Imageshack VS Photobucket VS Flickr – Mana satu pilihan anda?


Ok, blog dah kembali sihat, mula’lah tuan dia gatal nak share something dengan readers. Korang kenal apa itu Imageshack, Photobucket dan Flickr (disebut flicker)? Ya, semua tu adalah Free Image Hosting yang paling popular atas muka bumi ni. Kalau ada yang tak kenal atau mungkin baru pernah dengar, sah lah memang korang patut terima jawatan AMN dari Yang di Pertuan Agung. Bukan Ahli Mangku Negara tapi Aku Masih Newbie. Hehehe.

Untuk pengguna Blogspot, rasanya korang tak perlu kisah pasal free image hosting ni, kerana di Blogspot dah tersedia tempat untuk korang upload file kan? Ini berbeza untuk sesebuah blog self hosted yang mempunyai ramai reader, bandwidth selalunya menjadi penghalang yang paling besar untuk kelancaran sesebuah blog. Lebih banyak gambar yang dihoskan sendiri, lagi ligat bandwidth bergerak. Itu belum kira gambar yang diambil orang mereka yang tak bertanggungjawab dengan meletakkan di blog tanpa proses download dan upload semula (hotlinking orang panggil).

Selain dari bandwidth, gambar yang di’load oleh ramai orang dalam satu-satu masa akan meningkatkan peratusan load server yang memungkin’kan hosting korang akan disuspend oleh pihak hosting. Kerana itu ramai perlu mencari cara lain untuk host’kan gambar di internet biarpun leceh sedikit berbanding upload terus dengan begitu mudah melalui WordPress kan? Antara blog Khai yang yang terpaksa menggunakan free image hosting adalah Oh! Tidak dan Oh! Artis di mana dua web tu sememangnya menerima banyak hit setiap hari dan memang banyak sangat gambar yang ada kat sana. Tapi soalnya, Photobucket, Imageshack atau Flickr? Jom kita detail’kan satu persatu.

Flickr – Photo Sharing


Flickr popular pada namanya kerana dah menjadi milik Yahoo sepenuhnya. Bagaimanapun, Flickr mempunyai limit upload dan storage yang hanya dapat dimansuhkan dengan Pro Account yang berharga USD25. Satu harga yang berbaloi untuk korang yang gilakan Flickr. Bagaimanapun, Flickr tidak membenarkan direct link image secara terus ke website tetapi ada je caranya. Hehehe. Apapun ianya satu pilihan yang tak berapa baik untuk korang yang mahu menggunakan Flickr sebagai image hosting untuk blog dan web. Jadikan portfolio photography korang boleh lah.

Photobucket – Video and Image Hosting


Photobucket menyediakan storage yang terhad begitu juga dengan bandwidth yang hanya 10GB setiap bulan (hanya 14MB satu hari). Bagaimanapun, masalah bandwidth yang terhad ni dapat diselesaikan dengan upgrade akaun korang ke Photobucket Pro yang akan mengubah status bandwidth korang kepada unlimited. Khai dah pernah cuba (free account), dan bandwidth hanya mampu bertahan selama 4 hari sahaja sebelum gambar-gambar di website bertukar menjadi seperti ini [klik]

Imageshack – Online Media Hosting


Imageshack menyediakan storage yang tiada had. Ini bermakna korang boleh upload seberapa banyak gambar yang korang mahukan. Tetapi bandwidth pula hanya 100MB bagi setiap gambar dalam 1 Jam. Ini bermakna setiap gambar yang bersaiz 100kb, mampu dilihat oleh 1000 orang dalam setiap satu jam. Do the math: 1.16MB setiap minit atau 28kb setiap saat untuk 1 gambar. Ini sangat berbaloi kerana blog korang pun bukanlah sepopular Berita Harian atau Utusan bukan? Hehehe.

Imageshack tidak seperti Photobucket atau Flickr, korang tidak perlu mendaftar dahulu untuk men’upload’ sebarang gambar atau video. Tapi macam biasalah, kalau register, korang akan ada album yang boleh dimanage sendiri. Boleh control gambar nak padam atau apa. Selain boleh upload Multiple Images dalam satu-satu masa.

Ketiga-tiga web ini boleh di’implementasikan supaya mampu untuk dipaparkan di blog dan nyatanya, adalah percuma untuk kegunaan non-comercial. Walaupun percuma, sebagai pengguna yang bijak, korang sendiri dah tahu sekarang kan mana satu yang patut dipilih bukan? Pilihan Khai, absolutely Imageshack si katak. Sebagaimana yang korang dapat lihat di Oh! Artis dan juga Oh! Tidak.

