Perkara yang membuatkan korang sangat ketinggalan zaman

241 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Berikut adalah beberapa senarai yang membuatkan korang kelihatan sangat- sangat ketinggalan zaman. So kalau terkena batang hidung, pandai-pandai la majukan diri. edit * Kalau ada salah maklumat, tolong betulkan.

1. Apabila ditanya mengenai apa alamat sesebuah website, korang akan menjawab “w w w, dot … bla bla bla ” instead of tanpa www. Ramai kawan-kawan Khai macam ni la.

2. Bila korang mendengar orang bercakap address website tanpa www, korang akan bertanya, ” Eh, ade www ke takde? ” … *edit Website banking seperti Maybank2u memerlukan WWW. Ini dikecualikan kalau member korang tanya ada www atau tidak.

3. Apabila menaip address sebuah website di browser, korang akan menaip secara penuh. Contohnya “www.scukz.com” atau “scukz.com”.. Padahal orang zaman sekarang hanya akan menaip “scukz” diikuti Ctrl + Enter untuk “com”, Shift + Enter untuk “net” dan Ctrl + Shift + Enter untuk “org”. *edit Untuk Firefox, website popular seperti myspace, facebook, yahoo, google dan sebagainya hanya memerlukan namanya sahaja. Contoh, taipkan Myspace dan hit Enter. Ia akan direct ke myspace.com.

4. Apabila tulisan di sesebuah website terlalu kecil, korang akan rapatkan kepala korang dengan monitor. Sepatutnya, korang hanya perlu hold “ctrl” dan “scroll up”

5. “Apa punye blog la. Buruk nak mampus”.. Hurmm, padahal korang menggunakan Internet Explorer 5 dengan rosolution 800 x 600 … Poor guys..

6. Anda membeli laptop berjenama Acer yang terkenal dengan harga murah tapi kualiti pasar malam. Macam member Khai dia cakap laptop Compaq harga sama tapi takde build-in camera macam Acer yang dia beli tu. Well, selamat berhibur dengan sound Acer yang hanya 45% kekuatan bunyi Compaq dan pelbagai masalah hardware dan driver beberapa bulan selepas itu. Percayalah! *edit Mengikut pengalaman Khai. Lain orang lain pengalaman dan citarasa.

7. Berlumba-lumba beli handphone yang “ada 3G” kononnya mengikut trend, hakikatnya kredit yang selalu kosong dan 3G masih belum diactivate. Jika activate’pun, boleh dikatakan tak sampai 10 kali pun korang gunakan untuk video call mahupun internet.

8. Korang merasakan korang dah menaip laju padahal korang masih menggunakan 3 jari disebelah kanan dan 3 jari lagi disebelah kiri. Hanya mereka yang menggunakan 10 jari sepenuhnya boleh dianggap menaip laju. Kalau yang still guna satu atau dua jari tu, lagi la tak boleh diterima.

9. Korang kecoh cakap tak boleh nak nengok Youtube. Alasan internet lembap. Tak Guna Tmnet! Then masuk Justkhai ni pon korang kata slow dan lembap. Apa punya owner la korang kata. Ntah hosting lembap mana la dia sapu. Khai jugak kena. Hakikatnya, korang guna dial-up lagi rupanya. What the Fish?!! At least, Streamyx la babe!

10. Masih merasakan Blogspot jauh lebih baik dari WordPress. Malas nak komen macam-macam since ramai reader kat sini pun dari Blogspot kot. Kesimpulannya, bertukar kepada WordPress. Ape blogdrive lagi? hahaha. Oh! Tidak. *edit Blogspot bukan tidak bagus tapi wordpress adalah terbaik.

11. Bila sebut tentang “Torrent“, apa yang terlintas di kepala korang adalah ?, ?, ? dan ? .. Hurm, camne ni?

12. Masih beratur panjang kat Pejabat Pos untuk bayar bil air, api, astro dan sebagainya. Ek eleh, internet kan ade.. Method paling mudah, gunakan Maybank2u. Begitu juga untuk topup dan sebagainya. Nak beli Choki Choki tak boleh la yer.

13. Masih menonton berita jam 8 Malam di RTM1 berbanding TV3.. *edit Berita Tv3 lebih telus dan merangkumi semua aspek. Mereka juga ternyata jauh lebih professional.

14. Masih menggunakan Internet Explorer untuk surf internet. Come on, tu browser yang paling ‘haram’ sekali untuk digunakan. Khai pelik, apesal kat kebanyakkan Cybercafe, malas sangat orang tu nak Install Firefox.

15. Tido pada jam 9 malam dan bangun pada jam 7 pagi. Korang dah bazirkan lebih dari 1/4 masa korang dalam sehari dengan tidur. Kalau sometime-sometime sebab penat boleh diterima, tapi kalau itu dah memang jadual korang, susah la nak cakap. *edit Ianya dah melebihi masa tidur normal seseorang manusia. At least…

16. Masih menggunakan Yahoo! instead Google untuk search apa-apa di internet. Google adalah yang terbaik kalau korang nak search apa-apa maklumat. Untuk Yahoo! pulak, since Flickr (cara sebutan adalah “fliKer”) tu dia punya, memang terbaik untuk search images yang cantik.

17. Ada orang tu cakap, korang akan ketinggalan zaman kalau korang hanya mempunyai satu pakwe dan makwe. Isk isk.. tapi bagi Khai ni bukan ketinggalan zaman pun sebab lain orang, lain dia nye citarasa kan. *edit Jangan nanti tuhan balas kene batang idong balik bila dah jumpa someone, baru tahu. Hehehe

18. Mohd Ismail mengatakan, seseorang tu even dia tak nampak ketinggalan zaman pun, tapi dia akan ketinggalan zaman dari segi pemikiran dia. Contohnya, korang nengok si Ali ni melaram punya la up to date David Backham, tapi pemikiran dia still low class. Orang dah ke 2.0, dia still in 1.0 .. Otak memang nak kene upgrade tu. Hehehe.

19. Hafreze kate, Korang ketinggalan zaman bila korang kene tipu idop-idop dengan mereka-mereka yang buat business web dalam internet ni. Contohnya, mereka charge dalam RM100 untuk install WordPress atau apa-apa CMS lain. Padahal menda tu korang boleh install terus je guna Fantastico dalam Cpanel. Hahaha. Lawak kan? Contoh? Niaga Kit (sila Google. Malas nak kasi trackback).

20. Still menggunakan sistem chat paling simple, MIRC. Tolong la bertukar ke Yahoo Messenger atau Google Talk. Kan lebih enak. Tapi itupun kalau gunakan MIRC untuk Chat. Kalau guna ke , korang mmg up to date. *edit Khai tahu, MIRC bagus. Kepada yg pro2 tu, x perlu nak backup MIRc lagi ok.

21. Masih menyebut antivirus Kaspersky sebagai “kas-per-skai” walau pada hakikatnya patut disebut sebagai “kas-per-ski”. Begitu juga Nike. Korang menyebut Nike sebagai “NaIk” walau pada hakikatnya patut berbunyi “Nai-Key”. Hahaha. Macam Versace pon. Orang sebut “ver-sa-che”, korang sebut “versis”..

22. Korang apply internet mahal-mahal sampai RM130 sbulan (contoh Maxis Broadband). Tapi masalahnya korang gunakan just untuk Online Myspace, Facebook dan sebagainya. Alahai? Boleh fikir cara camne nak guna internet jugak untuk bayar bil internet korang tu tak?

23. Mencuri sedaya upaya motor 125zr warna Maroon milik Khai. Padahal, kalau korang mintak baik-baik, macam la Khai tak boleh kasi? Lalalala..

24. Pos surat guna setem. *edit Kalau nak Classical Touch tu lain la. Ini benda-benda remeh, teknologi kan ada. Kau pun tahu.

24 je la yang dapat Khai senaraikan. Sure banyak lagi kan. Kalau korang ada pendapat sendiri, letak kat komen yer. So dapat kita sama-sama ubah diri kita yang mungkin ada sedikit ketinggalan zaman kepada “nampak bijak” la jugak. Hehehe.

Psstt: Please jangan emosi kerana entri ini disiapkan dalam masa 5 minit (idea rambang ape yg terlintas). Kalau salah Khai minta maaf dan tolong betulkan dengan cara baik. Bukan secara sinis atau kata lainnya, agak biadap + macam bagus. Orait kan?

Update 17 November ’08
ok.. mengenai entri ni, mmg ada baik dan buruknya. Buruknya bila reader yang datang adalah tergolong dalam kategori “otai & hebat”.. itu yg membuatkan mereka rasa “terhina”..

Itu yang khai kata, siapa makan cili, dia terasa sedapnya. hehe.. maaf pencipta pribahasa. So jika korang terasa hebat dan entri ini bagai menajar perkara yang korang dah tahu, tolong abaikan since ramai lagi berada di belakang korang (baru nak tahu)…

sama la jika khai buat kelas buat sampan guna kertas. Just share perkara yg khai tahu. Then ramai yang datang kelas memang dah otai nak buat sampan guna kertas. Diorang akan marah sbb nak ajar perkara yg dia dah tahu buat ape.. macam la orang tak tahu nak buat! hehe.

pada hakikatnya, ramai lagi yang lain dalam kelas tu baru tahu cara nak buat sampan guna kertas.. hehe.. ni contoh je la…

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 2:20 pm 15 November '08 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 241 views
Dalam kategori: Daily Craps, Istimewa | Tweet This!

Eat This Google!: ,


RSS feed | Trackback URI

237 Comments

Comment by anaktekak
2008-11-15 14:25:06

hahahah…aku setuju sangat dengan pendapat “orang tu” pasal pakwe tu..setuju2..hakahkhak

 
Comment by anaktekak
2008-11-15 14:26:34

emm..aku rasa aku ade pendapat lain pasal ketinggalan zaman ni..bagi aku le,kalau org tu dah besar panjang tapi duk dengan family lagi leh dikira sebagai ketinggalan zaman..oppsss…ade yang terasa ke??

 
Comment by hafreze
2008-11-15 14:43:09

khai..haha..aku ade idea. org yg ketinggalan zaman still gune mirc utk chat..ahhahaha

 
Comment by Scromix
2008-11-15 15:12:12

lol..knapa ketinggalan guna mirc plak ?

even … hacker pown kita leh jmpa dalam irc…patutnya ketinggalan zaman adalah ” orang yg terer ym / gooogle talk / msn tapi still x tau guna mirc ” … try register nick tengok kalo anda tak ketinggalan zaman ? :p

nak besarkan screen just type ctrl + “+” .. sama je..

nice dude…IE scukz !! hehee..

Khai Reply:

Well, macam yg tertulis kat atas tu.. untuk CHAT.. diulangi, CHAT …. since MIRc tak apply menda2 untuk chat macam yg ada kat YM or Gtalk.. setahu aku MIRC tak boleh calling2 kan?

Untuk besarkan screen tu, lagi mudah Ctrl + scroll up or down.. x yah nak angkat tangan kanan gi kat keyboard.. right?

hehe… yeah. IE mmg scukz.. Scukz.com je yg tak suck.. gi join cepat..

flameduplicate Reply:

pembetulan, ade mIRC yang modded untuk calling…tq

Mohd Ismail Reply:

xde apa nak di’tererkan dgn ym/gtalk etc.. mirc diakui fleksibel tp sgt 1998.. org sekarang lebih selesa dgn GUI compare dgn CLI =)

google up…

Khai Reply:

aku pelik gak ape yg ‘scromix’ tu cakap.. ade ke ‘kaedah’ pro dan terer untuk YM dan Gtalk.. hurmm.. πŸ˜›

mak aku pon reti YM ko kalau dia try..

hafreze Reply:

hehe. ko pro mirc ke. mcm khai ckp..function chat..webcam, voice call, even user interface..

kalau nk hack, deface ape2 ke..then mmg otai2 slalu gune bende nie

Comment by Khai
2008-11-15 15:39:43

Well, macam yg tertulis kat atas tu.. untuk CHAT.. diulangi, CHAT …. since MIRc tak apply menda2 untuk chat macam yg ada kat YM or Gtalk.. setahu aku MIRC tak boleh calling2 kan?

Untuk besarkan screen tu, lagi mudah Ctrl + scroll up or down.. x yah nak angkat tangan kanan gi kat keyboard.. right?

hehe… yeah. IE mmg scukz.. Scukz.com je yg tak suck.. gi join cepat..

Comment by flameduplicate
2008-11-16 02:36:01

pembetulan, ade mIRC yang modded untuk calling…tq

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Mohd Ismail
2008-11-15 15:50:23

xde apa nak di’tererkan dgn ym/gtalk etc.. mirc diakui fleksibel tp sgt 1998.. org sekarang lebih selesa dgn GUI compare dgn CLI =)

google up…

Comment by Khai
2008-11-15 17:15:10

aku pelik gak ape yg ‘scromix’ tu cakap.. ade ke ‘kaedah’ pro dan terer untuk YM dan Gtalk.. hurmm.. πŸ˜›

mak aku pon reti YM ko kalau dia try..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by hafreze
2008-11-15 16:08:28

hehe. ko pro mirc ke. mcm khai ckp..function chat..webcam, voice call, even user interface..

kalau nk hack, deface ape2 ke..then mmg otai2 slalu gune bende nie

 
 
Comment by Eriyza
2008-11-15 15:12:14

Asek dok baca blog org je tp dia seniri takde inisiatif tuk wat blog peribadi. Agak² ketinggalan zaman tak Khai??
Hehehe!!! :p

Khai Reply:

Hahaha.. boleh tahan la.. tapi mungkin gak orang tu ade sebab tersendiri.. maybe tak minat berblog kan… since dia dah ade karier luar dunia internet ni…

maybe hobi just baca blog orang je.. takpe la kot..

Comment by Khai
2008-11-15 15:40:51

Hahaha.. boleh tahan la.. tapi mungkin gak orang tu ade sebab tersendiri.. maybe tak minat berblog kan… since dia dah ade karier luar dunia internet ni…

maybe hobi just baca blog orang je.. takpe la kot..

 
 
Comment by Mohd Ismail
2008-11-15 15:46:12

hehe.. entri ko bg aku idea utk entri baru =)

*aku masih belum tahu menaip dgn 10 jari =p tapi aku taip boleh tahan laju…*

 
Comment by nikillas
2008-11-15 15:47:36

eh.. apesal guna irc ketinggalan zaman lak..?? irc la dapat menguji keparakaran korang kalau reti main script ke x..?? BTW.. IRC boleh di akses dari OPERA web browser.. aku baru tahu.. ketinggalankah aku..?? BTW.. IE scukz..!!

nikillas Reply:

hadoih la.. typo je.. kepakaran.. bukan keparakaran.. hahaha.. eh khai.!! satu lagi.. kalau taip guna lapan jari plak cam ne..???

Khai Reply:

haha..

urm… 8 jadi dah leh masuk ranking pro la tu..

Comment by nikillas
2008-11-15 15:50:29

hadoih la.. typo je.. kepakaran.. bukan keparakaran.. hahaha.. eh khai.!! satu lagi.. kalau taip guna lapan jari plak cam ne..???

Comment by Khai
2008-11-15 17:17:05

haha..

urm… 8 jadi dah leh masuk ranking pro la tu..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Sabri
2008-11-15 15:54:31

23. Mencuri sedaya upaya motor 125zr warna Maroon milik Khai. Padahal, kalau korang mintak baik-baik, macam la Khai tak boleh kasi? Lalalala..

hahahahaha.. kalo r sume org kt dunia nih cm ko, kompem takde kecurian kan.. haha..

24. Hahaha, ape yang paling ketinggalan zaman, adalah pos surat guna setem.

Adess.. skul aku lagi la ketinggalan zaman, heh, bagi surat kat tangan suruh pas kat mak bapak.. hahaha..

Khai Reply:

tu bukan ketinggalan zaman bor.. tu pemalas namanya skolah ko tu.. hahaha… tak pon save budget kot since mak bapak bebel yuran naik.. ehehe

Sabri Reply:

ahaha.. maybe larh.. sebab komputer kat skul pon PENTIUM 3 lagi.. πŸ˜€

sokong acer Reply:

maroon? maroononline dot com menarik jugak kalo nak buat bisness.

Comment by Khai
2008-11-15 17:18:18

tu bukan ketinggalan zaman bor.. tu pemalas namanya skolah ko tu.. hahaha… tak pon save budget kot since mak bapak bebel yuran naik.. ehehe

Comment by Sabri
2008-11-15 20:20:33

ahaha.. maybe larh.. sebab komputer kat skul pon PENTIUM 3 lagi.. πŸ˜€

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 11:59:08

maroon? maroononline dot com menarik jugak kalo nak buat bisness.

 
 
Comment by crime_genius86
2008-11-15 16:33:11

Aku mmg totally ketinggalan zaman.. tapi kau hebat..

Aku masih lagi guna IE, Yup. untuk check setiap site yang aku design boleh access guna semua browser.. damn loser, kalau design site untuk browser selain IE jer..

Aku masih gunakan mIRC untuk chat.. Yeay.. aku have fun gunakan command /kill

Owh ye.. aku masih lagi hantar surat guna stem… ada sapa2 mahu ikut cara traditional aku??

Owh ya.. aku guna wordpress.. tapi, aku xde lak rase orang yang guna blogspot tu ketinggalan zaman.. aisey..

