Sejak bila main kutu haram?

1,744 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

main-kutu

Tak boleh nak kelip mata nengok tajuk utama akhbar Kosmo hari ni (29 September 2010). Khai baca online je la ye (I ni saving orang’nye. Haha). Dah 22 tahun Khai bernafas atas muka bumi ni, baru hari ni tahu yang main kutu ni haram. Dulu masa kecik selalu je nengok mak Khai main kutu dengan jiran. Dan semalam baru bincang-bincang dengan girlfriend nak ajak member-member main kutu. Dan hari ini….

KUALA LUMPUR – Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

“Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

“Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam. – KOSMO

Persoalan’nya main kutu ni memang haram atau sekadar dilarang undang-undang negara? Tak pernah dengar pulak ada ustaz kasi ceramah pasal haram main kutu. Riba’ takde ape pun takde. SSM pula, kenapa baru sekarang kecoh? Dulu selambe je orang main kutu ni tak tahu langsung pasal undang-undang. Anyway, bagus ape main kutu kan? At least boleh saving duit dari tak tahu entah ke mana pergi’nya. Then dapat duit kutu tu, tak ke macam heaven tu? Main kutu dengan menabung, tak jauh pun bezanya. Kalau kena tipu tu, memang at your own risk la kan?

Pssttt: Tajuk paper macam hampeh. Tajuk nak jual paper diorang la tu.

+ Respon pembaca di Fan Page Oh! Media.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 9:43 am 29 September '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 1,744 views
Dalam kategori: Daily Craps | Tweet This!

Eat This Google!: , , , ,


RSS feed | Trackback URI

65 Comments »

Comment by blablabla
2010-09-29 09:47:21

main kutu haram di sisi undang2 negara saje…cube kaji dan bace betol2 part yg wang pos tu…xkan la kerajaan nak haramkan wang pos tu kan?~percaya la bahawa wang pos tu tetap akan ade yg buat lagi.

..
 
Comment by lAl
2010-09-29 09:48:09

Kerajaan dah haramkan kutu untuk elakkan kena tipu ngan KAKI KENCING!ahahaha.. Kalo nak men jugak, risiko KENCING tanggung sendirik la..ahahaha…
Paling risau, member2 pon KENCING kita. Itu paling bahaya..

..
 
Comment by Bongok
2010-09-29 09:49:05

Main duit kutu x haram cuma salah di sisi undang2 saja
memang la main duit kutu at ur own risk..
klw kerajaan x sekat benda ni akan jadi berleluasa dn bukan setakat kecil-2lan dah klw dah smpai ke tahap JUTA2 btol x?
Lg pn bende ni x berdaftar so kerajaan sukar membuat pemantauan..
klw ada yg kene tipu smpai ribu2 ke ratus ribu ke
nak buat report pn susah xde hitam putih..
sapa yg rugi?
rakyat juga..

..
 
Comment by Jay Damien
2010-09-29 09:53:19

sesuka hati jer kata skim kutu diharamkan… entah2 orang SSM kot yang dah kena tertipu dengan skim kutu baru nak ambil tindakan… 8)

..
 
Comment by nys
2010-09-29 09:56:07

ler.. aku dlu maen kutu gak..
per masalah nak haram2kan?
kitab mane diorang rujuk nih??
pusing2 dapat dwet kita balik.. bkn dwet org len

..
 
Comment by chidori
2010-09-29 10:07:01

macam kes wang pos yg jadi headline berita harini kekadang konpius gak sbb dok tanya org2 yg join tu takder masalah kena tipu pun.. tapi mebe disebabkan dah tertulis dalam undang2 negara kot..

..
 
Comment by Eriyza
2010-09-29 10:08:44

Erkkk??
Haram??
Bukankah ia lebeh kepada menabung bahkan takde
faedah pun perlu dibayar kepada pemegang duit kutu.
Daku dilanda sindrom keliru. Hmmm!!! :choler:

..
 
Comment by Sylarius
2010-09-29 10:12:39

Diharamkan dari segi undang-undang sivil. Dari segi hukum syariat pulak, ia melibatkan perjanjian antara individu-individu terlibat sekadar melafazkan secara lisan atau bertulis antara pemain kutu, normally secara lafaz je sebab sesama kengkawan je.

