Apa Polis dan Orang kata?

334 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Polis kata…
Siapa yang on-call tak guna hand free masa memandu, kami pasti saman. Termasuklah kau Khai yang atas motor pun boleh guna handphone. Tapi selit celah helmet, kalau kantoi, siap lah..

Orang kata…
Ada ternampak polis sendiri yang tak guna hand free masa memandu. Siapa nak jawab tu? Boleh tak kami pula saman anda? πŸ˜€

Polis kata…
Pegawai kami tetap kacak bergaya bila berpakaian seragam. Walaupun sedikit boroi. Mana tak boroi, gaji berapa tu.. orang kata, hati senang ye tak?

Orang kata…
“Ah, mana tak boroi.. banyak makan rasuah.. Ops!”, kata seorang makcik tua yang nyanyuk.. nasib kau nyanyuk, kalau tak mati kau polis saman. :love:

Polis kata…
Apa motor kau hilang Khai? tu la lalai sangat.. takpe kami ambil laporan anda.. Eh motor apa tadi? Ok ok, Yamaha 125zr..

Orang kata…
Kau dah report polis Khai? Kau ingat polis mengidam benar nak cari motor kau tu? Hahaha.. Tapi takpe, boleh claim insuran sebab ada laporan polis. Yay! :bloody:

Polis kata…
Mana-mana mat rempit yang lari dari road block, mesti ada buat salah la tu. Kalau kami dapat, pasti kena saman dan lokap sudah semestinya kalau sabit kesalahan. Termasuklah kau Khai yang lari dari road block walaupun alasan kau, kau tersilap jalan.

Orang kata…
Mat rempit yang ditahan masa lari dari road block, bila keluar lokap mesti handphone dan duit hilang. Yang ada pun mungkin wallet yang kosong. Agaknya handphone dengan duit-duit tu pun takut road block kot? Ini berasas kerana baru minggu lepas Khai berbual dengan kawan sekolah Khai yang kini seorang anggota polis. Dia kata, dah banyak sangat makan duit haram.. Tapi lantaklah, balasan sebab jadi mat rempit dan menyusahkan Polis.. jual handphone dia, bagi sorang seratus.. :p

Polis kata…
Kami polis yang ensem dan tak makan rasuah. Kerana itu adanya tag “anti rasuah” di baju beruniform kitorang ni..

Orang kata..
Polis ni suka makan rasuah? Betul ke? Macam tak percaya je.. Jika korang yang membaca ni seorang mata-mata yang jujur, tahniah kerana tidak makan rasuah. Tapi sahabat korang, masih ada.. percayalah.. =(

Disclaimer entri kali ni..
1. Orang kata….. bukan Khai kata..
2. Artikel ni tiada kaitan dengan PDRM. Mana mungkin PDRM kerana merekakan Mesra, Cepat dan Betul. Ini kisah polis di Bangladesh, mungkin?

Psstt: Actually ada lagi tapi Khai ada hal plak dah. Kene chow dari mamak yang ada wifi free ni.. hihi :aie:

Pssttt lagi: Banyak blog dah tunjuk stats masing-masing. Mana Justkhai punya? Boleh usya di page pengiklanan. Dah usya tu, jangan malu-malu tabur iklan korang kat sini yer. Harga murah tahap bawah kaki jer..

:8 Tazkirah Hari Ini…
kalau kamu seorng muslim jgn kata “mosque” tp masjid krana organisasi islam menmukan bhwa “mosque”=nyamuk! jgn tulis “mecca” tp mekah krana “mecca”-rumah anggur/bir.jgn dtulis “mohd” tp tulslah dgn lengkap “muhammad”,krana “mohd”=anjing brmulut besar! jgn tulis “4JJI” tp tulislh “ALLAH S.W.T” krna “4JJI”= “For Judas Jesus Isa Al-Masih.”.Jgn tulis askum or akum tp tulislah lengkap assalamualaikum@salam krna askum=celakalah kamu. tlg sebarkan pda muslimlain semampu anda.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 1:44 am 2 January '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 334 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , ,


