Terima Kasih Semua :'(

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun Justkhai hilang dari radar. Hilang dari segala kenangan. Hilang bagi memberikan fokus kepada sesuatu yang diluar normal. Hilang dari segala jenis haters yang memuncak. Hilang dari dikenali. Sepanjang proses mendiamkan diri, macam-macam perkara yang dah jadi juga macam-macam perkara yang Khai dah belajar. Tapi hal paling best bila menghilang, kau nampak yang orang yang membenci kau akan kurang (mereka slow down cari mangsa lain). Lepas tu kau nampak siapa kawan siapa lawan. Kadang-kadang orang yang kau baik dengan dia pernah tolong macam-macam tapi last-last boleh jadi musuh kau. Atau yang kau taknak anggap dia tu siapa-siapa, rupanya itulah kawan dan teman yang terbaik untuk kau.

View dari office baru Oh Media Sdn Bhd. Banyak siokk Hehe.

Tahun ini (2018), usia Khai akan masuk ke series yang baru iaitu 3 series. Hehe. Lama blog ni ya sebab ingat lagi masa birthday umur 20 tahun pun pernah Khai tulis kat Justkhai ni. Memang dah lebih 10 tahun pun blog ni. Tapi apa nak buat sebab peredaran zaman. Dunia blog tidak lagi seindah dan semanis dulu. (more…)

Posted on 8 January '18 by , under Istimewa. 17 Comments.

PRU 13 di mata aku

20130509-120138.jpg

PRU dah pun selesai. Tapi seperti apa yang dijangkakan, ianya takkan terhenti di situ sahaja. Tepat sangat jangkaan itu. Pihak A umum kemenangan lebih kurang jam 1 pagi dan tak menyabar nak angkat sumpah sebagai kerajaan baru. Siap bangkitkan isu yang pada aku agak racist untuk memecah-belahkan penyatuan kaum yang depa sendiri laungkan sebelum ini. Pihak B yang tewas pula bangkitkan isu penipuan SPR dan macam-macam hal lagi dan terus-menerus membangkitkan rasa kemarahan dalam diri rakyat Malaysia kepada kerajaan.

Malam pengumuman, jelas dapat kita lihat di kaca TV kawalan mereka, yang menang banyak pada BN dan DAP sahaja dari chart yang dipertontonkan dan diumumkan. Apa lagi tujuannya kalau bukan nak rakyat Malaysia kata “Haaa kan orang cina yang banyak menang. Sokong lagi si parti B tu!!“. Pada aku ianya telah dirancang menyebabkan kemenangan dari PAS dan KEADILAN disimpan dahulu dari diumumkan awal dan ada darinya langsung tak diumumkan pun. (more…)

Posted on 9 May '13 by , under Politik. 25 Comments.

Kehidupan saya selepas berkahwin. Thrill enough?

justkhai-khai-eifa-nikah-4

Hurm, manis alam perkahwinan ni. Siapa yang dah lalui alam perkahwinan mesti faham kan? Dalam manis tu, kadang-kadang ada masamnya. Ala macam cerita Ramlee Puteh, Masam-Masam Manis tu. Hehee. Dalam kegembiraan hidup berumahtangga, kadang-kadang tu ada dugaan yang akan sampai. Tapi berbalik pada kita nak tempuh dugaan tu bagaimana. Kalau tak pandai nak tempuh, itu yang sampai bercerai-berai. Minta dijauhkanlah perkara yang dibenci Allah ni.

Dari dulu biasa dengar orang kata, best hidup dah berkahwin ni. Bila diri sendiri dah lalui, terdetik di hati “kalau tahu best macam ni, awal-awal lagi aku dah kahwin kot!!”. Hahhaa. Tapi itulah semua orang kalau boleh nak kahwin awal kan? Benda senang je kalau ikutkan tapi dunia hari ni yang jadikan perkahwinan tu satu perkara yang susah. Rata-rata yang belum kahwin beri alasan belum jumpa jodoh atau calon yang sesuai tapi rata-ratanya belum bersedia atas faktor kewangan dan pelbagai lagi. Hurm memang, nak kahwin zaman sekarang ni memang pakai duit yang banyak. Buat kecil-kecilan pun tapi nak jamu orang makan tetap pakai duit. Tapi hakikatnya, buatlah ikut kemampuan kita. Cari redha Allah, bukan cari redha manusia. Bersederhanalah dalam perkahwinan biarpun kita mampu sekalipun kerana dari kesederhaaan itu datangnya redha Illahi. (more…)

Posted on 17 March '13 by , under Hidup Khai, Istimewa. 34 Comments.

