Archive for 'Lain-lain'

TuneUp Utilities 2010 with serial key

Dah hampir sebulan rasanya Khai gunakan TuneUp Utilities 2010 ni untuk Miss Merlot yang ber’platform’kan Windows Se7en Ultimate. Tapi serius tak rasa pun nak tulis entri kat Justkhai. Betul-betul dah lupa dulu blog ni pun selalu review pasal software-software. Sekarang langsung tak ingat je sibuk punya pasal.

Sehinggalah ada pembaca Justkhai yang selak-selak artikel lama mungkin, komen kat entri pasal TuneUp 2009 yang dipublish awal tahun ini. Katanya keygen untuk TuneUp 2009 tu dah expired. Jadi dia minta Khai update yang baru. Jadi untuk menjawab perkara tu, Khai keluarkan artikel pasal TuneUp Utilities 2010 yang terbaru ni. (more…)

Posted on 15 November '09 by , under Lain-lain. 90 Comments.

Mengenali Blog Perkomputeran Tempatan – Part 1

Salam korang. Hari ni blog purple tak cukup sifat ni nak memperkenalkan beberapa blog ber’niche’kan teknologi perkomputeran dan hal ehwal semasa berkaitan internet. Which is, dari korang membuang masa baca artikel-artikel merapu kat Justkhai ni, better lebihkan masa usya artikel-artikel di website mereka ni. Apa yang baik untuk Khai, insyaAllah baiklah juga untuk korang. Yang tak baik, buat apa kita nak share kan?

Tapi apapun, rasanya ramai dah yang tahu kot. Takpelah kali ni kita review beberapa blog berniche’kan perkomputeran dengan cara lain. Iaitu cara kritikan dan kutukan instead of memuji. Haha. Baru interesting kan? Lagi pun secara tak langsung menyahut kehendak seorang blogger di Twitter yang suruh mengeji blog dia sampai dia menangis. Tapi Khai takdelah kejam macam tu. Kahkah. (more…)

Posted on 10 November '09 by , under Lain-lain. 66 Comments.

Website terbaik made in Malaysia by Malaysian – Part 1

Salam all. Lama dah Khai tak buat artikel memperkenalkan website yang best-best serta berkualiti yang mungkin baru untuk korang dan diri Khai sendiri. So hari ni nak memperkenalkan beberapa website yang cool. Tapi ini lebih istimewa sebab hasil air tangan anak tempatan kita sendiri.

Yup, anak Malaysia macam korang semua juga. Apa yang membuatkan website mereka ni tak nampak macam tempatan, sebab kualiti yang ada pada website tu sendiri membuatkan kalau kita termasuk pun, mesti sangka mat saleh yang buat. Siapa kata orang Malaysia tak boleh? Sorry sikit ye mat saleh! Hehehe.

Ok, check this out guys! (more…)

Posted on 26 October '09 by , under Lain-lain. 67 Comments.

Lidah Terbelit | Snow – Informer

Bila baca balik artikel dua atau tiga tahun lalu kat Justkhai ni, Khai nampak diri Khai yang dulu. Tahu ape? Budak-budak! Hahaha. Lepas tu tulis blog bukan macam sekarang. Macam sekarang nak tulis blog buat brainstorm dulu. Then research apa patut baru tulis. Kalau dulu semua benda rasa nak tulis, Khai tulis je. Hehe.. Nostalgia.

Lepas tu ada juga entri kongsi lagu dan lirik lagu je. Memang senang sangat lah kalau nak update blog macam tu kan? hehehe. So entri kali ni Khai nak jadi budak-budak balik la. Share lagu dan lirik kat blog. Pergh! Hahaha.

Lagu kat bawah ni lagu yang dah bertahun juga ada dalam PC Khai ni. Tapi kalau ditanya orang, mesti orang takkan perasan lagu ni english. Semua jawab spain la, france la. Sebabnya terlampau laju dia nyanyi. Kalau tak nengok lirik, haram tak paham apa dia nyanyi. Hehehe. Cubalah nyanyi nengok. Mempersembahkan.. Lagu bertajuk INFORMER nyanyian SNOW. (more…)

Posted on 10 September '09 by , under Lain-lain. 37 Comments.

Soalan Rabak Hujung Minggu Part 3

Kalau ada yang tercari-cari artikel kemerdekaan di sini, Khai dah tulis awal bulan Ogos hari tu lagi. hehe. Boleh klik di sini.


Korang sedang membaca satu lagi artikel Soalan Rabak Hujung Minggu tapi dah part 3. Kalau baru terjebak dalam kolumni blog ni, boleh la baca Soalan Rabak Part 1 dan Soalan Rabak Part 2 dulu. Boleh dikatakan semua persoalan dapat dirungkaikan dengan komen panjang lebar dari korang semua. Terima kasih!