Aku taip guna sumer jari.. tapi aku tahu xsemua orang yang menaip guna 6 jari tu menaip slow.. skill masing2.. dari guna 10 jari.. tapi menaip masih tengok keyboard? loser~

Emm.. aku pon kaki tidur.. dengan tanpa rase bersalah aku leh tdo 15jam.. tp, kerja aku semua siap macam orang yang tdo 4jam.. aku ketinggalan zaman?

Aku pon pakai acer.. Tapi, aku bangga beb guna acer… Apa kes guna dell.. tp ram 256? apa kes guna compaq, tapi pakai processor cap ayam.. Maybe brand lagi cool untuk orang yang xketinggalan zaman.. tapi bukan untuk aku..

Ko tahu ape itu alamat beza dengan domain? Ok.. aku bgtau kau.. kalau alamat.. subdomain must be included, but, for domain.. no need to put http://www.. Ok.. got it?

Ok… now.. I declare myself as “ketinggalan zaman” and “u as “seorang yang sangat maju”

ps : sorry khai.. aku jadi penulis jemputan lak kat blog.. haha..

Khai Reply:

haha.. bro, dengan “TAPI” apa saja dalam dunia ni takkan jadi ketinggalan zaman.. kau masih menggunakan fashion tahun 60-an TAPI hanya untuk persembahan malam retro… hehehe..

aku juga gunakan IE. Tapi melalui Plugin IE di Firefox. Hehehe. dan IE aku tujukan dalam entri ini untuk kegunaan surf (people).. not web developer..

Mirc? macam aku katakan.. untuk Chat.. ko tahu chat tu ape kan?

Guna blogspot mmg tak ketinggalan zaman, tapi kau harus memilih No 1 sentiasa mengikut pengedaran zaman. Boleh? Macam myspace yang dah macam ketinggalan zaman dek facebook.. Now, Myspace better kan? begitu juga dengan blogspot.. diorang fight secara sihat.

(TAPI) … kalau menaip nengok keyboard.. mmg la slow bro.. x kan aku nak tulis detail sangat kot.. paham2 la kalau taip 10 jari mesti la pro… menda nye nengok keyboard..

(TAPI)… ko guna acer… orang lain guna dell.. ko bezakan pasal RAM.. mmg le.. huhuhu.. baca tak dari segi apa aku cakap tadi? RAM tu sendiri mau ingat la kalau nak pakai pc kan.

(TAPI)… ye ke subdomain must be include http://www … cuba ko taip kat browser tu ” mp3.scukz.com ” bro… sampai ke tidak? OK.. got it?

yeah… u need to declare youself as “ketinggalan zaman” kalau hidup penuh (TAPI) …

Khai Reply:

Ingat, Acer dalah murah pada quality yang haprak… sian orang malaysia

sokong acer Reply:

hek eleh gua punya monitor acer daaaa… sokong acer. wakakakakakaaaa…

hafreze Reply:

ni lagi sorang ngok ngek. acer mmg terkenal dgn hardware yg low class.. pakai bape bulan dh rosak

hp compaq is the bes..4 tahun aku pakai..still jalan dengan laju..even smlm aku angkat hp compaq baru..

setia gile.. psl nk beli mekbuk cam tk mmpu laa..

ko tau tak..dell, boleh upgrade ram..hardisk secara on9..

aku rs ko kene study lebey lagi laa beb

crime_genius86 Reply:

Ok.. hebatnye.. maaf la.. aku salah.. πŸ˜€

Tapi, kalau kau nak tahu, aku dah try macam2 laptop daa.. dell pon aku pernah pakai..

Owh ye, dulu aku pon macam korang jugak.. kutuk acer.. Tapi, bila aku cuba sendiri.. aku tahu kenapa org xsuke acer.. Salah satu sebabnya. acer murah.. sebab tu korg xsuka pakai.. Untuk perngetahuan ko, acer aku ni.. berminggu aku xoff.. Kalau la betul dia senang rosak.. dah lama dah aku beli laptop baru rasanya..

anyway.. kau mmg hebat.. tahniah..

duffey Reply:

aku rasa ko khai ko lagi ketinggalan zaman.. ckap ko tak tau skang firefox memang built in google search kat address link dier… so kalo ko taip mp3.scukz.com kat address bar memang dapat… loser gile kalo orang yg tulis ni tak tau??
kalo ko nak masuk myspace ker, friendster, takyah tulis or press .com, .net, .. taip “myspace, friendster, facebook, dier trus pergi kot kat page yang ko nak.. cakap ko tak tau????

Khai Reply:

haha. aku tahu semua tu… tapi ade ke aku tulis entri ni untuk pengguna firefox? takde sebut kot… dah check dah..

ok misalnya aku ade 3 domain.. scukz(.com,.net & .org) .. bila orang nak masuk .org , how?

crime_genius86 Reply:

(TAPI)Ò€¦ ye ke subdomain must be include http://www Ò€¦ cuba ko taip kat browser tu Ò€ mp3.scukz.com Ò€ broÒ€¦ sampai ke tidak? OK.. got it?

Yang ni..ko silap paham la.. aku ckap.. w w w tu salah satu sub domain.. tu maknye URL.. aka address (sebab dia termasuk ngan sub domain sekali).. Tapi, bila org tnye domain.. mmg la ko xperlu masukkan… w w w.. Tapi, dalam post tu.. ko mention about address, not domain name..

Bagi aku.. kalau org tnya apa address website ko.. aku ada jawab w w w. crime-genisu86.net, Bila org tnye.. apa domain ko.. aku akan jawab crime-genius86.net.. ok?

ps : ko mmg maju la.. πŸ˜€

Khai Reply:

hadei la… owh gitu eh.. nak kene sebut penuh.. baru adress.. ok ok.. got it πŸ˜›

Comment by Khai
2008-11-15 17:38:04

haha.. bro, dengan “TAPI” apa saja dalam dunia ni takkan jadi ketinggalan zaman.. kau masih menggunakan fashion tahun 60-an TAPI hanya untuk persembahan malam retro… hehehe..

aku juga gunakan IE. Tapi melalui Plugin IE di Firefox. Hehehe. dan IE aku tujukan dalam entri ini untuk kegunaan surf (people).. not web developer..

Mirc? macam aku katakan.. untuk Chat.. ko tahu chat tu ape kan?

Guna blogspot mmg tak ketinggalan zaman, tapi kau harus memilih No 1 sentiasa mengikut pengedaran zaman. Boleh? Macam myspace yang dah macam ketinggalan zaman dek facebook.. Now, Myspace better kan? begitu juga dengan blogspot.. diorang fight secara sihat.

(TAPI) … kalau menaip nengok keyboard.. mmg la slow bro.. x kan aku nak tulis detail sangat kot.. paham2 la kalau taip 10 jari mesti la pro… menda nye nengok keyboard..

(TAPI)… ko guna acer… orang lain guna dell.. ko bezakan pasal RAM.. mmg le.. huhuhu.. baca tak dari segi apa aku cakap tadi? RAM tu sendiri mau ingat la kalau nak pakai pc kan.

(TAPI)… ye ke subdomain must be include http://www … cuba ko taip kat browser tu ” mp3.scukz.com ” bro… sampai ke tidak? OK.. got it?

yeah… u need to declare youself as “ketinggalan zaman” kalau hidup penuh (TAPI) …

Comment by Khai
2008-11-15 17:46:20

Ingat, Acer dalah murah pada quality yang haprak… sian orang malaysia

(Comments wont nest below this level)
Comment by sokong acer
2008-11-17 21:13:43

hek eleh gua punya monitor acer daaaa… sokong acer. wakakakakakaaaa…

 
 
Comment by hafreze
2008-11-15 17:46:57

ni lagi sorang ngok ngek. acer mmg terkenal dgn hardware yg low class.. pakai bape bulan dh rosak

hp compaq is the bes..4 tahun aku pakai..still jalan dengan laju..even smlm aku angkat hp compaq baru..

setia gile.. psl nk beli mekbuk cam tk mmpu laa..

ko tau tak..dell, boleh upgrade ram..hardisk secara on9..

aku rs ko kene study lebey lagi laa beb

(Comments wont nest below this level)
Comment by crime_genius86
2008-11-15 19:35:27

Ok.. hebatnye.. maaf la.. aku salah.. πŸ˜€

Tapi, kalau kau nak tahu, aku dah try macam2 laptop daa.. dell pon aku pernah pakai..

Owh ye, dulu aku pon macam korang jugak.. kutuk acer.. Tapi, bila aku cuba sendiri.. aku tahu kenapa org xsuke acer.. Salah satu sebabnya. acer murah.. sebab tu korg xsuka pakai.. Untuk perngetahuan ko, acer aku ni.. berminggu aku xoff.. Kalau la betul dia senang rosak.. dah lama dah aku beli laptop baru rasanya..

anyway.. kau mmg hebat.. tahniah..

 
 
Comment by crime_genius86
2008-11-15 19:42:20

(TAPI)Ò€¦ ye ke subdomain must be include http://www Ò€¦ cuba ko taip kat browser tu Ò€ mp3.scukz.com Ò€ broÒ€¦ sampai ke tidak? OK.. got it?

Yang ni..ko silap paham la.. aku ckap.. w w w tu salah satu sub domain.. tu maknye URL.. aka address (sebab dia termasuk ngan sub domain sekali).. Tapi, bila org tnye domain.. mmg la ko xperlu masukkan… w w w.. Tapi, dalam post tu.. ko mention about address, not domain name..

Bagi aku.. kalau org tnya apa address website ko.. aku ada jawab w w w. crime-genisu86.net, Bila org tnye.. apa domain ko.. aku akan jawab crime-genius86.net.. ok?

ps : ko mmg maju la.. πŸ˜€

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-16 02:11:01

hadei la… owh gitu eh.. nak kene sebut penuh.. baru adress.. ok ok.. got it πŸ˜›

 
 
Comment by duffey
2008-11-15 19:55:08

aku rasa ko khai ko lagi ketinggalan zaman.. ckap ko tak tau skang firefox memang built in google search kat address link dier… so kalo ko taip mp3.scukz.com kat address bar memang dapat… loser gile kalo orang yg tulis ni tak tau??
kalo ko nak masuk myspace ker, friendster, takyah tulis or press .com, .net, .. taip “myspace, friendster, facebook, dier trus pergi kot kat page yang ko nak.. cakap ko tak tau????

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-16 02:12:42

haha. aku tahu semua tu… tapi ade ke aku tulis entri ni untuk pengguna firefox? takde sebut kot… dah check dah..

ok misalnya aku ade 3 domain.. scukz(.com,.net & .org) .. bila orang nak masuk .org , how?

 
 
 
 
Comment by Scromix
2008-11-15 16:37:55

yahoo messenger boleh kick ban ker ?
pakar css or html pown x leh kuasai script mirc ..

so ,jangan cakap IRC ketinggalan zaman..sudah register nick ?
h0h0.

Khai Reply:

aku cakap mirc untuk chat la dol.. paham x chat tu ape…. hahahaa… hadoi la…

psstt: aku dah gunakan MIRC dari tahun 2001 kot.. masa tu ko kecik lagi kot..

hafreze Reply:

aku sejak skolah rendah pakai mirc..smpi aku dh tk ingat command die psl dh 1998 sgt…bak kata mail la..1998..aku 11 tahun..haha..

hafreze Reply:

celah mane org pakai html ngan css utk hack..hurmmm

sherina84 Reply:

Saya menggunakan mIRC sejak tahun 1998. Dah hampir 10 tahun. Saya gunakan ym dan Gmail chat utk bersosial, bukan chatting. Tp saya gunakan irc utk Chatting. maybe ramai yg tak tahu, YM dan GChat adalah diinspirasi dari MIRC. ym menggunakan platform relay chat dgn port 80. Relayed from yahoo server. hehehe..agaknya. search mr. G for more info ler.
Gmail still menggunakan relay chat yg menggunakan port 8080 kerana ia menggunakan Ajax. Relayed on google server.

Kalau saya salah harap ada yang betulkan.

p/s: saya still gunakan surat bersetem.

Someone said, old technology still relevant in the future. Future came after the Past. Sometime, we just have to step back to start new way of life.

Khai Reply:

Thanks sherina for that info..

Khai Reply:

neway ape kene mengena pakar CSS/HTML ngan MIRC .. ko hack guna Css ke bro? mesti chantik berseri web yg ko hack tu kan…

hackermalaya Reply:

si Scromix ni bajet power hacking2 ni la.sumer hacking je.memang la sumer software ade bug.so,jgn nak bangga2 kalo reti hack.jangan terasa.hanya peringatan.kalo poyo2 sape pon malas nk layan.

Comment by Khai
2008-11-15 17:40:27

aku cakap mirc untuk chat la dol.. paham x chat tu ape…. hahahaa… hadoi la…

psstt: aku dah gunakan MIRC dari tahun 2001 kot.. masa tu ko kecik lagi kot..

Comment by hafreze
2008-11-15 17:49:32

aku sejak skolah rendah pakai mirc..smpi aku dh tk ingat command die psl dh 1998 sgt…bak kata mail la..1998..aku 11 tahun..haha..

(Comments wont nest below this level)
Comment by hafreze
2008-11-15 17:54:48

celah mane org pakai html ngan css utk hack..hurmmm

 
 
Comment by sherina84
2008-11-16 00:55:27

Saya menggunakan mIRC sejak tahun 1998. Dah hampir 10 tahun. Saya gunakan ym dan Gmail chat utk bersosial, bukan chatting. Tp saya gunakan irc utk Chatting. maybe ramai yg tak tahu, YM dan GChat adalah diinspirasi dari MIRC. ym menggunakan platform relay chat dgn port 80. Relayed from yahoo server. hehehe..agaknya. search mr. G for more info ler.
Gmail still menggunakan relay chat yg menggunakan port 8080 kerana ia menggunakan Ajax. Relayed on google server.

Kalau saya salah harap ada yang betulkan.

p/s: saya still gunakan surat bersetem.

Someone said, old technology still relevant in the future. Future came after the Past. Sometime, we just have to step back to start new way of life.

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-16 02:14:50

Thanks sherina for that info..

 
 
 
Comment by Khai
2008-11-15 17:55:26

neway ape kene mengena pakar CSS/HTML ngan MIRC .. ko hack guna Css ke bro? mesti chantik berseri web yg ko hack tu kan…

 
Comment by hackermalaya
2008-11-16 19:01:28

si Scromix ni bajet power hacking2 ni la.sumer hacking je.memang la sumer software ade bug.so,jgn nak bangga2 kalo reti hack.jangan terasa.hanya peringatan.kalo poyo2 sape pon malas nk layan.

 
 
Comment by blueseberry
2008-11-15 17:08:42

haha..ok2..
romantik ape guna setem pos surat.. leh menggalakkan hobi mengumpul setem..
tp nape org yg nurd besenya bijak..?

Khai Reply:

couple tu dikecualikan la.. kalau rasa nak romantik, mmg bagus la surat menyurat ni.. nak lagi best, suh burung merpati hantar… hehehe…

tapi ngk je la, kad raya lama2 pon dah x jual kot..

Comment by Khai
2008-11-15 17:42:20

couple tu dikecualikan la.. kalau rasa nak romantik, mmg bagus la surat menyurat ni.. nak lagi best, suh burung merpati hantar… hehehe…

tapi ngk je la, kad raya lama2 pon dah x jual kot..

 
 
Comment by sekret
2008-11-15 17:28:18

huhu lawak la jgk..

btw ada gak certain2 mcm company or university yg host website sendiri kena guna www kat dpn nu baru leh access.klu tak xleh mask =] why?entahla..google?huhu

Khai Reply:

perasan gak.. sometime.. tapi almost web no need kan… google? nape? nak kene ade www ker?

Psst: aku wonder yg browser skang ni dah integrate kot sume address ke http://www..

hafreze Reply:

maybe yg tue dns die tk btul kot..

aku pasan..website utusan ngan bharian..klu tkde http://www..tk leh msuk…aku pn tk paham

muyyaQ Reply:

takleh? eh pelik aku masuk ok je bro.

Comment by Khai
2008-11-15 17:44:23

perasan gak.. sometime.. tapi almost web no need kan… google? nape? nak kene ade www ker?

Psst: aku wonder yg browser skang ni dah integrate kot sume address ke http://www..

Comment by hafreze
2008-11-15 17:56:17

maybe yg tue dns die tk btul kot..

aku pasan..website utusan ngan bharian..klu tkde http://www..tk leh msuk…aku pn tk paham

(Comments wont nest below this level)
Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:47:38

takleh? eh pelik aku masuk ok je bro.

 
 
 
 
Comment by zelo55
2008-11-15 18:01:09

zelo55 kate…dari isap okok marlboro atau dunhill..jimatlah dengan rokok gulung a.k.a rokok daun…

hahahahaha

 
Comment by Malaynium_
2008-11-15 18:04:50

huehue..
yg ke-24, x sangka ko masukkan gak ye..
kepada akak ngan abg2 yg keje di pos Malaysia jgn terkucil ati..
πŸ˜€

zelo55 Reply:

ok ape pkai pos Malaysia…budaya kite xla ilang..huahuahua..

ape brg main2 msg..wawawawaw

Khai Reply:

Tapi kalau ikutkan, ape yang khai tulis tu, “pos surat guna setem” yang ketinggalan zaman.. so kalau post guna pos laju ke, ok … x cakap pon SMS or what… hahahaha. fuh nasib…

neway, orang kene pejabat post lagi suka kot… dapat gaji banyak. keje kureng… hehehe.. berterima kasih pada teknologi..

