Archive for 'Tergempar'

Tak mungkin aku nak boikot KFC

Mari teruskan kempem peribadi, 1 hari 1 update di Justkhai. Kira kempen ala-ala menyokong gagasan 1Malaysia la ni. Haha. Burkz! Alhamdulillah kenyang. Baru lepas makan KFC. Ngee.. Hampir 24 jam tak menyuap apa-apa di mulut. Asyik minum, minum dan minum je. Masuk toilet buang air entah berapa kali tak tahu lah.

Tadi sebab nak buat kerja pun dah tak boleh sebab lapar, keluarlah kejap pergi KFC yang jaraknya adalah seminit dua dari rumah ni. Masa on the way tu sempat terpikir betul ke tindakkan aku ni nak pergi makan KFC lagi. Tak takut ke dengan video ayam di tapak kasut yang tersebar baru-baru ni? (more…)

Posted on 7 July '11 by , under Tergempar. 41 Comments.

Begitu mudah orang membusukkan nama anda

Bila orang sakit hati dengan kita, macam-macam orang ni cuba buat kan? Satu kerja jahat tak menjadi, dia cuba cara jahat yang lain pulak. Pendek kata orang macam ni hati dia dah hitam dah. Tak senang nengok orang lain senang. 24 jam panas je bontot nengok orang lain hidup senang hati. Ada kemungkinan, dia hidup dalam tekanan, so dia nak orang lain pun turut rasa apa yang dia rasa. Orang macam ni memang sampai bila-bila pun takkan maju. Lagi teruk perangai, lagi tinggi hukum karma yang diterima.

Petang tadi tengah online-online di Old Town, dapat email dari seorang perempuan ni. Marah-marah dia cakap Khai ni kurang ajar sangat. Khai pelik tiba-tiba dapat email yang macam tu. “Aik, ape salah aku tiba-tiba kena marah ni?”, bisik Khai dalam hati. Nak kata masuk blog orang tinggalkan komen kat shoutbox, rasanya Khai takkan buat kot. Khai kalau masuk blog orang, memang jadi pembaca je. Kalau suka dengan entri tu, Khai akan tinggalkan komen. If tak suke dengan enri tu, Khai keluar dan baca blog lain pulak. (more…)

Posted on 9 October '10 by , under Hidup Khai, Tergempar. 102 Comments.

Kenapa Kita Perlu Boikot Crocs?

Salam to all reader, oleh kerana pandangan peribadi Khai sebelum ini mengenai isu boikot orang melayu yang selalunya bermusim telah menjadi kenyataan. Khai juga orang melayu dan cuba sedapa upaya untuk lari dari terikut-ikut. Isi Crocs telah pun redha secara mendadak selepas tibanya semula musim boikot Israel kerana serangan ke atas kapal bantuan ke Gaza itu hari. Apatah lagi isu Sodomi Anwar Ibrahim, Altantuya, Memey Suhaiza, Fasha Sandha, pelajar ditembak polis di Shah Alam dan pelbagai lagi isu yang lain.

Dear myBLOG, Sebagai seorang yang bebal dan tak berapa tinggi ilmu agama, aku memang tak pandai nak bermadah-madah mengenai apa yang fikir dan bayangkan. Mungkin apa yang aku tulis selalunya “straight to ampang point” yang kemudiannya disalah ertikan dan menjadi bahan artikel baru blogger-blogger lain yang sejak azalinya, memang membenci aku sepenuh hati.

Ketika saat aku menulis mengenai PERSEPSI AKU mengenai isu Crocs, terlalu ramai yang menghentam aku walhal sebuta-buta hati aku pada agama, bukanlah tidak mampu untuk diterangi langsung.

Dah banyak pembacaan dari mereka yang tinggi Ilmu agamanya berbanding kita semua tidak menyokong kempen boikot-memboikot ini. Dari pembacaan dan pertanyaan, semuanya sama sahaja. Mengapa kita perlu terikut-ikut omongan kosong mereka yang entah hafal doa Qunut atau tidak? Apa lagi jenis mereka yang bina blog dan mendedikasi’kan hidupnya untuk menjatuhkan orang lain. (more…)

Posted on 17 June '10 by , under Hidup Khai, Religion, Tergempar. 36 Comments.

