Down lagi.. Exabytes.. Oh Please…!!!

177 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Hari ini Justkhai dan semua web yang berada di’root’nya down lagi. Dan ini bukan pertama kali aku memaki hamun Exabytes di dalam hati mahupun secara terang-terangan di Twitter. Memang masalah sebegini yang mematikan mood untuk berblog seperti manusia normal yang lain.

Exabytes selama ini sangat luar biasa bagi aku tapi sejak dua menjak ini, maaf! Exabytes bukan lagi hosting yang luar biasa bagi aku. Tiada satu email yang mereka hantar memberi tahu apa masalah yang jadi sehingga web down dalam sehari hampir 3 kali dan kali ketiga lebih dari 1 jam yang membuatkan aku mencari kepala mana-mana orang Exabytes untuk dipijak.

Akhirnya, aku mengalah dengan menghubungi mereka melalui email bertanyakan apa masalah yang terjadi kemudian di balas oleh mereka..

Dear Khai,

We have found a user from shared hosting has been excessively abusing our server usage and caused server overloading. We have caught the processes and will take action suspending the action. Kindly have another try as we have restarted the server services.

If you have any enquiries, please do not hesitate to contact us. Thank You.

Best Regards,
Arren

Dan siapa yang terjumpa perkataan “sorry” di dalam email di atas, aku akan berikan sebiji iPhone 3G dari Maxis.

Pssttt: Susah bila duduk dalam share server ni ye?

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 10:03 pm 22 March '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 177 views
Dalam kategori: Hidup Khai | Tweet This!

Eat This Google!: , ,


RSS feed | Trackback URI

40 Comments »

Comment by zariel
2009-03-22 22:07:54

yeay! aku dpt iphone khai kasi πŸ™‚

erk… xde perkataan sorry pun ek? huhu… panas panas :p

..
 
Comment by Jaws
2009-03-22 22:11:49

haha..
tukar jer hosting..
cari ler org melayu nyer plak..
senang cakap bm jer..
hehe..
contoh, hosting yg aku gunakan sekarang..
hehe..
jarang down..
kalo ade prob ym jer..
haha.. :o:

..
 
Comment by beliamuda
2009-03-22 22:30:05

haha.. kalau gitu, guna dedicated server terus la.. :bloody:

..
 
Comment by menteil
2009-03-22 22:39:18

huhu… sabo2…
adat melanggan…
haha..

..
 
Comment by Daus
2009-03-22 22:39:22

Salam Khai…
Daus menjelma lagi…

Hukum Jual Beli Proton EXORA adalah HARAM!!!
Datang Komen ekk….
πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by menteil
2009-03-22 22:41:51

huhu… sabo2…
adat melanggan…
haha..

aku pon dulu anggap namsahaz terbaik..
akhirnya aku kecewa.. (tapi aku tak anggap terburuk)
then ke dataKL…
stakat ni puas ati..

..
 
Comment by wan
2009-03-22 23:00:42

aku pakai blogspot,tak pernah ada problem camni pon…hahaha…

sabo khai…nanti ada peluang cari hosting lain jek.. 8)

..
 
Comment by Eriyza
2009-03-22 23:48:02

Awat laa server bebayo slalu down eh??
Blogspot gak baguih. Hehehe!!! :p

..
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-03-22 23:59:01

sabau je la khai.. ada hikmah disebalik sesuatu kejadian tu. huhu :aie:

oh ya khai, apa kata ads aku kat ohartis tu (kalau belum ok lg) kau letak sini sementara.. jd, tak perlu tambah tempoh iklan nanti. lgpun ads tu penting utk aku. sob3 :bloody:

..
Comment by Khai
2009-03-23 00:16:21

hoho.. ohartis ok malam ni atau esok bro.. sabo ye.. susah gak nak pindah2 ni kalau aku x leh nak access ohartis tu.. jgn risau, nanti akan ada lebihan xpired date ntuk iklan di ohartis tu. πŸ˜€

..
Comment by azizwan(dot)com
2009-03-23 00:43:03

huhu.. ok, takpe. mana yg kau rasa baik bg kau insyaAllah baik la juga utk aku 😎

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Zik
2009-03-23 00:10:10

khai, aku rasa tiba masa untuk kau beralih dari shared hosting ke lebih baik dari itu. dari tinjauan aku blog justkhai ni pun cukup popular & nilai visitor sgt hebat sekali. dah tentu bandwidth di perlu lebih dari sekarang untuk memuaskan nafsu menulis.