So hari ni dah hujung minggu, masanya untuk soalan rabak seterusnya. Rabakkan kepala korang dengan semua persoalan yang telah merabakkan kepala Khai terlebih dahulu ni. Hehehe.

Soalan 1:
Di Malaysia ni, memang selalu sangat dah kita dengar kes pasal bomoh dan santau. Ada yang buat orang mati, menderita sampai mati, hilang ingatan dan macam-macam lagi lah. Kalau di Malaysia, semua ni boleh dikatakan hanya kes terpencil, tapi bukan di Indonesia (lagi parah). Persoalannya, kenapa diorang ni semua tak guna santau je untuk bunuh George Bush tu dulu? Sanggup pulak pergi letupkan diri dan macam-macam lagi padahal Bush tu hidup je jugak. Dari bunuh bangsa sendiri dengan sifat dengki korang tu, santau Bush tu lagi baik la wei.

Soalan 2:
Mengenai Kunci. Kalau kunci pintu tombol bulat tu, semua pintu pun kunci dia lebih kurang. Sama lebar dan sama panjang. Ukiran mata kunci tu pun boleh dikatakan sama je. Persoalannya, dalam berjuta-juta kunci yang ada, bagaimana masing-masing boleh membuka satu pintu sahaja sedangkan design semuanya agak sama. Korang faham tak soalan ni? Huhuhu.

Soalan 3:
Bagi penganut agama Islam, rambut seseorang wanita adalah aurat dan haram dilihat lelaki. Soalannya, bila perempuan tersebut memotong rambut yang panjang menjadi pendek, kemudian yang telah dipotong tu dibuang merata-rata dan dapat dilihat lelaki bukan muhrim, adakah wanita tersebut berdosa? Adakah rambut tersebut termasuk lagi dalam aurat wanita tersebut?

Soalan 4: (more…)

Posted on 30 August '09 by , under Lain-lain. 109 Comments.

Soalan Rabak Hujung Minggu Part 2

Soalan Rabak Part 2 akhirnya release untuk korang jawab. Patutnya Khai nak publish hujung minggu ni. Tapi takpelah publish awal nanti korang bosan pulak blog ni tak ber’update. So, Jawab la semampu dan seikhlas yang mungkin. Mungkin juga korang sendiri pun tak tahu kot? Jadi jawab mana yang tahu je la yer. Macam kat Soalan Rabak Hujung Minggu Part 1, kan ke setiap persoalan ada penyelesaiannya? Bukan begitu?

Soalan 1:
Korang faham-faham sendiri la kan kencing korang warna apa. Kalau bukan putih jernih, sure keruh warna kuning tak hengat. Bau dia pulak takyah cakap la. Mengalahkan bau tandas awam. Hahaha! Khai cuma nak tanya korang, Kenapa kalau kita minum air sirap ke, air oren ke, air milo ke, bila kita kencing, air kencing tu kalau bukan warna putih, mesti warna kuning. Dua warna tu je. Abis mana pergi warna merah air sirap tu? Mana pergi warna coklat air milo tu? Arghh mana?!! pening!! Hehehe..

Soalan 2:
Soalan ringkas je. Dulu masa Zaman Nabi Adam, adakah Dinasour telah wujud? Kerana seingat Khai makhluk Allah pertama tercipta adalah Nabi Adam kan?

Soalan 3: (more…)

Posted on 26 August '09 by , under Lain-lain. 94 Comments.

Mengapa Oh! Artis Down Hingga ke Hari Ini?


Artikel khas ini mungkin hanya buat sementara waktu sahaja sementara Oh! Artis masih down setelah hampir satu minggu. Khai selaku founder pun dah tak larat nak menjawab sebenarnya. Mana-mana pun orang tanya pasal Oh! Artis tapi Khai tetap jawab kalau berkesempatan. Itu belum kira email yang diterima berkaitan Oh! Artis ni.

Mengapa Oh! Artis down? Pertama, ianya bukan kerana disengajakan. Khai juga tak pernah meletakkan apa-apa khabar berita yang Oh! Artis akan ditutup. Selagi Oh! Artis mampu untuk bersaing dengan lambakkan web hiburan yang lain yang tumbuh bagai cendawan, selagi itu para penulis kami berusaha keras untuk menulis mengenai hiburan yang segar untuk tatapan pembaca yang kini telah melebihi 20 ribu pembaca setiap hari.

