Cara dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan

1,075 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Rokok 1

Salam all. Ini bukan artikel main-main atau kelakar. Anggaplah ni antara satu dari beberapa artikel serius yang pernah keluar di Justkhai ni. Walaupun kadang-kadang ada entri yang banyak typo (oops my bad), tapi bagi Khai itu semua tak penting as long korang masih faham apa isi yang cuba nak dikongsikan.

Perangai seorang Khai ni memang dia tak suka buat kerja dua kali. Termasuklah menyemak ejaan di blog (which is dilakukan masa menulis tapi tetap ada yang terlepas pandang). Sekali lagi, Ops! My bad. Jangan ada sesiapa lagi nak offer kerja. Karang melingkup bisnes korang, tak dapek den nak nolong do. Haha.

Hari ni cerita pasal rokok lagi. Nak pecahkan rahsia since dah kantoi pun dengan family (ampun mak abah & semua). Sebenarnya Khai merokok masa study kat University dulu. Biasalah dah campur member-member merokok itulah jadinya. Itu yang orang kata pengaruh rakan sebaya. Tapi honestly, niat Khai sumpah just nak buat research je kononnya. Pelik apa yang best dengan rokok dan ape yang payah sangat nak berhenti. Akhirnya makan diri. So adik2 jgn cuba2 nak merokok.. serius ni tak tipu. Khai dah rasa pun!

Ok itu cerita lama. Sekarang tak lagi. So orang yang ada pengalaman merokok ni paling layak la kot nak kasi nasihat free untuk mereka yang masih merokok even nak beli rokok sekotak pun korek duit tabung. LMAO! Loser betul korang ni. Hari ni meh kita belajar cara-cara bagaimana Khai berhenti dari menghisap benda haram ni. Tapi bukan semudah dengan kata-kata. Apa yang penting, disiplin diri perlu ada.

Ingat, rokok ni sebenarnya bukanlah satu keperluan seperti si perokok fikirkan. Bukan sebab rokok tu korang jadi slow nak buat kerja. Bukan sebab rokok tu korang jadi bosan dan sebagainya dan bukan sebab rokok tu buat idea korang tak sampai-sampai. Semua ni sebenarnya mentaliti kita je sebenarnya. Kalau korang tak merokok, tapi hari-hari addict nak buka Facebook, macam tu lah rasanya apa yang si perokok rasa. Si perokok kalau beli ubat-ubat nak berhenti rokok tu, tak payahlah memang tak menjadi. Kalau mentaliti tak diubah. Sehari korang berhenti rokok, bila dah merokok balik mesti bertambah kuat dari yang sebelumnya.

Rokok 2
Gambar dari Khai’s Live Blog. Artikel Penuh

Macam ni, kalau sebelum ni korang sehari beli rokok 14, so memang korang akan failed kalau nak niat rokok 14 tu untuk dua hari. Khai tahu sebab Khai pernah cuba. Sekarang korang buat benda berikut. Ingat, disiplin dan yakin pada diri sendiri.

Perkara Wajib Buat

1. Gula-gula Hacks merah sentiasa letak dalam beg.
– Setiap kali rasa nak berasap, makan gula Hacks ni cepat-cepat. Automatik tekak korang yang kononnya dahagakan asap tu, akan terbantut dek rasa ketidaksedapan gula-gula tadi.

2. EyeMore dalam beg.
– Rasa ‘sangap’ nak berasap, titikkan EyeMore dalam mata. Korang akan rasa segar since si perokok ni kalau tak dapat rokok, seriously akan buat dia rasa mengantuk. Mata merah. Si perokok gelarkan perkara ni sebagai ‘sangap’.

3. Beli rokok tak sedap.
– Kalau korang dah hisap rokok Dunhill bertahun-tahun, korang akan rasa rokok lain tu semua rasa macam bangsat terutamanya yang lagi murah dari rokok yang biasa korang hisap. So tips ni agak susah. Apa rokok yang paling korang benci nak hisap, itulah rokok yang korang beli. Rasa gila babi punya sangap nak hisap rokok (desperados), amik rokok tadi, masuk mulut dan bakar. Automatik mental korang akan reject rasa rokok tu. Tapi sila paksa untuk hisap sampai habis. InsyaAllah korang akan ambil masa beberapa hari nak habiskan rokok tadi. Ingat, disiplin perlu ada. Jangan buang rokok tu pergi juga beli rokok yang korang suka pula. Ingat, disiplin!

4. Mak ayah korang.
– Bukan semua perokok ni ada lesen besar dari mak ayah diorang untuk merokok. Siapa mak ayah yang buat tak tahu je anak hisap rokok tu, baik korang cek surat beranak. Betul ke agaknya korang tu anak diorang? Ntah-ntah bukan kot? Sebab tu dia buat bodoh je korang nak mati cepat? Untuk yang tak dapat lesen tu, setiap kali korang sembur asap tu, bayangkanlah muka diorang. Betapa kecewanya kalau dia tahu anak dia buat perkara yang dia tak suka. Ala macam iklan kat TV tu lah, “dont break my heart”. Korang kalau nengok iklan tu dan cakap “ada aku kesah”, sah la korang ni tak sayang mak bapak korang. Teruk punya anak!

5. Air meneral letak tepi.
– Doktor selalu pesan banyak-banyakkan minum air kalau nak berhenti merokok. Sebabnya bila si perokok tak dapat nak berasap, dia akan rasa sentiasa dahaga. Sebenarnya bukan dahagakan air tapi lebih kepada dahagakan asap. So bila rasa macam tu, minum air meneral sampai kembung perut. Sure tak ingat rokok lagi dah. So pastikan air meneral sentiasa ada.

6. Bila melepak kat mamak.
– Kalau korang ada rokok sekotak, bila nak pergi mamak jangan bawa rokok tu. Untuk si perokok, lepak mamak tanpa rokok adalah perkara paling membosankan sebenarnya. Lagi-lagi kalau nengok bola kan? Rasa nak tido je atas meja mamak tu. Hehe. So paksa diri korang supaya jangan bawak rokok tu. Kalau rasa sangap sangat dah macam nak tidur atas meja mamak tu, beli rokok sebatang kat mamak tu. Sebatang dah 70 sen. Dua batang dah 1.40. Tiga batang dah 2.10. So korang akan nampak larung gila duit keluar beli batang-batang. So korang akan habiskan 3 batang je la masa tu. Berbanding korang bawak sekotak rokok, 4 jam lepak mamak, silap-silap habis dah sekotak. Terus beli lagi sekotak yang baru.

7. Ada lagi tak?
– Kalau korang ada pengalaman atau ada idea lagi, sila nyatakan di bahagian komen. Sama-sama kita berhenti rokok ramai-ramai nak?

Rokok 3

Apa yang penting mentaliti lah. Kenalah kuat iman orang cakap. Kalau Khai boleh apesal korang tak boleh? Itulah pesanan ikhlas dari insan yang pernah merokok serta tahu bagaimana susahnya nak berhenti merokok. Sekarang, research Khai dah complete pasal rokok ni. Dari nak belajar merokok, jadi perokok tegar dan berhenti merokok. Telah ku lalui. Khai dulu memang Dunhill je, rokok lain minta maaf la tak boleh masuk.

