Akhirnya: WordPress 3.0 “Thelonious”

209 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Hampeh siot WordPress ni. Dua jam lepas penat-penat upgrade semua blog ke WordPress 3.0-RC3, tiba-tiba diorang release WP3.0.. Sigh. Baik punya terbuang masa tadi. Tapi kalau korang tanya Khai update melalui cara apa, Khai lebih suka buat clean install dan import balik database melalui MySQL.

Anyway before update tu, faham-faham sendiri lah untuk backup kerana korang kena ingat, setiap detik dan saat, sebarang kemungkinan boleh terjadi. Jadi jangan cakap masa korang nak upgrade WP ni je korang buat backup tapi buatlah backup hari-hari. Untuk yang berminat dengan WordPress 3.0 ni, boleh lah download sendiri dari website diorang.

Khai memang follow (test) dari RC1 sampailah RC3, memang nampak perubahan yang diorang buat bukanlah sekadar melepas batuk di tangga. Nak tahu apa perubahan yang dilakukan, kenalah cuba sendiri. Erm, guna Blogspot? Jom la try WordPress pulak. Hehe.


Tak tahu WordPress tu apa? Tak dapat den nak menolong der. Hehe.

Oh ya, untuk siapa yang dah baca entri “Kenapa Kita Perlu Boikot Crocs?” tapi tak boleh nak add comment tu, boleh try sekali lagi ye? Tadi ada problem sikit.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 1:43 am 18 June '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 209 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

31 Comments »

Comment by iZwaN
2010-06-18 01:50:09

Diriku tidak memahami…huhuu..

..
 
Comment by khairil
2010-06-18 01:51:59

wordpress 3.0 cool 🙂

..
 
Comment by ihsan
2010-06-18 01:52:36

blogspot tetap dihati.. eceh!
hahha..

..
 
Comment by Khai
2010-06-18 01:54:59

blogspot best, tapi wordpress lagi best taw.. kena la cuba dulu betul2.. x kenal maka x chenta.. hehe 🙂

..
 
Comment by wan
2010-06-18 02:16:34

dua2 aku bedal.. 🙂

..
 
Comment by Rjuna
2010-06-18 02:17:48

Pelanggan Serverfreak tak perlu risau, diorang ada buat auto backup, blog rjuna.net pernah hilang semua entry akibat jari gatal main database

tapi bila mintak tolong kat serverfreak alhamdulillah semua nya selamat, diorang buat backup, macam tak caya

ini bukan testimoni nak promote ya,

nak lebih selamat buat la backup, aku main auto-upgrade jer tadi hehe (dah pakar konon)

..
 
Comment by MC
2010-06-18 02:26:18

hoho aku percaya cakap mu…da bnyak testimoni aku dngar…dari khai, kak kujie, etc,etc..smue kate baguih serverfreak tuh..tapi yelah…

parent x bg aiseh

..
 
Comment by Nasrulz
2010-06-18 02:38:05

huwaa..
ketinggalan zamannyer..
aku xterer la bab wordpress nie..
aku guna blogspot jea..huhuhuu :bloody:

..
 
Comment by rashid
2010-06-18 02:44:38

sekali terkena WP, selamanya termimpi-mimpi..

..
 
Comment by menteil
2010-06-18 02:55:56

masih menunggu lagi testimoni dari pengguna yang lain
(alasan malas nak upgrade.. hehe..)

..
 
Comment by menteil
2010-06-18 03:07:05

tapi bila tengok video tu rasa nak upgrade terus duh..
gempak tu..

..
 
Comment by Khai
2010-06-18 04:03:55

Sebut pasal Server Freak, tak tahu la nak cakap camne lagi betapa bagusnya mereka.. dia punya bagus sampai aku dah malas nak cakap byk2 kali kat sesapa yg nak beli hosting.. Hehehe..

Mentei, upgrade je.. mmg puas hati.. x yah tunggu testimoni org lain lagi da.. hehe..

..
 
Comment by hanisaleeya
2010-06-18 05:27:32

eih.. haha.. nis ada wordpress terperap je. nanti nak try la. upgrade then try godek2. kalau lawa nis pindah kut.. haha.. tapi sayang la layout blogspot ni.. hmm..

..
 
Comment by syahirul
2010-06-18 05:37:01

hoho dah upgrade.. tapi aku rasa ada satu bug la efek.. entah nak kata masalah theme ke plugin ke or ape.. tempat komen aku tu bila dah reply komen seseorang dan publish, kemudian tekan butang reply lain pulak, ada error keluar.. masalah ape eh?

