Archive for 'Blog'

Fast Update #7 – 2010

Rasanya baru semalam wujud Fast Update #6 kat Justkhai ni tapi bila check balik, alamak! 16 Julai 2010 ni genap setahun la pulok? Gila laju masa berlalu meninggalkan kita semua. Janggut Khai makin panjang (suka), misai pun makin lebat (tak suka) dan segala bulu-bulu yang lain makin berkembang dengan majunya (ada yang suka ada yang tak. Haha). Korang pun sama je jangan nak mengata orang. Oh ya, sebenarnya mana-mana entri fast update kat blog ni, tujuan utama dia untuk rujukan Khai sendiri di masa hadapan.

1. Sesi Hentam-Menghentam sesama blogger

Perkara ini sangat interesting sebenarnya dan tak tahu mana noktahnya. Khai tak ambil port sangat biarpun kadang-kadang, Khai sendiri memang banyak dihentam dan disakiti tapi semua itu langsung tak memberikan apa-apa makna. Kalau orang dah benci kita, kita cakap apa pun, dia tetap benci jugak kan? So abaikan sudah. Bukan dia kasi kita beras pun. Tapi yang salute’nya, hari-hari tetap jadi stalker setia (cari bahan untuk artikel).

Memang tak indah rasanya hidup mendedikasikan masa dan hidup untuk memfitnah dan mencari kesalahan orang lain. Lagi tak boleh pakai jika ada yang mendedikasikan hidupnya untuk mengambil screenshot di blog orang lain dan menjadikan artikel di blog sendiri. (Kata seorang member, siapa makan babi, dialah terasa haramnya).

Suka dengan kata-kata orang yang berilmu seperti Nass (diakan cikgu) di blog Rara (good article).

“Pernah dengar kata Dr Fadzillah Kamsah? Utamakan yg utama dan perkecilkan atau hilangkan yang kurang penting. Blogger sebegitu seorang yang murung, di dunia nyatanya penuh konflik, tiada perhatian, bila di alam maya, dia jadi disaster kepada orang lain. Itulah namanya looser. Gagal di mana2 sahaja. Dan memang dia ingin menjadi orang yang gagal dengan menyamakan dirinya dengan Iblis. Aku tertanya2, Islam kah dia? Atau dia seorang Freemason? Sebab dia terlalu mengagungkan IBLIS. Bagi salam pon takde wlau sebaris pon dalam blog dia. So, dia memang teruk, teruk dan teruk. LOOSER!”

Ok nuff said.

2. The Magical of 2010 FIFA World Cup

Tujuan utama apply Astro Byond dulu pun sebab 2010 FIFA World Cup Africa Selatan ni la. Tapi last-last berapa match je yang betul-betul nengok kat rumah sendiri. Yang lainnnya tetap kat mamak and McDonald. Mungkin “feeling” bagi orang lelaki yang bujang-bujang ni lain sikit kot antara layan bola kat rumah sendiri dengan layan bola kat mamak atau McDonald. Tapi selalunya dengan member lah. Kalau sorang-sorang nak melepak tempat macam tu layan bola, gila lonely siot. (more…)

Posted on 22 June '10 by , under Blog, Hidup Khai. 31 Comments.

Siapa cakap Blogspot itu sampah?

Salam. Aku tak pernah sampai hati nak cakap sesiapa pun bebal, tapi dalam kes ini, perangai mereka-mereka yang bebal ini memang banyak menyusahkan aku. Entah bila pernah aku cakap yang Blogspot tu sampah pun aku tak tahu. Yang aku ingat, “aku labelkan blog plagiarism dan copy paste sebagai blog sampah dan kebanyakkan blog sampah (blog plagiat) itu datang dari blogspot“.

BUKAN AKU CAKAP BLOGSPOT TU SAMPAH. DAN BUKAN BERMAKNA TIADA BLOG PLAGIAT YANG MENGGUNAKAN ENGINE SELAIN BLOGSPOT!!

Aku sendiri tanpa pengetahuan sesiapa, mempunyai 44 buah blog di Blogspot yang tidak pernah diketahui sesiapa kerana tidak pernah aku promosikan. Nilaikanlah sendiri.

Kepada yang tak pernah kenal blog ini atau yang tak pernah baca artikel-artikel di blog ini, tak perlu nak dengar sebelah pihak atau korang sama-sama juga bebal tak faham bahasa melayu seperti mereka. Jelas, ayat tersebut sengaja dimanipulasi bukan hanya kerana mereka itu bebal, tetapi juga mempunyai maksud yang terselindung.