kalau tak silap aku ohartis & seangkatan oh lain kecuali ohbulan, adalah berada di satu bawah bumbung yg sama? ohartis tak kurang hebat mcm justkhai. yg pasti penggunaan gambar & db yg tinggi sbb setiap masa akan tiba berita (gossip) baru. bahagian komen pasti hebat di banjiri oleh ramai perminat akan mengakibatkan bencana hehe.

dari apa yg aku tahu ada 93 domains berada di bawah bumbung yg sama dgn justkhai & angkatan lain. lebih baik naik taraf vps. engkau akan bahagia sbb bumbung itu adalah bumbung engkau sendiri, takda lagi 90 domains menumpang sama.

bagi aku tak rugi engkau naik taraf vps, sbb cara engkau kena. dari vps mungkin kau boleh tambah projek lain yg ada dlm kepala supaya tak bazir lebihan2 ruang & bandwitdh.

aku percaya engkau boleh tampung dgn duit yg dijana dari ads & ramai yg akan sokong hehe.

..
Comment by Khai
2009-03-23 00:25:21

hehe… insyaAllah. Sebulan aku masuk kerja je nanti, terus angkat dedicated. Mmg banyak projek berderet2 dalam kepala yg masih x mampu nak direalitikan. Hanya sebab hosting semata2.. sh1t..!! :p

ohartis.com dah tak duduk bawak justkhai. Dah dapat sponsor dari Fivio.. skarang tinggal ohtidak, ohcun & ohtiny yang kat bawah Justkhai..

Sekarang ni dalam usaha nak memindahkan ohtidak ke server yg baru.. :8

..
 
 
Comment by Richie
2009-03-23 00:28:27

huhu.. takde pong ckp minta maaf.. sabar je la john.. huhu πŸ™‚

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-03-23 01:38:10

huhuhu.. patutlah aku takleh bukak smua “oh²” yang ko ada siang tadi… yang leh bukak forum scukz aje… sabo² bawak bertendang.. ape kata aku tolong ko sepak depa. hehehe.. erm, maknanya pasni ko tuko la host ko ke fivio… sbb ko suka kan host tuh? aku nya host pon wat pasai.. dak² yg guna celcom berokband takleh access… bengang ajek… :bloody:

khai bg aku ajelah h/p iPhone 3G tuh.. ko pon bukan guna.. miahahaha… so conclusionnya exabytes sux and u should make ur own hosting or change to another host… πŸ™‚

..
 
Comment by anarm
2009-03-23 02:34:59

sungguh demn kalau server down.. huh :p

..
 
Comment by zelo55
2009-03-23 03:29:32

ape kate kite wat syarikat hosting sndri khai…ak rela jadi ank buah ko…
ho32…
bernas2…

:p

..
 
Comment by bd fabregas
2009-03-23 04:04:05

dah ade hosting berbayar selalu down plak.. hai, inilah dugaan ber’blogging’..

..
 
Comment by Richie
2009-03-23 07:18:15

kalau nak power.. beli dedoicated la kan.. kena la spend sedikit pitih 8)

..
 
Comment by hytiq
2009-03-23 07:18:21

huahuahua..klw aku edit,aku jumpa r sorry 2..
so cam r ko bley bgi kn??huhuhu 8)

..
 
Comment by aidilx
2009-03-23 10:12:46

Dan akhirnya, ko menerima nasib yang hampir sama dengan aku. :o:

Nasib baik ko takat kena server down, yg aku siap kena bagi amaran. haru wei! :bloody:

Sedangkan blog aku tu bukan makan cpu usage yg beso pun. Visitor beribu2 pun haram!

Tapi, tak pasal2 aku gak kena. Apa kes? 😐

Takziah utk kita berdua. Mood aku, tengah down gak ni. =(

..
 
Comment by |1f34|-|1r3
2009-03-23 11:49:36

hehe..payah aper…beli jer VPS tros…bukan mahal pon..

..
 
Comment by Taufik SM
2009-03-23 12:11:20

pakai ar fivio.com lain kali …. :o: :o: :o: :o:

..
 
Comment by od3n
2009-03-23 13:23:36

kalo yg ringan² tu ko pakai la shared hosting jek… tp yg hits tinggi may be ko kene up ke dedicated or vps.. hehe.. alah membeli menang menge’host! nway aq da setahun kt datakl n so far it’s good to host with them 8)

..
 
