Google Chromium – OS fikir dua kali

282 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Google Chrome rasanya semua dah tahu kot ape dia. Sebuah Browser dan sekadar browser. Cuma yang paling latest ni, rasanya Google dah gila kot boleh bantai buat Chrome OS (Chromium) pulak. Ini bermakna lepas ni kita boleh lupakan (maybe) Microsoft Windows, Linux atau mungkin Mac? Juga boleh lupakan masa-masa yang terbuang semasa nak tunggu Windows ni load. Lappy Khai ni mengambil masa 15 second kot untuk load (Win7 Ultimate). Takdelah sampai 45 second macam yang Google cakap. Itu notebook/netbook pakai buang. Haha.

Korang nengok video bawah ni perbezaan boot time antara Traditional OS dan Chromium.

Chromium ni secara ringkasnya, boleh dikatakan 100% untuk pengguna yang hari-hari hidup dengan internet kot? Yelah, surf internet, Facebooking, Twittering, online game, layan Youtube, shopping, chatting dan korang tambahlah sendiri. Dalam Chromium, siapa perlukan Microsoft Office kalau dia dah sediakan Google Docs? atau Windows Live Office Web Apps? Everything online seh. Paling best Chromium ni open-source jadi ianya percuma. Tak payah nak risau pakai pirate atau risau duit keluar macam air semata-mata nak beli original Windows (pengguna Linux dikecualikan).

Chromium, on je lappy, terus login akaun Google dan korang bebaslah nak buat apa kat internet sebab banyak yang kita guna dalam internet ni, ada kaitan dengan Google. Hebat kan Google ni dari awal lagi dia invest satu-persatu website dan sekarang kita dah nampak arah tujuan sebenar diorang. Beli Youtube dengan harga 1.6 Billion beberapa tahun lepas untuk layan video, Picasa untuk gambar, Blogger untuk Blogging, Feedburner untuk news dan macam-macam lagi.

Dan yang terbaru, Google Wave maka bertambah sempurnalah Google Chromium ni nanti. Korang nengok dulu konsep video Chromium ni untuk interface Chrome OS.

Tapi bagi Khai, banyak perkara lagi yang perlu ada dalam Chromium. Kalau boleh jadikan dual boot itu yang terbaik. Masih perlukan Traditional OS (Windows) untuk terjahan hiburan sepenuhnya sebuah gadget yang diberi nama notebook. Kalau Chromium ni, memang sah dia perlukan internet je. Kadang-kadang kita bukan sentiasa nak online kan biarpun ada Google Gears untuk membantu. Kalau dah semua perlukan web apps tanpa sebarang install, memang tak boleh blah siot. Nak layan game berat-berat macam Assassin’s Creed 2 camana pulak?

These are 5 things you could expect about Chrome OS (Source: Mashable)

1. The browser IS the OS: This is the fundamental tenant of Google Chrome OS. There is no installation of Firefox or IE – Chrome IS both the browser AND the OS.

2. It’s designed to fix itself: Chrome OS really focuses on security. Applications run on Chrome OS are placed in their own “security sandboxes,” which is designed to prevent malware and virus attempts. Another cool feature is that Chrome OS verifies the integrity of its code and, if it finds that it is compromised, reboots and fixes itself.

3. All apps are web apps, no installations: Speaking of apps, there will be no installation of apps. No Microsoft Office, Adobe AIR, TweetDeck, or Digsby. This also means no installations. Even Android apps won’t run on Chrome OS.

4. Chrome OS doesn’t support drivers and will not run on your laptop: The Google operating system won’t be running on your Dell or Macbook anytime soon – it only works with solid-state hard drives. It is meant for netbooks. Many hardware manufacturers are going to have to tweak their netbook designs to support Chrome OS. In the future though, Chrome OS could evolve to support drivers. Today, they said it will handle printing, for example, based on some “innovative technique.”