RSS feed | Trackback URI

58 Comments »

Comment by aman
2009-01-02 02:03:29

haha..sempat update kat kedai mamak. memang respek.

tapi yang paling best, makcik tua nyanyuk pun leh komen pasal polis kat “luar negara” nie kan… πŸ™‚

..
2009-01-02 02:22:59

siapa tak kenal khai.. nanti dah kawen, silap2 time (sensored) pun boleh lepas 1 entri. ops! apa aku merepek ni. huhu..

kau jgn marah sudah la khai. hahaha πŸ™‚

apa aku nk komen sbenarnya ni. adesh :aie:

..
 
Comment by Khai
2009-01-02 02:32:24

haha… makcik tu amanz, educated sket before dia nyanyuk dulu.. hehehe… πŸ™‚

..
 
 
Comment by ezy4u
2009-01-02 02:31:47

orang kata…

polis ni selalu gak ambil rasuah…ye la…kekadang sengaja mencari kesalahan kita..

maksud aku…tetiba ada roadblok, yang bertugas, tak ramai…ada operasi ke?? ke saja nak cekop seorg utk tmbh duit..

nak balai ke nak setel kat sini…??

begitu la gamaknya..

org kata…

polis suka ambil kesempatan…

erm..maksud aku bukan ambil kesempatan “tut”..contoh mcm ni la, warga indo yang berkerja yg buka kedai, aku asyik tgk diorg selalu dapat makan or minum free..

erm..

aku pun tak tahu…org yang kata..bukan aku yg kata πŸ™‚ πŸ™‚

ada masa lepak la website aku..
http://www.ezy4u.org

..
 
Comment by bd fabregas
2009-01-02 03:47:27

polis kat bangladesh mmg camtu, suka sgt mkn rasuah.. kalo polis malaysia pn suka makan rasuah maknanya diorang tu setaraf ngan polis bangladesh la..

..
 
Comment by loque
2009-01-02 05:05:12

wah…
dah main2 dengan emoticon nampak..he3

rasuah+polis.
(x dapat berpisah)

..
 
Comment by Sabri
2009-01-02 07:11:14

ni ape yang berlaku kat kaw ke?
haha, terigt tyme darjah 6 dulu, kene tahan ngan polis dalam kamp0ng.. wth? haha, dalam kampung pn nk tahan ke? tak adil tol..

..
Comment by Khai
2009-01-02 17:32:49

haha.. thats true.. pernah kat kampung aku berbelas2 tahun polis tak sudi nak masuk.. tiba tiba skali tu, kuar je pagar skolah, berderet motor budak2 gi skolah kene saman…

cam biasalah, kampungg… stakat road tax tu, takde maknanya nak ada.. budak2 skolah, mana la ade lesen..

ape sangatlah lesen ntuk kegunaan dalam kampung? setahu aku polis hanya boleh saman kalau kita buat kesalahan kat jalan yang ber’line’ putih di tengah… ni jalan kg beb.. πŸ™‚

..
Comment by Sabri
2009-01-02 19:50:02

haha, nasib baek aku tak kena saman beb.. polis tu cakap eh, kalau jalan kampung jalan dkat tanah merah tu.. hahahaha..

aq tambah lagi 1 ekh..

Polis kata…..
Eh, kau tak nampak ke lampu dah oren tu? Kenapa nak laju lagi pula?

Orang kata….
Eh, polis tu main jalan je walaupun dah lampu merah.. Tak adil lah pula.. Dah tu pergi parking tepi jalan pulak gi kedai makan..

hahahahhahahahahaha..

(Comments wont nest below this level)
Comment by antooo
2009-10-06 09:24:35

polis bknnye robot x leh nk mkn πŸ™‚

 
 
 
 
Comment by annyss
2009-01-02 08:34:41

aku kureng suke dgn polis cni..
walaupon family ku de keje polis
:bloody:

..
 
