Dua website permainan online buatan Malaysia

296 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Banyak sebenarnya website-website hebat kelahiran anak tempatan tapi mereka tidak memberitahu ianya milik siapa. Mungkin Khai punya, mungkin Amanz punya, mungkin Mrkay punya atau mungkin kawan-kawan korang sendiri yang pasti ianya dijadikan projek underground. Ianya dijadikan 100% look-alike seakan-akan website milik warga amerika dan yahudi sehinggakan mereka sendiri terjerat dengan kehebatan anak-anak tempatan kita (tidak sangka).

Sebagai contoh paling dekat, pernah korang masuk mobile88.com tak? Ini website reference untuk pelbagai jenis handphone terbaru mahupun lama. Nak refer harga terkini pun semua boleh kat situ dan website tu memang menjadi reference Khai sejak dulu lagi. Dan awal tahun hari tu, baru Khai tahu ianya milik syarikat tempatan di Malaysia yang berpangkalan di Cheras. Siapa jangka bukan?

So untuk entri kali ni, nak memperkenalkan 2 website permainan flash online yang dicipta oleh anak tempatan. Since game-game kat Facebook pun makin lama makin bosan, mungkin korang boleh abadikan sedikit masa untuk melihat sendiri kehebatan anak tempatan kita. Paling hebat ianya dari anak melayu sendiri. Siapakah dia? Rahsia!

1. Defence Tower Games

URL: http://www.defencetowergames.com | FB Fan Page
Mempunyai ratusan game flash pilihan untuk korang main secara online. Memang pelbagai dan cubalah mana yang korang minat. Ianya dibina ala-ala sebuah blog di mana di bawah game, korang boleh komen mengenai game tersebut atau berkongsi dengan kawan-kawan sebarang hidden thing di dalam game tersebut. Ada beberapa game juga yang boleh korang save. Kemudian boleh load balik untuk sambung.

Ini antara game yang Khai minat dan selalu main kat sana. Kool! Style macam main red alert tapi dalam bentuk flash ringan lah. So korang cuba dulu baru tahu ok.

2. Taco Games

URL: http://www.tacogames.net
Taco Games juga mempunyai style serta gaya yang lebih kurang sama seperti Defence Tower di mana memberikan ratusan pilihan game flash ringan untuk korang mainkan. Semua game juga disediakan code untuk korang embed’kan (letak) di website atau blog sendiri.

Di Taco Games, game yang paling suka Khai main adalah Super Mario Moto. Mana nak cari weh? Haha!

Dan ini lagi dua website game buatan tempatan: Flixel Games dan Physic Games.

So itu sahaja buat masa ni. Karang tak larat pulak korang nak try sebab kat dua website ni pun dah banyak sangat. Jadi macam biasalah kata-kata yang akan selalu korang dengat kat Justkhai ni adalah “Kalau bukan kita nak sokong kerja anak-anak tempatan, takkan Yahudi pulak yang nak sokong”. Fikir-fikirkan lah.

Made in Malaysia by Malaysian. Malaysia boleh! Woot!!

+ Respon di fanpage Oh! Media.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 6:52 am 28 September '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 296 views
Dalam kategori: Review | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

23 Comments »

Comment by nazri
2010-09-28 06:55:41

cayalah nk try juga ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by Faisal Reza
2010-09-28 07:10:06

orang Malaysia sememangnya hebat ๐Ÿ™‚

..
 
Comment by EiNS
2010-09-28 07:26:58

Website buatan Malaysia…tapi adakah game ini buatan malaysia?

..
 
Comment by meow
2010-09-28 07:35:38

en eins: hurm…
:oups:

..
 
Comment by mankuchai
2010-09-28 07:49:46

terima kasih khai…tak sangka ada anak melayu yg ada website yg hebat. ๐Ÿ˜‰

..
 
Comment by Bro Framestone
2010-09-28 07:54:13

nie wat bro rase nk try balik wat game flash huhuhu

..
 
Comment by MuJE
2010-09-28 09:12:30

haha…. lame dah tak main game-game bodoh ni.. tapi addicted ape.. tu yang malas main tu…=)

..
 
Comment by syahirul
2010-09-28 10:22:38

wah nak gi usha la, kot2 ada game sonic yg lama aku tak main tu.. gyahahahha~

..
 
Comment by aizuddin
2010-09-28 12:31:08

mobile88 malaysia punya?baru tau..nak try main jap best ke tak :-[)

..
 
Comment by cubejr
2010-09-28 12:40:48

best, dah gian plak aku main command grid ngan bloon tower defence 4, try ushar pemilik die, create by lee, membawa aku ke laman web http://www.fadzli.net , die ni yg wat rankbuzz dulu tu kan? Boleh jadi spy x aku?

..
Comment by Khai
2010-09-28 17:34:13

Nice. Hehehe.

..
 
 
Comment by serol
2010-09-28 12:52:35

owh. baru tau mobile 88 tu malaysian punya. stail lah. ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by aman
2010-09-28 13:11:56

wah. khai dah start layan game kat depan lappy. bagus2~

..
Comment by Khai
2010-09-28 17:33:25

damn, its true! hahaha..!!

..
 
 
Comment by emysahaja
2010-09-28 14:48:14

wahhh,
rindu giler nak men game yang jenis2 macam ni, =(

..
 
Comment by Sylarius
2010-09-28 17:28:38

Hidup Malaysian Gamers! Yeah! 8)

..
 
Comment by syahrilhafiz
2010-09-28 22:41:38

lorh tu mobile 88 malaysia punya
mobile 9 pulak, cm mana??

..
 
Comment by afiq aiman
2010-09-29 01:03:13

wah macam best..kalau dulu dok main kat mini clip je tapi kali ni nak try main kat lain la…jumpa di sana

..
 
Comment by Nur Najaa^^
2010-10-01 10:52:28

baru taw. ahah. jap nak g usha.

..
 
Comment by fukudasaki
2010-10-01 13:22:42

sdtggggggggggggggddsssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaaasd

..
 
Comment by hanani
2010-10-03 01:29:38

malaysia boleh…boleh tiru….hehe ๐Ÿ˜€

..
 
Comment by Mohd Isa
2010-10-07 06:59:43

pergh…kena layan gak ni…kalau dah bosan sgt…dota ada tak…erk…

..
 
Comment by Anip
2010-10-09 12:59:31

best lak tg k game kt atas tu…tempatan punyer kan..hahha..menarik nk try gak maen..mario moto tu cmbest…nk try gak ! ๐Ÿ™‚

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?