Lagi satu apa-apa artikel yang korang baca tak kisahlah di blog mana pun, bacalah sampai habis dan fahamkan kemudian barulah bersuara. Ini baca serangkap dua kemudian buat penilaian. No wonder makin ramai orang melayu jadi haprak sebab baca sunnah dan hadith separuh-separuh. (more…)

Posted on 20 June '10 by , under Blog. No Comments.

Jenis Blog Hina lagi Falsampah

[Entri ini akan menggunakan ganti diri “gua” berbanding “Khai” seperti biasa]

Tadi gua terjerumus kejap dalam longgokan blog falsampah. Tak sangka ada juga orang yang blogging sambil RAGE rakan-rakan blogger lain. Dah la dunia blogging kita ni ciput je pun. Lepas gua check entri-entri dalam Justkhai ni, rasanya belum pernah ada satu entri pun yang mengutuk atau mencela mana-mana blogger lain. Gua bukan baik tapi at least gua cuba jauhkan diri dari buat benda yang tak patut.

Gua pernah cakap nak tutup blog ni tapi kenapa gua tak tutup? Satu, sebab itu hak gua nak tutup or nak bukak pada bila-bila masa. Dua, sebab majoriti pembaca blog ni gua lihat begitu menghargai. Dan gua tak sangka ada blog falsampah ni siap buat entri khas pasal gua tak jadi nak tutup blog. Gyahahaahaha!

Blog-blog yang mengutuk dan mencela blog ni gua perasan memang banyak. Macam cendawan tumbuh selepas hujan. Biasalah orang kita senang kena jangkit virus ikut mengikut. Dah macam jadi satu trend pulak kewujudan blog dan entri-entri “anti-khai” ni sampai gua dah naik menyampah. Seburuk-buruk blog ni pun, gua cuba sedaya upaya sampai ilmu mana yang gua tahu dan gua percaya mereka-mereka yang anti-khai ni pun layan semua tutorial tu tanpa mengucap terima kasih. Tapi gua tak kisah sebab apa yang gua sampaikan, itu tanggungjawab gua kepada dunia walaupun ilmu gua ni tak seberapa. Gua tak pernah paksa sesiapa baca kan?

Dan tulisan-tulisan di blog gua ni pun, gua tulis dari persepsi gua sendiri. Apa pandangan gua kepada dunia. Kalau lu orang tak setuju, gua rasa tak perlu sampai buat entri khas nak menghentam gua. Gua tak pernah kisah kalau ada sesiapa yang menegur ke arah kebaikkan, tapi gua kecewa dengan teguran yang lebih kepada mengajak orang membenci. Apa yang gua perasan, lagi gua teruk dihentam tanpa mampu membela diri (gua malas nak layan), lagi murah rezeki gua Allah kasi. Alhamdulillah. Percaya yang Allah itu maha Adil kan? (more…)

Posted on 16 June '10 by , under Blog, Daily Craps. No Comments.

Hidup Sebagai Seorang Full Time Blogger – Pt. 1

justkhai-blog

Tiada rahsia antara kita. Hehe. Entri kali ni anggaplah entri personal antara Khai dengan korang. Ramai yang tanya Khai pagi-pagi buat apa, petang buat apa then malam buat apa. Meh la sini Khai ceritakan kehidupan seorang blogger dan freelancer sepenuh masa. Orang kata, blogger ni makan, tidur, kencing atau berak, duit tetap jalan. Sejauh mana kebenaran kata-kata tersebut?

Khai pun tak tahu berapa lama Khai akan kekal hidup sebegini sebagai blogger sepenuh masa. Sebabnya sekarang Khai bukan sahaja seorang blogger, tetapi juga seorang freelancer dalam bidang design. Ni sedang giat usaha nak buka company sendiri. Kalau nak stop blogging ni nanti, Khai stop lah. Tak perlu nak buat satu announcement khas. Tapi korang mesti rindu nak baca bebelan Khai pada masa tu kan? Hehe.