Undang-undang ni memang dah lama ada, cuma kita je yang tak perasan sebab bila kita kutip duit dari orang lain, kita memerlukan kebenaran khas secara bertulis.

Selalunya siapa yang kerja Wealth Advisor paham sangat-sangat benda alah cenggini.

Mengutip wang dari individu lain tanpa kebenaran adalah satu kesalahan.

P.s : Kalau dengan kengkawan tu senyap-senyap je la. Paham sendiri la. Letih la kalau nak mintak hutang kat member-member pun kena bukak buku perundangan. Buku 555 sudeh.

..
 
Comment by sha
2010-09-29 10:14:36

best pe main kutu. saving duett

..
 
Comment by wiwa
2010-09-29 10:23:40

Alahai.. kosmo ni mengade2 je buat propa.. kalo tgk tajuk paper dia sume nk gempak..Kalo dah nama tabloid camtu la..

..
 
Comment by ati
2010-09-29 10:25:40

lor…aku men kutu rilek jea..siap dapat beribu2 lg..tukan penyimpanan…klu nak ikutkan simpan duit sndri mmg xde laa…tp klu wat teknik mcm kutu nie, kt rasa mcm terpaksa byr laa…nnt malu.hik3….xde riba or xde duit lebihan…ibarat kutu nie bantu membantu utk simpanan laaa….bodoh tul yg kata salah disisi undang2 nie..klu men dgn org yg x kenal tu mmg ptt laa disalahkan…apalahhh

..
 
Comment by mankuchai
2010-09-29 10:26:49

saya main jer kutu ni..bersama kawan2….bukan secara wang pos… 😐 mmm….

..
 
Comment by eira bebeyh
2010-09-29 10:31:23

:oups: alahai …ni pun nak kecoh ke …..ok pe main kutu ni at least trust each other sudeh hhh..

..
 
Comment by syafiq.net
2010-09-29 10:42:24

akta tu tahun 1971 tapi baru 2010 di laksanakan. selama ni akta tu tido.

..
 
Comment by Kama Irahsa
2010-09-29 10:44:45

main kutu yang ikut giliran (setiap bulan, giliran oran lain) tu tak haram dan tak salah di sisi undang2 la..yang salah, skim kutu cepat kaya tu..jangan salah faham..

..
 
Comment by Rjuna
2010-09-29 10:46:58

Aku rasa sebab ia haram ialah ada segelintir individu yang sudah seleweng kan Main Kutu ni menjadi skim cepat kaya

diorang buat skim kutu secara online, terima duit dari orang ramai dan penerima duit kutu tu dicabut secara random online

Macam skim cepat kaya lain, Mengambil/menerima deposit orang ramai tanpa lesen memang HARAM dalam undang-undang malaysia, akaun bank akan dirampas dan dibekukan

Jadi kalau main kutu, main dengan kawan-kawan sudah takde haram pon lah, yang haram jadah ialah kalau member dah dapat duit, time turn kita, dia buatΒ² lupa tak nak masuk duit :[

..
 
Comment by insignia
2010-09-29 10:49:30

aku tak setuju yang tajuk paper tu dilabelkan sebagai tajuk pelaris..bagi aku, takde salahnya die wat camtu…untuk menyedarkan semua orang ttg undang-undang yang dah lame ade ni…dalam undang2, kalau kite kata kite taktau undang2 tu wujud (cth: main kutu tu menyalahi undang-undang), kite memang takbleh calim pape kat mahkamah…semua orang dianggap tahu undang2 tu ade…so, andai kate korang main kutu, pastu member korang kencing korang, korang takleh nak claim kat mahkamah…sbb perbuatan korang (main kutu) tu sebenarnya menyalahi undang2…kesimpulannya, walaupun betul tujuk tu sebenarnye nak lariskan jualan, tapi kalau dipandang dari sudut positif, masyarakat kite sudahpun mengetahui akan kewujudan undang2 tersebut…jadi, berhati2lah kalau nak main kutu..nak main boleh, tapi kalau dah lebih 2 orang, eloklah korang daftarkan..kalau kene kencing ngan member nanti pon, korang boleh claim kat mahkamah sbb perbuatan korang tu (main kutu) tu dah didaftarkan…jadi, perbuatan korang tu sah dan tidak melanggar undang2…btw, aku pon ske gak main kutu πŸ™‚

..
 