..
 
Comment by FaDaQa
2010-06-18 09:03:48

nak try tapi haram nak faham…hehehe..ajorkan la hamba =(

..
 
Comment by iZwaN
2010-06-18 09:44:39

skng nie just gne blogspot je..
ntah ble nk beralih arah tah…
huhu..

..
 
Comment by lazaac
2010-06-18 10:19:49

aku dah try sebelum subuh tadi khai… pesanan bg mereka yg ingin upgrade… backup..backup dan backup… tu paling penting.. aku upgrade mula2 guna function update-core.php ternyata hampa… dia keluar ayat pape ntah yg mengatakan under maintenance something like that..

pastu masuk http://blablabla[dot]com xdpt… masuk http://blablabla[dot]com/wp-admin pun xdpt masuk.. last2 cara terakhir terpaksa buat manual mcm khai buat, tapi aku tak la buat start dari scratch.. aku just paste jer file yg baru guna http://FTP... download dari wordpress[dot]org dan upload, extract pastu whoa…~ lepas tu masalah gitu selesai..

yg aku pelik ckit nyer ada ker plak ada .maintenance dalam tu, nasib baik dia tak kacau .htaccess… kalo tak susah nak setting balik…

p/s : giler ah khai wat dari scratch… blog aku yg biasa2 ni pun makan masa main ngan database, ni kn pula blog yg besar mcm khai ni… keep it up bro… yg penting backup.. hoho.. :p

..
 
Comment by h3r0
2010-06-18 10:29:57

Masih dalam mencari!!!

asyik dgr WP best ja.. Aku pun nak bertukar gak..
Tapi xtau lagi bila… cam susah je..

..
 
Comment by Alan
2010-06-18 11:34:49

Since 1st time berblog dah guna server freak. Ikut tutorial Khai cara pembelian hosting. 8)

..
 
Comment by Khai
2010-06-18 14:44:41

Lazaac, kadang2 je la buat clean install balik.. Bila dirasakan perlu sebab yang terdahulu dah serabut sangat. Lagi-lagi bila upgrade yang boleh dikatakan besar la jugak kepada 3.0 ni.

Masalah blog ko jadi macam tu sebab dia download file upgrade x habis la tu. Kira tak complete. Before complete, dia mmg akan jadikan blog maintenance mode. Dan mmg itulah penyelesaiannya.

..
 
Comment by denaihati
2010-06-18 14:51:21

severfreak memang best ak pun dah guna hampir 7 bulan…servis memang thump up

..
 
Comment by azleah
2010-06-18 15:48:16

macam nak berblog balik. huhu…dah bertahun wordpress tu x di login..ermm

..
 
Comment by qimie
2010-06-18 20:38:11

serverfreak memang best… dah upgrade ke 3.0.. tapi aku tak pandai le backup, backup punya plug in dah on.. cuma x tahu nak applykan je… camne ek?

..
 
Comment by hisham
2010-06-18 21:06:09

betul tuh… sekali dah bercinta ngan wordpress… lupakan yang laen… ahaks

..
 
Comment by aizuddin
2010-06-18 23:17:31

wordpress memang terbaik dari ladang..tapi aku tak upgrade2 lagi..takut macam jadi kat lazaac tu nanti je.. :oups:

..
 
Comment by imabiz
2010-06-23 13:29:41

imabiz tak update lagi… kalau nak update kene buat backup nie.. takut hilang data… sedih ooo.. dah hilang sekali mase pindah hosting ari tue..

..
 
Comment by .encik.SEDAP.™
2010-06-24 04:25:44

tak backup pape pun.. berani mati je upgrade.. nasib baik xde pape.. huhu.. :8

..
 
Comment by rayban wayfarer
2010-07-14 17:29:13

nak tukar slow2 kepada wordpress tengok testi mantap je tq semua

..
 
Comment by Arrul
2010-07-18 11:46:02

khai o khai…
mcm mne nk install WP 3 ni???
den xreti ouh… 😆

..
 
Comment by Afif Fahmi
2010-09-11 19:17:10

Ahaha, wordpress la best. lebih ‘professional’. Blogspot ni maybe untuk orang2 yang nak mula berblogging. maybe. tapi untuk wordpress ni. untuk pro2 -.-. kot ;P hehe 😉

..
 
Comment by CiNOS
2010-12-11 21:03:32

Seperti yang khai sebut tadi..Macam maner nak wat backup hari2..
Ada langkah2 tak

p/s :saya budak baru belajar 😉

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?