Perkara-perkara kat atas tadi, bukan membantu korang berhenti rokok serta-merta tapi membantu mentaliti korang untuk berubah supaya tak anggap rokok tu sebagai satu keperluan lagi. Si perokok, tak payah nafikan kalau korang tak rasa rokok tu sebagai satu keperluan. Biar lapar asal berasap. Itu kan slogan korang? Hehe.

Khai selalu jugak la nampak perempuan yang merokok. Memang bangang tak terkata lah kan? kadang-kadang dia lagi pro buat asap bentuk “O” mengalahkan lelaki. Kalau korang ada awek yang merokok dah korang rasa tak kisah atau lebih bangsat lagi rasa bangga, korang lagi la bangang dari awek korang tu. Noktah!

Pada si perokok yang dah kahwin, ingatlah dalam diam dan tanpa niat korang dah slow and steady membunuh anak-anak dan isteri. Yang belum kahwin, korang dah menyumbang peratusan untuk mendapat anak-anak yang cacat atau kalau bernasib baik, anak yang tak cukup bulan dan kurus macam tak sihat (anak ada macam2 penyakit sbb korang). Lebih teruk korang memandulkan diri sendiri dengan air mani yang cair dari lelaki yang tidak merokok. Kepada perokok wanita, korang juga dah merosakkan kesuburan rahim diri korang. So kalau dah nikah susah nak dapat anak atau anak lahir bukan yang macam korang impikan, jangan nak cakap itu dugaan Allah. Korang yang lebih menduga diri sendiri sebenarnya.

Renung-renungkan.. dan selamat merokok….untuk mati cepat. Teehee!

Rokok 4

P/s: Perempuan kalau dengan rela hati syok dekat lelaki yang merokok, ada la screw yang tak cukup dalam kepala dia tu. Lagi satu perempuan suka cakap lelaki hisap rokok sebab rasa diri macho, korang silap. Lelaki memang tak suka jugak nak tunjuk yang dia merokok depan perempuan. Cumanya, bagi mereka rokok tu dah satu keperluan. Susah nak cari lelaki dalam dunia ni yang sanggup berhenti merokok kerana perempuan. Bagi mereka, rokok lebih penting dari perempuan. Percayalah.

Ditulis pada 3:46 am 13 November '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,075 views
Dalam kategori: Motivasi | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

133 Comments »

Comment by Mr.Bintang
2009-11-13 04:05:54

nasib baik aku x merokok.. x leh la nk kasi tips.. hahahahaha.. :o:

..
Comment by Adney
2009-11-13 09:36:09

khai bagi tip mcm mane nak merokok.. 8)

..
Comment by obefiend
2009-11-14 18:22:02

well it’s easy.. tengok account bank. mahal woi smoking.

aku dulu berenti dengan swap rokok dengan keropok. bila naks ap kok je aku makan kopok

dapat gak benti

btw Khai……. memang utilise STEELTONG lately nampaknya! HAHAHA

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-11-14 18:31:40

haha.. steeltong tu inspired dari ko la obefiend.. hehe.. menda baru biasa la tu.. cantik je. Dulu pernah pakai ekceli, tp untuk assignment.

erk! jadah ape swap rokok dengan keropok? wakakakaka

 
 
 
 
Comment by Stevobravo
2009-11-13 04:16:16

Hahahaha….isap je rokok daun, abis citer. NOKTAR!!! ๐Ÿ˜›

..
Comment by Khai
2009-11-13 04:30:51

rokok daun lagi betul2 signal tempah batu nisan awal2.. noktah!

..
Comment by Adney
2009-11-13 09:33:24

rokok daun la best.. NOKHTAH! ๐Ÿ˜Ž

(Comments wont nest below this level)
Comment by Anarm
2009-11-13 10:41:14

rokok daun wat balut ganja sedap la.. kahkah~ :o:

 
Comment by conflict
2009-11-13 21:54:56

macam dah penah wat je..hahahah..

 
 
 
 
Comment by nuwa
2009-11-13 04:21:05

perghhhhhh!! aku baru cari cari care nak berhenti rokok, tak sangke kau baru create entry yang aku nak cari haha! betul doh, mmg susah, tak senang nak buat tu sume, tapi akan ku cubakan jugak sume tu,
lagi 1, mmg betul, kami bukan hisap rokok sebab kami rase kami macho, perempuan skang je yang aku rase die isap rokok die bajet die cool, hotak korang la, hahaha!

..
Comment by Khai
2009-11-13 04:34:24

Haha. Betul tu. Perempuan hisap rokok betul2 sampah siot. Ini pandangan dari lelaki yang pernah merokok ni. Yang tak merokok tu, sure rasa perempuan tu “murah” gila. Sorry to say.

Tapi Khai rasa, perempuan yg hisap rokok, mmg betul2 macam takde maruah la. Tak tahu kenapa. Korang rasa camana?

..
Comment by hakumi
2009-11-14 23:08:27

aku pun rasa cam tu jugak walaupun aku perempuan ๐Ÿ™‚

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by mello
2009-11-13 04:21:33

kerap mandi.. tu juga salah satu cra ntuk stop merokok.. bila mandi badan jd segar..kekeke ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-11-13 04:33:07

yoww!! tertinggal pasal mandi. Kalau dah mandi, x payah nak beli eyemore dah. Tapi kalau 5 kali rasa nak hisap rokok, takkan nak mandi 5 kali plak kan? tak membazir kat rokok, dah membazir kat air. Heehee..

Jadi bak kata doktor, kerapkan basuh tangan, muka dan berkumur. Korang beli lesterin (or wutever la nama dia) lagi bagus untuk berkumur. Lesterin ni pun Khai buat. Ada lagi dalam toilet tu tak abis. Sekali kumur, rasa nak kemam ais je. Haha.

..
Comment by gadissenyum
2009-11-14 05:21:30

hm…semua petua ni x jln
utk sorang llki yg ku kenal
huuuuu~ susah btl!

p/s: wow! ternyata avatar sy lbh comel~ huahuahua :p

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by x-po
2009-11-13 04:33:31

awek pun mainkan peranan besar gak..haha aku berhenti rokok pun sbb si dia la..wakaka asik duk membebel je keje. ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-11-13 04:35:43

ala yerk yerk je ko xpo. Hehe. ntah2 time dating asyik pergi toilet je berasap. Lepas tu makan gula hacks.. taktik lama la bro.. lalalala..