Comment by rossa
2010-09-29 11:37:13

kutu kepala…

..
 
Comment by panadol
2010-09-29 11:54:11

main kutu?
amcm tue ek?
x penah lg dgr n tgk org men kutu..
huhuhu

..
 
Comment by imam123
2010-09-29 12:00:09

ni mesti pihak bank yg kuarkan statement nih… diorg jeles ramai yg simpan duit dgn cara main kutu dari simpan kat bank diorg….

..
 
Comment by Maksu
2010-09-29 12:03:05

heee..haram dari segi undang2 negara jer kot..n kalau xsalah dalam kenyataan ssm kt atas tu..salah dari segi undang2 kalau main kutu utk buke perniagaan jer kan..tapi tu atas hak masing2 la kan 8) ..macam aku..main kutu utk kawen… πŸ™‚ sape nak kawen bln depan ley collect duit kutu tu bln nih..heeee πŸ˜‰ mcm tu la lebey kurang..dari utang kt bank..baek maen kutu..colect pon bkn tetiap bulan..colect biler tuan punya badan tu nak kawen la..hihihi sonang…:)

..
 
Comment by faizun
2010-09-29 12:30:16

aku rasa dya cakap cam 2 sebab nak suh ibu2 kakak abg2 bapak2 nenek2 atuk2 menabung d bank..2 kan menguntgkan bank dan mndtgkan pulang pada dorng dan kita gak..mybe lah..nih aku rsa sbb tetiba kuar statement haram..kne lah aku gtau mak aku copat2 πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by faizun
2010-09-29 12:30:16

aku rasa dya cakap cam 2 sebab nak suh ibu2 kakak abg2 bapak2 nenek2 atuk2 menabung d bank..2 kan menguntgkan bank dan mndtgkan pulang pada dorng dan kita gak..mybe lah..nih aku rsa sbb tetiba kuar statement haram..kne lah aku gtau mak aku copat2 πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by eiyda
2010-09-29 12:44:55

men kutu ni, macam2..der yg men kutu untu renew roadtax, ade yg men kutu tupperware,cadar,macam2 lah….kalo men kutu ngan kwn2 yg kenal, adek badek..kira ok lah kn..hohoho :love:

..
 
Comment by ctz5
2010-09-29 12:52:58

mamt tuh membe aku…
1 skola dari form 1….
die keje NSTP…
hahahaha…
masok paper siot die… πŸ™‚

..
 
Comment by Hairul
2010-09-29 13:39:21

Diorang buat stail Wang Pos ni sebab x nak melibatkan akaun simpanan syarikat nanti boleh dikatakan menerima deposit secara haram jika bank-in terus ke akaun syarikat. Ini akan mempengaruhi Keluar Masuk Duit Dalam akaun dan pihak bank akan …menyiasat dan silap2 boleh beku akaun. Caranya lebih kurang sama cam Unstoppable, Infinity dan sebagainya. Cuma caranya guna WANG POS.

Sebab tu wang pos just hantar kosong tanpa nama, nanti penerima akan tulis nama sendiri. Stail guna wang pos ni dikatakan memanipulasi system MLM sedia ada.

Sistem duit kutu yg kita amalkan sejak turun termurun ni adalah TANPA FAEDAH atau melibatkan SEBARANG KEUNTUNGAN atau sesetengah kata PINJAMAN TANPA FAEDAH/BUNGA. Jadinya mestilah Tidak Haram. Tetapi diorang ni memanipulasi sistem KUTU (Atau Just guna Nama Kutu Utk Mengaburi Org ramai) dan telah menjadi HARAM JADAH!!!!

Sekian penerangan saya.

..
 
