Apekes Tok Sami pun bersolat ni? Pelik!


Lama ke Khai tak update Justkhai ni eh? Sampai ada beberapa orang yang tanya kenapa lama tak update? Hehe, sebenarnya nak buat camne, before ada OH! Tidak dan Oh! Artis dulu, Justkhai ni sempoi betul mengupdate. Ada kisah selebriti dan ada pula gambar yang pelik-pelik. Now bila semua tu dah berpindah ke Oh! Network, apo nak dikato? Hehehe. Neway ni adalah mukadimah yang sangat panjang. Taknak baca, sila skip terus pada gambar.

Blog ini sebenarnya dalam mode bersiap sedia untuk berpindah hosting. Honestly, memang betul-betul kecewa dengan Exabytes. Dulunya ok tapi bila lama-lama, korang akan terasa dihimpit. Ada ke paksa client pindah masuk Semi- Dedicated. Agak tak logik di situ bila dalam pakej EBIZ GOLD yang hanya ada blog Justkhai ni, korang dipaksa berpindah ke Semi-Dedicated.

Khai cakap taknak, then diorang kata dont worry. Taknak pun takpe tapi diorang tetap nak pindahkan Justkhai ke Semi-Dedicated server. Diorang takkan kenakan charge sebab masih dalam tempoh masa trial. Then bila dah pindah, Khai cakap tak nak dan suruh pindah balik ke EBIZ GOLD, alasan diorang tak boleh nak pindah balik dan diorang akan siapkan invoice untuk bayaran. Semi Dedi tu bukan murah. Beratus-ratus untuk sebulan. Kalau masa Oh! Tidak dan Oh! Artis ada dalam Exabytes macam dulu, kalau dia offer masuk semi-dedi, ada logiknya. Ni hanya untuk Justkhai sebijik kat dalam. Ape kes?

Kalau ada entri-entri terdahulu yang Khai cakap Exabytes ok atau sebagainya, Khai tarik balik. Uptime diorang semua memang ok, tapi kalau korang dah terkena macam apa yang Khai kena ni, Exabytes adalah sebuah hosting yang patut dipijak-pijak sampai lumat. Ini hanya apa yang Khai lalui dan takde niat nak menghasut ke apa. Justkhai akan berpindah ke Fivio Hosting dalam masa terdekat ni. InsyaAllah. Dan ini adalah entri terakhir semasa Justkhai di dalam Exabytes.

Neway ni ada sedikit gambar dari OH! Tidak khas buat pembaca Justkhai. Apa pendapat korang secara spontan bila melihat gambar-gambar di bawah ni..

ada lagi…

Oh! Pelik tak pelik la kan? Kalau Tok Sami tu dah masuk Islam, kenapa pakai baju macam tu lagi? Even baju tu bersih dan menutup aurat pun, macam la takde baju lain? Nengok baju je semua pun kenal siapa punya baju. Macam-macam dunia ni. Ek?

Ditulis pada 8:37 PM 14 April '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 702 views | Dalam kategori: Tergempar | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

82 Comments »

Comment by hana
2009-04-14 20:41:01

katne ni khai? btl ke nie?

..
Comment by Khai
2009-04-14 20:45:02

mak ai.. sepantas kilat dia komen.. tiada maklumat lain pasal ni. Hanya gambar je.. gambar yg mengundang pertikaian ramai..

Esok lusa panas la gambar2 ni kat paper & internet..

..
 
Comment by Azman Ishak
2009-04-15 19:16:54

Khai.. aku pon dapat gambar ni dari email
kat pejabat aku dari tadi… mujur tak blog out..
sebab hang dah blog dulu… ekekeke…

ape ape pon.. aku heran gak perkara ni… sangsi beb.. :bloody:

..
 
 
Comment by cidimidi
2009-04-14 20:45:57

kat ne ni? pelik gak.

..
 
Comment by izzat aziz
2009-04-14 20:47:30

dh komen kat ohtidak.. hehe
mungkin x msk lg, cuma nk belajar.. so diorang pgn lg
kepercayaan diorang, pada masa sama nak belajar tentang
islam.. bagi diorang masa.. Insya-Allah convert btol2..hehe

tapi kerana ada gambar je tanpa cerita macam2 lah bleh difikirkan 😎

..
 
Comment by king of bola
2009-04-14 20:47:53

x kan la orang yang jemaah ngan tok sami tu x pelik…siap bley makan lagi tu…

..
 
Comment by fira
2009-04-14 20:52:03

thailand?
or indonesia?
mcm thailand..hurmm ntah.. :o:

..
 
Comment by Khai
2009-04-14 20:56:12

orang yg tangkap pic ni dah buat silap besar.. sebar kat internet tapi x bagitahu hal sebenarnya.. πŸ˜†

..
 
Comment by eyzzat
2009-04-14 21:02:47

die br nak blaja la kot.. tp masih igt kpercayaan die..
ataupon ahli kitab???

..
 
