Website terbaik made in Malaysia by Malaysian – Part 1

1,109 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Salam all. Lama dah Khai tak buat artikel memperkenalkan website yang best-best serta berkualiti yang mungkin baru untuk korang dan diri Khai sendiri. So hari ni nak memperkenalkan beberapa website yang cool. Tapi ini lebih istimewa sebab hasil air tangan anak tempatan kita sendiri.

Yup, anak Malaysia macam korang semua juga. Apa yang membuatkan website mereka ni tak nampak macam tempatan, sebab kualiti yang ada pada website tu sendiri membuatkan kalau kita termasuk pun, mesti sangka mat saleh yang buat. Siapa kata orang Malaysia tak boleh? Sorry sikit ye mat saleh! Hehehe.

Ok, check this out guys!

Rapid Mirrors


Ini buat mereka yang suka upload file sentiasa. Kebanyakkan dari kita semua kalau nak share file yang bersaiz besar akan menggunakan free hosting seperti Rapidshare, 4shared, Megaupload dan beberapa yang lain. Nak host kat hosting sendiri, kering la bandwidth korang. Hehehe.

Anak muda berusia 25 tahun bernama Fadzli ni, muncul dengan lebih memudahkan kerja korang. Secara ringkasnya, dari Rapid Mirrors ciptaanya, korang boleh upload satu file terus ke 8 free hosting yang ada. Memang jimatlah masa senang cerita. Kenapa nak upload sampai 8 hosting sekali? Sebabnya bukan semua orang boleh buka Rapidshare contohnya. Lagi-lagi student university (ada proxy). Jadi kalau tak lepas Rapidshare, korang ada backup dari 7 hosting yang lain.

Kita lihat screenshot Rapid Mirrors ni sikit.

Rapid Mirrors

Interface pun simple dan clean gile. Kalau ada yang tak faham tak tahu lah nak cakap apa. Mana free hosting yang ada tanda “right” tu, itu 8 hosting yang mereka support setakat ni. Yang lain tu mungkin sedang diusahakan.

URL: http://www.rapidmirrors.com

Shark Wallpapers

Shark Wallpapers
Dari nama website ni pun jelas menggambarkan website apa kan? Kalau korang nak cari pelbagai jenis wallpaper pelbagai saiz dari pelbagai kategori, ini mungkin port terbaik. Lebih 50,000 wallpaper berkualiti dihimpunkan di sana. Oh ya, web ini juga masih buatan Malaysia. Hebat kan? Sangat professional gila website ni. Kalau Khai tak cakap, korang pun tak tahu yang tu web dari anak tempatan kita sendiri.

Bukan setakat wallpaper untuk desktop korang je, tapi wallpaper untuk PSP dan iPhone pun turut diselitkan kat sana. Pergilah try cari apa-apa wallpaper kat sana. Tak kenal maka tak cinta. w00t!

URL: http://www.sharkwallpapers.net

Rankbuzz

Kalau korang kenal popuri.us makanya korang juga perlu kenal dengan website yang sama dengan tu tapi sekali lagi buatan Malaysia. Secara ringkasnya, Rank Buzz juga sama fungsinya iaitu sebagai tools untuk check populariti sesebuah website. Pergi cek sendiri popular ke tidak blog korang tu kat dunia ni. Hehehe. Hasil yang dipaparkan memang complete dari segala aspek. Kalah Popuri.

Penerangan ringkas dari Rankbuzz.
Rankbuzz is a domain information and SEO tool, when a url is entered into the box and you hit “go!” you are given a number of pieces of information about the entered url.
e.g: Pagerank, Alexa Rank, Compete Rank, Social Links, Valuation, On site SEO and more….

URL: http://www.rankbuzz.com

Mungkin web-web yang disebutkan tadi pernah korang jumpa di internet. Tapi yang membezakan apa yang Khai tulis ni, ini adalah buatan tempatan. Anak Melayu kita. Kalau bukan kita yang sokong buatan tempatan, siapa lagi kan? Renung-renugkan lah ye? dan selamat beramal. Hehehe.