Dah Kahwin, Yay!

Perjalanan blog ini nampaknya terlalu banyak catatan kehidupan seorang Khai. Bermula dari Khai masuk belajar di universiti dahulu tension dengan assignment, mula belajar bercinta, mula mengenal erti sebuah kerjaya, jatuh bangun, putus cinta, putus harapan, jumpa pengganti dan pada artikel ini, semua itu sampai ke penghujungnya. Kisah-kisah yang tidak akan bermula semula melainkan segalanya akan bermula dengan kisah baru seorang lelaki yang mencuba untuk menjadi seorang suami yang terbaik di dunia.

justkhai-khai-eifa-nikah

Alhamdulillah, hari ini dah dua minggu lebih Khai hidup bergelar seorang suami kepada si cantik manis pilihan hati, isteriku yang tersayang. Perkenalan kurang 2 tahun telah diikat dengan status tunangan orang dan 8 bulan kemudiannya, disatukan menjadi pasangan yang diredhai Allah. Well, mestilah sekali lafaz aje kan? Hahaha. Kata orang, kejayaan seoarang suami bermula dengan sekali lafaz di majlis pernikahannya. Eh? Ah lantaklah yang penting aku sekali lafaz je. Hahaha! YAY!

justkhai-khai-eifa-nikah-2

602221_10200445176034878_896146637_n

Isk, saya sangatlah tak suka naik pelamin. Kalau boleh takyah pelamin pun takpe tau.. Fuuu..

justkhai-khai-eifa-nikah-3

Bini ambe sebelum akad nikah..

Ini antara gambar hantaran (hadiah) dari kedua-dua belah pihak. Pihak lelaki dengan tema hitam putih dan perempuan dengan tema biru keemasan. Si dia tak kasi upload gambar hantaran ni, tapi Khai nak upload juga sebagai tanda kenangan kepada diri Khai sendiri. Itulah motifnya kewujudan blog ini pun pada asalnya. Hehe. (more…)

Posted on 13 February '13 by , under Hidup Khai, Istimewa. 119 Comments.

First World Problem: Idea

Selalu idea datang bila tengah mandi kan? Tak pun masa tengah duduk membuang air besar. Separuh orang masa tengah solat (kes solat tak kusyuk la tu, haha). Kalau laptop ni kalis air dah lama aku bawak masuk bilik mandi dan blogging time mandi sambil perah otak untuk buat apa-apa yang boleh mendatangkan hasil. Tapi selalu masalah yang datang, tak tahu nak start mana (kononnya banyak sangat idea) sampai lepas tu satu pun tak jalan.

Rasanya “first world problem” ni semua orang pun ada rasa antara sedar dan tidak je. Jadi agaknya apa jalan penyelesaian dia? Pada aku kalau ikut cara aku sendiri (setiap orang dengan cara berbeza), aku akan letak satu benda sebagai yang utama atau bak kata orang putih, priority. Kalau jenis yang malas nak mencatat macam aku ni (kononnya semua benda boleh save dalam kepala, ceh!), memang elok sangatlah set aje otak tu dengan priority mana yang nak jalan dulu. Ada nombor satu, dua, tiga dan seterusnya.

So lepas satu dah selesai, beralih kepada nombor dua. Lepas tu terus kepada nombor 3 pula dan seterusnya. Paling penting kena ada jadual la kot lagi-lagi kalau kerja sendiri ni. Anda boss, anda juga kuli kan? Hehe. Macam Khai ada jadual tertampal di dinding tapi nak ikutnya tu bukanlah senang sebab waktu yang kita jalani setiap hari tu pasti ada perubahan. Tapi paling tidak ada juga panduan untuk diikuti. Jadi kenalah pandai-pandai uruskan.