Pandangan Aku Tentang Video Lucah Ariel Peterpan dan Luna

[entri ini menggunakan aku. Untuk bacaan yang sebaya atau bawah dari umur pemilik blog ini sahaja]

ariel-luna

Bila Gadis Lonely memaklumkan aku pasal tersebarnya video hubungan kelamin antara Ariel Peterpan dengan kekasih dia si Luna Maya, aku agak terkejut serupo nate beruk. Hehe. Speaking Kelate pulok hambo. Dan bagi membantu dia merealisasikan artikel untuk Oh! Artis (kini dah pun release), aku membantu sedikit dan sebanyak apa yang termampu mencari maklumat tersebut.

Untuk mencari video tersebut nyata tidak mudah. Banyak web dan blog yang menulis mengenai video ini, tanpa dia sendiri pernah melihat video tersebut. Ada juga blog yang ada video tersebut dan menyediakan link download, tapi agak leceh sebab nak kena email dia dulu dan macam-macam perkara menjengkelkan lagi.

Untuk makluman, pencarian video tersebut bukan dilakukan kerana ingin melihat aksi berahi tersebut. Jelas, aksi-aksi ala 3GP itu nyata bersepah di dunia internet terutama orang melayu kita sendiri. Dan pada aku, video aksi-aksi kelamin ini tiada apa bezanya. Ibarat skrip dan plot cerita yang sama cuma hanya pelakon yang bertukar-tukar. Masuk sini masuk sana, dah habis cerita. Itu sahaja yang diulang-ulang dan hanya loser yang menonton cerita yang membosankan seperti itu. (more…)

Posted on 9 June '10 by , under Hiburan, Tergempar. 73 Comments.

Respon Khai Pada Dunia – Part 2

Artikel berikut adalah kesinambungan dari artikel Respon Khai pada Dunia – Part 1.

i-love-u

Salam guys. W00t!! Hampir terlupa untuk udpate Justkhai ni. Manjang rajin update Oh! Khai tu je. Hehehe. Tapi memang betul la bukan senang nak update Justkhai ni sebab tak boleh nak cerita yang biasa-biasa (expectation korang agak tinggi). Apalagi hal personal, semuanya dah Khai pindah masuk Oh! Khai dan Khai rasa korang yang rajin masuk Justkhai ni pun nak baca something yang bermaklumat dan berfaedah. Who cares about me? Betul tak?

Ok, kesinambungan untuk Respon Khai pada Dunia – Part 1, kita teruskan untuk Part 2 pula. Macam biasa, 5 respon diberikan dalam setiap bahagian.

6. Who the Hell behind Petaling Street, Downtown, Uptown etc?

downtown-kl

Kerat jari kalau korang tak kenal semua tempat-tempat ni. Uptown Damansara, Uptown Danau Kota, Downtown Cheras, Downtown Shah Alam dan Petaling Street. Dan Khai sanggup kerat jari kuku (huhu) kalau ada lagi antara korang yang tak pernah jejak tempat tersebut untuk beli baju, kasut atau at least baju dalam! Woot!

Kat situ semua murah-murah dan sedia maklum kesemua benda yang dijual kat tempat-tempat macam tu, memang bukan original dan kebanyakkan barang datang dari negara China dan Indonesia. Persoalannya, bolehkah tempat-tempat macam tu boleh ada di Malaysia dengan senang hatinya?

Polis mana? (more…)

Posted on 27 April '10 by , under Daily Craps, Istimewa, Motivasi, Tergempar. 82 Comments.

Respon Khai Pada Dunia – Part 1

Respon-Aku-Pada-Dunia

Kan dah kata jangan sibuk-sibuk suruh selalu update blog. Sekarang dah selalu update siapa yang susah? Korang jugak yang susah nak kena baca. Lepas tu nak kena komen pulak tu. Padan Muke!! Hehehe.

Respon dan confuse’ku pada dunia. Apa perkara yang rajin buat Khai konpius? Ini adalah artikel spontan tanpa sebarang research. “Aku” digunakan instead of “Khai” atas sebab tertentu.

1. DVD Cetak Rompak
– Sesungguhnya aku konpius dengan sebuah pasar malam di Kampung Kerinchi yang berhampiran kawasan perumahan polis berpangkat Sarjan dan Inspektor ke atas. Bagaimana tempat yang dekat dengan rumah polis, boleh ada orang jual DVD cetak rompak secara terbuka dan macho sekali. Pernah aku ke sana dan kebanyakkan yang ke pasar malam tersebut adalah pak polis dan keluarga mereka juga. Adakah kerana itu bukan kawasan jagaan mereka dan mungkin bukan skop kerja mereka, ianya dibiarkan begitu sahaja? (more…)

Posted on 9 April '10 by , under Istimewa, Motivasi, Tergempar. 71 Comments.

