(Pengotor!) Kempen BOIKOT Roti Hi-5

731 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Rasanya sesiapa yang mempunyai kad pengenalan jenis MyKad, pasti kenal sangat dengan jenama ini, Hi-5. Satu jenama terkenal di Malaysia yang menghidangkan kepada kita pelbagai jenis dan rupa bentuk roti dan tak syak lagi, korang boleh jumpa roti berjenama Hi-5 di mana-mana kedai atau pasaraya yang korang pergi. Itulah dia, pihak kuasa kat Malaysia ni memang suka biar kita makan sampai kenyang dan jadi darah daging anak-beranak, baru nak siasat sana sini.

Dan jika anda sedang mengamati kelazatan roti Hi-5 ketika membaca entri ini, sila termuntah!



Rasanya, sampai mati pun korang takkan makan roti diorang lagi kan? Kalau korang rasa macam tu, sebarkan pada mereka yang masih tak tahu disebalik tabir pembikinan roti Hi-5 ini. Siapa mahu makan lagi roti mereka, sila angkat tangan. Hehehe.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 10:32 pm 23 March '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 731 views
Dalam kategori: Tergempar | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

122 Comments »

Comment by x-po
2009-03-23 22:40:06

aduh, tak sangka plak aku.tp nsb baik la aku xpenah beli roti hi-5 ni..kbykkan mknn yg dijual mmg cm2, mmg sdp tp hakikatnya dr segi penyediaannya mmg menjijikan

[Reply]

Khai Reply:

sebelum ni, dah pernah orang jumpa cicak lagi bro dalam roti tu.. haha.. aduyai..

Korang ingat lagu roti ni tak? meh khai nyanyi skit..

“Hi5.. Hi5… roti yang lebih baikkkkkk.. ”

hahah!! πŸ˜€

[Reply]

TipsGoda Reply:

siap ade cicak lagi?patut la msia ade cicakman..hehe

tapi tak dinafikan..roti Hi5 ni sedap compare ngan roti lain..mungkin ni ‘resepi’ diorang kot?

ye la..bende tak elok la yg kita selalu rasa sedap..
hehe

boikot boikot

[Reply]

xx Reply:

WOAH X NAK AKU MAKAN LAGI ROTI NI LAGI.THANKS KHAI.WALAUPUN DAH TAU LAMA.AHAHAHA

[Reply]

Mustaffa Reply:

Biar mati tak makan…

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-23 22:46:05

sebelum ni, dah pernah orang jumpa cicak lagi bro dalam roti tu.. haha.. aduyai..

Korang ingat lagu roti ni tak? meh khai nyanyi skit..

“Hi5.. Hi5… roti yang lebih baikkkkkk.. ”

hahah!! πŸ˜€

[Reply]

..
Comment by TipsGoda
2009-03-24 13:19:40

siap ade cicak lagi?patut la msia ade cicakman..hehe

tapi tak dinafikan..roti Hi5 ni sedap compare ngan roti lain..mungkin ni ‘resepi’ diorang kot?

ye la..bende tak elok la yg kita selalu rasa sedap..
hehe

boikot boikot

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
Comment by xx
2009-03-24 23:11:21

WOAH X NAK AKU MAKAN LAGI ROTI NI LAGI.THANKS KHAI.WALAUPUN DAH TAU LAMA.AHAHAHA

[Reply]

..
 
Comment by Mustaffa
2009-04-02 12:15:25

Biar mati tak makan…

[Reply]

..
 
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-03-23 22:41:20

eeeeeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuuuuwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[Reply]

..
 
Comment by Sy8
2009-03-23 22:41:44

yucks…. nk tmuntah aku… πŸ˜†

[Reply]

..
 
Comment by Marzuki
2009-03-23 22:42:15

cepatnya mamat atas ni komen, ahaha.

aku makan roti gardenia je sejak generasi ke-7 lg.

ahahaha…

[Reply]

alana Reply:

same la kite…aku tak der nk makan roti hi5…gardenia pilihan hatiku… πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by alana
2009-03-24 20:54:25

same la kite…aku tak der nk makan roti hi5…gardenia pilihan hatiku… πŸ™‚

[Reply]

..
 
 
Comment by luqman
2009-03-23 22:42:18

aiyark! pengotok tol!!!! 😐 aiseh….

[Reply]

..
 
Comment by chokilala
2009-03-23 22:42:32

nyum nyum.. sungguh ‘menyelerakan’ :love:

ni bukan gambar lama ke? aku pernah tengok dokumentari tentang kilang gardenia. semua roti dia dibuat dengan machine. satu je yang melibatkan tenaga kerja manusia ialah angkat kotak roti masuk dalam lori

rela xmakan daripada makan high-5. hoho πŸ™‚

[Reply]

Khai Reply:

mmg lama lah kot.. tapi khai baru tahu.. before sedap je melantak roti ni sambil tekan-tekan keyboard…. hehehe

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-23 22:47:06

mmg lama lah kot.. tapi khai baru tahu.. before sedap je melantak roti ni sambil tekan-tekan keyboard…. hehehe

[Reply]

..
 
 
Comment by suhz
2009-03-23 22:43:06

eeek.. tak lalu aku nengok.. gardenia cane? ok x? πŸ™‚
kalau pekerja kilang hi-5 tu makan gak roti tu aku rasa diorg ni ada masalah mental la :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by Aby RAd
2009-03-23 22:44:34

bkn ke jenama hi5 ni la yg ada cicak sekor dlm muffin?

[Reply]

Khai Reply:

haah… hi5 la tu.. buwekk!! :bloody:

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-23 22:49:55

haah… hi5 la tu.. buwekk!! :bloody:

[Reply]

..
 
 
Comment by |1f34|-|1r3
2009-03-23 22:46:04

isk…aku rasa isu ni dah lama dah nii..muncul kembali ke? :p

[Reply]

Khai Reply:

dari komen kat entri ni pun bro, dah leh nampak bape ramai yg masih melantak roti hi5.. hahaha..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-23 22:50:57

dari komen kat entri ni pun bro, dah leh nampak bape ramai yg masih melantak roti hi5.. hahaha..