Apapun secara peribadi, Khai rasa gembira sebab sedikit perkongsian ilmu, dapat melahirkan ramai blogger-blogger baru yang hebat seperti korang. Ada yang dah beralih dari Blogspot kepada WordPress self-hosted lepas baca artikel Khai, which is satu anjakan paradigma paling kacak bagi sesiapa yang berminat dan serius ingin menjadi blogger. Ada yang dulu tak kenal Twitter tu apa tapi sekarang hari-hari bising dekat Twitter dan macam-macam lagi lah.

Kadang-kadang tu ada blogger baru nak naik yang menghentam Khai, tapi bila Khai search email atau nama dia, ada je email atau komen-komen dari dia dulu bertanya itu ini dan dibalas baik. Kalau dia jadi seperti dia sekarang dengan sedikit ilmu perkongsian dari Khai, Alhamdulillah. Kita berkongsi ilmu Allah secara percuma dan bila dibalas macam tu, kita terima apa adanya. Langsung tak ambil hati (sikit tu ada. Hehe).

Berbalik pada tajuk entri, oleh kerana Khai sendiri seorang full time blogger, jadi Khai tak perlu gunakan orang lain sebagai contoh dan apa yang ditulis ini tiada yang benar melainkan benar belaka. (more…)

Posted on 15 April '10 by , under Blog, Hidup Khai, Istimewa. 85 Comments.

Jawapan Aku Kepada Persoalan Kalian

jawapanku

Salam guys. Khai dapat banyak feedback mengenai blog ini yang jarang-jarang sangat di’update dan pelbagai lagi’lah persoalan yang Khai terima. InsyaAllah lepas ni Khai akan cuba berikan masa yang sama seperti dulu untuk blog Justkhai ini. Kesian pulak nengok blog ni kan update lambat-lambat. Macam kalau ada yang hari-hari masuk tunggu entri baru tapi tiada dan terus tiada. Apapun dikesempatan ni, Khai nak story sikitlah pasal blog ni yang ramai pembaca baru tak tahu. Yang dah follow lama dan setia, korang dah tahu everything kot pasal blog ni kan? Hehe.

1. Kenapa JK tak update selalu macam dulu?

Blog ni diwujudkan pada hari pertama Khai menjejakkan kaki ke Limkokwing University. Pertengahan tahun 2006 yang lalu. Masa tu as student, memang banyak masa terluang untuk berblogging. Bila siap assignment apa lagi yang menarik untuk dibuat kalau bukan curi sedikit masa untuk update blog kan? Kalau dah itu minat kita. Berkongsi 1001 pengalaman dengan pembaca yang dikenali atau tidak dikenali, amatlah menarik.

Bila Khai tulis blog, Khai selalu bayangkan Khai tengah bercerita dengan member-member di kedai kopi. Kalau di kedai kopi, mungkin untuk beberapa orang. Tapi di blog, beribu-ribu orang akan membaca which is air liur tak membazir dan setiap apa yang nak disampaikan boleh sampai dengan lebih sempurna kerana ianya tulisan. Kalau kita bercakap, masuk telinga kiri, keluar pulak kat telinga kanan.

Kerana itu, mengapa blog ini jarang di’update seperti dulu mungkin kerana Khai kini bukan lagi seorang student yang mempunyai banyak masa yang terluang. Lepas grad, Khai juga bukan working on Justkhai sahaja macam dulu tapi sekarang dah berbelas-belas web projek yang lain samaada diketahui umum atau tidak. Itu dari pandangan seorang blogger sahaja. Malangnya Khai juga seorang freelancer yang amat sibuk dengan urusan yang lebih mencabar berbanding menulis blog.

2. Apesal blog ini membahasakan diri sebagai “Khai” instead of “Aku” atau sebagainya? Macam gay je?

Teringat kisah ada seorang blogger tua otak kat lutut ni, mempertikaikan penulisan yang ada di Blog ini dan seraya memberitahu umum yang Khai adalah seorang gay dan krisis identiti. Hanya dari penulisan, mudah sangat orang nak melabel kita dengan pelbagai sesuatu yang tak masuk akal kan?

Untuk Blogger tua tersebut dan sesiapa sahaja yang tidak mengetahui, (more…)

Posted on 5 April '10 by , under Blog, Hidup Khai, Istimewa. 66 Comments.

Konklusi si Desperados of The Year!