Tapi bila dah dapat dan tunaikan list tu, jangan lupa untuk pecahkan pula antara ibadah, kerja dan hal peribadi. Kalau ikutkan semuanya tu dah kira ibadah dah kan tapi tentunya tetap ada keutamaan? So nak hidup kenalah pandai-pandai. Tak pandai bawa diri ke laut lah gamaknya nanti. Bak kata pepatah yang aku nak tulis pun dah malas sebenarnya sebab dah cliché sangat dah so aku ubahlah sikit ikut suka hati aku yang lebih kurang berbunyi begini, Jangan yang sepak tak kena, yang tendang melantun ke muka sendiri. Eh, ada ala-ala macam yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran tak? Ah lantak lah! Haha.

BLABLABLA!! bala bala! (more…)

Posted on 1 September '12 by , under Motivasi. 14 Comments.

Saya Masih Releven

Hai. Khai tahu lama Khai tak update blog ni. Mesti ada juga yang masuk ke sini then dah rasa meluat sebab balik-balik artikel yang sama je kat atas. Hehe. Khai minta maaf sangat-sangat kerana dah tak dapat nak komited pada blog kesayangan Khai ni macam dulu. Suatu ketika dulu, blog ini selalu diupdate dengan pelbagai artikel yang boleh Khai katakan, bila korang baca, tentu dapat “something”. Tak banyak pun pasti ada sikit yang diselitkan. And the good news is, semua artikel tu masih ada di dalam blog ini dan ianya tidak akan ke mana-mana. Biarlah kekal selama 5 tahun lagi, 10 tahun lagi atau selagi hayat dikandung badan. InsyaAllah.

Dalam banyak-banyak artikel tu, tentunya ada terselit artikel-artikel yang mendatangkan ketidak-puasan hati sesetengah pihak. Di sini, Khai nak mohon maaf secara terbuka tentang kewujudan artikel-artikel seperti itu. Kadangkala kita tulis terlalu dari hati, sampai tak perasan boleh menyakiti hati orang. Jadi Khai harap, mana yang baik tu jadikanlah ikutan, mana yang buruk tu, datang dari diri Khai sendiri. Seorang manusia biasa, budak kampung yang sekadar berjuang untuk memajukan diri dan keluarga. Tak ingin sekali berniat nak bermusuh dengan sesiapa. Khai selalu “diusik” oleh banyak pihak dan terus-terang, kadangkala hilang juga rasa sabar. Tapi Alhamdulillah, usia mendewasakan kita. Semua itu tidak lagi berbekas di hati dan biarlah ianya pergi di bawa angin bayu. (more…)

Posted on 13 June '12 by , under Hidup Khai, Istimewa. 75 Comments.

Siapa Idola Anda?

Berbicara soal idola, saya gemar untuk membahagikannya kepada dua iaitu idola kecil dan idola besar. Idola besar saya hanya ada tiga insan yang benar-benar saya ikuti perkembangan kisah hidupnya.

Idola besar pertama saya, pastinya ayahanda saya sendiri. Kesusahannya membesarkan kami 6 beradik dulu, banyak mengajar saya erti kesusahan. Mengajar saya erti suka-duka menjalani liku-liku kehidupan selagi hayat dikandung badan. Segala pesanannya, sudah lama mendap di jiwa. Segala peringatannya, telah lama terbuku di hati. Tanpa dia tiadalah saya di sini. Tanpda dia, saya tidak akan berdiri di atas kaki saya sendiri seperti yang saya dapat lakukan hari ini. Pendirian hidupnya, sememangnya tebal membuku di dalam jiwa saya. Cara saya melayani orang lain dan bagaimana saya “kena semula” dengan orang lain, lebih kurang sama dengan dia. Dia idola terbesar saya walau sukar untuk saya menceritakan segalanya tentang dia. Apa yang penting saya sangat sayangi dia dan saya percaya, setiap dari kita juga pasti menjadikan ayah sendiri sebagai role model utama di dalam hidup, bukan? (more…)

Posted on 7 November '11 by , under Hidup Khai, Istimewa, Motivasi. 30 Comments.

Antara si dia, Xperia X8 dan iPod Touch

Dear diary,

Empat hari lalu, baru je aku nak tidur pagi dalam pukul 9 macam tu lebih kurang (melepak dari lepas subuh kat McD sebelumnya tu), member ajak temankan pergi Serdang pulak sebab dia nak ambil buku yang dia photostat kat sana. Nak photostat apa-apa memang murah kat Serdang tu. Maklumlah harga student UPM punya pasal. Hehe. So aku bertiga pun bergerak la ke sana naik BMW bewarna Kuning. No plate rahsia. Hehe.