Ada apa-apa soalan, boleh tanya di bahagian komen ek! Soalan yang paling unik, akan mendapat hadiah percutian tiga hari tiga malam di rumah dan jamban sendiri. Hahahaha! Tak lawak ek? T_T

Ok ini baru part 1, nantikan part 2 pula nanti. Sekali lagi, sokonglah buatan tempatan sebelum kita ghairah dengan website luar. Bak kata pepatah orang gila, jangan asyik susukan Tarzan, kambing dan biawak di hutan, anak dirumah mati ketandusandan kelaparan. (ok ada ubah sikit-sikit). Haha.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 3:37 am 26 October '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,109 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

67 Comments »

Comment by x-po
2009-10-26 03:45:33

fuiyo..mmg skali imbas, mmg ingt ciptaan mat2 saleh..gila kentang ah diorg..mmg mantap..ko plak xda projek camtu gak ke bro? hehe

..
Comment by Khai
2009-10-26 03:48:47

hehe.. aku lebih suka buat projek yang dekat dengan jiwa rakyat. 😛

..
Comment by x-po
2009-10-26 03:51:33

hoho pe2 pun aku dh jupe satu wallpaper stylo kt sharkwallpaper tu..tq dude..nnt aku nk try yg rapid mirror tu plak 8)

(Comments wont nest below this level)
Comment by naz
2009-10-26 15:11:41

wohoho! rankbuzz,tak sangka anak melayu kita yg buat! yang laen baru tau.

 
 
Comment by Taufik SM
2009-10-28 15:17:39

ala .. jiwang.org

😉 lg best …..

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by king
2009-10-31 18:43:43

http://ohkodok.blogspot.com/2009/10/nikki-malaysia-idol-kantoi-x-pkai-coli.html?showComment=1256985593090#c7923248053631075543

khai..gmbar2 ko telah dirembat oleh budak blog ney..
plak 2,siap wat right click disable xnak bagi orang curik content dier.. 8)

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Roslan Nazri
2009-10-26 04:00:53

memang terbaik la mamat ni..
terbaik jugak liverpool kecewakan khai sampai nak sokong west ham.. 🙂

..
Comment by Khai
2009-10-26 04:01:55

hahaha!! ada gak kene lempang ni karang!! hahahaha. Ronaldo, where are u.. wuuuuu ‘T_T’

..
Comment by key
2009-10-26 05:35:24

tau xpe! lepas satu2 hilang, beckham pastu ronaldo!
chessdale btul!

(Comments wont nest below this level)
 
Comment by hafizmd
2009-10-26 13:39:15

lempang jer khai…:D hahaha

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by joegrimjow
2009-10-26 04:59:44

xpernah tau semua website tu wlpon slalu on9
thx kongsi

tengah cari org nak ajar cara beronline
free x?
berbayar
nak tanye skit2 je

..
Comment by joegrimjow
2009-10-26 05:04:16

klu baca reply yek wlpon ckp xnak
esok ku tgok
nak makan dluuu

..
Comment by Khai
2009-10-26 15:23:37

nak kene ajar gak ke cara ber’online? Hehehe.. ada soalan tanye je la ye.

(Comments wont nest below this level)
Comment by joegrimjow
2009-10-29 07:01:26

huhu
bukan beronline saje

nak tau pasal hosting
klu ada suggestion nak baca kat mana2 ke
klu bley da xmo baca da
bnyak sngt baca
bukan paham pon

nak beli terus
any suggestion?

 
Comment by Khai
2009-11-05 23:26:08

joe, boleh usya kategori blog justkhai ni yang bertajuk “hosting”.

 
 
 
 
Comment by key
2009-10-26 05:37:10

membace komen2 membina dekat rankbuzz tu memang meretak kan hati~ :bloody:

..
 