Salam guys. Menulis di dalam keadaan internet yang sekadar ada je di kampung. Sekadar nak memberi konklusi pada dua artikel di blog ini yang berkaitan dengan membusukkan nama orang kononnya. Pada hakikatnya kedua-dua insan tersebut tidak Khai kenali, bagaimana ingin membusukkan nama mereka? Kalau ada yang rasa dua artikel sebelum ini agak kasar dan nak lihat perangai dan sifat sebenar Khai melalui entri dan tidak berinteraksi secara terus melalui blog pada mereka yang sengaja mencari masalah, sila ambil entri ini.

Prinsip hidup Khai senang. Orang tak kacau hidup Khai, Khai jangan kata nak kacau hidup orang, geli-geli pun tak pernah. Orang berbudi kita berbahasa. Dan sebagai manusia yang serba kekurangan, bila kita tak kacau hidup orang tapi tiba-tiba orang kacau hidup kita tanpa sebab, bacul kita kalau buat tak tahu sahaja.

Setiap artikel di blog ini yang menghentam secara keras mana-mana pihak atau blog, bukanlah dikeluarkan atas tujuan membabi buta tanpa sebarang sebab. Ianya dilahirkan secara spontan secara direct pada si pembuat masalah. Mungkin ada antara anda yang tak dapat menerima artikel tersebut, kerana anda tidak rasa apa yang Khai rasa atau anda bukanlah berperangai seperti mereka yang sengaja mencari masalah tersebut. Sebarang artikel yang lahir menghentam mereka yang berbuat salah, totally adalah direct kepada keadaan psyschology mereka di mana selama ini tidak pernah gagal hanya melalui kerasnya teguran yang diberikan. Apa yang terjadi disebalik tabir, Khai simpan dalam-dalam dan hanya dikeluarkan jika ada kes yang ingin di bawa ke hadapan.

Melalui kes pertama dan tiba-tiba, (more…)

Posted on 12 March '10 by , under Blog, Daily Craps. 68 Comments.

Orang Ada Blog, Dia Pun Nak Ada Blog. Tapi Sampah!

justkhai-plagiat

Disclaimer: Tiada satu pun artikel walau dengan sepatah ayat di Justkhai mengambil (copy paste) artikel dari mana-mana blog di dalam dunia ini. Boleh dikatakan, 100% artikel di blog ini adalah tulen dan kualitinya, korang tentukan. Ianya akan berterusan, InsyaAllah selagi mampu dan waras otak ini berfungsi.

Kenyataan: Terlalu banyak blog sampah di luar sana (terutamanya dari blogspot), mengambil (copy paste) artikel-artikel di blog ini dan dijadikan artikel blog mereka. Yang peliknya, dia malas nak beri kredit dari mana artikel di ambil, tapi rajin pulak tu tukar sebiji-sebiji nama “KHAI” di dalam artikel dengan nama dia sendiri.

OK Tamat Mukadimah versi amukan Puaka Niyang Rapik dan tiada kata-kata yang lebih indah dari itu. Sebenarnya bukan apa, tadi (more…)

Posted on 9 March '10 by , under Blog, Hidup Khai. 150 Comments.

Belajar Mengenali Sifat Loser Sejati

Loser No Good

Pernah korang jumpa atau kenal loser yang sejati? Meh Khai kasitahu apa itu loser sejati. Bagi Khai, loser sejati ialah sejenis manusia yang poyo dan teramat-amatlah annoying. Dia menyibuk nak amik hati korang pada awalnya dan korang layan dia secara baik. Bila lama-lama, keluar taring “loser” dia dan korang buat tak layan, then dia terus buat perangai yang sangat jelik sampai la korang rasa menyampah dan meluat dan akhirnya sampai tahap anggap dia tak wujud lagi.

Orang macam ni, bagi Khai ada pun takpe, tapi kalau takde lagi bagus since dia ada atau tidak, langsung tak memberi apa-apa effect dalam hidup korang. Dari menjadi seorang yang berjiwa loser sepenuh masa, adalah lebih better serkup bantal atas muka sendiri sampai mati kelemasan. Seriously, itu adalah yang terbaik buat seorang loser.

Khai dah lama dalam dunia blog ni dan dah jumpa macam-macam jenis orang. Yang supportive tu yang memang kita cari di mana mereka berbangga berkongsi kejayaan dengan teman-teman seagama dan sebangsa, tapi yang dengki tu lagi ramai sebenarnya. Mereka ni boleh dikatakan 24 jam akan menjadi stalker yang berjaya. Mana ada korang, di situ ada dia untuk mencari sebarang kesalahan kecil. Apa yang lebih menghinakan, mereka ini datang dari keturunan yang bacul, loser dan tidak mempunyai kemaluan.

