Persepsi “Boring” Pada Aku

522 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Khai selalu borak-borak dengan member dan ada dari mereka yang selalu mengeluh kesah mengenai “boring”. Pada Khai, boring tu tak pernah wujud pada diri. Boring atau kata lainnya, tak tahu apa nak buat. So ramai antara kita akan mengisi keboringan dengan tidur dan tidur. Nyata sekali tidur berlebihan, adalah membuang masa. Khai kalau memang tak rasa penat, akan cuba untuk tidur 3 ke 4 jam je sehari dan selebihnya, isikan masa “boring” tersebut dengan something yang berguna. Duduk depan komputer surf internet!

Dalam internet, bagi Khai tak pernah terfikir ada definisi boring tersebut. Kalau korang rasa boring dengan internet, fikirkan balik apa yang korang isikan dengan internet? Sejauh mana internet memberikan korang sesuatu? Kalau dengan internet korang boleh buat something untuk at least bayar bil internet korang bulan-bulan tanpa perlu keluarkan duit gaji, korang mesti takkan pernah kenal definisi boring dengan internet.

Boring pada Khai ada satu jenis je iaitu boring atau bosan dengan perkara yang sama kita lakukan hari-hari iaitu kerja yang memberi kita sesuap nasi. Kerja yang perlu dibuat dengan ikhlas sebenarnya sebab itulah rezeki yang Allah pilih untuk beri pada kita. So dalam erti-kata lain, soal kerja pun penting. Kalau kita buat kerja yang kita memang minat dan mahukan memang senang. Tapi kalau korang ditakdirkan untuk buat sesuatu yang korang tak suka tapi terpaksa buat sebab nak cari duit, maka ikhlas-ikhlaskan’lah diri untuknya. Selagi korang belum ada pilihan lain. Hidup ni tak lama jadi lakukanlah perkara yang korang suka untuk lakukan as long bukan syok sendiri dan tak memberi hasil.

Khai bersyukur juga kerana tercipta dengan tahap nilai keboringan yang jarang-jarang wujud. Terdidik dari kecil untuk tidak terlalu bergaul sebab bila korang tak bergaul, korang akan rasa boring. Tidak bergaul bukan bermakna kera sumbang since simpulan bahasa tu pun dah tak releven dengan dunia ICT sekarang ni. Yes, Khai lagi ramai kawan internet/maya dari kawan realiti dan Khai gembira untuk itu. Untuk apa mempunyai ramai kawan dan teman, jika sukar untuk bersama susah dan senang dan lebih teruk lagi, jika rakan-rakan sekadar mengisi masa terluang bercakap-cakap kosong soal awek sana awek sini. Fikir balik, sampai bila untuk hidup dalam masa yang tidak bermanfaat. Orang yang menghabiskan 3/4 masanya dengan internet dan pandai memanipulasikan apa yang dinamakan internet itu, orang tersebut lebih luas pandangannya pada dunia.

Separuh orang akan cari member-member ajak borak untuk hilang boring. Separuh orang lagi akan ke sana ke sini menghilangkan keboringan. Tapi fikir balik sejauh mana benda tu akan menghilangkan boring korang? Mungkin akan hilang sekejap tapi esok lusa, datang balik boring tu. So takkan ke mana kan? Jadi fikirlah apa cara nak hilangkan boring yang memberi manfaat pada korang. Hangout dengan teman sekadar menjaga hubungan persahabatan dan bukanlah sebab ingin hilangkan boring. Kalau sebab nak hilangkan boring dan keluar dengan kawan, apakah definisi seorang teman dan sahabat tu bagi kita sekadar untuk hilangkan boring? Tidak bukan?

Jadi ape pula persepsi boring pada korang?

Ditulis pada 5:06 pm 21 July '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 522 views
Dalam kategori: Hidup Khai, Motivasi | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

48 Comments »

Comment by Scromix
2010-07-21 17:10:20

bg aku slagi ada internet, boring tu akan hilang….

..
 
Comment by headgear
2010-07-21 17:13:19

Salam. khai, bukan definasi, tapi definisi.
๐Ÿ™‚

..
 
