Tutorial: Twitter buat Pengguna Baru (Part 2)

223 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Kembali dengan Tutorial Twitter for Newbie part 2. Tahu ramai yang tunggu kan? Maaf la ye lambat sikit. Hehe. Buat yang belum mengikuti tutorial part 1 sebelum ini, boleh check entri Tutorial: Twitter buat Pengguna Baru (Part 1) terlebih dahulu untuk kefahaman maksimum. Gembira pula rasanya bila tiba-tiba ramai pengguna baru yang Tweet Khai lepas baca dari tutorial lepas. Sekarang baru korang tahu yang Twitter ni best kan? Takde lagi la korang buat muka blur bila member-member cerita pasal tweet sana, tweet sini. Hehehe.

Khai baru terjumpa video ni. Disebabkan dia cover semua pasal perkara basic mengenai Twitter, jadi korang boleh lah cuba lihat dan fahamkan. Basic sangat je tu mengenai Twitter.

Basic Command Untuk Twitter

Jangan ingat IRC je ada command khas. Twitter pun ada. Berikut adalah command asas yang wajib korang tahu dan faham untuk hidup dalam dunia Twitter. Boleh digunakan melalui web dan juga mobile.

@username + message
Direct Twittter untuk seseorang. Kemudiannya akan di’masukkan kedalam tab “replies” orang tersebut dan ianya hanya boleh dibaca oleh orang lain jika mereka ada follow korang dan @username yang korang letak tu juga turut difollow oleh mereka.
Contoh: Eh, @neyrashazeyra.. Kat mana nak celebrate besday kita nanti? Dah dekat nak 3 ogos neh.

D username + message
Hantar Private message kepada seseorang. Hanya boleh dibaca oleh korang sendiri dan juga orang tersebut.
Contoh: D amanfirdaus, bila nak masuk meminang aku untuk adik ko tu? Shhhh, kita2 je ok?!!

WHOIS username
Untuk mengetahui profile Twitter seseorang. Hanya boleh dilakukan jika korang tweet via website Twitter atau mobile. Kalau kat Twitterfox atau yang sebagainya, takkan berhasil. Boleh la try kalau tak percaya.

Contoh: whois ohtweet

GET username
Mengetahui latest Twitter update seseorang. Tak kiralah last tweet dia sebulan lepas pun, kalau korang nak cari agak leceh kalau melalui mobile, jadi gunakan je command ni.
Contoh: get knizam94

NUDGE username
Ingatkan member supaya update status terbaru via Twitter.
Contoh: nudge mrbintang

FAV username
Digunakan untuk mark tweet member sebagai favourite. Kalau melalui web or TwitterFox, korang just tekan lambang bintang tu je kan? Tapi kalau melalui mobile, ini command yang korang perlu buat. Bila send, dia akan favourite’kan latest tweet orang tersebut.
Contoh: fav megat

STATS
Command ni akan bagitahu korang berapa ramai yang jadi followers korang, dan berapa ramai yang korang follow. Juga maklumat bio korang.
Contoh: stats

Traffic Blog Melalui Twitter dan Facebook

Seharian dengan Twitter, sure korang akan perasan member-member kasitahu yang blog dia dah update atau mempelawa kita untuk melawat blog mereka. Itu yang dikatakan menarik trafik untuk ke blog melalui Twitter. Lagi ramai yang jadi followers korang, lagi mudah untuk tarik trafik. Khai juga melakukan teknik ini melalui Twitter untuk memberitahu rakan jika ada artikel baru yang di’publish.

Bila Khai publish di Twitter, automatik status tersebut akan dihantar ke profile Facebook juga untuk dibaca rakan-rakan lain di Facebook (yang tak join Twitter). Ini yang dikatakan 2 in 1. Sebab ni la Facebook terbaik. Myspace? Booyah!!

Cara nak setting Twitter updates di Facebook.

Login profile Facebook korang, dan add application Twitter ni. Lepas tu cuba la korang hantar Tweet via Twitterfox atau Twitter website dan nengok bertukar atau tidak status Facebook korang. Mudah je pun. Lepas tu member pun respon tweet korang tu kat Twitter dan Facebook. Kan lebih menarik tu.

Update Twitter via Mobile

Khai selalu juga update Twitter guna handphone. Kalau lepak mamak kat area KL ni, kebanyakkannya ada WiFi Free. Jadi tak la membazir kredit kan? Membazir kredit untuk Twitter, memang tak berbaloi kot? Since korang bukanlah artis, who cares korang lepak mamak ke ape? hahaa!!