Comment by nUR_rOsALiNdA
2009-01-02 09:50:23

mmg cam g*****g
dia buat bulehhhhhh!!!!
x de sapa pun nak saman..
haram!! :p

..
Comment by Zakaria UUM
2009-01-02 17:05:35

tapi yang aku heran bab2 polis nie, seburuk maner pun diorang amik rasuah ker, ape ker… xtaula ilmu ape dier pakai, sampai ex aku dulu pun kawin ngan polis gak, ape la yang pompuan kemaruk sgt…huhu, elok2 je ex aku 2 jadi peramugari qatar airways, dgr2 cite mak die bagitau dah kawin ngan polis, ni housemate aku polis (konstabel jek) pun dah kawin ngan lawyer, siap dtg umah tunjuk miss ina (toyota caldina) lagi, kalau nak ikut gaji diorang bukannyer banyak maner pun, housemate aku tu bersih 2100 – kete dah 1600 ,tinggal la 500 …

..
Comment by antooo
2009-10-06 09:31:28

da ko mmg x ensem nk wat cner…polis kn sume ensem2…perh da la ensem..smart plak 2…mesti ko buruk kn??..huhuhu… :[

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by antooo
2009-10-06 09:25:25

ko la saman…sng cter..huhuhu… πŸ™‚

..
 
 
Comment by che-mie
2009-01-02 09:59:28

entah la bro…

tak semua polis lagu tu kot.?

kerana nila setitik bro….

..
 
Comment by ejardkethot
2009-01-02 10:11:24

hehehe….nice nice!!~
polis mana la camni…hehehe..lu pikir la sendiri..

..
Comment by Sabri
2009-01-02 19:52:00

rase polis dkat bangla kan khai.. betul la tu.. πŸ˜€

..
Comment by antooo
2009-10-06 09:27:24

lbh krg ngan ko la…kte budi bhse budaya kita…tp ayt ko sbjik mcm bangla…huhuhu… :[

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by fira
2009-01-02 11:42:00

hahaha..polis bajet bagus..xla bagus pon..x heran. πŸ˜€

..
 
Comment by zieyn
2009-01-02 12:18:08

Kt kedai mamak pun bley..
Aku suspek kau Khai..Hehe πŸ™‚

..
Comment by Sabri
2009-01-02 19:52:30

suspek? bukan respek ke? kui3..

..
 
 
Comment by azleah
2009-01-02 12:35:12

tengok aje la kisah bebudak hilang tu… mana ada usaha nak banteras semua ni, hehari asyik cite politik haram aje.

..
Comment by Sabri
2009-01-02 19:53:28

kes sharlinie dengan kes anwar.. kes sharlinie macam takde cerita da.. kes anwar sampai hantar berpuluh-puluh polis nak tangkap sorang punya pasal.. hahaha..

..
 
Comment by antooo
2009-10-06 09:36:58

ko x tau kje polis mcm ner..bleh la ko ckp camtu…kayu api tol la ko ni..klu ko ilang sanggop aku wat pengumuman ” X PAYAH CARI POMPUAN NIE”..huhu jgn mrah..klu ko :[ nk mrah pon…ade aku ksah??.

..
 
 
Comment by Razak UUM
2009-01-02 14:09:41

Mungkin dalam kecemasan kot… πŸ˜€ kite xbleh lah nak pertikai kan sgt, at least kalau kite pakai handphone semasa memandu, yang xciden mati kite, rule dicipta bukan utk keuntungan semata2 (saman tu)… πŸ™‚ cuma nampak xsenonoh la kalau penguatkuasa yang buat cam2… Bab2 rasuah, kalau nak diikutkan hampir sumer org penah BERASUAH, tepuk dada tanya selera huhu, bumiputera rockers pun dipertikaikan ketelusannya, that’s y suruhanjaya pencegahan rasuah ditubuhkan, Menteri2 besar pun ramai yang disuap makannyer… πŸ™‚

..
 