Comment by zelo55
2008-11-15 18:09:31

ok ape pkai pos Malaysia…budaya kite xla ilang..huahuahua..

ape brg main2 msg..wawawawaw

Comment by Khai
2008-11-15 18:15:31

Tapi kalau ikutkan, ape yang khai tulis tu, “pos surat guna setem” yang ketinggalan zaman.. so kalau post guna pos laju ke, ok … x cakap pon SMS or what… hahahaha. fuh nasib…

neway, orang kene pejabat post lagi suka kot… dapat gaji banyak. keje kureng… hehehe.. berterima kasih pada teknologi..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by amirull
2008-11-15 18:14:38

pelik2..
tgk berite kat rtm1 pon dikatekan ketinggalan zaman..
tapi aku mmg jenis yg tak tgk berite…

Khai Reply:

ntah la.. ni dari apa yg aku rasa je.. since berita RTM1 tu berat kepa government, elok lah untuk orang tua2 saja menontonnya…

dan pastinya, kita lebih mengenali nama pembaca berita TV3 kan.. berbanding RTM.. sorang dua je pon kalau ingat.. macam singh tu..

crime_genius86 Reply:

Bagi aku.. tengok berita tu ilmu.. aku mmg ketinggalan zaman sikit.. πŸ˜€

Khai Reply:

ape kene mengena plak bro.. RTM1 dan TV3 tu dua2 berita kot? dua2 mmg ilmu.. Khai just kasitahu mana “isi kandungan” yg ‘lelbih’ petut ko nengok jer… dari pendapat Khai.. but masing2 ade pilihan sendiri… no need la to be ‘poyo’… got it?

crime_genius86 Reply:

Actly.. aku mmg jarang tengok berita..
sumer lebih goverment je..

Comment by Khai
2008-11-15 18:17:08

ntah la.. ni dari apa yg aku rasa je.. since berita RTM1 tu berat kepa government, elok lah untuk orang tua2 saja menontonnya…

dan pastinya, kita lebih mengenali nama pembaca berita TV3 kan.. berbanding RTM.. sorang dua je pon kalau ingat.. macam singh tu..

 
Comment by crime_genius86
2008-11-15 19:51:10

Bagi aku.. tengok berita tu ilmu.. aku mmg ketinggalan zaman sikit.. πŸ˜€

Comment by Khai
2008-11-16 02:17:18

ape kene mengena plak bro.. RTM1 dan TV3 tu dua2 berita kot? dua2 mmg ilmu.. Khai just kasitahu mana “isi kandungan” yg ‘lelbih’ petut ko nengok jer… dari pendapat Khai.. but masing2 ade pilihan sendiri… no need la to be ‘poyo’… got it?

(Comments wont nest below this level)
Comment by crime_genius86
2008-11-17 10:30:26

Actly.. aku mmg jarang tengok berita..
sumer lebih goverment je..

 
 
 
 
Comment by Apiz
2008-11-15 19:45:37

nak cite cket pasal ‘www’ tu, klu aku bukak maybank2u, kene letak www la.. rase cam susah…

 
Comment by SukaSuki
2008-11-15 20:01:36

pendapat aku orang tu ketinggalan zaman kalau tak pasan ade gambo sorang minah kat blakang baju khai kat header tue…
Bontot la wei

Khai Reply:

hahaha.. actually niat banner tu bro, sbenarnya nak buat macam awek belakang baju tu yg cakap.. bukan khai..

tu banner versi mengutuk diri

Comment by Khai
2008-11-16 02:18:16

hahaha.. actually niat banner tu bro, sbenarnya nak buat macam awek belakang baju tu yg cakap.. bukan khai..

tu banner versi mengutuk diri

 
 
Comment by aida
2008-11-15 20:02:50

aku rasa compac masih belum boleh d bggakan lah..aku bli x sampai stahun,dengan ram 2 gb dan prosessor yang lates dia masih still ada masalah,sound dah pecah,keyboard problem,driver n mcm2 lagi last2 aku bg jer kat anak sedara aku main game…huhuhu..tpi aku rasa acer pun ok sb kwn aku dah pakai 2 tahun tpi still masih ok…x kesah eh comment sikit πŸ™‚

Sabri Reply:

hurm, aq pn rase cam tu larh.. dari zaman ku kecik dlu (yeke.. xde la kecik sangat..), smpi skarang pakai acer.. x pna ade masalah pn, still ok..

Comment by Sabri
2008-11-15 20:23:28

hurm, aq pn rase cam tu larh.. dari zaman ku kecik dlu (yeke.. xde la kecik sangat..), smpi skarang pakai acer.. x pna ade masalah pn, still ok..

 
 
Comment by PakciQue
2008-11-15 21:43:55

Ok lah fair…No 3 aku memang tak tau..

ops..no 7, aku guna celcom 1+5 eh..so memang naik muntah buat vid call ari2…

Oh! No 8 sedikit terkena batang hidung! Tapi, hanya jadi kelingking aku je yang malas nak hidup. Sekali sekala je rajin nak tekan shift n enter..

Chez..no 10 takleh terima bro…terbakar…

Ok..fine..no 11 walaupun aku faham ttg torent..dan pernah mencuba..tp aku tak pernah berhasil memperoleh fail yang lengkap [terumtama file format video]..Apa yang tak kena eh?

Dan ape motif no 24? Aku tak faham..?Kalau tak guna stem pada surat..xkan nak guna pada emel kot..?Apa..?guna pos laju yang minimum RM5 utk 500g yang pertama bg surat yang setem 30c?Oh! Tidak.

Khai Reply:

ala bro… yg pasal blogspot tu lebih ditujukan untuk yg newbie la.. mana yg nak buat blog tu… sbenarnya tak kisah pon mana satu, orang lebih nak tahu isi dia kan…

tapi kalau nak terasa advanced skit tu, pe kate wordpress.. dan banyk ebook SEO yang aku baca, suh pilih wordpress.. second baru Blogspot since dia under google kan? So nak index masuk google tu cepat.. tapi tak bermakna, betul2 dia akan index…

PakciQue Reply:

Aku skrg dalam proses nak beli domain n hosting…jd penghijrahan tu tetap akan berlaku jua…tggu…

Comment by Khai
2008-11-16 02:21:57

ala bro… yg pasal blogspot tu lebih ditujukan untuk yg newbie la.. mana yg nak buat blog tu… sbenarnya tak kisah pon mana satu, orang lebih nak tahu isi dia kan…

tapi kalau nak terasa advanced skit tu, pe kate wordpress.. dan banyk ebook SEO yang aku baca, suh pilih wordpress.. second baru Blogspot since dia under google kan? So nak index masuk google tu cepat.. tapi tak bermakna, betul2 dia akan index…

Comment by PakciQue
2008-11-16 11:04:33

Aku skrg dalam proses nak beli domain n hosting…jd penghijrahan tu tetap akan berlaku jua…tggu…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by xtreme_paranoid
2008-11-15 22:42:05

aku tambah lagi satu khai..

orang skang nih still masuk forum yang ntah hape2.
padahal scukz.com lagi besh..
layan scukz blh jimat beras, sbb lupe makan

mmg ketinggalan zaman betoi deorang tu..
betoi x khai?
huhuhu~

sokong acer Reply:

forum pun boleh buat duit apaaaa???

muyyaQ Reply:

so ko nye komen ni nk ckp forum lain xbest la ek? huhu.. ko lagi ketinggalan zaman.

Khai Reply:

alahai ~ dia tu nak “fun fun” je ngan owner blog ni.. alaa.. alahai ~

Khai Reply:

good for you..

muyyaQ Reply:

oh, aku pon nak FUN – FUN LA cam tu πŸ˜‰

Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:42:31

so ko nye komen ni nk ckp forum lain xbest la ek? huhu.. ko lagi ketinggalan zaman.

Comment by Khai
2008-11-17 04:44:01

alahai ~ dia tu nak “fun fun” je ngan owner blog ni.. alaa.. alahai ~

(Comments wont nest below this level)
Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:58:52

oh, aku pon nak FUN – FUN LA cam tu πŸ˜‰

 
Comment by Khai
2008-11-17 05:15:39

good for you..

 
 
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 11:27:15

forum pun boleh buat duit apaaaa???

 
 
Comment by clumzycaffein
2008-11-16 00:19:24

salam. saya baru di sini. blog ni sgt2 best!!
banyak mmbantu saya. terimas!

Khai Reply:

Thanks Clumzy

Comment by Khai
2008-11-16 02:22:34

Thanks Clumzy

 
 
Comment by sherina84
2008-11-16 01:00:57

siapa kita utk menghakimi orang lain. All we have to do just look back at our fault and mistake, step back, fix it and go on with your life. Sejak akhir2 ni saya tgk blog ni lebih sinis kepada seseorang. agaknya siapa ye Khai? Saya harap awak lebih telus kerana saya suka buka blog awak setiap pagi dan sebelum tido.

Khai Reply:

Sherina, entri ini tak menghakimi sesiapa.. just for fun.. khai tulis entri ni pon dalam keadaan yang tersengih2..

dan ade beberapa dalam entri tu juga, dah menyedarkan diri khai sendiri.. so kasi share… cuba nengok ayat terakhir entri atas tu..

tak tahu kenapa ade beberapa komenter yang tiba2 emosional..

sokong acer Reply:

nak tumpang emo sekilometer boleh?

Comment by Khai
2008-11-16 04:30:46

Sherina, entri ini tak menghakimi sesiapa.. just for fun.. khai tulis entri ni pon dalam keadaan yang tersengih2..

dan ade beberapa dalam entri tu juga, dah menyedarkan diri khai sendiri.. so kasi share… cuba nengok ayat terakhir entri atas tu..

tak tahu kenapa ade beberapa komenter yang tiba2 emosional..

Comment by sokong acer
2008-11-17 11:28:53

nak tumpang emo sekilometer boleh?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by ferrero
2008-11-16 01:03:15

orang yang sebok compare diri sendiri lebih maju dr orang lain tu la yang sebenarnye ketinggalan zaman.

Khai Reply:

Rasanya entri ni umum.. takde nak compare diri sapa-sape kot.

Comment by Khai
2008-11-16 02:23:34

Rasanya entri ni umum.. takde nak compare diri sapa-sape kot.

 
 
Comment by bd fabregas
2008-11-16 01:19:53

pasal compaq ngan acer tu, mengikut pengalaman member2 aku, acer mmg akan ada masalah dr segi hard disk dan bateri.. compaq plak biasanya akan mengalami masalah tang skrin dia.. berbelang beb..

Khai Reply:

Ok la.. sebenanrya laptop ni ikut tuan dia jugak.. camne kegunaan dia.. lasak gila atau just untuk kejap2… yg bukan jenis hardcore..

Apa yang Khai tulis tu pon, mengikut pengalaman dan keadaan sekeliling Khai..

Dalam hidup Khai, khai lebih prefer Compaq.. Khai guna Compaq dah 2 tahun lebih.. Alhamdulillah takde masalah lagi.. cuma pernah sekali je harddisk sekat2.. so tukar baru yang 180gb nyer.. (yg asal 80gb)…

Performance, memang memuaskan even 24/7 (berbantukan 3 fan tambahan kat bawah dia).. Restart dalam 2 hari sekali..

Dan khai perasan, Acer susah nak dapat driver from online (especially XP) sbb duk nak support vista je.. dan mereka yang hantar kat khai sbb laptop bermasalah, kebanyakkan laptop Acer..

pengalaman korang mungkin lain.. so pandai2 la membuat pilihan…

harga murah je, kalau problem bikin pecah kepala, tak guna jugak kan? hehe

Comment by Khai
2008-11-16 02:29:17

Ok la.. sebenanrya laptop ni ikut tuan dia jugak.. camne kegunaan dia.. lasak gila atau just untuk kejap2… yg bukan jenis hardcore..

Apa yang Khai tulis tu pon, mengikut pengalaman dan keadaan sekeliling Khai..

Dalam hidup Khai, khai lebih prefer Compaq.. Khai guna Compaq dah 2 tahun lebih.. Alhamdulillah takde masalah lagi.. cuma pernah sekali je harddisk sekat2.. so tukar baru yang 180gb nyer.. (yg asal 80gb)…

Performance, memang memuaskan even 24/7 (berbantukan 3 fan tambahan kat bawah dia).. Restart dalam 2 hari sekali..

Dan khai perasan, Acer susah nak dapat driver from online (especially XP) sbb duk nak support vista je.. dan mereka yang hantar kat khai sbb laptop bermasalah, kebanyakkan laptop Acer..

pengalaman korang mungkin lain.. so pandai2 la membuat pilihan…

harga murah je, kalau problem bikin pecah kepala, tak guna jugak kan? hehe

 
 
Comment by mawar mustika
2008-11-16 01:30:14

opps nampaknye masih ade beberape perkare yg aku masih ketinggalan zaman….

tp pasal compaq n acer tu aku ade opinion lein….kalau dlu org nk bli laptop aku memang suggestkan blilah compaq sbb aku pun penggune compaq dh 4 thn masih bleh berbangge dgnnye…tp skarang kalau org tanye aku akn mengatekn blilah jename lein slain compaq….why???? sbb aku sgt frust dgn hp compaq….

kalau penggune compaq model lame cm aku pakai masih blh berbangge tp klu model die yg baru lebih2 lg yg b4 die tukar logo(logo ke?? tahlah) yg compaq kpd Q tu memang sgt truk…kwn2 aku ramai pakai model tu xsampai sethn hancur..motherboard rosaklh..speaker rosaklh..skrin rosaklh…mcm2 lglh…n aku penah p kt customer service die kat hp tower tu pasal masalh junior aku yg pakai jename tu, n tau die ckp ape ble aku tanye knp ramai yg pakai model ni byk masalh “kami tau tp skrg kami dh tukar model br” n aku ckp why not ambk blk model tu kt pasarn sbb cm tipu customer tau ape die ckp “oh itu nasib koranglah dpt unlucky batch”..time tu klu aku kaye mau je aku saman dieorg sesuke ati jual kt customer without buat R&D btul2…mn CSR dieorg kt customer hampeh tul….sejak itu kepercayaan aku hilang pade compaq..

tp acer dienye sound memang truk gle…tp xslh kalu utk student sbb die murah…stakat nk buat assignment n cr bhn oklh…tu nmnye dieorg gune cost leadership strategy…xkesahkn sgt quality tp yg penting lower cost….n dieorg ade target customer dieorg sdiri…

itu just opinion akulh :p

 
Comment by me amor
2008-11-16 01:45:13

korng akan ketinggalan klau still salahkan mbr sndri klau korang gaduh ngan bf/gf sndri….
* ada sape2 terasa x????

Khai Reply:

hehehe.. siapa makan belacan, dia terasa busuknya.. tapi rasanya takde salahkan sape2 pon.. akak ko tu dah kenape me amor? hehe

me amor Reply:

erm….nape aku rse cm ko yg berbau blacan????huhuhuhu

Comment by Khai
2008-11-16 02:31:33

hehehe.. siapa makan belacan, dia terasa busuknya.. tapi rasanya takde salahkan sape2 pon.. akak ko tu dah kenape me amor? hehe

Comment by me amor
2008-11-17 17:50:33

erm….nape aku rse cm ko yg berbau blacan????huhuhuhu

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Rjuna
2008-11-16 02:02:48

Aduh terkena batang hidung siot

No.21= Aku masih menyebut Kas-per-skai sebab bunyi nya lagi sedap dr kas-per-ski

Akulah orang yg suka sebut Nike=Naik, perlu masa sedikit untuk berbuah sebab dah sebut sejak kecil hahaha

No.7= Aku lagi, suka ikut trend bila guna Handphone, butterfly lah 3G lah, padahal guna untuk sms je, call pon jarang aduhai, now dah insaf n berubah

 
Comment by Scromix
2008-11-16 02:40:47

kita semua ketinggalan zaman sbb report kad kahwin skrng pown ksi tangan gak…npe x guna on9 je?ha3x…

Khai Reply:

kasi tangan… bukan guna setem… (kalau ikut entri kat atas tu la)

Comment by Khai
2008-11-16 04:28:17

kasi tangan… bukan guna setem… (kalau ikut entri kat atas tu la)

 
 
Comment by hafreze
2008-11-16 03:05:37

baguslah..ko dh sedar akhirnya..byk bende korang ketinggalan..

dan pada yang ckp mirc still valid..plizz laa..tlg laa kembali ke dunia nyata..tk gune pertahan mirc..

sherina84 Reply:

Saya still pertahankan Mirc. I live on that. It base to all chatting base. kalau takda MIRC, you guys may not be able to taste the GUI chat application ( YM, GChat)

hehehe…

p/s: Come argue with me if you dare.

muyyaQ Reply:

mIRC or IRC or any IRC still the best. simple and easy. tak berat. πŸ˜‰

dengan mirc leh chat smbil stadi scripting/coding perl or tcl any programming language.

dengan ym or msn? ape leh wat? can u make plugins for ym or msn ? can u? haha!

Khai Reply:

dari entri yg tertulis, kegunaan untuk “chat”.. so which one is better? YM kan? chat only…… keje2 lain selain chat tu, leh je mirc ke ape.. hehehe.. nak chat je, x yah kot nak plugin2..