Kalau korang follow blog ni, sure tahu Khai guna handphone apa. Hurm, Nokia 5800XM. Before, Khai update guna 5800XM ni via Twitter.Com. Sekarang dah jumpa application yang super kool. Nama dia, Fring. Kenapa Fring ni kool? Sebab bukan hanya Twitter, tapi ada YM, Google Talk, Skype dan macam-macam lagi. Bila cakap pasal Skype, Khai selalu call member-member yang online Skype guna handphone je. Tak ke jimat kredit tu? Hahaha!

So silalah download Fring dan install dalam handphone guna PC Suite. Free je pun. HAH APE?!! Korang punya handphone black and white lagi? Ayoyo, tak dapek den nak nolong do!! Hahaha.

Kalau dah terdetik rasa give up dengan Twitter, tonton la video kat bawah ni. Mesti semangat nak bertwitter tu boleh naik balik. Hehehe. Yo Nigahiga.

Banyak lagi yang nak diberitahu. Entri ni pun dah panjang sangat, takut newbie tak dapat catch-up nanti. So nantikan tutorial part 3 pula dalam masa terdekat ni. Ada masalah sebesar kuman pun, buat-buat la bertanya via ruangan komen kat bawah. Jangan Google sebab bila korang tanya kat ruangan komen kat bawah, bukan setakat korang je yang tahu, malah yang lain pun akan tahu sekali. Maklumlah, bukan semua rajin nak men’google’ tak pun rajin Google tapi tak tahu nak search apa. Hehehe.

Kalau dah rasa hebat guna Twitter tu, jangan lupa add Khai kat Twitter pulak ye. @ohtweet

Update: Tutorial: Twitter buat Pengguna Baru (Part 3)

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 7:15 am 29 July '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 223 views
Dalam kategori: Media Sosial, Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

52 Comments »

Comment by ejardkethot
2009-07-29 09:00:03

sayang ko la khai!!~ entri ni besh…especially yg update kt fcebook skali…lamo den cari ni haa :love:

[Reply]

..
 
Comment by Eriyza
2009-07-29 09:58:04

Caiyolah Khai. Akak baru jer tau ttg
command²nya tuh, kalo tak asik reply
msg jer. Hehehe!!! :p

[Reply]

..
 
Comment by beliamuda
2009-07-29 10:25:59

tak pernah tahu lak pasal command2 yang pelik tuh.. masa tuk mencuba.. hehe

[Reply]

..
 
Comment by shahrul
2009-07-29 10:27:50

Tutorial dtg lg. Tutorial dtg lg. Ada info2 yg baru aku tahu. Betul ckp khai, aku kdg2 malas nk men’google’. Khai ajar free2 kat sini mmg best. hehe

[Reply]

..
 
Comment by Kill-Vearn
2009-07-29 11:08:25

hoho great info especially bout command² tu.. sumpah aku baru taw command² selain reply n private msg! pasni ramai lew follower khai kan! hahaa

[Reply]

..
 
Comment by d|n
2009-07-29 11:43:11

cambes je command2 2..hehe 🙂
mane jumpe??haha :[

[Reply]

Khai Reply:

kene la rajin study sendiri.. cikgu Google kan baik hati.. hehe

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-08 02:55:29

kene la rajin study sendiri.. cikgu Google kan baik hati.. hehe

[Reply]

..
 
 
Comment by taeone
2009-07-29 12:00:15

huh ak ingat twiter ni buat mesej enter,tu je..
rupenyer bnyak lagi benda tersembunyi yg ak belum tau..
command+comment macam same je????

[Reply]

..
 
Comment by kerabu
2009-07-29 12:12:04

tq so much khai!

[Reply]

..
 
Comment by taeone
2009-07-29 12:14:17

khai baru ak perasan FRING ni berasal dari ISRAEL..
cube check..takkan kita nak support barang dia???

[Reply]

Khai Reply:

Hurm. even Fring tu by Israel, bukan add iklan or apa-apa yang menyumbang dana Israel menyerang orang Islam dalam produk dia. Free or charge pulak tu untuk kesenangan kita.

Dia pun x cakap orang Islam dilarang untuk download dan guna Fring yang mereka buat tu. Apa lagi kita yang tiba2 nak memboikot pulak kan? Hehehe.

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-07-29 12:39:09

Hurm. even Fring tu by Israel, bukan add iklan or apa-apa yang menyumbang dana Israel menyerang orang Islam dalam produk dia. Free or charge pulak tu untuk kesenangan kita.

Dia pun x cakap orang Islam dilarang untuk download dan guna Fring yang mereka buat tu. Apa lagi kita yang tiba2 nak memboikot pulak kan? Hehehe.

[Reply]

..
 
 
Comment by Akuro San
2009-07-29 12:24:50

dah cuba yg untuk facebook tu… terima kasih, khai… sudi kongsi ilmu yg kamu ada… 😉

[Reply]

..
 
