Archive for 'Blog'

Google Adsense di blog Bahasa Melayu

justkhai-well-my-dad

Rasanya semua orang kenal dengan Google Adsense. Well, pernahlah beberapa tahun dahulu saya mendaftar Google Adnsese ni dan Google hantar surat sampai ke rumah kata percubaan saya telah approve masa tu. Tapi yang menjadi masalah blog english saya masa tu tak jalan pun jadi timbul masalah pula sebab tak boleh nak letak Adsense ni dalam blog berbahasa Melayu. Jadi sejak tu saya abaikan Adsense ni selama beberapa tahun.

Sehingga ke hari ini memang Adsense masih tak menyokong blog Bahasa Melayu. Jadi blogger tempatan yang menulis dalam Bahasa Melayu terpaksalah menggunakan servis beberapa syarikat pengiklanan lain dan rata-ratanya menggunakan perkhidmatan dari syarikat tempatan seperti Nuffnang dan Innity. Advertlets ada yang guna lagi ke? Harap tak lah.

Sebenarnya apa yang jarang saya kongsikan, rata-rata blogger yang ditanya berapa income dari pengiklanan mereka bersama Innity atau Nuffnang, rata-rata jawapan yang saya terima semuanya sangatlah mengecewakan walaupun trafik blog mereka bukan kepalang. Jadi ramailah yang jadi malas dah nak berblog dengan sepenuh hati macam dulu kerana ianya tak mendatangkan hasil seperti yang diharapkan. Baik kerja kat 7E lagi masyuk ye tak?

Bila diorang tanya pengalaman saya pula, pengalaman saya sedikit berbeza tapi jawapan yang selalu saya balas, “Lebih Kurang Lah Bro!” menampakkan diri sebagai seorang yang noob tahap cipan tak tahu apa (sebab saya tak suka bercerita soal income ni secara live).

(more…)

Posted on 15 July '13 by , under Blog, Pendapatan. 47 Comments.

Fast Update #8

Hari ini dalah sejarah bilamana “Fast Update” kembali wujud di Justkhai. Kalau semak balik Fast Update #7 sebelum ni, agak-agak bila? Heh 3 tahun yang lalu. Haha! Nampak sangat kegilaan kepada menulis sudah semakin berkurangan. Demm!

Baca balik Fast Update #7 sebelum ni, tersengih sendiri. Alahai banyaknya yang dah berubah dalam masa 3 tahun dari artikel tersebut ditulis. Sampai dah ada bini dah pun ni haaa. Duh! Fast update ni actually artikel yang spontan dengan apa yang baru berlaku disekeliling dalam tempoh terdekat. Tiada semakan kedua dilakukan jadi maaf jika ada banyak typo dan sebagainya. Haha! Ok berikut adalah fast update edisi ke-8 di Justkhai.

1. Maybank2u Pay

Screen Shot 2013-04-20 at 2.00.32 AM

Baru-baru ni Maybank ada memperkenalkan servis baru mereka yang diberinama Maybank2u Pay. Fungsi Mb2u Pay ni mudah sahaja di mana mereka cuba untuk menyediakan satu cara yang mudah untuk para peniaga online menerima bayaran dari pelanggan mereka. Dengan hanya satu klik sahaja, pelanggan akan terus dibawa ke website Mb2u dan di sana mereka hanya perlu masukkan username, password, TAC dan jumlah pembayaran, kemudian submit. Tadaaa! Selesai satu proses jual beli secara online. Kalau korang biasa beli tiket wayang secara online dari apps GSC Cinemas dan sebagainya, korang tahu la camana benda ni berfungsi.

Oh! Media awal-awal lagi dah apply untuk mencuba servis ni dan petang semalam pihak Maybank dah pun call membawa berita baik, “Encik Khai, Permohonan Anda Diterima!”. Yeah! Hahaha! (more…)

Posted on 19 April '13 by , under Blog, Hidup Khai. 9 Comments.

Fasa Pertama 2012 Tentang Kehidupan Saya

Assalamualaikum.