Khai Reply:

chat dalam LAN better use command prompt jer kot.. dan byk x byk memory tu, who cares.. orang pakai ok jer..

hafreze Reply:

ko pakai memori 64 mb ke smpi takut kene makan memori?

muyyaQ Reply:

mirc better xbyk mkn memori la bro πŸ™‚
lagi satu mirc buleh digunakan untuk chat dlm LAN, ym leh ke?

Comment by sherina84
2008-11-16 12:50:02

Saya still pertahankan Mirc. I live on that. It base to all chatting base. kalau takda MIRC, you guys may not be able to taste the GUI chat application ( YM, GChat)

hehehe…

p/s: Come argue with me if you dare.

 
Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:38:15

mIRC or IRC or any IRC still the best. simple and easy. tak berat. πŸ˜‰

dengan mirc leh chat smbil stadi scripting/coding perl or tcl any programming language.

dengan ym or msn? ape leh wat? can u make plugins for ym or msn ? can u? haha!

Comment by Khai
2008-11-17 04:46:34

dari entri yg tertulis, kegunaan untuk “chat”.. so which one is better? YM kan? chat only…… keje2 lain selain chat tu, leh je mirc ke ape.. hehehe.. nak chat je, x yah kot nak plugin2..

(Comments wont nest below this level)
Comment by muyyaQ
2008-11-17 05:01:44

mirc better xbyk mkn memori la bro πŸ™‚
lagi satu mirc buleh digunakan untuk chat dlm LAN, ym leh ke?

 
Comment by Khai
2008-11-17 05:16:57

chat dalam LAN better use command prompt jer kot.. dan byk x byk memory tu, who cares.. orang pakai ok jer..

 
Comment by hafreze
2008-11-17 10:49:04

ko pakai memori 64 mb ke smpi takut kene makan memori?

 
 
 
 
Comment by titan
2008-11-16 03:50:53

hampeh ko khai. macam2 hang hentam. aku masih hantar surat pakai setem maa. Sebab apa? dah rumah orang tu jauh pedalaman. Takkan dia nak gi cc yg memerlukan 2 jam pergi dan 2 jam balik ke rumah semula. Gila apa? Tak apalah, aku suka bab2 hanto surat nih..

Khai Reply:

hahaa.. tak la bro.. ape yg lebih aku maksudkan kat situ, adalah SMS. bukan email..

ye la.. betul tu still ramai guna setem.. tapi lebih fleksibel kalau SMS jer….. mudah, cepat, mesra, dan betul.. hehehehe

sokong acer Reply:

setem ke… sms ke… chat ke… pos laju, express ke.. yang pastinya bukan percuma…. setem 30sen pun kena bayau kan kan kan kan???

Khai Reply:

hahaha.. lawak la incik abd fatah ni..

ye la setem 3o sen.. lambat plak sampai.. kekadang x sampai langsung since yg 30 sen mana la ade warranty..

Kalo sms, 1 sen je 1 sms.. Mesra, Cepat dan Betul pulak tu.. takde rasuah lagi.. ops!

muyyaQ Reply:

coverage full ke kalu dah name pedalaman
sile cek kamus dewan la bro, biar ketinggalan zaman tp pemikiran jgn ketinggalan bro.

Khai Reply:

kampung aku pendapalam bro. x tahu la kampung ko area kampung orang asli kot?

Rasanya now kampung2 dah byk dapat full coverage kot.. melainkan kampung tu orang jenis x nak pakai henpon.. sapa nak pasang tiang tinggi2 tu..

aku ke ko yg ketinggalan?

Khai Reply:

aku atau ko yg emo? org yang terasa emo ni, mulalah gelabah cakap orang emo.. normal la tu.. biasa dah lalui.. kwang3…

dari ko mintak aku tunjuk ko bukti, pe kate ko tunjuk aku bukti mana kawasan yg takde coverage.. boleh?

titan Reply:

kawasan yg takde coverage. tapi bahagian pedalaman la. tawau. sandakan. dan kawasan gunung disekirarnya. sempadan tawau dan sandakan ada 5 gunung kecil tempat aku buat tesis aku dulu. Andai kata aku sesat kt kawasan 5 gunung tu, nak call atau sms tak lepas. Salah satu gunung kat situ, gunung sagaria..(kalau kat bandar, celcom dan maxis dapat. Digi aku tak tau)

kawasan ni. Ada coverage. Tapi nak hantar sms tak lepas. Tapi kalau korang nakik gunung kinbalu. Dekat kemuncak, aku dapat 2 bar bila pakai celcom. Sempat kol orang tersayang selama 10 saat. Lepas tu line putus. Bila sms, tak delivered..

kalau kat sayat-sayat atau gunting lagadan. Aku masih boleh sms orang kat KL atau KK. Tapi kat gunung kinabalu nih, celcom paling best pakai. Coverage gempak gila..

Tapi bila pakai surat nih. Nak hantar dekat ke jauh ke. Aku lebih suka sebab ada sentimental value. Biarpun aku ni orang sains. Hahaha..tapi setiap orang ada pendapat masing-masingla.

taukey Reply:

Kpg aku takder air, elektrik, telefon, jalan raya. ko sebut sahaja kemudahan yang ada kat malaysia. semua takder. πŸ˜€

Khai Reply:

lol.. x sangka.. ada lagi.. kat mane kampung ko tu bro? awak duk diam je.. gi la jumpe YB ke…

muyyaQ Reply:

haha skrg aku tgk ko dah emo, xpe aku leh wat ko emo lagi erm,

yeke semua kampung ade line? show us the proof πŸ˜‰
sabah n sarawak termasuk skali k, sebab negeri tersebut di dalam malaysia πŸ˜‰

taukey Reply:

nka jumpa YB apa benda. naik perahu pun dah dua jam setengah. kawasan lain berdekatan bandar ada lagi yang belum complete lagi.

aku duduk kat sarawak. Kampung aku kat sungai skrang. Tapi yang best nya kampung aku tu semua sekelilingnya hutan belantara. hehehe. sejuk dan best utk pergi memburu. hu hu hu

sokong acer Reply:

aku jugak masih pakai setem. setem still available daaa… lain laa kalo nak pakai pos laju ngan express…. apa daaaa…

setem tetap available sepanjang zaman aaaaa…

emo dah nih…

Comment by Khai
2008-11-16 04:35:10

hahaa.. tak la bro.. ape yg lebih aku maksudkan kat situ, adalah SMS. bukan email..

ye la.. betul tu still ramai guna setem.. tapi lebih fleksibel kalau SMS jer….. mudah, cepat, mesra, dan betul.. hehehehe

Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:35:43

coverage full ke kalu dah name pedalaman
sile cek kamus dewan la bro, biar ketinggalan zaman tp pemikiran jgn ketinggalan bro.

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 04:40:17

kampung aku pendapalam bro. x tahu la kampung ko area kampung orang asli kot?

Rasanya now kampung2 dah byk dapat full coverage kot.. melainkan kampung tu orang jenis x nak pakai henpon.. sapa nak pasang tiang tinggi2 tu..

aku ke ko yg ketinggalan?

 
Comment by muyyaQ
2008-11-17 05:03:18

haha skrg aku tgk ko dah emo, xpe aku leh wat ko emo lagi erm,

yeke semua kampung ade line? show us the proof πŸ˜‰
sabah n sarawak termasuk skali k, sebab negeri tersebut di dalam malaysia πŸ˜‰

 
Comment by Khai
2008-11-17 05:18:44

aku atau ko yg emo? org yang terasa emo ni, mulalah gelabah cakap orang emo.. normal la tu.. biasa dah lalui.. kwang3…

dari ko mintak aku tunjuk ko bukti, pe kate ko tunjuk aku bukti mana kawasan yg takde coverage.. boleh?

 
Comment by titan
2008-11-17 06:01:11

kawasan yg takde coverage. tapi bahagian pedalaman la. tawau. sandakan. dan kawasan gunung disekirarnya. sempadan tawau dan sandakan ada 5 gunung kecil tempat aku buat tesis aku dulu. Andai kata aku sesat kt kawasan 5 gunung tu, nak call atau sms tak lepas. Salah satu gunung kat situ, gunung sagaria..(kalau kat bandar, celcom dan maxis dapat. Digi aku tak tau)

kawasan ni. Ada coverage. Tapi nak hantar sms tak lepas. Tapi kalau korang nakik gunung kinbalu. Dekat kemuncak, aku dapat 2 bar bila pakai celcom. Sempat kol orang tersayang selama 10 saat. Lepas tu line putus. Bila sms, tak delivered..

kalau kat sayat-sayat atau gunting lagadan. Aku masih boleh sms orang kat KL atau KK. Tapi kat gunung kinabalu nih, celcom paling best pakai. Coverage gempak gila..

Tapi bila pakai surat nih. Nak hantar dekat ke jauh ke. Aku lebih suka sebab ada sentimental value. Biarpun aku ni orang sains. Hahaha..tapi setiap orang ada pendapat masing-masingla.

 
Comment by taukey
2008-11-17 08:15:08

Kpg aku takder air, elektrik, telefon, jalan raya. ko sebut sahaja kemudahan yang ada kat malaysia. semua takder. πŸ˜€

 
Comment by Khai
2008-11-17 08:58:37

lol.. x sangka.. ada lagi.. kat mane kampung ko tu bro? awak duk diam je.. gi la jumpe YB ke…

 
Comment by taukey
2008-11-18 08:05:00

nka jumpa YB apa benda. naik perahu pun dah dua jam setengah. kawasan lain berdekatan bandar ada lagi yang belum complete lagi.

aku duduk kat sarawak. Kampung aku kat sungai skrang. Tapi yang best nya kampung aku tu semua sekelilingnya hutan belantara. hehehe. sejuk dan best utk pergi memburu. hu hu hu

 
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 12:06:11

setem ke… sms ke… chat ke… pos laju, express ke.. yang pastinya bukan percuma…. setem 30sen pun kena bayau kan kan kan kan???

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 12:39:03

hahaha.. lawak la incik abd fatah ni..

ye la setem 3o sen.. lambat plak sampai.. kekadang x sampai langsung since yg 30 sen mana la ade warranty..

Kalo sms, 1 sen je 1 sms.. Mesra, Cepat dan Betul pulak tu.. takde rasuah lagi.. ops!

 
 
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 11:44:16

aku jugak masih pakai setem. setem still available daaa… lain laa kalo nak pakai pos laju ngan express…. apa daaaa…

setem tetap available sepanjang zaman aaaaa…

emo dah nih…

 
 
Comment by MaJa
2008-11-16 04:12:43

23 paling lucu oh

 
Comment by NoktahHitam
2008-11-16 05:50:30

aku tgk first sekali pon ko dah salah. Cube ko try, cimb.com.my tanpa WWW. ko tgh die pergi mane.

Orang beli Acer sbb nak budget, jadi tak perlu la nak gempak2 sgt.

Aku hantar surat berstem kat awek aku sebab nak classical touch.

Somehow bile aku bace balik semua2 ko tules ni, ko mmg budak2. So aku tak heran lah kalau ape ko tules ni sedikit shallow.

Khai Reply:

* ya, aku baru perasan yang web2 berkaitan banking ni perlukan www .. sbb aku menulis ikut pengalaman aku sebelum ni.. so now i got it.. tapi kenapa yer?

* mmg la Acer budget bro.. budget time beli, sakit plak bila dah pakai… keluar guit jugak.. So nak beli, biar terus yang berkualiti kot. Ada ke yang target nak guna laptop setahun dua jer time nak beli?

* aku tak tulis detail kat post.. pasal setem.. pasal classical touch tu kalau ko ade masa baca semua komen, aku dah jelaskan..

* wink ~ … just for fun… takkan itu pon macam budak-budak kot? tak sangka plak entri ni sentuh sensitiviti korang.. OH! Tidak. peace ~

muyyaQ Reply:

oh tidak, ko mmg kerek. bajet ko bagus? haha post ko ni POST ko ni mmg gile, pandai ko tarik trafik org πŸ˜‰

good job, jgn salah tarik user sudah la nanti

Khai Reply:

masa aku tulis post ni, ni la post paling biasa ko sbb aku tulis 5 minit je dah siap.. 100% ape yg terlintas…

yg aku x paham, ramai nak terasa apahal.. alahai… then nak sound kerek-kerek.. ko ke aku yg bajet best?

Comment by Khai
2008-11-16 06:42:15

* ya, aku baru perasan yang web2 berkaitan banking ni perlukan www .. sbb aku menulis ikut pengalaman aku sebelum ni.. so now i got it.. tapi kenapa yer?

* mmg la Acer budget bro.. budget time beli, sakit plak bila dah pakai… keluar guit jugak.. So nak beli, biar terus yang berkualiti kot. Ada ke yang target nak guna laptop setahun dua jer time nak beli?

* aku tak tulis detail kat post.. pasal setem.. pasal classical touch tu kalau ko ade masa baca semua komen, aku dah jelaskan..

* wink ~ … just for fun… takkan itu pon macam budak-budak kot? tak sangka plak entri ni sentuh sensitiviti korang.. OH! Tidak. peace ~

Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:34:33

oh tidak, ko mmg kerek. bajet ko bagus? haha post ko ni POST ko ni mmg gile, pandai ko tarik trafik org πŸ˜‰

good job, jgn salah tarik user sudah la nanti

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 04:42:36

masa aku tulis post ni, ni la post paling biasa ko sbb aku tulis 5 minit je dah siap.. 100% ape yg terlintas…

yg aku x paham, ramai nak terasa apahal.. alahai… then nak sound kerek-kerek.. ko ke aku yg bajet best?

 
 
 
 
Comment by xtreme_paranoid
2008-11-16 09:12:21

pergh..ramai gile yang touching2 ni?
relax laa..huuhuhu~

 
Comment by eins
2008-11-16 09:56:53

Aku punya lappy acer 4520 dh ckup ok kot? Yg penting pandai guna dan pndai jaga…member aku beli hp,dell yg mahal2 tp x pndai guna pon masalah gak…ada je bnda rosak…dah la slalu menternak virus dalam windows…

Mirc tidak lg digunakan untuk menchatting, aku guna nk download vclip ngan mp3 je dari server irc indon πŸ˜€

Kalo xtau download dr utube tu xpe lg…tp aku bengang bila ada orang mati2 cakap “Woi, mana bleh download utube la…tgok je boleh….” aku pernah gaduh ngan noob dari Gforum pasal ni…

Sabri Reply:

hahaha.. mesti orang tu jenis yang suke explore kn.. benda semudah tu pun tataw.. just kalau ada benda, tengok je, xleyh explore.. heh, cian kt org tu..

PakciQue Reply:

Ye betul..kebanyakan drama bersiri atau drama atau video2 yg besh2 akan ku download siap2…senang..nnt len kali nak tgk lagi..xpyhlah nak bukak youtube tu lagi…

Cuma mslh kat harddisk pc ni jela..sampai bos aku pernah dtg kat PC aku nak tgk report yg aku buat “Apsal PC U ni slow sgt?” Heheh..aku ckp lah “PC ni dah tua dah..” Hahaha..padahal beratus video magik ade dalam PC aku ni…

Sabri Reply:

haha.. nih sebab nk tuka pc baru kew? pc da tua.. heh..

aku suka download crite kat http://www.tv3.com.my, besh gak..

Khai Reply:

Malam nanti, ada entri baru pasal download from youtube… both video and terus ke mp3…

Comment by Sabri
2008-11-16 10:18:19

hahaha.. mesti orang tu jenis yang suke explore kn.. benda semudah tu pun tataw.. just kalau ada benda, tengok je, xleyh explore.. heh, cian kt org tu..

Comment by PakciQue
2008-11-16 11:27:44

Ye betul..kebanyakan drama bersiri atau drama atau video2 yg besh2 akan ku download siap2…senang..nnt len kali nak tgk lagi..xpyhlah nak bukak youtube tu lagi…

Cuma mslh kat harddisk pc ni jela..sampai bos aku pernah dtg kat PC aku nak tgk report yg aku buat “Apsal PC U ni slow sgt?” Heheh..aku ckp lah “PC ni dah tua dah..” Hahaha..padahal beratus video magik ade dalam PC aku ni…

(Comments wont nest below this level)
Comment by Sabri
2008-11-16 12:49:09

haha.. nih sebab nk tuka pc baru kew? pc da tua.. heh..

aku suka download crite kat http://www.tv3.com.my, besh gak..

 
Comment by Khai
2008-11-16 15:33:03

Malam nanti, ada entri baru pasal download from youtube… both video and terus ke mp3…

 
 
 
 
Comment by jamal
2008-11-16 11:03:37

banyak menda yang khai cakap nh sama ngan aku. ape2 pn ie mmg sucks. better prefer to firefox or google chrome. maybank2u ada, susah ajer beratur panjang, tapi untuk orng2 kamping tu leh consider kot.
pencarian google lg mendalam dan bagus compare to yahoo!. even more faster i think? is that right khai?
one more ak still taip gna 4 jari means 2 jari kiri dan 2 jari kanan. haha. very slow in typing.

 
Comment by Scromix
2008-11-16 12:17:24

bagus ko khai … kontroversi + traffic = duit ..
hehe…

idea luar biasa . len kali kalo hntam ..jgn kepada org..moto yg dh xada redha jela k ? sbb kalo x redha , Allah marah anda ..

