Bila semua web browser berbeza haluan

218 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

bwoser-fight

Satu benda yang Khai selalu harapkan datang dari browser-browser internet ni, supaya diorang semua sama je dari segi penampilan website. So para designer dan developer, tak perlu susah payah nak test kerja diorang kat macam-macam web browser yang nyata’nya membuang masa mereka dan merendahkan kadar produktiviti mereka. Kiranya, kalau developer kerjakan satu website ni kat Firefox, so dekat semua browser pun hasilnya sama macam yang dilihat kat Firefox. Kenapa diorang tak boleh nak buat macam tu ye? I mean, pakai la sistem yang paling ok antara banyak-banyak browser yang ada. Siapa paling cepat load code tu, lain cerita.

So bilalah masalah ni akan selesai. Mungkin sampai bila bila kot? Diorang je yang tahu. Dan kempen untuk “KILL-IE” mungkin takkan selesai dengan kedatangan Microsoft Internet Explorer 9 yang mempunyai kelebihan dia sendiri.


* Penampilan Justkhai melalui IE9

Selama ni Khai guna IE bila ada komputer yang baru format je then Khai terlupa bawak installer dalam Pendrive. So gunakan IE untuk download installer Firefox. Lepas install Firefox, memang selamat jalan untuk IE. Maka bersarang dan berlumutlah IE tidak digunakan. Booyah!

Mungkin Khai akan gunakan IE9 ni untuk netbook Khai yang screen’nya kecil. Tapi untuk Miss Merlot, maaflah sebab Firefox masih bertahta di hati hingga sekarang. Chrome? Maaflah sebab kurang berminat even dia produk Google kerana banyak add-ons yang Khai pakai, tiada di Chrome. Makan kuih raya Google Chrome, Khai sukalah! Hahaha..

P/s: Dalam IE9 pun still cacat juga pada certain part. Contohnya Facebook Like button dan banyak lagi yang lain. Harapkan interface yang minimal je la buat dia menarik. Baca entri sahabat Khai, Einz di JomPHP untuk maklumat lanjut IE9 ni.

DOWNLOAD INTERNET EXPLORER 9 BETA:

# Download IE9 Beta (Windows 7 32Bit)
# Download IE9 Beta (Windows 7 64Bit)
# Download IE9 Beta (Windows Vista 32Bit)
# Download IE9 Beta (Windows Vista 64Bit)

+ Respon di Oh! Media Fan Page.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 2:55 am 23 September '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 218 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

43 Comments »

Comment by Paan
2010-09-23 03:01:37

Bse la. .n0thng perfect. .firefox pn kadang2 crash jug0k. .
Ah. Jom sambung main #ItsABritishThing
Hahaha

..
 
Comment by x-po
2010-09-23 03:02:25

hanya musang berapi je layak digunakan di laptop aku..hehe

..
 
Comment by azizan4444
2010-09-23 03:03:18

kesian aku tgk IE tu..malu je die..haha..setakat ni firefox la kot best..banyak plugin ..klu nak ikut laju chrome lg ok..

..
 
Comment by Nur Najaa^^
2010-09-23 03:05:26

firefox ada crash. tak suka.
suka google chrome lagi.
encek khai, jinak2 kan lah dgn google chrome tuh. xD
haha !

..
Comment by Khai
2010-09-23 03:14:47

Chrome ada je installed dalam lappy ni. Tapi jarang2 di pakai. Sebab harapkan laju je (tu pun beberapa milisecond je compare ngan firefox).. Hehehe.. Firefox kalau Crash, jangan salahkan dia tapi salahkan RAM yang ciput di komputer anda. Hehehe. Chrome pun suka crash gak kadang2 even dah 4GB RAM pun.. Hehee.

..
 
 
Comment by Anarm
2010-09-23 03:07:18

IE.. the number 1 browser for downloading a better browser.. kah kah kah.. :o:

..
 
Comment by Obefiend
2010-09-23 03:09:56

aku prefer opera. why? aku pun tak tahu. always ada soft spot untuk the underdog. aku tau feature dia tak tight macam FF atau Chrome. But to me Opera lagi syok dari browser lain. Safari aku guna untuk layan blog sendiri. Tak tahu kenapa tapi font rendering Safari lebih sharp. Everything else agak mengemosikan. Slow!

ha!