Lama sangat tak update blog ni. Sebenarnya bukan tak mahu update tapi tiada cerita yang mampu dicoretkan. Saya tak suka menulis blog dengan kisah remeh-temeh dan tak memberikan satu input yang bermanfaat buat pembaca. Kerana itu saya lebih memilih untuk tidak update blog ini dan meninggalkan pelbagai artikel di dalam blog ini untuk terus di baca oleh semua orang yang masuk ke blog ini.

Apapun, saya tak ingin nak mengecewakan mereka yang masuk ke blog ini hanya kerana mahu membaca artikel yang baru. Banyak permintaan yang saya dapat dari email dan Twitter bertanya bila saya nak update semula blog ini. InsyaAllah, saya akan update blog ini semampu saya disebalik kesibukan urusan harian. Saya update ini memang untuk anda yang meminta artikel baru.

Disebalik kesuntukan masa saya untuk menulis kembali blog ini, membuatkan saya sedar tentang usia saya yang semakin meningkat. Jika dulu saya dapat update blog ini dengan bebas sekali dek kerana keluangan masa yang melampau, kini nampaknya semua itu hanya tinggal kenangan. Semakin memingkat usia, semakin padat masa harian yang perlu diuruskan sebaiknya. Lebih-lebih lagi sejak kehadiran kereta impian saya, lebih ligat saya bertemu client sana-sini serata KL.

Bukan saya langsung tak punya masa untuk menulis blog cumanya bila saya punya kelapangan, saya akan cuba sedaya upaya untuk tidak lagi mengadap komputer. Masa tersebut mungkin saya memandu ke mana-mana yang saya suka. Mungkin saya bertemu rakan-rakan yang saya sayangi atau mungkin saya keluar dengan si dia untuk beriadah dan menjadikan dia tempat saya meluahkan perasaan. Apapun iPhone masih tidak lekang ditangan untuk membuka email, Instagram dan tentu sekali Facebook! Hehe. (more…)

Posted on 23 March '12 by , under Apple, Blog, Hidup Khai, Motivasi. 74 Comments.

Antara Dedicated Server dan Shared Server

Salam Ramadhan Almubarak buat semua pembaca Justkhai, tak kiralah yang baru atau yang dah lama follow blog ni. Blog ni dulu mungkin boleh dikatakan berada di atas. Tapi hidup ini orang kata macam roda. Kadangkala kita di atas dan ada masanya kita duduk di bawah. Dan faktor kesibukan yang membuatkan blog ini sepi tanpa sebarang update, mungkin membuatkan ramai pembaca lari. Korang jangan buat perangai macam ni ye? Hehe.

Tapi itu semua Khai dah tak peduli dah sekarang. Biarlah mana blog naik ke, jatuh ke, menurun ke atau apa sekalipun, kita back to basic. Buat blog untuk berkongsi ilmu atau apa sahaja yang bermanfaat. Bukan sekadar omongan kosong yang membuang masa orang yang membaca blog kita. Artikel kali ini adalah menjawab soalan yang ditanya pada Khai, apa itu dedicated server dan mengapa kita perlu menggunakan dedicated server ini? (more…)

Posted on 18 August '11 by , under Blog. 39 Comments.

Shoutbox tidak releven lagi

justkhai-shoutbox-1

Justkhai dari awal kewujudan’nya, memang ada shoutbox di sidebar dan kemudiannya berubah ke side sebelah kanan blog menggunakan floating script. Tapi itu kisah dulu-dulu di mana zaman shoutbox bermula. Semua orang mahukan shoutbox untuk diletakkan ke dalam blog. Kalau blog takde shoutbox, rasa bukan blog pula pada masa tu.

Dan hari ini, zaman shoutbox dirasakan tidak releven lagi. Kalau guna shoutmix, ramai yang datang ke blog langsung tak baca pun entri korang. Jangan kata baca, nak jeling pun dia tak hingin. Yang penting, dia akan ke shoutbox korang dan tujuan’nya hanya satu iaitu mempromosi link. Entah macam-macam link. Ada yang promo link ke blog dan ada pula yang promo link scam ntahape-ape yang diorang join tu.