Comment by tekong
2009-04-14 21:03:04

salam.

pasal mende ni.. kalau kita berbaik sangka.. ekceli sami tu datang hanya untuk tahu pasal agama islam.. mcm mana rumah ibadat orang islam.. macam mana cara orang islam beribadat.. pastu dia ikut sekali solat sebab nak merasa.. dia dah masuk islam ke atau tidak Wallahualam.

saya ckp mcm ni sebab saya ada tahu aktiviti sebegini. kita ada bawak non-muslim untuk mendalami apa hikmah + amalan setiap muslim. ada gak ajarkan sekali amek wudhu apa semua. so secara tak langsung dapat sampaikan dakwah.

dia takde baju lain nak pakai – memangla dah dia pun tengah sami lagi kan. kita tak tahu asal usul sesuatu perkara jgnlah kita assume je. in fact, the best thing to do sekarang ini adalah dengan menanyakan sumber orang yg bagi gambar tu.

aku pun leh snap gambar khai tengah bersin tp tala kat makanan.. pastu tulis = khai bubuh perisa tambahan yuck!.. walhal khai mmg benar2 bersin LOL ( jgn marah sekadar analogi :p )

..
 
Comment by Jaws
2009-04-14 21:04:02

haha..
biasalah nih..
aku selalu tgk omputih kristian pun diorg sembahyang..
sebb diorg nak try ape yg org islam rasa masa sembahyang..
inilah yg dikatakan semua agama mengamalkan kemanan..
peace!!
ape pun agama kita, asal kita tetap dari keturunan adam. 8)

..
Comment by menteil
2009-04-15 01:31:48

erk? ye ke?
tak tau pulak aku…

tapi betul la tu…

aku tak pasti pulak apa hukumnya orang bukan islam bersembahyang bersama orang islam dan apa hukumnya dia bersembang dan apa pulak ganjarannya.. pahala atau dosa…

pendapat aku,
tak salah rasanya kalau dia tak mengganggu agama islam..
mungkin niat dia nak belajar…

sori.. aku bab2 agama memang tak bagus… :bloody:

..
 
Comment by SULTAN
2010-03-13 11:48:46

Allah ta’ala x memandang bulu, warne kulit, pangkat dn darjat… Die memandang hati.. sekirenye hati itu, hati nurani (yg hakiki) make amanlah rohnye… sekirenye hati itu, masih lg hati sanubari (yg lakonan) make hendaknye carilah jalan menuju nurani…

..
 
 
Comment by Sy8
2009-04-14 21:06:49

aku sbnarnya dah lme dpt pic2 ni..huhu… 😐

..
 
2009-04-14 21:17:56

Actually kat maner ye kejadian nie berlaku….??? Tindak tanduk sami tu memang buat aku konpius….

..
 
Comment by VuJiE
2009-04-14 21:23:03

Mula2 pelik gak tengok entry ni, tapi lepas baca komen2 kat atas ni baru la tau rupanya ada gak aktiviti macam ni eh..

..
 
Comment by azizwan(dot)com
2009-04-14 21:23:23

wow.. betul2 apekes smpai aku pun tak tau nk kata apa :aie:

tp aku rasa sami tu study je kot. yer la, klau dah masuk islam.. takkan still pakai baju mcm tu utk solat kan?

btw, boleh ke non-muslim ikut muslim solat? klau yer pun nak belajar, knp mesti waktu solat sebenar-benarnya?

..
Comment by Khai
2009-04-14 21:33:36

itulah.. setahu aku non muslim diharamkan untuk masuk masjid.. contoh kat masjid putrajaya..

mungkin aku silap kot…

..
Comment by kawaii
2009-04-15 10:37:38

tak haram lar pakcik..non muslim boleh masuk ke masjid tapi syaratnye mereka juga harus menutup aurat baru boleh masuk..klu haram takkan pengacara discovery or national geog yang pegi masuk masjid besaq besaq kat negara arab tu boleh masuk kan..aku siap tgk lagi pengacara tu siap pakai tudung and baju sopan lagi baru die bley masuk masjid tu.

Waalahualam..

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-04-15 10:48:42

i see.. macam tu… thanks.. πŸ™‚

 
Comment by cookdong
2009-04-15 15:04:40

okey..xyah discovery pun..klu la haram, xislam la arab2 masa zaman nabi..baginda mjalankan urusan pentadbiran di masjid dan boleh rujuk link ni..

http://soaljawab.wordpress.com/2007/06/30/orang-kafir-masuk-masjid-2/

 
 
 
 
Comment by suhz
2009-04-14 21:50:30

kita tak leh pandang islam orang tu hanya daripada pemakaian dia. (kalau betul dia Islam la)

..
 
Comment by Marzuki
2009-04-14 22:14:26

aku rasa gambar ni kat thailand.

dan aku rasa dia baru masuk islam. lepas orang amik gamba ni baru dia beli baju melayu.

pakai apa pun boleh tapi jangan nampak aurat kan?

bekas mufti perlis pernah cakap rasulullah pernah pakai jubah kristian kan?

..
 
Comment by Eriyza
2009-04-14 22:38:04

Benda ni pelu penjelasan tuk mengelakkan
kekeliruan yg sgt dahsyat. :p

..
 
Comment by Rjuna
2009-04-14 22:55:18

Bersangka baik je, mungkin dia masuk Islam haritu, tak sempat nak tukar baju terus solat

bersangka baik, imam tuh ok je, ke ajaran sesat nih, gambar memberi 1000 tafsiran

..
 
Comment by epul
2009-04-14 23:11:22

bolehlah kalau non muslim nak masuk masjid…
mana ada haram..hehehe
aku pernah lalui waktu aku kecik. pak iman suruh orang non muslim masuk surau nak bincang pasal majlis gotong royong kat kawasan rumah aku.

peace no war (^_^)

..
 
