Archive for 'Blog'

Fasa Pertama 2012 Tentang Kehidupan Saya

Assalamualaikum.

Lama sangat tak update blog ni. Sebenarnya bukan tak mahu update tapi tiada cerita yang mampu dicoretkan. Saya tak suka menulis blog dengan kisah remeh-temeh dan tak memberikan satu input yang bermanfaat buat pembaca. Kerana itu saya lebih memilih untuk tidak update blog ini dan meninggalkan pelbagai artikel di dalam blog ini untuk terus di baca oleh semua orang yang masuk ke blog ini.

Apapun, saya tak ingin nak mengecewakan mereka yang masuk ke blog ini hanya kerana mahu membaca artikel yang baru. Banyak permintaan yang saya dapat dari email dan Twitter bertanya bila saya nak update semula blog ini. InsyaAllah, saya akan update blog ini semampu saya disebalik kesibukan urusan harian. Saya update ini memang untuk anda yang meminta artikel baru.

Disebalik kesuntukan masa saya untuk menulis kembali blog ini, membuatkan saya sedar tentang usia saya yang semakin meningkat. Jika dulu saya dapat update blog ini dengan bebas sekali dek kerana keluangan masa yang melampau, kini nampaknya semua itu hanya tinggal kenangan. Semakin memingkat usia, semakin padat masa harian yang perlu diuruskan sebaiknya. Lebih-lebih lagi sejak kehadiran kereta impian saya, lebih ligat saya bertemu client sana-sini serata KL.

Bukan saya langsung tak punya masa untuk menulis blog cumanya bila saya punya kelapangan, saya akan cuba sedaya upaya untuk tidak lagi mengadap komputer. Masa tersebut mungkin saya memandu ke mana-mana yang saya suka. Mungkin saya bertemu rakan-rakan yang saya sayangi atau mungkin saya keluar dengan si dia untuk beriadah dan menjadikan dia tempat saya meluahkan perasaan. Apapun iPhone masih tidak lekang ditangan untuk membuka email, Instagram dan tentu sekali Facebook! Hehe. (more…)

Posted on 23 March '12 by , under Apple, Blog, Hidup Khai, Motivasi. 74 Comments.

Antara Dedicated Server dan Shared Server

Salam Ramadhan Almubarak buat semua pembaca Justkhai, tak kiralah yang baru atau yang dah lama follow blog ni. Blog ni dulu mungkin boleh dikatakan berada di atas. Tapi hidup ini orang kata macam roda. Kadangkala kita di atas dan ada masanya kita duduk di bawah. Dan faktor kesibukan yang membuatkan blog ini sepi tanpa sebarang update, mungkin membuatkan ramai pembaca lari. Korang jangan buat perangai macam ni ye? Hehe.

Tapi itu semua Khai dah tak peduli dah sekarang. Biarlah mana blog naik ke, jatuh ke, menurun ke atau apa sekalipun, kita back to basic. Buat blog untuk berkongsi ilmu atau apa sahaja yang bermanfaat. Bukan sekadar omongan kosong yang membuang masa orang yang membaca blog kita. Artikel kali ini adalah menjawab soalan yang ditanya pada Khai, apa itu dedicated server dan mengapa kita perlu menggunakan dedicated server ini? (more…)

Posted on 18 August '11 by , under Blog. 39 Comments.