Cerita Dubai: Dubai, UAE

841 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

dubai_1991
dubai_2005

Dubai dulu dan sekarang.. makin gasak diorang ni.. sama la status diorang ngan Malaysia… Negara membangun.. tapi macam Dubai je yang lebih pantas membangun.. Malaysia tak abis abis ngan kisah kisah membosankan… Pemimpin ngan pemimpin pon nak gado gado, rasuah, YB bina rumah takde kelulusan (sukati duit bapak orang tu la) dan memacam lain la yang membuatkan Wawasan 2020 seakan akan makin pudar.. Bebalik kepada Dubai, Dubai sememangnye terkenal ngan bangunan yang pelik pelik.. Kalau korang x caya, pergi la usya Dubai guna Google Earth. Memang suspek respek la kat diorang ni. Pemimpin betul betul boleh diharap!! so lepas ni, orang dah tak pergi honeymoon kat Bali, Hawaii, London dah.. tapi jom pergi Dubai.. hi hi

palm_jebel
kalau korang perasan, tempat parking bot bot tu, tulisan jawi kan? Marvelous!! kalau tak nampak click pic kat atas ni!! tapi ni lom siap lagi, pic kat atas tu just plan aje… Tahniah kat satu Syarikat Melayu dari Malaysia coz dapat tender untuk siapkan Palm Jebel ni. Khai tau nama company melayu ni, tapi tuan dia suruh khai rahsiakan… hehe

Burj al Arab in Dubai
Bangunan ni memang cukup mengkontroversikan sebab design bangunan dia macam ada tanda salib gitu.. ape pon maybe masih dalam penyiasatan.. kalau boleh buangla palang melintang tu.. cam cial la…

dubai_salib

dubai_1 dubai_2 dubai_3

Videoone click to open in Windows Media Player

dubai_vid dubai_vid2

more pic usya sendiri : http://www.visitdubai.info/bildergalerie/index.htm

Ditulis pada 9:37 am 8 November '06 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 841 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!


RSS feed | Trackback URI

39 Comments »

Comment by hampeh
2006-11-08 10:55:51

a’ah, dubai now become one of the most amazing place for visitors. dia punye bangunan mmg unik dan canggih. teringin jgak nak pegi tengok sendiri. and cost of living in dubai rasanya lagi tinggi dr malaysia

..
 
Comment by khai
2006-11-08 12:17:01

i think that also.. kompem lagi tinggi dari KL .. coz diorang lagi cepat maju dari KL .. tapi kat sana ramai orang pakai serban ek … :d/

kalau kita gi sana kene pakai skali tak? jumpe pak arab kat sanun.. hehehe

..
 
Comment by shadowX_19
2006-11-08 16:09:37

huuhh. memang best dubai. nanti honey ngan cousin ko kat sane a :-“

..
 
Comment by fuad
2006-11-08 17:28:51

tu la pasal..malaysia ni tk ambik berat sangat pasal pembangunan negara, ampir semua pemimpin gila kuasa..tak berpandangan jauh ke depan..hmm..ni ke semangat malaysia boleh? cih..dubai kaya hasil minyak..malaysia pun dpt duit byk gk hasil minay..tp hasil dier :rasuah: buat projek tk berfaedah…pemiimpin otak biol..anak pemimpin gi minum ar akkt pub..ni ke yg nk memimpin masyarakat..??..tk sedar diri betul..

klaau living kt dubai enjoy giler eek ada pelancong dr usa kata di cam gabungan new york+ miami+ los angeles..sure korang leh bayangkan kan..tp cam biaser ar ..kalau nk gi sana kene siap duit banyak2..

..
Comment by khai-klate
2009-04-28 16:10:50

btl katew ko fuad!!!!! aku sokong 100000%…….

..
 
 
Comment by nanino
2006-11-08 20:00:43

dubai mmg bes….pttnyer sy dh pegi taun lpas…tp d sbbkn my mum x ksik n maslh kewangan…x dpt g cne.:(:(…my frend ckp dubai mmg bes r…bes gle…;)

..
 