Comment by BAGAK
2009-04-14 23:45:42

alhamdullilah

bertambah ramai umat islam di dunia ini

..
 
Comment by Cip
2009-04-15 00:24:02

kt selatan thailand kut ni….

..
 
Comment by Mr x7
2009-04-15 01:30:13

aku rasa dia baru masok islam hari tu, masjid tu x sponsor baju. tok sami tu dpt sponsor dari tmpt die dlu. tak de duit nak update baju macam kt site juki tu. wakaka..

..
Comment by Marzuki
2009-04-15 02:15:45

haha, plak dah. harap2 gambar tu mmbawa kbaikan.

..
 
 
Comment by Zik
2009-04-15 03:15:31

elok bersangka baik. aku setuju dgn yg lain. kita jgn bersangka buruk sgt.

yg buruk datang dari diri kita, yg baik itu datang dari Allah.

dlm buah fikiran aku mereka memang sami yg betul, bila terbuka hati untuk mendekati islam mereka nak lihat yg sebenar. agak tak masuk tapi dlm tujuan itu. tak semesti kena masuk baru boleh sembahyang kan? ini cara dia org mendekati lebih dekat. lama-lama untuk biasakan diri dulu.

lagi pun dari pakaian dia org nampak yg dia orang ni sami yg dok kat tokong tu. so fikiran dia org takut kena tindakan. atau merbahayakan diri mereka kalau bermula secara terbuka.

kalau betul dia org masuk alhamdulillah. bertambah lagi saudara seagama. lebih-lebih sami, impak lebih besar sedikit.

kalau tgk zaman sekarang dah terlampau-lampau ramai saudara kita murtad secara terbuka. aku takut anak cucu kita akan lebih teruk kalau tak dibendung dari sekarang.

kalau kita sorang rasa diri itu betul jadi cuba berikan jalan atau buah fikiran kepada mereka. jgn kita kutuk dan hina pula.

kita kena betulkan generasi kita supaya selamat mereka yg berada di depan kita nanti.

_____________________________________

bagus la khai pindah hosting. fivio melayu pegang. asik support cina jek. nak gak tgk org melayu sendiri meramaikan diri involves dlm dunia server.

hehe kau kata blog ni nyawa engkau.. bagi aku blog kau berapa percent nyawa aku jugak.

..
Comment by Khai
2009-04-15 15:47:30

hehe.. thanks zik.. pembaca blog ni juga adalah nyawa blog ni sendiri. Itu punca segala nyawa. thanks untuk kalian.

..
 
 
Comment by iovantgarde
2009-04-15 06:31:17

macam2 dunia ni sekarang..

tapi aku rasa sami ni nak mendalami tentang islam then die nak cmpare kan dengan agama die..

who knows kan..

..
 
Comment by asbesstos
2009-04-15 06:50:13

hahaha…aku ske comment marzuki…lepas amik gambar baru beli baju melayu or jubah ehh…ahaks…tul la kot..tak sempat..islam tu kan indah…mungkin memang dia nak rasa atau memang dah masuk islam dah pun kot..cuma buat sementara waktu dia pakai baju tu dulu..agaknyer baru 2 min masuk islam tu…*tekaan je…haha

..
 
2009-04-15 07:27:40

Salam,

Baju melayu tuh bukannya “baju Islam” seperti mana Rasullulah pakai pun pada zaman dulu.

Kenapa kita nak sami tersebut pakai baju melayu baru nampak “muslim” ? Adakah ada hadith mengatakan sedemikian ? Jikalau jubah … ya, kerana itu adalah pakaian yang digunakan Rusullulah pada zaman dulu.

Kita pun tak tahu kan, mungkin pada zaman majapahit dulu, orang melayu yang beragama hindu pakai baju melayu pergi kuil. Then apabila kemasukan Islam, orang melayu pakai baju melayu juga ke surau dan masjid.

Sama seperti ini, jikalau lebih ramai lagi sami memasuki Islam … simbolik baju oren sami mungkin tidak lama lagi akan menjadi “baju melayu untuk solat” bagi mereka di China nanti.

ps : Mungkin warna kena tukar, kerana Rasullulah pernah tegur sahabat yang memakai warna oren terang.

Salam,

..
Comment by Zik
2009-04-15 10:53:39

salam, mcm kenal jek? πŸ˜€ setuju dgn brother ni ckp. pakaian mengikut adat budaya je.

..
 
Comment by Khai
2009-04-15 13:15:08

macam kenal jugak. Hehehe. Setuju jugak.. Thanks Fadhullah :8

..
 
Comment by nu_Ox3r
2009-04-18 21:32:22

setuju dengan ko.tapi xsetuuju dengan komen dari amar@beritakmu.net.ko cuba tgk komen die.yg part Islam orang eropah 100 tahun

..
 
 
Comment by fazrewl
2009-04-15 07:28:33

Maybe diorang baru dapat hidayah kot…

..
 
Comment by ismail
2009-04-15 09:03:09

pelik nya gambar ni…
ni lah akibatnya kalau hanya bagi gambo tanpa info..
masing2 boleh buat andaian tersendiri.
kat dunia ni ada 2 je andaian,kalau tak andaian baik, mesti andaian buruk..
kite sendiri yang pilih.
lagi 1,gmbar2 tanpa info mcm ni boleh mendatangkan banyak fitnah lah…terutama fitnah pada agama itu sendiri(islam).

ada sape2 yang setuju dengan aku tak.