Comment by menteil
2010-07-21 17:13:21

aku akan boring kalau duduk seharian kat rumah menghadap internet..
sekali sekala kena jugak keluar rumah amek udara segar dan mencemarkan udara segar (isap rokok)..

..
 
Comment by x-po
2010-07-21 17:14:11

aku sejak duk menganggur ni, selalu online 24jam..so disebabkan itu, selalu kena bebel bapak aku sbb asik online je..’dah tak keje lain ke nak buat, asik online je’, huhu so cmne tu?

..
 
Comment by Paan
2010-07-21 17:14:46

Org bercinta ni LAINNN
Haha. Lajunye kau scromix!

..
 
Comment by suduxx
2010-07-21 17:15:02

boring tu bila buat bende yang kita xminat..
klaw minat buat smpai lebam pun xboring..

..
 
Comment by Cik Nass
2010-07-21 17:18:55

My mom penah bagi amaran. ‘Tak boleh sebut perkataan BOSAN, BORING! Nanti Allah tarik nyawa!’ tu masa kecik2 dulu lah. Masa tu bila dengar mak cakap macam tu terus HARAMkan mulut ini untuk sebut perkataan ‘boring’. Yelah. Takut mati punya pasal. Hehe.

Kadang2 terlepas jugak mulut cakap ‘boring / bosan’, Penah jugak dicili mulut ini kerana menyebut perkataan ‘boring’ banyak kali. [Kena cili tu! Macam boring tu mencarut pulak ek?]

Pendek kata,pada pemahaman aku atas didikan ibu aku, jika kita mengeluh bosan atau boring maknanya kita tidak bersyukur dengan diri kita masih hidup pada hari ini, dan kita menyalahkan Allah ke atas apa yang berlaku ke atas kita. ๐Ÿ˜€

Sape ajar? Hehe. My mom teached me. Dont ever get bored in life! ‘Berdosa!’ she said. =(

..
 
Comment by azizan4444
2010-07-21 17:21:24

bagi aku,internet tu yang memboringkan aku..bayar mahal2 tp service tah pape.. :bloody:

kalau boring sangat lepak dengan kawan tu terbaik kot..join aktiviti menarik dan berfaedah..

..
 
Comment by Rjuna
2010-07-21 17:23:45

boring gak entry ni takde gambar, mcm baca ko sedang membebel ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Khairi
2010-07-21 17:27:08

Boring dalam bahasa orang putih adalah mengorek lubang.

Kalau untuk aku, boring adalah satu waktu aku perlu tidur tapi tak dapat tidur lalu tak tahu nak buat apa. Boring la tu hehe.

..
 
Comment by Miro
2010-07-21 17:37:55

boring baca entri boring ni..ahaks..bergurau

bagi aku selagi ada internet, idup aku meriah..hah ha

..
 
Comment by aizuddin
2010-07-21 17:41:03

kalau hidup takde internet..kompem boring =(

..
 
Comment by landax
2010-07-21 17:44:07

aku cuma akan boring bila tenet x de,tenet lembab…tu je kot? ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by Affandy
2010-07-21 17:52:16

pada definisi sy pulak..
seseorang xkn boring kalau die buat bende yg dia minat… tp kalau boring jugak, otak die tgh buntu, sbb xtahu nk buat apa, kire jam ah,,,

dan!!!!
jangan lupa Allah!
jika lupa!
syaitan :p xkn lupa kat kita!

..
 
Comment by Edzahid si Tukangambar
2010-07-21 17:53:39

boring/bosan :
1. berlaku sama ada kita membuat kerja yg sama dlm jangka waktu masa yg lama.
2. org yg memang xde kerja.

So, bosan aku ni kalau duk mengadap benda yg same je. xpernah la pulak bosan2 xde kerja. haha. cam L je org cam ni. :p

cth dlm waktu setahun aku duk kat rumah terlantar ni;
kalau dh lame sgt mngadap mgedit gmbr, aku ambik gambar pulak, pastu rotate balik. so jarang la aku boring. kurang2 aku cari sumthing yg baru utk dipelajari. hoho~ ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by cikpeah
2010-07-21 18:06:30

boring bila imternet lembab macam haremmm tapi bayar bulan2 mahal. memang nak kena potong! :bloody: :bloody: :o:

..
 