Comment by Khai
2006-11-08 20:50:02

Shadow : bawak jangan tak bawak .. eheheh …. ermm .. tu pon kalau kau dapat dia lah .. muhehehe..

Fuad : tu la pasal.. ermm .. no komen la.. Malaysia mmg camtu .. busan busann!!!

Nanino : wah … hampir hampir nak dapat pijak dubai ek? hehehe.. tapi x dapat.. mesti sadis kan? hik hik :”>

..
 
Comment by nanino
2006-11-08 21:32:17

x braper nk cedey sgt r…:d:)>-

..
 
Comment by fuad
2006-11-08 21:43:43

apa-apapun..hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri..;)

..
 
Comment by yasmin
2006-11-08 22:20:42

sgt impressed… alangkah indahnyer kalau malaysia mcm tuh..
wow lagi sbb pelancong ckp dia mcm gabungan all the big cities in the US.. cool

..
 
Comment by khai
2006-11-08 22:34:58

fuad : tu la pasal…

Yasmin : ermm .. ye ke camtu? memang gempak ar ek? ermm .. tak sabar plak nak gi situ .. tunggu la 1 2 tahun lagik… huh uh uh u:d/

..
 
Comment by shadowX_19
2006-11-08 22:56:57

hahah. tu pun kalo ko kenalkan a ngan cousin ko. ni tak.. saving je :-”

gi la masukkan plugin QUOTE. kan senang nak reply komen dari org lain. makin bertambah nmpk mende2 dlm blog ko ni. kalah blog aku

..
 
Comment by Khai
2006-11-09 00:55:09

Shadow : huhu .. aku malas la nak cari plugin .. ko je la kasi aku plugin tu nanti kat YM .. leh kan :”>

..
 
Comment by gie
2006-11-09 11:42:13

hahahaha…ko pun ikut update ni k khai…kalo ko nak tau,LA (landscape architeture) yg design dubai tu mmg gempak..lagi2 kat pulau palm tu….aku tgk dia nyer animation tentang projek tu…perh….gempak…lawa2 sumer…lecturer aku suh design camtu…sket ari lagi,kalo blajar betol2,dapat la sebijik mende ni kat mesia… tu pun kalo ade….lain lecturer aku suh blajar,bende lain yang masuk…

..
 
Comment by Khai
2006-11-09 14:13:32

oic .. gitu ek gie.. :”> hope pas ni ade la design lagi gempak dari KLCC tu kat Malaysia ni .. sampai bila nak bangga ngan KLCC jer.. Putrajaya punya design biasa je .. tak gempak mana pon…

hope designer tu nanti ko la gie .. bangga aku nanti dapat jadi kawan ko .. time ko dah pemes jangn lupe aku plak ๐Ÿ˜ก

..
 
Comment by shadowX_19
2006-11-09 17:39:23

tunggu aku balik shah alam dl baru aku leh bagi.. huhuhu

..
 
Comment by Khai
2006-11-09 17:49:23

ok bro.. i’ll wait.. huhuhuh

..
 
Comment by Khai
2006-11-09 22:36:55

try

try

try

try

..
 
Comment by mr.eims
2006-11-10 15:04:08

Bangga melihat kemajuan negara islam… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Khai
2006-11-10 17:37:25

Mr Eims. : yes.. me too .. islam is POWER!! \:d/

..
 
Comment by myscurz
2006-11-11 18:34:23

kalu kena tsunamiii … abis tengelamm semuanyaaaa .. wkakkakaka ….\:d/\:d/

sia2 jekk kalau buatt tukkk ..

..
 
Comment by Khai
2006-11-11 21:00:56

myscurz : takkan nye la.. coz negara diorang tu ditengah tengah .. sama la macam malaysia.. terlindung dari tsunami..

..
 
Comment by sakura_hime
2006-11-12 00:14:50

tabik spring r kat architect yg wat rekaan2 ni…
kekdg seseorg tu kreatif btl smpi bende yg kite anggap sbg mustahil diaorg dpt realisasikan jd realiti kan…

..
 
Comment by Khai
2006-11-12 00:30:37

fif : a ah fif .. zaman sekarang ni benda yang pelik2 mmg senang je nak ada… hermm.. tanda kiamat… bila banyak bangunan pencakar langit…

..
 