[Reply]

..
 
 
Comment by Kill-Vearn
2009-03-23 22:46:05

arghhhh fcuk la hi-5 nih.. sape manager dia neh.. ramai² saman la depa ni.. pengotor gile babeng nya… tak pakai gloves, pastu kilang kotor tol.. yaks… mana taw ada taik kuku ke ape ke, tangan dia pegang mesin kotor² then pegang tepung.. yaks… pasni semua makan gardenia aje la… tapi khai tak silap aku dulu pon ada isu tentang roti hi-5 neh… aku dengar² mak aku ckp la, “jangan beli roti hi-5″… tapi ini ke kes yang dulu? ke ada yang terbaru lagi? gambar ni lama ke baru bro? harap depa berubah la…

boikot²… :bloody:

[Reply]

Khai Reply:

dulu tu sbb ada cicak kot bro.. mana xde cicak ye tak, kilangnya 2 kali ganda lebih cantik dari rumah cicak.. mesti la cicak suka.. hahahah

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-23 22:52:15

dulu tu sbb ada cicak kot bro.. mana xde cicak ye tak, kilangnya 2 kali ganda lebih cantik dari rumah cicak.. mesti la cicak suka.. hahahah

[Reply]

..
 
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-03-23 22:49:03

yark.. nasib baik aku tak pernah makan roti hi-5 ni. huhu.. kalau tk, dah aku muntahkannya kt blog ni sbgai tnda protes :bloody:

yg x boleh blah, slumber kodok je sental tepung tu tanpa mnyarung sarung tgn. ntah2 kt jari tu ada bijih timah. lg teruk klau lps kluar tandas tak basuh tangan. buwek :[

[Reply]

azizwan(dot)com Reply:

gilos.. tgh aku taip komen rupanya dah ramai yg komen walhal td lngsung tkde komen. :aie:

[Reply]

Khai Reply:

kot kot bontot gatal ke bro eh? garu garu, then mari uli roti .. hahaha πŸ˜†

[Reply]

azizwan(dot)com Reply:

klau mcm tu, padan la dgn tagline diorg “hi-5, roti yang lebih baik” πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by azizwan(dot)com
2009-03-23 22:51:53

gilos.. tgh aku taip komen rupanya dah ramai yg komen walhal td lngsung tkde komen. :aie:

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2009-03-23 22:53:15

kot kot bontot gatal ke bro eh? garu garu, then mari uli roti .. hahaha πŸ˜†

[Reply]

..
Comment by azizwan(dot)com
2009-03-23 23:07:06

klau mcm tu, padan la dgn tagline diorg “hi-5, roti yang lebih baik” πŸ™‚

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by zariel
2009-03-23 23:03:38

gardenia la besh. lagu tema pn besh πŸ™‚

jgn nnt ko bongkar lak pasal gardenia mmg muntah la aku =(

[Reply]

..
 
Comment by iza
2009-03-23 23:16:12

haha..kotornye!!naseb baek x pena mkn..beli ade ah..haha..ni cite lme lh bro..tgk pic pn dh tau..dlm sthn dua ni kn..pe2 pn.thnks ingt kn..

[Reply]

..
 
Comment by Khai
2009-03-23 23:47:35

AKu memang dah lama boikot roti Hi5 ni, bukan setakat roti Hi5 jer tau, korang JGN BRLI LANGSUNG apa2 keluaran SILVERBIRD- aku ulangi, SILVERBIRD . Apa2 produk dia tak kira lah roti hi5 ker, roti kelapa ker, coklat ker, roti kacang merah ker, kek lapis ker ..apa2 jer lah ..janji da cop SILVERBIRD – tu semua keluaran kilang yang sama. Memang “kuang hajor” cina laknat nih..pengotor dan tak hormat org Islam ..ikut suka mak ayah dia jer …korang tolong sebarkan kat semua kengkawan k …takut kang korang boikot roti hi5 tapi roti2 lain keluaran SILVERBIRD korang makan gak ..sebab tak tau kilang tuh kilang yang sama. Sebagai rakyat Melayu Islam, kita kena boikot semua produk keluaran kilang ni…tak mati pun kalau tak beli..

Sekarang ni setiap kali aku nampak roti @ van syarikat SILVERBIRD tuh, nengok logo dia pun aku dah mual… kilang dia kat area Shah Alam tu ha ada satu …

Baiklah kita beli GARDENIA, yg aku tau BERNAS ada saham kat dalam tuh ..

sama gak ngan beras, jangan beli cap naga (aku pun pernah ter”try” sebelum ni, masa tuh tak tau lagi..). Beli Beras Faeza, Faeza tuh bayar zakat setiap tahun, sekurang2nya kita pun secara tak langsung beramal jariah sikit …

colgate pun sama, jgn guna, ntah mana2 sijil HALAL dia …tak pernah dapat pun, tgk iklan pun boleh tau ..mana ada logo JAKIM..tapi guna ayat pasal HALAL yang mengelirukan …

kursus asas JAI banyak sedarkan aku..walaupun JAI macam tunggu masa nak dikapankan sekarang, mmg aku sedih dan ramai yg hangin serta rasa di*****2kan dan tertipu, sekurang2nya, aku sedar sket lah peranan aku sebagai org Islam di Malaysia ni dalam hal2 macam ni … tak rugi gak lah labur 500 kursus asas tuh … (pikir positif dari sudut yg berbeza .. heheheh)

* komen dari seorang hamba Allah

[Reply]

azizwan(dot)com Reply:

support.. aku ada terbaca bahawasanya minyak yg diorg gunakan utk buat roti2 tu (kononnya minyak import dr jerman) adalah tdk halal dimana minyak tersebut adalah minyak babi. :aie:

boleh baca lebih lanjut di http://www.scribd.com/doc/2625930/ROTI-Hi5-HARAM

[Reply]

abcsepatassepbwh Reply:

uikkk xsgke~kalo ubt gigi nk cnfirm halal bli je ubt gigi mukmin dijamin halal insyaAllah~

tp kn khai,,btl ke gmba tu kilang Hi-5 pnye..mane tau org2 dlm gmba ni saje pkai bju Hi-5~tp xtau la kn psl gmba ni xhbs kua lg~ :aie:

[Reply]

hohoh Reply:

pmbetulan :
ubt gigi mukmin pon blm tentu halal
nama jer mukmin, tp tokey dia cina bebb..
try semak blk
tkt trsalah fakta 8)

[Reply]

si tenuk Reply:

mana ada mukmin tu company cina..dia 100% bumiputera la..ceo die pn org melayu x silap aku..yg produk muka Syahirah..Safi..tu baru la org cina punya..xcaya..pi check..ni aku xtpu laa..(buat ape nak tpu ponn)

p/s: sejak ummi aku perkenalkan ubat gg Mukmin, aku x tuka dah ke lain..siyes. huhu..no more darlie2 n colgate2 nih.. jom support produk kluaran bumiputera+islam πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

wak dogool keropok Reply:

:choler: napa ko orang tak cari roti orang melayu buat, kan banyak dalam pasaran ari nih. kau orang masih lagi makan roti orang yang tak cebok. buat roti tak baca Bismillah. mandi pon tak. tak gelike.

[Reply]

..
Comment by azizwan(dot)com
2009-03-24 10:41:12

support.. aku ada terbaca bahawasanya minyak yg diorg gunakan utk buat roti2 tu (kononnya minyak import dr jerman) adalah tdk halal dimana minyak tersebut adalah minyak babi. :aie:

boleh baca lebih lanjut di http://www.scribd.com/doc/2625930/ROTI-Hi5-HARAM

[Reply]

..
 
Comment by abcsepatassepbwh
2009-03-24 18:47:55

uikkk xsgke~kalo ubt gigi nk cnfirm halal bli je ubt gigi mukmin dijamin halal insyaAllah~

tp kn khai,,btl ke gmba tu kilang Hi-5 pnye..mane tau org2 dlm gmba ni saje pkai bju Hi-5~tp xtau la kn psl gmba ni xhbs kua lg~ :aie:

[Reply]

..
Comment by hohoh
2009-04-03 01:36:22

pmbetulan :
ubt gigi mukmin pon blm tentu halal
nama jer mukmin, tp tokey dia cina bebb..
try semak blk
tkt trsalah fakta 8)

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by si tenuk
2009-04-08 00:15:47

mana ada mukmin tu company cina..dia 100% bumiputera la..ceo die pn org melayu x silap aku..yg produk muka Syahirah..Safi..tu baru la org cina punya..xcaya..pi check..ni aku xtpu laa..(buat ape nak tpu ponn)

p/s: sejak ummi aku perkenalkan ubat gg Mukmin, aku x tuka dah ke lain..siyes. huhu..no more darlie2 n colgate2 nih.. jom support produk kluaran bumiputera+islam πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

[Reply]

 
 
 
Comment by wak dogool keropok
2009-04-04 21:22:53

:choler: napa ko orang tak cari roti orang melayu buat, kan banyak dalam pasaran ari nih. kau orang masih lagi makan roti orang yang tak cebok. buat roti tak baca Bismillah. mandi pon tak. tak gelike.

[Reply]

..
 
 
Comment by zieyn
2009-03-23 23:53:43

xsenonoh btol la diorg nie..
ade ke bg org mkn camtu?ish~
patut la aku rse x sdap je roti tue..
rase cam taek pn ade..eyuw..
t’rase cm nk muntahkan roti hi5 yg dah jdi dging nie..buwekss! :beurk:

[Reply]

..
 
Comment by ezad
2009-03-24 00:44:13

Khai.. mane ko dpt sume pic tu.. tak caye betol.. aku pun nak boikot roti hi5 ni.. supp0rt ko.. aku ade mkan woti ni gak.. tpi ckup smpi disini… yuksss…. 8)

Lpas ni baik beli roti kat bai je… name bes0r high5 tapi… ape yg ade kt gab0r tu betul2.. d0wn5…

[Reply]

Khai Reply:

hehe.. sama2lah kita.. sian perut ni makan menda yg kotor je selalu. beli dah cukup ok… pakai duit halal.. tapi tetap kotor.. mmg kesian.. =(

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-24 12:40:37

hehe.. sama2lah kita.. sian perut ni makan menda yg kotor je selalu. beli dah cukup ok… pakai duit halal.. tapi tetap kotor.. mmg kesian.. =(

[Reply]

..
 
 
Comment by nabilah_2908
2009-03-24 11:08:30

eeeeeeee…
sah…boikot Hi-5…. :[

[Reply]

..
 
Comment by cidimidi
2009-03-24 11:12:28

Haha… Baru r ada bukti utk bg kat AA.. Dia sokong gile roti Hi 5 ni.. Kiter mmg xble telan Hi 5..

Biar roti Gardenia.. Mahal pun xpe.. Makan Hi 5 automatik kuar balik.. Rupanya mmg pengotor.. Ei ye.. Nak muntah.. :bloody:

[Reply]

Khai Reply:

haha… gardenia yang terbaik..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-24 13:29:45

haha… gardenia yang terbaik..

[Reply]

..
 
 
Comment by Shaffik
2009-03-24 11:30:05

AKu tak sangka sekotor macam ni..lepas ni kena bertukat beli roti lain laa pulak..

[Reply]

..
 
Comment by aniez
2009-03-24 11:39:21

pe kate korang beli je roti buatan org melayu islam
dijamin halal..

[Reply]

..
 
Comment by zaki
2009-03-24 11:57:35

kembang tekak aku weiii :oups:

[Reply]

..
 
Comment by beliamuda
2009-03-24 12:15:27

nasib baik lidah aku tidak serasi dengan roti Hi-5. dah lama aku tolak tepi roti tu… :8

[Reply]

..
 
Comment by linoor
2009-03-24 12:36:57

x tau nak cakap macam new….
sangup die bagi owg makan…. ish2…. =( =( =(

[Reply]

..
 
Comment by depurple
2009-03-24 12:50:07

erk… πŸ˜†

[Reply]

..
 