Comment by hanz
2010-07-21 18:18:08

ummpreee…aku kalau tengok borang 2…mesti x abis skip jer lebih kan keekek ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by e-liex
2010-07-21 18:37:13

boring sebab xde benda nak buat sangat2 jarang la.. boring sebab buat benda yang sama jek tiap ari kalau before this mungkin selalu tapi sekarang sangat3 jarang.. kadang2 siap rasa cam “bilalah aku nak rehat ni..” ada jek benda nak wat.. huhu

..
 
Comment by kipas
2010-07-21 19:13:49

bagi akulah ..bosan itu bergantung kepada environment seseorang…

kalau bosan dengan pekerjaan sendiri..itu normal..
kalau bosan dengan isteri..lain pulak maknanya..

pengertian bosan bagi aku ialah kekosongan dalam jiwa seseorang..dan bosan itu diwujudkan bila;

1_tak minat dengan sesuatu
2_selalu dengan persekitaran tersebut
3_sebab paling besar MALAS

..
 
Comment by naem
2010-07-21 19:18:15

btol3.law dok depan tenet mmg x dak definisi boring..ha3 ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by arynet
2010-07-21 20:03:58

Kebetulan aku ada menulis tentang bosan, jemput baca.. hehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by iffayuna
2010-07-21 20:59:35

boring bile si die busy keje..haha
btol3, kalo bnde tu kite minat mengadap smpi lebam pun xkn boringnye,,ehehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by rizzar
2010-07-21 21:15:54

persepsi boring saya ialah : bila duduk dalam office yang ada 4 bijik komputer tp 1 komputer jer boleh surf internet dan komputer tu pulak teletak 18 tapak kaki dr meja saya dan terpaksa angkut segala bagai file, stationery, handphone kt situ yg meja nye muat2 utk sebijik komputer tuu dan bila fon bunyi kena berlari2 anak kejar fon yg tgh menjerit2 tuu… boring kan! tp ttp ada keinginan nak kerja situ lg 8 tahun.. =)

tp tak boring pulak bila takde bf.. rasa aman jerrr..

..
 
Comment by eQuRlz
2010-07-22 01:30:02

eqa akan boring bila laptop rosak.. cm nyawa je lappy nieh..hehehe…housemate penah tnya eqa..ape yg eqa buat bleh ngadap lappy 24hours..dorg sejam pn da xtau nk bka ape dah..eqa rsa berkaitan minat seseorg jugak la..klu xde minat, bg intenet free ke, lappy free ke..mmg boring mcm tu jgk..

..
 
Comment by uncle_jebat
2010-07-22 08:32:11

bg aq klau boring aq trus tdo je snang cter hehehe ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Ali ridha
2010-07-22 10:18:34

:p selagi masak beruk band aku x buat masalah.
boring aku akan terus ilang.klu ada maslah
tu.mmg aku angin n kepala cam nk pecah2 je.

pecahkan beruk band tu. :beurk:

..
 
Comment by Riza
2010-07-22 13:50:18

Salam..

Bagi saya, boring tu is just another word. Basically sepertimana yang Khai cakap, boring tu tak sepatutnya wujud dalam sanubari seseorang. Sedangkan zaman dahulu lagi la takder pape. Tapi tak pernah pun budak-budak boring. Diorang mesti ada benda nak buat. Sedangkan zaman sekarang ni penuh dengan benda-benda nak buat, tapi manusia-manusia je yang malas. Zaman IT sekarang ni.Penuh dengan peluang. Bak kata orang, rezeki ada di mana-mana.

So hapuskan perkataan boring tu dalam hati kita, buat kerja-kerja atau tambahkan ilmu di dada. Ada internet, segala ilmu boleh dituntut sekelip mata sahaja. Luaskan pemandangan kita. Tuhan suka kita menimba ilmu yang macam-macam. Bagus untuk diri kita jugak.

Betul?

salam. =(

..
 
Comment by Amirez
2010-07-22 16:21:02

selalu layan internet buat aku rasa boring.
bila boring layan internet selalunya aku keluar main badminton. tapi kalau takde member nak main, boring pulak. pastu balik rumah, bukak internet balik haha

..
 
2010-07-22 16:55:46

8) kalau boring wat la bende yang boleh kasi hapi…lalala

..
 