Selamat menbuat keputusan.

Psstt: Gambar awek baru Khai akan dipaparkan dalam next entri.. Hehehe. xcited nye nak tunjuk. Harharhar. Mesti ramai jeles sambil hantuk-hantuk kepala kat dinding nanti. Especially Menteil.

Ditulis pada 2:05 PM 1 April '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 738 views | Dalam kategori: Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

54 Comments »

Comment by zelo55
2009-04-01 14:16:31

menteil pminat LC tu dengki ke?…wakakakaka… :p

..
Comment by menteil
2009-04-01 14:31:36

tidak dengki pun.. malah saya begitu teruja disaat dia mengajak saya berlumba.. masalahnya bukan dilitar pula.. “wah!! ini kesukaan saya ni” berkata saya di dalam hati…
maka perjanjian akan dibuat.. si pelumba tadi akan memperjudikan blog sendiri.. haha..

sekian…

..
 
 
Comment by zelo55
2009-04-01 14:17:13

eh3…aku first ka?

1st time ni…msuk dlm guinness world book of records nih..

ho3..

..
 
Comment by zelo55
2009-04-01 14:18:03

no 2 pon ak gk ker?…mmg ganas ah aku…

pilihan aku ialah imageshack…ok ar tu…
flickr ak x prnh masuk pon lmn web die…
ak da dkire bleh dapat AMN ni…

wakakkaka…

..
 
Comment by alif
2009-04-01 14:19:47

aku da taw dah nak pileh aper ๐Ÿ™‚
maceh tuan tanah kongsi hee

..
 
Comment by menteil
2009-04-01 14:28:28

flick atau imageshack tak pernah register…
aku guna photobucket jer…
tapi lembab pulak (akhir2 nie..)
so aku dah malas layan..
nak try imageshack aku loading lembab nak mati jer..
so aku lupakan…
keputusannya, upload kat hosting sdr jer.. hehe…

aku buat2 tak nampak kenyataan kat bawah sekali tu… haha…

..
 
Comment by Sy8
2009-04-01 14:32:58

abis.. kau pilih apa khai? hehe… 8)

..
Comment by Khai
2009-04-01 14:43:52

lihat perenggan terakhir.. ๐Ÿ™‚

..
 
 
Comment by bd fabregas
2009-04-01 14:50:00

pilihan aku semestinya imageshack si katak juga.. tapi akhir2 ni imageshack nyer code cam xleh nak masuk je dgn blogspot.. so, terpaksa la aku upload gunakan blogger nyer hosting jek..

..
Comment by beliamuda
2009-04-01 15:06:40

kalau guna blogspot, baik upload ke situ je.. senang kerja…

..
 
 
Comment by wan
2009-04-01 15:00:22

aku lebih suka imageshack sbb tak payah register..tp biase gak pakai photobucket..

problemnya,ketiga-tiga image hosting lembap..puas menunggu br dpt load..jd skang aku suka pakai image hosting yg kurang terkenal cam imagecross dan imagehosting.com :o:

..
Comment by Khai
2009-04-01 15:10:39

lembap tu gara2 streamyx.. masalah yang tiada berkesudahan..

dulu ok je web web tu.. laju semacam je. sejak dua menjak ni, bikin problem habis.

..
Comment by Zik
2009-04-01 16:45:36

entah apa streamyx dgr skang dorang nak upgrade jd hsbb dlm jangka masa terdekat ni. tapi problem lembab ni tak sure sbb apa sbenarnye.. sbb hari tu hal kabel. habis nak melancong ke overseas guna intrenet tak lps. nasib la blog kau host dlm m’sia boleh la travel dlm negara jek. kos pun jimat hehe.

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by wan
2009-04-01 20:58:21

aku tak pakai streamyx la..huhu
pakai network kat U sini je.. ๐Ÿ™‚

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by beliamuda
2009-04-01 15:10:52

aku baru berjinak2 dengan Flickr… 8)

..
 
Comment by Fizz
2009-04-01 15:13:05

hoho.. blog aku pun x popular sngt.. so self hosting je lah.. tp ade gak malaun tu amik design aku direct.. x donlod n upload kat sniri punya.. siotz.. tape.. I x kesah.. hehe.. sekepin 2 jer.. :bloody:

..
 