Comment by zelo55
2009-03-24 12:55:36

meh beli meh beli…
roti bakar aku buat sendiri…

meh beli…meh belii….

[Reply]

..
 
Comment by Ynn
2009-03-24 13:07:29

eee paling ta tahan abis tepung salut satu tangan dia, lepastu peluh2, lepastu bulu tangan yg pnjang2 tu tcabut. whah xmo lah mkn roti. gelinyeee =.= =( =(

[Reply]

..
 
Comment by syima5424
2009-03-24 13:08:15

syima mmg da tau lama da benda ni tapi x sangka plak smpi pengotor cmni :(( . sib bek xpenah sentuh roti Hi-5 ni. mmg dr kcik telan Gardenia je. Heho πŸ˜€

[Reply]

..
 
Comment by im
2009-03-24 13:08:18

ini gamba lama
gamba kat kilang nilai atau shah alam..rasa kat nilai kot..
kalau tak silap aku lebih kurang 2tahun lepas la aku penah tengok video pasal roti ni kat website persatuan pengguna..
gamba ni tak seberapa, kalau tengok video lagi la ngeri..

haha..sokongla hi5 demi kebahagiaan bersama.. :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by wan
2009-03-24 13:15:42

dah lame dah ni.tak silap aku kes ni dah selesai..
tp yg problem nya high5 tak pernah mintak maap dan berjanji takkan jadi camni lagi..

[Reply]

Khai Reply:

patutnya hilangkan terus Hi5 dari atas muka bumi ni.. camne boleh wujud lagi.. :bloody:

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-24 13:32:51

patutnya hilangkan terus Hi5 dari atas muka bumi ni.. camne boleh wujud lagi.. :bloody:

[Reply]

..
 
 
Comment by nawez
2009-03-24 13:44:12

oh roti feveretku.. demmm :o:

[Reply]

..
 
Comment by Hasbullah Pit
2009-03-24 13:51:42

Tu gambar 2,3 tahun lepas masa zaman boikot Hi5.

Kilang tu kononnya telah ditutup.

Yang peliknya, kenapa Lembaga Tabung Haji melabur di situ?

[Reply]

pakdi Reply:

kena tanya tok zahid tu… :love:

[Reply]

..
Comment by pakdi
2009-03-24 14:10:23

kena tanya tok zahid tu… :love:

[Reply]

..
 
 
Comment by @Ku tEsY@
2009-03-24 13:57:09

eeee….. :[ :[ :[
gelinye… :[ :[
sumpah x beli Hi5 dh pasni…
kotor gile kilang dia…
:bloody: :bloody: :bloody: :bloody: :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by Eriyza
2009-03-24 14:11:48

Kesiannya kat sesapa yg menjadikan
roti Hi5 ni makanan ruji.

[Reply]

..
 
Comment by NoktahHitam
2009-03-24 14:25:02

Ini gambar lame. dari 2006 kot.

[Reply]

..
 
Comment by ain
2009-03-24 15:08:36

dulu ade jugak dgr khabar2 angin pasal roti Hi-5 ni..
ade yg cakap diperbuat guna gelatin B**i la..mcm2..
sejak dr tu, mmg sy xpenah mkn lg dah..
tp hr ni, bila tgk gambar kt ats tuh..
serius, tekak rs loya nk muntah..

bos sy ada ckp..kt daerah tmpt saya ddk ada 1 kilang dia bru bukak..baru tu xde la baru sgt kot..tiap2 mlm diorg akan jual roti tersebut pd harga yg murah..huhu..motifnya?

mungkin roti dah expired..tp still ada lagi org yg nk beli..huh..xpaham betol..

[Reply]

..
 
Comment by deennasour
2009-03-24 15:24:12

aku dah lama tau pasal ni khai.
bila aku tanya kwn aku, sbb bapak dia keje high-5 nih,
dia marah2 aku plak, sbb dia kata, bpk dia kata bersih je kilang.
if tak bersih dah lama kena suruh tutup.
ontah le~

[Reply]

..
 
Comment by najster666
2009-03-24 15:57:56

eeeeeeee…
yuxxx..
gardenia gak yg paling best! πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by nad.cydot
2009-03-24 16:18:42

errr..SUMPAH!
lepas ni confirm aku tak makan dah!
eeeeeeeeeeuuuuuuuuuwwwwwwwwwww… 😐

[Reply]

..
 
Comment by menteil
2009-03-24 16:31:34

erm.. rasanya dah siap kuar paper ari tu..
lama dah kot..
sejak dari tu memang aku dah tak beli dah..
walaupun dorang pernah bersihkan nama dorang..
tapi aku tetap tak percaya…
geli ah!

[Reply]

..
 
Comment by mohd nazmi
2009-03-24 20:09:58

lepas ni aku akan makan roti cap mak aku aku ja aa..

[Reply]

..
 
Comment by Sapikk
2009-03-24 20:22:13

aku x nak makan roti dah mcm tu.. nk makan gule2 je pulak

[Reply]

..
 
Comment by Zizie
2009-03-24 20:40:46

euuu..!:aie:
tapi sekarang camni lagi ke?
dah ok dah kan?

oh!tidak bila nk ok?bosanlah.. =(

[Reply]

..
 
Comment by GambarHehe
2009-03-24 20:43:07

Yang Fasha Sandha jd model tu utk roti hi-5 la kan? :((

[Reply]

..
 
Comment by ondscene
2009-03-24 20:59:31

khai, sebenarnya, foto2 tu adalah foto kes lebih 2 tahun lalu, dan memang masa tu, memang nak termuntahpun. kilang tu sampai diarah tutup sementara, dan sekarang, sebenarnya, gambaran itu dah tak seperti ini lagi.

[Reply]

Khai Reply:

Thanks for da information bro.. ni sumber yg sgt boleh dipercayai.. mr reporter.. hehe..

thanks again bro..

psstt: rasanya hi5 kene rebrand.. kalau tak, mmg xkan laku selagi gambar2 ni berlegar2 dalam internet.. dan mungkin dah lama, tapi ramai yg tak tahu. termasuk lah khai..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-03-24 21:51:06

Thanks for da information bro.. ni sumber yg sgt boleh dipercayai.. mr reporter.. hehe..

thanks again bro..

psstt: rasanya hi5 kene rebrand.. kalau tak, mmg xkan laku selagi gambar2 ni berlegar2 dalam internet.. dan mungkin dah lama, tapi ramai yg tak tahu. termasuk lah khai..