Comment by mello
2009-10-26 06:25:01

kekeke.. trjumpa wallpaper megan fox kt sharkwallpapers.. cun!

..
 
Comment by denaihati
2009-10-26 09:15:48

orang Malaysia kan hebat semua cuma kadang tak ada pendedahan kerana hari-hari asyik cerita politik jeee ….

..
Comment by Khai
2009-10-26 15:27:33

amat benarlah kebenarannya itu. Kita semua kat internet ni bergerak secara independence yang teramat sangat. Satu sokongan dari luar pun tak pernah wujud.

..
 
 
Comment by Lan
2009-10-26 09:37:10

Salam…
bagus la Khai ko tulis cam nie, pepagi nie baca benda² positif baru la roh² kecemerlangan meresap kat nadi aku nie.

He he he… just nak share delima aku ngan negara India. Diorg nie byk sgt produce citer² diorg. Citer diorg nie or bolywood nie mmg le best kot, sbb tue yg ramai org kata. Cuma yg aku tak tahan tue, bini aku nie dok syok melayan sgt baik Hindi ke Tamil… huh jem aku.

Aku tak le kata aku benci, tp dah banyak sgt naik lemau otak aku nie… tue la delima aku tet tet tet… huh hu hu…

Pengajarannye… majori India kat Malaysia nie sikit sgt kot, tue bini aku xpuas tengok. Hari² layan kat TV… jadi kepada kaum India, sila beranak ramai sket!!

..
 
Comment by Lan
2009-10-26 09:39:38

aik… salah antar komen… nie bab lain nih

..
Comment by Khai
2009-10-26 15:28:46

tahu takpe.. konpius aku masa baca komen ko bro.. hehehe.. ni komen untuk entri yang sebelum ni.

..
 
 
Comment by Akuro San
2009-10-26 10:16:57

rankbuzz tu, best!
aku suka~ huhu~

..
 
Comment by ikanstim
2009-10-26 10:28:32

wah
banyak kan update pasal web-web local
baru terbukak sikit minda rakyat
tq khai

..
 
Comment by Eriyza
2009-10-26 11:20:52

Wah, manthop.
Tq Khai.

..
 
Comment by vidic
2009-10-26 14:40:19

nak kasi 1 web terbaik. juga dari malaysia by malaysian.
http://jidox.com
tapi skrg under construction.
skali tgk mmg sebijik macam omputeh pny.
padahal anak jati klate pny tu.
bangge siot 🙂

..
 
Comment by azizan4444
2009-10-26 14:42:57

prjek dorg terbaik antra yg terbaik…

..
 
Comment by Ikhwan
2009-10-26 15:10:26

wow terbaik la website rankbuzz dgn rapidmirror tuh. gempak sehh.

..
 
Comment by cecikut
2009-10-26 18:04:14

huhu…bagus2…mane taw pasni muncul lak pesaing facebook dr msia….hua3

..
Comment by LiLFaDLi
2009-10-26 23:38:57

yeah.. looking forward utk benda tuh.. malaysia boleh, cuma tunggu masa jek..

..
 
 
Comment by beliamuda
2009-10-26 20:32:09

ni semua daripada orang yang sama kan?

..
Comment by Khai
2009-10-26 20:49:19

yup! dari jari jemari yang sama.

..
 
 
Comment by h3r0
2009-10-26 23:41:39

Camna ko tahu tue website tempatan?
cantik siot… respek la…

..
 
Comment by safar
2009-10-27 00:03:37

Kira baguslah anak tempatan nak buat sesawang 2.0 boleh bertarung ke persada dunia.siapa tahukan.harapkan mat saleh yang selalu jena sekat dekat pejabat/universiti buat apa.alternatif sudah ada.apa lagi cubalah.

..
 
