Archive for 'Lain-lain'

Bagaimana kad kredit sebenarnya memudahkan kita

justkhai-maybankard2

Salam guys. Pada artikel kali ini, Khai akan menunjukkan barang-barang yang Khai dah beli dengan menggunakan kad kredit dan juga sedikit tips untuk mereka-mereka yang berminat menggunakan kad kredit tetapi takut untuk menggunakannya. Sebelum ini Khai ada menulis pengenalan mengenai Maybankard 2 ini, jadi korang baca entri tu dulu ya? Untuk itu, diharapkan para pembaca dapat bersangka baik dengan apa yang akan Khai sampaikan. Semuanya hanya sebagai perkongsian. Langsung tidak berniat untuk show off, menunjuk-nunjuk atau bangga diri. Khai bukan macam tu. Kalau korang dah lama follow blog ni, korang tahulah. Lagi satu, kalau ya nak menunjukpun, bukan dengan korang sebab korang kenal blog ni sahaja. Bukan kenal Khai secara in-person. Hehe.

justkhai-maybankard2
* American Express atau AmEx (atas) dan satu lagi, MasterCard

Khai menerima dua kad kredit terbaru dari Maybank ini sebulan yang lalu. Perasaan tu memang tak boleh tipu yang Khai amat-amat teruja kerana menjadi antara yang terawal terpilih untuk menggunakan kad kredit terbaru dari Maybank ini. Alhamdulillah, Khai sendiri tak pernah sangka yang suatu hari nanti Khai akan menggunakan kad kredit. Dan hari ini, terus dapat pakai dua kad kredit sekali gus. Satu Mastercard yang Khai biasa gunakan gunakan ketika di Malaysia dan satu lagi, AmEx untuk dipakai jika ke luar negara..

Dapat sahaja dua kredit kad dari Maybank ini, Khai dimaklumkan yang Khai dah boleh terus guna dua kad tu berkuat-kuasa serta merta. Walaupun duit cash tu alhamdulillah ada la sikit untuk beli apa yang Khai hajati, tetapi dengan kad kredit ini membuatkan Khai dapat ketepikan duit yang ada tu untuk perkara-perkara lain yang lebih penting. So contohnya, kalau Khai dapat payment projek tengah bulan, awal bulan Khai dah boleh beli awal-awal apa yang Khai inginkan tanpa perlu menunggu tengah bulan (menunggu itu menyakitkan bukan?). Dah dapat duit tengah bulan, baru bayar semula kad kredit tersebut (bayar apa yang kita beli pada awal bulan tadi). Bayar sebelum due date, memang tak akan dikenakan apa-apa tax kad kredit.

Itu antara satu dari banyak sebab mengapa kredit kad sebenarnya amat diperlukan dalam hidup kita. Kalau rasa mampu, mengapa perlu dengar kata orang lain? Kita yang kawal diri dan perbelanjaan kita, bukan orang lain yang kawal kita. Jadi, tepuk dada tanya income lah kot? Hehe. So sebulan berlalu selepas Khai dapat dua kad ni dengan credit limit RM6,000 apa yang telah Khai lakukan dengan kad kredit terbaru dari Maybank ini? (more…)

Posted on 9 March '11 by , under Lain-lain. 55 Comments.

Menarik gila promosi Jom Jimat 2 Serverfreak ni!

Salam guys!

Artikel ini Khai keluarkan tanpa sebarang bayaran dari pihak Serverfreak tetapi sekadar ingin berkongsi pada mereka yang berminat untuk mempunyai blog sendiri tetapi bingung memikirkan caranya. Hari ini, pihak hosting Serverfreak telah mengeluarkan promosi JOM JIMAT yang ke-2. Jom kita nengok apa yang menarik.

Ini adalah promosi kepada blogger baru yang paling dasyat sebenarnya pernah Khai lihat. Free domain, free template dan free setup pada harga RM80 sahaja. Kalau korang tak tahu, harga RM80 tu baru cukup untuk korang beli hosting. Itu pun hosting paling cikai dan TIDAK termasuk dengan domain, template percuma yang cantik dan setup blog engine yang percuma.

Domain PERCUMA, Template Blog PERCUMA, Design Banner PERCUMA, Design Background PERCUMA dengan setiap belian Pakej Hosting WordPress 2GB pada RM80 setahun sahaja!

(more…)

Posted on 8 December '10 by , under Lain-lain. 33 Comments.

Feature terbaru: Create Group di Facebook

Ketika sedang sibuk diperkatakan mengenai fasa perubahan pelbagai dari Facebook, nampaknya perubahan dah dapat dilihat melalui Facebook Groups. Kalau sebelum ni bila korang create group, memang semak group tu sebab sesiapa pun boleh join. So takde apa yang menarik since group seperti tu tak banyak beza pun dengan fan page.