5. Super-fast startup speeds: Google cares deeply about speed, and Chrome OS is a shining example. They took out anything they deemed “unnecessary” to speed up the boot-up. You can be browsing the web “in seconds.” In fact, they’re so obsessed with it that they’re asking the hardware manufacturers to use specific metals that make Chrome OS faster.

So boleh dikatakan, kita-kita ni semua tak perlu lagi kot? Yang perlu untuk mereka yang tak layan game install kat OS, yang tak main Adobe Photoshop, Dreamweaver, Illustrator or whatsoever, yang businessman (bukan web designer), bukan pengguna tegar FIREFOX, dan yang sebagainya lah. Pendek kata, guna netbook betul-betul untuk online semata-mata. Dan apa yang Mashable kata tu betul la kot. So siapa yang beli netbook atau notebook masa akan datang, merasa la Chromium ni. Yang dah ada sekarang, tak merasa.

Pendek kata, apa yang korang boleh run dalam browser tak kiralah Firefox ke, IE atau Chrome, semua tu boleh layan dalam Chromium. Apa yang korang tak layan dalam browser, itu yang korang takkan dapat layan juga dalam Chromium. Itu maknanya bila OS di dalam Browser. Selalunya browser di dalam OS.

Pendapat korang pulak camana? Mahu ke tak mahu? Hehe. Khai sampai hari ni nak guna Chrome Browser pun still tak berapa nak selera. Setia lagi pada yang satu (Firefox). Chromium ni kalau buat apps untuk install dalam PC je lagi bagus kot. Tapi disebabkan diorang nak buang nak ada title “Fast boot”, itu yang jadinya OS. DUMB idea? ! what’s the difference between fast boot up compare to WINDOWS STANDBY. Hahaha. Apapun netbook yang dijual guna Chromium ni, harga dia memang takyah cakap la. Murah tak terkira la kot? Macam korang beli lappy free-dos. Kan murah?

+ Thanks Shamhardy for the heads-up!

+ Siapa dah ada Google Wave, add Khai sekali ya. Boleh kita conference ramai-ramai nanti. * khaixy@googlewave.com *

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 10:44 am 21 November '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 282 views
Dalam kategori: Lain-lain | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

36 Comments »

Comment by KaCanG
2009-11-21 10:46:27

oh yeash! aku tak kire la ape pon
mesti nak try~
i love google! jhojho

..
Comment by Pembebel Seksi
2009-11-21 23:26:09

khai,google wave ni sebenarnya apa
masih x faham :8 :8

..
 
Comment by H1N2
2009-11-22 23:11:15

Aku pernah pakai google chrome tapi slow giler..
pastu dah xpkai da sampai sekarang

..
Comment by ejardkethot
2009-11-24 02:23:06

sokong!!!~ malah saya dh unistall google chrome..huhuhu

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by KaCanG
2009-11-21 10:49:48

btw, sape yang bley invite wave tu, invite la akuu ;(
sob sob

..
Comment by Khai
2009-11-21 11:24:19

x dapat slow untuk invite. Sorry x dapat invite korang. jgn request kat aku lagi.. plss.. hehehe

..
 
 
Comment by elyaszbha
2009-11-21 10:50:17

normal hard drives are not supported.. huhuhu… :bloody:

..
Comment by Khai
2009-11-21 11:25:25

yerp. Maksudnya netbook akan datang maybe ada. Dan paling sakit nak dengar lagu pun bantai stream kat myspace etc.. pengguna celcom/maxis broadband sakit jiwa nak tangung bandwidth yg x cukup2 tiap2 bulan.. haha

..
 
 
Comment by akmalhisyam
2009-11-21 10:58:31

yeah..OS ni agak device dependent..
tapi oleh sebab ni open source, mungkin akan ada org buat hack..

..
 
Comment by x-po
2009-11-21 11:01:23

hoho aku pun sme cam ko gak bro..kalau gne browser lain, cam xda slera pun

..
 
Comment by impiety
2009-11-21 11:05:28

arrgh tak kira nak juga 8) 8)

..
 
Comment by Azfarul
2009-11-21 11:05:38

err…
cam best je google chrome ni..