..
Comment by x-po
2009-11-13 04:39:56

lalala kalau dlu tu, ada gak wat cm2, biasa la, nk stop trus pun ssh gak bai..so skrg, leh la..hoho bgs x aku? ada ciri2 laki idaman pmpn x? ahak2

(Comments wont nest below this level)
Comment by Anarm
2009-11-13 10:44:08

ko rebus tembakau tu dgn air kelapa muda.. pastu ko minum.. komfem muntah2.. pastu komfem gak ko akan rasa nk muntah bile bau asap rokok.. secara otomatik ko xnk isap rokok dah.. aku dh try.. memang jd.. tp 2 hari jela.. aku perokok tegar.. hahaha :bloody:

 
Comment by Khai
2009-11-13 16:25:53

anarm, cara ko tu mmg menjadi tapi x mujarab. Buktinya, ko 2 hari je pun. baik x yah. hahahah

 
 
 
 
Comment by mello
2009-11-13 04:48:30

khai, tag “don’t break my heart” tu apa kaitannya ngan merokok neh? tak tahan aku nak tergelak..ahahahah

..
Comment by key
2009-11-13 05:12:28

ade iklan dlm tv la….jarang ๐Ÿ˜‰ tgk tv la ni…..

..
Comment by mello
2009-11-13 06:22:24

Owh yeke.. kt umah sewa takde tv.. blk umah masa cuti pun layan spongebob je..kakaka ๐Ÿ™‚

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-11-13 21:55:13

mello, teruk tul la ko ni.. hehe.. org x nengok tv pun patut tahu. Kan kecoh kat internet aritu. hehe.

 
Comment by casper
2009-11-13 23:15:19

Khai,cuba tgk betul2….
myka key tue cam nieza pakai tudung la…kan3… ๐Ÿ˜€

 
Comment by Khai
2009-11-14 06:02:17

Nieza? sape nieza ek?

 
 
 
 
Comment by key
2009-11-13 05:34:17

Hmmmm…..
Nak kumen jugak pasal rokok ni…
Sumtimes ade gak kes yang, bile die benti merokok die rase pening-pening then rase loyer…..pastu biasenye xsalah bile berenti merokok, perut buncit. *yeke?
Tula salah satu kekangan nak benti merokok.
Salah seorang orang trdekat key p0n ade yang merokok, dan key nampk usaha die nak berebti tu, tp still xberjaya, n sekarang still merokok smpi sekarang. Tapi, die memang cegah n marah anak-anak mrokok.
Anak-anak die p0n memang paham kenapa ayah die cegah walaupon ayah die sendri merokok.
Ayah die jadikan diri die sebagai pengajaran pada anak-anak die yang merokok tu.

Lagi satu…
komen mengenai perempuan merokok tu pun gile kejam.
kalo la sape2 yang bace tu, memang tusuk hati bedarah hidung r bace entri ni. :bloody:
Xsemua macam tu khai…
Key ade juga kenal perempuan yang merokok, bukan nye tak bermaruah. Cume mcm khai la kan. Asal nye nak test. Cume die terlekat xleh berenti sampai sekarang.
It doesn’t matter laki ke pmpn!
yang salah tetap salah!
kenapa plak, pmpn merokok tu tak bermaruah.
Laki merokok yang kekadang mintak awek belikan time xde duit tu bermaruah sgt ke?????
haiz, ter EMO plak…ekekek~ ๐Ÿ™‚

So, statement tu kena adil.
Walaupun orang perempuan merokok ni nampak teruk sangat2 ketahui lah nafsu perempuan ni lagi besarr sebenarnye….kalo nak dibandingkan patut daripada awal perempuan yang banyak hisap orang dari lelaki sebabkan nafsunya….Hmmm ntah btul ntah idak statement aku ni…

Ape-ape p0n,
Katakan Tak Nak Pada Rokok! 8)

..
Comment by Zik
2009-11-13 06:43:59

org pompuan seelok-elok jgn nak cuba.. laki suke ambik cabaran. aku suke bile tgk tomboy kadang2 tu. sbb depa lagi bagus & tak merokok walaupun perangai mcm laki.

mcm key kata, nafsu perempuan lebih besar. itu memang kenyataan 1:9 tapi cuba banding perempuan yg pakai tudung dgn tak. perempuan pakai tudung lebih elok dari yg tak sbb dorunk dpt bertahan. walaupun kat luar sana byk cerita yg pakai tudung tu buat perangai tapi hanya segelintir sahaja.

most yg aku nampak yg tak pakai tudung isap rokok. kalau pakai tudung jelik lg dipandang.

..
Comment by Khai
2009-11-13 06:52:35

contoh selebriti perempuan yang bertudung (bukan tudung je.. jubah kot) tetap hisap rokok adalah.. adik Anita Sarawak tu. apentah nama dia. Noorkumalasari kalau x silap (saje buat2 lupa. haha). Pernah nampak kat restoren western ampang.

(Comments wont nest below this level)
Comment by Zik
2009-11-13 07:42:37

haha tu dah sangap sgt sampai berjubah pun nak isap rokok.. kat kolej aku ada budak mcm tu.. tapi keadaan fizikal asal mereka adalah berpakaian menjolokkan..

 
 
 
Comment by Khai
2009-11-13 06:49:44

Key,

pasal kritikan pada wanita yang merokok tu, nak buat camana. Itu pandangan seorang lelaki kepada wanita. Yang pakwe suruh beli or whatsoever tu, kes terpencil.

Jadinya, ini artikel pandangan lelaki kepada perempuan yg merokok. Siapa perempuan yg merokok tu, kalau berdarah hidung lap sendiri. Hehehe. :bloody:

nice comment key!

..
 
 
Comment by mohdisa
2009-11-13 06:01:34

wah, bagus betul bro khai ni. aku pun teringin sgt nak berhenti merokok ni. dah sakit2 pun, asal bangun je dari tidur air liur kering dada sakit. mata kuyu semacam jerk. maybe dah effect dari merokok. anyway thanks agai bro, insyaAllah akan ku cuba tips ini. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Zik
2009-11-13 06:35:40

fuhh.. layan entri ni dari atas sampai bwh aku baca! slalu baca skip2 minum air.. isap rokok jap pas tu sambung balik. tips berguna untuk remaja bawah umur, pertengahan umur, dan yg dah berusia

..
 
Comment by joegrimjow
2009-11-13 07:19:48

belia benci rokok!!

naik camne harga pon still demand tinggi

..
 
Comment by izzat aziz
2009-11-13 08:05:05

biasa aku lihat masa puasa tak de masalah tak merokok pun.. bleh lak tahan nafsu.. tapi bila dah bukak.. Ya Allah kalahkan orang azan dia lagi laju pegi berasap…

satu lagi cara anggap je rokok ni haram, buat takut skit.. dah puasa bleh at least berhentikan sekejap.. bila anggap benda ni haram boleh lah skit2 bantu kot..

aku tak penah hisap rokok so tah tahu sangat.. ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2009-11-13 16:31:36

Itulah dia namanya mentaliti.. 12 jam puasa boleh tahan. Kerja pun macam biasa je. Tapi dah set dalam kepala, azan je dapat merokok.. tu yg berasap2 tu.. Hahahah.

..
 
 
Comment by ejardkethot
2009-11-13 09:27:08

heh…entri ni aku suka..dan aku nk rekemen kat dak kelas aku yg gila babeng kuat merokok…geram btoi..dh la kuat rokok…bau rokok gila kuat..skali masok dlm kelas..bau satu kelas…haish….nice entri khai…heh..pasal pompuan isap rokok? anda mmg x sayang badan… :bloody:

..
 
Comment by Adney
2009-11-13 09:38:57

8) ~lalala~

..
 