So pagi tadi, Khai cuba create satu group baru iaitu group Tahan Maki. Ni group saja-saja je la antara Khai dan kawan-kawan terdekat Khai. Bila dah create dapat la test macam-macam benda baru kat situ. Antara perkara utama yang paling best ialah Group Chat di mana sekarang ni korang dah boleh chat beramai-ramai melalui Facebook sahaja.

Sebagai contoh, kalau korang ada geng-geng main futsal, so korang create satu group atas nama team futsal korang, then add team member korang sahaja. So korang dah ada satu komuniti baru khas untuk team futsal korang dan tiada campur tangan pihak lain.

Ok cuba korang nengok gambar kat bawah ni dulu. Whole screenshot rupa bentuk group tersebut.

Selain dari itu.. (more…)

Posted on 7 October '10 by , under Lain-lain. 33 Comments.

Para Pemenang Hadiah Mug dan Car Sign Oh! Media Network

Sebulan dah pun berlalu dan seperti yang Khai pernah janjikan pada artikel lalu bertajuk “Heart Beat dan hadiah penuh sentimental value“, pengirim komen yang pertama, ke-10 dan sampailah ke genap 70, akan menerima mug menarik Oh! Media yang memaparkan snapshot website-website di bawah terbitan Oh! Media Network sendiri.

Tadi tengah pisat-pisat, Skynet dah ada kat depan rumah sebab nak hantar hadiah-hadiah ni. Thanks Heart Beat sebab servis terbaik korang dari dulu sampai sekarang tak pernah mengecewakan pada pembeli. (more…)

Posted on 27 September '10 by , under Lain-lain. 32 Comments.

Bila semua web browser berbeza haluan

bwoser-fight

Satu benda yang Khai selalu harapkan datang dari browser-browser internet ni, supaya diorang semua sama je dari segi penampilan website. So para designer dan developer, tak perlu susah payah nak test kerja diorang kat macam-macam web browser yang nyata’nya membuang masa mereka dan merendahkan kadar produktiviti mereka. Kiranya, kalau developer kerjakan satu website ni kat Firefox, so dekat semua browser pun hasilnya sama macam yang dilihat kat Firefox. Kenapa diorang tak boleh nak buat macam tu ye? I mean, pakai la sistem yang paling ok antara banyak-banyak browser yang ada. Siapa paling cepat load code tu, lain cerita.

So bilalah masalah ni akan selesai. Mungkin sampai bila bila kot? Diorang je yang tahu. Dan kempen untuk “KILL-IE” mungkin takkan selesai dengan kedatangan Microsoft Internet Explorer 9 yang mempunyai kelebihan dia sendiri.


* Penampilan Justkhai melalui IE9

Selama ni Khai guna IE bila ada komputer yang baru format je then Khai terlupa bawak installer dalam Pendrive. So gunakan IE untuk download installer Firefox. Lepas install Firefox, memang selamat jalan untuk IE. Maka bersarang dan berlumutlah IE tidak digunakan. Booyah! (more…)

Posted on 23 September '10 by , under Lain-lain. 43 Comments.

Akhirnya: WordPress 3.0 “Thelonious”

Hampeh siot WordPress ni. Dua jam lepas penat-penat upgrade semua blog ke WordPress 3.0-RC3, tiba-tiba diorang release WP3.0.. Sigh. Baik punya terbuang masa tadi. Tapi kalau korang tanya Khai update melalui cara apa, Khai lebih suka buat clean install dan import balik database melalui MySQL.

Anyway before update tu, faham-faham sendiri lah untuk backup kerana korang kena ingat, setiap detik dan saat, sebarang kemungkinan boleh terjadi. Jadi jangan cakap masa korang nak upgrade WP ni je korang buat backup tapi buatlah backup hari-hari. Untuk yang berminat dengan WordPress 3.0 ni, boleh lah download sendiri dari website diorang.

Khai memang follow (test) dari RC1 sampailah RC3, memang nampak perubahan yang diorang buat bukanlah sekadar melepas batuk di tangga. Nak tahu apa perubahan yang dilakukan, kenalah cuba sendiri. Erm, guna Blogspot? Jom la try WordPress pulak. Hehe.

(more…)

Posted on 18 June '10 by , under Lain-lain. 31 Comments.