..
 
Comment by Adney
2009-11-21 11:05:55

invite aku untuk google wave.. nak tunggu google invite.. ntah bile.. huhu

..
 
Comment by hilmi
2009-11-21 11:38:09

cam best jer…..

nak try lorh…

tp ok ke nih?? :oups:

..
 
Comment by izzat aziz
2009-11-21 11:43:51

guna bwt suka2 bleh ah.. sebab baru first generation tak best lagi.. tngu dia 3-4 generation baru confident nak guna.. video tu software engineer macam takut2 je nak present.. 🙂

..
 
Comment by Eriyza
2009-11-21 12:12:56

Cam best jer.
Hehehe!!! 🙂

..
 
Comment by Fadzli
2009-11-21 12:58:11

aku dulu ada download chrome OS nih.. pakai live cd.. cek mcm tuh jer.. x berani nak pakai sangat… nnt nak try la.. hehehe… 🙂

..
 
Comment by luthtextile
2009-11-21 14:00:37

aku tak pernah nak guna linux, rasa nak mencuba gak linux, tapi yg ni (OS google) plak yg bakal keluar. adoi, macam2

..
 
Comment by fifie ierina
2009-11-21 16:29:07

salam…

oh pakcik! ape awak merepek panjang2 nie? sigh~ :[

hehehe~

..
 
Comment by nuwa
2009-11-21 16:49:00

memang macam best, tapi banyak yang tak best nye jugak, sume nak kene gune internet, sakit aa mcm tu, mcm pengguna maxis/celcom berukband yang limited tu, :bloody: hahahah!

..
 
Comment by joegrimjow
2009-11-21 16:59:00

wah
1st time denga
mmg mantap klu camni sbb mmg overall gune tenet pon

rasanye dieorg ada kot solution untuk men game yg berat2 ni

cume kat malaysia tak praktikal gune sbb tenet lembap + kemudahan access tak banyak. tunggu la bile nanti da laju, baru praktikal kot

but jadi intenet platform as OS ku stuju!
yeah
xsaba nak gune

..
 
Comment by Rjuna
2009-11-21 17:21:09

Apa kata Google beli jer Linux tu, baru tergezut Bill Gates mendengarnya.

Google Chrome OS = utk netbook ajer..alahai pastu nak kena online 24 jam, data semua simpan kat internet hoho, berpeluh kalau tenet down ke apa, yg fanatik google silakan.

udah mcm Apple Mac pulak, google oh google

..
 
Comment by ar-Rizz
2009-11-22 00:04:36

musang terbakar g best..google krom kureng..ahax!

..
 
Comment by shirosh
2009-11-22 01:47:47

Chromium sebenarnya linux daripada distro debian + chrome. Kehadiran Chromium meningkatkan lagi penggunaan Linux pada laptop2. Bezanya buat masa ini Chromium bergantung kepada hardware tertentu (netbook) manakala Ubuntu boleh diguna pada semua hardware komputer.

..
 
Comment by safar
2009-11-22 04:54:30

Os google ni aku harap bukan mata duitan.macam adobe
harga seperti tak masuk akal.cari cetak rompak takut kena saman.

..
 
Comment by pelayar mesir
2009-11-22 15:35:47

Orang kata best safari 4 betul ke..??

..
 
Comment by anti-stygix
2009-11-22 22:32:24

worst google idea ever… takkan pakai lappy or desktop hanye untuk online. hurm merapu la, plus baek takyah beli laptop. mane nak campak movie, games, graphic editor, coding, and etc tu alahai google oi.. lagi satu, care diorang cakap tu macam internet whole world ni sama laju ngan negare diorang je. Diorang cakap semua benda tak simpan dalam pc, just upload kat tenet.. lame, super lame la.. dengan kelajuan snailmyx malaysia ni nak upload satu movie low bitrate yang quality alakadar je lebih kurang 700mb.. korang kirre la sendiri laju ke tak..ahahha :[

..
 