Comment by YaNa
2009-11-13 10:08:01

sorry 2 say pompuan klo merokok mmg nampak xbermaruah bagi aku.
klo nampak budak2 pompuan yg masih bersekolah (kadang2 dalam pakaian sek) lgi xleh blah rasa nak lempang je..

tp, aku bising2 pon dapat pakwe merokok pon..
sbnarnya target nak dapat laki xmerokok..tp nak wat camana..huhu..

pepun,arap si dia brenti la merokok seblum kawen..amin..

..
Comment by Khai
2009-11-13 16:35:35

Kak yana, kalau nak tahu karma telah mengatakan, lagi benci seorang wanita tu dengan lelaki merokok, lagi dekat sebenarnya jodoh dia dgn seorang lelaki yg merokok. Teehee!

..
Comment by n
2009-12-27 00:18:19

betol la khai.aku benci gle tahap cipan kt lelaki2 yg merokok.tapi..due2 bf aku merokok.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by aiensOo
2009-11-13 10:13:52

pmpn mrokok xsmstinyer berpkaian xsnonoh…ade jek membe mrokok…n yup!die bertudung…pokok pangkal diri sndri…

nk brenti mrokok…pling penting ISTIQAMAH eheh~ sme mcm perbuatan xbaek len..nk tgl bnde jht ni mmg sush kalu xsungguh2x..

ypeliknyer bkn xtawu kandugn rokok tu…haish~ rokok oh rokok…

..
 
Comment by Lady Nass
2009-11-13 10:24:24

…. Aku tak merokok, tapi aku seringkali demam dan batuk kerana terhidu asap rokok…. Mungkin aku penerima pasif yang menerima kesan merokok itu lebih dari si perokok… Aku takkan mampu hidup dengan asap rokok…. I love him..! and i trust that he will stop……..please… =( aku ingin hidup lama dengan dia..aku ingin hidup bahagia bersama anak-anak yang sihat bersama si dia… Ya ALLAH Ya Tuhanku.. Bukakanlah hatinya untuk berhenti merokok, kerana yang akan hidup bersamanya adalah seorang yang tidak dapat menghidu bau asap rokok walau sedikitpun… =( Percayalah, kalau dia merokok juga selepas hidup bersama aku, mungkin aku akan pergi dahulu sebelum dia.. Dan aku tak ingin perkara itu berlaku… =(

..
Comment by Lady Nass
2009-11-13 10:27:22

Kalau si dia ada membaca luahan aku ini, aku redha apa jua responnya. samada dia marah, dia terharu atau dia kecewa. Yang penting aku nak dia tahu, aku sgt sygkannya. Cuma kalau dia sgt sygkan aku, tolonglah…berhenti merokok… :oups: =(

..
Comment by Lady Nass
2009-11-13 10:35:12

khai..ko buat entri yang lagi kejam leh tak pasal rokok ni? sal org tersayang meninggal sbb keluarga nya hisap rokok ke ape ke? huhu.. :bloody:

(Comments wont nest below this level)
Comment by Anarm
2009-11-13 10:47:11

kalau die x berenti merokok gak xtau laa.. huhuu~

 
 
Comment by Khai
2009-11-13 16:43:00

adus.. terharu nye baca komen dari seorang wanita yang kekasih yg dia sayangi kuat merokok ni.. =(

Kepada si pakwe, kalau baca ni then ko marah, ko mmg x betul la bro. Kesian la kat awek ko ni.

Pilih la antara yang membahagiakan dengan yang merosakkan.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by ess
2009-11-13 10:25:52

pompuan merokok nie bkn ape.. nk maintain bdn.. xnak gemuk

..
 
Comment by shahrul
2009-11-13 10:42:13

Nasib baik aku x merokok. X merokok tu, baik jgn sekali2 cuba. Aku x faham kenapa org susah2 buat itu ini utk hentikan rokok, tapi masih membeli rokok. Yg skg ni, ada plak rokok elektronik. http://shahrulnizam.com/ketagih-rokok-hisaplah-rokok-elektronik/

..
 
Comment by fazniz
2009-11-13 10:43:51

salam sumer n especially khai….

aku ske giler title blog khai hr nie…caya sm lu….sokongan org t’syg tu pntg gak…mcm aku xle hidu asap rokok,msti pening,pakwe aku plak merokok,so aku dh remind dier siap2 jgn bg aku npk rokok@kotak rokok ble kuar dgn dier,pena skali kotak rokok dlm sweater dier tyme aku pki,tyme dlm kete tu gak aku pijak kotak rokok tu :p ,mmg hancus la…msh pnh g isi rokok tu…hehehe..start dr tu dier mmg jarang nk merokok dh,sb xnk tgk aku nangis lg…hahaha…kalo ingt org t’syg xnk mati dlu@sbb kan org t’syg dpt pnykt,so jgn la merokok… ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by ayong
2009-11-13 10:46:25

thanx la for the info. mmg tercari2 cara yang sesuai untuk stop smoking, for one o my fren, he sick, tapi still merokok, bak kata khai, pengaruh rakan sebaya. before die tak smoking pon, tapi baru je smoking sbb pengaruh. tapi die kata die nk stop since die ade critical desease yang memerlukan die stop for his own health, his trying, tapi susah, tapi tahnx alot. tips ni berguna! ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Anarm
2009-11-13 10:48:50

skrg ni aku tgh buat mcm dlm list nombor 3 tu khai.. beli rokok x sedap.. skrg aku isap SAAT.. siyes cam gampang je rasa.. :bloody:

..
 
Comment by Fatin Pauzi
2009-11-13 11:42:02

Eh, ade je Khai, lelaki yang berhenti rokok sebab perempuan. Sb tak nak orang yg die sayang tu sakit sebab die.

..
 
Comment by hantu kentang
2009-11-13 12:40:31

biar putus cinta jgn putus rokok..
niew perokok tegar slalu cakap..

..
 
Comment by nus
2009-11-13 12:55:52

ha..meh sini dengo

ayah sy perokok tegar 30thn dulu..rokok+curut+paip+daun..apa lagi??Sume die blasah..
die pencen dr rokok sbb akak sy / ank dia dlm 2 thn ada athma terok..berbulan usaha berenti..tp demi anak, boleh je berenti..

now umor die thn depan genap la 70thn (dah tua bapak ku)..
2thn lepas..die suffer batok yg terok..n dpt satu pnyakit..ada ketumbuhan di saluran darah yg attach ke jantung..besar x terkata..kes ke 2 di mesia..hebat2..dah buang pun..still x recovery..hmmm

sbb apa??sbb kesan 30yrs ago la tuh..korang2 yg mrokok2 tu..apa lg nk kasi cth??ingat2 la mati..korang saket terok nti susahkan sume org..(tp sy x kesah jg ayah sy =( )

perempuan merokok p jahanam la!!dpt hsemate perokok yg pengotor..bajet cool!! bley bla..

p/s:maaf sy sgt emo

..
 
Comment by nzms_ein
2009-11-13 14:07:41

berjaya wat 2 org ex berhenti rokok…alhamdulillah smpai skrg mereka x merokok lg wpun dh xde ape2 hbgn lg…cara plg senang, guna kan pendekatan secara minda…kena sentiasa support mereka utk stop merokok….