..
Comment by nbie89
2009-04-15 15:55:51

adui…x pown…
x nampak pulak dari susut negatif pada gambar nie..
hanya nampak positif…
pakaian hanya sekadar pakaian,
xde salahnya die nak berpakaian kot atau aper2 pown, yang penting menutup aurat…
konsep warna plak, disunatkan memakai warna feveret nabi.
walaupun merah bukan feveret nabi still sah semayang tersebut…ustaz sendiri penah cerita die terpakai baju warna merah time semayang jumaat…hoho

p/s:kalau pergi mekah lagi macam-macam kaler nampak org pergi solat πŸ˜‰

..
 
 
Comment by Truckster
2009-04-15 09:11:02

apa salahnya kalo dia betul2 nak belajar agama kita…

nak tahu cara hidup orang islam….

kalo dekat Indonesia perkara ni biasa, pendekatan ulama dorang berlainan dengan kita,

ni mcm kes orang cina baca quran, apa salahnya jika dia baca quran, quran untuk semua, bukan untuk orang islam sahaja

kalo xbagi diorang baca camner diorang nak kenal kita dan mendekati islam

..
 
Comment by rahsiamalampertama
2009-04-15 11:21:16

ni mesti kes nak mendalami nie

..
 
Comment by banunra
2009-04-15 14:22:13

tak ada salah dlm islam wlupun if tok sami tu masih kapiq. πŸ™‚

..
 
Comment by nu_Ox3r
2009-04-15 14:38:01

khai,setuju x kalau aku cakap post pasal sami ni ko amek kat isuhangat.blogspot?

..
Comment by Khai
2009-04-15 15:43:00

pulak dah.. dekat ohtidak.com lagi bersepah kot bro.. cuba usya nengok. macam2 ada.. hehehe..

semuaya contributed by reader… via email.. Jika anda mempunyai gambar2 best, kongsikan bersama ohtidak di hoi@ohtidak.com ..

terpromo plak.. hehe..

psstt: sejak bila gambar kat isuhangat takde watermark? πŸ™‚

..
 
 
Comment by aidilx
2009-04-15 15:26:07

ini memandang isu ini secara positif.orang kita mungkin anggap ini pelik ataupun sensitif.tapi aku rasa as long as dia tak memaki hamun islam dengan kata2 nista cam video mamat aritu, aku anggap 2 sami ini punya niat yg baik.

kenapa imam masih mampu menerima mereka? masih sudi mengimamkan mereka? kita berfikir secara positif. dan kita doa2kan agar Allah bukakan hati mereka untuk kembali ke agama Islam.

Wallahualam.

..
Comment by yuhu
2009-04-15 16:27:30

sokong2 !..
Islam untuk semua.. bersama2 sebar Islam sbg rahmatan lil alamin..

..
 
 
Comment by virgoes_gl
2009-04-15 19:34:59

need an xplainati0n khai ooii.. tp kalu bet0l d0wng neh dah mas0k islam alhamdullilah………. kira 0key lah d0wng berbanding bdk melayu yg bersalib… :((

..
 
Comment by lily
2009-04-15 20:38:00

hurmmm,aku pn xtw nk ckp pe kn..tp cube korg TRY TEST tgk dorg punye saf,xrapat kot..patotnye kenela rapt kn?.. xknla pkcik2 sebelah 2 xtw kn..heran2..:[

tp ape2 pn wallahualam…

..
 
Comment by fadli
2009-04-15 23:01:32

mngkin sami 2 nk blaja tntg islam kot…jika tngok dri luaran memg plik ckit…mngkin 2 care die…kite just dou spaya sami 2 dpat hdayah

..
 
Comment by BiskOOt
2009-04-15 23:27:36

klu diorang masuk islam mmg bagus la.
tapi klu bab pemakaian tu tak mengapa.
sama gak cam orang yg isap rokok.
lama2 nnt diorang akan tukar.

kene bg diorang masa dulu utk sesuaikan.
sebab diorang dah lama berpakaian camtu.
pe pun kita kene la tolong saudara baru kita ni.
islam for life. :8

..
 
Comment by noob
2009-04-16 18:08:45

noob la khai…ape nk pelik nyer..dah klu sami tu baru nk masuk islam(contoh nyer time tu time zohor) takkan nk suro die tuka baju dulu..da baju tu bersih..

fikir positif sket plz..adoii..
8)

..
 