Khai Reply:

ko tahu ke aku redha tak redha bro? ko paham tak fun.. aku melawak je kat atas tu pasal motor… ko kalau x leh nak terima gurauan aku, please tekan X je atas tu ..

kalau ko gi umah orang.. dia nak cat umah dia warna pink luar dalam pon, ape hak ko nak bersuara? tak suke jgn masuk kot rumah tu… abis cita…. peace ~

pstt: b 0 d 0 h ..

muyyaQ Reply:

haha ko plak emo ek? aku tgk kat atas tu sile jgn emo. tp aku pelik nape ko lak emo?

huhu~

Khai Reply:

aku cakap jgn emo kat korang.. bukan kat aku.. easy right? bila korang emo, aku emo balik salah plak?

bila tuan rumah cakap masuk jgn bawak kasut, korang masuk bawak kasut gak, salah ke tuan rumah tu nak bawah kasut dalam umah sendiri? contoh je.. hehe

Comment by Khai
2008-11-16 15:35:52

ko tahu ke aku redha tak redha bro? ko paham tak fun.. aku melawak je kat atas tu pasal motor… ko kalau x leh nak terima gurauan aku, please tekan X je atas tu ..

kalau ko gi umah orang.. dia nak cat umah dia warna pink luar dalam pon, ape hak ko nak bersuara? tak suke jgn masuk kot rumah tu… abis cita…. peace ~

pstt: b 0 d 0 h ..

Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:31:50

haha ko plak emo ek? aku tgk kat atas tu sile jgn emo. tp aku pelik nape ko lak emo?

huhu~

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 04:48:22

aku cakap jgn emo kat korang.. bukan kat aku.. easy right? bila korang emo, aku emo balik salah plak?

bila tuan rumah cakap masuk jgn bawak kasut, korang masuk bawak kasut gak, salah ke tuan rumah tu nak bawah kasut dalam umah sendiri? contoh je.. hehe

 
 
 
 
Comment by sootsprite
2008-11-16 12:37:26

4.
klu tulisan kecik aku slalu hold “ctrl” dan tekan “+” sampai dpt saiz yg aku nk

6.
aku da terbeli acer (aku ada byk baca/dgr feedback x baik ttg acer). mak aku yg beli. so far da 3 tahun pakai naseb baik blom ada hardware prob

7.
hp 3g aku harga rm350. beli murah sbb upgrade postpaid maxis.haha.. klu xmmg aku xbli

10.
blogger bleh customize but wp free takbleh. but aku suke feature protected post wp

aku nak tambah:
org yang masih right click utk copy/cut/paste. ahaha.. patut guna “ctrl” + “x”/”c”/”v”

Sabri Reply:

heh, fon aq lagi mahal pn takde 3g.. ahaks..

Comment by Sabri
2008-11-16 12:52:15

heh, fon aq lagi mahal pn takde 3g.. ahaks..

 
 
Comment by eD
2008-11-16 13:23:23

6. depend atas org. ada org yg mmg setakat nk guna pc utk typing, surfing. worth it. driver problem? hardware? laptop compaq aku lak yg ada masalah hardware.

10. kalau yg jenis kedekut macam aku, baik guna blogspot. nk pakai hosting laju kene bayar. hosting free x laju. x payah. dan aku tau ramai lg yg sama mcm aku.

16. camne ko tau google yg terbaik bila nk search? korg tau camne algorithm dalam search engine google dan yahoo berfungsi? both have its weaknesses.

Khai Reply:

10. Kedekut tu lain cerita bro…. x leh nak buat ape2 dah..

16. Aku tahu sebab aku pernah terbaca kot.. bukan satu, tapi banyak bahan bacaan tu.. kalau kau tanye otai2 pon, diorang pilih Google… Bukan Yahoo tak bagus, Tapi Google lagi bagus.. nape x leh terima kenyataan tu?

Comment by Khai
2008-11-16 16:15:12

10. Kedekut tu lain cerita bro…. x leh nak buat ape2 dah..

16. Aku tahu sebab aku pernah terbaca kot.. bukan satu, tapi banyak bahan bacaan tu.. kalau kau tanye otai2 pon, diorang pilih Google… Bukan Yahoo tak bagus, Tapi Google lagi bagus.. nape x leh terima kenyataan tu?

 
 
Comment by megat
2008-11-16 13:53:43

huhu bab kutuk ni mmg serah kat ko! byk kebenarannya apa yang dicoretkan disini.

kadang-kadang malas nak ulas lanjut apabila part seperti mereka yg bertanyakan “apa itu blog!?”. huhu

 
Comment by x-po shop
2008-11-16 14:59:05

sume list yg khai senaraikan tu, mmg btl2 terjadi di kalangan org kita. yg plg best, psl maxis broadband tu..xberbaloi btl klu just guna utk fs and ms..apa kejadahnya sume itu? kalau bapak kaya xpala gak kn..so meh la sama2 cari duit dgn tenet..ekekeh

 
Comment by cyberfly
2008-11-16 15:38:59

boleh aku bagi idea?

ada pendrive tapi pegi mana-mana pc takde firefox,download dan install.

sepatutnya guna portable firefox atau mana2 portable browser lain.

Khai Reply:

Good idea.. itu pon jika berani plug pendrive kat cyber cafe… hehehe…

muyyaQ Reply:

nk takut ape ngan virus or worm ?
antivirus kan ade. ;P
ketinggalan zaman la kalu xpakai portable bro πŸ˜‰

Khai Reply:

cakap jgn ikut kepala sendiri je.. melambak noob kat luar sana.. aku kalau pakai kepala sendiri x fikir mereka yang memerlukan, takde nye tuto2 dari dulu sampai skang ada kat blog ni..

Comment by Khai
2008-11-16 16:21:35

Good idea.. itu pon jika berani plug pendrive kat cyber cafe… hehehe…

Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:29:22

nk takut ape ngan virus or worm ?
antivirus kan ade. ;P
ketinggalan zaman la kalu xpakai portable bro πŸ˜‰

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 04:50:22

cakap jgn ikut kepala sendiri je.. melambak noob kat luar sana.. aku kalau pakai kepala sendiri x fikir mereka yang memerlukan, takde nye tuto2 dari dulu sampai skang ada kat blog ni..

 
 
 
 
Comment by cencorot_91
2008-11-16 16:02:40

aku rasa org yg ketinggalan zaman adlah org yang bile kita sebut internet dlm otak dia terpikir nak tgk blue. bila kita pegi bukak internet dia ckp kita tgk blu. apa korang ingat kat internet tu ada blue je ke??

Khai Reply:

Haha.. dulu time khai kecik2, pendapat mereka pon macam ni.. risau la kan sbb internet ni baik n buruk sama byk.. silap langkah, habis.. tapi kita je yang tahu apa kita buat.. now diorang dah tahu, so diorang x kisah dah…

amirull Reply:

salah tu…
bende buruk yg ade kat internet ni adalah lebih byk drpd bende baik…..

Khai Reply:

tak.. sama je.. tinggal kita nak masuk kanan, atau nak masuk kiri..

Comment by Khai
2008-11-16 16:23:33

Haha.. dulu time khai kecik2, pendapat mereka pon macam ni.. risau la kan sbb internet ni baik n buruk sama byk.. silap langkah, habis.. tapi kita je yang tahu apa kita buat.. now diorang dah tahu, so diorang x kisah dah…

Comment by amirull
2008-11-16 21:50:17

salah tu…
bende buruk yg ade kat internet ni adalah lebih byk drpd bende baik…..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 04:53:36

tak.. sama je.. tinggal kita nak masuk kanan, atau nak masuk kiri..

 
 
 
 
Comment by bingball
2008-11-16 17:19:15

org skang pki google chrome r
ketingalan firefox tuh

aku plg sokong hp tuh
baikfrrfr

 
Comment by ashikin abdullah
2008-11-16 17:38:25

lepas baca entri ni kin dah tak ketinggalan zaman lagi dah. hehe :p

 
Comment by Hairul
2008-11-16 18:25:04

Yosh, khai. Salam perkenalan. =)

Banyak benda baru yang aku dapat belajar dari blog ni. =)

“Realiti kita nyata berbeza. ”

Tu la, ada orang yang boleh terima, dan ada orang yang tak setuju. Ikut perspektif masing-masing la.

Yosh.

 
Comment by iesha
2008-11-16 20:55:45

salam ,
nak comment sikit la ya .

3 . kalau orang tu suka menaip , tak apa kan dia taip penuh instead of taip pendek-pendek ?

7 . saya tak beli phone sebab ada 3g tapi bila dah minat , rasa dia cun , saya beli la walaupun 3g itu tak digunakan . πŸ˜›

8 . saya memang taip slow tapi saya enjoy . πŸ˜€

10 . saya malas nak cuba sesuatu yang baru iaitu wordpress kerana saya berblogging hanya untuk suka-suka dan untuk mengisi masa lapang . lagipun apa yang ada pada blogspot pun belom diterokai sepenuhnya .

13 . saya tak suka tengok berita . lagi bagus bukan ? haha .

14 . saya suka safari dan juga firefox . memang tak guna internet explorer . B)

17 . dalam perhubungan , kesetiaan itu adalah satu faktor untuk memastikan hubungan tersebut berjaya .

20 . saya cuma guna yahoo messenger dan skype . okay tak ? πŸ˜‰

24 . saya tak suka menghantar surat mahupun menghantar email . saya lagi suka call atau sms .

sorry sebab merapu . saja nak hilangkan rasa bosan . ahaks .

 
Comment by Ryoko
2008-11-16 22:03:38

Anda membeli laptop berjenama Acer yang terkenal dengan harga murah tapi kualiti pasar malam. Macam member Khai dia cakap laptop Compaq harga sama tapi takde build-in camera macam Acer yang dia beli tu. Well, selamat berhibur dengan sound Acer yang hanya 45% kekuatan bunyi Compaq dan pelbagai masalah hardware dan driver beberapa bulan selepas itu. Percayalah!

I think dat was wrong, coz most of my frenz used Compaq instead of Acer, and now they are having lots problem. One of them just bought it, but has to repair it again and again. I’m using Acer, and I’m satisfied wif the quality.

Khai Reply:

macam yg khai cakap, depent pada cara penggunaan.. kalau dari kualiti, mmg acer low class.. nape la korang nak sokong sgt acer tu.. sebab korang guna acer kan?

sokong acer Reply:

hahahaa… sokong acer. kakakakaa

Comment by Khai
2008-11-16 23:49:22

macam yg khai cakap, depent pada cara penggunaan.. kalau dari kualiti, mmg acer low class.. nape la korang nak sokong sgt acer tu.. sebab korang guna acer kan?

Comment by sokong acer
2008-11-17 08:59:57

hahahaa… sokong acer. kakakakaa

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by sekret
2008-11-16 22:22:19

huhu meletop post ko ni khai..wakaka

 
Comment by asx
2008-11-16 22:55:13

Khai , no 14 sangat aku sokong . esp ayat last tuh . =)

 
Comment by asx
2008-11-16 22:56:40

eyh2 . no 19 , bkn 14 . =)

 
Comment by xflixz
2008-11-17 01:36:57

khai,aku sokong no 19.mmg bodoh la sape beli.hahaha.btol tak asx?bende senang je nak caj gile2.ape da…memalukan internet marketer kat Malaysia je.pastu siap ade limit lagi.lagi la lawak.bajet high demand kot.wakakaka. ;p

Putera Reply:

Kalau betul senang dan terer buat sila install dan perlihatkan shopping cart anda.

Compaq kualiti lebih rendah berbanding Acer. Dan xde kena mengena dengan cara penggunaan.

Putera Reply:

http://www.associatedcontent.com/article/53884/sony_vs_compaq_the_battle_for_your.html?cat=15

Lagi satu nak rasa motherboard compaq terbakar sila kan.. tak baca ke link forum yg ko bagi tu?

Khai Reply:

link ko bagi: SONY vs Compaq? What The FISH?…

motherboard terbakar masalah graphic card.. ATI or Nvidia.. ade compaq guna ATI… ade jugak guna Nvidia..
aku tahu la acer tak guna dua2 ni.. hohoho..

psstt: kalau salah, tolong betulkan… anda yg hebat..

sokong acer Reply:

guna dua dua kan lagi mudah kan kan kan kan??? acer pun boleh guna… compaq pun boleh guna…dell pun boleh guna… sony pun boleh guna… sanyopun bleh guna…

eh terlebih pulak…

hangpa guna apa laptop pun jangan tinggalkan dalam keter tanpa alat perlindungan sperti tudung periuk…

yang pastinya mudah kena detect oleh peminat laptop tegar untuk dicolek dengan pantasnya kecuali menggunakan tudung periuk sebagai pelindung keselamatan sebagai langkah pencegahan…

Comment by Putera
2008-11-17 02:45:15

Kalau betul senang dan terer buat sila install dan perlihatkan shopping cart anda.

Compaq kualiti lebih rendah berbanding Acer. Dan xde kena mengena dengan cara penggunaan.

Comment by Khai
2008-11-17 04:18:08

Really? tak yah pergi jauh la kot..

http://forum.lowyat.net/topic/734007

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by Putera
2008-11-17 09:59:57

http://www.associatedcontent.com/article/53884/sony_vs_compaq_the_battle_for_your.html?cat=15

Lagi satu nak rasa motherboard compaq terbakar sila kan.. tak baca ke link forum yg ko bagi tu?

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 10:18:13

link ko bagi: SONY vs Compaq? What The FISH?…

motherboard terbakar masalah graphic card.. ATI or Nvidia.. ade compaq guna ATI… ade jugak guna Nvidia..
aku tahu la acer tak guna dua2 ni.. hohoho..

psstt: kalau salah, tolong betulkan… anda yg hebat..

 
Comment by sokong acer
2008-11-17 12:18:09

guna dua dua kan lagi mudah kan kan kan kan??? acer pun boleh guna… compaq pun boleh guna…dell pun boleh guna… sony pun boleh guna… sanyopun bleh guna…

eh terlebih pulak…

hangpa guna apa laptop pun jangan tinggalkan dalam keter tanpa alat perlindungan sperti tudung periuk…

yang pastinya mudah kena detect oleh peminat laptop tegar untuk dicolek dengan pantasnya kecuali menggunakan tudung periuk sebagai pelindung keselamatan sebagai langkah pencegahan…

 
 
 
 
Comment by flameduplicate
2008-11-17 03:13:55

1stly aku nak cakap, pandai ko tarik traffic g blog ni…pakai topic cam ni..ramai dah masuk dalam “lubang” yang ko gali..hahaha..

kalau ikut apa yang ko tulis tu kirenya aku ni ketinggalan zaman gak la…Sebab :

-yup aku still gunakan “www”
-dan aku tetap masukkan “.com” “.net” n etc manually (even aku dah guna internet dari 1998 kalau x silap aku…mase tu sukan komenwell kan?)
-aku dah gunakan 3 laptp and pada aku acer 3rd place,2nd place compac, 1st dell
-aku menaip just gunakan 3@4 jari kiri dan kanan (total 6 to 8) tapi still can get my work done..hahaha
-streamyx pon siput gak…walau pun aku guna streamyx aku rase cam gune snailmyx..hahaha
-aku bayar bill pon kat pej pos@tm
-yup, aku still gunakan mIRC

Khai Reply:

in term of aku, apa apa address pon aku takkan letak http://www.. bila cannot find, baru la aku tambah www nak nengok boleh ke tak…

rasanya 90% website dalam dunia ni, tak memerlukan www kot.. (90% adalah pendapat khai sendiri)..

Putera Reply:

Tak tahu pasal internet jangan cerita lebih sebelum buat research apa yang nak dicakap. Belajar networking baru la ko faham kenapa www tu ada.

Kalau aku set DNS untuk www takda takkan ko dapat capai web ko tanpa www

Khai Reply:

oh cam tu.. terima kasih kerana share ilmu…

sokong acer Reply:

aku tak tulis tetapi aku baca double u double u double u… dan dot com panjang berjerela kan kan kan nak baca??

double u double u double u… baca

dan taip dot com bukan .com

Comment by Khai
2008-11-17 04:23:12

in term of aku, apa apa address pon aku takkan letak http://www.. bila cannot find, baru la aku tambah www nak nengok boleh ke tak…

rasanya 90% website dalam dunia ni, tak memerlukan www kot.. (90% adalah pendapat khai sendiri)..

Comment by Putera
2008-11-17 09:56:13

Tak tahu pasal internet jangan cerita lebih sebelum buat research apa yang nak dicakap. Belajar networking baru la ko faham kenapa www tu ada.

Kalau aku set DNS untuk www takda takkan ko dapat capai web ko tanpa www

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 10:13:45

oh cam tu.. terima kasih kerana share ilmu…

 
Comment by sokong acer
2008-11-17 12:20:59

aku tak tulis tetapi aku baca double u double u double u… dan dot com panjang berjerela kan kan kan nak baca??

double u double u double u… baca

dan taip dot com bukan .com

 
 
 
 
Comment by muyyaQ
2008-11-17 04:19:18

hehe,, aku nk komen sket la ek.