..
 
Comment by megat
2009-11-13 14:36:58

makan dalam tu, makam pun nak kena korek dedalam gak (kah3).

aku skang dah tak hisap rokok tapi aku hembus rokok. jadi tak masuk dalam paru-paru (kah3).

info bagus kepada penghisap rokok. rasakan la korang (hu3 termasuk aku)

..
 
Comment by steady eddie
2009-11-13 16:50:51

petua berhenti merokok ni banyak…
tapi kebanyakan yang addict memang
xbole langsung ikut displin berhenti merokok nehhh…. 8)

..
 
Comment by Fadzli
2009-11-13 16:59:51

merokok paling x best… busuk giler bilik klo depa merokok.. haizz.. sakit jiwa dan raga.. maw kena penyepak jer depa2 nih… ayt org bengang ngn rumate/houzmate yg merokok ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Diela
2009-11-13 17:33:02

xsuka lelaki yg merokok.uhuks..

kalau xsyg diri sendiri,sygla org di sekeliling.
sbenarnya org yg menghidu lebey terdedah bahayanya dr penghisap.

pasal rendam tembakau dalam air kelapa n minum tue, insyaAllah mujarab.lepas tue klu bau asap rokok pun dia nk muntah.actually ramai yg dah tahu petua tue.petua tokwan2,nenek2..tp xnak cuba utk berubah,berubah jd yg lebey baik.

tryla,klu ada kwn nk berubah suportla dia.bkn perli or ape~lalala.

..
 
Comment by HANTU
2009-11-13 18:04:05

jgn isap rokok lg…isap la rokok idup!!!

..
Comment by amin
2009-11-13 18:23:00

haha…smart!! ramai pompuan suke isap rokok idup skrg ni..

..
 
 
Comment by azfar
2009-11-13 18:35:16

salam khai n all readers..

aku smoking dulu cz kna ragging isap rokok ngan senior aku time kat atma….last2 mmg xleh berehenti..padahal aku benci sgt2 smoking nie time kat skolah..

aku try2 stop tp leh rduce jer..

waktu yg plg pyh utk aku klau xsmoking adalah time buang air besar ngan time lepas mkn…

..
 
Comment by yusufisa
2009-11-13 19:00:41

memang betul pada hati,, saya merokok dr habis sekolah 1986 sampai 2007 sampai masa tahun tu saja nak cuba berhenti dlm sehari 2 terus cuba seminggu lepas tu sampai sekarang dah tak merokok masa dlm seminggu tu memang kuat nafsu nak hisap tapi kuat kan hati lwm perasaan tu gerenti blh punya…cuba ….tapi ingat masa proses tu klu kwn offer rokok kata tak nak sebab sakit atau batuk jgn kata berhenti klu kwn tahu kita cuba nak berhenti masa tu dia hasut kuat pd kita….

..
 
Comment by zan
2009-11-13 20:13:16

aku bersyukur kerana tidaK merokok….
…. akU tak taw la….
pernah aku ng kawan ku terfikir( ber discuss la)
kami yang tidak merokok nie… hari-hari pokai…
tak leh nak bayangkan kalau kami adalah perokok tegar…
kesimpulan n jawapannya
Dunia
Umpama
Neraka
Hidup
Ibarat
Layang
Layang….
DUNHILL (rokok Khai) hihihih

..
Comment by Khai
2009-11-13 21:59:18

hahaha… maksud yg pemes zaman berzaman bagi Dunhill..

..
Comment by ishak hasimi
2009-11-15 00:15:16

susah susah..letak ajer mercun dalam rokok tu pastu hisap ๐Ÿ™‚

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Kill-Vearn
2009-11-13 20:27:23

hohoho.. ni lah laki yg ko cari tak jumpa2 khai.. laki yang akan benti rokok sebab nak kawen.. tapi aku kawen lambat agi… aku dah promise nak benti sebelum nikah.. so aku akan kotakan janji tu walaupun payah sepayah2nya.. kepada si dia yang komen panjang atas sana, jgn riso le oke, kan dah promise.. ramai saksi neh.. hohoho..

kalo umur aku panjang, korang leh la tgk aku benti rokok nanti waktu nikah.. hehe.. jgn lupa eh khai dtg pertunangan aku bulan 12 neh.. bila agi nak jumpa ko rempit sesama.. hahaha… ๐Ÿ™‚

..
Comment by Lady Nass
2009-11-13 21:51:58

:love: jgn lupa jemput datang ke majlis pertunangan kami nanti, khai. ๐Ÿ˜€

..
Comment by fifie ierina
2009-11-13 22:20:08

salam…

NO WAY i can resist myself from congratulating both of you..

oh God, sooo sweet la korang.. tahniah krn bakal melangsungkan pertunangan pada dua orang couple sweet nie.. encik kill-vearn, sila kotakan janji anda ye.. saya yang pmpn nie da sebak je baca komen lady nass kat atas nie.. hargai die sebaik-baiknye, jangan wat die sedey dan ape2 sekalipun yang sama waktu dengannya, okeh? =)

both of u must look gud together in reality aite? kat cni pun da nampak kasih sayang yang mendalam.. i loike! =)

hehehe, this feeling of sharing the happiness of others is superbly amazing! masuk segala cas-cas dan iron-iron positif dalam badan saya pada saat nak exam nie, which is something i have been needing from the very beginning.. maaf pakcik, saya komen off topic kat cni.. uwekkss

lalalala~ 8)

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by ::lilduck::
2009-11-15 16:23:09

sweet nya..!!
umo korg bpe eh..? ak baru 21 but still tingin nak kawen awl..uu~bila la die nk melamar ni………..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Khai
2009-11-13 22:00:46

laa.. ape jadah korang ni.. korang ni couple ke? hahahaha… ko upenye pge.. kahkah.. mmg ko kejam okey!

ladynass, takpe2.. kalo dia degil, panggil i.. biar u kahwin dgn i je.. biar dia berputih mata.. hakhak!

..
Comment by Lady Nass
2009-11-13 22:31:54

tidak ada maknanya bro. :bloody: berdarah mata aku dgr.

(Comments wont nest below this level)
Comment by fifie ierina
2009-11-14 16:26:10

kahkah..

cian pakcik kena reject depan2, xde nak
fikir 2x tuh sebelum nak reject dulu :bloody:

 
Comment by Khai
2009-11-14 16:44:22

hakhak.. tu la kan.. dia tak tahu yang i ni 15 kali ganda lagi hensem, baik, berbudi bahasa, kaya dan pelbagai lagi dari kill-vearn tu.. ๐Ÿ™‚

 
 
 
 
Comment by conflict
2009-11-13 22:15:36

nice entri..
aku pun sedang usaha nak benti merokok ni…

..
Comment by Khai
2009-11-14 06:04:06

all the best.. wangi sket rumah ni x bau rokok saat ko tu.. haha

..
 