 
Comment by web
2009-04-17 01:51:06

disebabkan ko ada citer ttg exabytes yg ibarat menggula2kan aku pn dh rs mcm dipermainkan dgn satu hosting ni.. elok ko blh buat tajuk khas pemilihan hosting.. aku sbg web developer rs mcm nk marah dan kerugian masa yg amat sangat…. ianya melibatkan tenaga yg aku buat… aku dh kehilangan senarai visitor dan juga senarai2 potensi client yg sblm ni nk memilih web cth yg aku telah siapkan n bukan ckit tp bnyk aku simpan utk pemilihan… aku rs aku dipermainkan oleh company ca ya nun alif ni… aku disini bagaikan menunggu jwpn darinya smpi skrg masalah hosting xdisettlekan lagi… ianya bukan sedikit tp bnyk fail2 penting aku telah bangunkan… ibarat gah hosting tp hampesss di dlmnye… web aku xdpt diup2kan dekat smggu… berhari2 aku send tp xjuga dibalas2.. janji tp xtepati kata ari ni settle akhirnya xjuga… perkara ni melibatkan tugas dan kredibiliti aku kepada client lain.. menjejaskan kerja aku… aku sejak akhir2 ni mendapat bnyk respons dan sambutan yg ingin mendapat khidmat laman web.. adakah ingin mengambil kesempatan.. aku x pasti… tp aku pelik ibarat mcm nk mengenakan aku n menggula2kan… sblm ni ok jer tp sejak aku offer khidmat web ni lain macam shj aku rs mcm yg xkene….

aku rasa ko blh buat topik ttg company hosting ni yg xmemberi khidmat dan menggula2kan pelanggan… sudah seminggu aku menunggu bukan sehari dua.. klu korang nk tau alamat company ini yg aku gunakan inilah alamat nye

http://www.esurge.net.my

so korang hati2 la bile menjadi pelanggan kepada company hosting ni… mcm sial… sori dgn kata2 tu coz aku geram n terpaksa menyumpah dgn kata2 begini.. aku dh bnyk bersabar menunggu masalah web aku masih xdpt diupkan lagi…

sekali lagi khai ko buka satu topik penting berkenaan hal begini.. ianya adalah tapak web yg penting perlu diambil kira.. mana tau kalau2 ada yg boleh berikan idea tindakan boleh dikenekan bg hosting yg mempermain2kan pelanggannya….

http://www.esurge.net.my >sial sial sial

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-04-17 10:33:13

moga mereka terbuka hati untuk menganuti Islam… :8

..
 
Comment by deennasour
2009-04-17 11:46:29

hal ni betul2 link dgn entry terkini aku khai.

..
 
Comment by amar@beritakmu.net
2009-04-17 17:07:12

menda camni ttp berbalik pada niat……niat tue pulak antara kita dan tuhan…api kalau dah guna pentas politik…niat tue satu jer…..

kes sami nie jgn salah paham….mmg tak salah dan nabi pun jadikan masjid sbg pusat aktiviti…tapi ingat…..dewan solat utama tak leh masuk kalau bukan islam..kat masjid negara…..pelancong cina sbd boleh masuk masjid ngn menutup aurat tetapi tidak dalam dewan solat utama…masjid putrajaya pun camtue…masjid kat dubai pun camtue…yg kat amerika dan eropah jgn kira sbb depa nie islam keturunan kurang 100 tahun…kita nie yg dikatakan keturunan nabi muhammad…ada antara kita mmg kene mengena dari keturunan islam arab yg lebih 1400 tahun….

pasal sembahyang pun kafir tak boleh selagi tak masuk islam…kalau eksyen2 tanpa apa2 bacaaan suci…bacaan mbahasa melayu boleh…sbb bacaan suci adalah kalam allah….dan sbb solat ada takbir…takbir tue mengangkat sembahyang kepada allah…..sbb tue kalai si kafir nak belajar sembhyang…tok guru akan suruh belajar mengucap dulu…toksah kata kafir…kita org islam pun sebelum sembahyang kena mengucap dulu…takcaya tgk rukun islam….yang pertama…megucap…yang kedua…solat…dan islam juga tertib…bukan sengaja letak mengucap no 1…….allah tak bodo dan undang2 allah tue lengkap….

implikasi kedua kalau dia tak masuk islam pun..nak belajar dengan mengajuk perbauatan org islam lain..jgn la duk dalam saf…kan putus saf tue….

implikasi seterusnya…..kita kena ingat…agama islam mengajar keterbukaan…bermakna…islam aadalah agama ulung dalam keterbukaan dan kebebasan..maknanya…..soalan dari si kafir…..buktikan bahawa agama islam lebih baik dari agama buddha sedangkan agama buddha membernarkan saminya sembanyang kepada allah…kenapa agama islam tidak membernarkan org islam sembanyang kepada tuhan buddha…jadi anggapan bukan islam akan menggangap islam agama yang tamak…org lain belajar olok2 sembah allah kata bagus…org islam nak sembah tuhan buddha olok2 diharamkan….

oleh itu…wahai pembaca budiman…jangan sesekali membincangkan soal agama dala internet…kerana ia tidak berbentuk musyakarah dan ramai yg bukan ahlil di sini termasuk saya….jadi kesilapan fakta akan diberikan dosa sbg saham yang akan terus beranak pinak……saya ulas dan saya sedar kesilapan mengulas tentang hukum alam internet sednankan saya bukan ahli….oleh itu…marilah kita berbalik kepada al-quran….dan kepada yanmg ahlil iaitu guru agama….bukan guru politik…

ps: zaman nabi dulu……kata nabi tanda akhir kiamat, ramai org islam tetappi islam waktu itu islam yg pada nama sahaja….jika disimpulkan iailah islam yang murah…murah untuk dilelong……ingat..kita mmg wajar berdakwah pada bukan islam…tetapi biar bermaruah dan kesucian islam terjaga…..ingat tak 8 tahun dahulu singapura digemparkan dengan ajaran islam yang membernarkan saudara baru mengekalkan gaya hidup masing2 termasuk minum arak, tidak sembahnyang, makan babi, bela anjing, kawin bukan islam tanpa menukar agama….islam jenis in mendapat sambutan menggalaakkkan……apatah ia telah melanda malaysia…oleh itu…jika kita renung..bapa saudara kesayangan rasullullah, yang byk menolong baginda, yg juga bapa kepada saidina ali….pun allah tidak beri petunjuk dan tidak memeberi hidayah…oleh itu..kalau nak berdakwah pun…buat yg terbaik..jgn samapi cross the border..kerana yg selebihnya…adlaah kerja ALLAH SWT…