Kedua-nya, kami tidak berhadapan dengan sebarang isu mahkamah atau sebagainya. Oh! Artis dan semua penulisnya termasuk Khai sendiri berdiri di bawah status independence author. Kami hanya menulis sesuatu yang benar dan bukannya fitnah. Kami juga tidak pernah mencerobohi privasi artis. Kami tidak masuk ke rumah mereka dan mencuri gambar-gambar dari photo album mereka. Kami juga bukan paparazi yang mengekori mereka. Segalanya hanya dari internet. Kebodohan artis yang meletakkan gambar di Facebook tanpa sebarang sekatan, selalunya digunakan sebagai kesempatan yang baik bagi semua web hiburan di Malaysia.

Pihak hosting kami masih berusaha keras untuk membawa Oh! Artis kembali buat tatapan para pembaca. (more…)

Posted on 18 August '09 by , under Lain-lain. 57 Comments.

Soalan Rabak Hujung Minggu Part 1


Entri ini sangat ringkas, tapi kalau boleh mahukan penjelasan panjang lebar dari korang semua. Khai tahu pembaca blog ni terdiri dari pelbagai lapisan. Ada cikgu, ada doktor, ada peguam, ada pekerja biasa, ada wartawan dan ada ramai blogger lain yang bijak pandai. Khai ada beberapa soalan yang dari awal sekolah menengah lagi dah buat Khai tertanya-tanya sampai sekarang. Ada soalan yang cikgu Kimia Khai sendiri pun tanya Khai balik, kenapa eh? Aduhai cikgu Kamariah ku sayang. Cikgu yang cikgu ke, saye yang cikgu ni? Rotan nak? Hehehe.

Soalan 1:
– Kenapa bila orang kerat dia punya urat nadi kat pergelangan tangan tu terus mati, tapi orang yang dilahirkan kudung kedua-dua belah tangan atau tangan terputus tetap boleh hidup. Biarpun sememangnya hidup tanpa nadi. Mengapa?

Khai dah ada jawapan untuk soalan 1 ni, tapi nak tahu jawapan korang dulu.

Soalan 2:
– Kenapa Bumi bila dilihat dari satelit, akan menampakkan Bumi ni berbentuk sfera dan bewarna biru serta hijau? Biru mewakili laut dan hijau mewakili daratan kan? Persoalannya, mana pergi langit yang bewarna biru tu? Nak kata angkasa, angkasa warna dia hitam. Bukan biru. Habis langit tu apa sebenarnya? Apa warna biru yang kita nengok dari bumi tu? Langit? Habis mana pergi langit tu bila dilihat dari satelit? Sigh~

Soalan 3:
– Soalan yang agak sensitif dan tak perlu dipertikaikan sebenarnya. Tapi harap tak salah sekadar ingin tahu. Kenapa air wudhuk terbatal bila kita buang angin? bahasa indah dia, kentut la kan? hehehe. Bila terkentut, kita kena ambil wudhuk semula. Basuh muka, tangan, rambut, telinga dan kaki. Kenapa tak basuh tempat kentut tu keluar? Khai tak tahu jawapan dia, tapi Khai percaya setiap apa yang Tuhan arahkan tu, adalah sebab yang tertentu.

Dan soalan yang terakhir – confirm korang pun tak boleh nak jawab adalah… (more…)

Posted on 8 August '09 by , under Lain-lain. 144 Comments.

Bila Total Data Usage P1 Wimax dah 100%

Dah lama tak update pasal P1 Wimax. Ada pembaca blog ni yang sesat ke sini (agak banyak juga) adalah melalui pencarian mengenai P1 Wimax. So ini update khas untuk mereka. Untuk Tutorial Twitter Part 2, next entri insyaAllah.

Semalam tengah syok layan hentai internet saja-saja la buka P1 Wimax self care. Sebab dari situ kita boleh check bil dan berapa banyak data yang dah digunakan. Dan hasilnya amat mengejutkan.

Member Khai kelam-kabut tutup Wifi kat PC dia. Kitorang takut kalau-kalau kene charge lebih untuk setiap data transfer yang berlebihan. Maklumlah dah over-limit. Kalau web-hosting lah bandwidth habis, korang akan di’charge RM10 tu untuk 1GB tambahan. Pernah terjadi pada blog ni dulu masa di bawah Exabytes. Khai tambah 1GB konon nak letak note kata Justkhai tutup sementara, sekali tak sampai 1 mnit dah exceed balik. Membazir sungguh. Hehe. Berbalik soal P1 Wimax tadi, Khai cuba cari jawapan untuk kepastian dan jumpa jawapannya di website P1 Wimax.