 
Comment by yash
2009-11-13 22:20:57

kalo laki yang merokok tetiba benti di sebab kan awek 100% tapi bila mak ayah suruh sikit buat dono paling keji.. memuliakan awek dari mak bapak.. pikir2 kan lah.. :((

..
Comment by Lady Nass
2009-11-13 22:29:40

itula pasal.pk2 kan lah ek? mgkn awek memotivasikan.dpa tak suka dibebel..kot je la..haha.. :aie:

..
 
Comment by Khai
2009-11-14 06:04:55

fuyoo.. mmg betul apa yg si yash ni cakap. Ramai yg x sedar pasal ni.. Ada tu dengan Tuhan dia tak takut, tapi mak ayah dia takut. lagi la pelik.

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-11-14 16:53:17

hoho.. pedas ayat nampak… hehe.. yash oh yash.. benti sebab nak kawen = nak nikah.. maksudnya untuk kehidupan lps kahwin, taknak mudaratkan isteri + anak ngn asap rokok.. lani walaupun dapat lesen agung smoking, i will never smoke in front of my parents sbb respek serta taknak depa terjebak sama kene asap.. so point dia bukan sbb awek, tapi demi masa depan.. paham?

..
Comment by Khai
2009-11-14 17:08:41

yaw bro.. ko ni tiba2 touching.. hehe.. terasa plak da. Apapun motivated dari awek pun xpe.. normal la parent x tahu kita merokok. So kalau ada awek yg leh bawa kita ke perkara baik, xde salahnye de..

selamat bertunang buat ko.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by naz
2009-11-13 22:33:59

aku tak pnah bjaya bhenti mrokok. tp still, aku plik dgn org yg bile girlfren srh brhenti mrokok, laju je ikut, tp bila mak ayah srh berhenti, liat je. =D

..
 
Comment by kamisukakamu
2009-11-14 13:07:52

salam.
aku ni still pelik, org hisap rokok wat ape sbnrnya ?
sdap ke isap tu ?
isap hembus pastu ape yg kita dpt rase ?
cuba bagitahu.
camne nk rasakan nikmat sebenar rokok tu.
hembus kuar kat hidung (sid) ?
atau wat camne ?
nk rase gak rokok sekali.hehe 8)

..
Comment by Khai
2009-11-14 16:46:25

Haha. soalan x leh blah dari bukan perokok. Apa yang dapat aku simpulkan rokok ni sebagai satu kepuasan tidak berkepenghujung. Habis nak habis nak habis nak. Rasa camana best dia tu, x dapat la nak dijelaskan.

jgn cuba2 nak merokok.. buang duit je. pi sedekah duit kat masjid tu. Hehe.

..
Comment by azfar
2009-11-14 18:28:10

mslhnyer,aku xpnh nak cuba,tp kna paksa…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by zool
2009-11-14 15:43:58

Kalau dah cuba memang susah le gamaknya nak berenti..
Nasib aku tak pernah cuba.

..
Comment by cromok
2009-11-14 21:42:14

khai ko tau tak pe web yg leh tgk bola free

..
 
 
Comment by kamisukakamu
2009-11-14 21:46:47

ooh, ye ke ?
almaklumlah aku ni xpenah isap.
hmmmm, filter tu camne lak ?
filter tu apa ?
n camne nk isap dia ?
byk jnis rokok la plak.
apsal ko kata gudang garam tempah signal kubur ?
bahaya ke ?
bkn 2×5 ngan dunhill n marlboro n winston n lain2??
n rokok daun lagi bahaya ke ?
apesal ?

baru test dunhill 14 sebatang tdi, serius ni baru kali ke 3. dlu penah skali.hehe. bkn xpnah isap tpi isap skali dua gitu jer. sbab tu aku ckp nk rasa rokok yg sbnr. 8) ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by titan
2009-11-14 22:33:16

aku dulu pun cuba-cuba gak. Alhamdulillah. Berjaya berhenti.

..
 
Comment by samanosuke_04
2009-11-14 22:58:59

hoho, aku tak merokok gak, Alhamdulillah.. diharap yang merokok dan yang tak merokok tue bleh ambik pengajaran darik post kali nie… hehe

erm.. cadangan aku.. korang main game banyak2, biar ketagih game, pastue korang cari laa plak cara nak berhenti main game.. haha…

lepas nie kena ada post on how to stop gaming.. hihihihi..

..
 
Comment by blogresipi
2009-11-15 03:22:08

bukan senang nak berhenti kan. adik-adik di rumah ada dua orang yang dah tegar menghisap rokok. sedap macam mana tak tau.

kalau nak berhenti merokok boleh try satu cara ni. try ambil chewing gum nacotinel kot-kot berkesan. ada kat farmasi.

..
 
Comment by a1zudd1n
2009-11-15 15:41:35

lagi 1..
kalau si perokok 2 nak tau..
yg rokok 2 makruh>>haram
haram sebb pe..sebab rokok membahayakan kesihatan..
da byk da bincang pasal hukum merokok ni..

tp kalo da ketagih pn ssh gak..
macam atuk aku..
walopn dia dulu imam masjid..
tapi dia isap rokok gak..
rokok daun la..standed org kampung..
bile cucu2 dia tegur..da x leh watpe..selamba je..
ada je alasan..
jadi jgn la nak try2..da ketagih br tau..
ak pn benci gile dengan asap2 rokok ni..
pening pale je..huhu ๐Ÿ˜

..
 
Comment by mie
2009-11-15 22:44:34

lozenges FISHERMAN’S FRIEND…. ada d jual kat farmasi dan kedai runcit.beli yg bungkusan kaler putih.boleh membantu :o: perokok utk quit smoking…. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Aby RAd
2009-11-15 23:33:55

“Bagi mereka, rokok lebih penting dari perempuan. Percayalah”

ayat ko ni salah beb. aku dah buktikan kenyataan tu salah. aku ada sorg abg angkat. bleh kata heavy smoker. 1 ari dia bleh blasah 4 kotak.

sblm ni dia bg aku mcm2 syarat (utk aku bjaya dlm hdup+hepi). aku bg dia 1 syarat. bhenti mrokok. dgn serta merta..dia bjanji..esoknya lgsg dia xmrokok smpi skrg

..
Comment by Khai
2009-11-16 04:50:25

before sehari 4 kotak then terus berhenti?

ok.. Khai lelaki so khai kasitahu la eh.. trust me, dia masih merokok di belakang kamu atau mungkin di dalam toilet. Seriously..

p.s: cuba bau tangan kanan dan kiri dia setiap masa. bukan nak condem, tp apa yg dia buat tu betul2 mustahil..

..
Comment by akmal
2010-02-21 20:20:05

btoi 2,tipu r klu dye ckp yg dye 2 da brenti..honestly bg prokok cm ak, rokok is more important than gurl,,,

juz tpulang nk pcaye O x?
8)

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by hakauoliodbcuf
2009-12-07 13:15:52

untung ko ek aby..
nper bf ak xmcm 2 =(

..
 
Comment by datok_panglima
2010-01-20 10:47:56

pempuan senang kena tipu…. kalau ader laki2 berenti isap rokok sbb perempuan mmg ader tp kalau yg berhenti tiba2 tu xder..

..
 