Comment by faiz
2009-01-02 14:55:32

mmg btol pn..
cam jiran blkg umah aku ni..
pangkat lans koperal je..
tp keta smpai tiga bijik..
moto lak 3..
keta naza ria sjibik,kancil sjibik,
honda sjibik..
moto lak,
lc sjibik,
wave s sjibik,
scooter sjibik..
aku pn tak tau cam ne..
hahaha..
kta keja lame tgk muda lg…
heran tol aku..
huhuhu :bloody:

..
Comment by ashmiyuu
2009-01-02 18:04:40

lol,boleh ckp satu2..hbt!! πŸ™‚
mungkin awet muda kowt..sbb tue nmpk cam mude

..
Comment by Sabri
2009-01-02 19:54:53

tu sambil taip pegi usha kot kete ape ngan moto ape dia pakai.. heheh..

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by antooo
2009-10-06 09:39:06

ko x tau ko men ckap jee…ko ad tnye ker die wat income bulanan cner??…polis rmai msok hai-o maaa…knp??..ko jeles erk coz ko miskin.. πŸ˜‰

..
 
 
Comment by unachenta
2009-01-02 16:56:23

Salam Khai,

Hanya nak ingatkan di sini..bukan SEMUA polis makan rasuah..

Ok Peace ! πŸ™‚

..
Comment by Khai
2009-01-02 17:36:25

yes, of course.. tahniah kepada para pegawai polis yang telus..!! :o:

Kami rakyat malaysia, memandang hina pada polis yg makan rasuah + duit haram..

aku respek dgn member aku yg kerja polis tu, tapi since dia cerita dia kebas duit mat rempit tu, aku terus damn dia..

member aku tu pun, ape tidaknya.. abis SPM je terus jadi polis.. tuu yg perangai sarkas skit. :[

..
Comment by dinie
2009-04-09 17:55:02

ko ni lwak la khai thibur aku time2 xde sale ni aduyai memekak la bos esok time brifing

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by xflixz
2009-01-02 17:40:41

mak aih..respek same ko khai.itu la isi hati rakyat jelata Malaysia nih. :choler: :choler: :choler:

..
 
Comment by Fahmishah
2009-01-02 18:19:32

ayah aku pernah kena saman pasal ni.
tapi disebabkan ber’alasan’kan dalam tugas then dapat bayar separuh.

..
 
Comment by ikanstim
2009-01-02 21:28:31

kuang hajo korang menempelak polis bangladesh
aku polis bangladesh
aku tngkap korg satu2 kang bru tau
tp boleh bncang luar.byar 100 sorg je πŸ˜†

..
 
Comment by Cara-Otai
2009-01-03 07:36:27

oww.. polis pun kena saman lar macam nie untuk lebih adil.

Maybe perlu diadakan kelas pendidikan Islam/moral khas terhadap institusi kepolisian bagi mengurangkan gejala resuah ringgit dan politik. lol.

..
 
Comment by Malaynium_
2009-01-03 09:37:05

huheue..
mokcik nyanyuk pon teringat ko ye khai..
nk tackle ko la tu.. :bloody:

..
 
Comment by ubey
2009-01-03 13:09:20

mmm.. mmg ramai polis mkn rasuah. mse ak kne saman x pakai elmet dlu. polis tu sengaje kasi ceramah lame2 smpai 45 minit. ulang2 bende same. phtu dgr geng die yg dlm kete sorak2. udah2 la, bdk tu xde duit kot. phtu diorg kasi surat saman teros blah. mcm lancau je

..
Comment by antooo
2009-10-06 09:42:00

yela..ptot la ko x pkai elmet..coz kpla ko 2 kpla batu…da undg2 cam 2 ikot jela..huhuhu…kayu tol ko nie…

..
 
 
Comment by flip9
2009-01-03 15:05:00

haha..
ni polis bangladesh rupanya..
bkn PDRM

..
 
Comment by wandott
2009-01-03 17:03:28

ermm tu la pasal..
panasz gak aku..
diaorg bleh plak camtu, kot kita trus disaman ye.
takde kasi kasihan punya..
:love:

..
 