WHAT WILL HAPPEN IF MY USAGE EXCEEDS THE FAIR USAGE THRESHOLD THAT MONTH?
If your data usage per month exceeds the Fair Usage Threshold, P1 reserves the right to manage and reduce speed up to 400 Kbps for download speed and 150 Kbps for upload speed (1.2 Mbps subscription or higher) and 100 Kbps download speed and 50 Kbps upload speed (below 1.2 Mbps subscription package). All connection speeds will return as per original subscription packages on the 1st of every month.

Fuh. Lega hati sebab still boleh guna, cuma kelajuan je mereka kurangkan sikit. Tapi seriously macam tak effect je. Tetap laju dan lancar.

Oh ya, mungkin ini artikel terakhir mengenai P1 Wimax buat masa ini. Artikel mengenai P1 Wimax sebelum ini banyak menerima respon dari korang yang nak tahu perkembangan Khai selepas sebulan try guna P1 Wimax ni. Jadi jawapannya Khai sangat berpuas hati dengan service yang mereka berikan. Terbaik!

Mungkin ada beberapa blog yang menulis tentang ketidak-puasan dia mengenai P1 Wimax ini. Tapi mereka kena sedar, P1 Wimax ni pun baru je kat Malaysia ni. Kalau slow sehari dua, normal la tu. Sure la diorang tengah upgrade something bagi memberi servis terbaik masa akan datang. Manusia ni benda baik tak pernah puas hati, tapi kalau yang buruk sikit je pun, terus je nak mengamuk. Dalam sebulan, 28 hari korang guna dengan lancar, tapi 2 hari ada problem sikit, takkan nak mengamuk kot? Sabar dan beri peluang untuk pesaing baru berukband yang sedia ada di Malaysia ni. (more…)

Posted on 26 July '09 by , under Lain-lain. 88 Comments.

Weblog Popular 1Malaysia


Hi all. Lately busy sikit jaga anak. Menangis je kerja macam takde kerja lain. Tukar lampin, baru nak senyap. Nak blogging pun tak senang. Err, baru tahu eh Khai dah ada anak? Lalalala. Sebenarnya anak dalam game The Sim 2 Apartment Life je actually. Kalau betul-betul la ada anak sekarang ni, sah-sah le anak luar nikah. Ntah siapa la mak dia kan? Huh! Mintak simpang! Orang lain dah bertahun layan game The Sims, Khai baru la nak layan 2 hari lepas. Sebelum ni, memang takde maknanya nak main game. Tapi keadaan sekarang betul-betul memaksa. No TV mean No Buletin Utama, No Melodi, No Cerekarama, No Blogger Boy, No Ghost 2 (dah tamat dah Ahad lepas). Selain tu No Playstation, No awek dan lain-lain, membuatkan masa Khai agak sia-sia dan bosan tahap menonggeng.

Ok cukup daily craps. Entri ni sebenarnya nak buat pendedahan pasal satu contest yang diadakan salah seorang dari pengiklan di blog JustKhai ni. Denai Hati namanya. Boleh layari blog humble dia di www.denaihati.blogspot.com – Harus korang subscribe RSS Feed blog tersebut.

First of all, Khai percaya lebih dari 80% pembaca blog JustKhai ini, mempunyai blog sendiri tidak kiralah hosting sendiri atau hanya di Blogspot atau WordPress Commercial. Dan separuh dari 80% tersebut tidak berblogging kosong, tetapi menyimpan niat untuk mendapat sedikit keuntungan dari blog. Suku dari separuh tu pula, buntu bagaimana cara paling mudah nak dapatkan duit dari blog.

Kalau setakat korang letak iklan Nuffnang atau Advertlets, lepas tu untung seposen dua, tunggu cicit korang berjanggut baru dapat cashout la kot? Jadi cara termudah nak buat duit melalui blog, adalah menyertai apa-apa sekalipun contest yang berlangsung di Internet. Diulangi, apa-apa pun! Dari 100 contest yang korang sertai, at least mesti satu atau dua confirm mengena. Kalau tak mengena tu, sila-silalah bawak-bawak mandi bunga ye. Hehehe. Takde’lah, anggap je la bukan rezeki.

Terlalu banyak actually contest yang dianjurkan di blog-blog tempatan. Tak payah cari luar. Tapi ini kali pertama Khai jumpa satu contest yang menawarkan hadiah lebih dari RM5,000 ringgit. Dan hadiah RM5000 tu totally adalah duit. Terima kasih untuk Azizwan inform Khai melalui Twitter. Bukan barang-barang seperti seluar dalam, stokin atau baju dalam yang telah dijumlahkan harganya. Rasanya ini first time contest paling gila pernah Khai jumpa dalam internet. Sama’ada dari blog tempatan mahupun antarabangsa. (more…)

Posted on 15 July '09 by , under Lain-lain. 30 Comments.