Comment by misseda
2009-07-29 12:30:26

thanks Khai….panjang berjela2…entry tutorial : twitter part 2 neh…tp bnyk info yng dapat…der gak buat pe yg khai suggest tu…cam commant2 tu sume…tp sedey…khai still xnk follow saya…hahah kidding khai…nyway,,,tq! 🙂

[Reply]

Khai Reply:

ye la nak add la ni.. hehe.. ape id twitter misseda? 🙂

[Reply]

misseda Reply:

hehehhe….cam xikhlas jek tu… 🙂

[Reply]

misseda Reply:

tq sebb add kitew…malu2 kuceng neh..heheh 🙂

meaberry Reply:

khai still tanak follow i!!!! :aie:

[Reply]

Khai Reply:

korang kalau dah layan twitter tu, tegur2 la khai kat twitter.. then kasithu siapa.. apa username.. kalo tak mana la nak tahu apa username twitter korang kan? hehehhe

misseda Reply:

heheh..khai da serah dr tu…hahahah

..
Comment by Khai
2009-07-29 12:39:53

ye la nak add la ni.. hehe.. ape id twitter misseda? 🙂

[Reply]

..
Comment by misseda
2009-07-29 13:04:16

hehehhe….cam xikhlas jek tu… 🙂

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by misseda
2009-07-29 16:15:51

tq sebb add kitew…malu2 kuceng neh..heheh 🙂

[Reply]

 
 
Comment by meaberry
2009-07-29 21:58:12

khai still tanak follow i!!!! :aie:

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
Comment by Khai
2009-07-30 01:30:05

korang kalau dah layan twitter tu, tegur2 la khai kat twitter.. then kasithu siapa.. apa username.. kalo tak mana la nak tahu apa username twitter korang kan? hehehhe

[Reply]

 
Comment by misseda
2009-08-02 16:10:29

heheh..khai da serah dr tu…hahahah

[Reply]

 
 
 
 
Comment by neyra
2009-07-29 12:43:41

hahaha baru tahu pasal command2 tuh sume.

*dushhh! nampak sangat tak pro lg smpi terpegun baca tutorial ni*

ishh skali lg ade nama eyra disitu. wahai newbie sekalian, follow me at twitter ok! 🙂

*gila promosi free. marah abg khai syg ni ha. maaf kembar.*

p/s: kat mana nak celebrate birthday? eyra free ahad ni. wakaka. *gewdiks!*

[Reply]

Khai Reply:

hurm.. roger2 la nanti ye.. area bangsar boley? hehe..

[Reply]

neyra Reply:

beday dah lpas tp khai tetap tdak ku jumpai . hahaha

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-07-30 01:30:59

hurm.. roger2 la nanti ye.. area bangsar boley? hehe..

[Reply]

..
Comment by neyra
2009-08-07 04:18:23

beday dah lpas tp khai tetap tdak ku jumpai . hahaha

[Reply]

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by acap2405
2009-07-29 14:29:21

huhuhu..
ader pon..
wahaha..
berguna laa semua tuh..
nanti saya nak cuba kesemuanya..
thankz bro..

[Reply]

..
 
Comment by finalcross
2009-07-29 14:36:33

hmmm…penuh ngan info berguna la entry kali ni. good job bro. 🙂

[Reply]

..
 
Comment by muhdzahari
2009-07-29 15:45:54

aku yang dah lama pakai twitter pun tak tahu pasal command di atas, hehe. trimas.

err..aman ada post pasal twitter dengan sms menggunakan gateway digi. aku mahu cuba. 5 sen je pun guna youthclub, ehehe..

[Reply]

..
 
Comment by denaihati
2009-07-29 17:49:19

aku memang hantu TWITTER ni …sedang menunggu follower yang ke 3000 …yang belum follow jommm @ http://twitter.com/denaihati

[Reply]

Khai Reply:

gile ramai.. bak sini separuh follower tu.. ehhee..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-08 02:57:15

gile ramai.. bak sini separuh follower tu.. ehhee..

[Reply]

..
 
 
Comment by Rjuna
2009-07-29 18:15:09

Wow aku pon tau yg reply @nama jer basic command tuh, nanti try praktiskan

haritu ada org tanya add twitter di facebook, nampaknya ko dah buat tak perlu jenuh nak terang lagi kat orang tu hehe

henpon aku takde wifi beli kan aku 1 khai haha

[Reply]

Khai Reply:

hehe… blogger kene guna handphone ada wifi bro.. baru style.. gi beli cepat.. hehehe..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-07-30 01:31:59

hehe… blogger kene guna handphone ada wifi bro.. baru style.. gi beli cepat.. hehehe..

[Reply]

..
 
 
Comment by h3r0
2009-07-29 20:18:00

Aku mmg dah follow ko khai.. he he..
mmg best tutorial twitter part2 nie…

tq khai..

[Reply]

..
 