Comment by rashid
2010-09-29 13:45:00

Haha…masalahnya, khai nak main ngan member kan? tak kan dorang nak menipu.. Yang ni diharamkan oleh undang2 negara negara kan, syariat? Kalau setakat nak tolong sesama member tak salah, yang paper ni maksudkan bila kita tak kenal seseorang, then ajak main kutu…i tu memang berisiko la nak kena tipu…kehkehkeh

..
 
Comment by JaJa
2010-09-29 14:06:51

Alhamdulillahla, stakat ni aku maen gak kutu ngan org yg aku tak kenal pun, bukannye sikit, ribu2 jugak r, xde lak kena tipu …
Tapi tulakan, yang penting percaya n jujur….. Kalo kena kelentong, susah gak…… Lagi 1, ngan duit kutu gak r aku dapat baya down payment keta… Huuu…. Dapatla sebijik keta….

..
 
Comment by ...
2010-09-29 14:10:11

da ramai kene tipu..kerajaan pun bising la..kung wt xtaw..dituduh rasuah la..pe la..rakyat malaysiakan cepat syak bukan2..wawawa~ :o:

..
 
Comment by MuJE
2010-09-29 14:18:23

ala, ngengade jer paper wat tajuk camtu… mak aku dah puluh2 tahun main kutu. kutu yang haram tu bukan haram pon, sbb bodoh sgt caye kat orang tula, orang ni la.. main ngan member-member sudehhh…(make sure member tu dipercayai…he3)

..
 
Comment by Nasrulz
2010-09-29 14:24:43

main kutu xharam pun..,harus jea..tapi undang2 negara yang mengharamkannya..dengar ustaz kat HotFm ckp tadi..: πŸ˜‰

..
 
Comment by faiz
2010-09-29 14:33:51

kjan x dpt duit sbb 2 la dia haram…
judi haram tpi dpt mashuk…

..
 
Comment by faer
2010-09-29 15:02:23

Dude, negara kita kan pakar menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal?

Halal ke haram:
Ceti la kan πŸ™‚

Haram ke halal:
Rokok, Minuman keras (ada kilang kan?) :[

..
 
Comment by hazim
2010-09-29 17:44:39

KERAjaan skarang ni tunggang terbalik..sakit otak2 nk pikir pasai ni..KUTU DIHARAMKAN??kutu bagus ape..dpt simpan duit..memang tak tau la KERAjaan skunk ni 8) 8)

..
 
Comment by din3187
2010-09-29 18:47:53

boleh baca info di sini …

[+] http://www.zaharuddin.net/content/view/689/98/

..
 
Comment by Ajam
2010-09-29 19:06:31

Ek eleyh, mengade ngade je nak haramkan minatang ni.
Bukannya guna duit diorang pon kalau kita join bende ni.
Kebanyakan yang main mende ni sume orang2 diorang means kawan2/sedara mara etc. So takkan la ade tipu2 plak. Melainkan kalau main dengan entah sape2 je orang kat luar tu. Memang menempah keranda sebelum ajal je.
*sorry merepek bnyk2.

..
 
Comment by afiq aiman
2010-09-30 00:36:15

kutu barbie ke…aduh la mcm2 betul…bnda2 kecik ni kdg2 jgn dok perbesarkan..cik tipah kat rumah main untuk jga duit dia je…kalau dia pegang sendiri duit tu confirm sebulan dah berhutang sna sni..ni kiranya menabung kat tabung org lain la…simpan jap duit kat depa…nanti dapat jugak kan…nak kena tipu tu mmg pyh la sebab main kutu ni mana ada main ngn org luar..mesti kita main ngan org yg kita kenal…spa nak main kutu ngn aku?

..
 
Comment by aizuddin
2010-09-30 02:53:50

apa sebab haram ni?ada riba ke time main kutu tu?kompius2 :beurk:

..
 
Comment by x-po
2010-09-30 04:47:33

mak aku main je kutu ni..sbb main di kalangan org2 kampung je..so mana diorang nak lari kan…hehe kerajaan haramkan kutu ni sbb takut ramai kena tipu je..

..
 
Comment by samanosuke_04
2010-09-30 05:41:52

kontroversi murahan kosmo supaya orang beli paper diorang… dari pandangan logik pun memang tak nampak apa yang salah dengan main kutu..