..
Comment by nu_Ox3r
2009-04-18 15:17:12

Di dalam mazhab asy-Syafie orang kafir haram dan ditegah sama sekali daripada masuk Masjidil Haram sebagaimana firman Allah swt di dalam surah at-Taubah : 28
Di dalam kitab IÒ€ℒlam as Sajid bi Ahkam al-Masajid karangan Muhammad Abdullah az-Zarkasyi ada dibahaskan tentang hukum orang musyrik masuk ke masjid selain Masjidil Haram.
Menurut kitab tersebut, orang kafir dibolehkan masuk ke dalam masjid dan diam di dalamnya, sekalipun dia di dalam keadaan junub.
Ini berdasarkan hadith Baginda saw yang menjelaskan bahawa pada zaman Baginda saw orang-orang kafir masuk ke dalam masjid Baginda yang tidak diragukan lagi bahawa mereka itu dalam keadaan berjunub. (IÒ€ℒlam as Sajid bi Ahkam al-Masajid : 318 )
Sebab keharusan ini kerana mereka beriktiqad bahawa tidak haram hukumnya ke atas mereka masuk ke dalam masjid dalam keadaan berhadas besar. Berlainan pula halnya dengan orang Islam, mereka ditegah masuk atau berada di dalam masjid dalam keadaan berhadas besar atau berjunub sebagaimana menurut ketentuan syarak terhadap mereka.
Keharusan orang kafir masuk ke dalam masjid selain Masjidil Haram berdasarkan hadith Baginda saw yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ( yang bermaksud;)

Ò€œRasulullah saw telah mengutus pasukan berkuda ke Najd. Kemudian mereka datang kembali dengan membawa seorang ( tawanan ) lelaki daripada Bani Hanifah bernama Tsauban bin Utsal lalu mereka mengikatnya pada salah satu tiang masjid. ( HR al-Bukhari )
Imam ar-Rafie dan Imam an-Nawawi rahimahumallah berpendapat secara mutlak membolehkan orang kafir memasuki masjid selain Masjidil Haram tetapi dengan mendapat keizinan orang Islam. Sementara itu, orang Islam yang memberi kebenaran kepada mereka untuk masuk itu hendaklah seorang yang baligh dan berakal.
Daripada penjelasan para ulamaÒ€ℒ Syafiiyyah di atas, jelas bahawa orang kafir adalah dibolehkan masuk ke dalam masjid selain Masjidil Haram apabila telah memenuhi syarat-syarat yang telah dijelaskan.
Untuk ini, pihak masjid memang perlu membuat peraturan sesuai dengan kehormatan dan kesucian masjid, umpamanya dimestikan memakai pakaian yang sopan atau menutup aurat, tidak meninggikan suara atau membuat bising serta menentukan masa-masa yang sesuai dan lain-lain peraturan yang munasabah.

mengenai isu islam orang eropah 100tahun tu,saya kurang setuju.kalau xsilap Islam berkembang ke eropah lebih awal dari tanah melayu.Andalusia(Sepanyol) bukti nya.statement anda yang mengatakan Islam orang eropah tu lain la,siapa anda untuk menilai mereka beriman,kita lebih beriman ke tidak?sedangkan nabi sendiri pun xernah kata Islam orang eropah kurang dari Islam orang asia,arab.cuba bawa mengucap.mesti anda akan memandang rendah kepada muslim baru.jangan begitu.Iman adalah penentu syurga,bukan berapa lama dia mengucapkan kalimah syahadah itu.

..
 
Comment by Obefiend
2009-04-21 12:51:09

and you wonder why they call us muslim racist

we put so many barrier to not make ISLAM a friendly religion. cakap pung pang pung pang. islam is the light or islam is the religion of peace

but our ACTIONS speaks louder than anything. we are just not that tolerent to non muslims

just admit that much

..
 
 
Comment by de Mahdali
2009-04-18 09:08:02

Bende ni terjadi di sebuah masjid di Perak. Sape2 yang rajin g masjid bule perasaan kat mn tmpt ne..

Allah knows the best!! πŸ˜€

..
 
Comment by affuan
2009-04-18 14:55:58

Bersangka baik saja lah. Mungkin masa tu baru cuba2. Baju lain pula x ada. Hm..

..
 
Comment by nu_Ox3r
2009-04-18 15:02:58

http://www.guardian.co.uk/world/2006/dec/01/turkey.religion

Pope and Muslim cleric pray in historic mosque

The Pope faces Mecca to pray alongside Turkey’s grand mufti, Mustafa Cagrici, at the Blue Mosque. Photograph: Patrick Hertzog/EPA/Pool
Pope Benedict, who enraged the world’s Muslims less than three months ago, last night stood in prayer alongside the grand mufti of Istanbul in one of Islam’s greatest places of worship. The pontiff arrived in Turkey three days ago under a cloud of suspicion, accused of Islamophobia. But Vatican officials were hoping that with last night’s dramatic gesture he had salvaged a triumph from adversity.