Comment by Anonym.us
2009-10-27 00:25:23

aku jawabkan,
da tentu sumernyer create by Lee, check terus ngan blog die kat fadzli.net / rankbuzz.com 🙂 best! / rapidmirrors.com :o: lagi best!

..
 
Comment by hytiq
2009-10-27 03:06:18

walawalaweh..teror 2 si lee ni!!ganbatte ne..
best r tu.. 8)

..
 
Comment by yash
2009-10-27 10:46:12

bangga2… apa ngt owg malaysia x bleh ke??
kita pown boleh seyh! hokk 😉

..
 
Comment by shahrul
2009-10-27 11:11:16

Hebat arr.. lebih hebat dr Asia Hebat.

..
 
Comment by akak qaseh
2009-10-27 20:31:05

salam khai…boleh tak khai buat tutorial cmmana nak letak picture kat tepi address bar…ala macm justkhai yg ada tulisan JK tu….hehehehehehe…

tulun ye khai……

p/s: bdk bru bljar

..
Comment by cecikut
2009-10-28 22:29:43

letak ni dalam source code ko in between dan :

<link href=”pautan_ke_icon” rel=”shortcut icon” />

pautan_ke_icon = ni ko letak mane lokasi icon ko tu. saiz icon ko tu tak lebih drpd 16 x 16 pixels. Jenis icon xkira, asalkn dier berjantina gambar. Contoh:

<head>
<link href=”favicon.ico” rel=”shortcut icon” />
</head>

..
 
 
Comment by finalcross
2009-10-27 23:46:31

perghhh,mantop gak. Ade contact ke ngan saudara fadzli tu?

..
 
Comment by Lee
2009-10-28 00:20:31

JK,
Tq for review,
To all, 🙂 Do Support Us By Using Us…

..
 
Comment by amsham
2009-10-28 12:04:49

rapidmirror tu membolehkan kite download rapidshare secara free ke?

..
Comment by amsham
2009-10-28 12:06:34

oh,silap2,name pun upload.huhu

..
 
 
Comment by izzat aziz
2009-10-28 12:19:08

tapi still malaysia bukan pengasas.. ia cuma buat apa yang dibuat.. masih mencari malaysian yang mampu actually cipta satu benda baru kt internet.. 🙂

..
Comment by n
2009-12-27 06:27:24

eh..izzat ni ke yg khai letak kt ats blog ni..yg ckp ” oh nikah” tu? muke same la…

..
 
 
Comment by ejardkethot
2009-10-29 06:24:54

nice!!~

..
 
Comment by samanosuke_04
2009-10-29 12:48:14

ahik, thanks for sharing, tak sangka mantap gak orang2 yang bukan mat saleh nie kan? Hoho, aku paling suka laman web wallpaper tue..

..
 
Comment by sam.mozaksnet
2009-10-30 20:46:43

rankbuzz, syok gile, senang nak check ranking, tq guys

..
 
Comment by syahiran
2009-10-31 05:04:44

mp3.fadzli.net…bes jgak khai..

..
 
Comment by Leeya
2009-10-31 15:14:46

mmg mantap web2 en fadzli ni, congratz 8)

..
 
Comment by Editor
2009-11-05 18:21:27

Salam…
Semua webpage tu.. memang ada SCRIPT dia..
Free.. Totally bila dah usha source.. SCRIPT tu hanya di edit je oleh si LEE tu.. not 100% dia buat… ni namanya RIP SCRIPT.. sudah di edit… Sekarang banyak sangat dah script free boleh guna.. ngantuk pulak tengok artikel ni.. :oups:

..
Comment by Rezaz
2009-11-05 21:09:59

Biaser la tu bro, tapi bukan senang nak tgk web-web camni successfull, kire ader juta2 web, web from malaysia jugak antara yang top, kalau nak dikirekan, wordpress/php nuke, web jidox.com kat atas tu sumer nye pakai script dari luar, cuma dimodified, tapi kalau rankbuzz ngan rapidmirror tu mmg highly modified, kalau tak silap webmaster pakai A1O kan? 🙂

..
 