————————–no3———————–
laju ke perbutan camni? aku lebih suke taip pepanjang
aku tetap letak .com / .net / .org / ape2 lagi dot la even aku gune internet dari 98 lagi hehe πŸ˜›
————————–no5———————–
resolusi kalu besar sgt pon xbgus gak kan πŸ™‚

————————–no8———————–
yep aku masih menaip 3-4 jari .. janji leh menaip takde lah smp 10 jari.. cam menyeksakan diri je aku tgk.
————————–no9———————–
streamyx slow je.. ko kate laju?
————————–no10———————–
ye wordpress mmg terbaik, tp blogspot is the best senang naik name blog. coz blogspot Google yg punye
————————–no12———————–
bayar bill scr online? tak takut ke kena pishing ke? server bank down ke? haha.. tak ke sakit ati bile website bank ditutup utk maintenance. padahal web depa kena hack. baik byr kat pejabat pos , etc.
————————–no13———————–
semua tv tak telus, politik je cerita ape kes? dari tv1 – tv9 semua BN punye.
————————–no14———————–
sebab ape? hello beb.. IE or mozilla or any browser depa ade kelebihan memasing

aku kasi contoh la
kalu masuk web UTP (universiti teknologi petronas) , browser IE hanye dibenarkan lain dari IE xdpt..

walaupon aku suke firefox, IE pon aku suke gak

————————–no20———————–
aku lebih suke gune IRC instead using YM/msn or whutever la
IRC lebih simple and easy xperlu la nak wat email la ape jadah la.. just download irc , pastu leh gune.

lagi senang nak dpt kawan.
walaupon mirc ade exploit, depa cepat2 je patch kan.. tp kalu YM haram la nk tunggu update patch pon slow,
cth la

Khai YM user.. aku ym user
kalu aku bomb ym si khai ni naye x?
mesti die rase nak tumbuk2 je pc die kan? haha

tp di irc tidak, hanye lag bile korang kena “flood” itu kalu korang wat hal mmg la kena plad

and satu lagi ddos di irc, depends on server irc, bukan semua server irc reveal kan depa nye ip user.

————————-no21—————————-
tak semua org pandai

————————-no24—————————-

kalu post surat tanpa setem xde la lak nk smp kat umah nye, kawasan pedalaman mane ade line internet yg bagus. nk hantar email, peh jenuh tunggu kalu nk connect haha..

baik gune surat je.

kesimpulan di sini, walaupon Teknologi ni byk kelebihan.. tapi kelemahan die pon ade gak. Nothing is perfect

Khai Reply:

no 3: lagu kot since kita still nak press ENTER tu kan.. tangan kiri letak kat alt or ctrl, then kanan tekan ENTER.. laju tak?

no 5: depend la berapa inch monitor..

no 8: apa plak menyeksa.. dah itu cara menaip yg sebenar.. belajar la mana2 kelas menaip pon.. hehe

no 9: Streamyx? aku kate at least.. di ulangi, “AT LEAST”…

no 10: Hurm itu memang betul.. in term of Google. Tapi tak bermakna, guna blogspot je, google rajin index.. hehehe.. cuba buat ape ape search, nengok which one yang paling atas..

no 12: Sukar ntuk ku terima.. Sapa kene phishing ni, mereka yang sengal2 je bro.. serious. dan sejak aku guna Maybank2u, tak pernah down kot.. cuma maintenance je la kadang2 kul 12 malam.. Tapi jangan la bayar kul 12 malam kot. Siang ada..

no 13: Ye la tu betul.. tapi better la dari TV1 (ni tak cakap siaran lain sbb kita lupakan astro dulu sbb bukan semua orang ada)

no 14: IE ada kelebihan.. peliknyee.. ape ek? senaraikan satu.. satu je.. x yah byk. Kalau kau cerita pasal website UTP macam tu, bagi khai ianya memalukan.. siapa web designer diorang?

no 21: Tak perlukan pandai pon.. just kene cuba ambil tahu. Gunakan function windows Speech.. taip ape ape dia akan bacakan.. Nak lagi senang, masuk youtube dan tulis ape ape ayat yg nak tahu sebutan dia camne, then tekan button sebelah submit tu..

no 24: kenapa nak bezakan surat dgn email… kenapa bezakan dgn sms?

Kesimpulannya juga di sini, Khai dah jawab semua, dan tolong berikan feedback semula… tq.. and thanks masuk blog ni. Hv a nice day

muyyaQ Reply:

bro, ko xreply utk no20 pon. hehe~

Khai Reply:

malas kot aku nak buang masa balas pasal MIRC tu.. leh baca sendiri dari komen2 kat atas.. atau ko boleh ulang baca ape yang no 20 aku tulis dalam entri..

takpe la, tolong pastekan..

20. Still menggunakan sistem chat paling simple, MIRC. Tolong la bertukar ke Yahoo Messenger atau Google Talk. Kan lebih enak. Tapi itupun kalau gunakan MIRC untuk Chat. Kalau guna ke , korang mmg up to date.

pahamkan.. kalau x faham, leh mintak tanye lecturer anda.. hehe..

Khai Reply:

pe pun, jgn cakap je.. gi bomb cepat.. ym aku 24 jam kot.. salamx

crime_genius86 Reply:

Khai ko, cabar muyyaq je ke? aku ko xmo cabar?

Comment by Khai
2008-11-17 04:37:02

no 3: lagu kot since kita still nak press ENTER tu kan.. tangan kiri letak kat alt or ctrl, then kanan tekan ENTER.. laju tak?

no 5: depend la berapa inch monitor..

no 8: apa plak menyeksa.. dah itu cara menaip yg sebenar.. belajar la mana2 kelas menaip pon.. hehe

no 9: Streamyx? aku kate at least.. di ulangi, “AT LEAST”…

no 10: Hurm itu memang betul.. in term of Google. Tapi tak bermakna, guna blogspot je, google rajin index.. hehehe.. cuba buat ape ape search, nengok which one yang paling atas..

no 12: Sukar ntuk ku terima.. Sapa kene phishing ni, mereka yang sengal2 je bro.. serious. dan sejak aku guna Maybank2u, tak pernah down kot.. cuma maintenance je la kadang2 kul 12 malam.. Tapi jangan la bayar kul 12 malam kot. Siang ada..

no 13: Ye la tu betul.. tapi better la dari TV1 (ni tak cakap siaran lain sbb kita lupakan astro dulu sbb bukan semua orang ada)

no 14: IE ada kelebihan.. peliknyee.. ape ek? senaraikan satu.. satu je.. x yah byk. Kalau kau cerita pasal website UTP macam tu, bagi khai ianya memalukan.. siapa web designer diorang?

no 21: Tak perlukan pandai pon.. just kene cuba ambil tahu. Gunakan function windows Speech.. taip ape ape dia akan bacakan.. Nak lagi senang, masuk youtube dan tulis ape ape ayat yg nak tahu sebutan dia camne, then tekan button sebelah submit tu..

no 24: kenapa nak bezakan surat dgn email… kenapa bezakan dgn sms?

Kesimpulannya juga di sini, Khai dah jawab semua, dan tolong berikan feedback semula… tq.. and thanks masuk blog ni. Hv a nice day

Comment by muyyaQ
2008-11-17 05:31:29

bro, ko xreply utk no20 pon. hehe~

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 06:27:09

malas kot aku nak buang masa balas pasal MIRC tu.. leh baca sendiri dari komen2 kat atas.. atau ko boleh ulang baca ape yang no 20 aku tulis dalam entri..

takpe la, tolong pastekan..

20. Still menggunakan sistem chat paling simple, MIRC. Tolong la bertukar ke Yahoo Messenger atau Google Talk. Kan lebih enak. Tapi itupun kalau gunakan MIRC untuk Chat. Kalau guna ke , korang mmg up to date.

pahamkan.. kalau x faham, leh mintak tanye lecturer anda.. hehe..

 
Comment by Khai
2008-11-17 06:34:50

pe pun, jgn cakap je.. gi bomb cepat.. ym aku 24 jam kot.. salamx

 
Comment by crime_genius86
2008-11-18 04:11:55

Khai ko, cabar muyyaq je ke? aku ko xmo cabar?

 
 
 
 
Comment by antiMAWI
2008-11-17 06:35:57

mawi sucks.

Cool Reply:

mawi sucks? bukan mawi world ke? sorry la aku tak tau pasal mawi ni, yang aku dengar mawi world je… tapi sebab gak mawi sucks tu… mulai hari ni kita pakat ramai2 panggil mawi sucks… nak tak semua?

Khai Reply:

saye stuju… (melainkan dia betul2 buktikan apa itu “world” yg dia ada.. kalau setakat melancong satu ‘world’ pastu kuar astro, aku pon leh buat kot.. hahah..

Putera Reply:

Khai sucks

Khai Reply:

yeah really? hahahaha

xflixz Reply:

ni putera mane tersesat ni khai?hahahaha ;p

Khai Reply:

putera katak kot…. kwong kwong… kedek kedek kedek…

Pakcique Reply:

Haah…semalam hujan lah…

Putera Reply:

tahu pun

Comment by Cool
2008-11-17 07:07:58

mawi sucks? bukan mawi world ke? sorry la aku tak tau pasal mawi ni, yang aku dengar mawi world je… tapi sebab gak mawi sucks tu… mulai hari ni kita pakat ramai2 panggil mawi sucks… nak tak semua?

Comment by Khai
2008-11-17 09:03:07

saye stuju… (melainkan dia betul2 buktikan apa itu “world” yg dia ada.. kalau setakat melancong satu ‘world’ pastu kuar astro, aku pon leh buat kot.. hahah..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Putera
2008-11-17 09:54:07

Khai sucks

 
Comment by Khai
2008-11-17 10:08:14

yeah really? hahahaha

 
Comment by xflixz
2008-11-17 10:27:15

ni putera mane tersesat ni khai?hahahaha ;p

 
Comment by Khai
2008-11-17 10:32:21

putera katak kot…. kwong kwong… kedek kedek kedek…

 
Comment by Pakcique
2008-11-17 11:05:46

Haah…semalam hujan lah…

 
Comment by Putera
2008-11-17 12:14:36

tahu pun

 
 
 
 
Comment by Khai
2008-11-17 10:28:32

http://www.wangcyber.com/forum/perniagaan-internet/10362-niagakit-dihina.html

kene kritik skit, dah bernanah jari… jgn business la kalau macam tu…

hafreze Reply:

yeah, even blogrush yg dipakai satu dunia pn selamber kritik, relax laa..siap bukak thread tu. ntah ape2

guys, please google magento commerce. free of charge. customize utk shopping cart.

i just don’t get the idea why ppl nk overcharge price for open source thingy.

ok la, memang paham. beli hosting n domain.

tapi utk ecommerce site baru, I don’t think the price mahal sangat. .com baru 9 dollar + hosting setahun 100 gig pun dlm 199. but perlu ke ecommerce site baru ambil 100 gig? just don’t get the idea.

I agree with khai, takut dikritik, jgn berbisnes.

hafreze Reply:

yg hosting 100 gig tu.juz an example for high traffic bandwidth..

aku pakai 100 gig bandwidth..daily visitors thousand2

khai..ko pakai bape ringgit khai? cube cite sikit traffik ko tinggi mane..haha

Khai Reply:

komen dari “usahawanebay” kat forums tu…

” itu orang mengarut saja lebih..tgk blog dia org pun sudah..semua nya alkisah mengarut..mana ada minda niaga. ”

aku speechless… lol, lol, lol dan lol lagi.. even blog ni tak se’gah mana, aku bangga at least dapat share something.. yang aku tahu.. berkongsi ilmu dgn percuma..

psstt: minda niaga konon.. kritik skit, menanah satu badan..

Pakcique Reply:

Biasa lah orang kita..camne lah nak maju kalo tak boleh dikritik..

sokong acer Reply:

blogstarz taknak kritik ke?

sweetmango Reply:

bro khai, wat entri tu fikirlh dulu baik buruk, jangan main lepas jek.. entri wat dlm masa 5 minit dan rambang. Dlm entri ni siapa yang biadab+macam bagus?

Tak salah khai beri pendapat, tapi biarlh berasas dan ada penelitian.

Semoga berbahagia dgn ‘edisi kuat mengutuk’. Trafik lebat barangkali.. lol.

Khai Reply:

haha, aku baca komen ko kat forums tu.. dapat gak aku jelaskan..

dah tahu salah, betulkan la. Baru sebut sikit berapa patah ayat je dah melenting.. kasitahu apesal niaga kit tak boleh dikiritik?

dan entri tu tak ditujukan pada seseiapa.. sesiapa yg makan cili je yg terasa sedapnya..

sweetmango Reply:

lol. sy tak kata niagakit shj, tapi entri ini.. ‘Perkara yang membuatkan korang sangat ketinggalan zaman’.

Baca respon/komen dgn teliti drpd pembaca. Sbb itu sy tanya siapa yg sebenarnya yang berlagak biadab+macam bagus dgn entri drpd 5 minit dan secara rambang?

Sedia maklum respon mengenai niagakit dlm entri ini ada di WC.

Sy tak kata bro tak berhak memberi komentar mengenai niagakit. Memberi statement yg tersangat ringkas mengenai niagakit di atas adalah kurang bijak. Tak hairan ramai yg menempelak blog saudara dlm entri ini.

Khai Reply:

ok.. mengenai entri ni, mmg ada baik dan buruknya. Buruknya bila reader yang datang adalah tergolong dalam kategori “otai & hebat”.. itu yg membuatkan mereka rasa “terhina”..

Itu yang khai kata, siapa makan cili, dia terasa sedapnya. hehe.. maaf pencipta pribahasa.

sama la jika khai buat kelas buat sampan guna kertas. Just share perkara yg khai tahu. Then ramai yang datang kelas memang dah otai nak buat sampan guna kertas. Diorang akan marah sbb nak ajar perkara yg dia dah tahu buat ape.. macam la orang tak tahu nak buat! hehe.

pada hakikatnya, ramai lagi yang lain dalam kelas tu baru tahu cara nak buat sampan guna kertas.. hehe.. ni contoh je la…

Pada entri “Niaga Kit” tu, itu bukan pendapat dari Khai. Sila rujuk smula entri terbabit. Budak degree in electronic commerce tu. So dia lebih tahu pasal betul n x betul. So x salah kalau nak kritik.

Kalau Khai nak kata muka Pak Lah tak hensom, Pak Lah tak boleh nak marah sebaliknya dia perlu buktikan yang dia mmg hansom.. ni pon contoh jugak.. hehehe.. (ni paklah jiran khai, bukan PM kita.. PM kita tu mmg ensom lagi2 time tido.. ops!)..

sweetmango Reply:

Sy minta maap-respon dlm entri ini tak menyokong Khai. sama2 belajor. no body’s perfect.

sokong acer Reply:

tak tau laa nak install ngan cpanel kedai maya tu. boleh ajar secara percuma sehingga berjaya membuat jualan?

dan kalo nak makan kuih lapis sarawak sila beli kat kedai… kalo buat sendiri jadi lain macam kuih lapisnya…. kalo nak buat sendiri dah tentunya kena belajar laaa…

kalo malas tahap gaban pulak… sila buat tempahan special untuk dibuat jualan dari pembuat kuih lapis yang tersohor…

eh kuih lapis sarawak pun laku habis kalo jual guna niaga kit kan kan kan kan kan kan? buku resepi kuih lapis sarawak pun laris ajaaaa…

Comment by hafreze
2008-11-17 10:39:22

yeah, even blogrush yg dipakai satu dunia pn selamber kritik, relax laa..siap bukak thread tu. ntah ape2

guys, please google magento commerce. free of charge. customize utk shopping cart.

i just don’t get the idea why ppl nk overcharge price for open source thingy.

ok la, memang paham. beli hosting n domain.

tapi utk ecommerce site baru, I don’t think the price mahal sangat. .com baru 9 dollar + hosting setahun 100 gig pun dlm 199. but perlu ke ecommerce site baru ambil 100 gig? just don’t get the idea.

I agree with khai, takut dikritik, jgn berbisnes.

Comment by hafreze
2008-11-17 11:01:14

yg hosting 100 gig tu.juz an example for high traffic bandwidth..

aku pakai 100 gig bandwidth..daily visitors thousand2

khai..ko pakai bape ringgit khai? cube cite sikit traffik ko tinggi mane..haha

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 11:07:36

komen dari “usahawanebay” kat forums tu…

” itu orang mengarut saja lebih..tgk blog dia org pun sudah..semua nya alkisah mengarut..mana ada minda niaga. ”

aku speechless… lol, lol, lol dan lol lagi.. even blog ni tak se’gah mana, aku bangga at least dapat share something.. yang aku tahu.. berkongsi ilmu dgn percuma..

psstt: minda niaga konon.. kritik skit, menanah satu badan..

 
 
 
Comment by Pakcique
2008-11-17 10:48:55

Biasa lah orang kita..camne lah nak maju kalo tak boleh dikritik..

Comment by sokong acer
2008-11-17 11:39:33

blogstarz taknak kritik ke?

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by sweetmango
2008-11-17 11:07:45

bro khai, wat entri tu fikirlh dulu baik buruk, jangan main lepas jek.. entri wat dlm masa 5 minit dan rambang. Dlm entri ni siapa yang biadab+macam bagus?

Tak salah khai beri pendapat, tapi biarlh berasas dan ada penelitian.

Semoga berbahagia dgn ‘edisi kuat mengutuk’. Trafik lebat barangkali.. lol.

Comment by Khai
2008-11-17 11:14:54

haha, aku baca komen ko kat forums tu.. dapat gak aku jelaskan..

dah tahu salah, betulkan la. Baru sebut sikit berapa patah ayat je dah melenting.. kasitahu apesal niaga kit tak boleh dikiritik?

dan entri tu tak ditujukan pada seseiapa.. sesiapa yg makan cili je yg terasa sedapnya..