..
 
Comment by Shahrul
2010-09-30 09:03:04

Nasib baik x melabur 1juta, hahaha

..
 
Comment by arrizz
2010-09-30 09:06:22

main kutu salah di sisi undang2 jer..dari segi hukum, harus..yang menjadikan hukum tue bertukar jadi haram sebab dikhuatiri ada unsur2 penipuan..unless kita yakin dengan siapa kita main kutu tue..contoh dengan saudara or kawan2 kita..kalau kita main kutu dengan orang asing, ada jaminan tak dia takkan tipu kita? sebab most of the case, in the end diorang akan tipu and bawa lari duit kita..

..
 
Comment by onetrg
2010-09-30 11:22:22

salam semua..aku rase main kutu x haram,ianya sedikit sebanyak mengajar kita cara saving duit,drpd duit 2 dibelanja x tentu hala…tol x khai he3

..
 
Comment by Jamal Rafaie
2010-09-30 13:28:22

Haram di sisi undang2 je.. Paper selalu wat gempak je.. hehe..

..
 
Comment by ZoOL
2010-09-30 13:31:28

ape ke benda nya kutu haram ni? aku x phm la konsep die.. kutu rambut tau la.. πŸ˜›

..
 
Comment by mat
2010-09-30 15:50:57

konsultan dari Securities Industry Development Corporation (SIDC),anak syarikat SC..bagi ceramah..dalam akta wang kutu tu,bagi mcm kite yg men kat dgn kwn2x,kat kg..x salah..

..
 
Comment by ReD
2010-09-30 15:51:52

tapiii…baru je dengar semalam kat radio apa ntah x ingat. ada ustaz tu cakap, main kutu x haram tapinya perbuatan si pemain tu. jangan sampai ada penipuan dalam mainan tu..

Makanan Aka-Ala Fear Factor [Asia]. Ada Beranikah Anda Makan?

..
 
Comment by emysahaja
2010-09-30 17:01:39

ntah pape je kosmo nih.
nk bg laku cmtu laaaa..
btw, main kutu xharam .ini adalah kerana sebenarnya wang yang akan diperolehi oleh seseorang itu hanyalah wangnya sendiri yang terkumpul pada masa akan datang. tp klu men kutu dgn cara atau tujuan len, haram laa. πŸ™‚

..
 
Comment by Encik MT
2010-09-30 19:37:22

haha! cisss! kesian makcik2 jiran nie,tak dpt nak main kutu lagik,takpa2 makcik main lar,saya tak repot punya…tapi,ganjaran kena la bagi yer makcik…haha! cisss!

..
 
Comment by bubbles182
2010-09-30 21:28:38

maksudnya saya dah main benda yg salah di sisi undang2 ni sejak kecik?? O.o

damnnnn!

..
 
Comment by miss fika
2010-10-01 03:10:11

bg ak..xde haramnye..kalo stkt nk men ngn mmbe2 utk saving ms sesak pe la slhny…tp jgn smp kna tpo dh le..then πŸ™‚ dye ckp kalo msuk plburan utk pniagaan je yg cm xok kot???

..
 
2010-10-01 11:21:29

kalau tak ada unsur penindasan maknanya ianya tak haram.. ape daaa kata main kutu haram. duit tu kan pusing2 balik kan. asalkan jangan menipu cukup.

..
 
Comment by eiela
2010-10-01 17:44:12

hmm,,haram ekh. huhu nasib dah lama ku tinggalkan dunia main kutu nih. dulu active main kutu time sekolah, kumpul duit cara budak sekolah.

..
 
Comment by emy
2010-10-01 22:30:58

haram ker..memandai jer kosmo ni

..
 
Comment by hisham
2010-10-01 22:32:29

yang aku tau… kutu babi jer yang haram… πŸ™‚

..
 
Comment by Ali ridha
2010-10-01 23:07:40

tajuk surat khabar ringkas sgt.kutu
apa benda nye tu…….

..
 
Comment by h3r0
2010-10-02 11:01:58

Nie semua sebab menipu orang…

tak pasal2 main kutu kena…

..
 