 
Comment by adieyza
2009-11-16 11:30:02

zana de pengalaman ckit ttg abah yg bhenti rokok.. dulu mmg kita nasihat suruh berhenti mcmne sekalipun, msti dia senyum je.. dia kata mmg susah nk bhnti..

then 1 day, abh masuk hospital sbb demam denggi.. keluar hospital, abh terus x merokok.. sgt pelikkkkk.. bila we all tanya nape x hisap rokok lg? abh jawab ” abh kat hospital sehari je tp depan mata abh, abh tgk 2 org meninggal dunia sbb paru2 diaorg rosak since byk merokok..”

tp yg rasa pelik gak sbb abh zana stop terus!! sbb selalunya org yg merokok jarang leh stop on the spot.. tp apapun, syukur sbb abh dh bhnti merokok n semakin aktif n sht..

yg pasal bhnti rokok sbb gf tu mmg zana buat kat tunang.. dulu time awal2 bcnta dh bgtau yg dia kena bhnti merokok.. alhamdulillah dlm masa setahun lps tu, dia dh x merokok lg.. n dia byk gak guna tips sama yg mcm khai bg tu..

..
 
Comment by kamisukakamu
2009-11-16 22:26:23

salam.
filter tu ape lak ??
ape kegunaannya cam yg dlm gambar tu ?? :[

..
Comment by akmal
2010-02-21 20:22:33

filter 2 puntung rokok la, kan ade cam cam span kt rkok 2..

..
 
 
Comment by boyah89
2009-11-17 07:29:26

urgh..nsb baik gua duduk jauh,kalu tak,guwa layan sempoerna je.blk summer aritu,layan kwn gua punye sempoerna,trus melekat..
tpi aku ni tak merokok, sbnrnye,kire summer tu la permulaan aku..
adehh :[

..
 
Comment by aidahashirah
2009-11-19 15:18:05

khai…xsyok r gmbo last 2…
boleh melemahkan ingtn…
ustazah form 5 ckp..
err…klu 12 kali dok tgk entry nih..
12 kalilaa tgk gmbo 2..
makin lemahlaa igtn..
err…tuka boley?
pe2 pon..da lmaa 2ggu entry psl rokok nih..
ahaa..thumb up!

..
 
Comment by Skyland hacker
2009-11-19 19:20:38

wah, very interesting article, .. I hate cigarettes.. :oups: say no smoking.. :p

..
 
Comment by mantis
2009-11-19 23:06:12

woit khai.. tahniah la sebab ko dah berenti isap rokok.. nanti ada masa kita seleberit kejayaan ko berenti rokok.. x pe aku belanja.. cakap nak rokok ape. aku bayar… kah3! gurau je jgn marah.. :8

..
Comment by akma
2010-02-26 06:38:02

hello brader. berenti la merokok. suke pulak.. hiiiiiiiiiiii geram betul!

..
 
 
Comment by BollokVok
2009-11-21 23:45:43

aku mmg perokok tegar.merokok dari darjah enam smpai la skang ni.da 25 tahun pon umo aku.x cukup rokok form 2 smua benda da aku rase,tp alhamdulillah sme tu kejap je aku bole tinggal.cume rokok ni je la problem sket.nk benti tu ade la sgtยฒ tp disiplin ni belom kuat kot.satu ari nnt mungkin.kucube. :o:

..
 
Comment by dr.zent
2009-11-27 00:35:41

pompuan nie sume bodo la.. kalau org kate pmpuan hsp rokok nmpk x brmaruah, dah mmg btol la kn..
dah wat slh ttp nak bela diri jgk tu.. yg x hsp rokok pown dok sebok2 backup pmpuan yg hsp rokok.. sbb prkataan PMPUAN tu.. rokok pown die kate btol.. x blh sbut prktaan PMPUAN ckt.. sumenye nk kne btol je.. kalau tegur ckt psl pmpuan nie, mule la kate lelaki pulak.. wey!! yg mule2 hsp rokok mmgla lelaki, yg ciptanya pon lelaki.. sume bnde pon lelaki yg cipta.. so, tu lain cite.. ape bodo sngt yg nk same ngn laki.. tuhan dh cipta lelaki pmpuan berbeza.. tp x brsyukur, nk tuntut spaya sume same jgk!! nape x tuntut sndiri kat tuhan, bodo!! kang tb2 kemaluan pmpuan same ngn laki bru tau.. bunuh diri pulak kang!! kalau dh pmpuan buatla care pmpuan.. kne la fhm knp tuhan cpta lelaki ngn pmpuan nie x same.. sbb nak slg melengkapi.. kalau same xde la prkataan lelaki dn pompuan tu bahlul.. kalau x puas hati jgk, lps nie dah xyah sbut pmpuan dh.. sbut BETINA je.. bru puas hati!!
aku kalau nmpk pmpuan mne hsp rokok trus aku rembat je.. agak2 ckit ok!!

..
 
Comment by jekob
2009-12-05 13:00:10

Eh khai, memang susah ek nak jumpa laki yg sanggup brenti merokok sebab pompuan? Kalo mcm tu, aku ni pompuan betuah la ek?

Tp memang susah ar nak ajar laki brenti pon. Kadang2 dia curi2 jugak merokok kat blakang kita. Tambah2 kalo kita buat foul, memang dia jadikan tu alasan la untuk merokok. Tensen katanya. Wadeheck?? Kawen dengan rokok lah lelaki oiii.. :o:

..
 
Comment by hakauoliodbcuf
2009-12-07 13:01:50

tol khai..
bf ak ne nyer la gentleman nyer..
tp time rokok aku salu gado ngn dia..
kmuncaknya ak maki dia (tp xbreak la sbb dia ne pnyabo giler.. heheh)..
ak suh plih ak ngn rkok 2..
hampeh dia jwab ak lain rkok ln..
rkok ne bnd dia addict btawon da..
rsa nk break jek ngn dia..
kalu xdsebabkn pngai dia yg lain2 ok cma bb rkok jek ak xtau la nk sedokan dia cner..
parent ak ne anti owg rkok..
hummmmm..
mntak2 la pas dia bca artikel ne dia insaf jgk cm ko khai..
hampeh sehampeh2nya owg yg isap rkok nee :((

..
 
Comment by hakauoliodbcuf
2009-12-07 13:08:16

n dr zen 2 mang nk kna plempang..
ak mang bnci owg yg isap rkok even dia 2 pmpuan n npk mang alim gler..
no dskriminasi ok..
n g 1 ko pn bodo gk..

..
 
Comment by sherryy...
2010-01-22 10:26:55

baGi sya lah kn merokok bt lelaki mati ja….
n sya g x pam llki b’hnti merokok d sbbkn pmpuan, xpam lgsung lah ๐Ÿ™‚
cm bf sya lah, sggup xmerokok d sebbkn sya tp x tau lah sejau mna kebnran nya bb x sll b’sma dia…………..Org llki xsll ble p’cya kn,dpn x bt tp kat blkg…..xtau lah

..
 