IE? …….. nope…. no way. Problem dengan CSS pun depa tak settle. custom IE only overlays lagi. bah! Kalau design website top to bottom mesti ada error dalam IE. rasa macam nak tumbuk monitor. alignment lari lah. floating tak bestul semua. NGGGGHHHHHHHH

..
Comment by Khai
2010-09-23 03:16:38

Hahahaha!! Sian IE kan.. Memang macam haramJ!.. Untuk IE9 ni nampaknya ada la dah ada perubahan. Tapi overall, tetap sucks… Fuuh!

..
 
 
Comment by menteil
2010-09-23 03:10:14

dah guna IE9 kejap terasa macam tak best jugak.. macam lambat jugak loading dia..

yang best nye boleh pin.. tu je kot aku suka.. huhu.. :bloody:

..
Comment by Khai
2010-09-23 03:17:15

Haah. Tinggal Firefox 4 kot betul2 dah release nanti, ada function pin tu jugak, mmg IE jadi tukun lagi la seperti kebiasaannya.. Hahaha..

..
 
 
Comment by bad
2010-09-23 03:43:38

com aku ram 8gb perfm ram pom bile tab banyak2 kat firefox still crash gak. just firefox suka sbb add on jer.(mcm main kat travian dulu) hihihihi πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

chrome ok laju sbb kdg2 aku suka lyn lagu kat utube pastu malas nak close aku tab jer page baru smpai penuh. java apps pon ringan jer.. 8) 8) 8) 8)

ie? ntah ler. lagi2 biler layan blog ade jer yg nak crash. bingai :o: :o: :o: :o: :o:

..
 
Comment by mrnamie
2010-09-23 03:56:47

chrome aku selalu crash..last2 musang jadi pilihan

..
 
Comment by finalcross
2010-09-23 04:04:32

Firefox gak yg jadi pilihan ramai termasuk kwn. haha. Opera,Safari,Chrome & IE….not good enough! ;p

..
 
Comment by hazwan
2010-09-23 05:34:57

firefox aku lmbab la..
dh bnyk kali adjust setting tp lmbab jgk..
so tpksa btukar kt Chrome..

weh, kuih tu mmg gogle yg buat ek??haha πŸ™‚

..
 
Comment by AMR
2010-09-23 06:32:06

FIREFOX… terbaik!

..
 
Comment by maz
2010-09-23 07:45:47

firefox? ntah ler…lerbih berminat google croome sebab mcm laju sikit..firefox pun ok sebenarnye..tp sebab dier lmbt sikit dri croome watkan dier jd pilihan ke 2 pd maz.. 8)

..
 
Comment by MuJE
2010-09-23 09:18:14

aku pon tak tahu ape yang bertakhta kat hati aku ni. kejap FF kejap Chrome. IE hanya digunakan utk urusan pejabat e.g website uni, website government yang wajib kena pakai IE.

..
 
Comment by azahskaliskala
2010-09-23 09:23:46

sian gak kt ie tu suruk kat bakang… πŸ˜€

..
 
Comment by ...
2010-09-23 11:14:24

FF crash?..aku xde pn..slh pc korang..hahah.korang nih bkk tenet nk tngk browser tu ke or website?..sume same je..cap musang ke..cap planet jupiter ke (IE)..cap kueh lobang ke..klu bkk just khai, syok bc entri just khai je..bkn browser tuh..wawawa~ :8

..
 
Comment by ZoOL
2010-09-23 12:23:25

Aku dh x kisah camne M$ upgrade IE diorg.. kalo diorg dh release final version pun aku x pki.. main browser aku Opera sbb multifunction(rss feeds, mail) pastu firefox utk coding blog, chrome utk suka2… hehehe..

kalo nk coding blog, paling penting guna firefox, jgn pki benda lain, takut ada masalah dr segi compatibility.. sekian..

..
 
Comment by serol
2010-09-23 12:44:00

kalau aku guna wifi dekat utm ni, guna firefox lagi laju dr chrome. so mmg fav la firefox. πŸ˜€

..
 
Comment by syahirul
2010-09-23 12:56:17

Fire the Fox is the best web browser…

so we can conclude this topic like this…

goodbye to IE9 whatsoever, chrome, opera, safari and others browsing application..

..
 
Comment by fiD
2010-09-23 13:24:33

gua suke IE, erkkk, bukan2.. aku suka si fox tu la, heee

..
 