* sempat singgah makan apam balik perisa Durian. First time jumpa. Hehe

Then kawan aku nye kereta tu tingkap dia problem sikit. So bila kat tol, dia boleh terbukak pulak tingkap, dah x pasal-pasal tak boleh nak tutup tingkap tu. So park depan Maybank Serdang untuk member aku nak keluarkan duit. Aku pun sempat topup Touch n Go ke dalam MyKad aku. Senang nak bayar tol guna IC je. Haha.

So kitorang pun betulkanlah tingkap kereta tu depan Maybank tu. Habis semua dibukaknya. Aku jadi mando je sebab aku memang x pandai nak hitamkan tangan ni. Tangan diorang, hitam penuh minyak takyah ceritalah. Hehe. So sejam lepas tu, siaplah tingkap tu diperbetulkan. Nasib siap cepat. Mandi peluh takyah ceritalah. Aku yang tolong tengok ni pun dah basah kuyup, ape lagi dua orang member aku tu kan. Macam baru lepas main hujan kat luar rumah. Hahah!

Perut yang dari tadi memang kebuluran, membuatkan kitorang terus menuju ke KFC di The Mines. Kali terakhir aku pergi The Mines ni dalam 3 tahun yang lalu kot. Masa masih lagi study di Limkokwing University, Cyberjaya. Lulz. Banyak gila benda dah berubah. Haha. Ops, teringat pulak kenangan lama dengan ex-gf dulu. Situlah port we all dating dan shopping sama-sama sambil tengok ikan-ikan kat situ. LMAO~ (more…)

Posted on 29 March '11 by , under Apple, Daily Craps, Hidup Khai. 87 Comments.

Kecantikan sebenar bukan pada alat mekap!

Fuh, lama tak update Justkhai. Oleh kerana Justkhai ni pembaca wanita lebih ramai dari pembaca lelaki, teringin juga sesekali nak tulis pasal produk kecantikan. Khai sememangnya dari kecil dibesarkan dikelilingi 4 orang akak dan seorang abang. So kalau cerita pasal soal kecantikan wanita ni, bukanlah satu isu baru dalam diri Khai. Maskara ke, gincu ke, semua dah pernah try. Kena ragging dengan akak-akak pun ada dulu siap kena pakai tudung (gambar simpan sampai sekarang tu). Hahaha.. sabar ajelah. Nasib tak jadi nyah. Awww.. wakaka!

Tapi entri kali ni bukanlah mengenai alat kosmetik dan sebagainya. Pernah dengar orang cakap “awek tu cun siot.. natural beauty!!“. Haa itulah dia kecantikan sebenar. Ramai lelaki zaman sekarang ni terpikat dengan seorang wanita dari luaran mereka sahaja. Oleh kerana mekap tebal, maka cukup indah dipandangan mata sang lelaki. Hakikatnya, lepas bercouple, still muka tebal dengan mekap dan semuanya palsu. Akhirnya, Muka tanpa mekap baru dapat dilihat pada malam pertama. Wohha! Macam hantu! Terus tak berselera. (more…)

Posted on 21 January '11 by , under Advertorial. 30 Comments.

Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 1

Dulunya, barangan jenama Apple bukan siapa-siapa untuk aku. Kalau ada orang story pasal Apple dengan aku, sumpah aku tutup telinga or buat benda lain semata-mata malas nak melayan. Lalu depan Machines or Mac Studio pun, aku buat kedai tu macam tak wujud je. Langsung tak nak singgah nengok apa-apa yang menarik. Dan persepsi aku pada Apple ketika itu, amat teruk sehingga pada aku jenama Apple dan produk mereka hanya propa dan hoax semata-mata. Dan sehingga banyak perkara membuatkan persepsi aku berubah.

Pada yang dah lama mengenali aku dan blog ini, pasti tahu yang blog Justkhai ini adalah blog Apple Haters paling terang lagi bersuluh. Hahaha! Dan aku dalam setiap kerja apa kerja yang aku lakukan, sentiasa tidak memilih Apple dalam apa-apa jua produk yang mereka keluarkan. Dan sehingga hari ini, timbul persoalan ramai mengapa aku, seorang yang amat-amat bencikan produk Apple, boleh menggemari produk Apple with peace of mind pada ketika ini? (more…)

Posted on 28 December '10 by , under Apple, Gadget. 106 Comments.