Comment by eyra
2010-07-22 18:45:03

boring? bosan? entah. ๐Ÿ˜›

..
 
Comment by mello
2010-07-22 18:48:52

kalau boring aku suka baring.. kekeke

..
 
Comment by zaini
2010-07-22 20:42:58

boring? yeke… skrg xleh nk ddk lpk smpai boring….

..
 
Comment by sha myheart
2010-07-22 23:03:59

slm.
apa khbar?

boring? aku jrg boring unless klu dh lama sgt mghdap sstu n dh hbis dh topik nk dibca.. so, kena la rest kejap… ambik feels.. cari something yg blh aku ktwa, hilg la boring tu…

klu aku boring, aku xsuka nk sebut perkataan tu, sb aku xnk org lain pn akan terasa bias sang pemboring ni… huhu

tp, klu aku rasa aku dh sllu jer rasa boring, aku akan bt sstu yg lain n mggembirakan aku.. ๐Ÿ™‚

hidup bukn lama utk kita persiakan n nk tggung derita :love: ..

..
 
Comment by ejardkethot
2010-07-23 01:14:30

perkataan boring tu hanya akan keluar bila ejard rasa ‘malas’ nk wat keja yg BERLAMBAK…sbb tu kuar statement boring!!~ huhuhu… ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by jack
2010-07-23 04:18:03

klo blogging xder rase boring nyer ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Nur Najaa^^
2010-07-23 07:11:49

boring…bagi eden, kalau ngah main fb memang tak boring sb ada je notify yg masuk. ๐Ÿ™‚
tp kalau lama2, bosan la jugak. lagi best kalau kuar ngan kengkawan. sembang lancar je. tayah nak main2 wc, tersekat sana sini. ahh ! nyampah ! :o:

..
 
Comment by syahirul
2010-07-23 11:29:37

aku selalu boring.. sian aku.. khai kata psl aku la atas tu :(.. gyahhahaha

..
 
Comment by zool
2010-07-23 11:34:34

aku pun memang selalu boring..
lebih2 kalau takde line intenet

..
 
Comment by toru
2010-07-24 10:11:40

boring ke xde internet???hehehehe..

kalau balik kampung aku lg suka berbakti kepada alam..ini kerana abah aku asyik berleter je …

“boleh x jgn asyik mengadap laptop je”….

tp kawan2 aku lg ramai yg dlm itrnet dr realiti..hoho….

..
 
Comment by iZwaN
2010-07-26 09:41:01

btol2..sokong tue…

..
 
Comment by therband
2010-07-27 22:31:30

mmg tak boring main internet..tp mata jadi kelabu n pening..hehe…kena stop main n tu yang jadi boring…hehehe

..
 
Comment by ketuk_angel
2010-07-28 18:40:03

huhuhu… kembang dan sehat kucing nko… menampakkan ketidakboringan tuannya membela kucing tersebut… ngehehee

pepe pon mmg budus la sesapa yg mengatakan internet nih boring… mungkin pada mereka yg gemar melawat web porno la kot selalu terasa boring dengan internet…

kat internet ada memacam informasi yg boleh kita kongsi dan pelajari… betul x khai.. :))

..
 
Comment by ALAM
2010-07-29 21:52:19

boring adalah sesuatu yang subjective

..
 
Comment by cuz
2010-07-31 10:45:31

bagi aku boring ni suatu punca untuk aku mencari sesuatu perkara yang boleh dibuat di masa terluang.. dengan erti kata lain boring ni macam batu loncatan la untuk aku membuat sesuatu perkara..

..
 
Comment by eszol
2010-08-07 20:24:13

boring-bored-bosan-boredom-not interesting-dull-lame

..
 
Comment by Anip
2010-08-08 18:47:51

boring tu akan ilg biila ade bnde ley buat..
lau ade internet aku xkn boring..hak3… ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Nine
2010-08-14 07:34:38

kdg2 kalao boring sangat ngadap lappy / pc lelama, selalu layan movie yg best (ulang 4 or 5 kali) or kuar jalan2 jap…

..
 
Comment by ieka
2011-02-04 14:33:24

ak sgt boring skarg neyh n tataw nk wat pa dah..

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post