[Reply]

..
 
 
Comment by fazrewl
2009-03-24 21:45:19

Aku sokong ondscene…
Aku rasa gambar nie aku dah tgk lama dah…
πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by misscapricorn
2009-03-25 00:05:39

fuh…..aku mmg x mkn hi-5 ni…ko rase2 gardenia pon cm ni ke ekh???? :[

[Reply]

..
 
Comment by hady
2009-03-25 00:10:45

Hi5 ni memang dah terkenal. Dan pernah diserbu. dah 2 kali kot tapi mesih lagi tak sedar….

[Reply]

..
 
Comment by misscapricorn
2009-03-25 00:10:46

weyh…chop!nak tambah.korg pnah tgk roti brand Hawaian bakery (x tau la ejaan dier btol ke x ni)..senior aku ada bwat praktikal situ…dia ckp mostly pekerja dia org Nepal..tau2 je la kan…situasi dia cm ner?same seperti gambar di atas…bau badan x yah citer la!abis ilang bau roti..huhu πŸ˜€

[Reply]

..
 
Comment by Fahmishah
2009-03-25 00:32:25

Makan roti canai lagi sedap dari Hi-5 yang tak suci

[Reply]

..
 
Comment by aida.JJ
2009-03-25 00:59:23

nasib baik laa x prnh beli,
selama i hidup selama kurang drpd 14 thn, i mkn roti gardenia and rotiboy je -__-

[Reply]

..
 
Comment by apiz
2009-03-25 01:03:45

memang menjijikkan…. kesucian tak dijaga..

[Reply]

..
 
Comment by saffa
2009-03-25 01:53:46

Tak silap Saffa Hi5 ni dah kecoh masa Saffa form5. 2007. Masuk surat khabar pasal i5 ni tak halal ker apa ke benda ntah..
Saffa memang tak makan Hi5 ni. Tak suka texture roti dia. Saffa suka Gardenia.. πŸ˜‰ terutamanya Butter Scotch! Susah giler nak jumpa.. sejak balik umah cuti panjang ni.. tak jumpa-jumpa lagi..

p/s: soryy membebel.. haha..
P/s: sila lah cari Roti Gardenia Butter Scotch bagi sesape yang tak pernah makan! πŸ™‚

[Reply]

najster666 Reply:

huhuu saffa pn ske Butter Scotch..manis tu..tp mahal rm4++

p/s: sry lari topic πŸ™‚

[Reply]

..
Comment by najster666
2009-03-25 12:21:29

huhuu saffa pn ske Butter Scotch..manis tu..tp mahal rm4++

p/s: sry lari topic πŸ™‚

[Reply]

..
 
 
Comment by mOONLIGHt
2009-03-25 02:11:26

Penah da baca citer ni dulu… tp tngok roti Hi-5 still gak ada lam pasaran.. naper ya…

x der tindakan ker yg diambil oleh pihak bwajib..ke diaorg kena rasuah ngn roti hi-5 dihantar setiap hari kt umah diaorg.. 8)

x paham2.. πŸ™‚ en. khai..tulun jawab sket.. 8)

[Reply]

KampungBoy Reply:

Hah…usus undi tak percaya kat H5. Aku makan roti jenama X pn xpe…

[Reply]

..
Comment by KampungBoy
2009-03-25 08:24:10

Hah…usus undi tak percaya kat H5. Aku makan roti jenama X pn xpe…

[Reply]

..
 
 
Comment by KampungBoy
2009-03-25 08:20:27

Lam xmengadap h5 nie…makan roti jenama x pn boleh….xde maasalah. Huhuhh

[Reply]

..
 
Comment by Richie
2009-03-25 09:53:51

dasyat2.. tapi nampak macam gambar lame je..

[Reply]

..
 
Comment by Mat Kepoh
2009-03-25 09:57:51

wow… nasib baik aku support gardenia.. hehe πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by ~khairul~
2009-03-25 11:22:38

bagus gk ko refresh blk isu ni…
hehe…
aku rase ade je lg y tk tau y sedap menyantap roti bun apricot + raisin diorg…
haha
oh~ gardenia~
sungguh enak di makan begitu saja~

[Reply]

..
 
Comment by Nurul
2009-03-25 12:42:06

thx for the info ya khai. :8

[Reply]

..
 
Comment by nbie89
2009-03-25 13:11:34

huhu…roti hi5 memang xlayan sebab da tau kilang busuk,
but then gardenia pown x layan…uhuhu.. =(
nati jadik agen pengumpul lemak…
cuz roti x dicerna, di terus di tempel di bahagian peha, bawah lengan, n pinggang…
xnakkkk!!!!nati x seksiiii….wuaaa…[da stop makan woti]

[Reply]

..
 
Comment by adol
2009-03-25 14:08:31

aku x penah beli roti high-5 selamat.. huhuhu giler pengotor…

[Reply]

..
 
Comment by alif
2009-03-25 18:51:21

aku baru je makan roti ni.
roti ni dajadi darah daging aku ni adess 😐

[Reply]

..
 
Comment by faiz
2009-03-25 23:55:02

aduiii..
ptut la roti dye lembut semacam je..
aku suka dr gardenier..
ape kejadahnye…

[Reply]

..
 
Comment by ihsan
2009-03-25 23:55:13

alamak.. roti hi-5 sedap. tp xtaw lak kilang diowg camni. pasni mmg aku tak beli roti hi-5 ni. siot punye olang. tgn tambi tu nta2 da korek idung pastu tak basuh tgn die pegang tepung tu lak. 8) 8)

[Reply]

..
 