Comment by Khai
2009-11-05 21:38:37

itu tak penting.. org masuk sesebuah web mula2 nengok ape function web tu.. terbaik ke tak.. x kiralah dia guna script ape pun.. hehe.. semua org leh buat web, tapi samaada menarik atau tak je.. dapat sambutan ke tidak.. tu je..

..
 
Comment by lee
2009-11-05 22:35:33

To yang menyamar sebagai Editor…

First, Rapidmirrors.com, bukannya free script yang di-Rip seperti yang en. bayangkan, mungkin en dah terbiase meng-rip script. ianya fully license script dan boleh di-edit semaksima mungkin….(Paid script Non encoded)

2nd, Rankbuzz.com, fully unique create by me and my spain friend Mac (Linkedin) xsusah mane kalau dah ade basic..

3rd, Sharkwallpapers.net, Yes, it free script yang dah dimodified theme nyer…

Thank you, Feel free to visit us…

To En.Kai, im totally agree with you…. 🙂

..
Comment by Khai
2009-11-05 22:59:25

“Editor” atas tu nak jadi aku ke ek Lee? hehe. tadi url pun dia guna justkhai.com .. lor! takut dgn bayang2 sendiri la tu.

congrates lee! i’m saluting u! hehe..

(Comments wont nest below this level)
Comment by lee
2009-11-05 23:16:39

aku rase pun same la kai..,
kai n9 ngan kelantan, hang sokong maner?

 
Comment by Khai
2009-11-05 23:22:23

dalam sebulan dua ni, aku dah lalui satu migration yg sgt besar. Sukar nak diceritakan. Kalau ditanya pasal n9 n kelantan, dua2 pun aku dah sokong. Sbb dah rasa takde ape bezanya pun.

Ni pasal bola kan? Kalau n9 menang sure la i’m so happy. Kalau kelantan menang, itukan adat permainan. Kenapa khai sokong n9/KL/johor kerana di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.

Harap nya tak jadi lagi pergaduhan atau apa2 yang kurang manis sedangkan ianya hanya sukan yang dah memang termaktub kalah dan menang sebagai adat sesebuah permainan..

 
 
 
 
Comment by Peon
2009-11-05 21:42:23

sharkwallpapers tu best,
thank U for sharing…

..
 
Comment by Aziq
2009-11-14 16:16:37

besar punya!!chantek.

..
 
Comment by ProPito
2009-11-15 07:17:08

Aku tngk, memang gempak la… :choler:
hehe….

..
 
Comment by mynurin
2009-11-16 21:36:10

hebat sungguh… kagum sungguh ngan otak diorg2 nihh… tumpang bangga ngan anak malaysia…

..
 
Comment by arieDRifke
2009-11-18 15:22:32

wa, camne le aried xprnah jmpe yer,,, best le diorg ni…. ai, compem kwan aried trkejut sakan jap g ni klu bgtau… huhuhu… jadi repoter jap, zaz…. :8

..
 
Comment by Shafik
2009-12-02 22:03:19

nice job bro….
keep it up…
rankbuzz tu paling best 🙂

..
 
Comment by perompak
2009-12-09 15:53:08

salam..
AloR…
khai ako cuma nak bagi idea,apa kate ko sumbat ckit pasal artikel dunia hantu realiti,ako banyak artikel pelik pasal hantu,senang kate berubat,hehe..yg berubat pun muda lagi,kalo berminat x dehal boleh je kongsi. 😆

..
 
Comment by Syah
2010-03-31 16:15:26

Salam Khai, apa kata Khai review dua website widget buatan Malaysia iaitu
http://www.sbox.ws
http://www.shoutmix.com

Mesti besh 😀

..
 
Comment by xamthone
2011-05-21 07:55:59

salam jumpa!!

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?