So bila masalah ini berlanjutan, Justkhai memulakan satu revolusi dalam dunia blog dengan menggunakan shoutbox versi Facebook. Dan setiap komen yang ditinggalkan dalam shoutbox tersebut, akan menggunakan akaun Facebook si pengirim. Ingat masalah promo tak habis-habis ni akan hilang, rupanya tidak. (more…)

Posted on 14 December '10 by , under Blog. 97 Comments.

Di mana Justkhai yang dahulu?

Salam guys. Dari dulu lagi Khai dapat email dari pembaca yang komplen kenapa Justkhai ni dah tak macam dulu. Sekarang asyik-asyik cerita pasal tutorial, pasal gadget, dan pasal isu-isu aje yang membuatkan korang dah boring dan rasa blog ni dah tak macam dulu.

Khai pun bila baca balik artikel-artikel lama dalam blog ni, terasa rindu sangat nak jadikan blog ni macam dulu. Tapi ada beberapa perkara nak kasitahu korang pembaca setia blog ni kenapa blog ni dah tak dapat dijadikan macam dahulu. Sebelum tu, bagaimana blog ni yang dahulu? Dahulu, Khai lebih banyak jadikan blog ni tempat luahkan perasaan, membincangkan kisah cinta, berkongsi kisah hidup dengan pembaca dan macam-macam lagi lah. Tapi semua tu memang dah tak wujud lagi di blog ini. Ke mana semua tu pergi? (more…)

Posted on 5 December '10 by , under Blog, Hidup Khai. 53 Comments.

Innity punca masalah malware oleh Google

Baru lepas suka-suka balik rumah lepas nengok ManUtd kalahkan Liverpool, bukak Twitter ramai yang kasitahu pasal web-web Oh! Media termasuk Justkhai ni di’cop sebagai “attack site” oleh Google. Ianya menyebabkan ramai yang dapat warning macam dalam gambar kat bawah ni oleh Google. Rupanya ramai lagi yang dapat masalah yang sama.

So memang comfirm masalah ni datang dari Innity. Boleh check detail kat sini. Khai dah contact Innity suruh clean masalah ni as soon as possible. Innity, Duh!! Come on!! Masalah macam ni dulu hampir sama dengan masalah yang buat Advertlets tidak lagi diterima ramai. Taknak nasib yang sama menimpa korang pulak. (more…)

Posted on 20 September '10 by , under Blog, Pendapatan. 34 Comments.

Saya Memerlukan Sebuah Netbook!

Memandangkan skop kerja Khai dah makin meluas dari sebelum ni, dalam sehari dua ni, maybe Khai akan angkat satu netbook baru kot untuk tujuan khas blogging dan email. Netbook ye bukan Notebook so tentu-tentulah netbook yang comel tu. Hehe. Since Miss Merlot ni Khai dah kasi heavy duty kat dia, rasanya untuk mendapatkan mood dan feeling ber’blogging balik macam dulu, perlukan satu device yang lebih ringan dan selesa di bawa ke mana-mana terutama untuk menulis di atas katil. Habis menulis, terus boleh tolak ke tepi dengan satu tangan tak pun dijadikan bantal terus. Hehe.

Khai rasa lepas ni kalau lepak McD atau Old Town, memang netbook akan sentiasa Khai bawa sebab dia tak leceh. So bila idea tu datang, boleh terus blogging dengan bebas. Bukan tak boleh nak blogging guna Miss Satio, tapi kalau nak masukkan content yang berjala-jela dan bermaklumat ni, kena ada keyboard untuk menaip kerana idea tu datang selaju taipan jari di atas keyboard. Kalau tekan keypad, rasanya idea dah ke Perlis, jari baru nak sampai Penang. Hehe. Got it? Kalau nak bawak Miss Merlot (HP Probook) ke mana-mana, agak leceh since Khai pun malas nak letak dalam beg semua. Kalau netbook ni, anggap je la macam bawak buku nota. Kepit kat pinggang sudah.