Comment by BLOG KISAH2 KELAKAR
2010-10-03 12:56:38

pembetulan: yg haram tue tengok sistem kutu la…if xde kerugian yg selalu kita men tue,maka x harap..sila rujuk keterangan terbaru mengenai artikel tersebut….

..
 
Comment by syafieq
2010-10-05 21:40:40

jap….maen kutu ni ape??mcamne???

anyone??

..
Comment by Khai
2010-10-06 01:28:07

Main kutu ni, contohnya ada 4 orang.. so tiap2 bulan setiap sorang akan bayar RM100.. so dalam sebulan akan terkumpul RM400.. so RM400 tu diberikan pada setiap seorang ahli mengikut turutan (cabutan giliran).

..
 
 
Comment by syafieq
2010-10-06 02:55:11

bez je bnyik….
kiranya….
bulan ni si A dapat rm400…
buln depn si B pulak dapat rm400…n seterusnya…..
n tiap buln setiap sorg nk kna byar rm100 kn..

mcmna lak bolh saving duet tu??kan duit tu pi mai pi mai tang tu jugk..hehe..

yg bestnya…lau tgah sengkek….senang dapat duet~ πŸ™‚

..
 
Comment by Anip
2010-10-09 13:02:21

maen kutu haram dr segi undang2 kot…aku maen gak dulu..best..tp ajak kwn yg mmg rpat..xde seleweng..semua dapat sama..xde lebih, xde kurng..heheh :[

..
 
Comment by anonymous
2010-11-01 08:10:13

main kutu tak haram laa….klu kepala kutu tu songlap duit kutu, tu baru haram..haram stakat dia je yg tnggung, org lain tak….kjaan kata haram psl nk suruh rakyat melabur dlm skim plaburan dia, klu dibiarkn rakyat buat program sndiri, alamat mampus laa program kjaan takde org nk ikut, psl imbuhannya kecik sgt…tu pun dh brp bnyk kjaan mentekedarah duit plaburan rakyat, tak haram ke…???…JGN JADI RAKYAT YG DIPERBODOHKAN OLEH KJAAN………

..
 
Comment by K.I.T
2012-01-20 03:36:16

Siapa kata main kutu haram? kerajaan? kenapa kerajaan kata haram? pasal kerajaan DENGKI.paham DENGKI? dia nak rakyat hidup susah.nak hidup melarat.korang pikir la kalau ada 10 orang main kutu (10-10 ni jujur ) dan sistem main kutu diaturkan secara sistematik dan tiap tiap pemain dapat RM 10k dan jumlah ni meningkat dari masa dan ekonomi pemain 10 orang tu menjadi bagus dan dapat menjalani hidup yang lebih baik…beli kereta cash.beli rumah cash.takde hutang hutang apa jadi pada industri bank dan peminjam wang yang berlesen? mesti income jadi kurang kerana orang dah ada duit CASH.so orang takjadi nak meminjam.korang kat sini pulak kalau korang dengar tahap hidup 10 orang yang tadi tu dah bertambah baik dan takde masalah kewangan korang rasa apa? nak join? betul tak.pasal dah ada hasil…….so pemain dah bertambah 10 orang meningkat…hasil kutu lagi la meningkat.lagi la ahli sedia ada dan ahli baru senyum kambing. πŸ˜› gaji satu bulan habis takpe.pasal ada duit kutu.

Company macam bank-pinjaman wang berlesen semua tu diorang ni semua syarikat besar.dan kena bayar incometax pada negara.jumlah incometax yang diorang bayar tu LEBIH BESAR atau SAMA BESAR dengan hasil main duit kutu.dan semua sedia maklum duit tax tu akan digunakan utk negara dan pada rakyat semua.

habis kalau dah semua orang kaya.ada cash banyak beli itu ini cash.boleh gulung tikar bank dan ahlong berlesen. :mrgreen: bank cukup suka buat orang berhutang.dan untung dia atas riba.kalau dah takde orang berhutang takde la riba.takde riba macam mana nak bayar gaji manager bank dan pekerja yang lain? so jawapan?

Kutu tu HARAM.

..
Comment by Khai
2012-01-20 10:07:36

Power!

..
 
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?