Comment by stra8
2010-02-03 19:21:11

tkot gak bce entri ni snanye…

truthly,mmg ad owg yg rapat dgn sy smoking..owg tu plak mmg owg yg sy syg…kadg2 rase cm nk patah2 kan rokok tu then baling kat mke dye…tp ble pk adab kte dgn manusie kan…sume org ad hak…

..
 
Comment by akma
2010-02-26 06:36:44

AHMAD AKMAL BIN MOHD AZIZE SILA BACA POST INI!!!!

..
 
Comment by wawa
2010-03-09 20:28:17

………………… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by nabil jb
2010-03-21 20:50:30

biasa nye . lepas makan mesti korang fikir nak hisap kan ? lepas tu apabila perut suda lapar baru larh korang hisap , supaya korang benci dengan rokok . dan kalau buley kawal diri dan niat dalam hati lepas makan aku tak mao hisap rokok . dan banayak kan berdoa . insyAllah .

..
 
Comment by onie
2010-04-09 01:11:59

ade mmbr tu kuat smoke jugak…pastu bile suh stop die bg ceramah free balek…die kate igt senang ke nak stop even doktor senirik xbg stop trus….lg membahayakan kesihatan…huhu
xtau la kan…
tp sy xsuke jugak bau asap rokok…sensetip betul idong nih… :aie:

..
 
Comment by istanakristal
2010-04-14 20:48:40

ada 1 lg tips. kalau nak benti beli rokok yg kita suka kotak yg paling besar lps tu hisap sampai habis sekaligus jgn tinggalkan walaupun 1 sedutan. member aku dah buat dan berjaya. dia muntah2 lepas tu terus demam seminggu. sampai skrg dah taubat. bkn taubuat ya..

..
 
Comment by student
2010-06-10 18:15:09

salam.urm.sye ni student.nk wat artikel psl tips2 nk stop smoking tanpa keluarkn duit.sye tertarik dgan abg punye tips yg kool ni.so,bleh x sye publishkn tips2 abg punye ni kat artikel sye?thx ๐Ÿ™‚

..
Comment by Khai
2010-06-10 19:17:32

sure can.. hehe.. jgn lupa baca komen2 kat atas ni skali.. byk tips2 best diorang share tu. ๐Ÿ™‚

..
Comment by student
2010-06-16 00:10:09

thx u so much.sgt membantu.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by anas
2010-06-13 18:57:29

jangan lupa apa tips2 yang ada kat atas takdi ye….. :8

..
 
Comment by lina beb
2010-07-31 22:58:47

slmm…msih bwu lg kt cnie…just nk gtaw yg sy da bf gak yg snggup tinggai kn rokok bab saya memg anti ngan owng yg mrokok n sy memg xley baw asap 2 walau pown ckit…nk wat mcm mn alhamdulilah la bab my pamili xdk spa yg mrokok…heheh…bf saya nie lak kja kt kpal kira kna blayar r…utk 5 bln dia dpt brhenti mrokok n sy support dia sgt2..dh nama pown blayar so kalu dia blayar ke luar ngara xdpt line la n dia dh thn sehabis yg mungkin tapi nk wat mcm mn…dia isap rkok tapi kongsi2 ngan member kt kpl 2..bila dia tringin nk isap rkok sy suh dia kol sy…so saya akan sembng ngan dia smpai dia lupakan yg dia nk isap rkok…stiap kli dia isp rkok, dia akn tringt kn saya tapi bila saya tnya dh tringt npa isap lagi…seng jer jwpan dia…sy dk jauh n nset xdk line so…dia dh xtaw nk wat mcm mn dh…bila sy dpt taw yg dia isap blek…sy murm jew…smpai dia pown prasan yg sy xepi mcm dlu bla sembng ngan dia…dia pown dh nekad utk brenti blik…sy taw memg sukr sgt2 utk dia wat mcm 2…wlau pa2 pown yg trjadi sy tetap akan skong dia…bab sy cntakn dia sgt2…n sy mrah nie pown utk kbaikn dia jugak…btui kn..kn..kn..so moral of the stories is we need to help n support those who want to stop smoking…alwaysssss…….support themm…100000001% they will stop smoking…
slm.. ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by din
2010-11-21 23:35:26

aduh.. panjang nye blog ni.. sampai mmbuat kan aku merokok smbil mmbaca..
haha

..
 
Comment by shahrol
2010-11-25 14:56:40

nampak sgt bf ramai =.=”

..
 
Comment by puteri aliyah amirah
2010-11-28 00:30:50

hm bleh tak kowg aja aku cm ne nak benti okok …
smpai skunk aku tak apt2 bentie isap okok ni …
hmmm susah2 nak benti …… =(

..
 
Comment by puteri aliyah amira
2010-11-28 00:56:17

hmm ,,, aku plk laa .. laki slalu slah kan pempuan merokok
mmg dari pandagan dowg kite ni koto jijik ,, tapi dowg penah tau kep kite ni ade masalah ape ….. aku ngaku aku ni merokok tapi .. aku tak penah nak tunjok kat owg yunk aku ni merokok … sbap aku tau cm ne sedh nyer lau mamy aku tau yunk aku ni isap okok …… aku merokok taim aku umoo 11 tahoon … ni semue sbap mamy n dady aku … dowg bepisah tampe aku tahu .. mamy tak penah bie tau aku yunk aku dah tak de ayah………
aku dapat tau semue ni sbap aku terbace dairyy mamy..
aku tanye mamy betool kep ape yunk ter tulis dalam buku ni .. mamy ckap .. tu kisaah lame .. patot laa dady tak balek umaa … supenye dowgg cerai .. kini aku tgal gan mamy jep …
kadag2 aku slalu tgok mamy nagss .. aku rase dye rindu kan dady kot … tape satu arie nanty aku akan crie dady .. n bawak dady balek …. too la kowgg lain kali lau nak tbai anak pemouan owggg .. tanye dulu ape masalah dye …..k =(

..
 
Comment by syafiq
2010-12-07 21:37:58

nak berehenti merokok tapi tak boleh macam mana nak berehenti………………..

..
 
Comment by niss
2011-06-12 01:47:07

i try ur’e tips.insyaallah mudah2an suami i dpt bhenti mrokok.mmg tak suka kalo tgk dia hisap.i ada asma i tak dpt tahan asap.i nak cari cara nak hentikan dia dr mrokok.asal dia rokok je i kena tutup hidung.semua famili dia prokok.mcm mane nak tahan dgn asap mcm rumah brasap.takut kalo nak dekatkan anak i ngan mrk.takut sgt.thanks anyway.i try my best.

..
Comment by Khai
2011-06-12 08:19:54

Amin.. saya doakan awak ya Niss. Apapun jangan push sangat kerana bukan senang nak berhenti merokok ni. Cuma awak nasihatkanlah suami baik-baik, kalau nak hisap rokok, hisaplah di luar. Dan bila masuk, basuhlah tangan. Kesian pada anak-anak.

..
 
 
Comment by farah
2012-07-11 06:40:08

sgt berguna tip khai ni,, TQ sgt2.. nk kena bg tip kat abg n org2 yg tersyg.. ๐Ÿ˜‰

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

  • Sejauh Mana NiQuitin Dapat Membantu Anda Berhenti Merokok? | Blog Alan (dot) Com