Comment by namaku rahsia
2009-01-03 18:18:11

untuk mohd tu klau dah nma dia mmg mcm tu.. mak ayah dia da mmg nk bg nma tu dgn ejaan tu bukan sengaja2 org nk shortform kn.. n tertulis kt ic pon mcm tu jgk.. mcmna lak tu??
:oups:

..
Comment by Khai
2009-01-03 18:58:26

nama khai pon MOHD jugak.. ye la nak buat camne kan.. dah tertulis dalam surat beranak + IC .. hurmm..

tapi nnanti ntuk anak2 kita, jgn la guna MOHD, tapi gunalah MUHAMMAD.. hehehe.. πŸ˜‰

..
 
 
Comment by eira
2009-01-03 20:56:55

hangin t0l aku ngan spesis p0lis bgladsh nih… :p
klw wat keje scara tulus n ikhls kan lg berkat..

..
 
Comment by Hamdi
2009-01-04 08:18:32

LOL
poyo je la mamat nih!
weeeeeee~ :beurk:

..
 
Comment by zamri
2009-01-04 15:53:08

polis mmg mcm tu.. nak saman org nombor satu. klu blhlah kita saman balik polis tu bestkn.. hi..hi.. apa2 pun nice blog. πŸ™‚

..
 
Comment by nisa
2009-01-05 23:02:37

polis ouh polis….

dalam siri gerak khas kat movie atau drama tu, sikit punya baik dia cerita pasal polis. Ingat orang ramai ni buta ke? iskkk…

..
 
Comment by pcuserz
2009-01-06 16:46:34

memang rasuah wujud dalam polis.
tapi tak semua yang amik.
bak kata pepatah “kerana nila setitik rosak susu sebelanga” karam singh walia melaporkan.

..
 
Comment by sorok-sorok
2009-01-09 23:23:01

Polis DiRaja Malaysia sudah tukar nama.
Jadi Polis Raja Di Malaysia.
Mana boleh saman…

..
 
Comment by sherina84
2009-01-11 23:39:47

Adakah korang tahu populasi polis kat malaysia ni? secara kasarnya…tak sampai 100,000 orang anggota polis kat dalam malaysia ni. So, korang dapat bayangkan tak, 100,000 ribu orang nak kawal 4.7juta rakyat malaysia (maybe more). kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Setahu saya, setiap kereta peronda mesti ada 2 orang. Sekiranya seorang tiada, bermakna, kereta peronda takkan berjalan. So, korang bleh fikir sendiri. Jangan buat penilaian dari gambar. tgk gmbr betul2…dan buat penilaian logik.

Ohya…minimum requirement to be a police you must have SPM with 5 credit and Bahasa Melayu must “lulus”. Konstabel pun ada degree. Mat rempit langgar polis. Ayah saudara saya seorang polis yang mati kerana menegur mat rempit, dipukul beramai2. anak gadis UTP dirogol beramai2 oleh mat rempit. Jangan cuba menegak benang yang basah. Kalau takda polis di Malaysia, korang fikir, apa yang akan jadi? Ada otak tu, tolong la guna.

ps: khai, sorry…emosi skit. =(

..
Comment by Khai
2009-01-12 01:29:10

no problem..

khai pon wonder sebenarnya kereta dalam gambar tu berjalan ke tidak.. hurmm… :love:

..
 
Comment by sherina84
2009-01-12 08:09:07

it was so obvious khai. Gambar tu semestinya diambil dgn gmbr henpon. Henpon punya kamera mana ada fungsi moving capture. sapa tak tau bleh rujuk google ok. Moving capture ni slalunya dalam kamera DSLR atau hi-tech camera ja. Kalau guna henpon biasa…sudah semestinya gambar tu akan sedikit blur atau scratch di sana sni kalau ambik gambar objek yg bergerak.

Satu lagi fakta yg korang smua patut tahu (lepas aku konfirm dgn pegawai MPV), semua kereta pernda mesti ada seorang polis senior dan polis junior. Sendiri mau ingat la yea.