So, netbook apa yang nak Khai grab nanti ni? (more…)

Posted on 16 August '10 by , under Blog, Gadget, Hidup Khai. 47 Comments.

Kepentingan Facebook kepada Blogger


Entri ini ringkas (err, insyaAllah..). Sekadar nak mengingatkan atau mungkin juga berkongsi kepentingan Facebook kepada blogger. Selain SEO whatsoever yang dah banyak kali korang baca atau mungkin dah pakar pun, satu lagi yang lebih penting adalah tahap kepenggunaan korang terhadap Facebook.

Benar, Facebook di bina oleh orang Yahudi tapi bukan Zionis dan terpulang la kalau ada yang nak boikot Facebook whatsoever. Tapi untuk Khai, selagi benda tu memberi keuntungan pada diri Khai, Khai akan gunakan sebaik mungkin. Facebook kaya dari apa? Iklan tentunya dan apps diorang. So jangan klik iklan kat sana atau jangan tempah iklan di Facebook dan boleh main apps tapi jangan sampai keluar duit beli chip point dan sebagainya. Cukup setakat itu kalau nak boikot.

Berkata mengenai kepentingan Facebook kepada blogger, first of all korang memerlukan Facebook untuk berinteraksi dengan kawan-kawan dan pembaca setia blog korang (followers la tu). Kan lagi kacak bila followers boleh berinteraksi dengan korang atau tanya apa-apa soalan dengan cara termudah melalui Facebook compare to email or contact form. Boring dah kot cara tu. Tak mesra pembaca langsung.

Keduanya, (more…)

Posted on 5 August '10 by , under Blog, Tutorial. 41 Comments.

Blogging kerana minat atau nak jadi kaya?

Salam guys. Tiada mukadimah melainkan straight to the Ampang Point je la ye? hehehe.

Lama tak tulis artikel berkaitan blog. Takpelah sebab dah banyak sangat kot Khai tulis sebelum ni tinggal korang yang belum baca tu nak selak-selak artikel lama atau tidak je kan? Tapi kali ni saja nak bangkitkan isu mengenai lambakkan blog yang tumbuh macam cendawan ni. Lima tahun yang lalu di awal-awal Khai membabitkan diri dalam bidang ni secara serius, dunia blog kat Malaysia ni (terutama blog Bahasa Melayu) tak semeriah sekarang yang memang warna-warni dengan pelbagai ragam. Masa tu blog melayu boleh dikira dengan jari je kot.

Semalam, member Khai yang bernama Hanz (bukan nama sebenar) kasi Khai duit suruh belikan dia hosting dan domain. Well nice, satu permulaan yang betul dan baik untuk bergelumang dalam bidang ini. Khai terus tanya dia nak blogging sebab minat atau nak jadi kaya? Dia jawab kerana minat. Nice dude.

Dulu ada member Khai suka sangat nengok Khai dalam bidang ni dan dia pun nak buat benda yang sama. Beli laptop, then study sikit sebanyak secara personal dengan Khai tapi akhirnya, dia give up dan terus kecundang dan terpesong penggunaan laptop tu ke benda yang sia-sia (game, facebook etc). Kerana niat asal dia nak ada blog sebab nak jadi mudah, kaya dan senang dalam semua perkara. Nak ada duit tanpa perlu bekerja keras (di mata dia walhal tidak sebenarnya).

Percaya tak dalam apa-apa bidang pun, minat yang akan menjadikan korang berjaya? Bakat tolak tepi dulu sebab bagi Khai, bakat ni boleh diasah kalau korang rajin cuma kalau dah memang ada bakat kurniaan Tuhan sejak azali, lagi mudah untuk korang berjaya dari orang lain. Jadi bersyukurlah dan percaya pada instinct. Kalau ada bakat tapi takde minat pun, tak guna juga kan? (more…)

Posted on 29 July '10 by , under Blog, Istimewa, Motivasi. 60 Comments.