Comment by Muzri-KamrieCorp
2009-03-26 00:13:11

pergh kotor gile tu….aku jarang makn hi-5…aku prefer gardenia…produk org melayu islam kite….Tan Sri Mokhtar Bukhari punye syrkt tu….berhijrah lah kepade sesiapa yg makan roti hi-5 tu….

[Reply]

..
 
Comment by Rahsia Jutawan CBC
2009-03-26 00:21:03

isk2….aku x makn Hi-5..nasib baik…..mkn gardenia la beb…”enak dimakn begitu saje”…

[Reply]

..
 
Comment by anis
2009-03-26 01:11:59

walllaaa!!sume bangla tue pekeje…wuauau..nsib xnah mkn..tp krajaan…dah kena baru kelam kabut nk usya sane sini..xde mkne je… 8)

[Reply]

..
 
Comment by lulu
2009-04-01 11:45:10

eeee geli dowh. khai ko bongkar lg psl mkanan2 lain spya kte x ttpu ok 😐

[Reply]

..
 
Comment by dhiyafaris
2009-04-01 18:12:34

arrhh..
geli siall..
sumpah takmau beli hi5 lagi..

[Reply]

..
 
Comment by cik peanut
2009-04-01 22:09:48

mujurlah peanut makan roti gardenia ngan peanut butter,
\pandang sebelah mata je kat roti hi5…
tak best …
uwek/// :bloody:

[Reply]

..
 
Comment by amsama
2009-04-02 01:31:26

ahhh sial aku pandang roti hi5 yang kt kedai runcit tu pun nak temuntah dahhhhh!

[Reply]

..
 
Comment by ahmadsimbol
2009-04-02 12:31:16

Hi-5 x sdp ar…. bek makan nasi…
:o: :o: :o: :o: :o: :o: :o: :o:

boikot! boikot!

[Reply]

Zik Reply:

haha budak ni..tak abis2 πŸ™‚ :beurk: 8)

[Reply]

..
Comment by Zik
2009-04-02 14:35:00

haha budak ni..tak abis2 πŸ™‚ :beurk: 8)

[Reply]

..
 
 
Comment by sis mieya
2009-04-02 16:36:42

Hurm..sedapnye roti hi-5….betulbetulbetul..huahua uuwekkk

[Reply]

..
 
Comment by sam
2009-04-02 17:14:12

Ni gambar kat kilang nilai kan..
Dah tutup pun kilang nilai ni.

[Reply]

..
 
Comment by amy ; amiera
2009-04-04 13:34:19

yeah.. roti gardenia tetap menjadi pilihan di hati ini.. walaupun gardenia suka buat lagu yang ntah pape ntah..

[Reply]

..
 
Comment by wak dol kerepot
2009-04-04 21:13:55

makanle roti buatan orang melayu islam. kau orang tu masih lagi cari roti orang tak cebok :choler:

[Reply]

..
 
Comment by kerempeng
2009-04-04 21:44:34

πŸ™‚ ko orang asik puji roti gardenia tu kenapa. ko ingat roti tu orang islam buatke…kan tu roti jenama amerika tu. Kat malaysia la ni ramai orang Islam melayu dah pandai buat roti napa tak makan roti buatan orang tempatan Melayu Islam. Dalam Al Quran ada sebut carilah yang halal. ni balik-balik cari makanan orang tak cebok. Bussuuuuuk. tais

[Reply]

..
 
Comment by masokis
2009-04-07 05:29:32

Puih….. dah lar mahal… kotor lak tuh.
ni kt mana nih? respons skit khai.. =(

[Reply]

..
 
Comment by Myra
2009-04-07 13:29:45

erks…gelinya..penah makan dulu tp x sedap..lepas tu terus x makan sampai skng..fuhhh..kotornya :aie:

[Reply]

..
 
Comment by ciknaem
2009-04-08 11:22:46

eeeeeeeeeeeeeeeee……………..yucks
geli siot………………………………… :beurk:

[Reply]

..
 
Comment by BAGAK
2009-04-08 20:40:22

gambar lama

tapi tetap boikot sampai bila2

[Reply]

..
 
Comment by ahfizfazi
2009-04-09 10:50:16

tak payah sibuk2 boikot.. buat sendiri je roti. senang je.

[Reply]

..
 
Comment by farahComel
2009-04-21 18:21:45

uweekkkk.. sib baik aku x pernah beli jename ni!!! goli edenn..

[Reply]

..
 
Comment by secret
2009-07-22 15:19:11

wah….mengutuk,mengata kemain lagi…..x daa kerja kaa????

[Reply]

..
 
Comment by si pembuat roti
2009-12-22 21:36:57

aish……………. tekak ku sedang mengembang………………..adey….. loya2 ew..http://justkhai.com/blog/wp-content/plugins/smilies-themer/Julianus/20×20-too_sad.png

[Reply]

..
 
Comment by uit-uit
2010-02-15 18:02:53

A big THANKS to Khai, (walaupun dah agak lewat) tp baru hari ni aku tau..
YUCkSSSS..Gelinye, aku terpikir berapa banyak le bulu tangan para Bangladeshi-es + Nepalis yg dah masuk dlm adunan tu ek? Tu tak kira lepas ke toilet —> ada basuh tangan ka bhaiya?
Nasib baik la aku never go for this brand, Now aku curious adakah Gardenia pun mcm ni??

[Reply]

..
 
Comment by nur aisyah
2010-02-28 15:02:07

ish3,tak patut,ingat bersih roti hi 5,tapi ada juga kotor.pekerjanya pulak banggladesh mane entah sesat.memang tak patut!!!!! :p

[Reply]

..
 
Comment by ecah cute
2010-02-28 15:08:31

aku pernah makan dulu,roti hi 5 blackberry.aku makan sebab gambar plastiknyer high school musical.dulu aku minat sangat tu la suruh mak aku belikan.tapi sekarang sorilah….gambar apepun’i don’t want to eat hi 5…..’

[Reply]

..
 
Comment by Si hamba yg miskin
2010-03-22 10:46:22

sekarang kempen ni still on ka?

[Reply]

..
 