Comment by KhairiL
2009-07-29 21:51:57

yg fring tu masa register kena bayar x
aku twitt kat twitter ko x balas pun =(

[Reply]

Khai Reply:

free je fring tu… x kuar duit 1 sen pun.. ada tweet ke? maaf ye mungkin busy n x perasan.. hehehe

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-08 02:57:48

free je fring tu… x kuar duit 1 sen pun.. ada tweet ke? maaf ye mungkin busy n x perasan.. hehehe

[Reply]

..
 
 
Comment by Ikhwan
2009-07-29 21:54:15

tengs for the tutorial khai 🙂
nnti ble kite tweet tweet..

[Reply]

..
 
Comment by ejardkethot
2009-07-29 23:10:09

8) hohoho….bile nk ade part3 plak ek…hehehhee…

[Reply]

Khai Reply:

sikit masa lagi.. tengah kumpul bahan yg terbaik buat korang..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-08 02:58:09

sikit masa lagi.. tengah kumpul bahan yg terbaik buat korang..

[Reply]

..
 
 
Comment by megat
2009-07-30 01:02:52

wah banyak command yang aku tak tahu rupanya sebab aku terbiasa dengan twitterfox (dok main klik sana klik sini).

terima kasih khai sebab backlick ke blog aku, patutla link mencanak masuk ha3. cayang ko la ha3.

tak silap aku untuk henpon hitam putih dah ada servis dari DIGI tp aku tak ingat kat mana aku jumpa (adoi teruk betul ingatan aku skang ni!)

[Reply]

..
 
Comment by Mr.Bintang
2009-07-30 13:58:46

fuyoo.. ade lagi command yg aku x tau agi upenye.. thx khai.. hehe.. 🙂

[Reply]

..
 
Comment by julietANNA
2009-07-30 15:43:19

woahh bagus2.byk command baru yg dpt tahu.
fring tu pun terbaekkk.
err2 tapi yg facebook tu xleh nak pakai laa.
tweet ni nak kena privacy,mak i ada facebook nnt dia pun baca sekali.haha 😀

[Reply]

..
 
Comment by firdee
2009-07-30 23:11:19

thnx sbb kasi info pasal fring tu khai…tambah lagi satu application dlm 5800 XM ku ni…eh khai…ape kata ko buat entri pasal apps yg best n free utk 5800 XM…heee ^^

[Reply]

ajib Reply:

btol..btol..den sokong…cuba wat entri pasal application 5800xm ni…. 😉 😉 😉

[Reply]

..
Comment by ajib
2009-08-31 22:22:45

btol..btol..den sokong…cuba wat entri pasal application 5800xm ni…. 😉 😉 😉

[Reply]

..
 
 
Comment by tehsafiah
2009-07-31 02:35:32

huhu…khai memang bijak dalam meminimumkan penggunaan kredit! 🙂

[Reply]

..
 
Comment by KNizam
2009-08-02 22:57:11

patutla aku tersedak
ko letak tweet aku dalam entry ni ek. hehe cool !
thanks 🙂

[Reply]

..
 
Comment by hafifizainal
2009-08-04 12:49:28

khai, kalau kite antar status kat fb dier antar ke twitter ??
and kalau org komen kat fb status yg twitter antar dier komen kat twitter?

sori keling sket ayat, harap faham.

[Reply]

Khai Reply:

tidak.. hanya yg kita hantar ke Twitter boleh dihantar ke facebook.. bukan sebaliknya..

dan reply di twitter tidak akan sampai ke facebook.. hanya tweet yg kita hantar sahaja akan masuk ke facebook..

[Reply]

..
Comment by Khai
2009-08-04 13:38:58

tidak.. hanya yg kita hantar ke Twitter boleh dihantar ke facebook.. bukan sebaliknya..

dan reply di twitter tidak akan sampai ke facebook.. hanya tweet yg kita hantar sahaja akan masuk ke facebook..

[Reply]

..
 
 
Comment by luluu
2009-12-05 10:38:08

fring tu kena guna komputer tertentu ker?

[Reply]

..
 
Comment by khalid's
2010-06-12 15:43:08

:[ mantap

[Reply]

..
 
Comment by iqjauh
2010-06-13 21:21:45

tq khai..

*my first comment here.
=)

[Reply]

..
 
Comment by hyde
2010-06-16 08:12:45

tQ…bru nk bertwitter nih..ketinggalan lor~

[Reply]

..
 
Comment by tiera
2010-06-28 16:28:25

owh!!!!!aquwh pown bwu taw……thankz….. 😉

[Reply]

..
 
Comment by tiera
2010-06-28 16:32:19

owh!!!!!thankz bro!!!

[Reply]

..
 
Comment by Sunardi
2011-07-31 11:49:40

kerja ikhlas & jujur

[Reply]

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?