His actions were clearly aimed at healing the wounds opened by remarks Benedict quoted that depicted Islam as evil. They were a striking demonstration of a point he had made repeatedly during his visit to Turkey – that Christians and Muslims worship the same God.

The pontiff was being guided through the fabled 17th century Blue Mosque when the grand mufti, Mustafa Cagrici, abruptly said: “I am going to pray”. In the most closely watched moment of Benedict XVI’s four-day visit, the pontiff then stood in deep contemplation, apparently praying silently long after his host had ended. “This visit,” Benedict told the grand mufti as they emerged from the spectacular mosque, “will help us to find together the means and paths of peace for the good of humanity.”

It was the first time that any pope had prayed in a mosque with a Muslim cleric. A Vatican spokesman described the scene as a “pause for meditation”. The Pope’s overture to Islam was the climax to a day on which he also sought to diminish the rancour that has divided western and eastern Christians for a thousand years.

The visit to the Blue Mosque was pencilled into the papal schedule at the last minute at the insistence of the Turks, but is likely to be recalled as the defining moment of the visit, Pope Benedict’s first to a Muslim country.

In a city that was the capital of first a Christian and then a Muslim empire, the Pope went to the mosque directly from a tour of St Sophia’s. The 6th century basilica is a museum now after being turned into a mosque under the Ottoman sultans. Any Christian gesture from the Pope in St Sophia could have ignited a firestorm of Muslim protest. But he avoided anything that might have given offence.

The Vatican’s efforts at reconciliation nevertheless encountered suspicion and hostility. More than 100 Turkish nationalists protested at a nearby square against the visit to St Sophia’s, shouting: “Unleash the chains. Give us back our mosque.”

On a day rich in religious and ecclesiastical symbolism, Pope Benedict also went to St George’s, the seat of the Greek Orthodox church in Istanbul, to join Bartholomew I, the ecumenical patriarch and spiritual leader of world Orthodoxy, at a service and denounce as “a scandal the divisions among Christians”.

Roman Catholics and Orthodox Christians split in the Great Schism of 1054 and the Pope has resolved to try to end the rift. But while the rapprochement with the pontiff went well, the biggest challenge is in Moscow, where Patriarch Alexy, the head of the Russian church and Orthodoxy’s most powerful figure, is deeply suspicious of the Vatican.

At St George’s, the Pope indirectly took a swipe at the Turkish state, which does not recognise the Roman Catholic minority. “We urge all world leaders to respect religious freedom as a fundamental human right,” he said.

..
Comment by Obefiend
2009-04-21 12:48:27

i read about how the holy prophet (PBUH) allowed the representative from Vatican to hold a sunday mass at a mosque when they paid the rasulullah a visit.

see

even your PROPHET are alot more open to the kaffirs

meanwhile in kuala lumpur a pak gad at masjid jamek SHOVED and CURSED at an AFRICAN muslim because he is a nigger. he blocked this muslim brother from entering the mosque using the excuse of “please come back during zohor”

a few minutes later this brother saw a group of white european chicks being allowed inside the mosque by the same pak gad

double standard

racism

or just Malay “muslims” being a total dick and paranoid?

..
 
 
Comment by pemberi pendapat
2009-04-19 16:44:30

maybe diorang da pluk islam….pastu msuk waktu slat…tu yang x sempat tkar bju…

..
 
Comment by eda
2009-04-20 17:13:03

mybe dorank ni xder baju kot..xtau la nk cakap…xder statment mls nk agak2..kang salah..dose plak.yer tak..huhu

..
 
Comment by As
2009-04-22 13:28:09

kat mana ni?aku rasa mcm kat area selatan Thai je..

..
 
Comment by fazlee
2009-04-22 18:04:46

exabytes meang sucks pun.. aku start pakai dari tahun 2004 lagi.. tapi sekarang suxx, harga makin mahal, dan aku sendiri pernah kena sama mcm kau kena, diaorang suh amik semi-dedicated. mcm haram!

..
 
Comment by kheirz
2009-04-24 02:47:08

erammm..apalah dunia skg ni, yg sembahyang di pelikkan, tetapi yang tak sembahyang itu langsung tak di hairankan betapa tak takunya dieorang dengan Maha Pencipta.. dosa tak hairan, tapi kebaikan di pertikaikan…
Islam itu bukan lah pada rupa dan pakaian, tapi pada hati yang beriman kepada ALLAH dengan sebenarnya..selagi pakaian itu bersih dan menutup aurat, apa salahnya.. sepatutnya kita harus berasa malu melihat mereka walaupun mungkin baru memeluk islam, tapi cube untuk memahami Islam, sedangkan kita yang Islam adakah benar-benar memahami ajaran islam??
Fahamilah ajaran dan tuntutan Islam sebenarnya..

..
 
Comment by yazidane
2009-04-28 01:22:15

Moge2 diorg masuk islam kalau diorg x masuk lg…InsyaAllah…

..
 