Piala Malaysia: Kelantan 1 – 3 Negeri Sembilan

amukkan kelantan 1

Teringin nak tulis tentang apa yang dah jadi masa Piala Malaysia kat Bukit Jalil tadi. Khai nengok kat mamak je pun. Saja nak kasi meriah sikit dari nengok kat rumah. Ikutkan nak je tulis pasal kerusi yang terbakar, kepala orang yang berdarah, pemain Negeri Sembilan yang dibaling botol, Stadium terbakar dan macam-macam lagi.

Dan ini bukan kali pertama terjadi melibatkan Negeri Kelantan. Dulu ada juga artikel macam tu kat Justkhai ni dan mengundang perasaan marah pembaca dari Kelantan. So Khai taknak ulas lebih-lebih pasal ni. Itulah dia, patutnya pemain diserapkan dengan semangat kesukanan yang tinggi. Bukan dengan ikut hati yang panas. Referee satu hal lagi dia punya berat sebelah, orang buta je yang tak nampak.

Beberapa sebab apa yang tidak kenanya pada bola sepak kita secara tak langsung: (more…)

Posted on 7 November '09 by , under Tergempar. No Comments.

Harga rokok RM6.20 minimum la pakcik! Bukan maksimum!

Rokok 1

Tersebutlah kisah di zaman Hang Tuah dulu, ada satu pakcik ni lepak sebelah meja Khai kat mamak. Pok pek pok pek dia berborak pasal rokok. Lepas tu dia pandang Khai dengan member, dia bebel cakap apejadah nye mamak ni jual rokok mahal lagi. Dunhill 20 patutnya dah RM6.20 dah kata dia. Apesal kat mamak still jual RM9 something lagi.

Dengan buat-buat macam tak tahu perkembangan semasa, Khai pun tanya pakcik tu mana dia tahu rokok Dunhill 20 harganya dah RM6.20?

Dengan buat-buat muka macam kacak, pakcik tu cakap dia nengok Buletin Utama tadi. Terang-terang dalam berita tu dah cakap rokok 20 batang harga maksimum RM6.20 bermula hari ni (28 oktober 09).

Khai pun dengan buat-buat muka lebih kacak dan teruja dari pakcik tu pun cakap, “Oh ye ke pakcik. Haah ek apelah mamak dengan 7E ni tak reti-reti nak turunkan harga lagi. Teruk betul”. Nak jaga hati orang tua-tua punya pasal.

Dengan muka bangga pakcik tu pun geleng-geleng. Mungkin dalam hati dia cakap teruk betul budak-budak zaman sekarang ni. Perkembangan semasa pun tak amik tahu. Sigh~

Ok tamat kisah dengan pakcik tu. (more…)

Posted on 28 October '09 by , under Motivasi, Tergempar. 98 Comments.

Ada Apa Dengan Michael Jackson?


R.I.P Michael Jackson. Dari kecil, aku tak pernah sukakan dia. Malah aku benci setiap kali mendengar namanya. Dari kecil aku dah dididik untuk membenci Michael Jackson. Masih lagi teringat ketika umur aku 5 tahun, keluar satu video klip persembahan Michael Jackson di televisyen. Terdengar suara ayah mengutuk dan mengeji Michael Jackson. Katanya menari entah apa-apa. Lagu pun entah apa-apa terkinja-kinja. So sejak dari itu, kepala aku memang dah set untuk membenci Michael Jackson tanpa memahami dan mengambil tahu siapa sebenarnya dia. Budak-budak biasalah.

Masuk alam persekolahan dan universiti, langsung tidak sesiapa atau apa yang mengubah tanggapan aku kepada Michael Jackson. Mungkin kerana nama Michael Jackson tidak sehebat zaman kegemilangannya seperti dulu (Tahun 2000 ke bawah). Aku semakin buta dengan lambakan artis-artis baru dengan lagu yang semakin hari semakin sedap dilayan. Jangan kata Wikipedia, Youtube dan Google pun tidak pernah sekali aku letakkan nama Michael Jackson untuk dicari.