(Comments wont nest below this level)
Comment by sweetmango
2008-11-17 11:43:31

lol. sy tak kata niagakit shj, tapi entri ini.. ‘Perkara yang membuatkan korang sangat ketinggalan zaman’.

Baca respon/komen dgn teliti drpd pembaca. Sbb itu sy tanya siapa yg sebenarnya yang berlagak biadab+macam bagus dgn entri drpd 5 minit dan secara rambang?

Sedia maklum respon mengenai niagakit dlm entri ini ada di WC.

Sy tak kata bro tak berhak memberi komentar mengenai niagakit. Memberi statement yg tersangat ringkas mengenai niagakit di atas adalah kurang bijak. Tak hairan ramai yg menempelak blog saudara dlm entri ini.

 
Comment by Khai
2008-11-17 11:59:15

ok.. mengenai entri ni, mmg ada baik dan buruknya. Buruknya bila reader yang datang adalah tergolong dalam kategori “otai & hebat”.. itu yg membuatkan mereka rasa “terhina”..

Itu yang khai kata, siapa makan cili, dia terasa sedapnya. hehe.. maaf pencipta pribahasa.

sama la jika khai buat kelas buat sampan guna kertas. Just share perkara yg khai tahu. Then ramai yang datang kelas memang dah otai nak buat sampan guna kertas. Diorang akan marah sbb nak ajar perkara yg dia dah tahu buat ape.. macam la orang tak tahu nak buat! hehe.

pada hakikatnya, ramai lagi yang lain dalam kelas tu baru tahu cara nak buat sampan guna kertas.. hehe.. ni contoh je la…

Pada entri “Niaga Kit” tu, itu bukan pendapat dari Khai. Sila rujuk smula entri terbabit. Budak degree in electronic commerce tu. So dia lebih tahu pasal betul n x betul. So x salah kalau nak kritik.

Kalau Khai nak kata muka Pak Lah tak hensom, Pak Lah tak boleh nak marah sebaliknya dia perlu buktikan yang dia mmg hansom.. ni pon contoh jugak.. hehehe.. (ni paklah jiran khai, bukan PM kita.. PM kita tu mmg ensom lagi2 time tido.. ops!)..

 
Comment by sweetmango
2008-11-17 12:03:31

Sy minta maap-respon dlm entri ini tak menyokong Khai. sama2 belajor. no body’s perfect.

 
Comment by sokong acer
2008-11-17 13:52:27

tak tau laa nak install ngan cpanel kedai maya tu. boleh ajar secara percuma sehingga berjaya membuat jualan?

dan kalo nak makan kuih lapis sarawak sila beli kat kedai… kalo buat sendiri jadi lain macam kuih lapisnya…. kalo nak buat sendiri dah tentunya kena belajar laaa…

kalo malas tahap gaban pulak… sila buat tempahan special untuk dibuat jualan dari pembuat kuih lapis yang tersohor…

eh kuih lapis sarawak pun laku habis kalo jual guna niaga kit kan kan kan kan kan kan? buku resepi kuih lapis sarawak pun laris ajaaaa…

 
 
 
 
Comment by apejelah
2008-11-17 11:21:32

Lantak pi diorang Khai… Kat wangcyber tu bukan semuanya betul.
Aku paling nyampah ade satu produk tu.. pasal blog, tah ape2. Tunjuk income ratus2 ribu dari blog konon. Tengok alexa ranking blog dia lebih sejuta! ape kejadah
Pada aku tak salah kau jual produk info, tapi janganlah menipu cakap income kau ratus2 ribu dari blog sahaja. Mana punya screenshot akaun dia ambik tah. Ramai pulak yang promote tu. Kesian la kat newbie yang tak tau ape2. Ni kena tipu buta2.
Kepada otai2 kat wang cyber tu, tolonglah tapis sikit produk yang kau nak promote atau bagi testi.
Note : Bukan semua produk di wangcyber tak bagus, tapi segelintir yang mencemarkan dan membuatkan orang pandang negatif produk info.

sokong acer Reply:

nak kena tengok PR dengan alexa dulu nampaknya baru boleh percaya….

Khai Reply:

ada betulnya juga.. setakat screenshot duit masuk berbilion ringgit, tapi rank berjuta, pelik gak.. wahahha

sokong acer Reply:

kalo tak puas hati lagi sila mintak direct laa screenshot secara live lagi power… jangan malu2 segan silu…

sokong acer Reply:

rezeki seseorang tidak ditentukan oleh alexa ranking atau page rank… kalo malas duk melingkar mana nak dapat hasilnya…

takkan nak nunggu page rank ngan alexa ranking berjanggut kot???

kalo seiring okey aaaa…

Khai Reply:

itu dah semestinya.. mesti la nak kene kerja keras nak dapatkan page rank & alexa rank tu.. baru dapat hasilnya

Comment by sokong acer
2008-11-17 11:32:44

nak kena tengok PR dengan alexa dulu nampaknya baru boleh percaya….

Comment by Khai
2008-11-17 11:41:16

ada betulnya juga.. setakat screenshot duit masuk berbilion ringgit, tapi rank berjuta, pelik gak.. wahahha

(Comments wont nest below this level)
Comment by sokong acer
2008-11-17 13:45:07

kalo tak puas hati lagi sila mintak direct laa screenshot secara live lagi power… jangan malu2 segan silu…

 
 
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 13:54:40

rezeki seseorang tidak ditentukan oleh alexa ranking atau page rank… kalo malas duk melingkar mana nak dapat hasilnya…

takkan nak nunggu page rank ngan alexa ranking berjanggut kot???

kalo seiring okey aaaa…

Comment by Khai
2008-11-17 14:23:54

itu dah semestinya.. mesti la nak kene kerja keras nak dapatkan page rank & alexa rank tu.. baru dapat hasilnya

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 11:24:27

hehehe… menarik kritikan nih… paycheck gobala pun kena kutuk… apa kata pi kutuk dan kritik blogstarz…

sakan trafik mari…

 
Comment by xmindfreakx
2008-11-17 11:29:33

ahha..aku terima apa yang kau kata.aku terima atau tidak,xperlu aku beritahu…tapi khai,thanks sebab ada gak function2 yang aku tak tahu..even aku guna internet dari 97,start guna chat dalam alamak.org,pastu cuba build website guna platfotm geocities yang mana cukup panjang URL dia.itu semua dahulu…
dulu search pun guna tripod.com,serta browser pun netscape…ahha..tapi itu dulu,skarang guna firefox,opera.
acer pada aku x best…skarang aku guna compact serta apple putih.angkat satu MSI..

 
Comment by ihsan
2008-11-17 13:00:01

ahahaha…aku sebut ka-per-skai….ahh damn aku ketinggalan zaman….hahaha.(apsl aku gelak)

 
Comment by cyberfly
2008-11-17 13:03:13

Ni ada dua lagi nk tambah :

2.Ko suruh member ko download movie/video klip etc,dan suruh dia emel movie/video klip etc tu kat ko.

Sepatutnya :

Proses ni lagi lambat dan menyusahkan.Member tu kena upload balik kat emel,dan ko terpaksa download balik jgk dari emel tu.

3.Ataupun suruh member tu emel video klip yg dia ada kat ko.

sepatutnya boleh suruh member tu upload kat free file hosting yg laju mcm sharedzilla.com / gigashare dll.
Aku rekemen guna mihd.net utk upload file.
So penerima boleh download laju² guna IDM.

4.kl file yg kecik2 tu guna ym je la.

 
Comment by zero2hero
2008-11-17 13:14:03

korang memang ketinggalan zaman..
kutuk mengutuk2..
masing2 perasan bagus..
teruskan perjuangan korang sumer..
semuanya hebat2 belaka di sini..
macamana la nak maju..
masing2 penuh dgn ego..
cuba sebelum korang tulis entri/reply tu korang pk dulu apa yg korang nak tulis supaya keb*d*han tu x kena balik pada diri sendiri..

Khai Reply:

jika anda mempunyai blog, sila disable’kan function komen sekarang.. sebabnya, jika entri anda itu bodoh, tiada yang dapat menjadikan anda pandai.. lagipun takut ramai plak yg jadi bodoh kalau balas komen…

sokong acer Reply:

hodohnya entry ini. semakin bodoh kalo ramai komen kat sini. nak disable jugak laaa… bodoh lagi kalo yang kena tipu idup2 oleh giladuit dot com… hahahahahaa…

Comment by Khai
2008-11-17 13:21:37

jika anda mempunyai blog, sila disable’kan function komen sekarang.. sebabnya, jika entri anda itu bodoh, tiada yang dapat menjadikan anda pandai.. lagipun takut ramai plak yg jadi bodoh kalau balas komen…

Comment by sokong acer
2008-11-17 13:57:01

hodohnya entry ini. semakin bodoh kalo ramai komen kat sini. nak disable jugak laaa… bodoh lagi kalo yang kena tipu idup2 oleh giladuit dot com… hahahahahaa…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by eda
2008-11-17 13:41:34

aku setuju ngan Khai,banyak yang betul n terkena kat aku ni..hahah..contoh, menaip still gn 3 jari knn, 3 jr kiri..wahahah..actually banyak yang aku belajar dr khai ni yg jadikan aku lebh ‘up 2 date’…hahaha

tinggal ngan parents xbermakne ketinggalan zaman tau…lom bersedia n lom ader tanggungjawab(lom kawen la)..xsalah kalo tinggal ngan family kn…lebih selamat walaupon agak terkongkong…hehe…

 
Comment by Bob
2008-11-17 15:23:08

Yehaa! kalian semua jangan amik hati ka panas telinga ka.. Ni entri santai yang lebih kepada pros and cons cuma dialih bahasa ke title yang lagi menyegat. ni la kelebihan orang boleh menulis. πŸ™‚

Cuma nak bagi penjelasan la sikit bagi entri No 19. (Hafreze)
Niagakit bukan aku amik upah untuk install wordpress yang free tu. WordPress ni sapa sapa bole install. fantastico ada installatron pun ada. klik aja butang itu. kalau ada masa boleh buat. kalau nak belajar sila.

Tapi niagakit aku buat lebih kepada premium wp themes, hosting, domain & bantuan di forum jika sebagai pembeli.

RM500 termasuk premium theme, support, hosting & domain dan license wp-ecommerce. Manakala RM400 hanya premium theme, support dan license wp-ecommerce.

Aku fokus niagakit bagi mereka yang baru dalam dunia perniagaan fizikal di internet, kurang arif, had waktu dan sebagainya. Kami kompilasikan bagi memudahkan cara pembelajaran mereka. Harap dapat serba sedikit penjelasan.

Kepada Hafreze terima kasih kerana masih menggunakan theme dari aku diblog kau. Kua kua kua.

zero2hero Reply:

skali org yg tunjuk pandai kena balik daa..
good work hafreze..
kua kua kua..
cayalah bob..
lu memang cool’.. πŸ˜€

Bob Reply:

Bukan tunjuk pandai.. terkurang info. mana yang tak terang kena terangkan. dok gitu?

btw blog khai memey seronok dibaca. aku memey baca blog ni dari dulu lagi..

sokong acer Reply:

taukey niaga kit sudah datang daaa…

cyberfly Reply:

cayalah bob.anyway sape hafreze ni?

zero2hero Reply:

mamat yg tak ketinggalan zaman..
up to date…
serba tahu dan serba boleh..

sokong acer Reply:

hafreze? siapa dia? pakar sejarah kot??? hehehehee..

hafreze Reply:

ouh..bob..ko ade share kat niagakit itu..ramai org tau. sure ko backup.

btw..thanks for the theme..aku tk rs ape kaitan theme dgn produk itu. and aku tak buang pun kredit kat footer link..

btw, aku merasakan pricing die terlalu tinggi utk opn source. pliz laa, baru tegur dh terkedu. itu baru satu perkataan yang khai letak. blom die buat satu entri lagi kutuk produk itu

fyi, kritikan pada satu produk dpt memberikan benefit pada u all..terpulang lah mcm mane kau hendak menerimanya.

asingkan perkara personal dari bisnes ok!

lagi skali. google magento commerce

Bob Reply:

ouh..bob..ko ade share kat niagakit itu..ramai org tau. sure ko backup.

Sure aku backup. Sebab Niagakit aku punya πŸ™‚

btw..thanks for the theme..aku tk rs ape kaitan theme dgn produk itu. and aku tak buang pun kredit kat footer link..

kaitannya sebab kau suka dan kau guna πŸ™‚ sama mcm niagakit kalau org suka orang guna

btw, aku merasakan pricing die terlalu tinggi utk opn source. pliz laa, baru tegur dh terkedu. itu baru satu perkataan yang khai letak. blom die buat satu entri lagi kutuk produk itu.

Harga aku dah letakan yang terbaik bagi semua. πŸ™‚ cuba nilai apa yang aku cakapkan sebelum ni

RM500 termasuk premium theme, support, hosting & domain dan license wp-ecommerce. Manakala RM400 hanya premium theme, support dan license wp-ecommerce. (Tambahan pembeli boleh request apa saja bentuk custom header & warna mengikut kesukaan mereka) dan kau juga seorang freelancer mungkin boleh bajet keseluruhannya. πŸ™‚

fyi, kritikan pada satu produk dpt memberikan benefit pada u all..terpulang lah mcm mane kau hendak menerimanya.
Ya aku terima pandangan daripada pembeli apa yang mereka mahu. Setelah guna baru tahu apa yang perlu diperbaiki. Keselesaan kepada sesuatu produk boleh dinilai setelah kita cuba dan guna. πŸ™‚

Bob πŸ™‚

cs4 Reply:

La mamat hafreze ni mangkuk kot? kalau kau tak boleh pakai servis tuh sebab mahal cari yang free macam Open Source magento yang kau bangga sangat tu. Benda ni ikut keperluan masing-masing la bro, sesetengah nak cepat dan simple tapi kena bayar, so pakai la niagakit. siapa tak kisah lambat setup, teringin nak explore benda baru, pakai la magento kau tu.

Katakan aku masuk blog kau pastuh aku sound, kau ni bodoh pasal tulis benda tak berfaedah macam breast sharifah sofea besar(yes aku dapat backlink untuk blog aku!) dan aku suruh delete post2 yang takde nilai untuk visitor blog kau, so apa kau nak jawab? kau akan melenting atau kau terima sebagai nasihat dan delete post-post berunsur seks tu?

aku rasa kau boo layan je. lepas ni kau masih tulis post-post berbau horny kan? sebabnya mudah, kau terus dapat duit dan kau tau ada “peminat-peminat setia” untuk post-post kau tu.

sama la dalam kes niagakit, kau ingat kalau kau melalak suruh turunkan harga, owner niagakit nak ikut telunjuk kau? sebabnya mudah, sebab dia terus dapat duit dan akan sentiasa ada orang yang takda kemahiran buat website melanggan perkhidmatan niagakit (sebab orang2 ni fikir harga berpatutan dan dapat cover balik cost dan buat untung).

kalau rasa mahal, move on dengan benda free. simple ajerr

sokong acer Reply:

ahahahaaaa… berangin sakan dah nih…

hafreze jawab laa.

hafreze Reply:

malas nak jawab. pada aku itu pendapat personal.

tidak kisah apa jua pandangan korang, masing-masing ada cara nak cari duit.

dan pendapat yang aku berikan pada khai adalah spontan, secara ym..

maaf lah kalau terasa.

sokong acer Reply:

cili kena giling daaaa….

Comment by zero2hero
2008-11-17 15:41:16

skali org yg tunjuk pandai kena balik daa..
good work hafreze..
kua kua kua..
cayalah bob..
lu memang cool’.. πŸ˜€

Comment by Bob
2008-11-17 17:24:06

Bukan tunjuk pandai.. terkurang info. mana yang tak terang kena terangkan. dok gitu?

btw blog khai memey seronok dibaca. aku memey baca blog ni dari dulu lagi..

(Comments wont nest below this level)
Comment by sokong acer
2008-11-17 18:17:32

taukey niaga kit sudah datang daaa…

 
 
 
Comment by cyberfly
2008-11-17 15:47:00

cayalah bob.anyway sape hafreze ni?

Comment by zero2hero
2008-11-17 16:25:33

mamat yg tak ketinggalan zaman..
up to date…
serba tahu dan serba boleh..

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by sokong acer
2008-11-17 18:06:32

hafreze? siapa dia? pakar sejarah kot??? hehehehee..

(Comments wont nest below this level)
Comment by hafreze
2008-11-17 19:45:29

ouh..bob..ko ade share kat niagakit itu..ramai org tau. sure ko backup.

btw..thanks for the theme..aku tk rs ape kaitan theme dgn produk itu. and aku tak buang pun kredit kat footer link..

btw, aku merasakan pricing die terlalu tinggi utk opn source. pliz laa, baru tegur dh terkedu. itu baru satu perkataan yang khai letak. blom die buat satu entri lagi kutuk produk itu

fyi, kritikan pada satu produk dpt memberikan benefit pada u all..terpulang lah mcm mane kau hendak menerimanya.

asingkan perkara personal dari bisnes ok!

lagi skali. google magento commerce

 
Comment by Bob
2008-11-17 20:19:55

ouh..bob..ko ade share kat niagakit itu..ramai org tau. sure ko backup.

Sure aku backup. Sebab Niagakit aku punya πŸ™‚

btw..thanks for the theme..aku tk rs ape kaitan theme dgn produk itu. and aku tak buang pun kredit kat footer link..

kaitannya sebab kau suka dan kau guna πŸ™‚ sama mcm niagakit kalau org suka orang guna

btw, aku merasakan pricing die terlalu tinggi utk opn source. pliz laa, baru tegur dh terkedu. itu baru satu perkataan yang khai letak. blom die buat satu entri lagi kutuk produk itu.