Comment by autumn
2006-11-12 04:18:41

tp dubai ni panas:”> mcm mane nk honeymoon[-(

tp kalo org yg suke shopping mmg best la gi dubai, dubai kan syurga dunia…

Aku penah gk g dubai…tp stkt trnsit kat airport die je laa hehehe tp, duty free die mmg best, byk gk aku borong perfume…

Kalo airport je dh best, apth lg bandr diee ek?:o

..
 
Comment by Khai
2006-11-12 07:27:19

autumn : best macam KLIA tak? huhu :d

..
 
Comment by sakura
2006-11-12 11:16:40

khai : biler ckp psl kiamat ni seram sejuk fif jadi nye…:-s….
so same2 la kite bermuhasabah diri dlm meniti kehidupan yg sementara
ini…cewah berfalsafah lak…huhu..o:-)

..
 
Comment by Khai
2006-11-12 16:14:46

[Comment ID #591 Will Be Quoted Here]

ape yang nak diseramkan fif .. kiamat tu akan tiba juga nanti.. lagi cepat lagi bagus.. kurang skit dosa kita ni.. ๐Ÿ™

..
 
Comment by corallinkz
2006-11-12 16:57:43

waa..

pix pertama tue taun ako lahir..

..
 
Comment by Khai
2006-11-12 17:14:56

[Comment ID #595 Will Be Quoted Here]

haha.. tahun ko lahir ek? masa tu aku baru 3 tahun .. ermmmmm :”>

..
 
Comment by autumn
2006-11-12 23:20:28

[Comment ID #586 Will Be Quoted Here]

Kalo aku nyer personal opinion, best lg dubai…24hours penuh org…cm shopping kompleks plak. Segala jenis kaler org la ko boleh jmpe.

Dahla currency UAE ngn msia lbh kurang je…so klu yg x terrer sgt matematik xyahla ssh2 nk kire duit…

KLIA sunyi je mlm2. xde org…cm seram pon ade kdg2…:o:o:o:o:o

hehe:-w

..
 
Comment by Khai
2006-11-12 23:33:16

ahaha.. satu penghinaan yang sangat membina untuk KLIA dan rakyat Malaysia … :”>

..
 
Comment by darkthrone
2006-11-21 13:06:07

negare diorang kaye … nk buat cam mane … semua idea putera arab tu la .. negara diorang nak habis minyak x lama lagi ..

..
 
Comment by nadia andrea
2006-11-21 14:56:14

erm Dubai..antara negara yg aku ingat lepas grad nnt aku nak gi keje kat sane..thp pekerjaan kat malaysia dah tepu so aku kena fikir cara lain supaya x jadi penganggur…Member2 aku ada ramai gak keje kat sini..dorang kate best..gaji superb..that y aku nak mencuba nasib..ghehehe:d

..
 
Comment by nadia andrea
2006-11-21 15:00:58

[Comment ID #464 Will Be Quoted Here]

isk ko neh..sesuke jek cakap cam tu…pemimpin negara kita ok what..x baik ckp negara kita x pentingkan pembangunan..kalo ko nak tahu dasar utama kerajaan kita ialah lebih menfokuskan pembangunan infrastruktur..sebab terlalu lebihkan pembangunan infrastruktur lah moral muda mudi kita naik hancur..sekarang ni baru lar kita insaf n mula bangunkan pula pembangunan modal insan…Lagipon kita x boleh nak bangunkan byk bangunan2 superb sebab guna tanah negara kita hampir tepu lar..besar mana sangat lar negara kita ni..itu pon dah cukup bagus ada KLCC, FI Sepang.KLIA, Putrajaya n so on…Proud to me malaysian ma…!

..
 
Comment by azraai
2006-11-21 15:10:10

weh company yg dapat contract kat palm jebel ali tu IJM Corp atau company ni “Malaysian Rock Products Sdn Bhd”.

..
 
Comment by Khai
2006-11-21 15:18:49

[Comment ID #992 Will Be Quoted Here]

salah tuuu :d

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post