Comment by admin izyan.com
2009-03-23 14:10:16

mohon perhatian semua.. ini adalah kerja admin jahanam mediamalaya.. website artis saya juga sudah di attack olehnya. saya mempunyai bukti yg kukuh untuk menuduh dia yg buat kerja2 ni. termsuk mnjhnamkan blog2 justkhai yg lain.

..
Comment by hafreze
2009-03-23 19:18:47

seyes ke izyan?

memang dia erk?

meh send proof kat aku. u know me.

..
Comment by Khai
2009-03-23 20:36:14

hafreze: ape yang ko boleh buat? πŸ˜€

Izyan: ada bukti ke?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by media malaya
2009-03-23 14:13:04

kepala bapak ko izyan kerja aku…mane bukti kukuh ko?
tunjuk kat aku….

..
 
Comment by janda umur 32
2009-03-23 15:00:18

hm.. no komen.

..
 
Comment by lankapo
2009-03-23 17:50:15

salam khai,

serverfreak ok apa… aku pakai lama dah ..buleh thn la. Sng YM je πŸ™‚

..
 
Comment by encikizzat
2009-03-23 18:51:21

patut ah x dpt access blog ni semalam.. 8)

..
 
Comment by Khai
2009-03-23 20:34:56

To taufiqSM & Hefreze.. please la.. orang bodoh je yg percaya PR blog melayu 9.. dan orang bodoh je yang amik kisah pasal benda tu..

Blog ni ada nampak macam nak tipu sape2 ke? untuk ape? advertising? masuk nengok page advertising tu. Ada kot tulis pasal PR..

yang nak sakit hati apesal.. kalau dah x suke, pelan2 tekan button X kat browser korang.. x kan nak kena ajar jugak. Korang rasa terancam ke ape dengan PR tu? yg kecik gile tu.. aku letak mmg saja-saja je.. PR dari facebook.. dan aku x pernah buat entri kasitahu dunia PR blog ni 9 pun kan? dan mungkin korang boleh hover cursor kot atas PR tu..

Tipu reader? ada yang rasa tertipu ke? rugi ke? kan blog ni kasi information kat orang ramai. Kasi ilmu.. bukan semata2 cari duit iklan dari web web hiburan yang tak menguntungkan sesiapa.. πŸ˜€

..
Comment by Kill-Vearn
2009-03-23 22:23:54

betol aku sokong khai.. ada ape dengan PR.. blog aku baru aje tubuh dah PR2.. hebat tak? miahahaha.. so semua tu takde maknanya.. korang pigi la paste je PR code tuh… ape da… yang penting informasi yang nak disampaikan itu sudah cukup memadai.. betol tak khai.. ahhahaaaa… πŸ™‚ πŸ˜€

..
 
 
Comment by Sapikk
2009-03-24 20:13:33

hoho.. nape x gune VPS jek? hehe… :aie:

..
 
Comment by nesloka
2009-04-17 10:30:28

khai, you sure is exabytes server down kah?
it is very sommon that hosting provider take action on website that overload their server since it is under shared hosting environment. you also do not wish other people that overload the server you are hosting and affect your website right?
coz I really a lot of good feedback about exabytes in some of the forums and I’m now hosting with them as well and so far so good.

so, mana you host sekarang?

..
Comment by Khai
2009-04-17 12:58:10

no no.. ini bukan kisah pasal uptime exabytes.. tapi ni adalah serangkai dari kisah kisah yang terpencil. Before, i’m a big supporter of Exabytes. Kalau tak caya usyalah link kat bawah atau search Exabytes di search box justkhai ni.

http://www.exabytes.com.my/webhosting/smallbusiness/ebizgold/

Psstt: Exabytes, u should kill my comment ASAP!! :bloody:

oh ya, justkhai ada menerima beberapa lamaran tajaan dari pihak hosting tempatan. Bulan depan, mungkin blog ni bukan lagi di exabytes. Sekarag ni masih di Exabytes. πŸ˜€

..
 
 
Comment by ishak hasimi
2009-11-09 11:19:18

aku pakai netkl jer….,sebenarnya tak best kalau satu hosting share banyak web….,satu web satu hosting bagus…..hheheh πŸ™‚

..
 
Comment by muhammad khairul
2010-08-28 10:26:33

mcm mne nk bloger mcm ni? πŸ˜‰

..
 
Comment by muhammad khairul
2010-08-28 10:27:40

mcm mne nak buat blog ni?

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?