Comment by stonez145
2010-04-01 02:24:26

assalamualaikum…
tak tahu la kempen still on ka x…
sbb kna tgk semula prestasi yang baru ni…

sbnrnya mslh umat islam skrg bkn stkt kilang kotor, penggunaan gelatin babi(dalam produk terutam jeli), penggunaan enzim renet dari babi(dalam pembuatan cheese),
malah lebih dari tu…
bahan penambah makanan lain,pewarna dsb semuanya diragui halalnya…
kebanyakkannya syubhah…

diragui halal kerana sumbernya…banyak ambil dari babi sebab lebih murah dan lebih berkualiti…
tambah2 kes casing sosej…aiskrim dsb…
kalau pon lemak yang diguna dari lembu,tapi sembelih ka?
bahan2 penambah ni banyak diimport dari luar…jadi tinggi ka kemungkinan yg mereka sembelih lembu tu?

sy suggest 1 buku utk anda baca,…untuk dpt sedikit idea ttg mslh2 mknan kita ni…
buku HALAL HARAM dari CAP…
sungguhpun buku tu x state secara detail apa produknya…
which is mereka sndiri pun x mmpu pastikan halal atau tdk krn xda method canggih nak kesan..
tp mreka dah bg idea pd kta ttg mslh2 mknan ni…
penjelsn saintifik yg mudah difhmi akn buat anda fhm mengapoa mreka kata penambah2 mknan tu diragui status halalnya…

sblum ni ada gak rs goyah bila rmai kata,xda mslh,halal ja..
tp br ptg td selesai kuliah Asas Sains Makanan di bawa tajuk Halal Haram…sy pljr ukm kampus kl.
pensyarah byk trgkan dr aspek sembelihan kpd pelajr cina terutamanya…
tp last lecture,dia bg satu power point yg diambil dr lecturer dr upm…
which di upm ni,ada institut kajian halal(kalu x slh namanya)…yg bru 5 thun ditubuhkan…
yg mn mreka sdg berush untuk mencari kaedah mengesan mknan yg mengandungi sumber2 babi dalam penambah mknan…
sbb skang,klu sumber penambah tu dr babi pon,bila dah siap jd produk,x mampu kesan dah..
so skrg mreka tgh cri kaedah tu…

n dr slide pensyarah upm tu(slide ni x msuk exam pon,lecturer nak sedarkan kta ja),mmg persoaln2 n pendedahan2 yg ditinggalkan oleh pensyarah tu,sm saja dgn apa yg sy bc dalam buku HALAL HARAM tu…

jd x sentimen dakwaan CAP(consumer association of penang) tu, melebih2,x boleh pkai dsb…

kesimpulannya sbnrnya, klu anda yg pentingkan halal haram ni,sbnrnya makanan2 import tu,mmg lgsg xtau halal ka tdk..kta x tahu bhn penambah apa mreka pkai,lemak apa,dsb…
barang buatan malaysia plak amik bahan penambah dari luar..jd x ka sm sj kisahnya?
yg mampu kami percaya ialah brg HPA…
sbb mreka mmg ada siap pusat penyembelihn sndiri dsb…

n skrg produk HPA dan bercambah…dah byk…
klu nak cari sos tiram ka apa,HPA lebih terjamin halalnya…
kita bleh tgk perlaksanaan islam dlm kehidupan mreka sm…
bg sapa2 yg pnh g RADIX FRIED CHICKEN or RADXI PIZZA, anda akn prasan uniform pekerja mreka bg pompuan adlh sma dgn tshirt labuh muslimah…
tudung ja msuk dlm baju…which is dibolehkan sbb buat keja mcm tu…
tp tu cth bg pengeluar yg mengamalkan islam dlm segenap aspek…

sy tdk manipulasi fikiran anda…
cuma sy jelaskan apa yg sy tahu…
jgn kita boikot hi5 gila2 tp lupa produk2 lain yg status halal haram x tahu lg…psl tu produk import…
kristian,yahudi yg buat…ada ka mreka kisahkan halal haram kita?x …
tambah2 produk2 dari yahudi,..
rmai kan minum kat starbuck kat cni?heh faham2 sajala…

berdasarkan kes hi5 ni pon lecturer ada explain…
yg wktu boikot hi5 dlu,mmg penjualan dia menjunam..
itu br org malaysia boikot…
jd cma anda tgk,adakah boikot x beri ksn pd ekonomi mreka?heh…
bkn apa,sbb ada org kata klu kita boikot pon,x jejaskan mereka…
sedar la tggpan anda slh…
xda apapon perkara yg dijalankan secara berjemaah x bg kesan…
sdgkan solat jemaah stiap hari pon beri kekuatan iman n ukhuwah pd manusia…apatah lg yg lain…
fhm konsep jemaah.maka anda akan fhm yg lainnya…

pjg bnr taip…
jadi akhir kata…
fikir2 dlu sblm makan produk2 import…
MCD,BURGER KING?heh kami x prnh pasti halalnya…
starbuck dsb…rs2nya klu produk yahudi tu lg la bleh fhm bnr x brp nak halalnya tu…
bg siapa2 yg sedia maklum agenda2 yahudi sejak beribu2 tahun dlu tu akn lbh fhm mengapaperlu sgt2 utk elak produk2 mreka tmbh2 produk mknan ni…
psl mknan akn jd drh daging…

plus, seorg ustaz prnh tjuk cth perilaku atr ayam(yg halal) dn babi(yg haram)…sy percy rmai dah baca ksh ni…
yg mn 2 ekor ayam jantan berebut nak dptkan ayam betina…
mnkala 2 ekor babi jantan,bekerjasama untuk memusnahkan dara babi betina…
jd jgn tya knp bila di malaysia kini ada rmai perogol..
kes sumbang mahram(ayah n atuk bahan anak) meningkat tak turun2…
zina di tahap kritikal…kes mak main dgn anak2 lelakinya…
laki bini org dah x ksh tukar2…
perempuan islam tutp aurat macam main2(asal tutp rambut,tutup kulit,dah settle)..
tya dri kta smula knp iman kta teruk sgt skrg ni…
bukan kah makanan yg haram tu mempengaruhi?
apa yg kita mkn,itulah kita,,,
klu kita byk mkn babi,kecenderungan nak prngai cam babi pon tinggi,,,

terima kasih kpd mreka yg meluangkan msa bca komen pjg ni…
blog khai atr rmai reader,sy hrp rmai yg tahu atau ‘diperingatkan’ semula isu halal haram ni…
sbb dlu mmg starbuck kosong…tp skang penuh semula..
oh! hangat2 tahi ayam..
ini bkn hanya kes boikot produk israel..tp elakkan produk yg dragui halalnya…
wassalam

[Reply]

..
 