Comment by numbness
2010-09-23 19:18:07

sok nak install ie senyap2 kat kompute ofis…pastu ley ar delete ie lame tu…wat semak je…

tp bg aku..chrome best…firefox ak cam lembab semacam jer…huhu

..
 
Comment by amir
2010-09-23 19:50:08

fyi, chrome xsuitable jika korg ade instal idm,dia akn slalu crash
so,untick pd advnce integration
nk downl pkai FF je…nk pntas chrome
ie?no way..

..
 
Comment by pak cik bin pakchat
2010-09-24 03:20:37

setiap web browser ade masaalah sendiri….nnt kte wat web browser sendiri..baru gempak…

..
 
Comment by aizuddin
2010-09-24 11:48:37

naik pelik bila ie ni tak dapat nak solved problem diorang berkurun2 lamanya.. 8)

..
 
Comment by khairil
2010-09-24 20:41:27

dari dulu sampai skrng aku x minat dgn IE
keluar la versi berapa pun still xminat..sebab aku jenis yg kurang guna add-ons, google chrome pilihan dihati πŸ˜‰

tp setiap browser ada kelebihan tersendiri, terpulang kpd pengguna nk guna yg mana

..
 
Comment by Encik MT
2010-09-24 21:59:05

haha! dulu masa mula2 layan internet tau IE jew…mozilla apa suma tuh tak tau i…wkakaka…skang nie, google chrome tetap menjadi scandal aku.

..
 
Comment by afiq aiman
2010-09-24 23:17:39

macam gempak je IE9 ni masa baca kat mashable..tak try download lg pun..xpe nanti aku try

..
 
Comment by Anip
2010-09-25 13:46:48

hehe..aku ttp gune firefox..huhu..opera ngn chrome x bape sgt..hehe..iE..lg la x gune lgsg..hmm…nk cube gak donlot ie9 tgk..ok x..hehe..sedap kuih rye chrome nie..hehehe..mne dpt..kuih rye mozilla firefox xde ker..

..
 
Comment by Affan
2010-09-26 02:50:53

aku pun tak suka IE.
Kuih raya tu mmg terbaik bro, macam chrome.
hehe πŸ™‚

..
 
Comment by fieqa
2010-09-26 11:00:23

aku paling suke part kuih raye google chrome 2 je.hehee πŸ˜›

neway,rase cam nk try ie9 jep cz nk gak tgok cane performance die
tpi pape pown chrome tetap di hatiku πŸ˜€

..
 
Comment by hyprobulksms
2010-09-26 13:15:37

Khai tak sudi ke nak bercerita pasal safari? Saya pengguna semua browser yang khai senaraikan. πŸ™‚

..
 
Comment by miss fika
2010-09-26 13:49:28

firefox tbaek

..
 
Comment by azleah
2010-09-26 22:02:13

firefox gak! sebab ada persona. persona firefox daku ialah jacob black awwuuu wuuu wuuuu hehehehe

..
 
Comment by ejardkethot
2010-09-27 05:07:59

huhu…yeah..firefox ttp di ati…tp skunk dok guna gak la google chrome..utk bkak byk acc ..leh men game..”bkak byk acc kt satu pc ” :oups:

..
 
Comment by ishak
2010-09-27 08:55:56

pasal benda inilah aku terpaksa carik keygen artisteer untuk aku design theme blog aku….sebab theme yang artisteer generate support semua browser

..
 
Comment by n
2010-09-27 17:21:26

tu biskut dragonball! x ske..xske!!!

..
 
2010-09-27 20:16:14

walhal IE adalah yg terulung. tapi jasanya kian dilupakan. hehe

aku pengguna chrome.. heh

..
 
Comment by marhaen kacak
2010-09-27 22:25:16

hmmm…walaupun firefox ni bnyk add on yg berguna… tapi suka pakai chrome… tak senak lappy walaupun banyk add-on yg aku install…:)

..
 
Comment by Czerocall
2010-09-29 12:15:07

aku ade cuba macam2.. kadang tu aku suka pakai Musang..
kadang Suka pakai Flock kadang tu suka pakai Netscape Navigator..
aku rasa ok jer.. cuma ade la benda yang sana lebih sini kurang..
ape pun.. Firefox aka musang merah tetap jadik pilihan aku..

..
 
Comment by jejat.haha
2010-10-06 07:10:36

flock… flock… best! haha πŸ™‚

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?