Comment by anarm
2009-04-01 15:15:10

gigaimage.com
use.com
shareapic.net

๐Ÿ™‚

..
 
Comment by .AzFaRuL.
2009-04-01 15:32:12

picasa ok x?

..
 
Comment by Eriyza
2009-04-01 15:35:39

Sahih wal konpem awexz baru dak
Khai ni seorang wanita yg berenjin.
Hehehe!!! 8)

..
Comment by amsama
2009-04-02 00:14:39

Hahaha, macam same je kitenyew fikiran XD apape pun tunggu je new entri beliau ye khai ๐Ÿ™‚

..
 
 
Comment by amoi
2009-04-01 15:47:54

suke photobucket tapi bandwidth kena hari2 cek la.. :choler: :choler:

..
 
Comment by Zik
2009-04-01 16:49:44

aku dari dulu guna services dari imageshack.. sbb laju n best. blogger punya service ok gak laju die..

upload la gambar awek baru kau guna mana2 photo hosting yg lembab supaya menteil tak berapi-api ekeke.. dan kami pun tak hantuk2 kepala kat awek kau tu hehhhh……

..
 
Comment by apisz
2009-04-01 17:45:05

But khai, pada pendapat aku la, gambar yang diupload ke imageshack selalunya lambat sangat nak loading.

Aku ada cadangan sikit, apa kata korang buat 1 blog under blogspot dan jadikannya sebagai image hosting korang. Sebabnya mudah, gambar yang diupload ke blogger adalah unlimited bandwidth dan ianya super duper fast nak load.

Tapi, ada blogger komplen gambar yang gambar diupload ke blogger agak kecil. Bagi aku solusinya mudah. Selalunya, url image itu akan kelihatan seperti ini :

http://4.bp.blogspot.com/_0jhYxD0gO4o/SW9oQiz8YPI/AAAAAAAAB2Q/7VNXuw_suDs/s400/IQMAL.JPG

Jadi, cuma tukar s400 tu ke s1600

And the rest will be just fine.

Tu je. Aku tahu ramai tak suka pakai blogspot sebab banyak design yang tak cantik. It’s okay. Apa kata korang manipulate service yang blogger sediakan untuk kepentingan wordpress korang. Ye tak?

*Just my 2 cents…

..
Comment by hady
2009-04-01 17:56:16

banyak cara rupanya aku biasa upload pada hosting jer. lepas ni kena ubah cara la

..
 
Comment by Khai
2009-04-01 18:11:31

apisz, khai ada terfikir cara tu juga. Hurm, yang s400 jadi s1600 tu baru tahu.

akan cuba di’implementasikan.. hehe.. jgn nanti blogspot setting .htaccess dia sudah.. habis gambar2 yang hotlinking.. hehehe :bloody:

..
 
Comment by Eriyza
2009-04-01 23:22:45

Cheq maseh suka guna Blogspot maa.
Hehehe!!! ๐Ÿ˜Ž

..
 
 
Comment by affuan
2009-04-01 18:15:15

flickr x best. hehe.

..
 
Comment by Asura
2009-04-01 18:35:46

Nak dah masuk tahun ke 4 dah guna image shack.. mudah dan berkesan… ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by abdusfauzi
2009-04-01 18:43:30

satu je masalah free image hosting, except flickr… diorang biase nye kene block ngn Uni.

imageshack yang selalu kene.
huhu.

..
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-04-01 19:48:51

huhu.. dulu aku guna photobucket tp memandang aku malas nk login bagai plus bandwidth yg terhad, aku pun guna host sendiri. mudah, jimat dan berbaloi :bloody:

btw, aku lngsung tak pernah guna fucker flickr tu sbb cam leceh je aku tgk. kui3 :((

..
 
Comment by GambarHehe
2009-04-01 20:59:11

Aku guna picassa.. sebab dah memang setiap gambar yg diupload kat blogspot akan di save kat picassa.. hehe ๐Ÿ™‚

..
Comment by Eriyza
2009-04-01 23:24:34

Betul betul betul. :choler:

..
 
 
Comment by Rahsia Jutawan CBC
2009-04-02 00:35:30

aku mule2 dulu pakai imageshack…tapi sekang byk pakai photobucket lak….janji free je…haha… :o:

..
 
