Archive for 'Lain-lain'

Para Pemenang Hadiah Mug dan Car Sign Oh! Media Network

Sebulan dah pun berlalu dan seperti yang Khai pernah janjikan pada artikel lalu bertajuk “Heart Beat dan hadiah penuh sentimental value“, pengirim komen yang pertama, ke-10 dan sampailah ke genap 70, akan menerima mug menarik Oh! Media yang memaparkan snapshot website-website di bawah terbitan Oh! Media Network sendiri.

Tadi tengah pisat-pisat, Skynet dah ada kat depan rumah sebab nak hantar hadiah-hadiah ni. Thanks Heart Beat sebab servis terbaik korang dari dulu sampai sekarang tak pernah mengecewakan pada pembeli. (more…)

Posted on 27 September '10 by , under Lain-lain. 32 Comments.

Bila semua web browser berbeza haluan

bwoser-fight

Satu benda yang Khai selalu harapkan datang dari browser-browser internet ni, supaya diorang semua sama je dari segi penampilan website. So para designer dan developer, tak perlu susah payah nak test kerja diorang kat macam-macam web browser yang nyata’nya membuang masa mereka dan merendahkan kadar produktiviti mereka. Kiranya, kalau developer kerjakan satu website ni kat Firefox, so dekat semua browser pun hasilnya sama macam yang dilihat kat Firefox. Kenapa diorang tak boleh nak buat macam tu ye? I mean, pakai la sistem yang paling ok antara banyak-banyak browser yang ada. Siapa paling cepat load code tu, lain cerita.

So bilalah masalah ni akan selesai. Mungkin sampai bila bila kot? Diorang je yang tahu. Dan kempen untuk “KILL-IE” mungkin takkan selesai dengan kedatangan Microsoft Internet Explorer 9 yang mempunyai kelebihan dia sendiri.


* Penampilan Justkhai melalui IE9

Selama ni Khai guna IE bila ada komputer yang baru format je then Khai terlupa bawak installer dalam Pendrive. So gunakan IE untuk download installer Firefox. Lepas install Firefox, memang selamat jalan untuk IE. Maka bersarang dan berlumutlah IE tidak digunakan. Booyah! (more…)

Posted on 23 September '10 by , under Lain-lain. 43 Comments.

Akhirnya: WordPress 3.0 “Thelonious”

Hampeh siot WordPress ni. Dua jam lepas penat-penat upgrade semua blog ke WordPress 3.0-RC3, tiba-tiba diorang release WP3.0.. Sigh. Baik punya terbuang masa tadi. Tapi kalau korang tanya Khai update melalui cara apa, Khai lebih suka buat clean install dan import balik database melalui MySQL.

Anyway before update tu, faham-faham sendiri lah untuk backup kerana korang kena ingat, setiap detik dan saat, sebarang kemungkinan boleh terjadi. Jadi jangan cakap masa korang nak upgrade WP ni je korang buat backup tapi buatlah backup hari-hari. Untuk yang berminat dengan WordPress 3.0 ni, boleh lah download sendiri dari website diorang.

Khai memang follow (test) dari RC1 sampailah RC3, memang nampak perubahan yang diorang buat bukanlah sekadar melepas batuk di tangga. Nak tahu apa perubahan yang dilakukan, kenalah cuba sendiri. Erm, guna Blogspot? Jom la try WordPress pulak. Hehe.

https://videopress.com/v/wp-content/plugins/video/flvplayer.swf?ver=1.21

(more…)

Posted on 18 June '10 by , under Lain-lain. 31 Comments.