Comment by mohdisa
2009-11-23 02:57:06

kalau nak try apa salahnya. try cukuplah, klu puas hati terpulanglah. hehe

..
 
Comment by ejardkethot
2009-11-24 02:25:38

saya sayang FIREFOX..maap la…google chrome x mo!!~
haha.. :love:

..
 
Comment by mosheir
2009-11-25 20:13:55

x pernah pun ambik tahu pasal nie
maybe still cinta kan MF seratus peratus kot.. hoho

..
 
Comment by maeng129
2009-11-28 18:24:59

Haha aku dh pakai dh chrome os pakai VMWare..
not bad semua online tp x syok la..

..
 
Comment by mus
2009-12-02 10:43:37

hebatnye idea ni… maka bertambah la lagi option kita sebagai pengguna.

tak lama lagi, layan internet pakai NIAT jek, lagi gempak, ho ho

..
 
Comment by nakjugakk..
2009-12-13 18:49:50

pelancaran chromium ni boleh menyebabkan permintaan internet berkelajuan tinggi meningkat. terima kasih chromium. anda ada sebabnya. kalo x, sampai bila2 la.. tenet kat mesia ni mengaku berokband even @50kb per second.
kalo nak nama broadband biarla at least 1MBps. aper la. untuk menyokong chromium, 1world akan meningkatkan keupayaan internet mrk. huh!

pepehal pon, kpd anda semua yg masih belum guna chrome, anda jgn trsgt fanatik pd browser anda tu! berdasarkan pglaman mengguna internet sejak ia diwujudkan 8) plbagai browser tlah saya cuba, saya kini beralih kpd chrome sjak ia mula dperkenalkan (mmg trtarik ngan brand google). trnyata inilah web browser sebenar. kita bukak tenet tuk capai kandungan tenet tu kn..
bkn tuk perhiasan browser yg mcm2 plug in n button2 ntah apa sampai sempit ruang webpage tu. tul x?
n yg penting ia laju. laju. -bkn ini yg kita mahukan??
x percaya, sila guna! terokai sendiri. real web explorer experience.
simple. smart. enjoyable! stable. n easy using. paling bijak dlm byk2.. bla bla..
jgn terlambatt pulakk nanti..
yg len2 tu lbih menyerabutkan (tp ttp brjasa). all web browsers bcome simpler lead by chrome! u’ll see..
hahha..
(google may consider to buy wiki??? am i sure? let world see)
:o:
~bukan sekadar nasi ayam~

..
Comment by Khai
2009-12-13 20:27:26

Setuju semuanya. Cuma mengenai chrome agak kurang bersetuju jika anda berkecimpung dalam bidang web design n developer. Plugin especially web developer dan firebug amat berguna sekali di firefox. Banyak menjimatkan masa dan tenaga.

Bila Chrome dan support sepenuhnya plugin suatu hari nanti, baru time tu chrome mungkin boleh no 1. Sekarang pun sgt banyak aduan pasal Chrome yang selalu crash ni.

Kalau untuk surf web sehaja secara light macam buka email, blogging, facebook, twitter dan sebagainya, baru Chrome menjadi pilihan.

..
 
 
Comment by iqbal
2009-12-22 02:20:18

hola :-[)

yup.. sukung khai.. currently using google chrome lah ni.. tapi ape2 pun better gune lebih dr satu browser.. sometimes satu browser ad problem takleh load script kat certain webpage.. e.g mohe kena pakai iexplorer.. :oups:

pasal chrome OS tu, macam best je sbb saye suke layan tenet sambil mendengar musik, amat bagus digunakan tuk laptop pendua.. cuntuhnya, acer atom tu.. kecik gile.. senang bawak… sape2 penah try/test-drive chrome OS sile citer sket pengalaman.. thanks by the way.

..
 
Comment by Rastamat
2010-08-06 02:23:08

Chrome best tapi sekarang ni die carik pasal..
selalu crash..
tibe2 jadi tak stabil..
naek menyampah nak gune chrome..
maka,kembalilah kepada mozilla..

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?