Jadual Perlawanan FIFA World Cup 2010

Yes, blog ini masih cuba akan di’update. Tapi dengan info-info yang sebegini lah. Untuk panduan diri sendiri dan sesiapa yang berminat.

world-cup


* view fullscreen kalau tak nampak. Then boleh print ye.. [source]

Jadual kat atas ni untuk RTM. Jadi sama je lah masanya dengan Astro. Tapi siaran tertunda kat RTM tu, tetap boleh layan live kat Astro. Dan jangkaan abang ipar Khai rasanya betul. Dia kata mungkin lebih ramai orang yang akan nengok bola kat rumah je berbanding masa tahun 2002 dulu orang ramai lepak mamak layan bola. Time tu ramai orang takde Astro lagi. Dan sekarang, boleh dikatakan, bukan rumah kalau takde Astro. Hehe. Apa lagi kalau rumah ada Astro Byond kan?

+ Thanks Ab Rahman untuk Grandstand World Cup 2010 di atas.

Pssttt: Teringat kenangan indah masa zaman study 2006 dulu. Time tu World Cup kat German. Habis layan bola pukul 2 3 pagi, kitorang pulak bantai main bola sampai ke pagi. Then masing-masing ponteng kuliyah. Hahaha!

Sekarang kat Astro pun dah boleh nengok jadual perlawanan untuk World Cup ni. Tapi kalau korang apply Astro Byond, mesti la lagi menarik. Semua perlawanan dalam High Defination. Muka penonton pun korang boleh nampak dengan jelas sekor-sekor. Hehehe.

Posted on 7 June '10 by , under Lain-lain. 56 Comments.

Komen Pengguna P1 Wimax Selepas Satu Tahun

Rasanya dah layak sangat kot untuk buat artikel macam ni. Kalau before, lepas 7 hari Khai ada up satu entri mengenai W1max ni so kali ni, agaknya selepas setahun, apa agaknya yang Khai rasa mengenai P1 ni? Anyway, please keep in mind, setiap entri di Justkhai ni, tidak ubah hanya pendapat peribadi sang penulis. Dunia Khai, hidup Khai. Kalau dah nama blog’nya pun “JUST KHAI”. Kalau ada mana-mana entri yang korang rasa ter’provoke atau nak touching-touching, itu masalah korang dan bukannya masalah orang lain. Lagi satu memang kebanyakkan entri di blog ni panjang-panjang. Jadi kalau korang nak touching tiba-tiba tanpa baca habis dan fahamkan betul-betul, takde siapa yang dapat membantu melainkan diri korang sendiri. Kan kan? Hehehe.

Berbalik kepada W1max, awal bulan June ni, genap satu tahun Khai bersama P1 Wimax atau W1max. Nak cakap 100% perfect tu memang pembohong lah kan tapi kalau dari FiveStar, mungkin 4.5 adalah untuk W1max. Bagi Khai, Khai akan pandang pada 4 aspek ni je mengenai ISP iaitu kestabilan (masa), Sokongan (customer service), Capaian (lokasi) dan pakej (harga). (more…)

Posted on 19 May '10 by , under Lain-lain. 86 Comments.

Posisi modem P1 WiMAX yang betul

Entri ini ringkas. Mungkin lepas ni kalau korang nak Justkhai ni selalu update, Khai tak boleh lah nak update panjang-panjang lagi macam before sebab sebuah artikel yang panjang, perlukan pemikiran yang kretif, kritis dan research yang mencukupi. Cewah! Bak kata Tan Sri Lim Kok Wing.

Artikel ni khas buat pengguna P1 Wimax (W1max) yang menggunakan modem jenis wifi tu. Ala yang kalau baling kat kepala jiran korang, boleh bernanah kepala dia tu. Hehehe. Untuk pengguna Wiggy, pandai-pandai’lah korang manipulasi artikel ni.

gambar-modem-w1max-1

Apa yang perlu korang buat? (more…)

Posted on 8 April '10 by , under Lain-lain. 60 Comments.

Google Chromium – OS fikir dua kali

Google Chrome rasanya semua dah tahu kot ape dia. Sebuah Browser dan sekadar browser. Cuma yang paling latest ni, rasanya Google dah gila kot boleh bantai buat Chrome OS (Chromium) pulak. Ini bermakna lepas ni kita boleh lupakan (maybe) Microsoft Windows, Linux atau mungkin Mac? Juga boleh lupakan masa-masa yang terbuang semasa nak tunggu Windows ni load. Lappy Khai ni mengambil masa 15 second kot untuk load (Win7 Ultimate). Takdelah sampai 45 second macam yang Google cakap. Itu notebook/netbook pakai buang. Haha.

Korang nengok video bawah ni perbezaan boot time antara Traditional OS dan Chromium. (more…)

Posted on 21 November '09 by , under Lain-lain. 36 Comments.