Comment by saye
2009-04-29 03:21:24

salam,sy setuju dgn kata2 tekong. jgn cepat melatah dan menuduh bukan2 bila melihat gambar sebegini.indahnya islam kita x paksa org terus masuk.tp kita perkenalkan keindahan islam,bg die rase dahulu mcm mane.sama mcam pndekatan yg agama lain buat mcm kristian.melayu islam sekarang byk islamnya pada nama tp x paham akhlak islam.nk tutup islam.tgk gambar macam ni dah meletus2 marah.sy pun x pndai mana tp bila kita berkata biar dengan ilmu,baru kita faham kenapa org buat mcm tu.xda la baru nmpk tok sami semayang satu saf dah pakat2 hangin ramai2.berbaik sangka.islam itu bukan utk ditutup dan disimpan dari pndangan dan pengatahuan bukan islam.kita semua ada tanggungjawab menyampaikan islam kepada semua yg masih belum dapat hidayahNya,nk menyampaikan juga perlu berilmu,sebab tu kita kne dalami agama yg kita anuti ni. baru boleh menyampaikan dengan sempurna dan penuh pemahaman.tanggungjawab memahamkan org ttg islam bukan hny tanggungjawab ustad.klu tidak apa guna menusia digelar khalifah di muka bumi.hehe…itu aje sikit komen..faham2 kan fikirkan..mahap salah silap ye.wassalam

..
 
Comment by janpirate
2009-04-29 09:55:11

SYARAT-SYARAT SAH SOLAT
1. Islam
2. Berakal
3. Suci dari hadas kecil & besar
4. Suci daripada najis pada badan, pakaian & tempat
5. Yakin masuk waktu
6. Mengadap qiblat
7. Menutup aurat
8. Mengetahui akan fardhu & sunat
9. Jangan iktikadkan salah satu daripada fardhunya itu sunat
10. Tidak melakukan perkara-perkara yang membatalkan solat

xdak pulak syarat tulis kalo pakai baju tok sami xleh solat.. kan kan kan ? πŸ™‚ janji cukup syarat2 di atas.

..
 
Comment by yazidyahaya
2009-04-30 23:55:41

oh ! tidak..ape nak jadi la..ni ajaran sesat ke ape.. =(

..
 
Comment by ikee
2009-05-01 09:01:37

kalo nak ikut sangat teda masalah kalo betul dia tu (yg macam sami) nak solat guna pakaian tu, jangan jak pakai underware masa solat suda

..
 
Comment by azleah
2009-05-01 12:24:50

pakaian bukan melambangkan niat dia mendalamai agama khai… cuma kita saja yg cop kain kuning oren tu utk agama buddha…

..
 
Comment by lazaac
2009-05-05 19:56:28

yg muslim dalam tu pun bodoh!

terima kasih..

..
 
Comment by Saudara se-islam
2009-05-07 13:47:45

Assamualaikum warahmatullah…memandangkan ada yang terkezut, cuba kalian bayangkan rasional ada sesi taklimat sebelum solat jamaah dan jamuan kenduri selepas solat di siang hari…ada logiknya itu adalah majlis pengislaman 2 saudara baru (bekas sami itu la…).Tentang pakaian tu, hidayah Allah adalah perkara istimewa dan tidak disangka2, memang masa tu dah itulah saja baju yang ada, asalkan suci dari najis ok la…cuma lepas makan kenduri majlis mengislamkan kedua orang hamba Allah itu takde la gambar diorang mandi wajib dan bersunat….aurat tuu…wallahu ‘alam. πŸ™‚

..
 
Comment by pening
2009-06-12 09:01:59

A’ah..kite haruslah bersangke baik walaupun gmbr tu mmbawa seribu kemusykilan….mngkin dorang tu dah convert Islam..jike benar Alhamdullillah lah..bertambah lg umat Nabi Muhammad d dunia ni..

..
 
Comment by iza
2009-07-07 13:36:17

mgkn time ni dorg br nk msk islam kot…nk belajar mcmmn cr2 solat…mgkn la

..
 
Comment by Zuhairi
2010-04-14 18:30:27

Hahaha..
aku suka baca post kau yang ni…
sangat menarik… πŸ™‚

..
 
Comment by Kaew
2010-07-21 17:22:01

Sebagai seorang penganut agama Buddha, kami diajar supaya menghormati serta mempelajari ciri-ciri agama lain. Tujuan sami-sami tersebut pergi ke masjid dan belajar cara orang islam sembahyang merupakan salah satu cara kami mendalami ajaran orang lain demi usaha mewujudkan persefahaman dan mengeratkan hubungan antara penganut-penganut Buddha dan Islam. Tindakan tersebut adalah amat normal bagi kami dan sudah tentunya BUKAN ada niat untuk masuk islam. Biarlah kita fikir balik, sekiranya kita nampak ada orang Islam yang masuk jumpa sami dalam Biara Buddha (yang biasa berlaku di negeri-negeri utara), bolehkah kita membuat kesimpulan bahawa orang Islam tersebut sudah masuk Buddha tanpa memahami tujuan yang sebenarnya?

Setahu saya, pope agama katholik turut pernah masuk ke dalam masjid entah di ngara mana dan solat bersama orang-orang islam. Kita seharusnya bersyukur kerana terdapat pihak yang sudi mendalami agama orang lain demi mengurangkan perselisihan faham serta mengeratkan hubungan satu sama lain. πŸ™‚

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post