Comment by Aliff
2010-04-08 22:29:29

Kalau x salah ak, kilang yang kotor tu dah kena tutup. Jenama Roti High 5 pon dah ade sijil halal. Kalau ade sijil halal jakim, mesti suci, bersih dan xde bende2 haram/kotor πŸ™‚

[Reply]

..
 
Comment by fara
2011-01-24 22:57:52

salam saudara khai,
saya terpanggil untuk mengulas kembali kes High 5. Untuk pengetahuan saudara saya merupakan bekas pekerja satu lagi jenama roti yg berpangkalan di Kota Tinggi dan Kuantan. Pd amatan saya kilang roti yg terletak di Kota Tinggi ni tidak ada bezanya dgn High 5. Patutlah, bos2 saya seboleh boleh tidak membenarkan saya pergi ke kilang. Cuma pd suatu hari saya berkeras untuk melawat kilang, alangkah terkejutnya saya kerana mendapati kilang tersebut sudah agak uzur dan tidak menepati standard kebersihan. Lebih geli apabila sy terlihat roti2 buku jatuh ke lantai yg kotor berdaki dan kemudiannya dikutip semula oleh pekerja2 yg berbangsa nepal dgn tgn kasar mereka sendiri. Harap saudara Khai dpt memberikan pandangan pd saya bagaimana utk war warkan hal ini kpd masyarakat di luar sana.

[Reply]

Khai Reply:

Salam Fara, Hubungi jabatan penggunana dan berikan maklumat mengenai kilang tersebut.. Nanti biar pihak mereka jalankan tugas untuk memeriksa kilang roti tersebut.

[Reply]

..
Comment by Khai
2011-01-25 08:47:02

Salam Fara, Hubungi jabatan penggunana dan berikan maklumat mengenai kilang tersebut.. Nanti biar pihak mereka jalankan tugas untuk memeriksa kilang roti tersebut.

[Reply]

..
 
 
Comment by Sam
2012-04-02 09:07:41

high 5 buatan malaysia ke? :((

[Reply]

..
 
Comment by Sam
2012-04-02 09:10:15

high 5 buatan malaysia ke? :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

[Reply]

..
 
Comment by :)
2012-10-17 18:00:00

Abu Hasan: Saya tiada kepentingan lawat kilang roti

NILAI: “Saya tiada apa-apa kepentingan dan sebagai seorang pengguna yang membeli dan memakan roti High5, saya juga berhak untuk mengesahkan sesuatu yang saya makan itu halal atau pun tidak,” kata Pegawai Agama Istana Negara Datuk Abu Hasan Din Al-Hafiz.

Abu Hassan (kiri) bersama Jackson hari ini melawat kilang roti yang menimbulkan kontroversi isu status halalnya susulan penarikan balik logonya oleh Jakim bulan lalu. (foto Bernama)

Katanya demi kepentingan umat Islam, beliau mengambil inisiatif melawat kilang High5 di Shah Alam dan di Nilai untuk melihat sendiri pembuatan roti berkenaan.

“Oleh itu, saya mengingatkan umat Islam supaya tidak mempercayai bulat-bulat kepada SMS yang disebarkan tanpa mengetahui sumber atau pihak yang menyebarkannya yang secara terang-terang menghukum roti High5 haram dan melarang umat Islam membeli serta memakannya,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan bersama wakil media ke kilang Stanson Bakeries milik Kumpulan Silver Bird di sini hari ini.

Yang turut hadir ialah Pengarah Urusan Kumpulan Silver Bird Group Datuk Jackson Tan Han Kook.

Pada 6 Sept lepas kilang High5 di Nilai diserbu pegawai penguatkuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berikutan laporan dan dakwaan kononnya kilang itu kotor dan menggunakan bahan tidak halal untuk memproses roti.

Ekoran itu, Jakim menarik balik logo halal yang dikeluarkan dan mengarahkan kilang itu supaya menghentikan operasinya serta-merta.

Abu Hasan berkata bahawa setelah melihat sendiri pembuatan roti itu di kilang itu, beliau berpuas hati dengan tahap kebersihannya, malah pihak pengurusan kilang telah berjaya meningkatkan tahap kebersihan kilang High5 di Nilai dan ini telah disahkan sendiri oleh Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan.

Katanya ujian terhadap minyak yang digunakan menunjukkan ia adalah daripada bahan sayur-sayuran.

“Ini disahkan sendiri oleh Jakim dan akhirnya pada 5 Okt lepas, Jakim mengeluarkan semula logo halalnya bagi membolehkan kilang High5 di Nilai beroperasi semula.

“Berpandukan logo halal yang dikeluarkan oleh Jakim dan tahap kebersihan yang disahkan oleh Jabatan Kesihatan, maka secara ikhlas untuk meyakinkan pengguna Islam, saya hanya mengesahkan yang roti High5 adalah bersih dan halal.

“Apakah ini juga dikira sebagai satu kesalahan sehingga saya dikecam dengan pelbagai tuduhan dan prasangka yang bukan-bukan? Ini bererti kita membuat tuduhan liar tanpa batasan,” kata Abu Hasan.

Tan pula berkata dengan pensijilan dari Jakim, umat Islam tidak lagi perlu was-was mengenai status halal roti High5. BERNAMA

sumber : http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2006/10/12/TERKINI/Mutakhir/Abu_Hasan_Saya_tiada_kepentingan_lawat_kilang_roti&sec=mstar_berita

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

  • negaraku.net
  • Aku Buntu Dengan Buntu Contest. | ZELO55 (DOT) COM

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?