Comment by aida.JJ
2009-04-02 00:36:11

alaa khai,
you dh ade gf ke ?
OH ! TIDAKK ~ :bloody:

anyway, i prefer imageshack x)

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-04-02 02:58:32

sesiapa yg host kat photobucket lani mmg amat sangat lembap loadingnya.. aku angin tol kalo masok blog yang byk gambar tapi load lambat gile.. mmg berjam la nunggu.. hehehe… imageshack lak penah try sekali aje, tak penah bukak akaun pon… flickr tak penah guna, tapi slalu usha gambo2 best kat sana…

tak sabo nak tgk khai ngan menteil lumba, nanti aku bwk videocam rekod… pastu tgk sape menang.. miahahaha… then publish dalam blog.. amacam? hehehe ๐Ÿ™‚

..
Comment by menteil
2009-04-02 13:55:02

patotnya ko la lumba ngan dia..
ko kan ada ‘tupai’ gak…
haha..

psstt.. khai.. aritu dia jumpa aku tak dapat kejar aku.. padahal aku limitkan lagi speed aku tu.. haha…

..
Comment by Kill-Vearn
2009-04-02 18:16:53

cet aku kan dlm pantang agi moto.. baru pas overhall… ko kene paham.. so aku bawak max pon 80km/j… hoho.. tunggu aje la abes pantang ko nengok lew.. hehehe ๐Ÿ™‚

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Marzuki
2009-04-02 12:11:58

blogspot pakai picasa-lah.

..
Comment by Khai
2009-04-02 13:18:17

yahoo ada flickr.. google ada picassa.. hehe ๐Ÿ™‚

..
Comment by Marzuki
2009-04-02 23:09:53

flick pun best, mmg best la utk gambar peribadi. hikhik.

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by lala
2009-04-02 14:23:57

fyi, memang la imageshack ni free kan.. tapi gambar memang tak selamat. org senang je curi dan claim as they’re own photos.. haha sama la photobucket. kalau flick r selamat tp kalau yg free boleh 100MB je sebulan. sob3. deviantart pun selamat ๐Ÿ˜‰ btw, flickr sebutnya fleek are lah.. hehe.
so, i choose flick r. :love:

..
 
Comment by Richie
2009-04-02 14:25:26

gua guna photobucket.. hehe.. tak try lg yg lain.. terlalu setia

..
 
Comment by Taufik SM
2009-04-03 11:42:11

bagi aku photobucket is the best service … ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰

..
Comment by Khai
2009-04-03 14:14:46

richie n taufik, mmg photobucket yg terbaik sebenarnya. Tapi kalau dah terkena sekali bandwidth exceed dia, kompem trauma nak guna lagi dah. Hehehe.. Tak kene lagi, mmg best gila kentang.. ๐Ÿ™‚

..
 
 
Comment by Kreuger
2009-04-03 13:05:35

yeha… aku orang paling lambat sampai sini…
aku pakai photobucket… memang dari
awal aku pakai self hosting aku dah bertapak
kat photobucket… aku ni kan save bandwidth..

*tapi aku sedar.. walau macam mane pon..
blog hang jugak best.

erkk… Jom race muahaha… taw la motor hang laju! :bloody:

..
Comment by Khai
2009-04-03 14:15:23

hohoho… mana pic legend ni.. x sabar nak nengok.. lalalala :p

..
 
 
Comment by EiNS
2009-04-03 16:11:00

Ko x try shareapic khai?
Unlimited bandwith n no file size limit rasanya…ada desktop uploader lagi

..
 
Comment by qazreen
2009-04-03 22:00:39

tiga2 aku x guna..aku guna picoodle..lg bagus dan lebih laju..

..
 
Comment by izzat aziz
2009-04-04 02:35:05

khai, klau blog dh lg maju dan bersedia nk ke next level.. try amazon simple storage (S3) – http://aws.amazon.com/s3/ harga dia bolehlah.. tak mahal sgt dia based pengunaan. ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by Fareez
2009-04-04 19:06:47

Flickr nie x best lah.. Kalau upload fail .gif, dia akan jadi .jpg :[

..
 
Comment by KNizam
2009-04-07 00:00:07

aku paid flickR till 2011. hehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by ejardkethot
2009-04-10 14:03:13

heh…ejard gna ketiga2 ni..tp slalunya gne photobucket…bila photobucket ade probs…baru cari ‘imageshack’ huuuuu…imageshack penyelamat daku

..
 
Comment by Socket Set 
2010-10-21 05:43:36

i always collect and bookmark video websites coz i like to download lots of videos-.:

..
 
2010-11-10 04:23:32

my family album is on Picassa and also on Flickr, they are great for backing up your digital photos *

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post