Harga aku dah letakan yang terbaik bagi semua. πŸ™‚ cuba nilai apa yang aku cakapkan sebelum ni

RM500 termasuk premium theme, support, hosting & domain dan license wp-ecommerce. Manakala RM400 hanya premium theme, support dan license wp-ecommerce. (Tambahan pembeli boleh request apa saja bentuk custom header & warna mengikut kesukaan mereka) dan kau juga seorang freelancer mungkin boleh bajet keseluruhannya. πŸ™‚

fyi, kritikan pada satu produk dpt memberikan benefit pada u all..terpulang lah mcm mane kau hendak menerimanya.
Ya aku terima pandangan daripada pembeli apa yang mereka mahu. Setelah guna baru tahu apa yang perlu diperbaiki. Keselesaan kepada sesuatu produk boleh dinilai setelah kita cuba dan guna. πŸ™‚

Bob πŸ™‚

 
Comment by cs4
2008-11-17 20:32:55

La mamat hafreze ni mangkuk kot? kalau kau tak boleh pakai servis tuh sebab mahal cari yang free macam Open Source magento yang kau bangga sangat tu. Benda ni ikut keperluan masing-masing la bro, sesetengah nak cepat dan simple tapi kena bayar, so pakai la niagakit. siapa tak kisah lambat setup, teringin nak explore benda baru, pakai la magento kau tu.

Katakan aku masuk blog kau pastuh aku sound, kau ni bodoh pasal tulis benda tak berfaedah macam breast sharifah sofea besar(yes aku dapat backlink untuk blog aku!) dan aku suruh delete post2 yang takde nilai untuk visitor blog kau, so apa kau nak jawab? kau akan melenting atau kau terima sebagai nasihat dan delete post-post berunsur seks tu?

aku rasa kau boo layan je. lepas ni kau masih tulis post-post berbau horny kan? sebabnya mudah, kau terus dapat duit dan kau tau ada “peminat-peminat setia” untuk post-post kau tu.

sama la dalam kes niagakit, kau ingat kalau kau melalak suruh turunkan harga, owner niagakit nak ikut telunjuk kau? sebabnya mudah, sebab dia terus dapat duit dan akan sentiasa ada orang yang takda kemahiran buat website melanggan perkhidmatan niagakit (sebab orang2 ni fikir harga berpatutan dan dapat cover balik cost dan buat untung).

kalau rasa mahal, move on dengan benda free. simple ajerr

 
Comment by sokong acer
2008-11-17 21:25:49

ahahahaaaa… berangin sakan dah nih…

hafreze jawab laa.

 
Comment by hafreze
2008-11-18 00:40:06

malas nak jawab. pada aku itu pendapat personal.

tidak kisah apa jua pandangan korang, masing-masing ada cara nak cari duit.

dan pendapat yang aku berikan pada khai adalah spontan, secara ym..

maaf lah kalau terasa.

 
Comment by sokong acer
2008-11-18 01:53:46

cili kena giling daaaa….

 
 
 
 
Comment by anasxz
2008-11-17 16:01:02

bukan ketinggalan… tak berapa tau berbanding orang yg tahu… mereka otai dalam bagai2 bidang, tp bidang it tak semua org tau.. pakar sejarah tak tau sangat it ni.. so timbullah alamat web yg selalu sebut www tu..

 
Comment by sokong acer
2008-11-17 17:32:35

http://www.nst.com.my/Current_News/NST/Sunday/LearningCurve/20080510180807/Article/indexsir_html

no 21. belajar elok2….sesuai untuk sesiapa mahu mengeja dengan betul dan menguji minda. kena banyak bukak kamus dan baca kamus inggeris. menulis inggeris dan spell it right…

pi belajar bahasa inggeris dengan mahir…. jangan segan silu untuk belajar bahasa inggeris yer anak anak semua… pakcik makcik pun kena belajar jugak okey…

sebutan amat berbeza dengan apa yang kita akan tulis.

sebut lain tulisnya lain, ejanya jadi lain… lain macam pulak jadinya… hahahahahahahaaaa…

 
Comment by mazuki
2008-11-17 17:34:05

kenapa perlu mempersenda or memperlekehkan orang yang ketinggalan zaman….. bukan kan membantu itu lebih elok…

Bukan semua orang mempunyai kereta adakah kita perlu memperlekehkan orang yang menggunakan moto kapcai??

Khai Reply:

Tujuan entri ini adalah mengajak mereka yang tidak tahu tu menjadi tahu.. simpe kan?

macam contoh bawah ni kau kasi, pasal motor kapcai.. kau boleh ajak orang tu beli kereta dan tinggalkan motor kapcai.. (bila masa plak kutuk?), tapi kalau orang tu tak mampu nak beli kereta, kita boleh bantu kan.. kalau orang tu x mintak bantu, kau boleh pergi, dan orang tu akan kekal dengan motor kapcainya..

Comment by Khai
2008-11-17 20:20:54

Tujuan entri ini adalah mengajak mereka yang tidak tahu tu menjadi tahu.. simpe kan?

macam contoh bawah ni kau kasi, pasal motor kapcai.. kau boleh ajak orang tu beli kereta dan tinggalkan motor kapcai.. (bila masa plak kutuk?), tapi kalau orang tu tak mampu nak beli kereta, kita boleh bantu kan.. kalau orang tu x mintak bantu, kau boleh pergi, dan orang tu akan kekal dengan motor kapcainya..

 
 
Comment by mazuki
2008-11-17 17:35:29

kalau naik kereta lembu lagi aku pon nak kutuk rasenya…hahahaha

 
Comment by huda
2008-11-17 17:41:50

i think acer xla teruk.actually sangat durable. dah 4 tahun pakai kbyakannya uni students tp still ok. sound mmg la teruk tp pandai2 ar pkai speaker ke ape ke..compare dgn compaq, i love acer even more.-ikot pngalaman idup gk.n jgn la beli acer kt kedai2 tepian je..

 
Comment by gunderbunny
2008-11-17 18:01:14

@ Hafreze – A lot of people don’t have the wherewithal to write their own scripts or even setup their own sites. I don’t think you were being personally solicited, so it’s strange that you’ve chosen to make a point-by-point rebuttal based on your personal needs.

When you see an ad on TV, do you telephone the company and explain to them why you don’t need their product? I can just imagine all these conversations. “Hello, Vagisil? This is Hafreze calling. I’ll have you know that I’m a man, so I have no need for your feminine hygiene products. Good day to you.”

@ Khai – Earnings does not necessarily correlate to alexa ranking @ PR.

Khai Reply:

mmg betul. but bila anda menjual produk macam ebook mengenai SEO, penting tak penting la itu semua kan..

angin timur Reply:

pergh..contoh TV tuh mmg makan dalam πŸ˜€

Comment by Khai
2008-11-17 20:23:22

mmg betul. but bila anda menjual produk macam ebook mengenai SEO, penting tak penting la itu semua kan..

 
Comment by angin timur
2008-11-17 23:33:53

pergh..contoh TV tuh mmg makan dalam πŸ˜€

 
 
Comment by rahsiahandphone
2008-11-17 19:08:34

baik punya artikel dude!

 
Comment by ebay maju
2008-11-17 19:20:51

jangan la marah-marah rakan-rakanku sekalian. aku tengok post ni pun cuma masuk kategori “daily crapz” atau secara cincainya translate dalam bahasa melayu “merepek bodoh”. Tengok blog ni aku teringat satu blog mamat cocky ikram zidane ke apa tah, tak wujud dah rasanya blog mamat tuh.

Kebanyakan blogger-blogger “daily crapz” dan seangkatan suka kritik2 orang lain dengan harapan orang lain boleh terima dengan hati terbuka tapi bila kena muka sendiri, mula gelabah dan melatah tak tentu hala.

mamat-mamat macam khai, hafreze ni memang suka provoke orang, kritik (baca kutuk), kasi berita sensasi artis, tampal gambar artis seksi, kasi tajuk gempak (i.e. breast besar etc) semata-mata untuk dapat ramai trafik dan Alexa meletop! (bangganya aku dengan ranking alexa blog aku!)

apa-apa pun aku tabik spring sama owner niagakit (kau ke bob?), bila jawab, cool dan tak melatah. mungkin tuh beza remaja mentah yang pandai siket-siket (stuck-up) dengan orang yang berilmu (penuh wisdom)

banyakkan post dalam “daily crapz” bro khai, aku rasa hujung tahun ni dah boleh cecah 100k Alexa πŸ™‚

Khai Reply:

haha.. jgn cakap begitu, atau nanti kau dianggap ‘kuno’.. jgn pandang sinis pada mereka yang berblog pasal hiburan. Ok la dah ramai kaye kot dari ko x kaya2… sbb kau pandang sebelah mata dengan trend.. mmg kau ketinggalan zaman.

dan aku tak pernah memberi masalah kepada sesiapa mengenai rank alexa tu..

pandai ko puji bob.. bezakan la komen dia dan komen kau… hahaha… dan suka untuk aku katakan, kau terlalu ‘kurang bijak’ untuk judge sesebuah blog hanya pada 1 page (1 entri)..

atau kau ingat blog ni ade1 page je? hehehe

zero2hero Reply:

ko pon kurang bijak dgn meletakkan kata-kata orang yg kurang bijak tanpa usul periksa..(utk no 19)
ada ko selidik dulu ape yg ko tulis tu?..
better ko move kan yg tu..
dan mintak hafreze mintak maaf secara terbuka..
macam Muii..
mungkin alasan ko hanya menulis dalam masa 5 minit..
takpe..mungkin alasan skeptikal tu boleh diterima..

dan ape yg aku tgk..
ko yg x leh kena kritik kat sini dan dalam forum wc..
ade je ayat ko membalasnya..
nampak sgt ko x leh dikritik..
ko kritik org leh plak eh..
ha ha..
kesian btol…

Khai Reply:

itu namanya, aku tak takut dikritik.. kritik la sampai aku x boleh menjawab.. salah? bukannye benda x betul pon.. benda betul ape yg aku balas…

ko lagi kesian kot?

ebay maju Reply:

Woot..kan aku cakap kau akan melatah punya bila kena kritik. melatah tah apa2 pulak tuh. seronok ke dapat cop mohor untuk cap orang “kuno” atau bercerita “orang lain kaya kau tak kaya”? hehe aku tak pandang sinis blog2 hiburan lain macam budiey atau syokkahwin, aku bercerita tentang blog kau ni dan secara spesifiknya artikel kau ni.

Meh aku quote sket apa yang kau cakap

“dan suka untuk aku katakan, kau terlalu Γ’β‚¬Λœkurang bijakÒ€ℒ untuk judge sesebuah blog hanya pada 1 page (1 entri)..”

kau tak rasa quote tuh macam ludah ke langit jatuh muka sendiri lepas tuh kau jilat? kenapa kau terlalu Γ’β‚¬Λœkurang bijakÒ€ℒ untuk ambik apa hafreze cakap tanpa kau periksa sendiri?

loser..

Khai Reply:

well, aku x berminat untuk ambil tahu.. tapi ramai reader nak ambil tahu.. so sekarang dgn apa yg jadi, diorang dah tahu.. whats wrong?

Amik qoute tu kurang bijak? come on la.. lain orang lain persepsi.. dan aku tahu, si hafreze dah amik tahu pasal Niaga Kit tu… if tak betul, nengok owner2 bersuara menjelaskan apa yang betul..

bukan macam kau, ibarat kera kepanasan.. melatah tak tentu pasal.. owner x lebih2, ko plak lebih2 terasa ye?

yes.. if i’m the loser, u’re the most loser… clap clap…

Comment by Khai
2008-11-17 20:17:20

haha.. jgn cakap begitu, atau nanti kau dianggap ‘kuno’.. jgn pandang sinis pada mereka yang berblog pasal hiburan. Ok la dah ramai kaye kot dari ko x kaya2… sbb kau pandang sebelah mata dengan trend.. mmg kau ketinggalan zaman.

dan aku tak pernah memberi masalah kepada sesiapa mengenai rank alexa tu..

pandai ko puji bob.. bezakan la komen dia dan komen kau… hahaha… dan suka untuk aku katakan, kau terlalu ‘kurang bijak’ untuk judge sesebuah blog hanya pada 1 page (1 entri)..

atau kau ingat blog ni ade1 page je? hehehe

Comment by zero2hero
2008-11-17 22:42:09

ko pon kurang bijak dgn meletakkan kata-kata orang yg kurang bijak tanpa usul periksa..(utk no 19)
ada ko selidik dulu ape yg ko tulis tu?..
better ko move kan yg tu..
dan mintak hafreze mintak maaf secara terbuka..
macam Muii..
mungkin alasan ko hanya menulis dalam masa 5 minit..
takpe..mungkin alasan skeptikal tu boleh diterima..

dan ape yg aku tgk..
ko yg x leh kena kritik kat sini dan dalam forum wc..
ade je ayat ko membalasnya..
nampak sgt ko x leh dikritik..
ko kritik org leh plak eh..
ha ha..
kesian btol…

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-17 23:59:27

itu namanya, aku tak takut dikritik.. kritik la sampai aku x boleh menjawab.. salah? bukannye benda x betul pon.. benda betul ape yg aku balas…

ko lagi kesian kot?

 
 
Comment by ebay maju
2008-11-17 23:27:49

Woot..kan aku cakap kau akan melatah punya bila kena kritik. melatah tah apa2 pulak tuh. seronok ke dapat cop mohor untuk cap orang “kuno” atau bercerita “orang lain kaya kau tak kaya”? hehe aku tak pandang sinis blog2 hiburan lain macam budiey atau syokkahwin, aku bercerita tentang blog kau ni dan secara spesifiknya artikel kau ni.

Meh aku quote sket apa yang kau cakap

“dan suka untuk aku katakan, kau terlalu Γ’β‚¬Λœkurang bijakÒ€ℒ untuk judge sesebuah blog hanya pada 1 page (1 entri)..”

kau tak rasa quote tuh macam ludah ke langit jatuh muka sendiri lepas tuh kau jilat? kenapa kau terlalu Γ’β‚¬Λœkurang bijakÒ€ℒ untuk ambik apa hafreze cakap tanpa kau periksa sendiri?

loser..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2008-11-18 00:03:20

well, aku x berminat untuk ambil tahu.. tapi ramai reader nak ambil tahu.. so sekarang dgn apa yg jadi, diorang dah tahu.. whats wrong?

Amik qoute tu kurang bijak? come on la.. lain orang lain persepsi.. dan aku tahu, si hafreze dah amik tahu pasal Niaga Kit tu… if tak betul, nengok owner2 bersuara menjelaskan apa yang betul..

bukan macam kau, ibarat kera kepanasan.. melatah tak tentu pasal.. owner x lebih2, ko plak lebih2 terasa ye?

yes.. if i’m the loser, u’re the most loser… clap clap…

 
 
 
 
Comment by Muii
2008-11-17 21:09:13

Khai,

Sy ingin meminta maaf dari anda secara terbuka disini kerana
telah membuat blog anda dibom secara bertalu-talu oleh ramai
individu.

Boleh baca permohonan maaf sy di forum WC.
http://tinyurl.com/6qznld

Sy harap kamu dapat maafkan sy atas kesalahan sy ini.
Dan juga kepada semua pembaca blog ini sy juga ini
meminta maaf jika mungkin telah membuat anda semua
‘berperang’ disini.

Sekian.

Muda & Naif,
Muii

Khai Reply:

Hi muii.. kau x salah… no worry.. maybe gak salah aku sbb letak pasal niaga kit tu.. tapi x sangka plak owner dia boleh jelaskan cara baik, yg ‘picisan’ plak melompat2… heehe..

neway muii, maaf juga dariku… Salamx

Comment by Khai
2008-11-18 00:05:58

Hi muii.. kau x salah… no worry.. maybe gak salah aku sbb letak pasal niaga kit tu.. tapi x sangka plak owner dia boleh jelaskan cara baik, yg ‘picisan’ plak melompat2… heehe..

neway muii, maaf juga dariku… Salamx

 
 
Comment by amalina
2008-11-17 22:45:02

merely your opinion eh?
banyak yang aku x stuju.
mentality oh mentality~

 
Comment by anti_orang_hipokrit
2008-11-18 01:46:31

oit…sambut krismas ke?
name cam name islam…xkan sambut krismas kot…
isk3…jgn sesat udah lerr…

 
Comment by munat
2008-11-18 01:49:46

oo.. krismas.. baguslah camtu.. menghasil kan belia mantap berfikir… macam takde keje buat topik nih..

(aku ternyata amat ketinggalan zaman)
uit uit uit πŸ˜›

(nanti nak sambut xmas kite sambut same2 eh)

 
Comment by sokong acer sokong tv
2008-11-18 01:57:58

gua tengok berita tercongok depan tv jugak apaaaa… tengok tv hitam puteh. mana ada kaler. tv yang ada 4 kaki tu … siapa yang ada lagi tv tersebut haaaa…?

tv releven sepanjang zaman. fanatik tv aaaaa… wakakakakakaaa…

 
Comment by n3dmax
2008-11-18 05:01:58

adiyai…ko kntoikan aku r,yg no 19 tu la….hehehe..

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?