Sehingga perjalanan hidup aku selama 21 tahun, aku tak pernah ambil tahu siapa Michael Jackson dan apa lagu nyanyiannya. Yang aku selalu dengar dari kecil hanya sekadar nama. Seorang Michael Jackson. Lagu dia yang aku tahu hanya satu, Beat It! Itu pun secara tidak sengaja terlihat di blog siapa suatu ketika dulu tapi fikiran aku masih terbelenggu untuk membenci dia tanpa sebab yang aku sendiri tahu. Mungkin kerana persekitara disekeliling semasa aku membesar dulu kan. Aku membesar boleh dikatakan tanpa lagu darinya oleh kerana tv dan radio di Malaysia rasanya tidak pernah lagi aku dengar mengeluarkan lagu-lagu dari Michael atau mungkin aku yang terlepas? Namanya hanya keluar di TV dan radio ketika kes-kes pencabulan yang pernah diletakkan ke’atas nya. Pastinya membuatkan aku bertambah meluat dengan insan bernama Michael Jackson.

Lebih berpuluh ribu lagu memenuhi hard disk laptop ini tapi tiada satu pun lagu dari Michael Jackson. Tetapi hari ini selepas lebih seminggu Michael Jackson pergi meninggalkan kita, baru aku tersentak dan terasa sebuah kehilangan yang besar dalam hidup. (more…)

Posted on 4 July '09 by , under Hidup Khai, Tergempar. 83 Comments.

Dunhill 14 Kini RM6.90


Belum pun reda ramai blogger yang memaki-hamun kempen kerajaan meletakkan gambar-gambar “membunuh” di kotak rokok, isu rokok nampak gayanya takkan sampai ke’sudah. Baru sebulan dua harga rokok naik, dan semalam (01 jun 2009) semua kedai termasuk mamak diseluruh Malaysia diberi notis notis kenaikkan harga rokok. Tak caya try la pergi mana-mana mamak. Rokok Naik lagi 10 sen yang membuatkan Dunhill 14 kini berharga RM6.70 sahaja. SAHAJA?!!

Pastinya kenaikkan ini tak lain tak bukan ingin menampung kos printing kepada gambar-gambar yang menggerunkan si perokok. Kaki busuk la, leher berlubang la, gambar paru-paru la, baby tak cukup umur la, Siti Nurhaliza la dan macam-macam lagi. Yang peliknya rokok SAAT ditampal dengan gambar pemandangan Putrajaya? What the fish?!! Mungkin kerana rokok SAAT tu murah dan tak sedap. Kalau letak gambar-gambar meloyakan tu, terus lingkup mungkin.

Menulis entri sebegini bukan bermakna Khai merokok. Atau mungkin merokok? Hurm, yes i am. Kadang-kadang adalah. Hurm jatuhlah saham. I’m What I Am!! Kata Deja Voodoo Spells. Frankly speaking, first time Khai menyentuh pembunuh dalam senyap ini, pada July 2006 dengan tujuan, mahu mencuba. Then Khai berhenti dengan mudah. Ini mungkin kata seorang yang pernah “mencuba” rokok dan bukan tergolong dalam kategori Perokok Tegar!

Do the math. Paling koman penghisap rokok pasti akan membeli sekotak rokok setiap hari. Kita anggap orang tu beli Dunhill 14 setiap hari yang harganya kini dah pun RM6.70.

6.70 x 30 = RM201

Ini bermakna setiap bulan akan berhabis RM201 untuk merosakkan badan sendiri. RM201 dah dapat apply pakej tertinggi P1 W1max atau paling tidak, Celcom Berukband. Dapat juga layan internet 3.6 mbps iye tak? Hurm, Why not beli racun serangga dan hisap guna straw? Kan lebih jimat? Tak pun jilat jalan Tar ke? Haha..

RM201 x 12 = RM2412

Ini bermakna, dalam setahun si perokok telah menghabiskan RM2412 dengan penuh lagak seperti orang kaya. Nak beli iPhone dah lepas dah tu apa lagi laptop Acer yang cikai (Vote for HP Compaq). Nak simpan seringgit dalam tabung tiap-tiap hari kemain susah pulak kan?

Sebagai insan yang pernah merokok, mari Khai cerita sedikit apa sebenarnya rokok tu pada pandangan seorang perokok. (more…)

Posted on 2 June '09 by , under Hidup Khai, Motivasi, Tergempar. 100 Comments.