-09-12 11:43:38

wahhhh, citer yang dinanti-nantikan dari tahun lepas
akhirnya, muncul kembali dengan lebih menarik dan mengasyikkan (asyik??) bahaya nih…
wakakkakakakaka….
pape je lar
janji layan kan
aku tau khai ske bila aku tulis comment kat sini macam nak tulis karangan
tak per
aku sanggup je tulis pepanjang
wakakakakakaka
weh, nanti kita gi makan sesama lagi ekk kat kedai bapak ko
Hassa Cafe!

p/s : hurm, weh, asal diorang tak nak buat cartoon nama khai @ccc??? heheheh….
mesti bestkan…

 
Comment by srikandi78
2008-09-12 14:55:41

mcm ner nk donlod nie..asik² x bole jer..
regis dah..ape dah..tulun r aku…plssss…..

Comment by Khai
2008-09-13 09:50:53

download ape cik srikandi?

 
 
Comment by bd fabregas
2008-09-13 01:53:33

^^ donlod ape yu??

 
Comment by mummyisabella
2008-09-13 21:57:31

damn.love your page sho muchlah khai.

 
Comment by add_asyraf
2008-09-13 22:51:57

wah…tq tq tq…suke giler upin n ipin…u nyer blog best…congrats…

 
Comment by bd fabregas
2008-09-14 04:36:25

yeah.. dpt download upin dan ipin kt youtube..

 
Comment by syazda
2008-09-17 23:59:09

wow…..best la…..
minat gla kat upin & ipin…kalau dijadikan siri katun hari2 spt spnge box pun pasti dpt sambutan!

nak create website lawa cm ni..tapi x tahu la….

 
Comment by wexeeda
2008-09-18 16:03:56

salam.. wex dh amek strip upin&ipin… wex smpai kat blog khai nie pn through strip nie… wex nmpak justkhai.com kat strip tuh.. nnt bila2 rajin, wex masuk scukz.com plak ek…

citer upin&ipin nih wex tgk kat tv je laaa… tuepun tgk skit je… nak tgk youtube mmg gerenti x nye… pkai dialup… sronok tgk kartun nie….. hihihik

ummi wex ske ckp.. “betul betul betul…” heheheheh

 
Comment by abdfatah
2008-09-18 18:18:06

kalo kak ross tu suara khai camner jadinya…?

 
Comment by arif
2008-09-29 00:25:16
 
Comment by ayam
2008-10-06 00:18:34

khai,strip ni x kluar dkat IE6 eh ?

 
Comment by Mama mia
2008-10-09 09:59:07

Hai…Khai thnk bg kami tgk citer upi&ipin best la…that good movie…..slmt ari raya…wcoy

 
Comment by novia
2008-10-09 13:13:34

aku cinta upin ipin…
Ramadhan kemarin disiarkan di salah satu channel TV di Indonesia, wuahhh aku suka sekaliyyy dengan upin ipin…thanks for the strip!!

 
Comment by Zack_han
2008-10-24 01:46:41

baru nak tanya bila hantu durian nak publish…
ni dah dekat hujung tahun, kan??
rupanya dah postpone laa plak…
tak pa2…tahun depan ekonomi better sket (for our country -hope fully and myself)…
GANG will be my 1st animated movie yang akan aku tgk kat panggung!!!
support Malaysians!!

 
Comment by 9w2kml
2009-05-15 08:01:50

gua sekeluarga seronok tengok upin & ipin sampai meleleh air hidung kelakar habis :):) :) :) :) :) :) :)

 
2010-01-23 08:29:31

The Upin Ipin is very Important but, kenapa sorangan Upin Ipin tidak ada umur dewasanya, tiada modelagi ya bu. :[ :D :lol: :lol: ;) :o:

 
Comment by shahirah
2010-02-15 11:38:55

:) :love: best lah upin dan ipin ni rasa nak masuk je tv :[

 
Comment by NEX-C3
2011-11-16 16:38:22

Hal ini sangat true.I kehilangan berat badan saya hanya membuat perubahan dalam makanan, mengambil semua vegetarian dan rendah karbohidrat ini banyak membantu saya dan saya sarankan semua orang

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?