Polis yg jahat pun sorang dua yang di mana kebanyakannya polis muda yang masih berdarah panas kata orang. masih lagi nak buat perangai jahat.

Seorang polis berpangkat koperal, layak membuat pinjaman rumah 200k, pinjaman peribadi 100k, dan pinjaman 3 tier utk kenderaan. so, korang jgn heran kalau diorg bleh beli kereta, motor, personal loan, rumah besar. itu semua kerana mereka memang mampu. Please study more fact before make any comment.

Ps: i’m not refering u khai. hehehe no heart feeling noh.

..
 
Comment by antooo
2009-10-06 09:59:37

btol 2 cik..diowg nie harap jer blaja tinggi2..tp bengong gak…mak bapak diowg mst nyesal skap ank diowg mcm nie..pkir la skit…igt polis nie ske saman x ttu psal…btol la tu diowg jlnkn tgas…nk bsing2 psal saman tu pesal…spe yg cri mslh…spe yg nyusah kn spe…igt polis nie kje mkn gji buta je ker..nk ckp tuu gi la siasat abih2..nie men sdap mlut jer nk ckp..igt skit dri sndri tuu..bknnye baik sgt…drpd nk mghina pkerjaan owg tgk dri sndri tuu kje ape..blaja taraf ape…polis pon bknnya calang2 plajrannye…igt sng2 jer nk isi borang tawaran polis tuu…tp kpd khai..ko mmg sonok kn ktuk polis…aku cbar ko..klu ko kne samun ke,kne rompak ke,kne blasah ke,klu kne blasah smpai mti pon bgos gak..ko x pyh cri polis..ko settle kn sndri..sbb ko kn mmg bnci polis…

..
 
 
Comment by myloonatic
2009-01-19 17:02:46

“”Seorang polis berpangkat koperal, layak membuat pinjaman rumah 200k, pinjaman peribadi 100k, dan pinjaman 3 tier utk kenderaan. so, korang jgn heran kalau diorg bleh beli kereta, motor, personal loan, rumah besar. itu semua kerana mereka memang mampu. Please study more fact before make any comment.””

ahem…may i make a comment here? from which facts u collect that a police ranking coperal may take loan up to such a incredible figures? from which agency they may take loans? government? police financial department? or local bank?
as far as i knw…local bank when deciding whether to approved a loan, they will do a proper research and conduct a final consideration only then either approved or dissapproved an application. if so easy, u may try to get a loan ranging from 200k & 100k and extra 3-tier loan for vehicle loan…
so where their extra money come from? brilliant readers of this blog may use their brilliant brain to have a thought.

i’m not excusing that there’re no good cops in our country, but the numbers of them is lesser and lesser per day…
no need to mentioned my experience of being asked to bribe them when being caught in road offense…noted here that its them who open voice asking me to feed them…sigh…

so who to blame? government who spoilt them too often? themselves who is lack to conscience? or us?

the main concern here is how effective the government in digging out all the black sheeps from PDRM….maybe 10 years from now…or maybe until 2020, hanya Tuhan tahu. but one thing for sure, act now before its too late.

..
 
Comment by dinie
2009-04-09 17:52:06

huhu no komen

..
 
Comment by pening
2009-06-15 13:25:30

Tang polis mkn suap tu, no komen..tp yg pastinye mkn suap tu haram. jd kalau da tau tu eloklah jgn wat..

..
 
Comment by Iz
2010-05-31 22:27:39

Polis malaysia bnyk sux…nk duit ckp nk duit… suka je cari salah dn kesilapan org. ak kluar dr rumah berapa meter je dn lepak lewat malam sorang2 nk tepon org tiba2 polis sapa ak.Tu pun nk kecoh suruh aku balik kat rumah.. aku tnaya kenapa? dia bagi alasan dn sebab… “tak secocok”. Cyber Cafe (cc) atas kul 12am pun kena arahan dr polis suruh tutup… Well rules tetap rules… dia yg kuat dia yg kuasa.. kena la ikut πŸ™‚

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?