Ambil satu contoh yang baru-baru ini terjadi dan Khai dapat banyak feedback pasal seorang mamat ni. Mamat ni dah lama Khai block dari Facebook Khai pun sebab dia ni memang totally annoying. Orang lain pun sometime agak annoying juga tapi tak lah melebih macam dia ni. Memang perangai tahap super loser punya. Maaf untuk dikatakan di sini, sudahlah bodoh kemudian nak berlagak pandai pula di mata orang lain. Itu pandangan Khai pada seorang hamba Allah ni lah.

Beberapa screenshot report yang Khai terima dan agak mengejutkan. Kenapa mengejutkan? Iye lah bila tiba-tiba ada manusia yang nak mengambil perhatian orang ramai dengan cara yang amat drastik sekali.

Melalui Twitter.
Loser 3

Melalui Email.
Loser 4

Nak tayangkan gambar dia besar-besar ke? Rasanya tak perlu kesian pula nanti. (more…)

Posted on 17 February '10 by , under Blog, Hidup Khai. 213 Comments.

Awal tahun 2010 yang macam-macam hal

Hi guys. Maaf kalau tertunggu-tunggu update terbaru. Ramai sangat yang suruh tebas lalang kat blog ni. Memang jarang-jarang Khai tak update Justkhai dalam tempoh masa yang agak panjang. Sebenarnya, banyak benda yang jadi seminggu dua ni. Kepala serabut. Kalau kasi alasan sibuk boleh tak? Yup, Khai sangat sibuk kecuali malam je lah masa nak berekreasi dengan member-member. Pergi karaoke ke apa memecahkan suara yang masih dara ini. Hakhak! Jam yang lainnya, hantuk kepala ke dinding sambil menonggeng layan lagu New Boyz. Hidup Tomok! Wohha! Sekarang ni sibuk dengan tender pulak beb! Proposal bagai. Masa, tolong jangan mencemburui diriku. Sigh~

Mengenai contest kerjasama bersama korang yang Khai tulis pada artikel sebelum ini, nama tiga orang pemenangnya tu Khai akan beritahu pada artikel akan datang. Maaf sangat-sangat sebab Khai belum sempat pun nak baca semua komen-komen korang dalam entri tu. Reply komen korang lagi la tak dapat. Neway, diulangi kalau korang ada apa-apa pun soalan yang nak ditanya Khai, boleh terus email Khai atau hantar message kat Facebook terus. Jangan tanya di Shoutbox, Facebook Chat atau YM, sebab Khai “susah” nak layan. Hehee.

Jadi untuk update kali ni, Khai akan cuba membebel tentang beberapa perkara yang dah terjadi baru-baru ini (selama blog ini ditumbuhi lalang). Tolong buangkan sedikit masa korang ya sebab entri ni ada kemungkinan akan panjang. Atau mungkin tidak.. (more…)

Posted on 27 January '10 by , under Blog, Daily Craps, Hidup Khai, Motivasi. 48 Comments.

(Respon Pembaca) Bagaimana JustKhai dikenali?

Jam menunjukkan pukul 7:31 pagi. Hari Ahad iaitu hari untuk korang membuta sampai ke malam. Jangan sampai tak bangun-bangun terus sudah. Haru lagi-lagi kalau korang jenis orang yang tak reti-reti nak bayar hutang. Berhutang manis mulut nak membayar kelu seribu bahasa. Betul-betul hidup segan mati tak mahu betul’lah. Wohha!

Satu jam tadi, baru sampai rumah betul-betul time azan subuh. Khai pergi karaoke dengan member-member. Melalak 28 buah lagu. Mesti korang cakap ala macam suara sedap sangat nak karaoke sampai 28 lagu. Ek’eleh poyo betul. Hehe. Dulu cikgu Kimia Khai masa form 4 pernah cakap. Kalau nak tunggu suara korang sedap baru nak karaoke, sampai mati pun tak merasa la jawabnya. So, belajar terima kenyataan dan renung-renungkan lah kata Puan Kamariah tu ye. Pergi Karaoke saja-saja menghiburkan diri dengan karaoke nak masuk Akademi Fantasia mana sama.

Ok mukadimah macam apa punya panjang. Khai sebenarnya… (more…)

Posted on 10 January '10 by , under Blog, Hidup Khai, Istimewa. 279 Comments.